2022-11-19 452 瀏覽
對上一次嚟食唔使排隊,食過魚介沾麵之後,都想食吓泓一最出名嘅雞白湯拉麵。不過每次咩時間行過都人氣不減😂連落雨都有人龍。-事隔一年再去泓一食,沾麵得返一款海老沾麵,而雞白湯拉麵都加咗價🙊▪️雞白湯拉麵$98:期待已久,雞白湯拉麵出場。內有溏心蛋、雞肉、叉燒、筍、蔥花、幼拉麵。第一啖飲奶白色湯底雞味都濃,係可以邊食邊飲嘅湯底。原粒溏心蛋依然同之前食沾麵一樣,差唔多留到最後先食粒蛋都係溏心狀。麵條較幼身,掛湯。但始終都係鍾意粗麵多啲,如果有返雞白湯沾麵就好。-之前一樣,入面都係7個位。今次繁忙時間嚟食,等50分鐘,食20分鐘。食過先知好唔好味~值唔值得排隊食就自己恆量啦。

▪️雞白湯拉麵$98:

2022-11-19 305 瀏覽
朋友介紹過呢間好好食,所以嚟試吓。係黄埔站行去,一去到餐廳門口已經見到長長嘅人龍,前面有好幾個人放棄走咗,排左差唔多半個鐘先可以入去。同朋友一個叫咗蝦沾麵一個叫湯。兩款都有試吓,我自己比較鍾意沾麵,蝦味濃得嚟又唔會太鹹。湯麵個都好飲,但唔夠濃豚骨味,同日本食到嘅係有一段距離,但係香港食到呢個質素已經好好,而且價錢仲比好多香港拉麵店平。麵硬度同操又到都係我鍾意嘅。整體嚟講,如果唔洗排隊嘅覺得可以一試。

同朋友一個叫咗蝦沾麵一個叫湯。

兩款都有試吓,我自己比較鍾意沾麵,蝦味濃得嚟又唔會太鹹。

麵硬度同操又到都係我鍾意嘅。

整體嚟講,如果唔洗排隊嘅覺得可以一試。
泓一拉麵 (紅磡) @wonyiramen📍紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖🍜 雞白湯拉麵 $88 ▶︎ 賣相: 有一片豬叉燒 一片雞叉燒 一隻蛋 筍 豆苗 洋蔥 ▶︎ 湯底: 湯底頗為濃稠 仲會感覺到顆粒感 純雞熬煮所以雞味較濃 亦都比較清甜 同樣打到起泡 口感creamy 唔油膩同太鹹 係最易入口嘅 ▶︎ 麵: 麵量大約110g 偏幼身嘅捲曲麵 每日自家製作仲見到全麥粒 掛汁能力尚算可以 可惜嗰日麵質似乎唔夠煙韌彈牙🤔 ▶︎ 肉: 肉量有啲偏少 豬叉燒較為遜色 冇乜肉味而質感太唸 雞叉燒有少少鞋 雞味唔突出蛋: 淨係睇蛋黃嘅顏色就知一定好味 蛋味濃郁之餘仲有淡淡醬油味 真心有驚喜🤩配料: 面頭有幾條豆苗 不過味道好出 擺落湯頭之後再飲湯都會沾染咗豆苗味
泓一拉麵 (紅磡) @wonyiramen
📍紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖

🍜 雞白湯拉麵 $88

2022-11-09 271 瀏覽
雞白湯拉麵 $98飲一啖就有濃濃嘅雞湯味,唔會鹹,反而仲有種純雞湯嘅感覺,冇其他雜味,好飲😋 雞叉燒好嫩滑,有淡淡嘅煙燻味;豚叉燒就係薄薄嘅豬腩片,好大塊,而且完全唔柴唔膩;溏心蛋正常,做到流心效果;拉麵幼身,麵質彈牙,唔錯👍🏻海老沾麵 $98海老湯底非常濃稠,可以用「汁」嚟形容,好重蝦頭味,味道好衝擊😅 不過有少少鹹。沾麵比拉麵粗,而且係扁身嘅,麵質有咬口,亦都好掛湯。食到最後加咗清湯,個味比較順口,不過因為個湯稀咗,所以啲沾麵就冇咁掛湯。〰️〰️〰️〰️〰拉麵湯底有招牌嘅雞白湯,鹽味,醬油同鰹魚湯;如果沾麵嘅話就淨係得海老湯底。雞白湯拉麵,如果同之前介紹過嘅鳥華亭相比,呢間餐廳會高分少少,因為佢嘅拉麵同叉燒都做得比較好;但如果計埋等位,環境等其他因素,我絕對會揀鳥華亭,因為唔洗排咁耐隊,而且都好食🤣餐廳好細,最多得8個吧枱位,客人全部自動波,一有人走,自己就會行入去,店員都唔會行出嚟帶位,會直接係吧枱到等你,問你落咩order。可能因為得幾個客,店員服務態度都好好,好有禮貌同效率😂今次排隊前面大概有12人,等咗個半鐘,嘢食係好食嘅,但曬住等咁耐真係不了,下次如果等超過30分鐘,我都唔會排😅
雞白湯拉麵 $98

