2009-04-21 18 瀏覽
4個人去食dinner,叫左個$49套餐. starter有脆蝦棒, 唔係好多蝦, 不過都可以既, main course係白咖哩豬扒飯, 有香茅味豬扒, 有3件, 好中意個白咖哩, 好好好好味. drink 係荔枝紅茶. um, 太甜, 個味有d假. 仲有芒果布甸做甜品, 個味都係有d假.我就好中意個main course,同佢d service都幾好.我有個frd第一次去, 見到佢個d buttons 好得意, 成日係到玩,不斷叫人加水, 不過d staff都ok, 明知佢玩野都加水比我地. 加分.不過佢唔好既係, 上茶既時間,上左個frd 個starter, 之後上我個main course 個豬扒, 要我等, 個次序好次係錯晒. 有個frd個meal仲要係到我地差唔多食晒先到.要左個coke, 用左30 分中先有. (咩coke唔係開can就得ga咩??)不過overall都ok喇.
4個人去食dinner,
叫左個$49套餐.
starter有脆蝦棒, 唔係好多蝦, 不過都可以既,
drink 係荔枝紅茶. um, 太甜, 個味有d假.
仲有芒果布甸做甜品, 個味都係有d假.
我就好中意個main course,
同佢d service都幾好.
不過佢唔好既係, 上茶既時間,
上左個frd 個starter, 之後上我個main course 個豬扒, [冇比個飯我] 要我等,
不過overall都ok喇.
2009-04-15
  • 白咖哩豬扒飯
這天下午, 我和我表弟到旺角逛街:波鞋街~女人街, 買完大家既心頭好之後,就到胡社生行4樓沙爹王嘆下午茶, 由於我們都是這裡既常客, 一坐下便點了自己最喜愛既食物, 我叫了下午茶餐既白咖哩豬扖米線, 而他就叫了娘惹咖哩牛肉飯及一客蒜茸牛油雞翼,~加兩杯涷檸茶, 真是美味極了~
白咖哩豬扖米線, 而他就叫了
2009-03-30
  • 白咖哩豬扖~肉質非常有口感~
2009-03-20 62 瀏覽
同男友放學後去沙爹王食午餐我揀左沙爹豚肉米線, 佢就係白咖哩豬扒飯我地都揀左菜, 我既野飲就係檸檬綠茶, 佢就係荔枝紅茶沙爹豚肉米線, 豚肉都幾多, 不過有D韌, 都係肥牛好味DD湯依然係重點, 好香花生味, 正白咖哩豬扒飯, 有3舊豬扒我食左一舊豬扒, 係有香茅味的, 白咖哩甜甜地, 還可以檸檬綠茶: 淡淡地, 唔會好甜, 檸檬要自己督, 好港式化既"台灣飲品"荔枝紅茶: 太甜, 同道地一樣味 下面有啫喱同荔枝肉, 可惜唔好味食完時已經係下午茶, 又係有餐, 而且只係$27!! 下午茶試得過喎埋單$85.8 , 用左$6 COUPON, 即係$80唔洗找
同男友放學後去沙爹王食午餐
我揀左沙爹豚肉米線, 佢就係白咖哩豬扒飯
我地都揀左菜, 我既野飲就係檸檬綠茶, 佢就係荔枝紅茶

沙爹豚肉米線, 豚肉都幾多, 不過有D韌, 都係肥牛好味D
D湯依然係重點, 好香花生味, 正

白咖哩豬扒飯, 有3舊豬扒
我食左一舊豬扒, 係有香茅味的, 白咖哩甜甜地, 還可以

荔枝紅茶: 太甜, 同道地一樣味
下面有啫喱同荔枝肉, 可惜唔好味

食完時已經係下午茶, 又係有餐, 而且只係$27!!
下午茶試得過喎

2009-03-19
2009-03-16 2 瀏覽
咁大個女第一次食沙嗲王,好好食1 白加喱豬排飯-個汁好正,食出白x喱味,d豬排好正,好鬆化,豬排有陣香茅味。2椒鹽脆豆腐-唔點汁比較會好多,點汁遮掩咗豆腐味,豆腐比較清翠利落,特出咗豆沙腐味。3沙嗲肥牛粉絲-沙嗲汁好正,叫沙嗲王實致名歸,肥牛同粉絲都ok,同個沙嗲汁好夾。4XO醬蘿蔔糕-蘿蔔糕一食即容有蝦米及蔔,xo醬都ok。5脆蝦棒-好正,一到食有蝦味。沙律醬+甜酸醬好正。6蒸粉卷-ok la!d粉卷好易散!!ps會再去食!!!
咁大個女第一次食沙嗲王,好好食
4XO醬蘿蔔糕-蘿蔔糕一食即容有蝦米及蔔,xo醬都ok。
5脆蝦棒-好正,一到食有蝦味。沙律醬+甜酸醬好正。
6蒸粉卷-ok la!d粉卷好易散!!
ps會再去食!!!

