2023-10-06 407 瀏覽
今天跟幾位同事外出吃飯🍚去了青衣城廣場這間餐廳叫twinkle elephant 外觀也不錯,野食也不算貴🤞🏼我叫了個青咖喱牛腩飯少少辣,味道撈飯也OK 另外兩位同事叫了海南雞飯👍🏻食落普普通通另外一位同事叫了豬手飯💕這個幾好味職員的服務態度也很好🥰👍🏻
今天跟幾位同事外出吃飯🍚
去了青衣城廣場
這間餐廳叫twinkle elephant
外觀也不錯,野食也不算貴🤞🏼
我叫了個青咖喱牛腩飯
少少辣,味道撈飯也OK
另外兩位同事叫了海南雞飯👍🏻
食落普普通通
另外一位同事叫了豬手飯💕
這個幾好味
職員的服務態度也很好🥰👍🏻
2023-10-06
2023-09-28 278 瀏覽
平日下午12:15左右去食野QR code落完單好快飯品就黎之後一路等一路等,等左45分鐘不斷入客人但唔出野食只係見到間唔中出飯同小食個d,叫湯河嘅客人至少要等30分鐘以上,每枱都係咁催幾時有D staff都好混亂苦等到食物出黎,d staff又唔知係邊張枱,要次次禁番部機睇番單,等左45分鐘都係黎錯要再等過好唔好食已經唔係重點,等咁耐食咩都唔覺好味同特別唯一可以讚係QR code落單方便同多選擇唔會再幫襯😂
平日下午12:15左右去食野
QR code落完單好快飯品就黎
之後一路等一路等,等左45分鐘
不斷入客人但唔出野食
D staff都好混亂
好唔好食已經唔係重點,等咁耐食咩都唔覺好味同特別
唯一可以讚係QR code落單方便同多選擇
唔會再幫襯😂
2023-09-13 440 瀏覽
本人好鐘意食辣野,同埋食泰國菜,小朋友開學後又有metime時間,相約了一位媽媽可以享受一下美食,呢間之前已經食過好多次,最欣賞店內的咖哩,水準超級穩定,每一次都唔會失望已回,座位都非常闊落,座得非常舒適椰香黃咖哩飯朋友比較細食,又唔食太辣,點了一個黃咖哩飯已經有好多配料,有薯仔、洋蔥等等,醬汁充滿奶油香,口味純厚又易入口,味道偏甜香脆魚柳配青咖哩飯魚柳即叫即炸,香脆可口,青咖哩味道獨特,辛辣度比較強,啱曬嗜辣者必叫冰凍棷汁味道香濃,飲落好滑溜,甜味適中,味道真的不錯呀

椰香黃咖哩飯

香脆魚柳配青咖哩飯

冰凍棷汁

味道香濃,飲落好滑溜,甜味適中,味道真的不錯呀
2023-09-04
咖哩蟹肉枕頭包($168)✅賣相100分📸✅有兩大隻軟殼蟹🦀🦀✅香脆得黎入面食到仲有蟹肉👏🏻✅個包都焗到外脆內軟🍤❌咖喱味比較淡,唔夠香☹️❌因為咖喱味淡,食到後面個包只係一個淋哂嘅包🍞💦❌加埋一都接近$200,唔平💸📝6/10火車頭炒飯($98)✅好大碟,好足料🍚✅炒飯炒得唔錯,粒粒分明有鑊氣🥘✅洋蔥炒到有明顯甜味🍬❌不過大量洋蔥同芥蘭令到個飯太有咬口🤔❌食落無咩泰式風味,有啲似揚州炒飯😂📝7/10⭐️總括而言…咖哩枕頭包吸引到隔籬枱哇哇聲😧,主要原因係佢地散叫咗咖哩同啲手抓餅($38兩塊)💸,所以想食咖哩建議跟埋包。炒飯係一個茶記食到驚喜嘅級數🎉,炒得唔錯👍🏻。唔係超好食,但都無上網講到咁難食🤔。要收加一☝🏻,所以晚市都幾貴,聽講下午茶抵deal,可以一試。
咖哩蟹肉枕頭包
咖哩蟹肉枕頭包($168)
✅賣相100分📸
✅有兩大隻軟殼蟹🦀🦀
✅香脆得黎入面食到仲有蟹肉👏🏻
✅個包都焗到外脆內軟🍤
❌咖喱味比較淡,唔夠香☹️
❌因為咖喱味淡,食到後面個包只係一個淋哂嘅包🍞💦
❌加埋一都接近$200,唔平💸
📝6/10
火車頭炒飯
火車頭炒飯($98)
✅好大碟,好足料🍚
✅炒飯炒得唔錯,粒粒分明有鑊氣🥘
✅洋蔥炒到有明顯甜味🍬
❌不過大量洋蔥同芥蘭令到個飯太有咬口🤔
❌食落無咩泰式風味,有啲似揚州炒飯😂
📝7/10

