2013-10-05 188 瀏覽
老牌連鎖店,每當於旺角開飯毫無方向時,便會到沙嗲王。於地下等了5分鐘,終於安排入座。真係好多人!白咖喱豬扒飯:豬扒入味,豬質好淋,咖喱汁送白飯一流!必食!避風塘軟殻蟹:鐵板上碟保溫,讃!但炸得太乾,比之前食細碟咗!青檸柑梅蜜:唔太甜,帶少少醎味,一般!總結:保持水準!唔錯!

白咖喱豬扒飯:豬扒入味,豬質好淋,咖喱汁送白飯一流!必食!

青檸柑梅蜜:唔太甜,帶少少醎味,一般!

總結:保持水準!唔錯!
2013-10-05
  • 白咖哩豬扒飯
同朋友係旺角想食tea、諗唔到食咩諗住食沙嗲王、諗住質素夠standard多穩陣點知就中伏!甘既諗法係完全不要得!去到五點九、仲有下午茶!就叫左我最愛既粉絲平時食左沙嗲味、但朋友提議試下白咖哩、甘好啦!唔辣既就試下啦!等等等!朋友果個白咖哩豬排上先、個樣都okay再過一陣、我果個上喇!哇!個樣麻麻都算!d牛肉un到喊、咬極都咬唔爛咬唔開!d汁完全唔講唔知係白咖哩我想問係點先可以甘高技巧煮到甘“結”又無味?呢個都算!最嘔係個d粉絲。。。我都無影到。。。食食下有條超生未煮過既係裡面再食食下、中間果d粉絲開始林baebae, 痴埋一齊一pat野甘、好像浸左好奈甘、哇!我真係詞窮唔識形容我一邊食一邊彈我好少浪費食物、所以都夾硬食夜晚返到去whatsapp俾個朋友睇下面兩張相、佢話一睇都知煮過龍我夜晚有點唔舒服、同佢講話我望到張相都想嘔聽聞呢間沙嗲王就黎執、太好喇!我深信其他沙嗲王水準一定唔會甘差囉!我一直間中都有食我想講除左野食、呢度環境都特別差、求其用點爛布圍住個卡位就當好有泰國feel?好“up dup”甘囉! 服務都唔好、追佢杯可樂都追兩次!仲要係因為兩次都等得奈、所以先追!喂!可樂咋
同朋友係旺角想食tea、諗唔到食咩
諗住食沙嗲王、諗住質素夠standard多穩陣
點知就中伏!甘既諗法係完全不要得!
去到五點九、仲有下午茶!就叫左我最愛既粉絲
等等等!朋友果個白咖哩豬排上先、個樣都okay

再過一陣、我果個上喇!
哇!個樣麻麻都算!
d牛肉un到喊、咬極都咬唔爛咬唔開!
d汁完全唔講唔知係白咖哩
我想問係點先可以甘高技巧煮到甘“結”又無味?
呢個都算!
我一邊食一邊彈
我好少浪費食物、所以都夾硬食
我夜晚有點唔舒服、同佢講話我望到張相都想嘔

聽聞呢間沙嗲王就黎執、太好喇!
我深信其他沙嗲王水準一定唔會甘差囉!我一直間中都有食

好“up dup”甘囉!

服務都唔好、追佢杯可樂都追兩次!仲要係因為兩次都等得奈、所以先追!喂!可樂咋喎!有無甘難倒俾我?
2013-08-25
3K
2013-05-20 114 瀏覽
通常諗唔到食咩嘅時候都會黎沙嗲王,貪佢多野揀,總會合人口味。是日中西日式食物都有叫,黎個大兜亂。珍珠奶茶 $14一向對沙嗲王嘅飲品祈望不太,是日ok,茶同奶嘅比例合格,珍珠有咬口。白咖哩豬扒飯 $44必叫之選,咖哩香滑,豬扒嘅香茅味出,送飯一流。韓式泡菜炒年糕 $36不少嘅泡菜同肥牛,味道酸酸辣辣好開胃,年糕煙韌入味,正!鮮茄蝦意粉 $54意粉有點過淋,茄醬甜甜酸酸但好水,配料無乜味,而且賣相很差!menu上的賣相是這樣的……煙肉蘑菇忌廉汁意粉 $51醬太濃了好濟,煙肉蘑菇忌廉汁都係穩陣佩撘,味道ok,但賣相同樣很差。冬蔭功薄切黑豚肉金邊粉 $44冬蔭功湯底幾正宗,可惜金邊粉過份軟身,一夾即散,黑豚肉太多軟骨,咬得口痛。沙嗲肥牛粉絲 $44粉絲太淋但沙嗲湯底正。招牌沙嗲肥牛博多拉麵 $47 加溏心蛋 $4同上,沙嗲湯底正,拉麵無麵香但口感ok,溏心蛋幾流心但無乜蛋味。鮮茄芝士焗餃子 $33餃子有六隻,皮有點厚,肉餡ok。勁多芝士加上酸甜茄醬,個人覺得醬汁比餃子出式。旺角店客多伙計少,落單都幾勞氣,但整體感覺可接受。
珍珠奶茶 $14
白咖哩豬扒飯 $44
必叫之選,咖哩香滑,豬扒嘅香茅味出,送飯一流。
韓式泡菜炒年糕 $36
不少嘅泡菜同肥牛,味道酸酸辣辣好開胃,年糕煙韌入味,正!
鮮茄蝦意粉 $54
menu上的賣相是這樣的……
煙肉蘑菇忌廉汁意粉 $51
冬蔭功薄切黑豚肉金邊粉 $44
沙嗲肥牛粉絲 $44
粉絲太淋但沙嗲湯底正。
招牌沙嗲肥牛博多拉麵 $47 加溏心蛋 $4
鮮茄芝士焗餃子 $33

