2018-01-14 399 瀏覽
從來無諗過拉面湯底可以清如水淡而無味,令到從來唔寫食評嘅我,都要用上10分鐘為佢寫上劣食食評!服務態度係我遇過嘅侍應最差,自問自己都算有禮貌唔該前唔該後,點解會換黎老套嘅回應!唯一優點無乜人唔洗等位!都算係店鋪競爭優勢今日係食左(開水)九洲拉面?(海水味)海鮮拉面?炸(骨)雞?淡如清水既九洲拉面,帶出面條嘅麵粉味!海水味海鮮拉面,用鹽去帶出海洋味道,令你置身於荒島中嘅體驗!全骨炸雞,唔多講,就係食炸粉同骨頭啦!
2017-05-06 527 瀏覽
睇完戲去女人街諗住搵d輕便野食下,因為都飽飽地,見到門口有蕃茄湯烏冬,就直接入左去lu. 果時都近8點幾九點,奇怪入邊一枱客都無🤔。叫左個蕃茄湯烏冬($6x)。個湯第一下飲落去無咩味,其實都幾清。上面有啲芝士粉咁😓個幾塊豚肉都幾硬下,肥油又多,見到都飽。最好食應該係果半隻蛋,烏冬都幾煙un.其實都ok 既唔算好難食。不過睇番menu, 原來係叫蕃茄"濃湯".....嘩。。。呢一下感覺唔良好,擺明係清湯扮上菜😱之後係東京醬油拉面($7x),個湯又係勁淡,唔太like 個醬油味,好難食,塊肉又勁多肥膏😵。。唔值呢個價,唯一讚係個麵質幾爽口湯底係拉面既靈魂,佢個湯已經係唔合格。另外唔太喜歡佢用木筷子果下,感覺唔多舒服。

2016-06-24 1089 瀏覽
平時放lunch  一個鐘都係貪方便是但樓下食, 昨日誤打誤撞入去呢間食左個午餐拉麵,真的很驚喜。$48、連凍飲、連小食,可以食到似一蘭那款硬身的拉麵,湯底有4 種,試了兩次「赤」都幾乎飲清湯。流心蛋好食。小食都是即整熱辣辣上的,上次食炸雞很正,今次叫了餃子,因為太吸引所以忘了「相機食先」。而且上菜快,以後lunch time 想食拉麵都可以去呢度啦招呼環境好好,真的感覺像在日本。

招呼環境好好,真的感覺像在日本。
2016-06-24
  • 江戶黑
2016-06-09 797 瀏覽
昨天出開旺角買衫, 因為晚飯時段, 旺角好多食店都排滿人了, 所以就係附近亂找家店來食. 另外, 又因為同行朋友超愛食拉面, 而冇意中行過呢間江戶拉面就入去試下啦~ 等左大約5分鐘就有位啦, 入面都幾有日本餐廳既感覺...我地叫左一個黑江戶, 一個白江戶拉面. 但見到廚房得一位廚師忙碌咁整緊野食, 所以在坐座客人都要等耐少少先有得食~不過呢點唔緊要如果個拉面係好味既話...但係, 我同朋友都看覺得呢碗拉面好一般... 又唔係話唔好食, 其實碗拉面既味係OK既. 首先講下個湯底, 會比一般拉面淡味一點, 較清, 唔會話好濃厚既湯底. 另外, 佢既面質唔夠彈牙, 略為煮得熟左過左少少火...而面既分份量又比一般食開既拉面都要少, 男仔食一定唔夠~ 另一方面, 拉面既配料都唔講得上好, 只可以講有點HEA底, 如果真係要比. 一來拉面黎講, 塊肉既質素都幾重要, 但呢碗拉面比唔到的拉面應有配料-肉質係有點'鞋', 另外, 隻蛋唔算好入到味, 比較淡味, 而木耳就好似完全沒味咁... 所以, 整體黎講就真心冇咩特別, 我寧願比番貴少少, 食間好點既拉面店
江戶黑
江戶白

2016-06-08
2016-06-02 581 瀏覽
收工搵野食,見到有團購就買黎試試!唔知係咪已經九點,所以無咩人叫左兩個拉面餐,有拉面,小食同飲品,超抵!野食質素方面都唔錯,入味,唔大味精,食完唔太口渴!好食過某某大型拉面店成百元一碗,坐得舒服,可以慢慢傾計。個湯唔係好濃,但個人覺得可以,菜份量多而且好味,糖心蛋有一只,唔會半只甘小家!小食揀左豬頸肉,燒得好香,淋,汽水係罐裝,值得再去!
收工搵野食,見到有團購就買黎試試!

唔知係咪已經九點,所以無咩人

叫左兩個拉面餐,有拉面,小食同飲品,超抵!

