2022-10-22 940 瀏覽
泰廚房子
泰廚房子 [九龍灣德福廣場]

依間鋪頭係食泰國野,
店鋪都算大,
但成日都full。
泰式下午茶既選擇都多,
價錢都唔算貴,
值得推介。

冬陰公金邊粉,
足料份量夠,
湯底夠酸夠辣,
喜歡冬陰公既你值得一試😋😋😋

泰式烤雞脾配薯仔絲沙律,
雞脾正常水準,
薯仔絲夠爽夠辣,
好香口😋😋

加25蚊多份小食,
青木瓜沙律,
爽脆酸辣,
開胃一流😋😋😋

2022-10-10 815 瀏覽
团购的个一百出头的套餐加点了杯柠檬茶和甜点味道整体还不错,价格也不贵点评导航的路在修路,绕了一大圈才找到。在一条巷子里的小店。#巴马臣芝士薯条份量很足,炸薯条一般都不会难吃。#小吃拼盘炸鸡和薯格好吃,香肠很香。⭐#冬阴功海鲜面汤的味道虽然没有特别浓郁,但也还不错,面条的口感很好。还有三只虾和溏心蛋。#黄咖喱肥牛饭咖喱挺香的,但是土豆太大块基本沒什麽好挑剔。#咖椰黄油吐司这个是加点的,吐司厚厚的。吃起来像那种枫糖土司之类的味道,好吃的。饮料冰爽解腻,可以的。
团购的个一百出头的套餐

加点了杯柠檬茶和甜点
味道整体还不错,价格也不贵
点评导航的路在修路,绕了一大圈才找到。
在一条巷子里的小店。

#巴马臣芝士薯条
份量很足,炸薯条一般都不会难吃。

#小吃拼盘
炸鸡和薯格好吃,香肠很香。

⭐#冬阴功海鲜面

#黄咖喱肥牛饭
咖喱挺香的,但是土豆太大块基本沒什麽好挑剔。

#咖椰黄油吐司
饮料冰爽解腻,可以的。
2022-08-03 1612 瀏覽
天氣熱今天下午茶想吃一吃有泰式風味的食品,見這間下午茶的選擇多,既有可配各種餸菜例如雞翼、肉醉的金邊粉,又有乾炒牛肉河、咖喱魚柳飯、香茅豬扒飯、海南雞飯等等,連沙律都有,全部是$30 多至$50 多元。同事選了自選雙拼金邊粉,餸菜有魚餅和雞翼。雞翼炸得很香脆,熱辣辣。魚餅也十分好味。有驚喜的是加了豆腐卜和蘿蔔,蘿蔔浸在湯,軟軟的入晒味,幾好吃。我則叫了雞髀金邊粉,隻雞髀幾大,金黃外皮非常脆,肉質都不錯。湯粉的湯底不會太鹹,加了香料,充滿泰式香味夏天食真不錯。飲品方面除了一般的咖啡奶茶檸茶還可以加$5 要青檸梳打,下次等我試試!

2022-07-15 1269 瀏覽
去完觀塘行街✌️約朋友食飯問大家想食咩🤣個個都無所謂🤭咁去食下泰國野啦❇️芭堤雅烤跳舞春雞 $9.9係真係咁平一隻,仲要好食😋雞肉亦都唔會係,食嘅時候係Juice嘅👍🏻餐廳講四個人以上可以叫兩隻添,但要求一定要堂食先有優惠價於是我哋叫埋一個二人餐三個人分,以下全部食物都係二人餐內包括❇️冬陰功湯酸度辣度都好適中,我覺得好好飲😋👍🏻佢一路有個細火熱🔥個湯,會慢慢越嚟越辣。但我覺得係接受到嘅❇️泰式黃咖喱炒虎蝦唔知係咪頭先飲咗冬陰功嘅原因,我點食都覺得個黃咖喱係好甜嘅🤣蝦都大隻,開邊所以咖喱入到味,唔係難食但真係甜嘅🤣❇️馬拉盞通菜食泰國嘢基本每一次都會叫炒通菜,依個整得唔好食真係打pat pat🤣依個好食😋❇️ 泰式滷水豬手依個我覺得個肉比較鞋,雖然識落唔算好肥膩但係明顯有滷水平時嘅通病就係令到啲肉質比較鞋,就味道而言鹹味係適中嘅❇️ 泰式魚餅手包春卷因為叫咗泰·美味二人餐所以有小食拼盤,普通泰國餐廳食到嘅味道,冇什麼地方特別三個女仔叫個二人餐+1隻烤雞🤣依間係食到捧住個肚出嚟嘅餐廳🤪平日冇用餐限時,嗰日都坐咗好耐,服務嘢食亦都不過不失,如果個咖喱唔好咁甜會更好

