2023-12-21 53 瀏覽
小編最近先從台灣旅行完回來,人瘦了大半😂。想念香港的美食,剛好要排派手信,就約了早收工的友人。友人一見到我就話我瘦勁多🥲,即刻叫增脂美食。白子表面有少少燒過,有火槍焦香。入口不會抗拒,口感滑溜溜,無腥味,有點像水煮蛋白,但帶有點膏的味道。配上微微酸酸的柚子醋汁及蔥花,味道帶鮮。赤海蝦吞拿魚蓉鍋巴頗有份量的前菜,三文魚子微微鹹香,赤海蝦新鮮彈牙爽口,吞拿魚蓉軟綿油脂香,入面有一些蔥花,加上脆脆的鍋巴,口感層次非常豐富,這個不錯。燒翠玉瓜木魚帶上一點鹹味,令到翠玉瓜更加鮮甜香口多汁。有骨豚肉扒份量多,半肥瘦豬排帶點粉紅,外層爽口,內層嫩及彈牙,加上檸檬汁中和油膩感,亦可以沾一點芥末醬提升豬肉香味,不錯吃,這個也推薦。日式牛肉炒烏冬份量足以2人分享,烏冬煙韌彈牙,有醬油的香味,雜菜炒得非常香,特別是洋蔥,甜味融合在牛肉跟醬油裡面,很開胃。泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖#九龍城美食 #九龍城 #宋皇臺美食 #宋皇臺 #居酒屋 #日式料理 #隱世小店 #不錯吃 #白子 #吞拿魚蓉 #開胃小吃 #有骨豬扒 #foodie #foodiehk #hkfoodie

友人一見到我就話我瘦勁多🥲,即刻叫增脂美食。

白子

赤海蝦吞拿魚蓉鍋巴

燒翠玉瓜
木魚帶上一點鹹味,令到翠玉瓜更加鮮甜香口多汁。

有骨豚肉扒

日式牛肉炒烏冬

泫居酒屋
#hkfoodie
2023-12-18 30 瀏覽
經過九龍城想食個快飯,又唔想食泰國野,就一定揀日本野依間lunch set價錢正常不過週末午市冇人...睇嚟真係好多人北上消費...set係跟沙律、燉蛋同湯🔶角切什錦魚生丼 $118魚生份量正常,都算新鮮每粒大小差不多,比例都合理唔會cheap野佔大多數🔶汁燒牛肉丼 $94牛肉肥瘦適中,有牛汁唔會乾爭爭仲另外跟個蛋,拮穿佢用蛋汁送飯一流口感更加嫩滑,而且平衡到濃郁既燒醬汁另外佢配上唔少炒洋蔥,口感軟嫩又香甜
經過九龍城想食個快飯,又唔想食泰國野,就一定揀日本野
依間lunch set價錢正常
不過週末午市冇人...睇嚟真係好多人北上消費...

set係跟沙律、燉蛋同湯

🔶角切什錦魚生丼 $118
魚生份量正常,都算新鮮
每粒大小差不多,比例都合理
唔會cheap野佔大多數

🔶汁燒牛肉丼 $94
牛肉肥瘦適中,有牛汁唔會乾爭爭
仲另外跟個蛋,拮穿佢用蛋汁送飯一流
口感更加嫩滑,而且平衡到濃郁既燒醬汁
另外佢配上唔少炒洋蔥,口感軟嫩又香甜

