呢間日系茶舍🍵曾幾何時都係阿叔👨🏻去澳門嘅wish list📜之一,可惜近幾年去澳門同去一趟台灣嘅價錢💸差唔多,所以一直未有機會品嚐!😅.機會嚟喇,飛雲!原來近日佢已正式登陸香港,呢間茶舍喺澳門極具人氣👫🏻👫🏻,位於‪中環雲咸街‬嘅佢,佔地2,000呎,純和式室內設計,令你彷如置身京都嘅茶店咁chill☺️。店內主打日式手沖茶飲🍵、和食🍱同甜品🍡,根據官方Facebook消息提供,呢度更會定期舉辦唔同工作坊,啱晒好似阿叔我開始想追求慢活生活嘅香港人,一邊慢慢嚐吓茶🍵,一邊心靈治療一吓😌!.今次由於趕住上瑜珈堂🧘🏻‍♂️,所以嚟得有啲急🏃🏻‍♂️💨,未有太多時間可以慢慢坐低食個午飯,只係到此一遊叫咗杯京都玄米茶 ($49),雖然真心講一杯價錢唔算平,但茶葉嚟自日本🇯🇵,而且份量夠多,所以茶味非常香濃😚,加沖幾次都好夠茶味。下次有機會一定會再嚟食個晏,嘆個茶,試埋個茶味甜品先。😋
2019-11-08 573 瀏覽
因為電影《日日是好日》,我愛上了茶道。這間「澳門過江龍」,賣的不是食物,茶與和菓子也是個形式,內在外在品茶的平安才是主打。跟香港人的步伐似乎背道而馳,但正因如此,尚茶官(即老闆)堅持推崇這種「道」,讓亂世中的香港人自尋平安。我走到寫有「水月」的自家煎茶瓶子前,他突然唸到「月印千江水,千江月不同」,煎茶看似一式一樣,但細味每款都不盡相同。水月亦讓人想起鏡花水月,尚茶官說他命名這款煎茶「水月」是想提醒我們生活太多虛妄、執著,尤如水中之月,疑幻疑真,倒不如安安穩穩喝一口茶,當了解到一切世事皆為虛幻,能以自在之心觀看世事,著意當下就不會為煩惱所困。順帶一提,臺灣法鼓山就有水月道埸。日沒之後,茶寮變身成蓋地的塌塌米,尚茶官知道我怕睡不著,為我送上白牡丹皇,還有蜂蜜蛋糕。從澳門過來的女店長為我介紹茶葉,還有教我「鼻品」。她的每一個動作都是儀式,每一個動作都是藝術,每一個動作就是美。茶寮掛著「和敬清寂」的書法,那是茶道的四諦。「和」,人與環境的和諧,也是人與人和個人身心的和諧。「敬」,賓主平等相敬。「清」,茶室一塵不染,內心的雜念也得去除。「寂」,茶道的禪追求的最高境界,亦即涅槃,放下執念並獲得重生

茶寮掛著「和敬清寂」的書法,那是茶道的四諦。

「和」,人與環境的和諧,也是人與人和個人身心的和諧。

「敬」,賓主平等相敬。

「清」,茶室一塵不染,內心的雜念也得去除。

「寂」,茶道的禪追求的最高境界,亦即涅槃,放下執念並獲得重生。

午餐有飯餐,價錢亦比較相宜,快快的去,慢慢的體會「寂」。
水月煎茶
茶漬飯套餐
  • 白牡丹皇
  • 桂花凍
2019-10-29 487 瀏覽
汴京茶寮 Tealosophy Tea Bar原來係一間黎自澳門的茶舍,  雲咸街係第一間海外分店今年 2019年7月左右先開張裝修緊果陣已經好想試下依間新茶舍因為當時佢嘅門口係咁的淡淡的陪伴係一個咩嘅concept? 第一次到訪, 一於試下佢嘅lunch set感謝店員晌我下單嘅時間細心講解茶嘅屬性, 小白龍珠茶屬於白荼 屬性寒涼仲叮囑一句 "如果怕辣 就要原味唔辣架啦"呀唔係 應該係"如果怕寒涼 就要熱飲冇寒架啦"最後Order 左Set B,  高菜白魚茶漬飯 / 是日配菜: 大根 / 手沖茶: 宇治煎荼先講個飯,高菜白魚茶漬飯 質地同薏米差不多 但沒有薏米咁難消化淡淡嘅昆布湯有小魚乾襯托昆布湯味鮮但沒有味精整體味道十分平衡 不錯不錯配菜: 大根 由於小弟唔食紅肉所以冇揀到牛肉嘅配菜 只可以揀大根大根口感味道一般下次可以叫Set A茶凍(有冇留意佢係一高兩矮der?)茶凍口感好chewy 同平時嘅jelly唔同一樣都係淡淡嘅茶香果然係淡淡嘅陪伴宇治煎茶一上飲品嘅時候店員有講解一下飲法熱茶會附上茶隔同茶葉飲完第一次 可以拎番office 再沖第二次店員細心提醒 呢隻宇治煎荼需要用7
汴京茶寮 Tealosophy Tea Bar

