2019-07-21 295 瀏覽
垃圾食物,又貴又唔好食,服務態度勁差,一個白飯加一件雞排$60蚊,坐街邊食好過,未食過咁難食餐廳,坐落去叫左野等,等左20分鐘問佢,服務員話冇落到單仲要話我冇叫,我話冇落單,點解你會送兩杯豆漿比我,之後先再幫我落單,食茶記等半個多鐘先有得食都係得一次
50 分鐘 (堂食)
2018-11-15 722 瀏覽
諗住求其入一間食左呢間冰室 見都幾平叫左個招牌水餃麵個水餃都幾好食厚身既個麵都okay重叫左個拍青瓜黎到以為佢唔好食但食食下又okay喎我地重叫左個鍋貼 就還好但要黎豉油 有啲無乜味食左咁多都唔洗$180。
諗住求其入一間

黎到以為佢唔好食
但食食下又okay喎

我地重叫左個鍋貼 就還好
但要黎豉油 有啲無乜味

食左咁多都唔洗$180。
2018-10-03 560 瀏覽
早餐想食腿蛋治點知大家樂又賣哂,食麥當勞諗又唔想等咁耐,諗左陣都係行左落永樂冰室。可能成十點幾間野都冇乜人,叫左個腿蛋治走牛油加杯凍🍋茶外賣30幾蚊。好快手等左幾分鐘就有得拎。返到公司即刻打開黎食啦,一打開已經見到個包好濕,可能係岩岩著完放落盒焗住有倒汗水啦,又可能係塊麵包吸晒隻🍳d油。不過好肯定個三文治係即叫即整,因為拎上手仲熱辣辣見到隻蛋仲岀緊煙。整體黎講個味ok啦正常野,不過食食下咬到蛋殼。所以下次都係幫襯返大家樂三文治,仲平仲快仲好味,係個蛋唔夠佢熱姐。

2018-09-02 448 瀏覽
係中環搵間100蚊以下既餐廳好難搵,最後搵到宜間加選是日鍋貼6隻皮好容易爛,味道還可以紫菜湯係食肉燥飯送的煎雞扒肉燥飯係全餐比較好食的,大家可以試下,選用既肉燥不是肥肉,無咁香,但健康一點招牌水餃麵(牛肉湯)好失敗湯唔夠濃,完全做唔到台灣的味道水餃好似灣仔碼頭水餃,不如自己煮好過宜度人手嚴重不足,叫好耐都無人理你,攞杯水十年都俾唔到你筷子超油好似無洗過就攞上黎話係台式,但食唔出台式的味道,還有很大的進步空間。
係中環搵間100蚊以下既餐廳好難搵,最後搵到宜間
加選是日鍋貼6隻
皮好容易爛,味道還可以
紫菜湯係食肉燥飯送的
招牌水餃麵(牛肉湯)好失敗
湯唔夠濃,完全做唔到台灣的味道
水餃好似灣仔碼頭水餃,不如自己煮好過

宜度人手嚴重不足,叫好耐都無人理你,攞杯水十年都俾唔到你
筷子超油好似無洗過就攞上黎

話係台式,但食唔出台式的味道,還有很大的進步空間。
2018-08-01 434 瀏覽
早上11點半左右,舖頭唔多人,我外賣自取雞扒肉燥飯等左差唔多10分鐘,幫襯過兩次,都好快可以上餐,過多陣嗌飛,係我之後落order個張,個order仲要係幾個餐,我已經唔多gur,個飯基本上唔洗點整,佢都要整左後面大party order先,等多陣先到我本黎諗住算,點知返到公司打開個飯即刻講左粗口,d肉燥少到可以逐粒數,成兜乞兒飯咁,當堂成個人燥晒底做到咁乞兒,抵隔離人頭湧湧你地就冷冷清清嗌,以後唔會再幫襯
早上11點半左右,舖頭唔多人,我外賣自取雞扒肉燥飯

本黎諗住算,點知返到公司打開個飯

做到咁乞兒,抵隔離人頭湧湧你地就冷冷清清嗌,以後唔會再幫襯
2018-08-01
15 分鐘 (外賣自取)
午餐
2018-06-11 591 瀏覽
新進駐香港站的餐廳,主打台式食物。對於我呢個去台灣多過去荃灣的人,梗係要入去試一試。叫左台灣牛肉麵,新竹米粉,韭菜豬肉餃子先講牛肉麵,個賣相係唔錯,有4,5片牛展,及紅蘿蔔等配菜。先飲淡湯,有牛湯味,唔錯。麵條亦是正宗的台灣寬麵條,可惜個主菜 - 牛肉,完全未入味,亦無牛肉味,優點是份量好大,一個大男人都足以飽滿。新竹米粉就是肉碎米粉,這個沒有特別驚喜,但也不會令人失望,不過不失的一碗米粉。韭菜水餃是最好的一道菜,新鮮,絕對唔係工場粗制濫造的貨色,值得一試。整體來說,餐廳食物唔錯,特別是餃子,絕對比果D幾多方雲集的好好多,只可能係我食過太多好食的牛肉麵,呢間的牛肉麵令我太失望。
新進駐香港站的餐廳,主打台式食物。
對於我呢個去台灣多過去荃灣的人,梗係要入去試一試。
叫左台灣牛肉麵,新竹米粉,韭菜豬肉餃子

先講牛肉麵,個賣相係唔錯,有4,5片牛展,及紅蘿蔔等配菜。

• 韭菜豬肉餃
2018-05-27 372 瀏覽
行經IFC見到有台式食品店就點左焢肉魯肉飯,另附一碗紫菜湯,價錢50幾蚊,係中環黎講算抵食個焢肉太油膩,雖然味道係唔錯,但最後只係食左肉嘅部分,而肥膏全部切出黎,粒蛋魯得入味

外賣自取
2018-04-27 589 瀏覽
前身係四海遊龍鍋貼專門店,易手之後叫做永樂冰室。但係嘢食基本一模一樣,但每碟菜平均價錢就貴咗十蚊到,喺中環嚟講算係中價餐廳。餐廳位於香港站,係地鐵店舖。人流唔算非常多,隔離添好運就要排長龍啦。我個朋友點咗台灣麻辣湯麵配牛肉,我都試咗幾啖。真係好辣!要keep住飲凍野解辣。牛肉肉質尚算可以OK,口感都幾好,麵身採用扁麵。既然係招牌菜當然要試下呢度啲鍋貼啦。三件鍋貼份量啱啱好。因為唔係主菜,都傾向唔食得太飽。鍋貼味道一般,個皮好容易鬆左出嚟。另外,我就點咗台式肉燥飯套餐。套餐包一碗湯,都幾好味,唔算太鹹,份量適中。至於肉燥飯,揀咗配雞扒。超多肉燥鋪喺飯嘅上面,好滿足。雞扒唔係太大塊,味道香口,唔算太油膩。另外仲有兩條菜,不過賣相一般。 另外點咗杯凍豆漿。豆漿香濃,唔會太甜。 埋單一個人大概六十蚊,畀個餐牌大家參考下。如果搵唔到位嘅或者趕時間嘅話,喺餐廳出面買外賣都幾方便。

另外點咗杯凍豆漿。豆漿香濃,唔會太甜。