2012-06-28 244 瀏覽
星期日 o係 荷里活 睇完早場,11am 散場,懶懶閑咁搵地方食早餐。大部份商場鋪頭都未開,所以用OR apps睇下附近有咩好食,早早地不如食個粥啦。見到永利的食評全部都係"笑面"的,所以就黎左呢度開飯。兩支公叫左:皮蛋瘦肉粥 - 粥底綿勁多料,正。腸粉 - 雖然唔算滑,不過粉漿好夠米氣,食完要encore~炒面 - 一樣好大碟,香爽而不膩口。如果再多些少芽菜就 perfect. 炸両 - 麻麻地,如果你鍾意脆卜卜的,這絕不是你杯茶,因為包炸両用的油炸鬼唔係新鮮炸,好難咬,趙到我口較軟 ( 個人喜歡淋中帶些少脆的) 蘿蔔糕 -粉的比例多,實左些少,間唔中都會食到蘿蔔絲。全店飲品得豆漿一味,我地冇叫。見到好多人外賣咸肉糭,個市咁旺,相信唔會差得去邊。姐姐們好細心,主動俾兩個碗我地 share食,佢地同客人有講有笑,加上其粥品,腸粉同炒面又俾我食返細個的風味,所以成個感覺都好溫馨,哈哈!!雖然地點係幾隔涉,不過定價幾經濟而且冇將貨就價,如果你有心支持小店反大商場monopoly, 呢間粥店絕對係值得你去試下的,推!!
見到永利的食評全部都係"笑面"的,所以就黎左呢度開飯。

兩支公叫左:
皮蛋瘦肉粥 - 粥底綿勁多料,正。
蘿蔔糕 -粉的比例多,實左些少,間唔中都會食到蘿蔔絲。

全店飲品得豆漿一味,我地冇叫。

見到好多人外賣咸肉糭,個市咁旺,相信唔會差得去邊。

$30 (早餐)
  • 腸粉
2011-11-17 157 瀏覽
今朝去左永利食粥...當初睇到open rice 既食評咁高,對呢間粥店好有期望...結果果然令人滿意...呢度既粥算唔得上好綿,但好足料,相比集團式經營既食店味道更好,價錢更加相宜..叫左碗艇仔粥..入面有豬皮、魷魚、花生、碎牛肉、炸粉絲...d牛肉比例相當多,食落好有口感...其他野都好有口感,相當唔錯..朋友叫左碗豬紅瘦肉粥,但略嫌味道鹹左少少..口味重既人可以一試~ 另外腸粉亦好正,即叫即整,雖然唔夠熱,但個皮夠薄又滑...真係唔係度度都食度~~ 叫左3樣野都只係%36..雖然環境同衛生情況真係一般,不過味道搭救,下次絕對值得再黎...宜家想搵d地道既粥食,真係要去呢d規模細d既粥店先可以滿足到~~

豬紅瘦肉粥
艇仔粥
2011-11-17
$18 (早餐)
豬紅瘦肉粥
艇仔粥
2010-08-15 31 瀏覽
晨早起床很想食粥和腸粉,便出發去永利,去到時只是一般多人.點了: 碎牛粥 - 12元, 多料, 粥底很綿, 不像其他集團式粥店, 攪兩攪便變水, 又便宜, 又好味. 腸粉 - 7元, 是在店面即做的, 當然軟滑, 再加上秘制豉油, 無得彈.食物有水準,但地方不要有要求,店內細, 食飽飽後便要立即離開,讓坐其他食客,免影響做生意.

晨早起床很想食粥和腸粉,
便出發去永利,
去到時只是一般多人.
點了:
食物有水準,
但地方不要有要求,
店內細,
食飽飽後便要立即離開,
讓坐其他食客,
免影響做生意.

店面即做, 很軟滑
店舖細, 比較簡陋
2010-08-15
$19 (早餐)
店面即做, 很軟滑
店舖細, 比較簡陋
2010-07-11 25 瀏覽
琴晚睇完波,今朝1起身想食粥,就去左依間野食,叫左個皮蛋碎牛粥同芋頭糕,皮蛋碎牛粥-料多夠熱好好味芋頭糕-雖然係大大件,但係太多粉,如果多d芋頭就好
琴晚睇完波,
今朝1起身想食粥,就去左依間野食,
叫左個皮蛋碎牛粥同芋頭糕,
皮蛋碎牛粥-料多夠熱好好味
芋頭糕-雖然係大大件,但係太多粉,如果多d芋頭就好
2010-07-11
  • 皮蛋碎牛粥
2010-05-25 17 瀏覽
其實我去吃過很多次,令我印象最深刻的就是粢飯。他用的飯很香,而且很熱噴噴的。裏面有油條,榨菜,肉鬆。配合得剛剛好的,味道很不錯哦!!!這實在是值得推介!!!不過不好的是,他只做上中午,而不做晚上。這實在是太不合理了!!!!!!
其實我去吃過很多次,令我印象最深刻的就是粢飯。

這實在是值得推介!!!

