2022-05-18 93 瀏覽
彌敦道726號成幢都係食肆,今日試咗2樓嘅泰屋。餐廳裝潢比較西化,環境舒適。服務員態度好好。今日試咗三個菜式:又想飲冬陰公又想食烏頭所以叫左明爐冬蔭公烏頭。冬蔭公湯好香香茅味,酸辣味適中,好開胃,配上烏頭,烏頭魚好新鮮,無泥味,熱辣辣好好味。冬蔭公湯仲額外另上一碗。見到餐牌上原個椰盅海鮮焗飯賣相好吸引,所以就一試。份量好大個,好多海鮮好足料,啲海鮮仲好新鮮。個飯底係椰汁飯,另外上面再淋上新鮮椰奶,超級椰香,愛椰之人必點!啲飯仲好有口感!另外,泰式炸蝦餅好香口,一啲油膩感都冇。個皮好薄,好脆口,蝦味濃濃的。整得好食過好多地方。啲嘢食好新鮮,熱辣辣,推介!同埋整體環境好乾淨,啲餐具都好乾淨。

啲嘢食好新鮮,熱辣辣,推介!
同埋整體環境好乾淨,啲餐具都好乾淨。

2022-05-16 104 瀏覽
餐廳行中級路線,環境很乾淨,餐具很衛生,食物質素很高,性價比高,整體感覺良好,絕對值得一試。首先,農夫包咖喱軟殼蟹包底好軟熟,咖喱做得出色,好多咖喱汁,軟殼蟹份量都好多,食完已經飽左。好鍾意冬陰功所以點左個冬陰功鮮蝦炒飯。飯底酸酸辣辣,一啲都唔油膩,好香好開胃。再點左個菜:蒜蓉炒椰菜苗。椰菜苗好新鮮,消滯一流!食物全部都係即叫即煮,所以好熱好新鮮!餐廳雖然係樓上鋪但好多人,嚟之前最好book定枱。服務員態度都好好,好有禮貌,愉快嘅用餐經歷!

再點左個菜:蒜蓉炒椰菜苗。椰菜苗好新鮮,消滯一流!
2022-05-15
2022-05-14 109 瀏覽
星期六下午,約埋太太去旺角食泰菜,本來有幾間選擇,但太太最後揀咗泰屋。先講地點,OpenRice指示唔夠清晰,地點雖然係彌敦道,但地面過馬路設施不足,要上落行人天橋,比較麻煩。去到大厦門口,都唔係一眼睇到位置,因為同座大厦都有唔少食店,但部lift算快。上到去,一眼望曬,場地唔大但好坐既,掃完針卡之後,侍應哥哥安排我地坐圓枱,幾大張。餐點方面,有好多選擇,最特別係下午茶可以無限任飲,其實幾好,建議返餐廳可以加啲加xx元有xx小食,咁啲客都可以食多啲又飲耐啲。最後我同太太揀咗三寶炒飯同豬頸肉炒米(都係午餐,吸引啲)。餐點嚟到啦,碟碟都係熱辣辣既,先講三寶炒飯,香口好食,粒粒分明,好正!而豬頸肉炒米都相當夠鑊氣,唔太油但炒得好乾身,太太話好鍾意!嚟緊會再試下晚餐,希望都一樣咁好食就好啦!P.S. 洗手間要上一層,但好乾淨,抵讚!

最後我同太太揀咗三寶炒飯同豬頸肉炒米(都係午餐,吸引啲)。

嚟緊會再試下晚餐,希望都一樣咁好食就好啦!