2009-03-08 10 瀏覽
旺角這一間沙嗲王經常人山人海,好不容易我們才有飯開!我最愛吃沙嗲王的白咖哩豬扒飯和芒果蟹肉炒飯。今次我點了泡菜肥牛石頭飯,YUMMY!!!!
旺角這一間沙嗲王經常人山人海,好不容易我們才有飯開!

我最愛吃沙嗲王的白咖哩豬扒飯和芒果蟹肉炒飯。
今次我點了泡菜肥牛石頭飯,YUMMY!!!!
泡菜肥牛石頭窩飯
泡菜肥牛石頭窩飯
2009-02-23 15 瀏覽
同朋友去broadway睇戲之前食dinner...周圍都好多人呀-3-就無咩心機揾好食的食店.見到有沙嗲王就唔理上左去食先算啦.去到好多人!我地都等左大約15-20mins....我地叫左4樣野!蟹粉豆腐鍋, 牛肉粉絲, 雞軟骨, 白咖哩豬扒! 蟹粉豆腐鍋係新野呀!好好味! 睇落去的時候可能覺得好細..但因為佢d蟹粉都幾多...我地4個人食到最後都覺得好full...同埋食到最後覺得有點味道過濃tim..有白飯送會好食d !牛肉粉絲的湯底唔哂!有沙嗲味! 同埋都大碗嫁!雞軟骨就都ok的.炸物唔會差得去邊.但佢下面唔會放full哂嫁..佢放左塊蝦片, 墊高左@@有d奸呀...白咖哩豬扒我自己就覺得ma ma..因為有好重香草味..唔太鍾意-3-
同朋友去broadway睇戲之前食dinner...
周圍都好多人呀-3-
就無咩心機揾好食的食店.
見到有沙嗲王就唔理上左去食先算啦.

去到好多人!
我地都等左大約15-20mins....

我地叫左4樣野!
蟹粉豆腐鍋, 牛肉粉絲, 雞軟骨, 白咖哩豬扒!

蟹粉豆腐鍋係新野呀!
好好味! 睇落去的時候可能覺得好細..
但因為佢d蟹粉都幾多...
我地4個人食到最後都覺得好full...
同埋食到最後覺得有點味道過濃tim..
有白飯送會好食d !

牛肉粉絲的湯底唔哂!
有沙嗲味! 同埋都大碗嫁!

雞軟骨就都ok的.
炸物唔會差得去邊.
但佢下面唔會放full哂嫁..
佢放左塊蝦片, 墊高左@@
有d奸呀...

白咖哩豬扒我自己就覺得ma ma..
因為有好重香草味..
唔太鍾意-3-
今晚2人吃晚餐, 點了1個飯1個菜~因為6時多就入座, 不用等位, 服務員也很快為我們寫菜。可能後來客人多了比較忙吧, 從來沒有人加水_‧*鰻魚蛋石頭窩飯: 份量10足~ 鰻魚肉質鮮嫩~ 有個鮮蛋黃在中心, 拌起來吃很棒~ 吃到後來還有點飯焦, 香口香口~什菌扒西蘭花: 西蘭花煮得尚算恰到好處, 不過芡汁太多太水而且很鹹簡單的晚餐~ 10個好有6個好吧~