環境: 3.5/5
服務: 4.5/5
Revisit: Maybe
海老沾麵
香港拉麵店唔算小,不過湯底做得好既 都唔多 😋😋😋 呢間係紅磡既拉麵店 出哂名 超濃郁雞白湯❣️❣️❣️ 真係名不虛傳👍🏻👍🏻 佢連拉麵既麵質都好好。我地重點左份小食大阪燒餃子❣️ 好滿足

2022-10-28 230 瀏覽
次次經過勁多人排隊。天熱無興趣排現在秋涼都ok餐廳只有6個位昨晚接近8點半經過,見只有6人排隊,我幸運趕到尾班車食完失望雞白湯咸肉薄溏心蛋一般拉麵有點硬食雞白湯拉麵,去金鶴或座銀仲好味
次次經過勁多人排隊。
天熱無興趣排

雞白湯咸
肉薄
溏心蛋一般
拉麵有點硬

食雞白湯拉麵,去金鶴或座銀仲好味
2022-10-27
2022-10-14 371 瀏覽
店面座位唔算多,但充滿日式貼心✨檯面下面可以掛袋而且提供冰水,好似去左日本咁♥️🐔雞白湯拉麵最受歡迎嘅雞白湯果然好值得期待,面頭嘅泡沫令麵體變得非常滑身湯底好濃厚,但食落嘅負擔感唔重,唔會好鹹好膩拉麵嘅小麥味好香好突出,會想特登咀嚼耐啲去感受佢嘅香氣叉燒嘅煙燻味同雞湯配合得好好雞胸肉亦唔會柴,口感軟嫩🦐海老沾麵沾麵湯有好濃厚嘅蝦味,不過味道比較單調叉燒無浸住湯,會食到更加明顯嘅煙燻味可以自己加檸檬汁,風味有明顯提升♥️🥟日式餃子正常水準,不過外皮稍腍
店面座位唔算多,但充滿日式貼心✨檯面下面可以掛袋

而且提供冰水,好似去左日本咁♥️

🐔雞白湯拉麵
湯底好濃厚,但食落嘅負擔感唔重,唔會好鹹好膩
拉麵嘅小麥味好香好突出,會想特登咀嚼耐啲去感受佢嘅香氣
叉燒嘅煙燻味同雞湯配合得好好
雞胸肉亦唔會柴,口感軟嫩

🦐海老沾麵
沾麵湯有好濃厚嘅蝦味,不過味道比較單調
叉燒無浸住湯,會食到更加明顯嘅煙燻味
可以自己加檸檬汁,風味有明顯提升♥️

🥟日式餃子
正常水準,不過外皮稍腍
2022-09-20 574 瀏覽
✰ 泓 一 拉 麵 🍜 ✰行過好多次但每次都排晒隊食唔到今日夜晚竟然比下午少人等左一概20分鐘到就入到去😃👏🏻背脂醬油拉麵$88👦🏻叫既拉麵🍜飲左佢一啖湯頭因為有背脂關係濃郁度十足👍🏻真係唔錯播雞白湯拉麵 $98我自己就食左個𝕥𝕠𝕡 1 拉麵雞湯湯底濃濃帶點厚度所以拉麵都掛到啲湯💕拉麵帶點彈牙最重要係連塊豚肉同雞肉都好軟熟真係幾高汁🤤💕排隊最大既原因係因為店孕太細容納唔到好多台客所以先引致成日排長龍下次唔多人既都可以食多次😘😘😘
✰ 泓 一 拉 麵 🍜 ✰

2022-09-19
  • 雞白湯拉麵
  • 背脂醬油拉麵
2022-09-20 532 瀏覽
裝修完 餐廳的座位都維持比較少數量大約6 7位左右 整體都是小店感覺不過熱烈騰騰天氣要排隊真會有點辛苦裝修後 有點對他們的湯底有所好奇特製醬油拉麵自家調配醬油配上簡單湯底湯面浮現油香 清澈的醬油底輕輕的依附在麵條麵條有小麥香 中細的曲麵吃的時候也有彈性 不會吸湯發漲表面的配料都是簡單的菠菜 蔥 雞叉豚叉各1雞叉偏小塊 有點乾豚叉基本款 不會失望雞白湯拉麵不過改善了會酸的味道湯底會有濃郁的雞香 細滑的湯依舊表面有奶蓋面 增添視覺效果蔥是日本版 會比較香同沖味蕾麵條沾到湯底會有雞香蛋做到流心狀態 不會太鹹覺得配合雞白和醬油這種湯底清淡點會有初戀感 不會有忘年戀
裝修完 餐廳的座位都維持比較少數量

