2019-11-24 64 瀏覽
尖沙咀川菜館愈來愈多了 這次去了一家新開的位於堪富利士道的店鋪 總共有兩層裝修古色古香可以看到傳統中國風格的裝修 而且另有包房提供可以與親友一班人玩玩麻雀 聚聚餐也是不錯的選擇午市過後去食飯人流不會太多 所以挻舒服的感覺看到午市套餐挻實惠 主食+小食+飲品只是HKD$58看到菜單也有不少食物 食川菜也有不辣的供應🤣·花雕醉香雞 HKD$68 ·小籠包 HKD$42 ·三鮮水餃 HKD$42 ·泡椒肥牛麵 HKD$68 ·白糖桂花糕 HKD$0(跟餐價)·檸檬薏米水 HKD$0(跟餐價)食物素質不錯 而且份量也不算少 價錢是一般價位而我最喜歡食的菜式有兩個 令我感到有驚喜呢~花雕醉香雞:上菜時聞到酒味很香濃 雞肉肉質很滑身白糖桂花糕:桂花味的不常見 味道清新易入口不太甜
尖沙咀川菜館愈來愈多了 這次去了一家新開的

·花雕醉香雞 HKD$68

·小籠包 HKD$42

·三鮮水餃 HKD$42

·泡椒肥牛麵 HKD$68

·白糖桂花糕 HKD$0(跟餐價)

·檸檬薏米水 HKD$0(跟餐價)

食物素質不錯 而且份量也不算少 價錢是一般價位
而我最喜歡食的菜式有兩個 令我感到有驚喜呢~
花雕醉香雞:上菜時聞到酒味很香濃 雞肉肉質很滑身
白糖桂花糕:桂花味的不常見 味道清新易入口不太甜

2019-11-20
10 分鐘 (堂食)
2019-11-24 45 瀏覽
📍江浙滬 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道11號2-3樓-----前幾日夜晚同朋友去尖沙咀「shopping 」想必一定會shop好耐 所以「shopping 」之前就隨便搵一間餐廳充下肌 朋友話想食上海菜 上網見到呢間餐廳新開 地點又夠方便 我地就揀左佢黎試下 我地叫左頗多野食 整體水平都穩定 味道唔錯 前菜尤其出色 以下精選左幾款覺得唔錯嘅選擇同大家分享下🥰-#花雕醉香雞($68)個人覺得醉雞最緊要嘅就係夠醉😆酒味一定要濃 如果唔係同白切雞or海南雞就無咩大分別😂而呢度嘅醉雞就做到夠醉 酒味香而醇 雞肉夠粉嫩得黎 雞皮同雞肉之間仲有層上湯啫喱 入口非常滑溜😁-#雞絲粉皮($46)上海菜將雞整到出神入化 除左頭先嘅醉雞之外 B仔每次食上海菜都一定會叫番碟雞絲粉皮黎食下 呢度嘅粉皮特別闊身 柔軟得黎不失彈牙 而且麻醬份量較多 個人中意多醬 所以覺得好正🤣-#招牌鮮肉小籠包($42-4隻)小籠包好大粒 入邊有好多湯汁 但啲湯完全唔油唔油 唔油嘅原因係小籠包肉餡肥肉唔多 一個人食幾粒都唔覺得飽膩☺️-#上海香蔥煎餅($46)呢個係朋友仔話好想食先叫 B仔一黎唔係好中意蔥味 二黎唔中意太油膩嘅食物
📍江浙滬 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道11號2-3樓
-----

#上海香蔥煎餅($46)呢個係朋友仔話好想食先叫 B仔一黎唔係好中意蔥味 二黎唔中意太油膩嘅食物 點知黎到之後 竟然覺得好食到不得了😆蔥油餅好香脆 但係毫無油膩感 香蔥只有蔥香味 而無草青味 啱曬唔中意食蔥 但又愛香口食物嘅人😄