2023-12-15 58 瀏覽
宋皇臺日式居酒屋定食已包沙律、茶碗蒸 、定食放工後去九龍城看電影,因為比較少人🙈和便宜。看電影前一定要醫飽自己的肚子。九龍城最出名的當然是泰國菜,但當區有好多其他菜式小店可選。👍🏻周圍走了幾圈,決定去食平民版的日本菜。雖然定食價錢不貴,但侍應生對餐碟擺位依舊講究👍🏻。餐廳環境非常舒適,每一卡位都有竹窗分隔。午市定食款式眾多,有刺身、吉列豬、牛肉等定食,已包沙律菜、茶碗蒸和味噌湯。茶碗蒸真的好足料👍🏻❤️。🔸️角切魚生丼 ($118)角切魚生都厚切大粒😝份量多(自己看圖片),非常有誠意。魚生都有好多款,例如有油甘魚、吞拿魚、三文魚等。 魚生上鋪滿大大細魚籽,還有些玉子粒。賣相吸引,食落就大滿足。🔸️火炙左口魚邊丼($168)師傅好有心將刺身表面𠝹成十字紋。一燒後, 左口魚會微微彎,增加觀感和香氣。一上枱就聞到,陣陣的魚香味。左口魚入口即化,魚油緩緩滲出。... 📍泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖
宋皇臺日式居酒屋
定食已包沙律、茶碗蒸 、定食

雖然定食價錢不貴,但侍應生對餐碟擺位依舊講究👍🏻。

🔸️角切魚生丼 ($118)

🔸️火炙左口魚邊丼($168)

📍泫居酒屋
九龍城太子道西426號地舖
今次約咗個住九龍城嘅朋友食飯,佢帶咗我去食呢間日本菜,餐廳唔算大但入面裝飾有心思而且服務都唔錯。———————————————🌟安鱇魚肝 $158安鱇魚肝口感有種好綿滑嘅感覺,配上蔥絲同少少辣蘿蔔蓉,味道更豐富層次,加上有少少醋汁一啲都唔會覺得腥,絕對係一道令人回味無窮嘅美食。.🌟三點刺身 $158呢個刺身拼盤入面有金目鯛、油甘魚同三文魚,每一樣魚都好新鮮,口感好鮮美。金目鯛肉質鮮嫩,皮燒香油脂都浮出嚟;油甘魚都厚切,咬落好肥美。刺身上面仲有花花,睇得出廚師精心擺盤仲可以用黎打卡。.🌟日本單骨雞中翼 $36呢道菜以單骨雞中翼為主要材料,炸到金黃酥脆,皮脆肉嫩。.🌟蘆筍豚肉卷 $42呢道菜由嫩蘆筍同豬肉卷組成,一口咬落去嘅時候可以同時感受到蘆筍嘅脆爽同豬肉嘅油香。呢個組合唔止令口感更豐富,仲帶嚟一種綠色蔬菜同肉類嘅完美平衡。.🌟秋葵串燒 $32呢道菜以秋葵為主要材料,串燒上撒咗木魚絲,增添咗一種獨特嘅香味。秋葵口感好新鮮,咬落去嘅時候帶有啲脆感,再加上木魚絲嘅香味,令整道菜更加美味可口。.🌟雜錦天婦羅 $128呢道菜有青椒、番薯、大蝦、南瓜同冬菇等多種材料組成,其中嘅大蝦最吸引眼球。大蝦

———————————————
🌟安鱇魚肝 $158
🌟三點刺身 $158
🌟日本單骨雞中翼 $36
呢道菜以單骨雞中翼為主要材料,炸到金黃酥脆,皮脆肉嫩。
🌟蘆筍豚肉卷 $42
🌟秋葵串燒 $32
🌟雜錦天婦羅 $128
呢道菜有青椒、番薯、大蝦、南瓜同冬菇等多種材料組成,其中嘅大蝦最吸引眼球。大蝦經過炸至酥脆,而且有三隻份量都唔錯。
🌟玉子冷烏冬麵 $78
呢道菜以溫泉蛋同烏冬麵為主要材料,烏冬配上經過精心調味嘅湯底同蛋汁,味道好唔錯。另外上面仲有好多香脆嘅天婦羅碎,連同香蔥等,口感更豐富有層次。
2023-12-14 20 瀏覽
九龍城美食多,行過見到唔錯就入左去🤭款式都算多,裝修好日式風格,好似置身去左日本咁😚近門口仲有一間房間可以比人聚餐😉午餐都有好多款式揀,望落去好多好正咁🤭諗左好耐揀返最想食既野🤪汁燒牛肉丼😍我好鍾意食牛肉丼飯😋估唔到好有驚喜,仲整得比我心目中更好味😋牛肉好滑,汁燒果然惹味🤤再配埋溫泉蛋一齊食超正😍鮭魚親子丼朋友好鍾意食,所以叫黎食,成日都叫我試下三文魚籽,我唔係太鍾意食,因為之前食親都覺得好腥咁🙈但今次佢叫我食下話比我知咩叫好味🤤我第一啖食落去,估唔到會食到鮮甜既味道😍即刻對三子魚籽另眼相看🤭仲食多左幾啖😆我細心睇,呢間啲三文魚籽同平時既好唔同,佢每一粒都係淺橙色中間有一點係深橙色好特別👍🏻我即刻諗,以後見到呢款嘅要即刻去食🤣午餐定食除了湯烏冬定食唔包味噌湯外,每一款都會包沙律,茶碗蒸及味噌湯🤩店舖仲有好多人氣推介💥下次要黎食晚餐先得,好多都好想試🤭