❇️芭堤雅烤跳舞春雞 $9.9

❇️ 泰式魚餅手包春卷

三個女仔叫個二人餐+1隻烤雞🤣
2022-07-15
2022-07-02 1164 瀏覽
德福廣場內有很多食肆 我左挑右選下入了這店 想不到竟然是一個噩夢的開始 12點到達 客人不多 店面積不算大 裝修普通 座位頗迫 服務員態度一般 我要了泰式黃咖喱魚配飯 加5元配青檸梳打 很快就上飲品 薄薄的一片青檸 放在像飯堂用的一個膠杯咖喱飯來了 飯是溫的 很硬又散 沒粘性 咖喱只有甜味 香料很淡 最奇怪是在入口時竟聞到像乾炒牛河的鑊氣味 炸魚很乾 粉漿很厚 像一個殼似的 不脆 更有點韌的感覺 令人難以下嚥 我不是一個要求很高的人 但是也難以接受 相比之下 大X樂 美X或普通茶餐廳都比它好好多呢 速走為上呀

2022-06-15
2022-06-20 764 瀏覽
2022-06-03端午節同女朋友行九龍灣😊下午茶時段,行過德福見到間泰國嘢🇹🇭間泰國嘢叫泰廚房子👩🏽‍🍳入到餐廳八成坐滿了🤩等店員帶位,可能人手不足,等了好一段時間😳坐低睇下午茶餐,有10幾款粉麵飯選擇🤓我哋點了香茅豬扒飯,冬陰功湯金邊粉,串燒雞🍽上菜速度好快,嚟咗碟豬扒飯,微暖嘅豬扒,配合種甜味汁醬,味道不錯🐖冬陰功湯金邊粉,有四種料分別係,魚蛋,魚餅,海蝦,豆卜,每樣有兩嚿,冬蔭功湯底帶酸少少辣🌶整體服務態度麻麻,可能唔夠人手😫食物可以,鐘意食泰國嘢朋友,可以有更好選擇🥳#泰廚房子#泰歎下牛茶#冬陰功湯金邊粉#香茅豬扒飯#串燒雞
2022-06-03
端午節同女朋友行九龍灣😊
下午茶時段,行過德福見到間泰國嘢🇹🇭
間泰國嘢叫泰廚房子👩🏽‍🍳
入到餐廳八成坐滿了🤩
等店員帶位,可能人手不足,等了好一段時間😳
坐低睇下午茶餐,有10幾款粉麵飯選擇🤓
我哋點了香茅豬扒飯,冬陰功湯金邊粉,串燒雞🍽
整體服務態度麻麻,可能唔夠人手😫
食物可以,鐘意食泰國嘢朋友,可以有更好選擇🥳

#泰廚房子
#泰歎下牛茶
#冬陰功湯金邊粉
#香茅豬扒飯
#串燒雞
2022-05-27 815 瀏覽
餐牌係寫泰式炒金邊粉黎架啵黎到見到有香干都令到我好疑惑架啦個色同味係好似乾炒牛河啲fd今既?完全吾係我預期中酸辣橙橙地色個種....尼間係話泰國菜架啵 邊到出左問題....?而且好難食... 我格硬食左一半都吾掂了 唯有浪費糧食啦😕仲要收加一 下午茶都貴 吾覺有service左我啲乜。。。奶茶都非常一般衛生都一般,枱面油油笠笠地今我真係後悔隨便就走左入去食 蝕😅想食同我一樣既話 建議真係問清楚先吾係真係晒錢又晒野😅
餐牌係寫泰式炒金邊粉黎架啵
黎到見到有香干都令到我好疑惑架啦
個色同味係好似乾炒牛河啲fd今既?
完全吾係我預期中酸辣橙橙地色個種....
尼間係話泰國菜架啵 邊到出左問題....?
而且好難食... 我格硬食左一半
都吾掂了 唯有浪費糧食啦😕
仲要收加一 下午茶都貴
吾覺有service左我啲乜。。。
奶茶都非常一般