-----
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個
2019-11-23 42 瀏覽
好耐冇同朋友去尖沙咀食飯亦都好耐冇食上海菜見到呢度有一間新開張嘅上海菜 一於去試吓啦!嚟到嘅時候係中午時分 中午套餐非常優惠 一個飯/面再加小食再加飲品都只是50多元我和朋友每人叫了一個套餐在額外加一些小吃 ~紅燒獅子頭飯+白糖桂花糕+凍豆漿 $68份量非常足夠 獅子頭味道濃 非常好下飯桂花糕不是太甜 鬆軟好吃嫩雞煨麵+四喜烤麩加凍豆漿 $58亂雞會面非常大碗 上菜時嚇一嚇 分量足夠二人食!四喜烤麩材料下得夠多 非常好的小食另外亦叫了以下菜式一起share招牌鮮肉小籠包 $42一客四件新鮮熱辣 皮薄 咬下去非常多湯汁湧出來 滿足!松子桂魚 $168一大條炸起再加上酸甜醬汁 再加上松子 洋蔥等等 桂魚外脆內嫩 配上醬汁讓人吃不停 這兒不收茶位錢,食物質素高,價錢公道,值得下次再來呢!
好耐冇同朋友去尖沙咀食飯
亦都好耐冇食上海菜
見到呢度有一間新開張嘅上海菜 一於去試吓啦!

我和朋友每人叫了一個套餐在額外加一些小吃 ~
紅燒獅子頭飯+白糖桂花糕+凍豆漿 $68

份量非常足夠 獅子頭味道濃 非常好下飯

桂花糕不是太甜 鬆軟好吃

嫩雞煨麵+四喜烤麩加凍豆漿 $58

亂雞會面非常大碗 上菜時嚇一嚇 分量足夠二人食!

四喜烤麩材料下得夠多 非常好的小食

另外亦叫了以下菜式一起share
招牌鮮肉小籠包 $42

一客四件新鮮熱辣 皮薄 咬下去非常多湯汁湧出來 滿足!
松子桂魚 $168

這兒不收茶位錢,食物質素高,價錢公道,值得下次再來呢!

2019-11-23 42 瀏覽
📍Tsim Sha Tsui • 小妹嫲嫲👵🏾係上海人 細細個已經食嫲嫲煮嘅上海菜一向都鐘情上海菜嘅小妹 見尖沙咀開左間上海茶館當然即刻去試🍽.一出升降機 全個環境設計已經充滿中國風完全感覺到落左好多心機去設計🙏🏻.蟹粉小籠包 $58有無同小妹一樣超鐘意食小籠包🙋🏻‍♀熱辣辣🔥好多肉汁 皮唔會太厚最近仲要係大閘蟹嘅季節 配埋蟹粉爽YY鮮菌炒鱔糊 $108最怕食鱔好多骨 所以好鐘意鱔糊 貪佢無骨啱哂小妹我呢啲懶豬仲配上唔同嘅菌 口感一流送飯簡直啱哂🤣花雕醉香雞 $68酒味好香 一擺上枱就已經聞到但食落唔會話好濃烈 哈哈唔會怕醉🤓啲雞都好嫩滑 一啲都唔雪菜肉絲炒年糕 $58年糕香滑彈牙 配上雪菜肉絲增添爽口感簡直係絕配🤤最重要味道剛好 滑得黎唔會油 小妹食下食下就食哂😋
📍Tsim Sha Tsui •

年糕香滑彈牙 配上雪菜肉絲增添爽口感
簡直係絕配🤤最重要味道剛好
滑得黎唔會油 小妹食下食下就食哂😋
2019-11-23 32 瀏覽
花雕醉香雞酒味香濃👍🏻雞肉嫩滑,一上台已經一掃而空蟹粉小籠包👍🏻必食當造之選小籠包皮身非常薄身,有豬肉配蟹粉,一口熱辣辣既湯汁,非常鮮美🤤小編推介四喜烤麩傳統上海小菜,唔係度度有,烤麩吸收曬醬汁味道,口味正宗👍🏻👍🏻蔥油拌麵醬汁味道岩岩好,麵條彈牙,不油膩,但食麵條份外香蝦肉小雲吞皮薄餡料充足,啖啖蝦肉配豬肉,餡料調味岩岩好,配紫菜蛋花湯,好滿足👍🏻👍🏻整體餐廳味道都好好,口味非常正宗,經過尖沙咀必定要試試
花雕醉香雞

