2022-03-19 20 瀏覽
而家晚市無堂食,為有放工買外賣返屋企慢慢食,河內越式料理外賣自取有八五折,之前lunch食過幾好食,一於今晚食尼間啦。😋極品牛三寶河粉喜歡食牛既我當然唔放過牛三寶,有牛丸、牛展、牛肉,一次滿足晒三款口味,牛丸唔會過份彈牙,食得出係人手打,牛肉大塊又嫩滑,而牛展一d都唔會有渣,各樣充滿鮮牛味。✨香茅豬扒撈檬豬扒鬆軟有口感,就算攞到返屋企食,豬扒表面仍然香口,而且份量夠曬多,絕對抵食。👍🏻酥香軟殼蟹原隻軟殼蟹炸得金黃香脆,外脆內軟,啖啖肉,對我尼d鐘意食蟹既懶人就啱曬。😎越式豬頸肉一盒有六大塊豬頸肉,每塊厚薄適中,沾埋酸甜醬,非常可口。🔥而且加$10就可以有特色飲品,椰汁珍多冰及芒果西米冰都有越色風味👏🏻

極品牛三寶河粉

香茅豬扒撈檬

酥香軟殼蟹

越式豬頸肉
一盒有六大塊豬頸肉,每塊厚薄適中,沾埋酸甜醬,非常可口。🔥

2022-03-18 26 瀏覽
Ha Noi Vietnamese Cuisine was located at Sai Yeung Choi Street South, few minutes walk from Prince Edward MTR.They served pho, cold vermicelli, snacks, rice, curry and drinks etc. Iced longan was sweet and clear, with alot of longan in it. Longan was sweet and juicy. Deep fried shrimp cake was fried till chewy and juicy, huge in serving. Sweet and spicy sauce was provided to enhance the taste. Tomato, crab meat and Viet sausage pho - They separated the pho from the soup, so that the pho will not

Tomato, crab meat and Viet sausage pho - They separated the pho from the soup, so that the pho will not become soggy. Pho was chewy and smooth, with crab meat sweet and juicy while sausage was chewy. Soup was sweet and clear, absorbing the essence of tomato.
外賣自取
2022-03-17 15 瀏覽
之前都有來過這間河內越式料理堂食,但疫情關係,都是選擇外賣回家慢慢享用吧。他們的下午茶供應到六點鐘,剛好趕得到,價錢就更抵食。會安雞絲撈檬 ,$46 份量大大碗,大量雞絲配上炸蒜,蘿白絲,青瓜絲及花生碎,撈上魚露甜酸汁,十分開胃。越式河內三寶飯,$58就有豬扒,雞翼及扎肉,十分豐富,最鍾意他們的炸豬扒,醃得入味,肉質鬆軟,炸得不乾身,還會配上一些蔥油汁更惹味。另外可以追加小食,$28 越式豬頸肉,肥瘦均勻,食到淡淡香茅香。飲品選了清新醒胃的青檸梳打,很滿足的晚餐。

飲品選了清新醒胃的青檸梳打,很滿足的晚餐。
2022-03-16
外賣自取
食茶記外賣食到悶,今日經過旺角呢間越南野,外賣有85折又幾吸引。叫左一飯一湯河加個小食同野飲,都係百鬆啲蚊,價錢幾抵食。.「順化豬肉卷湯河$62」湯河自動會分湯,湯底夠濃牛骨湯味,順化豬肉卷炸過既脆脆地幾好食。「越式河內三寶飯$68」三寶飯有雞翼、豬扒、札肉,抵食足料。.加配小食「越式豬頸肉$29」,$20幾蚊大大份,香茅味夠重。.最抵係加配特飲都係$10,凍青檸可樂$10同凍鹹檸七$10,解渴又餸飯👍🏼

2022-03-17 22 瀏覽
偶然想食越南粉, 都會諗起依間, 有幾間分店, 水準穩定價錢又唔貴。除左生牛肉河之外, 最中意就係順化蕃茄蟹肉札肉湯檬, 蕃茄湯底勁濃郁, 跟埋既青檸同辣椒係亮點, 加埋落湯多左層次好味加倍。蟹肉雖然唔多, 但都食到蟹鮮味, 札肉豆卜索湯一流。順化牛肉煎蛋飯太陽蛋蛋汁拌飯夠香, 牛肉同洋蔥煮埋一齊好味肉質又唔老, 仲有d甜甜地既肉汁撈飯, 豉油都唔洗落呀。食越南野一定會叫香茅豬扒先開心, 肉質腍易咬, 煎得乾身香口, 好味!龍眼冰超多圓肉, 香甜清涼, 依排天氣熱左飲就岩哂! 仲有越南滴漏咖啡, 啡夠香濃, 拌勻煉奶又香又滑, 讚👍🏻