蛋做到流心狀態 不會太鹹
覺得配合雞白和醬油這種湯底
清淡點會有初戀感 不會有忘年戀
2022-09-18 303 瀏覽
如果你鐘意食開濃湯就記得試下!佢既雞白湯拉麵湯汁濃而件雞都唔會鞋口另外加左錢叫埋餃子建議如果你個日真係好肚餓先叫埋食味道都okay的*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*而我個日去食係平日夜晚都等左半個鐘入面位置唔算多勝在張凳可以方便旋轉算係坐得okay但如果你係想同 friend 一齊傾好耐咁就唔太建議了!(=´∀`)人(´∀`=)重點一提個湯應該冇乜味精算係值得一試的!
如果你鐘意食開濃湯就記得試下!
佢既雞白湯拉麵湯汁濃

入面位置唔算多
勝在張凳可以方便旋轉
算係坐得okay
但如果你係想同 friend 一齊傾好耐
咁就唔太建議了!
(=´∀`)人(´∀`=)

重點一提
個湯應該冇乜味精
算係值得一試的!
餃子
2022-09-17 253 瀏覽
利申我唔係拉麵愛好者🫢🫢Signature 雞白湯拉麵,湯底好濃郁,係正嘅,第一啖食落係surprise嘅,但係都係因為太濃郁嘅原因,食到一半就會開始滯😂 麵底偏硬(唔係al dente嗰種),我麻麻地。另外背脂醬油拉麵反而overall係好過雞白湯(冇咁滯),呢碗嘅麵底偏軟索到湯汁, 湯底偏清,可以一碗食到底。兩款嘅叉燒都有煙燻味,但襯拉麵醬油清啲反而balance啲。餃子都係正常發揮咁。總論而言嘢食係ok的,個雞白湯底係有別於好多拉麵舖嘅味道👌🏻但排咗差唔多一個鐘先入到去食,未至於值得等咁耐,如果咁啱經過冇乜人排先會revisit 😂
利申我唔係拉麵愛好者🫢🫢

餃子都係正常發揮咁。

2022-09-12 233 瀏覽
依間位於黃埔既拉麵小店每日經過都大排長龍~近日酷熱天氣再挑戰排隊~大概1230黎到前面已經有4-5人等緊,等左大概半個鐘入到,小店環境較狹窄有~7個座位,兩個人等有機會要分開入坐,如果想一齊坐就要等多一陣~每個座位沒有膠板間隔~但有橡筋提供幾貼心😛1️⃣雞白湯拉麵 $98依碗雞白湯拉麵湯底表面有層薄泡沫,湯底唔會好稠有雞味但唔太濃厚,麵條較幼身食落彈牙有麥香,掛湯能力一般,裡面有溏心蛋、雞肉同叉燒,溏心蛋唔太流心味道較淡,雞肉食落唔鞋帶煙燻味,有啲似煙鴨胸味,叉燒比較薄份量唔多,肉質較軟淋肉味唔太重。2️⃣日式餃子 $33依款日式餃子味道比較普通~外皮煎得幾香脆但入面餡料就唔算多~個人認為唔使排隊可以一試,但排半個鐘就唔太值~雞白湯fans嚟講暫時支持金鶴😌下次再試埋座銀~