酒味香濃👍🏻雞肉嫩滑,一上台已經一掃而空

蟹粉小籠包👍🏻必食當造之選

四喜烤麩

蔥油拌麵
醬汁味道岩岩好,麵條彈牙,不油膩,但食麵條份外香

蝦肉小雲吞

整體餐廳味道都好好,口味非常正宗,經過尖沙咀必定要試試
2019-11-21 55 瀏覽
江浙滬係江蘇省、上海市、浙江省的簡稱🌎早幾日同朋友一齊品嘗下江南美食😛.🔹前菜🔹❄️水晶淆肉🥩高湯凍加上咸咸香香既腌肉係江南菜式之中既特式前菜幾惹味👄.🌸花雕醉香雞🐥小編同朋友都最鐘意💁🏻‍♀️酒味好濃郁同入味🥃雞肉都係滑溜既🦵🏼雞皮就有啲肥美🙈.🍄野菌拌金針菇🍄凍食既拌雜菌第一次試醬油味同菌味好夾 好開胃✨.🔹主菜🔹🍝上海粗炒🍴即叫即炒 好有鑊氣🔥麵條彈牙得黎好煙靭😬而且配菜都唔少 🥬🌽整體既份量好多🐷.🥄小籠包一籠4件 粒粒都係爆汁既💃🏻而且皮唔算厚 但有啲𡁻口🤤鐘意滑溜皮既可能會有啲失望😞.🔹甜品🔹🥣酒釀丸子🍡煙靭控表示對丸子質素好滿意🗣酒釀味道唔算好出 桂花味就比較特出🤙🏻.店內既裝修非常有中國特色🇨🇳同啲外國朋友黎試下非常推介👐🏻而且整體價錢不高 可以收藏一下☝🏻
江浙滬係江蘇省、上海市、浙江省的簡稱🌎
早幾日同朋友一齊品嘗下江南美食😛

店內既裝修非常有中國特色🇨🇳
同啲外國朋友黎試下非常推介👐🏻
而且整體價錢不高 可以收藏一下☝🏻
2019-11-21 68 瀏覽
今日去左尖沙咀一間新開既餐廳食江淅滬菜,呢間餐廳既裝修古色古香,好精緻。打開餐單,見到有好多傳統既江南菜,全部都好想食啊!呢個季節仲有時令既蟹粉菜式啊!咁嚟吸引,咁當然就要點返份蟹粉小籠包啦,小籠包一籠4隻,一啖食咬落去,勁多湯汁爆出黎,仲有好鮮甜既蟹粉味啊!次次食江南菜我都一定會點雞絲粉皮,呢個粉皮晶瑩剔透,加埋麻醬,食落去好滋味啊!仲點左個樟菜鴨,鴨皮烤到好香脆,正!點少得肥美既東坡肉呢!仲有健康既魚湯蒜子白菜仔。加埋酒釀小丸子同埋薑茶湯圓做甜品,perfect!
打開餐單,見到有好多傳統既江南菜,全部都好想食啊!
呢個季節仲有時令既蟹粉菜式啊!
仲點左個樟菜鴨,鴨皮烤到好香脆,正!
點少得肥美既東坡肉呢!
仲有健康既魚湯蒜子白菜仔。
加埋酒釀小丸子同埋薑茶湯圓做甜品,perfect!
2019-11-21 51 瀏覽
今日黎尖沙咀食野,一出A2出口行多兩步就見到呢間江浙滬。好想食上海菜,就決定食呢間。上到黎發現裝修超中國風好有feel。呢度全日免茶芥。松子桂魚($168)我最鍾意酸辣食物。呢條松子桂魚好大條。炸起之後上酸甜既汁,仲有菠蘿彩虹椒等。色彩繽紛,食落亦超酸甜開胃。酸辣湯麵($58)酸辣湯麵即係上海麵加落酸辣湯度。勁大碗,份量多到每人都食到兩碗。糯米燒賣(跟午餐)原來就係一舊糯米用點心皮包住。食落係滿滿既糯米。瑤柱賽螃蟹($62)份量都幾大,炒得超滑。魚湯蒜子津白($52)魚湯幾濃,每條菜都吸滿魚湯。飲品我地叫左豆漿(跟午餐)同檸檬薏米水($15)。薏米水比較足料,薏米勁多,令呢杯飲品幾飽肚。
今日黎尖沙咀食野,一出A2出口行多兩步就見到呢間江浙滬。
呢度全日免茶芥。