P.S. 洗手間要上一層,但好乾淨,抵讚!
豬頸肉炒米
2022-05-14
豬頸肉炒米
2022-05-10 2952 瀏覽
星期六晚book左7點,當日全場爆滿😮,坐位好迫,而且環境嘈吵,不過8點3開始有吉枱。未知係母親節嘅原故,定係餐廳真係好味嘅原因而咁爆場,但見到呢個人氣程度,開始對餐廳有期望。蝦餅 $82剪開成8件,size比平時食開嘅細少少;蝦滑都彈牙,有少少蝦味,但性價比唔高。酸辣鳳爪 $78鳳爪爽口,但醃得唔夠耐,唔入味。泰式沙嗲串燒半打 $88有雞牛豬三款供選擇,但只可以揀兩款,結果揀左牛同豬。牛肉果然同坊間其他餐廳一樣😂,乾身、鞋口、好韌、痴牙;豬肉因為帶肥膏,所以相比之下,比牛肉好。椒鹽鮮魷 $85呢個有驚喜😯,魷魚厚肉,夠大件,啖啖肉好滿足,亦有魷魚味。炭燒豬頸肉 $82雖然賣相唔錯,但我個人認為呢個係全晚最差😑,除左因為肉質偏軟非彈牙口感之外,重點係有豬騷味😣,我個人對豬騷味好敏感,點左個汁都come唔到個味…….農夫包咖喱軟殼蟹 $218本身唔諗住點佢,但當晚見到唔少人都食緊,加上賣相又真係幾吸引,忍唔住order左個😏。上枱果陣熱辣辣,外觀亦相當震撼!!! 軟殼蟹分量唔少,居然有5舊,雖然浸住汁,但食落仲脆;農夫包好有空氣感,所以吸汁力特強,邪惡🤐;咖哩蛋花好多,但略嫌無乜咖哩香,

蝦餅 $82
蝦餅

酸辣鳳爪 $78
酸辣鳳爪

鳳爪爽口,但醃得唔夠耐,唔入味。

泰式沙嗲串燒半打 $88
泰式沙嗲串燒半打

有雞牛豬三款供選擇,但只可以揀兩款,結果揀左牛同豬。

椒鹽鮮魷 $85
椒鹽鮮魷

呢個有驚喜😯,魷魚厚肉,夠大件,啖啖肉好滿足,亦有魷魚味。

炭燒豬頸肉 $82
炭燒豬頸肉

農夫包咖喱軟殼蟹 $218

農夫包咖喱軟殼蟹

本身唔諗住點佢,但當晚見到唔少人都食緊,加上賣相又真係幾吸引,忍唔住order左個😏。上枱果陣熱辣辣,外觀亦相當震撼!!! 軟殼蟹分量唔少,居然有5舊,雖然浸住汁,但食落仲脆;農夫包好有空氣感,所以吸汁力特強,邪惡🤐;咖哩蛋花好多,但略嫌無乜咖哩香,而且個汁偏甜。

馬拉盞炒通菜 $75
馬拉盞炒通菜

唔夠鑊氣,麻麻地。

整體用餐體驗麻麻,一黎坐得唔舒服,二黎食物唔啱我口味,不過值得一讚嘅係員工服務態度幾好。
2022-05-07
慶祝紀念
母親節
椒鹽鮮魷
2022-05-02 251 瀏覽
今日本來想去Error 19 食, 見到樓下門口阿姐派粉紅色傳單, 下午茶'聲稱' ''好抵食"又 話飲品無限添飲。原來係中伏中伏中伏中伏架)))))))))))))))))))))))) 各位食客真係要小心。 入去餐廳, 冇人拍晒烏蠅都知吾太對路。 我就事但叫個所謂'泰國河粉' 加左3 粒墨魚丸俾d 河粉個種。 咁就叫~~泰國河粉~~ 再叫左杯椰汁冰加$10 話飲完可再無限添加, 到我飲晒再加杯, 結果埋單要俾多$10(咁就係無限添飲) .........食一個下午茶餐要$60...仲要好細碗。有相睇 聰明既你地小心中伏。
2022-05-02
2022-02-12 496 瀏覽
🔙回頭率:7/10🌈性價比:6.5/10🐻‍❄️一日遊旺角,見到餐廳大概只有三四枱客人,所以空間都較寬敞,坐得舒服。不過店員服務就一般般,可能疫情問題,人手大幅減少,唯有欣然接受啦👌香港人 撐住呀💪🏽食完喺舖頭坐左一小時都無趕我地走👍🏼👍🏼泰國菜,免收加一,不錯👍🏼*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・———————————————🍴: 乾炒泰國金邊粉 $50😋 哇!首先係一夾起有好大件魷魚,入面都有少量海鮮,吾會靜係得金邊粉。$50嚟講,算有誠意!不過小編寧願多啲金邊粉啦~事關佢地既金邊粉,味道超好食!好開胃👍🏼吾係度度地方都整得好味!🈵 8 /10🍴: 豬頸肉飯配青咖哩汁 $55 😋 不得不讚,佢地既青咖哩汁,真係好味,偏向正宗泰國風,辣度適中。不過略嫌豬頸肉太薄了,食落去,食吾到豬頸肉味,無口感。不過起碼吾係韌到食吾到個種👌🈵 8 /10🍴: 跟LUNCH SET送既熱咖啡 $ 0😋 只能說,不會期望就不會失望,跟餐送就由佢啦🤣下次再食既話會選擇飲茶🈵 ~ /10*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。.
🔙回頭率:7/10