1️⃣雞白湯拉麵 $98

2️⃣日式餃子 $33

2022-09-03 263 瀏覽
黃埔食盡各款拉麵之旅 近排食左好多間雞白湯 直接講總結 今次呢間係我咁多間裏面最鍾意 下面慢慢講原因啦(餐牌睇圖).呢日平日放工即去 大概1930 排咗六個人算好運 只係大概排左20分鐘 就可以入座大概八點嘅時候 竟然排咗近20人 好誇張間鋪座位唔多 只有6個位 一轉大概半個鐘 如果人多可想而知要排好耐 要有心理準備啦.呢次叫左 ⭐️雞白湯拉麵$98出餐算快 賣相幾靚仔👍🏻湯底會先打到起泡 幾滑 係呢間賣點👍🏻因為起小泡 飲落會比較厚身湯底味道相比金x 座x 佢雞味唔算重👍🏻但湯底鮮味足夠 口感濃厚👌🏻但湯底唔夠爆熱 (如果爆熱又可能一野煮熟 慢煮雞影響口感 所以2睇)表面有慢煮雞 叉燒 原隻糖心蛋 筍 蔥花👍🏻慢煮雞 叉燒 都唔錯 有煙熏味 肉質幾軟🔥原隻糖心蛋用咗紅蛋黃果種 相當入味高分🔥拉麵係佢哋嘅特點 自己整 有麥香 粗麵更彈牙(👍🏻呢碗即使凍左都冇雞腥味/唔夠雞味?).⭐️海老沾麵$98呢碗如果嚴格 可以話佢伏👎🏻沾麵黎講 一上台已經唔夠熱👎🏻沾麵醬汁起左一大層油 (如果油用黎保溫都還好)🤔醬汁質感極極極濃 醬汁完全黐住麵條 係黐🤔如果要用一種食物形容呢種質感 我會諗起花生醬👍🏻
呢日平日放工即去 大概1930 排咗六個人
👍🏻因為起小泡 飲落會比較厚身
湯底味道相比金x 座x 佢雞味唔算重
👍🏻但湯底鮮味足夠 口感濃厚
👌🏻但湯底唔夠爆熱
(如果爆熱又可能一野煮熟 慢煮雞影響口感 所以2睇)
表面有慢煮雞 叉燒 原隻糖心蛋 筍 蔥花
👍🏻慢煮雞 叉燒 都唔錯 有煙熏味 肉質幾軟
🔥原隻糖心蛋用咗紅蛋黃果種 相當入味高分
🔥拉麵係佢哋嘅特點 自己整 有麥香 粗麵更彈牙
(👍🏻呢碗即使凍左都冇雞腥味/唔夠雞味?)
⭐️海老沾麵$98
呢碗如果嚴格 可以話佢伏
👎🏻沾麵黎講 一上台已經唔夠熱
👎🏻沾麵醬汁起左一大層油 (如果油用黎保溫都還好)
🤔醬汁質感極極極濃 醬汁完全黐住麵條 係黐
🤔如果要用一種食物形容呢種質感 我會諗起花生醬
👍🏻蝦味好重 係優點 🤔但同時鹹味偏高 個人比較鍾意重口味偏鹹都覺得鹹 同埋食完會覺得好油膩 好濟
個人口味會覺得 一幻整體會好過佢
整體$100碗 唔平民 但拉麵來講$100唔算貴 仲有蛋 冇加一
‼️雞白湯 蛋 麵 湯 配料都高分 ‼️蝦湯堅伏
‼️座位少 有機會排成個鐘以上 係缺點
‼️仲有 佢地有冰水 枱頭仲有橡筋比女仔紮頭髮 加分位
#泓一拉麵 (紅磡)
地址:紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:2.5/5 空間少 吧台唔太好坐
服務:4/5
抵食:4/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
知道成日排隊,所以搵個週末,落大雨嘅時候去,都要排20分鐘白雞湯湯底-有啲似新年雞湯咁嘅感覺-飲到有雞湯、金華火腿熬製而成的-飲完有少少口乾,飲晒成碗會有啲膩拉麵-麵質彈牙,偏硬-都比較掛湯,所以係好味第一次見拉麵舖有女仔紮頭髮嘅橡筋俾你用,好體貼不過兩碗拉麵差唔多$200,性價比好低,仲要排咁耐隊,未必有下次啦⋯⋯其實都食到有味精,只不過睇得到師傅都好用心整,所以都係心機錢
知道成日排隊,所以搵個週末,落大雨嘅時候去,都要排20分鐘

白雞湯湯底
-有啲似新年雞湯咁嘅感覺
-飲到有雞湯、金華火腿熬製而成的
-飲完有少少口乾,飲晒成碗會有啲膩

拉麵
-麵質彈牙,偏硬
-都比較掛湯,所以係好味

第一次見拉麵舖有女仔紮頭髮嘅橡筋俾你用,好體貼

醬油拉麵
白雞湯拉麵
2022-08-12
醬油拉麵
白雞湯拉麵
2022-08-22 262 瀏覽
紅磡超人氣拉麵舖泓一,當日平日下午12點左右已經需要排隊,大約要等6個位等待時間大約30~45分鐘左右食物就以雞白湯同背脂都係相對出名,而我當日就order 左個海老沾麵Order 嘅時候,同一般拉麵舖唔同嘅係唔需要選擇麵軟硬,湯底濃度所有野都交晒比舖頭話事沾麵份量都足夠,跟餐有一隻糖心蛋,煙燻雞肉,叉燒,及筍(跟餐時已經係湯到)糖心蛋超級正,生熟控制得好好,蛋都係靚貨好濃好味道叉燒出色,特別有驚喜嘅野煙燻過雞肉,食完雞肉再飲湯會有第二種味蕾上分別難以文字形容湯同麵都係十分出色同match, 因為沽麵湯十分濃 濃 濃 同唔係死鹹麵十分掛湯,超級出色

等待時間大約30~45分鐘左右

所有野都交晒比舖頭話事

糖心蛋超級正,生熟控制得好好,蛋都係靚貨好濃好味道

麵十分掛湯,超級出色

• 海老沾麵