今晚2人吃晚餐, 點了1個飯1個菜~
因為6時多就入座, 不用等位, 服務員也很快為我們寫菜。
可能後來客人多了比較忙吧, 從來沒有人加水_‧

簡單的晚餐~
10個好有6個好吧~
2009-02-02 50 瀏覽
一月二十九日 ﹙木﹚對上一次來已是兩三年前的事,自己本身不愛吃辣,但卻很喜歡吃沙嗲,吃火鍋喜歡沙嗲湯底;到平價茶餐廳喜歡點沙嗲牛肉麵……很喜歡其辣辣甜甜的味道。說到沙嗲,不其然會想起這裏的名字,又的確是數一數二好吃。六時左右,晚飯的人潮尚未到達,可以安然入座。店內怖置的確花過一點心思,以海盜餐廳為主題裝修,店內除擺放了不少海盜公仔和飾物外,部份二人廂座特別設計成木製浴缸的外形,蠻有心思又夠特別。一般餐桌則用上深啡色木材配圓木型的坐椅設計,有一點森林感覺。未吃之前,單是內裝環境已佔盡滿分。一般到餐廳吃飯,最怕舉手叫人舉到手軟也未有人應。來到這裏,每張餐桌的枱牌上也有五個按鈕,分別是點菜﹑結帳﹑加水﹑服務和取消,按加水後過一會兒服務生便會拿著水壺走到來為客人添水;按點菜後一會負責入單的侍應生便會拿著那部「PDA」走過來,真正的隨傳隨到,服務周到。每次來到沙嗲飯是必吃,餸料選甚麼也沒所謂,今次要了薄切黑豚肉飯沙嗲汁,一碗汁料一碟白飯,簡單的配搭,是直接品賞美味沙嗲的吃法。沙嗲汁帶微微的辣味,又甜又香,不確定是否加了些少椰汁變得更滑更甜,用來伴白飯是一絕極品,單是這個汁,已可伴上幾碗白飯了。黑
一月二十九日 ﹙木﹚

每次來到沙嗲飯是必吃,餸料選甚麼也沒所謂,今次要了薄切黑豚肉飯沙嗲汁,一碗汁料一碟白飯,簡單的配搭,是直接品賞美味沙嗲的吃法。沙嗲汁帶微微的辣味,又甜又香,不確定是否加了些少椰汁變得更滑更甜,用來伴白飯是一絕極品,單是這個汁,已可伴上幾碗白飯了。黑豚肉同樣出色,肉味豐富,薄片的肥肉中帶點軟骨,口感甚佳。飯類還點了滑蛋吉列豬扒石頭碗飯,大大的石頭碗,盛在底的飯加入了磨菇等一起煮成,每口飯中充滿磨菇的香味,十分出色。吉列豬扒只是陪襯品,放在飯上又加入了滑蛋,變腍了,沒了吉列的味道和口感。

吃過兩個飯眾人也飽了一半,不過小食實在太吸引,不經不覺亦點了不少。最值得一讚是串燒豬軟骨,一客六串剛好每人兩串,火喉燒得適中,外層燒得燶燶,內裏肉汁肉味豐富。白咖喱海鮮蟹蓋,三隻細小的蟹蓋,內裏釀滿了白咖喱蟹肉,外層稍為焗過,白咖喱據聞是本集團自行研製,味道香濃美味。蒜茸牛油雞翼,一向對雞翼興趣不大,往往覺得吃起來很麻煩,縱使如此,這個炸雞翼是每次必吃,牛油和蒜茸兩種香濃味道加起上來還要炸過的雞翼,很肥膩,但很好吃。雞翼外層醃粉炸得香脆,內裏肉質嫩滑油份豐富,縱使是肥一次半次也值得吧。炒蜆新鮮甜美,唯獨是味道較為淡,還是一般大排檔炒蜆好一些。

很熱氣很肥的一餐,間中肥一次也值得,縱使近年分店減少了,但食物的質素仍然保持得好,值得繼續支持。埋單二百八十左右,價錢亦可以接受。
沙嗲汁又甜又香,是送飯佳品
蟹蓋釀滿集團自創的白咖喱蟹肉
炭燒豬軟骨火喉適中肉汁豐富
牛油蒜茸雞翼味道香濃,每次必吃
沙嗲汁又甜又香,是送飯佳品
蟹蓋釀滿集團自創的白咖喱蟹肉
炭燒豬軟骨火喉適中肉汁豐富
牛油蒜茸雞翼味道香濃,每次必吃
  • 沙嗲飯,白咖喱蟹蓋,蒜茸牛油雞翼,炭燒豬軟骨串
2009-01-07 15 瀏覽
肥耶蘇跟我分享了他在私家飯堂沙嗲王食的鐵板避風塘炒珍寶癩尿蝦,述說如何美味,他將相给我看,他以為這麽大的癩尿蝦是稀有品種的怪獸,四周問人見個未?! 我記得十多年前名滿香江的大佛口食坊已以珍寶Size 的癩尿蝦作招牌菜,現時在很多海鮮酒家不難找到。 注意以下評分是根據他以第一身引述所評估的。這個為食鬼經常叫人請食飯,但我們一班朋友很少機會等到他請食飯,一直都有"未能食蘇"的感慨! 希望你下次去記得預埋班friemd!其實椒鹽炸或避風塘炒這些煑法,用在肉味較淡的細隻癩尿蝦較適合,若果是珍寶癩尿蝦例如深海班馬癩尿蝦,有一條甘香的羔及較濃的鮮味,用花雕蛋白蒸、清蒸等煑法可能更加更適合。 有靚的食材還要配合適宜的煑法,這樣才能發揮食物的優點相得益璋,才能造出極级美味,所以厨師的厨功也很重要。