松子桂魚($168)
我最鍾意酸辣食物。呢條松子桂魚好大條。
松子桂魚

酸辣湯麵($58)
酸辣湯麵

糯米燒賣(跟午餐)
原來就係一舊糯米用點心皮包住。
糯米燒賣
食落係滿滿既糯米。

瑤柱賽螃蟹($62)
份量都幾大,炒得超滑。
瑤柱賽螃蟹

魚湯蒜子津白($52)
魚湯幾濃,每條菜都吸滿魚湯。
魚湯蒜子津白

薏米水
2019-11-21
10 分鐘 (堂食)
松子桂魚
酸辣湯麵
糯米燒賣
瑤柱賽螃蟹
魚湯蒜子津白
2019-11-20 45 瀏覽
尖沙咀新開驚喜上海菜~~~餐廳名稱:江浙滬 (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀堪富利士道11號2-3樓~~~大舊一向對上海菜不算特別感興趣 但我卻非常喜歡 前幾天下班去了尖沙咀 正在路上找有什麼東西吃的時候 有個姨姨派了這間上海菜的傳單給我們 說新開張有折扣 所以我便以折扣來利誘大舊上去陪我吃上海菜~~~小Q:有折wo 好抵wo 上海菜平時好少見有折大舊:幾多折都係假 你食咁多野 食魚蛋燒賣都會比你食到窮😂小Q:😤😤😤講到我成個大食怪咁!再嘈食埋你都得啊~~~大舊很怕被我吃掉(佢話佢真心驚)😂所以就趕緊陪我上了2樓 來了這間上海菜餐廳 餐廳裝修好特別 古色古香的 什有風味 坐好之後我們便開始瘋狂點餐 眼闊肚窄的我們點了很多很多 差點兒吃到肚子爆炸💥~~~四喜烤麩 裡面 有筍 冬菇還有黑木耳 味道調得剛剛好 不會太甜不會太酸不會太鹹 不會太濃也不會太淡 我和大舊都非常愛吃 夾得太快 筷子都差點打架起來😄-瑤柱賽螃蟹~材料有瑤柱蠶豆和蟹肉蛋白等 看下去一片白寫雪雪的很漂亮 我覺得賽螃蟹如果不叫賽螃蟹 可以叫白雪公主👸🏻😂因為真的很漂亮 蠶豆很有口感 蛋白也炒得很滑和嫩 好吃-紅燒砂鍋大魚頭~入面材
尖沙咀新開驚喜上海菜
~~~
餐廳名稱:江浙滬 (尖沙咀)
餐廳地址:尖沙咀堪富利士道11號2-3樓
小Q:有折wo 好抵wo 上海菜平時好少見有折
大舊:幾多折都係假 你食咁多野 食魚蛋燒賣都會比你食到窮😂
小Q:😤😤😤講到我成個大食怪咁!再嘈食埋你都得啊
~~~
紅燒砂鍋大魚頭~入面材料好豐富有紅椒 蔥絲 芫荽 豬腩肉片冬菇 寬粉 筍 同一個超級超級大的魚頭 魚頭10分嫩滑 而且重點是很大個又很入味令我和大舊都吃不停口之餘 覺得吃來吃去都吃不完 因為真的很大 而其他配菜亦很出色 豬腩片肉味濃 寬粉及冬菇索了紅燒汁之後更是美味得很推薦大家來的話一定要試試這個(其實只是剛好我們兩個食量都大 才吃得完 不然的話其實這個大魚頭鍋起碼夠三個人或以上吃)😆
雪菜肉絲炒年糕~材料有雪菜肉絲和筍絲 味道清清地 令人吃得很舒服雖然只是50幾蚊但分量非常多年糕糯且滑 米味重 是正宗的上海味道~😊
松子桂花魚~炸得好香脆 材料有紅椒青椒洋蔥番茄和松子等等 汁酸酸甜甜的 好像咕嚕肉汁 開胃又好吃 每一口吃下去都是外脆內軟 而且一點也不油膩 桂花魚來說 $160+元的價錢真的抵到喊 而且魚還非常大條😍
紅油炒手~不會太辣 辣香味多於辣勁 中間的豬肉不會太肥 令人吃得放心又放肆😊
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥為最高)
2019-11-17 59 瀏覽
江浙滬2年前在銅鑼灣開了第一間店,曾經吃過質素不錯,現在尖沙咀開了第二間店,當然來捧場!位置在尖沙咀地鐵站A2出囗,步行不用1分鐘便到,門口已經有一位很熱情咨客帶我們上2樓,地方環境舒服地方闊落還可以包房,餐廳共有兩層,於大廈二和三樓。前菜:水晶肴肉($56)- 口感層次鮮明,加了姜絲和鎮江香醋,不但把味道提升而且入口更是肥而不膩。花雕醉香雞($68)- 幽幽的酒香浸住嫩滑的雞肉鮮甜,令人回味!小籠包($42)-餡料新鮮皮薄,咬開便爆出鮮甜的湯汁相當吸引,我們每人都吃了一籠。主菜:水煮牛肉($118)- 牛肉味道香濃,顏色雖然紅亮好像很辣,但其實辣味屬於中級辣,辣味不會在嘴裡停留太久,真材實料,不含味精!松子桂花魚($168)- 將原條桂花魚炸, 炸得金黃皮香,但肉仍保持嫩滑,加埋酸甜醬汁,非常開胃!楊州炒飯($68)- 顆粒分明粒粒鬆散,光澤飽滿配料多樣,鮮嫩滑爽香糯可口!我們一行5人還點了一支法國紅酒,新張期內還有九折優惠,只花了$927,價錢大眾化!
前菜:

主菜:

2019-11-16 44 瀏覽
dim sum@江浙滬 Jiansu & Zhejiang尖沙咀堪富利士道11號2-3樓 星期6一早起身空肚去做BODY CHECK, 一抽完血照完XRAY 好餓, 一個人拿拿臨食野先,好耐無飲茶食點心啦魚湯蒜子菜心$52 貪有魚湯沒油健康好多 清清地好味椒鹽排骨 $76 炸起個調味夠濃郁,惹味非常三鮮水餃 (8隻)$46皮薄好味 同埋都好足料下。最愛湯湯水水,冬天乾燥可以順便補充一下身體水份好抵食呀!3樣野加埋埋單先200蚊
dim sum@江浙滬 Jiansu & Zhejiang

尖沙咀堪富利士道11號2-3樓

好耐無飲茶食點心啦

魚湯蒜子菜心$52 貪有魚湯沒油健康好多 清清地好味

椒鹽排骨 $76 炸起個調味夠濃郁,惹味非常

好抵食呀!3樣野加埋埋單先200蚊

小籠包我最鐘意食架😋😋今日咁岩去左尖沙咀,見到開咗新嘅上海店,行上去望下先知原來有兩層,一入到間餐廳果然充滿左濃濃既中國風有好多唔同既木系裝飾,而餐枱同凳就係大氣既中國木傢俬😻😻😻❤️食物方面可以話係包含左大部分既上海菜,每一樣都係咁吸引人喎🤪🤪❤️水晶肴肉一直係我覺得好靚既一道菜,紅紅嘅咸豬肉好香好入味,而且又唔會整爛哂啲肉,湯整到透明水晶狀,配合埋咸豬肉,真係又睇得又食得💓💓❤️四喜烤麩都係我好鍾意食既,有好多上海餐廳都無呢個菜,4種唔同既配料各有各既特色,每一種都獨當一面,加上烤麩吸收左醬汁之後再食落去真係超級美味呀😋😋❤️上海醬鴨好入味,鴨肉好有口感,而且醬既味道唔會完全搶走左鴨味,唔錯唔錯😊😊❤️五香牛展既份量真係好多呀,而家好有牛味,每一片都薄薄的,但係食落去又有口感㗎啵,個感覺都特別⭐️⭐️⭐️❤️江浙鹵肉麵既鹵鴨蛋好特別,佢竟然係酸味既,真心係好驚喜既,好好味呀。豬腩肉肥瘦適中,唔會食到個人好滯,加上醬汁入味,一流。彈牙既上海麵就算我慢慢食佢吸收左個湯底都唔會發脹先好嘢,而且麵香又夠,十分唔錯😜😜講到上海菜點少得小籠包呀❤️一層薄薄既皮竟然褶到廿幾褶真係少啲功夫都唔得,加上熱辣辣既湯汁同香