旺角店客多伙計少,落單都幾勞氣,但整體感覺可接受。
2013-03-29
2013-04-26 61 瀏覽
辣椒炒蜆, 咸咸的不錯好食, 呢個價錢有這樣的份量, 抵食. 避風塘炒軟殼蟹, 多油不過很脆很惹味, 就算炸粉也好似脆片咁食得好食.油鎮東風螺, 好辣好入味, 螺肉爽口唔錯. 送飯一流.芝士焗帶子, 白汁同芝士令味道提升了很多, 好食.炸豆腐, 不錯, 外面硬裡面軟, 口感很特別. 蒜蓉包幾香, 脆脆地不錯好食. 如果服務好點更好.
油鎮東風螺, 好辣好入味, 螺肉爽口唔錯. 送飯一流.
芝士焗帶子, 白汁同芝士令味道提升了很多, 好食.
炸豆腐, 不錯, 外面硬裡面軟, 口感很特別.
蒜蓉包幾香, 脆脆地不錯好食. 如果服務好點更好.
2013-02-08
1 分鐘 (堂食)
溏心蛋 $8無味道可言 賣$8一隻 會否太貴?蝦餅不俗 挻彈牙的肉質爽口 口感唔錯蝦肉味都幾濃 而且陫皮炸得很香脆 配沙律醬食 味道幾夾 印度薄餅 這個是最讚的薄餅剛剛做起就上碟 熱騰騰 咖哩是黃咖哩咖哩味濃 但是甜的 一點都不會辣小小的一碟也很多 吃不完一口熱薄餅 沾著一點咖哩配搭出式! 顏色較淡 泡菜也蠻多的有一點點肉絲 年糕不會太軟 QQ軟軟的好多嚼口 越嚼越香椒鹽豆腐 豆腐軟滑外層不算太香脆 就是軟軟的椒鹽味好香 提升了豆腐的味道但$24 才有4小件 就是太貴了吧?! 沙嗲味的確是很濃郁的 粉絲完全吸收曬沙嗲的香味但是, 咸! 就是咸很咸非常咸 另外就是一塊又一塊"鞋"口 老到不得了的牛肉片失望!
溏心蛋 $8
無味道可言 賣$8一隻 會否太貴?
蝦餅不俗 挻彈牙的
椒鹽豆腐 豆腐軟滑
外層不算太香脆 就是軟軟的
椒鹽味好香 提升了豆腐的味道
但$24 才有4小件
就是太貴了吧?!
沙嗲味的確是很濃郁的
粉絲完全吸收曬沙嗲的香味
但是, 咸!
就是咸很咸非常咸

另外就是一塊又一塊"鞋"口
老到不得了的牛肉片
失望!