🍴: 豬頸肉飯配青咖哩汁 $55
🈵 8 /10

🍴: 跟LUNCH SET送既熱咖啡 $ 0
🈵 ~ /10

🍽: 泰屋 (旺角)
📍旺角彌敦道726號2樓

#hkfoodie #hkcafe #hkfoodblogger #hkfood #foodie #foodiehk #jordan #美食 #香港好去處 #香港美食 #香港加油 #佐敦美食 #佐敦 #異國料理 #異國風情 #印度 #印度菜 #印尼 #異國美食 #泰國菜 #泰國零食 #泰國美食

2022-02-11
乾炒泰國金邊粉
2022-01-19 326 瀏覽
份量多!😍又新鮮!啲河粉唔會太硬唔會好lum🤣啲湯入味😍會想飲埋個湯🤤🤤個牛就正正常常🤣中牛去食有lunch set送湯 女仔食會好飽 但幾滿足 會再去食😎
份量多!😍又新鮮!
啲河粉唔會太硬唔會好lum🤣
啲湯入味😍會想飲埋個湯🤤🤤
個牛就正正常常🤣
中牛去食有lunch set送湯
女仔食會好飽 但幾滿足
會再去食😎
2021-09-21
2022-01-16 145 瀏覽
最後一晚有得堂食,朋友介紹我去一間樓上泰國菜,話抵食又好味,搞到我要過去試下睇下究竟係咪真係甘出色😗——————🐽 泰式生蝦刺身第一樣梗係要叫返個頭盤試吓,生蝦刺身好有特色,用一個個既shot杯裝住, share食方便又衛生,生蝦食得出好新鮮,連埋蒜片同辣汁一齊食好開胃🐽 飛天炒通菜廚師出菜好快,飛天通菜味道啱啱好,有蠔油嘅鮮味加埋少少甜味,同通菜特別夾🐽 海南雞(半隻)海南雞好滑,肉嫩又多汁,唔想淨係食雞翼都有海南雞飯可以叫,配埋辣汁食送返真係一流

——————

🐽 泰式生蝦刺身

🐽 飛天炒通菜

🐽 海南雞(半隻)
2022-01-14 163 瀏覽
泰屋 😢又禁晚市堂食 weekend當然要把握機會去覓食😋星期六、日 旺角周街都係人😅想搵個地方可以坐得耐啲、舒服啲俾我哋搵到 彌敦道726號 呢楝野好多野食揀~最後我地揀咗 🇹🇭泰國野果然冇揀錯 再加上到咗下午茶時段 的確唔多人唔洗等位 仲要慢慢食 傾吓計 店員冇催我地走~食物方面 星期六、日都有下午茶 14:00-15:00 免收加一$50 有找即使揀Lunch Set 都係$50-$70 包飲品 免加一都幾抵食 而且份量都唔少🐔海南雞湯河 $45 🦐🦑🐠印尼海鮮炒貴刁 $48#香港美食 #旺角 #泰國菜 #hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #followforfollowback #hkfoodpic #hkfoodielife #hkfoodstagram
泰屋
😢又禁晚市堂食 weekend當然要把握機會去覓食😋
星期六、日 旺角周街都係人😅想搵個地方可以坐得耐啲、舒服啲
俾我哋搵到 彌敦道726號 呢楝野好多野食揀~