⭐️總括而言…
2023-09-08
2023-09-05 365 瀏覽
我已經唔係第一次去呢間嘢度食,我同我啲朋友去親都覺得冇乜問題我今次去同朋友一齊去慶祝生日水準係穩定keep得到並唔係好似前面嗰啲post講咁差我寫食評咁耐每一間餐廳總會有少量嘅錯誤,我記得三日前應該都係打風㗎我從來本人都唔叫外賣,因為唔係好相信送外賣嗰啲人做過啲乜嘢 ,再加上而家啲餸上門嘅人係咩人大家心照啦而且外賣根本會令食物變質另外一個post就話等45分鐘,個餸都唔利,我諗呢個人係咪未出過街食嘢?15分鐘至20分鐘,就會出聲啦,等到45分鐘先嚟講,有冇人信呀?我首先重申一點,我係與任何餐廳無關我係有嗰句講嗰句我只係眼見有啲人所謂嘅食評,根本係無理取鬧同埋九唔搭八影衰晒真係寫食評嘅人我再重申多一次,我係與任何餐廳無關講完
我今次去同朋友一齊去慶祝生日
水準係穩定keep得到
並唔係好似前面嗰啲post講咁差
我寫食評咁耐

每一間餐廳總會有少量嘅錯誤,我記得三日前應該都係打風㗎

而且外賣根本會令食物變質

另外一個post就話等45分鐘,個餸都唔利,
我諗呢個人係咪未出過街食嘢?

我首先重申一點,我係與任何餐廳無關
我係有嗰句講嗰句

我只係眼見有啲人所謂嘅食評,根本係無理取鬧同埋九唔搭八
影衰晒真係寫食評嘅人

我再重申多一次,我係與任何餐廳無關

講完

炒金邊粉
炒金邊粉
火車頭炒飯
外賣俾錯,餐廳電話又打唔通🥲有數件數,但冇打開來睇,返到屋企生蝦變咗蝦餅,打極電話都唔通,除咗牛肉沙律,其他都一般,木瓜沙律有陣怪味,第一次食蝦餅中間有餡,口感麻麻

2023-08-31
外賣自取
2023-08-23 238 瀏覽
食物唔算難食但都稱唔上好食,炒豬頸肉落單後45分鐘一直唔未上菜,直到催單就秒速上菜。趕時間真係等到好生氣就上左個冬陰功湯,八十幾蚊就一隻半蝦,孤寒!白飯都食完,剩下個炒豬頸肉唔催都唔上!差評!黑名單!食物唔算難食但都稱唔上好食,炒豬頸肉落單後45分鐘一直唔未上菜,直到催單就秒速上菜。趕時間真係等到好生氣就上左個冬陰功湯,八十幾蚊就一隻半蝦,孤寒!白飯都食完,剩下個炒豬頸肉唔催都唔上!差評!黑名單!

差評!
黑名單!