題外話/補充資料: 是日是星期6午餐時段 店內只坐滿七成客人 其實見到座位咁迫都真係唔想食. 但就張就一下好了 見到仲有不少卡位 但店員用好不客氣的態度說不可以坐 "要番番俾多D人既客人" 我說 咁2個人就不能坐嗎? "得~搭木台囉!" 即是有木台都要你搭木台? 誰叫你得2丁人? 唔俾你坐就唔俾你坐. 好吧. 以後不來
2013-04-03 26 瀏覽
一行三人 差不多成9點先入座 好肚餓有卡位坐 感覺自成一角唔會有人行黎行去3份主食 3份小食 好多選擇揀左好耐先order由於係禁制先會有人行過黎 所以無人催過我地落單主食白咖哩什菌肥牛石頭飯明明應該最複雜但最早到白咖哩同忌廉汁無分別 我諗轉做普通咖哩會更加好食整體不俗蟹肉蛋包飯得好少好少蟹肉個蛋唔夠滑同埋presentation好差令人唔開胃咖哩雞排麵都係唔知點解賣相好差 好似放哂上去就算咁但食落味道唔錯 小食方面芝士年糕 芝士味唔夠濃但做toppings嘅煙肉做得好好,脆得黎唔會太乾同年糕做對比唔錯DIP DIP包個包唔熱又淋嘅重蒜蓉味嘅包配上鮮茄汁有如畫蛇添足脆蝦棒幾好食 但都係唔夠熱 可能同廚房距離太遠服務方面店員加水比較慢 無乜笑容 (一埋到黎就好rude咁叫你禁cancel制)但其他服務都好快最鍾意佢嘅環境 雖然舊但座4人,6人卡位鍾意點傾,傾幾耐都無人趕唔算嘈,坐得舒服 野食唔算差又唔貴 最重要係唔使等旺角好難搵!
一行三人 差不多成9點先入座 好肚餓

脆蝦棒
幾好食 但都係唔夠熱 可能同廚房距離太遠

服務方面
店員加水比較慢
無乜笑容 (一埋到黎就好rude咁叫你禁cancel制)
但其他服務都好快
最鍾意佢嘅環境 雖然舊
但座4人,6人卡位鍾意點傾,傾幾耐都無人趕
唔算嘈,坐得舒服 野食唔算差又唔貴 最重要係唔使等
旺角好難搵!
2013-04-01
2013-02-16 35 瀏覽
今日同好ar 妹一齊下午茶談下心~又靜又坐得耐非呢個地方莫屬~!!呢個時段地冇咩客人係正常~我地揀左個自己中意既位置,埋邊一個卡位~!!服務員好似變出黎咁,我地一坐落就即時送上兩杯白開水~! 跟手諗住就落單~三心兩意既我地諗好耐都未諗到想要咩,所以先打發佢離開~點知出事….當我地決定好之後, 由於餐廳地方太大,我地又坐落偏僻,所以好困難先招喚到服務員!原以為沙嗲王放喺枱上的’’叫人裝置’’係偉大發明~一大進步…冇錯..有電就係LA ~_~終於叫到服務員黎落單~機會難逢~拿拿聲千其唔好有甩漏, ^O^我叫左個主打:沙嗲肥牛米線 (我呢D悶蛋,去親都係叫呢味~咁先有比較!!)沙嗲肥牛米線 – 好大個碗呀~D湯水唏唏~沙嗲味好似得面頭薄薄一片~唔夠強烈~肥牛食到有四五片,生熟啱啱好~!! 以往的粗洋葱圈變洋葱絲~切得太幼好快淋左唔爽口了~日式排骨拉面 – 阿妹話D面煮得唔夠淋,有少少生,排骨真係排骨,以為佢紅紅地睇落有醃過,原來冇乜特別味道,大會話係豬骨湯底,不過食落唔覺~芝士焗雜菌 – 水準之作~簡單配搭已經諗唔到有咩難度!上炲熱烘栱~雜菌唔會出晒水而影响芝士汁味道,芝士汁同忌廉汁份量對比

三心兩意既我地諗好耐都未諗到想要咩,所以先打發佢離開~

芝士焗雜菌 – 水準之作~簡單配搭已經諗唔到有咩難度!上炲熱烘栱~雜菌唔會出晒水而影响芝士汁味道,芝士汁同忌廉汁份量對比啱啱好~唔會太少冇左芝士既香味,又唔會太多搞到乾爭爭~非常好味~ 正~

再加上呢到唔一定係coffee or tea,仲有台式飲品選擇, 黎到頭半杯一定係勁甜,只要撈撈水就可以飲好似飲多几杯咁抵~!講緊係紅茶綠茶系列~其他加唔加水就見人見智啦~! 哈~

總括黎講 : 適合既價錢食到適合既作品 ~大家唔仲意冇咩服務可言既,呢到會係個kill time 既好地方~!!