汁燒牛肉丼😍

鮭魚親子丼

店舖仲有好多人氣推介💥下次要黎食晚餐先得,好多都好想試🤭

2023-12-14 54 瀏覽
九龍城又點止泰國嘢好食!泫居酒屋嘅漬物、串燒、一品料理都相當出色👏。餐廳位於宋皇臺站出口附近,地理位置極方便,由出口一出行2至3分鐘內就到。除左menu上嘅菜式,仲可以揀2個黑板上嘅是日精選,包括海鮮丼同刺身✨係魚生櫃見到原條魚都好新鮮~忍唔住叫左刺身😍🔸新香漬物 $68由蕎頭、牛蒡、蒜頭等組合而成,三樣漬物都有樣共通點就係食完會好開胃,又有咬口,作為前菜一流‼️🔸刺三點 $158三文魚及油甘魚非常厚切,食落有油脂魚香,食完魚嘅鮮甜係口入面不停打滾。另外亦試左由日本新鮮空運嘅古伊之魚薄切刺身,師傅刀功非凡切得好薄身,魚肉晶瑩剔透,鮮味十足😍🔸牛舌芯 $68牛舌都幾厚身,易入口而且配上鹽燒好好食,爽口唔會韌🤤🔸翠玉瓜 $22翠玉瓜嘅鮮配上木魚碎,口感獨特👍.🔸露筍豚肉卷 $42豚肉燒得焦脆,而且露筍口感爽脆,盧筍嘅鮮配上豚肉嘅肉香,兩者好夾✨🔸鰻魚炒飯 $138炒飯配上粒粒鰻魚、雞蛋及醬油炒成。飯係粒粒分明,未入口已經聞到陣陣醬油及鰻魚香,一啖食落去非常有鑊氣🔥

🔸新香漬物 $68

🔸刺三點 $158

🔸牛舌芯 $68
牛舌都幾厚身,易入口而且配上鹽燒好好食,爽口唔會韌🤤

🔸翠玉瓜 $22
翠玉瓜嘅鮮配上木魚碎,口感獨特👍
🔸露筍豚肉卷 $42

🔸鰻魚炒飯 $138

2023-12-10
  • 翠玉瓜
來到九龍城這頭看到OpenRice 上面這家居酒屋好多好評,就去試試吧!店內環境乾淨闊落,暖黃的燈光柔和溫馨,氣氛讓人很放鬆。店內播着昭和日文懷舊歌曲,好適合三五知己朋友聚會🥰看到午市定食餐牌好多選擇,就和朋友一人點了一個~前菜沙律新鮮開胃,配上柚子醋 十分清爽!而茶碗蒸有淡淡酒味,香滑細膩👍🏻🌖三文魚親子丼三文魚份量不少,甘香肥美,沒有腥味。白醋飯配上飯素和三文魚籽一起吃讓口感更豐富!🌖 生薑豚肉丼豚肉肉片切得好薄,脂肪部分是脆的!洋蔥絲和洋蔥汁香甜濃郁,很適合拌飯!📍 泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖🧧人均消費$110