差評!
黑名單!
2023-08-23
2023-08-14 288 瀏覽
點解話可以入黑名單,原因係我位置好近水吧位,我親眼見住隻烏蠅飛左落我杯沙冰上面停留,而當時兩位員工,我好肯定佢哋係睇到,因為佢哋兩位都有做撥走隻烏蠅的動作,而佢哋竟然照上杯野飲俾我……. 眼不見為乾淨,可惜我見丫!食物味道黎講其實真係一般,正正常常!我點左以下食物:1. 青木瓜沙律 - lee個係我哋一致認為最好食2. 蝦餅 - 正常3. 豬手- 偏甜4. 串燒(朱同雞)- 冇得點牛…真係有啲無言5. 炒金邊粉 - 唔夠鑊氣6. 菠蘿炒飯 - 唔夠鑊氣7. 蒜容𥖁 - 多啲蒜蓉唔該8&9 芒椰沙冰 & 芒果沙冰埋單7百左右,價錢係合理!

食物味道黎講其實真係一般,正正常常!我點左以下食物:
1. 青木瓜沙律 - lee個係我哋一致認為最好食
2. 蝦餅 - 正常
3. 豬手- 偏甜
4. 串燒(朱同雞)- 冇得點牛…真係有啲無言
5. 炒金邊粉 - 唔夠鑊氣
6. 菠蘿炒飯 - 唔夠鑊氣
7. 蒜容𥖁 - 多啲蒜蓉唔該
8&9 芒椰沙冰 & 芒果沙冰

埋單7百左右,價錢係合理!

2023-08-13
2023-07-25 492 瀏覽
琴日同朋友去青衣城一邊傾野一邊食飯又去咗呢間泰國嘢食我哋兩個人叫咗個芭堤雅燒雞半隻呢隻雞又嫩又滑燒起上嚟又唔乾身加埋兩個汁,簡直一流👍👍👍👍👍蝦頭醬海鮮炒飯呢個炒飯味道唔會太甜海鮮夠入味重點嘅係佢吵到炒飯嘅要求,食到一粒粒,呢個先係重點,好食👍👍👍👍👍椰子雞湯呢個湯椰子味夠唔會太重,啲雞超滑不過真係要講返個湯嚟嘅時候夠熱但係飲完一碗隔一陣先再飲就唔夠熱呢個就要店舖自己好好處理,不過味道都係好好👍👍👍👍馬拉盞炒芥蘭呢個菜好多喺出面呢都好喊,一係就無味但係呢一個顏色夠,菜身夠爽,有喊度但唔會係死喊。佢仲要即叫即炒即刻拎出嚟夠熱超好食👍👍👍👍👍特別要讚佢哋嘅職員,當時晚市爆場我試吓問吓佢哋,因為我哋有嘢傾想轉枱,佢哋二話不說就已經轉到枱俾我,絕對冇詐型一流。👍👍👍👍👍
琴日同朋友去青衣城一邊傾野一邊食飯
又去咗呢間泰國嘢食
我哋兩個人
叫咗個
呢隻雞又嫩又滑
燒起上嚟又唔乾身
加埋兩個汁,簡直一流

呢個炒飯味道唔會太甜海鮮夠入味
重點嘅係佢吵到炒飯嘅要求,食到一粒粒,呢個先係重點,好食

椰子雞湯
呢個湯椰子味夠唔會太重,啲雞超滑
不過真係要講返個湯嚟嘅時候夠熱
但係飲完一碗隔一陣先再飲就唔夠熱
呢個就要店舖自己好好處理,不過味道都係好好
👍👍👍👍