鐵板避風塘炒珍寶癩尿蝦
2009-01-02 5 瀏覽
和新加坡朋友一起在MK, 不知帶她吃什麼特別的好,結果去了我幾鍾意既沙嗲王她問有什麼好介紹, 我第一時間說白咖哩黑豚肉飯,之後她對泡菜豚肉泡飯很有興趣, 於是落單試試,2樣野share黎食, 她不斷說very nice, 泡飯因為用鍋上, 吃到最後仲有煙出, 好正, 不過對我唔係咁食得辣既人黎講就辣左d, 不過都死頂繼續食, 飲品就叫了一個珍珠奶茶, 我因為怕凍, 索性唔叫, 飲沙嗲王提供的暖水順帶一提, 估唔到沙嗲王都幾體貼, 夏天就凍水, 冬天就暖水, 值得一讚
和新加坡朋友一起在MK, 不知帶她吃什麼特別的好,

結果去了我幾鍾意既沙嗲王

她問有什麼好介紹, 我第一時間說白咖哩黑豚肉飯,

之後她對泡菜豚肉泡飯很有興趣, 於是落單試試,

2樣野share黎食, 她不斷說very nice,

泡飯因為用鍋上, 吃到最後仲有煙出, 好正,

不過對我唔係咁食得辣既人黎講就辣左d, 不過都死頂繼續食,

我的最愛 - 白咖哩黑豚肉飯
熱辣辣的泡菜豚肉泡飯
$50.5
我的最愛 - 白咖哩黑豚肉飯
熱辣辣的泡菜豚肉泡飯
2008-12-25 9 瀏覽
因為要睇 7 點半~~ 就去左沙嗲王 食 dinner with 2 個朋友仔可能6 點鐘崶上左去, 所以唔駛等位 3 個人叫左 6 樣野食 .... 淨凍檬, 鐵板魔鬼魚, 椒鹽雞軟骨, XO 醬炒蘿蔔榚, 葡汁 4 蔬 同埋 蟹肉蛋包飯大部分野食都 ok ge~~ 最特別係鐵板魔鬼魚 ... 連 d 骨都可以一齊食埋 ...
可能6 點鐘崶上左去, 所以唔駛等位
3 個人叫左 6 樣野食 ....
大部分野食都 ok ge~~
好正既魔鬼魚
  • 鐵板魔鬼魚
2008-12-24 2 瀏覽
為左同朋友仔去食沙嗲王,所以特登出到旺角行街,6:30p.m去到沙嗲王,2位即時入座,坐低冇耐已經聽到出面要等位嗌號碼lu,真係lucky~ 今次叫左以前冇試過ge食物,介紹下先~白咖哩豬扒飯($36):仲係咁好食,豬扒鬆鬆化化,唯一唔鍾意的係食完之後有香矛入左牙縫鮮芒果沙律($29):朋友第一次去沙嗲王,個沙律係佢點的,估唔到有驚喜!! 成個沙律以生菜為主,上面有蝦同4粒去左籽ge荔枝+少量芒果,d菜唔知淋左d咩汁,酸酸的好開胃;驚喜之處係,沙律雖以芒果為名,但芒果唔係主角,蝦ge搶去芒果風頭! 半熟ge蝦已經去左筋同內臟,份量唔少呢~芝焗一口貝($33):一上枱覺得外型好靚呀~ 每一隻貝下面都有一個整到好似北貝ge外型的薯蓉;芝士味好重好香+埋薯蓉落去應該會更好食,北貝好少肉架咋,同埋3-4個人叫一碟分享會好d,2個人食一碟太多la~避風塘脆豆腐($28):其實同椒鹽豆腐係同一樣野,只不過多左一d炒過ge鹽同紅椒百香果綠茶($18):依然係我的最愛,覺得比其他野好飲青檸柑梅蜜($22):冇特別ge驚喜,梅搶晒其他ge味,而且覺得係夏日飲品
