3K
放工後到左德福的泰廚房子食晚飯,呢間泰國野幾好食,價錢又唔貴。先用Qr code落單,餐牌上有唔少特價菜式,價錢相當親民。⭐KK手包春卷春卷上枱時熱辣辣,好脆口,內邊包著素菜同芋頭等,又香又好食,點埋個甜酸醬更正🤤⭐沙嗲串燒揀左牛雞雙併,肉串大大條,燒得香口肉嫩,個沙嗲醬勁好食喎😍⭐清邁鐵板蠔仔蛋鐵板燒熱左,上枱時咋咋聲響㗎,遠遠已聞到香味。蛋嫩蠔仔肥美,下邊有洋蔥同芽菜,貌似塗左牛油在鐵板上,個陣香味在夾起蠔仔蛋後更突出。旁邊的辣醬必點,點左更惹味😋⭐泰式豬手飯最後係豬手飯,豬手炆得極淋,一夾就甩開,豬皮軟嫩係滿滿嘅骨膠原感覺,肉質鮮味,調味本身已好正,點埋個酸辣醬正好去膩,好好食🤤⭐泰式奶茶茶香奶滑夠甜美,仲勁大杯添😆叫太多食唔晒,留返聽日帶飯吧,呢個價真抵價食。

⭐KK手包春卷

⭐沙嗲串燒
揀左牛雞雙併,肉串大大條,燒得香口肉嫩,個沙嗲醬勁好食喎😍

⭐清邁鐵板蠔仔蛋

⭐泰式豬手飯

⭐泰式奶茶
茶香奶滑夠甜美,仲勁大杯添😆

叫太多食唔晒,留返聽日帶飯吧,呢個價真抵價食。

2025-05-15
2025-05-16 9 瀏覽
🌟🍴 【九龍灣 • 泰廚房子】 🍴🌟 📍 🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 清邁鐵板蠔仔蛋 🦪🍳 鮮嫩蠔仔配香滑雞蛋,鐵板煎得外脆內軟,淡淡煙燻香,太正!😋 必試!泰式海南雞飯 🍗🍚 雞肉嫩滑多汁,米飯油香濃郁,搭配微辣醬汁,完美平衡!🌶️ 超滿足!沙嗲串燒 🍢🔥 肉質鮮嫩,沙嗲醬濃郁花生香,烤得焦香撲鼻,每一口都過癮!😍鮮蝦柚子沙律 🍤🥗 蝦肉爽彈,柚子清新酸甜,蔬菜脆口,醬汁開胃,夏日最佳!🍋✨凍泰式奶茶 🧋❄️ 濃郁茶香混搭甜奶,冰涼順滑,甜度剛好,解暑神器!🥤😎蒜蓉炒芥蘭 🥬🧄芥蘭爽脆,蒜蓉爆香入味,簡單卻超下飯,健康又美味!👍🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 500✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #九龍灣美食 #web3九龍灣 #九龍灣
🌟🍴 【九龍灣 • 泰廚房子】 🍴🌟
📍
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹

清邁鐵板蠔仔蛋 🦪🍳

泰式海南雞飯 🍗🍚

沙嗲串燒 🍢🔥
肉質鮮嫩,沙嗲醬濃郁花生香,烤得焦香撲鼻,每一口都過癮!😍

鮮蝦柚子沙律 🍤🥗
蝦肉爽彈,柚子清新酸甜,蔬菜脆口,醬汁開胃,夏日最佳!🍋✨

凍泰式奶茶 🧋❄️
濃郁茶香混搭甜奶,冰涼順滑,甜度剛好,解暑神器!🥤😎

蒜蓉炒芥蘭 🥬🧄
芥蘭爽脆,蒜蓉爆香入味,簡單卻超下飯,健康又美味!👍

🍙🥤 餐廳評分🥤🍙
💰 消費:HKD 500

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#九龍灣美食 #web3九龍灣 #九龍灣

2025-05-14 20 瀏覽
咖喱炒大蝦配薄餅 咖喱椰香濃郁,帶點微辣,香料層次分明,蘸上烘得香脆的薄餅確實很惹味。大蝦肉質尚可,如果鮮度再提升些會更完美,但沾滿咖喱後依然吃得滿足。 「沙嗲醬控必搶」雙拼串燒 串燒火候掌握得好,肉質嫩滑不乾柴,特別是自家調製的沙嗲醬,花生香濃郁,帶點甜辣,蘸什麼都好吃!絕對是必點之選。 大蝦炒金邊粉 金邊粉炒得夠鑊氣,酸甜適中,蝦肉份量足,加上花生碎和青檸提味,口感豐富。 炸蝦餅 外皮酥脆,內裡蝦膠彈牙,雖然不算特別驚艷,但作為小食還是不錯的選擇。 泰式奶茶:茶味香濃,甜度剛好,冰涼解膩。 龍眼冰:清甜爽口,能吃到龍眼肉,適合飯後潤喉。
咖喱炒大蝦配薄餅