🌖三文魚親子丼

🌖 生薑豚肉丼

📍 泫居酒屋
🧧人均消費$110

2023-12-09 24 瀏覽
去開九龍城的餐廳不外乎都是cafe或泰國菜今次特別一些 去了一家日本餐廳吃午餐餐廳的裝潢很有心思 很細緻瞬間恍如置身日本的感覺午餐的餐牌選擇挺多的魚生丼、定食、烏冬、牛肉豚肉等等實在好難選擇呢!Lunch set 幾抵食一個價錢已包括沙律、茶碗蒸、甜品非常有誠意👍🏼🔻角切什錦魚生丼 ($118)選了這個店員推薦的魚生丼賣相好靚😍 顏色配搭好繽紛魚料都好多好滿 仲有我最愛既三文魚子丼碗睇落唔算大 但其實好多 食到好飽😌🔻野菜海蝦湯烏冬定食 ($88)一上枱 見到好多隻海蝦望住你🤭海蝦脹卜卜又爽口 咬落去好有滿足感湯底清清地 容易入口滿足的一餐~甜品是黑芝麻麻糬 不錯的口味不會太甜最後埋單仲有折🤭抵食之選
去開九龍城的餐廳
不外乎都是cafe或泰國菜
今次特別一些 去了一家日本餐廳吃午餐

餐廳的裝潢很有心思 很細緻
瞬間恍如置身日本的感覺

午餐的餐牌選擇挺多的
魚生丼、定食、烏冬、牛肉豚肉等等
實在好難選擇呢!

Lunch set 幾抵食
一個價錢已包括沙律、茶碗蒸、甜品
非常有誠意👍🏼

🔻角切什錦魚生丼 ($118)
選了這個店員推薦的魚生丼
賣相好靚😍 顏色配搭好繽紛
魚料都好多好滿 仲有我最愛既三文魚子
丼碗睇落唔算大 但其實好多 食到好飽😌

🔻野菜海蝦湯烏冬定食 ($88)
一上枱 見到好多隻海蝦望住你🤭

是黑芝麻麻糬 不錯的口味
不會太甜

最後埋單仲有折🤭
抵食之選
泫居酒屋 位於九龍城宋王臺站B2出口,交通方便,主打日式居酒居料理。餐廳提供時令刺身,一條條日本直送的魚擺放在魚生櫃上,大家可以在黑板上根據自己喜好點餐!🔥火炙平目魚邊沙律 $110⭐️8/10⭐️沙律份量十足,火炙平目魚邊配上新鮮沙律菜,魚油和沙律味道非常平衡,配上三文魚籽和蟹籽增加口感!🔥白子 $158 ⭐️10/10⭐️白子Creamy,完全沒有腥味,表面微微火炙後帶了一點焦香味道,柚子醋提升了整體的層次,連從來不吃白子的小編朋友都讚好!🔥秋葵 $32⭐️8/10⭐️時間掌握剛剛好,秋葵表面微微焦香,配上木魚花碎增添口感!🔥牛舌芯 $68 ⭐️9/10⭐️牛舌芯口感軟腍,肉味香濃,還帶一點油脂香味!厚薄大小適中,小編非常喜愛!🔥煙肉蕃茄卷 $32⭐️9/10⭐️煙肉焦香微脆,不會太乾身。鮮甜juicy的蕃茄仔中和煙肉的油膩感,整體非常夾!🔥日式炒烏冬 $118 ⭐️8.5/10⭐️有牛肉、豬肉或海蝦作選擇,小編選擇了豬肉。烏冬彈牙,豬肉微焦香,配合日式醬油,整體味道不錯!✨總結:餐廳環境舒適,雖然價錢不算便宜,但食物質素很高,適合喜愛日式料理的朋友!
泫居酒屋

🔥火炙平目魚邊沙律 $110⭐️8/10⭐️

🔥白子 $158 ⭐️10/10⭐️

🔥秋葵 $32⭐️8/10⭐️
時間掌握剛剛好,秋葵表面微微焦香,配上木魚花碎增添口感!