馬拉盞炒芥蘭
呢個菜好多喺出面呢都好喊,一係就無味
👍👍👍👍👍

特別要讚佢哋嘅職員,當時晚市爆場
椰汁雞湯
2023-07-24
椰汁雞湯
2023-07-23 198 瀏覽
今日又黎食下午茶,又係唔令人失望,而且又有新野食,就係泰式泡檸椒香雞腳,同埋椰汁蠔仔湯飯。炒飯,炒麵嗰啲絕對穩定 👍👍👍👍👍今日要講既三個餸1 咖喱蟹肉枕頭包咖喱汁香而 不膩,多蟹肉,個麵包香脆又鬆軟👍👍👍👍👍2椰汁蠔仔湯飯(new)睇個名唔好以為剩係得椰汁,其實佢係白色嘅冬陰公再加上椰香。加埋佢夠熱,真係好好飲而入邊啲蠔仔,絕對唔係蠔豉,而且啲蠔好乾淨有蠔味。👍👍👍👍👍3 泰式泡檸椒香雞腳(new)首先呢個係小食雞腳浸得入味,但絕對冇破壞雞腳本身嘅爽度味道酸度適中,有適當嘅辣味。絕對唔會令你識唔到落去佢隻有兩條泡椒喺個碟度嗰,兩條泡椒好好食又酸又辣好好味,絕對係餐前開胃小食👍👍👍👍👍真心,本人勁愛日本野食,自從呢間泰國菜開咗之後,我喺呢個商場食泰國菜仲多個日本嘢。呢間餐廳係得嘅。ps 我絕對唔係一個打手,我係一個鍾意四圍去食嘢寫食評嘅人,完

炒飯,炒麵嗰啲絕對穩定 👍👍👍👍👍
今日要講既三個餸
1 咖喱蟹肉枕頭包
咖喱汁香而 不膩,多蟹肉,個麵包香脆又鬆軟
👍👍👍👍👍
2椰汁蠔仔湯飯(new)
而入邊啲蠔仔,絕對唔係蠔豉,而且啲蠔好乾淨有蠔味。
👍👍👍👍👍
3 泰式泡檸椒香雞腳(new)
首先呢個係小食
雞腳浸得入味,但絕對冇破壞雞腳本身嘅爽度
味道酸度適中,有適當嘅辣味。絕對唔會令你識唔到落去
佢隻有兩條泡椒喺個碟度嗰,兩條泡椒好好食
又酸又辣好好味,絕對係餐前開胃小食
👍👍👍👍👍

呢間餐廳係得嘅。

椰子蠔仔飯
海南雞冬陰公湯河
炸魚柳配薯條
海南雞配油飯
2023-07-21 371 瀏覽
平日下午兩點行過, 剛好有下午茶就試下十五十六唔知食咩最後叫左青咖哩牛腩飯餐牌寫住「mini」出到黎又唔係好迷你喎!個飯正常size, 牛腩都有好多, 不過比較「靭」, 唔腍! 但個青咖哩汁都好味!$4x 好抵食! 飲品加左$8 飲泡沫咖啡..好似同青咖哩好唔夾!
平日下午兩點行過, 剛好有下午茶就試下
十五十六唔知食咩
最後叫左青咖哩牛腩飯
餐牌寫住「mini」出到黎又唔係好迷你喎!
青咖喱牛腩飯
2023-07-19 162 瀏覽
今日又黎下午茶,keep 到高水準,我叫左個雞扒冬陰功金邊粉同埋泰國車仔撈檬。個雞扒冬陰功金邊粉,個雞扒絕對唔係出名死死實實,冬陰功湯底 絕對唔係求其亂來,金邊粉係爽身入味,簡直係超水準之作,食過返尋味車仔撈檬 裏面,我叫咗豬扒同肥牛個豬扒,個豬扒係外脆內軟,同埋絕對唔係快餐形式嘅豬扒,簡直一流。杯熱咖啡又係水準之作,估唔到下午茶都有一杯會拉花嘅咖啡總括嚟講食咗咁多次,真係唔好炸型。呢間泰國嘢喺青衣城歷來最好嘅一間大家試吓就知道!
杯熱咖啡又係水準之作,估唔到下午茶都有一杯會拉花嘅咖啡