百香果綠茶($18):依然係我的最愛,覺得比其他野好飲
避風塘脆豆腐+鮮芒果沙律
芝焗一口貝
白咖哩豬扒飯
沙律中的第2大主角!!!
沙律中的第2大主角!!!
2008-11-30 10 瀏覽
次次想食沙嗲王一定會去呢間,因為識人好客易有discount,2黎都係因為識人,好多時佢會話俾我地知邊d食物值得一試^^~椒鹽脆豆腐:必食品之一,真係外脆內軟+滑,好好味~ 炸饅頭:其實都係一般ge 炸饅頭,但因為鍾意佢會跟埋ge鍊奶,同埋平,所以都係常食品之一越南豬肉粉卷:呢個就真係唔多得,好油好少料,唔建議食law... ...脆蝦棒:鍾意食蝦ge朋友可以試試唷~ 每一份都會跟埋沙律醬的~肥牛石頭鍋飯:雖然有時唔鍾意佢d牛肉熟到變"鞋",但依然係必食品之一,因為個飯好似食極都食唔晒咁,同埋佢d泡菜同韓國嗰d真係有得比架!! 酸酸辣辣的,好開胃,雖然牛肉少但加埋d配菜,依然係餸多過飯架^0^
椒鹽脆豆腐:必食品之一,真係外脆內軟+滑,好好味~
  • 椒鹽脆豆腐
  • 肥牛石頭鍋飯
  • 炸饅頭
2008-11-08 10 瀏覽
夜晚, 4 個人想食下平野就黎左呢度叫左1.蟹肉西籣花, 真係多蟹肉, 好味2.蛋包飯, 好好味, 酸酸地好開胃3.炸饅頭, 宜家唔係好多地方食到炸饅頭, 而且平4.白咖喱朱扒飯, 真係一慣既好味5.饅魚窩飯, d 飯焦硬度岩岩好服務好好, 會再黎食完又有coupon 送, 真係好抵
夜晚, 4 個人想食下平野

3.炸饅頭, 宜家唔係好多地方食到炸饅頭, 而且平
4.白咖喱朱扒飯, 真係一慣既好味
5.饅魚窩飯, d 飯焦硬度岩岩好

服務好好, 會再黎
食完又有coupon 送, 真係好抵
蟹肉西籣花
蛋包飯
  • 炸饅頭
  • 蛋包飯
2008-10-26 4 瀏覽
4個人食野,唔想食太貴就黎呢度叫左︰鰻魚蛋石頭飯︰好大飯好好味~新鮮熱辣,好食白咖哩豬扒飯︰一貫既水準,食得過豉椒炒蜆︰好食,但殼多左d芝士年糕︰幾好食,好重芝士味炸饅頭︰好食~好少地方仲有得食lu~蟹肉西蘭花︰幾好味,細份左d,但真係好多蟹肉蟹肉蛋包飯︰朋友話幾好味,飯硬左少少最後用左之前食既8蚊coupon,每人60幾蚊就ok搵樓上cafe 食都唔止呢個價錢啦,起碼100又唔收加一,真係幾抵食!
4個人食野,唔想食太貴就黎呢度

叫左︰

鰻魚蛋石頭飯︰好大飯好好味~新鮮熱辣,好食
白咖哩豬扒飯︰一貫既水準,食得過
豉椒炒蜆︰好食,但殼多左d
芝士年糕︰幾好食,好重芝士味
炸饅頭︰好食~好少地方仲有得食lu~
蟹肉西蘭花︰幾好味,細份左d,但真係好多蟹肉
蟹肉蛋包飯︰朋友話幾好味,飯硬左少少

最後用左之前食既8蚊coupon,每人60幾蚊就ok
搵樓上cafe 食都唔止呢個價錢啦,起碼100
又唔收加一,真係幾抵食!