最後我地揀咗 🇹🇭泰國野
果然冇揀錯 再加上到咗下午茶時段 的確唔多人
唔洗等位 仲要慢慢食 傾吓計 店員冇催我地走~

$50 有找
都幾抵食 而且份量都唔少

🐔海南雞湯河 $45
🦐🦑🐠印尼海鮮炒貴刁 $48

#香港美食 #旺角 #泰國菜
2022-01-09
印尼海鮮炒貴刁
星期六係 #旺角 竟然都有 #下午茶 最估你唔到係 #無限添飲 #免收加一 😈不過留意返😈凍飲係👉🏼每杯加$3👈🏼 🤣🤣T2 #海南雞湯河 $45份量唔會好細碗 海南雞都有四件唔會太肥 跟湯唔會攪到雞肉老哂T4 #印尼海鮮炒貴刁 $48份量唔少 有蝦、魷魚、青口 不過炒得比較濕 唔夠干身#馬拉盞炒通菜 $48呢個係散叫 要食啲菜不過食果時先醒起 依家通菜唔當做應該轉第二款菜😅😅加$10 可以轉 #椰汁冰 其實似係凍椰汁多啲🤣🤣 唔係好似平時果啲 杯野個底再有一條條嘅。。。唔知叫咩🤣🤣BTW 不過不失 叫抵食嘅~
星期六係 #旺角 竟然都有 #下午茶
最估你唔到係 #無限添飲 #免收加一
😈不過留意返😈凍飲係👉🏼每杯加$3👈🏼 🤣🤣

T2 #海南雞湯河 $45
份量唔會好細碗 海南雞都有四件
唔會太肥 跟湯唔會攪到雞肉老哂

T4 #印尼海鮮炒貴刁 $48
份量唔少 有蝦、魷魚、青口
不過炒得比較濕 唔夠干身

#馬拉盞炒通菜 $48
呢個係散叫 要食啲菜
不過食果時先醒起 依家通菜唔當做
應該轉第二款菜😅😅

加$10 可以轉 #椰汁冰

BTW 不過不失 叫抵食嘅~
椰汁冰
2022-01-09
2022-01-11 136 瀏覽
早幾日前仲有堂食嗰陣時,就去咗旺角呢間泰屋食泰國嘢。叫咗好多款我最鍾意食嘅泰國菜。首先叫做泰式生蝦($108),一份有六隻生蝦,而且個質素係唔錯㗎。只不過個醬有少少辣,食唔到辣嘅朋友可能要點少啲。再之後個冬陰功就嚟咗啦,冬陰功湯入邊有一隻新鮮嘅大蝦,個蝦肉食落好彈牙。配埋啲湯飲好好味。而且個湯酸辣適中唔會一味死咸。個人覺得如果有多啲椰奶有個椰香味出啲會更好。😃另外熱食方面我哋叫咗個查蝦餅同埋豬頸肉。炸蝦餅係新鮮炸起嘅,入邊嗰啲蝦膠非常彈牙,配埋泰式辣醬一齊食好惹味。如果豬頸肉就燒得岩岩好,個肉肥瘦適中,燒嗰陣時會將啲油脂燒到外脆內軟,所以食嗰陣時啲油脂咇晒出嚟超級正! 最後嗰甜品我哋叫咗芒果糯米飯,幫我買飯係有兩隻唔同色嘅糯米,分別係紫米同埋一般糯米。個飯整到好煙韌,其實都幾好食。只不過係芒果可能唔係季節嘅關係有少少酸,可能讀返夏天係季節個時會更加好食。雖然呢間食泰國菜嘅都好正宗,但係我究竟幾時先可以去泰國呀!好掛住旅行嘅感覺啊。😝