講到上海菜點少得小籠包呀❤️一層薄薄既皮竟然褶到廿幾褶真係少啲功夫都唔得,加上熱辣辣既湯汁同香味十足既豬肉,一口食落去真係好味到難以形容呀😍😍

最後我嗌左個魚湯菜心,新鮮既菜心夠哂正氣,加埋暖暖既魚湯幾鮮味更進一步帶出黎😊😊

值得一提既係佢既玄米茶好香呀
2019-11-15
  • 江浙鹵肉麵
2019-11-15 41 瀏覽
中國咁多個菜系當中,最鍾意食就係江浙滬菜,可惜係香港食真係好貴,而且味道唔係間間都好,重點係其實香港唔算好多食江南菜嘅地方,咁啱俾我發現到呢一間,有特色之餘,價錢都唔貴,一於試試佢。首先餐廳嘅裝修風格好有江南特色,走中國風,牆上仲有一啲詩情畫句。至於食物選擇方面,基本上熱門嘅菜式都有齊,選擇好豐富,仲有時令菜品「蟹粉」不過我本身麻麻哋蟹所以就冇嗌到。《花雕醉香雞》$68酒味好香,唔會太過濃烈,對我來講啱啱好,而且雞肉都幾滑👍🏻👍🏻《特色煎餃》$48就咁睇相已經覺得好吸引,估唔到味道真係好好,外皮煎得香脆,不過略嫌有少少厚,餡料份量多,主要係豬肉,整體值得推薦。《XO醬炒年糕》$72雖然餐牌上有辣椒圖案,但其實完全唔辣,不過枱上面有辣椒醬可以自己加,值得一讚係辣椒醬好好味!如果XO醬味道再濃啲會更好,但年糕口感煙韌,恰到好處,不錯,份量都好多。《松子桂花魚》$168桂花魚唔算大條,炸粉不算厚,亦都唔會好韌,入口尚算脆,不過味道有點甜,未必人人喜歡。 整體來說,我覺得質素不錯,重點係價錢一啲都唔貴,所以性價比真係幾高,想食上海江浙菜嘅話真係值得一試。

《花雕醉香雞》$68

《特色煎餃》$48

《XO醬炒年糕》$72

《松子桂花魚》$168

2019-11-15 37 瀏覽
午市經過見到這間新開的上海菜館,見價錢都唔算貴,所以同同事入去試下。餐廳有很多的上海點心,亦都有多款小菜及傳統麵食。招牌鮮肉小籠包小籠包外皮不算太厚,餡料比較結實,湯汁適中未有爆汁,但味道尚算鮮味。水晶肴肉肴肉結實,晶瑩剔透,啫喱入口溶化,加上陳醋香味,入口不會太膩。擔擔麵麵質較腍,表面有大量的花生醬及肉碎,入口充滿花生醬香,味道亦都不會太咸。粢飯有兩件迷你版,新鮮熱辣,外層糯米軟糯有咬口,中間是肉鬆及榨菜等配料,十分好味。最後飲埋杯有機豆漿,豆味香濃。
餐廳有很多的上海點心,亦都有多款小菜及傳統麵食。

招牌鮮肉小籠包

水晶肴肉

擔擔麵

粢飯

最後飲埋杯有機豆漿,豆味香濃。
2019-11-11 1035 瀏覽
身為銅鑼灣居民的我對「江浙滬」這個名字已經十分熟識,餐廳主打傳統江浙滬菜式,用料地道及新鮮,由資深上海老師傅經營打理。但自從由港島搬到九龍後就少了機會再光顧,幸好江浙滬在尖沙咀亦有分店,今晚就去回味一下。時間尚早,餐廳未到晚飯人多時間。二人點了幾款菜式:《松子桂魚 $168》松子桂魚做法講求師傅功架 -「去骨、𠝹花、上粉、油炸」。 魚肉炸得外脆內嫩,魚身帶金黃色醬汁,甜中帶酸十分惹味醒胃。《花雕醉香雞 $68》那花雕雞翼是冷盤,酒香撲鼻、雞翼嫩滑可口。《招牌鮮肉小籠包(四隻) $42》皮的厚薄適中,內餡多汁,肉湯鮮甜,完全就是讓人忍不住一口接一口的小籠湯包。《擔擔麵 $42》要求了微辣,不失擔擔麵的風味,麻醬惹味但不過濃過膩,調教的怡到好處。麵條彈牙掛汁,好吃。《上海糯米燒賣(4隻) $42》皮薄餡大、香糯肥軟,油潤可口的糯米飯當內餡,餡料又多,有糯米、香菇、蘿蔔、白菜、瘦肉等,上面如同花邊,美味之餘極有飽足感,蒸煮後噴溢香氣。服務好,職員有禮又主動幫忙添茶,環境又坐得舒服。

時間尚早,餐廳未到晚飯人多時間。

二人點了幾款菜式:

《松子桂魚 $168》

《花雕醉香雞 $68》
那花雕雞翼是冷盤,酒香撲鼻、雞翼嫩滑可口。

《招牌鮮肉小籠包(四隻) $42》

《擔擔麵 $42》

《上海糯米燒賣(4隻) $42》

服務好,職員有禮又主動幫忙添茶,環境又坐得舒服。
2019-11-08