🔥牛舌芯 $68 ⭐️9/10⭐️

🔥煙肉蕃茄卷 $32⭐️9/10⭐️

🔥日式炒烏冬 $118 ⭐️8.5/10⭐️

2023-11-27 37 瀏覽
九龍城太多餓虎藏龍嘅餐廳,呢日我同朋友本來打算係呢頭就食泰國菜啦,點知無意中見到呢間就被吸引左入去。然後就比我地發現到高質日式料理兼及居酒屋!!餐廳門面同裡面d嘅裝修都好日系,坐落好舒服,服務態度都好好,食物質素更加係頂級。安康魚肝 $158呢個係我最鐘意食嘅日式小菜,呢間整得超好食,又新鮮,又夠creamy蟹膏豆腐 $58豆腐本身都係我鐘意嘅食物,簡單得來想食得滋味都有難度,呢到用左蟹膏增添味道,味道好rich 好deep,豆腐加埋蟹膏都保持到個creaminess,上面更加有ikura同seaweed,另成件事更加有層次感。牛舌芯$68呢個厚度真心令我心心眼,燒得好入味,入面更加keep到粉紅色,口感好正。另外呢到好細心,切到bite sited,加埋lemon tongmustard食一流!蘆筍豚肉卷 $42個豚肉肥瘦均勻,用鹽同黑胡椒調味已經好好食,加埋本身蘆筍夠鮮甜,所以一口咬落去都有juicy嘅感覺。翠玉瓜 $22呢個燒得好juicy,好清甜,配埋木魚係上面好好食。鰻魚炒飯 $138鰻魚炒飯炒得粒粒分明,有鰻魚醬嘅香甜味,作為一餐嘅ending剛剛好!

安康魚肝 $158

蟹膏豆腐 $58

牛舌芯$68

蘆筍豚肉卷 $42

翠玉瓜 $22
呢個燒得好juicy,好清甜,配埋木魚係上面好好食。

鰻魚炒飯 $138
2023-11-26 360 瀏覽
參觀了朋友在九龍城的新居後,找了間舒適的日式居酒屋 - 泫居酒屋,餐廳港鐵宋皇臺站B2出口旁很易找,門面很有日本地道感,裝修以和式和木為主調,暗黃的燈光,氣氛不錯,入座後奉上熱茶,服務態度親和。餐牌食物款式繁多,主打串揚炸物、海鮮刺身、壽司、鍋物,小食、清酒和各式酒品等,選擇豐富。白子 - 作為開胃前菜首選,白子入口軟綿幼滑,鮮甜無比,配上葱花口感更豐富!雜錦魚生沙律 - 日式雜菜配搭爽脆,加上拖羅及三文魚角切,口感滑溜肥厚,魚肉的鮮味加上沙律菜更提鮮,清新又開胃。招牌串燒及天婦羅是重點推介,即叫即炸,十分夠熱!松葉蟹腳天婦羅,金黃色外皮炸得酥脆很吸引,值得一讚是漿挺薄身,口感酥脆不會感油膩!蟹腳大件,每口都是蟹肉,十分滿足!燒牛舌芯 - 咬下去肉汁滿滿,牛舌夠厚口感彈牙又軟熟,簡單的海鹽調味就足夠!燒秋葵 - 爽脆的秋葵,賣相飽滿吸引,吃下去裏面是保留了滿滿的水份,十分解膩!大蔥日本雞肉 - 個人喜愛大蔥,味道非常香濃又爽脆!雞肉幼滑,配上燒汁及燒大蔥,口感豐富!日式豚肉炒烏冬 - 稻庭烏冬入口腍滑,軟韌適中,而且份量也不少,豚肉味香濃,盡吸甜甜醬汁,加入多款雜菜及菇類,不會炒到油膩
參觀了朋友在九龍城的新居後,找了間舒適的日式居酒屋 - 泫居酒屋,餐廳港鐵宋皇臺站B2出口旁很易找,門面很有日本地道感,裝修以和式和木為主調,暗黃的燈光,氣氛不錯,入座後奉上熱茶,服務態度親和。餐牌食物款式繁多,主打串揚炸物、海鮮刺身壽司、鍋物,小食、清酒和各式酒品等,選擇豐富。

招牌串燒及天婦羅是重點推介,即叫即炸,十分夠熱!