總括嚟講食咗咁多次,真係唔好炸型。

呢間泰國嘢喺青衣城歷來最好嘅一間

大家試吓就知道!
泰國車仔撈檬
熱咖啡
American coffee
  • 冬陰功湯系列
2023-07-18 133 瀏覽
佢地既泰式火車頭炒飯真係一道令人難忘既美食。首先,泰式火車頭炒飯的炒飯口感正宗,而口感豐富多樣,令人愛不釋手。味道也非常適中,讓人食得過癮。除了這道泰式火車頭炒飯外,泰作餐廳還有許多其他美味的泰國菜式,由其是冬陰功,好好味。除此之外,餐廳環境優雅,服務周到,讓人一進入店內就感受到了舒適和溫暖的氛圍。總體來說,泰作餐廳的泰式火車頭炒飯和冬陰功都是非常值得推薦的美食。如果你想要品嚐地道的泰國美食,不妨來泰作餐廳一試,相信你一定會對這裡的美食和服務留下深刻的印象。
佢地既泰式火車頭炒飯真係一道令人難忘既美食。

2023-07-18
  • 泰式火車頭炒飯
  • 冬陰功
2023-07-03 462 瀏覽
已經有一段時間無嚟青衣城🫣恰好今日玩完迪士尼 就嚟青衣城晚餐經過1期3樓 已經被門口兩隻草泥馬🦙佈置所吸引😆Elsa 即刻上前打個卡先 餐廳🍴內裡都係熱帶雨林風格好多花花草草 座位寬闊舒服- 泰式炭燒串燒 可以選擇豬肉/雞肉 我地就揀左每款兩串 就可以兩款味道都試到😌食落有炭燒味 脆邊微微焦香 配埋沙嗲醬好好味推薦👍🏻- 泰式炸蝦餅 一共有4件 件件金黃香脆每件都炸得好均勻不錯嘅小食🥰- 泰式明爐烏頭原條烏頭用明爐盛上 配有秀珍菇、蔥等配料 先蒸後浸既方法烹調豐富左湯既層次感🥰烏頭肉質鮮嫩 鮮味十足😋- 泰式咖喱蟹肉配枕頭包擺盤吸引 食落啖啖蟹肉咖喱🍛同蟹肉配搭好夾 咖喱汁唔辣 份量好足夠加埋麵包一齊食 飽感十足- 蒜蓉金磚 4件蒜蓉包厚切每件都有牛油🧈花生🥜鬆脆有口感👍🏻- 泰作鮮蝦金邊粉大概5隻蝦😋金邊粉較乾身酸酸甜甜 味道惹味份量大@泰作 📍ⓉⓦⓘⓝⓚⓛⓔⒺⓛⓔⓟⓗⓐⓝⓣ青衣城1 3樓302號舖
已經有一段時間無嚟青衣城🫣

每件都炸得好均勻
不錯嘅小食🥰

- 泰式明爐烏頭
原條烏頭用明爐盛上
配有秀珍菇、蔥等配料

- 泰式咖喱蟹肉配枕頭包

📍ⓉⓦⓘⓝⓚⓛⓔⒺⓛⓔⓟⓗⓐⓝⓣ
青衣城1 3樓302號舖
2023-07-02
2023-06-06 645 瀏覽
青衣城都多食肆選擇,呢間泰國嘢都唔錯。用餐當日,已經係八點,門口仍然有人排隊,證明餐廳有返咁上下質素。—————-1.青咖喱牛腩青咖喱可以選擇豬牛雞,最後我選擇咗牛腩,青咖喱汁香濃有濃厚椰汁同香草味,超級開胃,令到食慾大增,可以配薄餅或者白飯。2.泰式生菜包肉碎很夠味,夠酸夠辣,而且每啖夾帶乾米,食上身很有層次,很開胃。3.泰式金邊粉金邊粉炒得很有鑊氣,味道剛剛好,可惜配蝦仁有點雪味。
青衣城都多食肆選擇,呢間泰國嘢都唔錯。
—————-
1.青咖喱牛腩

2.泰式生菜包

3.泰式金邊粉
金邊粉炒得很有鑊氣,味道剛剛好,可惜配蝦仁有點雪味。