2022-01-07 158 瀏覽
朋友揀咗呢間泰式餐廳,位置喺旺角比較方便。但食物方面就真係麻麻,同我期望有好大落差,一般泰國菜應該都係濃味,唔會差得去邊,但係呢間,感覺好似只有豬頸肉算係咁🙈連最後叫嘅椒鹽鮮魷都令人好失望,應該要嘅醬汁都無,感覺好Dry🙈菠蘿海鮮炒飯,味道甜多過鹹,炒飯黏口唔係粒粒分明🙈食物嘅味道體驗,令我覺得可一不可再🙉
食物嘅味道體驗,令我覺得可一不可再🙉
2022-01-07 96 瀏覽
Indian rotti 🇮🇳🥠印度油酥餅 $36 個印度油酥餅雖然係煎炸食物,但係食起上嚟唔會太油膩聞落去又好香,味道仲出奇地唔太鹹感覺上健康咗👍🏻,呢本小食價錢又唔貴,性價比都幾高㗎Thai’s shrimp sashimi 泰式生蝦刺身🌶🦐 $108泰式生蝦刺身嘅蝦大隻又新鮮,睇落有辣椒、薄荷葉☘️個對比色好強烈,而且蝦又夠鮮甜,點埋簡簡單單嘅泰式辣醬,酸酸甜甜又辣辣地都幾開胃Belachan stir-fried water spinach 馬拉盞炒通菜 🌿 $72炒通菜比我想像中大碟啊😍,入面有香噴噴嘅馬拉盞、超級脆口嘅炸蒜蓉粒同埋新鮮通菜,加埋少少辣椒吊味,絕對係傳統又必叫嘅泰國特色菜Fried rice with seafood in pineapple bowl 原個菠蘿海鮮炒飯 🦑🍍 $98呢款菠蘿海鮮炒飯免頭有肉鬆、蕃茄🍅、青瓜🥒同埋卜卜脆嘅腰果幾特別喎😋,入面嘅炒飯配料亦都豐富,包括有勁大隻嘅魷魚🦑、爽口嘅大蝦🍤、菠蘿肉、提子乾🍇、紅蘿蔔🥕同埋豆等等,再刮埋啲菠蘿肉食好飽肚啊Fresh mango with sticky rice鮮芒果糯米飯 🥭🍚 $48食泰國菜
Indian rotti 🇮🇳🥠
印度油酥餅 $36

Thai’s shrimp sashimi
泰式生蝦刺身🌶🦐 $108

馬拉盞炒通菜 🌿 $72

原個菠蘿海鮮炒飯 🦑🍍 $98

Fresh mango with sticky rice
鮮芒果糯米飯 🥭🍚 $48
食泰國菜芒果糯米飯絕對係經典甜品之一🤩,呢度嘅糯米飯用咗紫米同白米兩款,健康得來又有雙重口感,啱晒鍾意食煙銀甜品嘅我🙌🏻,配埋香噴噴又夠滑嘅椰汁🥥同埋新鮮芒果,成個配搭好完美
2022-01-04 108 瀏覽
807 泰式豬頸肉炒飯 $82有獲氣 所以有少少驚喜🥰 豬頸肉切左粒 所以食起試黎都好方便😌👍🏻 114 醃肉碎生菜包 $85(中辣)呢個真係好惹味 夠酸夠辣夠香茅味😚 所以色香味俱全 😍 配埋生菜係一流啊😝 超好送飯啊~406 泰國椰菜苗炒(馬拉盞) $82呢個比較重口味 咸味重啲 份量都足夠😉 幾有泰國既味道啊!608 西貢黑椒牛柳粒 $98黑椒粒全部都無筋👍🏻 一口牛柳粒 方便入口~ 味道都唔錯 食落香脆 裏面又有軟淋 所以都幾好!

807 泰式豬頸肉炒飯 $82

114 醃肉碎生菜包 $85(中辣)

406 泰國椰菜苗炒(馬拉盞) $82
呢個比較重口味 咸味重啲 份量都足夠😉 幾有泰國既味道啊!

608 西貢黑椒牛柳粒 $98

2022-01-02 145 瀏覽
2021最後一天去了旺角花墟買花逛街,走累了就去我很喜歡的泰國餐廳。之前去都是晚上約朋友吃飯,午膳還是頭一次,真沒想到這裏的午餐性價比可以如此的高。做吓叫咗兩個午餐和一個小食,兩個人根本吃不完,尤其是春卷拼蝦餅竟然份量如此的多。春卷拼蝦餅一客兩款小食各4件,春卷皮脆,蔬菜多,很合口胃;蝦餅絕無偷工減料,超鮮味彈牙,外皮又酥脆,這個價錢值了👍🏻印尼海鮮炒貴刁點餐時見鄰座的貴刁超正,所以也叫了一份,果然沒讓我失望,一大碟吵得香噴噴熱辣辣的貴刁,味道頂瓜瓜之餘還有超多海鮮料,午市套餐絕將價就貨。午肉黃咖哩配蒜蓉包這個也超出預期,這間咖哩的味道好是預期的,因為一直有幫襯開,但這個午餐咖喱裏有如此多的牛肉,真是意外🥰蒜蓉包沾咖哩食絕配👍🏻

海鮮炒貴刁

午肉黃咖哩配蒜蓉包