順化牛肉煎蛋飯

2022-03-17 19 瀏覽
呢日中午同屋企人去咗旺角呢間越南餐廳去食lunch,餐廳嘅環境唔錯,幾舒適。打開餐牌,見到有好多平靚正嘅越南菜,好吸引。主食方面,我哋點咗番茄蟹頭膏扎肉湯檬同埋順化蕃茄牛腩飯。湯檬嘅湯底非常香濃,落足料,啱晒鍾意食蕃茄湯底嘅朋友,除咗個湯底正,啲料都好豐富,包括有豆卜、蟹肉同埋扎肉,配埋芫荽,好惹味。牛腩飯入邊嘅牛腩炆到好入味,而且口感軟腍。小食方面,我哋點左香茅雞翼同埋越食炸蝦餅。飲品方面,我哋點咗經典嘅越南滴漏咖啡同埋椰汁三色冰,唔錯!
打開餐牌,見到有好多平靚正嘅越南菜,好吸引。

牛腩飯入邊嘅牛腩炆到好入味,而且口感軟腍。

小食方面,我哋點左香茅雞翼同埋越食炸蝦餅。
飲品方面,我哋點咗經典嘅越南滴漏咖啡同埋椰汁三色冰,唔錯!
2022-03-16 30 瀏覽
又想食越南野又咁啱經過太子就去食河內啦依間越南小餐館有幾間分店好似越做越有規模應該有返咁上下實力首先要咗個越南三寶湯河又生牛肉牛丸同牛腩生牛肉有兩大片肉質淋牛丸經過炸,香口牛腩唔肥唔韌唔多筋三款牛都好有牛味湯河配有辣椒及青檸可以自己加自己最中意就係青檸汁加完個湯就更refreshing~另一款湯可要咗炸豬扒炸得香脆,肉都算鬆軟而且入味小食要咗個豬頸肉香口,爽口最欣賞佢嘅係冇咩肥肉食完都無肥膩感飲品方面要咗個個都推介嘅越南滴漏咖啡好飲!咖啡味香濃之外亦有越南咖啡獨特嘅奶油味香濃!
又想食越南野

牛腩唔肥唔韌唔多筋

三款牛都好有牛味

湯河配有辣椒及青檸可以自己加

自己最中意就係青檸汁
加完個湯就更refreshing~

另一款湯可要咗炸豬扒

炸得香脆,肉都算鬆軟
而且入味

飲品方面要咗個個都推介嘅越南滴漏咖啡

好飲!咖啡味香濃之外亦有越南咖啡獨特嘅奶油味
香濃!
2022-03-16 27 瀏覽
當日同屋企人行街好想食一些真正嘅越南餐廳。餐廳裝修唔錯,好乾淨令人耳目一新嘅感覺。魚露雞扒煎蛋飯新鮮嘅雞扒加上越南特色嘅魚露再配以煎蛋絕對係滿足,同埋好飽。可以話色香味俱全都顧及到。越南豬扒包香氣四溢令人覺得好飽肚亦好滿足好想食多個。椰汁綠豆冰我覺得係我飲過最好飲嘅一次而且好正宗比越南好多餐廳更加好。好值得夏天去欣賞這個飲品。熱檸水都唔錯真心好。😍餐廳地理位置適中而且服務真係周到有禮貌。值得同屋企人去。
當日同屋企人行街好想食一些真正嘅越南餐廳。
餐廳裝修唔錯,好乾淨令人耳目一新嘅感覺。