「沙嗲醬控必搶」雙拼串燒

大蝦炒金邊粉

炸蝦餅

泰式奶茶:茶味香濃,甜度剛好,冰涼解膩。

龍眼冰:清甜爽口,能吃到龍眼肉,適合飯後潤喉。
用餐優惠
試食活動
  • 沙嗲串燒
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 咖喱炒大蝦配薄餅
👧🏻😋👅🍽✨震撼價$58脆皮雞🍗每枱必點-🇹🇭 德福商場鋪都有非連鎖泰國菜小店, 行一行出平台同商場鋪一樣咁方便, 但坐得舒服又抵食, 仲有不同套餐滿足各人需要▪️泰風味手撕脆皮雞(半隻) 推廣價 $58🐓 我地唔手撕, 直程就咁咬🤭 雞皮好脆夠乾身又唔會縮起, 同時亦keep到肉汁好juicy, 好香蒜味▫️泰式炒鮮蝦金邊粉 $98🍤 蛋皮包住熱辣辣金邊粉, 醬油味重但唔會覺得太鹹, 鮮蝦彈牙軟滑▪️沙嗲串燒 (半打) $72🍢可揀雞牛兩溝, 大塊肉滑, 個沙嗲醬畫龍點睛, 花生味好香濃▫️KK手打蝦餅 $78🍤 四大個圈圈新鮮炸起, 彈牙又鮮甜▪️凍泰式奶茶 $22🧋 香滑煉奶同濃郁茶底味道平衡▫️椰青 $38 🥥 推廣價好抵飲, 超大個滿滿椰青水好清甜, 椰肉可以輕易刮出黎當甜品一流
👧🏻😋👅🍽✨
震撼價$58脆皮雞🍗每枱必點

▪️泰風味手撕脆皮雞(半隻) 推廣價 $58
泰風味手撕脆皮雞

▫️泰式炒鮮蝦金邊粉 $98

▪️沙嗲串燒 (半打) $72

▫️KK手打蝦餅 $78
🍤 四大個圈圈新鮮炸起, 彈牙又鮮甜

▪️凍泰式奶茶 $22
🧋 香滑煉奶同濃郁茶底味道平衡

▫️椰青 $38

泰風味手撕脆皮雞
2025-05-13 13 瀏覽
好友約我去位於香港九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8&P8A號舖的《泰房廚子》食晚餐,環境舒適,坐得舒服。我地點左:🥢清邁鐵板蠔仔蛋 $72份量足,蠔仔肥美,蛋香好味。🥢KK手打蝦餅 $78熱辣辣蝦餅,炸得皮脆肉嫩又香口,蝦膠結實又彈牙。🥢鮮蝦柚子沙律 $88酸酸甜甜又微辣,惹味又開胃。🥢泰式炒鮮蝦金邊粉 $98賣相好靚啊,蛋包粉,材料豐富,有芽菜、豆乾、蛋絲和鮮蝦,碟邊有花生碎、辣椒粉和青檸(自主份量),金邊粉炒得乾爽好味。🥤凍泰式奶茶 $22泰式茶+奶,香滑好飲。🥤凍泰式檸檬茶 $22泰式茶配新鮮青檸,清爽。

我地點左:

🥢清邁鐵板蠔仔蛋 $72
份量足,蠔仔肥美,蛋香好味。

🥢KK手打蝦餅 $78
熱辣辣蝦餅,炸得皮脆肉嫩又香口,蝦膠結實又彈牙。

🥢鮮蝦柚子沙律 $88
酸酸甜甜又微辣,惹味又開胃。

🥢泰式炒鮮蝦金邊粉 $98

🥤凍泰式奶茶 $22
泰式茶+奶,香滑好飲。

🥤凍泰式檸檬茶 $22
泰式茶配新鮮青檸,清爽。
  • 清邁鐵板蠔仔蛋
  • KK手打蝦餅
  • 鮮蝦柚子沙律
  • 泰式奶茶
  • 泰式炒鮮蝦金邊粉
2025-05-12 7 瀏覽
外賣自取,決定唔喺門口等,因為要排隊,不過都證明呢間嘢都受歡迎 。拎返屋企仲係熱辣辣,冬陰功酸酸辣辣,配上嗰個米線真係好好食,雞髀都好脆,冇話腍啤啤,會再過嚟幫襯,價錢合理, $69
今日去咗九龍灣德福廣場一間叫「泰房廚子」嘅餐廳食晚餐,餐廳嘅位置便利,平日都好多附近嘅住客光顧,唔想排隊嘅朋友記得預先訂位。餐廳職員態度熱情,串燒同蠔仔蛋都係即叫即整,所以上菜都要預一啲時間;每碟餸都唔使$100,性價比真係幾高!🍊 清邁鐵板蠔仔蛋炸蠔餅用鐵板上菜,上菜時仍然熱辣辣,好有鑊氣,蠔餅嘅炸粉同蛋漿都炸到鬆化香脆,蠔仔嘅份量都好多,下面有清甜嘅洋蔥絲墊底,適合多人一齊分享🍊 泰式豬手飯泰式豬手炆得好腍身,豬手肉質幼嫩,豬皮軟腍充滿骨膠原,下面有鹹酸菜墊底,少許酸味可以解去豬手嘅膩,滷水汁嘅味道濃郁而且入味,配味道偏酸嘅泰式酸辣醬都係可以解膩🍊 沙爹牛肉串燒呢份串燒有六串,可以揀牛肉、雞肉或雙拼,串燒嘅肉質燒完唔會變到好乾,內裏仍然有肉汁同嫩滑,牛肉串上灑滿蒜片,配上花生粒嘅沙嗲醬一齊食味道濃郁惹味🍊 手打蝦餅炸蝦餅嘅蝦肉結實,爽口彈牙,咬開入面食到蝦肉粒粒,配酸甜醬一齊食好開胃🍊 泰式奶茶泰式奶茶嘅甜味偏重,奶味較茶底重🍊 青檸梳打梳打嘅青檸味唔算重,另外糖漿分開上,可以自己調教甜度📍 九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味

🍊 清邁鐵板蠔仔蛋

🍊 泰式豬手飯

🍊 沙爹牛肉串燒

🍊 手打蝦餅

🍊 泰式奶茶
泰式奶茶嘅甜味偏重,奶味較茶底重

🍊 青檸梳打
梳打嘅青檸味唔算重,另外糖漿分開上,可以自己調教甜度

📍 九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2025-05-11 7 瀏覽
星期六的兩點,這間食泰國菜餐廳仍然爆場,坐正窗口位更加開揚舒服。食物選擇多,價錢合理。手包春卷夠脆口,餡料飽滿。串燒六串,有雞有牛,燒得香口,肉醃得入味,不會燒得太乾,沙嗲醬有濃濃花生醬味。海南雞飯,份量大,皮薄爽滑,肉質保持嫩滑,配上黃薑飯。泰式黃咖哩虎蝦,好大碟,內邊有4 大隻爽口彈牙的虎蝦,已開邊,食得方便。咖哩汁香濃,唔辣,一定要點個薄餅及蒜蓉包來一齊食。青檸梳打及泰式奶茶是食泰菜必點的。甜品班蘭糕及椰汁西米糕都十分讚。

手包春卷夠脆口,餡料飽滿。

海南雞飯,份量大,皮薄爽滑,肉質保持嫩滑,配上黃薑飯。

青檸梳打及泰式奶茶是食泰菜必點的。
甜品班蘭糕及椰汁西米糕都十分讚。
2025-05-10
2025-05-09 13 瀏覽
今次同朋友去咗九龍灣德福廣場嘅「泰廚房子」食飯,真係有驚喜!間餐廳唔算好大,但裝修幾有泰國feel,一入去就聞到陣陣香茅同椰奶香,即刻令人胃口大開!1. 鮮蝦柚子沙律 呢個沙律真係好正!柚子清甜多汁,蝦肉又爽又彈牙,仲要加埋啲炸蔥絲同椰子碎,口感豐富到爆!個汁酸酸甜甜帶少少辣,食落好開胃,我同朋友爭住食,轉眼就清晒!2. 泰風味手撕脆皮雞 (特價$58)抵食到喊!$58咋!個雞皮脆到好似食緊薯片咁,但一啲都唔油膩。雞肉撕成一絲絲,點埋個秘製酸辣醬,真係食到停唔到口!旁邊仲有啲青木瓜絲,爽脆清新,平衡返啲油膩感。呢個價錢有咁嘅質素,真心推介😆3. 泰式鳳尾蝦金邊粉 個賣相已經贏晒!三隻大蝦排到靚靚,蝦尾炸到金黃色,打卡一流!金邊粉炒得乾身得嚟又唔會太乾,每條粉都掛滿醬汁,酸酸甜甜好入味。仲可以自己加辣粉調味,好貼心👍🏻4. 沙爹雞牛串燒 一上枱就聞到炭烤香!雞肉串超嫩滑,牛肉串就啱啱好有咬口。個沙爹醬香濃得嚟又唔會太膩,仲有青瓜可以清下口😋1. 青檸梳打 ($32) 青檸梳打好清新,酸度啱啱好,解膩一流!糖水另上,可以自己調教甜度🥰6. KK獨特泰式奶茶 ($38)至於杯泰式奶茶就真係有