衛生都一般,枱面油油笠笠地今
我真係後悔隨便就走左入去食 蝕😅
想食同我一樣既話 建議真係問清楚先
吾係真係晒錢又晒野😅
2022-01-03 996 瀏覽
路過九龍灣總心思思想食、個日和朋友仔路過實在唔會放過介紹比佢試的機會。直接拉佢入去試試。一入去已經不用怎麼等位置。當然當時已經3點幾 不用那麼等待⌛️真是十分好👌 首先就叫了一個自選配搭的湯粉我個人就比較喜歡魚餅🫓 朋友👬仔就鍾意❤️雞槌 所以2個菜就這兩款。 另外就選擇了一個小菜通菜自選配搭粉面 大約 36-45左右忘了首先講下湯比較清淡不會過火🔥調味 我出奇地覺得雞槌 有些彈性 也不會因為放進去煮過軟或者不好味道 反而有燒煮過的感覺 另外就是有附加一些油渣 香茅調住個湯 我對香茅味道一般但是還是可以接受的 還有蘿蔔 不會過火通菜真是好好👍38塊🥢首先講火候適當 熱鍋時候真是夠曬火氣 肯定是廚師的功力 辣味也是很足夠 辣辣的 通菜有些爽口 明顯已經是熟了 掌握得很好 不論味道 火候等 調味也很正宗所以朋友們一定要試試
直接拉佢入去試試。
首先就叫了一個自選配搭的湯粉

自選配搭粉面 大約 36-45左右忘了

通菜真是好好👍38塊🥢
所以朋友們一定要試試

2022-01-02 688 瀏覽
同朋友行去開九龍灣,朋友就話呢間抵食又好味咁我就梗係去試吓啦🤣朋友食過都唔會人伏嘅😝☀️馬拉盞炒通菜呢個好味!味道適中!d菜都好綠,可以試下。🌙雞鎚魚蛋雙拼金邊粉雙拼都幾抵,我同朋友share都夠食,所以都幾抵,係湯底有d清,但係加埋個菜就岩岩好
☀️馬拉盞炒通菜
呢個好味!味道適中!d菜都好綠,可以試下。
🌙雞鎚魚蛋雙拼金邊粉
2021-12-27 567 瀏覽
今日lunch 同埋同事食泰廚房子,呢度午餐都有好多選擇,會定期轉下,見到今期有個「醉貓泰式炒河」$69就即刻叫!見到碟野果然有料到,估唔到有鑊氣熱辣辣,色香味俱全,豬頸肉夠嫩滑,少少辣夠野味,仲要係用泰式嘅大片粗河粉😋😋飲品冷熱同價,叫左凍柑桔青檬,不過冰比得太少,應該叫熱會好飲好多同事叫冬蔭公湯金邊粉$63少少辣香茅豬扒湯金邊粉$65豬扒大大件抵食Lunch time~❣️Spicy stir-fried Flat Noodles with pork neck & holy basil❣️Thai noodle in Tom Yum Goong soup❣️Lemongrass pork chop with Thai Noodle in soup❣️Citrus fruit and lime drink

同事叫冬蔭公湯金邊粉$63少少辣

香茅豬扒湯金邊粉$65豬扒大大件抵食

Lunch time~
❣️Citrus fruit and lime drink
2021-12-24
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式醉貓炒河
2021-11-14 639 瀏覽
垃圾泰式海南雞配黄薑飯,唔新鮮,冇汁,D飯唔入味,完全唔值呢個價,我唔會再來!食物質素完全唔得,請我都唔會再去!!!員工服務友善,環境不好.可惜我只注重食物質素,講咩都係假!
垃圾泰式海南雞配黄薑飯,唔新鮮,冇汁,
D飯唔入味,完全唔值呢個價,我唔會再來!
食物質素完全唔得,請我都唔會再去!!!

員工服務友善,
環境不好.
可惜我只注重食物質素,
講咩都係假!