魚露雞扒煎蛋飯

越南豬扒包
香氣四溢令人覺得好飽肚亦好滿足好想食多個。

椰汁綠豆冰
我覺得係我飲過最好飲嘅一次而且好正宗比越南好多餐廳更加好。
好值得夏天去欣賞這個飲品。

熱檸水
都唔錯真心好。😍

餐廳地理位置適中而且服務真係周到有禮貌。

值得同屋企人去。
2022-03-14 27 瀏覽
晚市繼續禁堂食,係旺角買完野之後就係附近搵咗間越南菜食下午茶當early dinner,價錢大約$4x-5x,仲可以追加小食,性價比非常高🤩河內生熟牛肉湯河粉 $52湯底清徹唔油膩,香料味突出,生牛肉大約三成熟,肥瘦均勻,口感軟嫩,熟牛腩煙靭爽脆,河粉爽滑量多,非常飽肚順化蝦餅撈檬 $52炸蝦餅外皮金黃香脆,蝦肉結實彈牙,檬粉份量十足,口感爽滑,配料非常豐富,青瓜、甘筍、芽菜全部都好爽口清甜,加埋魚露酸甜汁撈埋一齊食,非常開胃😆香茅雞翼2件 +$18雞翼皮脆肉嫩,入口嗰陣仲散發出陣陣香茅清香,大推❗️越式香茅豬扒 +$20香茅豬扒醃得好入味,肉質鬆軟多汁,唔會煎到又乾又柴👍🏻青檸梳打 +$10椰果椰汁西米露 +$10

河內生熟牛肉湯河粉 $52

順化蝦餅撈檬 $52

香茅雞翼2件 +$18
雞翼皮脆肉嫩,入口嗰陣仲散發出陣陣香茅清香,大推❗️

越式香茅豬扒 +$20
香茅豬扒醃得好入味,肉質鬆軟多汁,唔會煎到又乾又柴👍🏻

青檸梳打 +$10
椰果椰汁西米露 +$10
2022-01-30 43 瀏覽
越南春捲裡面的配料非常豐富,😍有粉絲,紅蘿蔔絲,木耳等等,吃起來很脆口。必試豬頸肉香嫩的豬頸肉一定是泰國小吃必點,因為他的肉質滑嫩,😚而且不會很肥,吃起來爽口的口感,真的很不錯。😋外皮燒得脆香,加上微辣的泰式醬汁,非常開胃。越南檬粉酸甜的冬蔭功湯底,🍅加上了番茄,湯底更加清新。最喜歡經典的越南卷肉,🥢肉片切得細薄而有口感。生牛肉湯河湯底非常濃郁,🥩而且生牛肉片吃起來嫩滑,🐮牛肉味香。
越南春捲

必試豬頸肉

越南檬粉

生牛肉湯河
湯底非常濃郁,🥩而且生牛肉片吃起來嫩滑,🐮牛肉味香。
2022-01-16 47 瀏覽
我中意食D幼細嘅粉麵,意粉中意天使麵,車仔麵中意幼麵唔會㨂粗麵,米粉亦中意幼身米粉,同樣河粉中意幼身嘅越南河粉.今日走去太子出新手機,舊手機過 data 去新手機要成兩個鐘,於是走去河內越式料理開餐先.好奇怪,每次係香港嘅越式餐廳食生牛肉湯河粉。湯底都咁清甜,河內亦唔例外,生牛肉放入滾湯灼熟,口感鮮嫩入口即溶.另外點咗酥炸軟殼蟹,外脆內軟,只係份量細咗D.香茅豬扒撈檸我只係食咗豬扒,豬扒係厚切!醃得夠惹味之餘亦炸得夠 juicy,滿意.舊手機 LG V10 跟住我出生入死,一直唔捨得換,但總有完結一日,係時候休息了.

另外點咗酥炸軟殼蟹,外脆內軟,只係份量細咗D.

2022-01-10 24 瀏覽
呢間越南餐廳好受歡迎,基本上繁忙時段都係滿座,仲有好多人排隊。今次試試佢哋嘅下午茶。🔸生熟牛肉湯河粉 $52湯底味道濃郁。食得出用咗好多牛骨同牛肉熬製而成。牛肉肉味香濃,肉質比較細嫩。估唔到熟牛肉係牛腩,肥瘦相間,肉質唔錯。河粉質地好滑,索晒湯汁好好味。🔸越式豬頸肉 +$28香茅味重,而且燒得幾香。比想像中香脆,味道唔會太鹹。質素好有驚喜。🔸椰汁紅豆冰 +$10大大杯紅豆冰好抵飲。椰汁味同紅豆甜味都好重。

🔸生熟牛肉湯河粉 $52

🔸越式豬頸肉 +$28

🔸椰汁紅豆冰 +$10
大大杯紅豆冰好抵飲。椰汁味同紅豆甜味都好重。
2022-01-09 28 瀏覽
今日同朋友喺太子lunch約左去河內食越南野😍好耐無食檬粉喇🤤成日經過太子都無試過呢間一睇menu原來都幾多選擇👍🏼湯檬、撈檬都有仲有飯餐添不過我覺得飲品吸引啲😂😂疫情嚴重每張枱都放左支搓手液又幾貼心喎👍🏼【椰汁綠豆冰】【椰汁三色冰】無特登叫少冰不過就算多冰都無溝淡椰汁味證明好足料❤️我中意三色冰多啲一次過飲到啫喱、紅豆同綠豆【生熟牛肉湯檬】生牛肉夠薄、夠嫩熟牛肉就咬口按個人口味加入青檸汁同辣椒層次就更加豐富🤤【牛丸撈檬】勁多粒牛丸😂表面輕輕炸過熱辣香脆,仲好有咬口添額外追加左兩個小食【炸蝦餅】【春卷】兩樣小食上枱個陣都熱辣辣勁香口好中意炸蝦餅夠厚肉又有少少蝦味!
今日同朋友喺太子lunch