日式豚肉炒烏冬 - 稻庭烏冬入口腍滑,軟韌適中,而且份量也不少,豚肉味香濃,盡吸甜甜醬汁,加入多款雜菜及菇類,不會炒到油膩又夠熱!

這餐廳價格合理環境又舒適,食物水準很好, 店員態度和善,環境舒適!
  • 白子
  • 雜錦魚生沙律
  • 松葉蟹腳天婦羅
  • 燒牛舌芯
自從宋皇臺地鐵站開通後,前往九龍城就更加方便,朋友今晚帶我去一間高質日本居酒屋門口掛住紅色大燈籠🏮,裝修和風典雅,店員主動介紹食物,餐廳以燒物出名,店內不停播放住日文歌,亦有日本人幫襯,証明味道正宗白子(Shirako)朋友推介餐廳出名珍貴食材,白子是秋冬時令,用剌身上碟,加點柚子醋,再次配少許蘿蔔蓉,白子食落滑流流,味道鮮甜,有滿滿的蛋白質松葉蟹肉蟹籽沙律沙律菜爽脆,蟹籽沙律加上松葉蟹,口感豐富牛舌芯炭燒牛舌厚身,牛味濃郁,厚度適中,咬落好有 嚼口, 爽口彈牙,有油脂香味滲出免治雞肉棒日式免治雞肉串,雞肉同雞軟骨恰到好處,焦香雞肉串混合埋金黃色蛋黃,味道層次昇華不少翠玉瓜非常爽脆,鋪滿木魚絲,炭燒後仍然多汁松葉蟹腳天婦羅松葉蟹腳炸完不太乾,仍然保持水份,炸粉不太厚,脆得酥脆溫泉玉子冷蕎麥麵蕎麥麵爽滑加埋溫泉玉子頗清新

白子(Shirako)

松葉蟹肉蟹籽沙律
沙律菜爽脆,蟹籽沙律加上松葉蟹,口感豐富

牛舌芯
炭燒牛舌厚身,牛味濃郁,厚度適中,咬落好有
嚼口, 爽口彈牙,有油脂香味滲出

免治雞肉棒

翠玉瓜
非常爽脆,鋪滿木魚絲,炭燒後仍然多汁

松葉蟹腳天婦羅
松葉蟹腳炸完不太乾,仍然保持水份,炸粉不太厚,脆得酥脆

溫泉玉子冷蕎麥麵
蕎麥麵爽滑加埋溫泉玉子頗清新

2023-11-22 20 瀏覽
出發到九龍城搵食😳朋友帶我去食日式居酒屋🏮一入店好有日本風情,間格好舒服,播住啲好懷舊嘅日本歌,成個feel好正🤭餐牌好豐富,好多選擇😋最後揀咗幾款好特別嘅食物松葉蟹蟹籽沙律🥗今次係加入松葉蟹,勁有蟹味同鮮甜😊鱈魚白子,好creamy呀,一啲腥味都無☺️同埋加左酸汁作醬料,好夾🤩串燒(翠玉瓜,豚肉蘆薈,煙肉蕃茄),淡淡煙熏香味,而且師傅燒得剛剛好,唔會過乾,入口仲有肉汁😉海蝦吞拿魚鍋吧,呢個好特別,第一次咁食,好脆口,啲刺身又新鮮😎口感豐富!松葉蟹天婦羅,好好食呀,海水咸味好足,而且天婦羅炸衣非常薄,食得出師傅嘅功夫😝我同朋友揀咗個好特別嘅海蝦烏冬,啲蝦係刺身級,只係面頭熟咗,入邊仲係刺身,而家份量好多,啲蝦又大隻,抵食🤩烏冬仲有其他配菜,例如冬菇絲蘿蔔絲生菜絲木魚絲同紫菜,口感層次都非常豐富!呢個非常好食🥰