垃圾chicken rice
2021-11-05
2021-11-05 1808 瀏覽
今天和朋友來到德福午餐,朋友推薦去出去平台還有幾家餐廳,算是德福商場的遺珠🌸特別是炎熱天氣下走出户一秒也開始流汗。 .說到夏天就想念泰國,當地的陽光與海灘是亞洲中頂尖的旅遊好地方🏝泰國菜酸辣又帶勁,對解決酷暑下的食慾不振相當有效。 .泰國菜館都很花心思佈置,職員穿著也色彩繽紛👯‍♀️有民族特色感覺。牆上有霓虹燈宣揚泰菜帶來歡樂,還有壁畫吸引我們快去泰國感受當地人情味。 餐牌分了兩面📜一面是湯粉炒麵類,一面是飯類,共有15款選擇,還有4款小食,午市來說豐盛得很。 🍜烤泰式雞髀湯金邊粉 $59 7/10烤雞腿比手掌還大,加上香料烤得金黃,但雞腿在湯內浸得比較久沒了酥脆雞皮口感。湯料還有豆卜和蘿蔔,不過味道很淡。 🍝鮮蝦炒金邊粉 $69 7.5/10放下已經聞到濃濃醬油香氣,鮮蝦入口還算爽口。旁邊的紅辣椒碎和花生碎拌進炒粉內倍增風味。 🍖泰式豬手配飯及冬瓜湯 $72 7.5/10泰式滷水十分入味,豬手燜到軟爛,入口充滿膠質,肯定是白飯小偷之一,單吃會感覺重口味。 🥦蒜蓉炒芥蘭 $38 7/10為了身體健康,追加一份炒菜,芥蘭的口感爽脆鮮甜,蒜蓉蓋過了本身的微苦味。

🍜烤泰式雞髀湯金邊粉 $59 7/10

泰式雞脾粉

🍝鮮蝦炒金邊粉 $69 7.5/10

鮮蝦炒金邊粉

🍖泰式豬手配飯及冬瓜湯 $72 7.5/10

🥦蒜蓉炒芥蘭 $38 7/10

蒜蓉炒芥蘭

2021-10-25
10 分鐘 (堂食)
鮮蝦炒金邊粉
2021-10-25 636 瀏覽
去到時已經12:30,人多但未有排隊,好多都要搭枱間間板咁坐,其實都幾迫,坐得唔太舒服。反而窗口大枱好似hold比人咁,原來係留比啲多少少人嘅入座,不過都係3-4人都坐得牆上有壁畫裝飾,雖然都冇乜泰國feel,叫做好過冇啦午餐飲品青檸柑桔唔洗加錢,比較淡,青檸只係裝飾,真係冇榨過汁落去冬蔭公湯金邊粉(魚餅,魚蛋,扎肉)$63配料好味,不過每樣兩件,金邊粉好多,份量大,冬蔭公湯底都好味,係淡少少香茅豬扒煎蛋飯 $65豬扒薄,落粉醃到好淋,仲差過茶餐廳。。。其實醃到咁上下應該要沖走啲鬆肉粉,仲要收$65唔係平,呢個真係唔抵食唔好食以地點德福計,佢算係平價嘅,不過對比出面午餐價錢,德寶起碼平佢$10,仲要唔收加一,如果唔係遠我都會去德寶食好過。

牆上有壁畫裝飾,雖然都冇乜泰國feel,叫做好過冇啦

冬蔭公湯金邊粉(魚餅,魚蛋,扎肉)$63

香茅豬扒煎蛋飯 $65

2021-10-19
2 分鐘 (堂食)
今日同屋企人去食lunch, 坐低冇耐就覺得個位好凍,放曡紙巾係可以飛起的,咁啱隔離有有人走有位,就問問職員可唔可以調位,職員已經態度衰衰咁話出面大把人等緊,ok,明白嘅,咁我哋就問可唔可以調細d個冷氣,跟進職員話,一係就全店關曬d冷氣⋯其實我哋都已經算數,唸住快快脆脆食完走,咁我哋就再落單啦,點知個職員就一嘢拍一聲高空咁掉張單(加後面埋板仔)落我哋再檯,上菜又係我哋個頭頂架空咁放落嚟⋯其實我哋只係想食個 family lunch,好似黎俾$受氣,個位男職員(當日眼見全場只得一位男職員)完全係趕客!麻煩請改善一下佢既服務態度!食物都ok,但服務同嘢飲,從未飲過咁難飲嘅泰式奶茶(小妹飲過好多其他舖嘅泰式奶茶,唔係第一次飲),好失望!

2021-09-21 576 瀏覽
今日叫咗個冬陰功湯金邊粉,入邊有扎肉,魚蛋同魚餅,冬陰功湯個味道一流,我差唔多飲晒成碗湯,另外嗌咗個泰式海南雞定食,雞嘅份量都夠,味道亦都唔錯,然後我哋加咗一個小食,兩串牛肉串燒,餐飲糸兩杯熱飲,一杯係泰式奶茶,另外一杯係金橘青檸,兩個人都食到捧住個肚走