2012-11-06
2013-01-09 23 瀏覽
是日約了久未見面的中學同學晚餐,選擇了價錢合理食物質素有保證的沙嗲王。我點了至愛的白咖喱豬扒飯,豬扒軟硬適中,更不會像外面某些餐廳,只咬到炸脆了的麵粉。白咖喱汁正是這個飯的精粹,辣度適中,汁面的蒜片香脆之餘又與白咖喱汁非常配合。友人點了泡菜肥牛石頭飯,香味撲鼻,忍不住試了一口,熱哄哄非常好吃,特別正是冬天。另外,還點了粉卷,喜歡它皮夠薄,料不太咸,比我家樓下的越南餐廳還要好吃得多。如果假日逛完街,又沒想到哪裡吃飯,不妨考慮一下沙嗲王。美中不足就等位時間比較耐。

2013-01-05
30 分鐘 (堂食)
  • 白咖哩豬扒飯
2012-10-11 22 瀏覽
很意外地竟然只等了十分鐘便能入座賣相好, 份量多, 檬粉非常爽口, 沒有黏著一團, 很難得 三大塊不錯的豬扒, 很腍身, 容易吃, 味道好 加上腰果蒜片等令之很香口美味簡單的一個菜, 椰菜花不會太硬或過熟, 芝士不是很香但仍然惹味, 加上上面一些燶口香脆, 焗得恰到好處咖喱不是很香, 所以不會太濃或太辣, 但飯炒得很香, 整碟賣相很很, 整整齊齊的, 總括而言是不錯!服務一般, 但對於大部分員工都是帶口音來說, 她們而很盡力, 只是不太醒目而且經常手忙脚亂似的, 希望可改善
很意外地竟然只等了十分鐘便能入座
凍香茅豬扒凍檬
賣相好, 份量多, 檬粉非常爽口, 沒有黏著一團, 很難得
三大塊不錯的豬扒, 很腍身, 容易吃, 味道好
加上腰果蒜片等令之很香口美味
芝士焗椰菜花
咖喱牛肉炒飯

2012-09-04
10 分鐘 (堂食)
凍香茅豬扒凍檬
芝士焗椰菜花
咖喱牛肉炒飯
2012-10-09 27 瀏覽
因為要睇戲, 所以急急腳的吃一頓快的晚飯...早來不是太多人!!!因為要快, 所以我們叫了每人一份, 然後來一個小吃...我點的~~~沙嗲味很濃, 雖然雞扒只有兩塊, 但大同肉厚, 加上勁入味!!! 還有很入味的粉絲...又細又滑, 不過愈食愈吸味, 愈食愈大碗筷!! 還有一些花生粒及味, 野味...朋友吃的也是自選沙嗲, 不過是牛肉, 有很多塊而且不UN...我們還叫了小吃, 外皮很脆內裡很滑...好味!!!
因為要快, 所以我們叫了每人一份, 然後來一個小吃...
正-沙嗲雞扒粉絲

我們還叫了小吃, 外皮很脆內裡很滑...好味!!!
正-脆炸豆腐
2012-09-18
正-沙嗲雞扒粉絲
正-脆炸豆腐
  • 自選沙嗲粉麵
(非會員)
2012-06-26 127 瀏覽
I have been to this restaurant twice now and it has been tasty both times. The first time I ordered some of the most popular items on the menu like the fried pork chop with white curry (awesome), the spring rolls, fried turnip cake, fried tofu, dumplings with tomato sauce and cheese and all were delicious. It is very reasonably priced for the portion size. The only downside is the staff, they aren't very friendly or attentive. You have to almost chase them down to get them to help you or bring your check. Also, I waited a while for a table, I felt like it was because I was a foreigner. Despite that, I recommend!
2012-06-25
  • Fried pork with white gravy
  • dumpling with tomato and cheese
  • fried tofu
2012-05-14 78 瀏覽
本人生日, 難得朋友幫我慶祝, 就算第日返學都唔理, 照出街食飯因為軟殼蟹癮吊左好耐, 知道沙嗲王係自家養的, 就特登揀左佢去到好多人等位, 仲有9張枱, 於是行過朗豪果邊果間睇, 點知仲多人, 於是折返呢間就岩岩好有位啦雖然本人唔係好舒服, 但朋友堅持生日點多D餸, 就點左4個餸+1DRINK1. 鹽燒多春魚: 幾好, 夠鹹香, 微暖, 但串燒煮法令魚尾太黏竹籤, 難以去籤食, 食得比較狼狽2. 蟹粉豆腐煲: 好香的蟹黃同蛋黃, 豆腐唔算太滑, 有少少肉碎, 撈飯一流, 所以令朋友加多左個飯 ,嫌油左D, 但勝在熱辣辣, 上枱時仲滾到起泡的3. 脆蝦棒: 皮唔係太脆, 有部分已經淋左, 微暖, 塞滿蝦膠同西芹, 配搭幾好味4. 椒鹽軟殼蟹加大: 軟殼蟹唔脆, 微暖, 仲有陣腥味, 自家養但唔新鮮有咩用. 食落無味, 完全無落椒鹽, 落左胡椒粉, 咁都搞得錯, 好離譜. 茄子好油, 肉鬆腰果令成個餸乾上加乾, 個醬唔知咩醬, 完全入唔到口. 生日為左佢而黎, 但咁的質素, 真係超級失望!!!!!5. 鹹檸7: OK, 挺開胃198落樓, 價錢幾抵, 服務OK但炸物燒物唔熱都算最唔開