無特登叫少冰
不過就算多冰都無溝淡椰汁味
證明好足料❤️
我中意三色冰多啲
一次過飲到啫喱、紅豆同綠豆

【生熟牛肉湯檬】
生牛肉夠薄、夠嫩
熟牛肉就咬口
按個人口味加入青檸汁同辣椒
層次就更加豐富🤤

【牛丸撈檬】
勁多粒牛丸😂
表面輕輕炸過
熱辣香脆,仲好有咬口添

額外追加左兩個小食
【炸蝦餅】【春卷】
兩樣小食上枱個陣都熱辣辣
勁香口
好中意炸蝦餅
夠厚肉又有少少蝦味!
  • 炸蝦餅
  • 椰汁三色冰
2022-01-01 76 瀏覽
今日去行下花園街,行完過去西洋菜南街搵野食,呢度美食林立我選左食越式料理。點河湯/撈檬可以追加小食又可以加配飲品。極品牛三寶湯河極品牛三寶湯河(生牛肉,牛展,牛丸)生牛肉肉質嫩滑,牛𦟌又幾煙韌,牛味香濃,牛丸又爽彈,河粉爽滑湯底濃郁美味可口越式炸蝦餅,蝦餅好爽口彈牙,蝦味香濃沾到甜辣醬好好味。越式豬頸肉燒到好香口,豬頸肉鎖住肉汁,食落又唔會肥膩順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,蟹肉好鮮甜,扎肉又爽彈,豆卜又索湯精華,蕃茄湯底好香濃鮮芒果西米露,有芒果粒,西米和椰汁又唔會太甜。杞子龍眼茶
點河湯/撈檬可以追加小食又可以加配飲品。

越式炸蝦餅
越式炸蝦餅,蝦餅好爽口彈牙,蝦味香濃沾到甜辣醬好好味。
越式豬頸肉
越式豬頸肉燒到好香口,豬頸肉鎖住肉汁,食落又唔會肥膩
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
鮮芒果西米露
鮮芒果西米露,有芒果粒,西米和椰汁又唔會太甜。
2022-01-01
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
鮮芒果西米露
2021-12-31 485 瀏覽
今日放假去咗太子花園街「河內越式料理」嘆返個越南風味午餐🇻🇳店內裝修簡潔明亮,感覺乾淨衛生~餐牌上主打多款越式小食、湯粉、撈檬、飯類等等,價錢經濟實惠上湯灼田園菜白灼生菜新鮮碧綠,口感爽脆,好健康越式炸蝦餅蝦餅炸到金黃香脆,厚厚的,口感彈牙,鮮蝦味濃,沾上泰式酸甜醬後食用味道更佳極品牛三寶湯檬粉牛三寶分別有:生牛肉、牛丸、牛𦟌🐮好足料!半肥瘦嘅生牛肉被熱湯浸到七成熟,口感香軟,肉味濃郁!牛丸頗具嚼勁,好好食呢!牛𦟌半筋半肉,厚薄適中,啖啖肉!檬粉爽口幼滑,好掛湯呢越式河內三寶飯可以一次過試晒三款餐廳特色嘅越式河內三寶飯:香茅雞翼、炸豬扒、扎肉。雞翼肥美又大隻,香脆可口,充滿肉汁~豬扒都幾Juicy,豬味香濃,鹹香滋味,佐飯一流越南滴漏咖啡越南咖啡咁出名,梗係要試吓啦!滴漏咖啡味道香濃,芳香撲鼻熱奶茶口感絲滑,奶味比茶味重,幾好飲

上湯灼田園菜

白灼生菜新鮮碧綠,口感爽脆,好健康

極品牛三寶湯檬粉

越式河內三寶飯

越南滴漏咖啡

越南咖啡咁出名,梗係要試吓啦!滴漏咖啡味道香濃,芳香撲鼻

熱奶茶

口感絲滑,奶味比茶味重,幾好飲