汽水係罐裝,值得再去!
用餐優惠
團購
2016-05-02 1493 瀏覽
由女人街頭走到街尾「打遊撃」,一直没有找到想吃的店子,在兩家日系食堂前躊躇不前之際,老公已一個箭步走進其中一家了。這是一家新張不久的拉麵店,名為「江戶拉面」。店面不大,客人也不多。及後客人漸多,感覺不致太冷清。 店内一名年輕的小伙子招呼我們,廚房內有另一名年輕小伙子,該是此店的廚師兼店主了吧。看門前的雜誌專訪,店主在日本學師歸來,回港便打拼出這小店了。到底是師承拉麺店或是其他料理店就不得而知了,不過能為夢想而創業,這精神確是值得欣賞的。 找了張食桌坐下,這兒陳設簡簡單單: 日式門簾、厚重木桌、加上面譜娃娃,就是一家平常的和風料理店吧! 脆炸薯粒($26)這東西讓我想起小時候食過的快特鮮薯仔蛋,真讓人懷念那味道呢! 這些薯球大小不一,猜量着該是自家搓成的,炸得金黄香脆,薯蓉呈半溶狀態,意外地好吃。不過廚師炸物時油温不高,令薯球顯得十分油膩。吉列咖哩豬扒飯($56)來拉麵店,照理該吃拉麵吧! 可是這天不想吃拉麵,而餐牌上又有其他選擇,其實此舉是有點冒險的。日式咖哩該是來貨吧,咖哩汁較為稀身,只加進零星洋蔥絲來提味,味道偏向辛香而非甜香,咖哩香氣只屬一般,味道不算吸引。豬扒是薄切的厚度,乾身

脆炸薯粒($26)
脆炸薯粒
吉列咖哩豬扒飯($56)
來拉麵店,照理該吃拉麵吧! 可是這天不想吃拉麵,而餐牌上又有其他選擇,其實此舉是有點冒險的。日式咖哩該是來貨吧,咖哩汁較為稀身,只加進零星洋蔥絲來提味,味道偏向辛香而非甜香,咖哩香氣只屬一般,味道不算吸引。豬扒是薄切的厚度,乾身欠缺肉味,吉列炸得尚算脆身。至於飯粒雖然用上珍珠米,但煮得太稔身了,整體來説這兒的咖哩飯只是中下水準
吉列咖哩豬扒飯

江戶自家制咸豬手($138)
等上好一會才上桌,確是即製的無誤。一整隻豬手切件上桌,配搭的只有一抺薯蓉和一點芥末,當然不能期望這豬手有德國餐廳的水準,而且才百多元的豬手並不算貴。老公不吃芥末,向店員取用鹽來佐吃,店員竟表示他們的鹽不夠,這回應有夠奇怪的。從豬手的肉香顯示它是熬過湯底的,既是家拉麵店這絶對可以想像到,對店方而言是物盡其用,對食家而言,肉味稍減可不是件好事。豬手的外皮烤得脆身,而肉身則一如所料肉味稍欠,咸香還是有一點的,肉質也如店方所說軟稔得很,湊合吃吃還好,但不算美味就是了。
江戶自家制咸豬手

雖說小店經營不易,理應多多支持,但這家在廚師功架和店面營運方面仍有不少進步空間,加上定位模糊,既賣拉麵又賣料理小食,在通菜街這平價美食競技場內恐怕難以生存吧!
2016-04-06
脆炸薯粒
2015-11-04 422 瀏覽
Generally speaking, I only write food reviews when I have a great experience, when I've found a restaurant that I think others really ought to try. I normally don't think it's worth the time to write such negative feedback about a restaurant but think I'll have to make an exception.I came here one evening, wandering in randomly while walking on Ladies Street in Mongkok. The storefront looked half decent, and with the advertisements of ramen at the front door , I thought I'd give it a chance.I

I ordered a ramen set ($74) - black garlic cha siu ramen, with chicken karaage on the side (+$15), and it came with a drink.

After quite a long wait, the chicken karaage arrived, carelessly plated and completely soaked and dripping in oil. I really don't know how it's possible to make something so oily, perhaps they tried to cook it by soaking in lukewarm oil..?? I must say it must be among the worst chicken karaage I've ever had.

The ramen arrived, I would call it "just ok" at the very best.

As for the overall atmosphere, the restaurant was run by two young men, who looked disorganized and disinterested. The restaurant itself was not very clean , the tables sticky with a fruit fly crawling around enjoying the stickiness.

It really disappoints me when someone would go thru the exorbitant expenses of opening a restaurant in Hong Kong and then allow it to serve such mediocre food.