2. 蟹粉豆腐煲

4. 椒鹽軟殼蟹加大

5. 鹹檸7: OK, 挺開胃

198落樓, 價錢幾抵, 服務OK
但炸物燒物唔熱都算
最唔開心係唔新鮮同椒鹽變左胡椒粉的軟殼蟹, 以後唔會再去沙嗲王食軟殼蟹!!!!!
鹽燒多春魚
蟹粉豆腐煲
脆蝦棒
椒鹽軟殼蟹
2012-05-08
15 分鐘 (堂食)
蟹粉豆腐煲
2012-03-16 23 瀏覽
呢一日同友人與我一家三口到此一吃,友人不停的點菜, 只好叫他不要再叫了,他說, 放心, 好細碟, 實食得晒,上菜的時候, 的確好細碟但很精緻,價錢相宜又好食, 真係岩晒我呢d鐘意樣樣都試吓既胃食妹la
呢一日同友人與我一家三口到此一吃,

友人不停的點菜, 只好叫他不要再叫了,

他說, 放心, 好細碟, 實食得晒,

上菜的時候, 的確好細碟但很精緻,

價錢相宜又好食, 真係岩晒我呢d鐘意樣樣都試吓既胃食妹la

15 分鐘 (堂食)
2012-03-15 14 瀏覽
本來想去美而廉晚餐,但門外出現長長人龍,惟有放棄另覓食店。沙嗲王不用等位,地方闊落。可是服務員人手不足,鄰座的呼喚鐘壞掉,借我們桌上的一用,誰知我們的也同樣壞掉(爆!),真令人氣頂啊。差不多每次都會叫的沙律,因為索價只是 $9.5(!)而且不算細碗,生菜蕃茄仔也夠新鮮。「日式煙肉磨菇汁意粉」比 carbonara 還要 creamy 十倍,忌廉汁太黏太多。意粉過稔,一點也不 al dente。稍為滿意的是「蟹粉豆腐煲」。粒狀豆腐沒有豆味,但慶幸能配上充滿蛋黃香的醬汁,用來拌飯一流啊。這一家的質素似乎不及朗豪坊對面的分店好,實在有待改進。

這一家的質素似乎不及朗豪坊對面的分店好,實在有待改進。
2012-02-06 30 瀏覽
今日來這間吃下午茶,最想吃的就是這白咖喱,下午2點幾來這裡不用排隊,內裡大約有5成滿,我就要了個下午茶,白咖喱豬扒金邊粉,再加杯荔枝綠茶,男友一定要吃飯,所以就叫了新野,東京吉列蝦餅配咖喱汁和飯,通常都要等至少10min,今次都唔例外,不過2樣野都算是同時送到,就係漏咗杯野飲要追單,先講吓個東京吉列蝦餅,光吃不沾咖喱汁的話,外層的粉真的頗厚,有少許蝦味,但沾上咖喱汁的話又蓋過了,不太好吃,仲覺得好熱氣添!而我的白咖喱豬扒金邊粉,個湯底真是超級香濃,味道很有白咖喱香和有微辣,很惹味,再配上吸到很多湯汁的金邊粉來吃,真的很配合也很好吃,當然配上粉絲會更吸味,但感覺不夠飽肚,這裡的豬扒還是一樣有強烈香矛味,浸在白咖喱湯裡,配合得宜口感不錯再加上荔枝綠茶解辣,這裡的果味紅/綠茶杯裡都會有一舊蒟蒻在杯內,蒟蒻有點微甜,不輪口感和味道都很不錯,不過吃完後都會覺得有點熱氣,所以都是隔一段時間再來吃,每次吃完都會送番10%現金劵,2個月裡有效,唔怕d人唔記得番黎用
東京吉列蝦餅配咖喱汁和飯
白咖喱豬扒金邊粉