1. 鮮蝦柚子沙律

2. 泰風味手撕脆皮雞 (特價$58)

3. 泰式鳳尾蝦金邊粉

4. 沙爹雞牛串燒

1. 青檸梳打 ($32)

6. KK獨特泰式奶茶 ($38)
至於杯泰式奶茶就真係有驚喜,茶味好濃,奶香十足,飲落仲有陣陣香料味,同平時飲開嘅泰式奶茶有啲唔同,好特別!

「總評」
泰房廚子嘅菜式喺傳統泰國菜基礎上加入咗啲新意,味道好之餘,擺盤仲好靚,打卡一流!服務都唔錯,上菜速度快,侍應有禮貌。兩個人食咗咁多嘢都係$400左右,喺商場餐廳嚟講算係合理。

下次經過九龍灣想食泰國菜,一定會再嚟!特別係個手撕脆皮雞,真係平靚正,唔試就走寶啦!
2025-05-05 6 瀏覽
泰國菜大人小朋友都喜愛的料理之一,趁着放假,相約了親戚,來到九龍灣的「泰廚房子」相聚。午餐時候,餐廳已客人滿滿。店員們均忙碌地招待客人,態度親切。😋餐廳使用QR Code點餐,是日選擇:1️⃣泰鮮蝦金邊粉🍽金邊粉滑順,蝦彈牙,加上檸檬汁,令味道可口。2️⃣沙爹串燒(雞)🍽雞肉帶點焦香,配上主要靈魂沙嗲醬,更有泰式風味。3️⃣泰風味手撕脆皮雞 (半隻)🍽外皮金黃酥脆,嫩滑的雞肉,搭配泰式醬料,一款是酸酸甜甜,另一款酸酸辣辣,突顯雞肉的鮮美。4️⃣手打蝦餅🍽金黃的外表,內餡蝦肉彈牙,沾上甜酸醬,味道更豐富。5️⃣泰式奶茶🍽啖啖茶香,甜度適中,喝上一口,令人難忘。6️⃣青檸柑桔蜜🍽青檸、柑桔的酸,蜂蜜的甜,帶來清新感。

😋餐廳使用QR Code點餐,是日選擇:
1️⃣泰鮮蝦金邊粉
🍽金邊粉滑順,蝦彈牙,加上檸檬汁,令味道可口。
2️⃣沙爹串燒(雞)
🍽雞肉帶點焦香,配上主要靈魂沙嗲醬,更有泰式風味。
3️⃣泰風味手撕脆皮雞 (半隻)
4️⃣手打蝦餅
🍽金黃的外表,內餡蝦肉彈牙,沾上甜酸醬,味道更豐富。
5️⃣泰式奶茶
🍽啖啖茶香,甜度適中,喝上一口,令人難忘。
6️⃣青檸柑桔蜜
🍽青檸、柑桔的酸,蜂蜜的甜,帶來清新感。
2025-05-04
午餐
2025-05-03 10 瀏覽
位於九龍灣德福廣場平台既泰廚房子,主打泰式美食🇹🇭食物款式豐富,價錢親民💁🏻‍♀️🍴KK手打蝦餅($78)蝦餅一共有4件,外皮炸到金黃酥脆👄口感彈牙,食到蝦肉粒🦐沾上特製既甜酸醬,更加開胃😆🍴KK手包春卷($48)春卷同樣有4件,包住滿滿嘅蔬菜🥬🥕清新爽脆,配甜酸醬可去除油膩感😋🍴泰風味手撕脆皮雞半隻($58)脆皮雞大大隻,皮脆肉嫩,有肉汁💦雞肉以蒜蓉🧄同香茅調味,鹹香入味。另外亦配有泰式辣醬同酸辣醬,幾惹味👅🍴泰式炒鮮蝦金邊粉($98)金邊粉用蛋皮包住,賣相幾靚😎金邊粉炒得夠乾身👍🏻配料除咗有鮮蝦,亦有豆乾、芽菜同蛋絲,口感豐富👐🏻另外可因應個人口味,配上適當份量嘅辣椒粉🌶️花生碎🥜同青檸汁🍋‍🟩令金邊粉味道更有層次🤤🍴凍泰式奶茶($22)茶同奶嘅比例均勻,口感香滑👅甜度適中👌🏻🍴凍泰式檸茶($22)茶味香濃,配上新鮮青檸🍋‍🟩味道清爽,配泰菜一流😋