If you want to eat noodles in Mong Kok, I suggest you just go to the Tsui Wah next door, or one of the many local fish ball noodle shops nearby. I assure you you will feel more satisfied that way, at half of the cost.
2015-07-25 458 瀏覽
新世紀諗唔到食咩,突然醒起以前女人街街頭八王子執咗,變咗另一間拉麵店,就同大少講,不如我帶你去食吓新拉麵店去到門口,見到都其實唔多人,不過唔奇怪嘅,因為女人街都好多嘢食,坐低見到佢其實都係得4款拉麵揀,有啲小食、串燒、飲品江戶赤 - 呢個湯底叫正常啲,雖然同橫鋼無得比,但係都好過海鮮塩,至少叫有啲味道~海鮮塩 - 大少飲一啖同我講……清水嚟架﹖無味嘅,我真係好耐都冇試過食拉麵係食唔晒,今次竟然剩低半碗秘制肉團 - 呢碗嘢正常應該係放入拉麵食,點知佢漏咗單,麵都食完先再問佢,佢先上……所以齋食……好鹹柑桔檸檬 - 味道怪到爆廠,飲兩啖就放低唔想掂~~
江戶赤
海鮮塩
秘制肉團
柑桔檸檬
柑桔檸檬 - 味道怪到爆廠,飲兩啖就放低唔想掂~~
2015-07-10
2015-04-19 235 瀏覽
今日同fd去左呢間江戶度食拉麵,行過卑個店員話試下就入去啦,個店員話江戶黑好濃,我同個fd就叫左,之後佢話送小食同飲品,送左個蝦肉小丸子,等左5分鐘左右黎,飲左啖湯,真係好濃豬骨味,加埋黑蒜油都0k,至於d叉燒都幾大塊,麵就0k,但係個蝦肉小丸子真係上得有d慢,小丸子幾彈牙,食得出係蝦膠,而唔係其他鋪頭咁炸蝦丸就算,整體黎講都算唔錯,會下次黎食過
用餐優惠
試食活動
  • 江戶黑和蝦肉小丸子
2015-04-08 386 瀏覽
晚飯時段客人意外地少,本不抱希望,但味道原來幾好,湯有豬骨味,點了江户黑,味道香濃,友人點了海鮮湯,鮮甜且十分重蝦味。另外點了份炸蝦小丸子,份量略小但香口,整體不錯可以一試
2015-04-06
2015-03-19 359 瀏覽
江戶拉麵,在旺角行到累了。隨便入間,唔洗排隊。雖然客唔多,但勝在唔會趕人,可以同朋友慢慢吹水。同一般拉麵店一樣,有黑白赤。叫了最基本的黑白。湯底濃,不油。麵條也不錯,就是份量不多。豬串燒,好香!想再叫,但唔跟餐好貴。。。整體不錯,可回頭。純粹個人意見。
2015-03-19
  • 白拉麵
2015-03-05 468 瀏覽
晚上八點幾都係得三枱客都知出事!一坐低已經問待應有乜推介,佢話最多人叫[江戶黑拉麵],係招牌麵,最濃味。所以我叫了一客[黑拉麵]再加配串燒。以為食招牌麵一定保險啦,點知出事!!食日本拉麵,最重要係湯底,習慣食麵前先飲一飲湯。睇落湯底係正常奶白色,但飲落口竟然冇味冇道,飲吾出係猪骨湯底!!冇肉湯味,冇黑蒜油味,又冇落鹽似飲洗碗水!!!麵條普通,溫泉蛋一般,叉燒又薄又冇味!!成碗麵我食左兩啖就吾想再食。串燒都勁吾掂:睇落乾爭爭,燒得太憹見黑焦,食落冇肉汁冇肉味。$87一碗洗碗水湯麵,絕不推薦!
晚上八點幾都係得三枱客都知出事!

2015-02-03 462 瀏覽
江戶拉麵江戶黑拉麵是豚骨湯+黑蒜油先嚐一口湯,味道像是業務用的高湯,喝不出黑蒜油味。麵條硬度普通,沒有咬勁,也不算軟身,沒有小麥香也沒有蛋香。半熟蛋蛋白沒有味道,蛋黃流心,有少量蛋香。叉燒吃上去口感有點像豚王的肩肉叉燒,可是沒什麼肉香。來時有特價,$48一碗,整體一般。考量到價錢方面不是$80-90一碗,尚屬ok水平。
江戶拉麵

江戶黑拉麵是豚骨湯+黑蒜油

先嚐一口湯,味道像是業務用的高湯,喝不出黑蒜油味。

麵條
硬度普通,沒有咬勁,也不算軟身,沒有小麥香也沒有蛋香。

半熟蛋
蛋白沒有味道,蛋黃流心,有少量蛋香。

叉燒
吃上去口感有點像豚王的肩肉叉燒,可是沒什麼肉香。

來時有特價,$48一碗,整體一般。
考量到價錢方面不是$80-90一碗,尚屬ok水平。
江戶黑
豚骨湯+黑蒜油
2015-01-15 283 瀏覽
今日出開旺角天氣又鬼死咁凍,最啱就緊係食返碗暖笠笠ge拉面啦~於是乎就向住以前食開個間八王子拉面出發!點知去到就發生大悲劇。。想食個間野竟然。。執左。。變左間江户拉面。。堅係嬲嬲地,不過都行到過黎又唔知食咩好。。就試下啦,入到去地方都算幾有feel,不過就灰暗左d,同其他拉面鋪一樣都係有白啊,黑啊之類ge湯底揀,第一次就試下個原味豚骨湯底啦~等左陣個面黎到,見個湯真係幾白喎,忍唔住即刻飲啖湯試試佢~嘩!堅正,真係豬骨湯味,拍得住一蘭豚王個d,唔係求其豬骨精沖出黎個種,lunch$48非常值下次有回頭!
2015-01-15
  • 江户白