原來係一間黎自澳門的茶舍,
雲咸街係第一間海外分店
今年 2019年7月左右先開張
裝修緊果陣已經好想試下依間新茶舍
因為當時佢嘅門口係咁的
淡淡的陪伴係一個咩嘅concept?

第一次到訪, 一於試下佢嘅lunch set

感謝店員晌我下單嘅時間細心講解茶嘅屬性,
小白龍珠茶屬於白荼 屬性寒涼
仲叮囑一句
"如果怕辣 就要原味唔辣架啦"
呀唔係 應該係"如果怕寒涼 就要熱飲冇寒架啦"

先講個飯,

所以冇揀到牛肉嘅配菜 只可以揀大根
大根口感味道一般
下次可以叫Set A

茶凍
(有冇留意佢係一高兩矮der?)
茶凍口感好chewy 同平時嘅jelly唔同

一於下次夜晚再黎
C ;
2019-10-29
午餐
蘭桂坊一帶酒吧林立,但在這片鬧市中竟然開了一間恬靜的日式茶室- 《汴京茶遼》,某天我和同事剛好路過,看到門外貼着有lunch set供應,決定試試。汴京茶遼首先在澳門開創茶館,據網上資料顯未,有售賣茶,小食和甜品。而近日開設的香港店則有提供主食-茶漬飯,同時也有售迷你飯團、蛋糕、和菓子和其他茶製甜點。茶點擺放精緻,十分吸晴。店舖新開張,但不斷有人進內用膳,難得的是,茶室仍然保持寧靜。茶館地方寬敞,環境舒適,茶館以木系設計為主,木製置物架上擺放了茶具、花瓶和書籍,牆壁掛了幾幅書法,設計簡潔,但文化氣息濃郁。店內設有榻榻米,坐在上面品茶,猶如置身日本。我們點了兩份lunch set B,$128免加一,已經包茶漬飯,一份配菜,茶凍和手沖茶。茶漬飯有四個口味(櫻花蝦,雞肉碎,高菜白魚和三文魚碎),我們選擇了櫻花蝦和三文魚碎茶漬飯。配菜天天不同,當天配菜可選雞肉筑前煮或切割大根(蘿白)。雞肉筑前煮是一種日式燉菜,雞肉粒配蓮藕,紅蘿蔔,香菇等蔬菜,蔬菜飽滿地吸收了湯汁,非常入味。切割大根則是白蘿蔔切絲配甘筍絲和豆卜絲,白蘿蔔絲很有口感,鮮甜爽脆,非常醒胃。茶漬飯米粒軟硬剛好,不會黏糊,我們點的兩

店內設有榻榻米,坐在上面品茶,猶如置身日本。

配菜天天不同,當天配菜可選雞肉筑前煮或切割大根(蘿白)。

櫻花蝦茶漬飯

三文魚茶漬飯

茶漬飯米粒軟硬剛好,不會黏糊,我們點的兩款茶漬飯用上不同配料調節,使泡飯茶的味道有點不一樣。
三文魚茶漬飯有野菌和白芝麻作配料,味道清淡卻又不寡; 櫻花蝦茶漬飯有海苔和白芝麻作配料,海苔味突出,茶香鮮甜。
茶凍

茶凍賣相吸引,裏面有桂花花瓣,口感特別,有淡雅花香味,不會過甜,作為清淡健康茶漬飯的餐後甜點再好不過。

宇治煎茶(左)小白龍珠(右)

跟餐手沖茶可選宇治煎茶或小白龍珠(茉莉)。
手沖茶是用紙茶盛載,紙杯內有茶隔,擺放了新鮮茶葉,店員說下次帶同茶隔前來光顧,每杯茶可減2蚊,儲夠10個茶隔可免費換一杯茶。茶喝完後,還能要求再添水沖泡,非常划算!

《汴京茶遼》是絕對是一個能放空和靜心的地方,很適合上班一族中午或放工後來抒解壓力,愛茶之人也不妨來感受一下這裏的文青氣息。
2019-10-21
櫻花蝦茶漬飯