🍴KK手打蝦餅($78)

🍴KK手包春卷($48)

🍴泰風味手撕脆皮雞半隻($58)

🍴泰式炒鮮蝦金邊粉($98)

🍴凍泰式奶茶($22)
茶同奶嘅比例均勻,口感香滑👅甜度適中👌🏻

🍴凍泰式檸茶($22)
茶味香濃,配上新鮮青檸🍋‍🟩味道清爽,配泰菜一流😋
星期日放假,跟朋友到德福廣場嘅泰廚房子食午餐,我叫了冬陰功湯烤雞髀金邊粉$69冬陰功食落酸酸辣辣好濃味,同開胃,后勁有點凌厲,越食越辣😅,但係好食嘅雞髀炸得好香脆,外脆內嫩,食落唔“柴口”,雞皮薄脆,好香口,雞肉嫩滑且無油膩感,切件上,方便食,好好食😋凍金桔檸檬味道還可以👌整體來講,環境同服務都唔差,食物方面,味道同份量都👌

凍金桔檸檬味道還可以👌

整體來講,環境同服務都唔差,食物方面,味道同份量都👌

之前平日食過lunch覺得味道唔錯(泰奶/啡除外😅),份量唔少,喺德福黎講性價比高,所以今日除夕約左屋企人黎試下🇹🇭晚餐第一次試晚餐發現有好多套餐,花多眼亂,最後叫左set孖住泰(青咖喱雞髀+豬手煲+菠蘿雞粒炒飯)加配炒通菜&薄餅,再單點左黃咖喱炒軟殼蟹同泰式炒鮮蝦金邊粉,再另加野飲🤭四個人應該夠食啩(本我仲覺得有點叫太多,因為午餐大碟到食唔晒)點知晚餐好似變左第二間餐廳咁,味道同午餐差好遠,唔單止啲野好油,份量仲細左三分一,我仲聽到每一枱客都喺度催緊單,最過分係豬手煲入邊有啲芥蘭食落係有清潔劑味😵‍💫即刻同店員反映,佢表示可以換其他野比我地,我地揀換燒雞但佢表示燒雞賣晒,過10分鐘我見到廚房keep住有燒雞出…其實樓面都算唔錯,碟菜有問題都即刻表示可以換過俾我地,而廚房漏單亦都有keep住幫手追,唯一我諗到既藉口係可能除夕大廚/廚房比較多人放假,同埋食材唔夠要慳住用吧😅

2024-12-31
2024-12-15 1395 瀏覽
德福平台都有好多餐廳,今次試吓呢間泰菜,去lunch Menu都有好多款式揀。叫咗呢個雞髀配冬陰功湯,雞髀炸得好香脆,外脆內嫩,冬陰功湯亦好香濃,同埋我最欣賞佢杯泰式奶茶,性價比高。

2024-12-12 683 瀏覽
Went here for dinner with my girlfriend today. The place looked empty so we were able to get a seat in a booth. Staff seemed disinterested in serving us and only gave us a menu when we asked for it twice.We order a pad thai and a chicken noodle in soup. The noodle soup came first. The pad thai followed soon after. However on my first mouthful I could taste a large amount of salt. I thought maybe this was just an unlucky first bite but as I continued to eat I found more and more lumps of salt tha
We order a pad thai and a chicken noodle in soup. The noodle soup came first. The pad thai followed soon after. However on my first mouthful I could taste a large amount of salt. I thought maybe this was just an unlucky first bite but as I continued to eat I found more and more lumps of salt that had not been mixed in well with the pad thai. I left most of the dish and we asked for the bill and thought I'd mention this to the staff so that the chef would not provide the same to future customers.
When the staff came back with the bill she said the chef had not put salt in the dish and that I must be mistaken, looking at me as if I were not making sense to them. If the chef did actually say they had not used salt , I find that hard to believe and quite ridiculous. What was worse was the staff coming back to let me know I was wrong while looking at me as if I were stupid. If I could give zero stars rating to the staff I would.
On reflection I now understand why there were so many empty tables during a dinner time, and that I'm really wasting energy in trying to give feedback to help their business when they'd rather insist that they are right.
  • None