餐牌好豐富,好多選擇😋最後揀咗幾款好特別嘅食物

松葉蟹蟹籽沙律🥗今次係加入松葉蟹,勁有蟹味同鮮甜😊

2023-11-20
2023-11-19 31 瀏覽
琴日又去咗九龍城食飯,今次揀一間日本野食,因為好多野都想食,所以盡量每個項目都叫少少,叫咗一個雜錦魚生沙律,時令嘅鮟鱇魚肝,味噌野菜豚肉鍋,三串串燒,牛舌芯,秋葵同免治雞肉棒雜錦魚生沙律$98份量都幾多,魚生同菜全部食落都好新鮮,唔會有雪味同怪味,好食!魚生有幫吞拿魚、三文魚腩、油甘魚同三文魚籽,好豐富😋鮟鱇魚肝$158好好食,食落好嫩滑,而且做到入口融化嘅口感,好食味噌野菜豚肉鍋$248依樣好好食~豚肉係另上嘅,建議個鍋一滾咗即刻加晒落去煮,之後豬肉片熟咗就閂火~如果煮太耐味㬝嘅香氣會無咗。菜同肉都好鮮甜,鍋底仲有啲粉絲係入面,食完都幾飽😆牛舌芯$68 秋葵$32 免治雞肉棒$42三款嘅水準一樣禁好,牛舌芯簡單用胡椒同鹽調味再燒,食落外面爽彈入面係軟嫩,秋葵燒得都唔錯,外面啱啱好乾身,裏面濕潤,幾好食。免治雞肉棒食落肉質細緻,口感有啲彈牙,調味唔會太咸,配埋蛋黃食落更好味,覺得好啱配飯😂

雜錦魚生沙律$98

鮟鱇魚肝$158
好好食,食落好嫩滑,而且做到入口融化嘅口感,好食

味噌野菜豚肉鍋$248

牛舌芯$68 秋葵$32 免治雞肉棒$42
  • 雜錦魚生沙律
今日朋友約咗小編嚟九龍城食飯,但估唔到嘅係佢唔係帶我去食泰國菜,依家食日本菜。最驚喜嘅係食物嘅質素同埋環境都非常之好,所以今日推介俾大家!🤗🐟安鱇魚肝呢個魚肝係小編強烈要求點嘅,因為朋友對於魚肝冇乜興趣😆朋友試咗之後,都話魚肝比佢印象中好想!呢度嘅魚肝口感好細膩,而且非常Creamy!🥰🐟油甘魚刺身🦐赤海蝦刺身🦪帆立貝刺身呢度嘅刺身新鮮不再話,帆立貝同赤海蝦都食到個種鮮甜嘅味道。油甘魚就食到嗰種肥美嘅油脂香!🥒燒翠玉瓜小編食呢個燒翠玉瓜嘅時候,啲水份係一咬落去個下出晒嚟。完全估唔到燒完,仍然keep到翠玉瓜嘅水嫩😋🐮燒牛舌芯呢度嘅牛舌心夠晒厚切,而且口感非常爽口彈牙!小編就鍾意加少少檸檬汁,成件事清新啲!😚🌯蘆筍豚肉卷簿簿嘅豚肉包住咗清爽嘅蘆筍。完全唔會覺得油膩!🐟🍲燒銀雪魚配魚湯飯呢個魚湯飯嘅魚湯係自己到落飯入邊,魚湯亦非常之好鮮甜。但係最大讚嘅係佢個銀鱈魚真係好好食,稍微用咗西京燒嘅甜去煎銀鱈魚,好食到停唔到口!🤤

🐟安鱇魚肝

🐟油甘魚刺身
🦐赤海蝦刺身
🦪帆立貝刺身

🥒燒翠玉瓜

🐮燒牛舌芯

🌯蘆筍豚肉卷
簿簿嘅豚肉包住咗清爽嘅蘆筍。完全唔會覺得油膩!

🐟🍲燒銀雪魚配魚湯飯
  • 翠玉瓜