• 粢飯
2009-12-09 1 瀏覽
細個去親聖母醫院, 都會去食呢間粥店 ~因為係對面, 近~5年無去啦~今日再去, 叫牛肉粥同艇仔粥, 水準依然~好好味, 好多料~一碗12元, 好便宜啊~環境不太潔淨~服務幾nice, 不過會有病人來用膳~因為對面係醫院..上菜好快, 不用3分中~!!艇仔粥: 我最中意, 因為有好多料, 有豬皮, "由"魚, 牛肉....好好味~!!牛肉粥: 係生的牛肉放洛好熱的粥整熟~好味~!!兩碗都好足料, 比出面食的少味精味, 一個人食一碗都好full 啦~!!
細個去親聖母醫院, 都會去食呢間粥店 ~因為係對面, 近~
5年無去啦~
上菜好快, 不用3分中~!!

牛肉粥: 係生的牛肉放洛好熱的粥整熟~好味~!!

艇仔~
2009-12-04
艇仔~
  • 牛肉粥
  • 艇仔粥
2009-09-14 2 瀏覽
呢排想食粥..加上朋友介紹呢間..特登黎到黃大仙食早餐*差唔多9點幾..係mtr行上去果條路都幾斜下-_-見到店內都幾多人,,好彩仲有個位坐//我叫了1碟炸兩+牛內粥..炸兩內裡的油炸鬼幾脆..加上腸粉皮幾滑..但係豉油我覺得多左d~牛肉粥粥又唔會好稀..d牛肉唔會散/碎哂咁係粥入面..而且好多牛肉xd走時仲有得睇拉腸粉+炸油器
呢排想食粥..加上朋友介紹呢間..特登黎到黃大仙食早餐*
差唔多9點幾..係mtr行上去果條路都幾斜下-_-
見到店內都幾多人,,好彩仲有個位坐//
我叫了1碟炸兩+牛內粥..

炸兩

牛肉粥

走時仲有得睇拉腸粉+炸油器
2009-04-11 2 瀏覽
朋友仔唔慣食好好粥麵的粥, 鍾意食返舊式粥舖的粥底, 離屋企最近的舊店就係永利發覺水準高了 牛肉粥 ($12) --今次真係足料牛肉, 唔會撈埋好多炸粉絲--雖然係碎牛, 但碎牛都搓到一舊舊沉係碗底, 唔會像以前又散又碎像溶於粥裏 蒸蘿蔔糕 ($7) --雖然話係臘味蘿蔔糕, 但今日一舊臘腸碎都唔見--今天質感較實淨, 好食好多, 唔似以前咁稀溝咁多水--每一啖都食到蘿蔔絲--以蒸糕來講, 今日的質素係食過咁多間粥舖最好的
發覺水準高了

牛肉粥 ($12)

--今次真係足料牛肉, 唔會撈埋好多炸粉絲

蒸蘿蔔糕 ($7)

--雖然話係臘味蘿蔔糕, 但今日一舊臘腸碎都唔見
--今天質感較實淨, 好食好多, 唔似以前咁稀溝咁多水
--每一啖都食到蘿蔔絲
--以蒸糕來講, 今日的質素係食過咁多間粥舖最好的
蒸蘿蔔糕
2008-12-30 1 瀏覽
若唔想食豐富的full set早餐, 就會去永利買包炒麵攞走 ($7), 自己再加少少甜醬會生色不少麵份量多, 有少少椰菜及芽菜通常都是暖暖的, 不夠熱炒得頗乾身, 不會太油這兒勝在人流多, 食物去得快, 確保新鮮

麵份量多, 有少少椰菜及芽菜
通常都是暖暖的, 不夠熱
炒得頗乾身, 不會太油

這兒勝在人流多, 食物去得快, 確保新鮮

炒麵 -- ok啦
2008-10-20 3 瀏覽
在google map上看到永利粥店, 原來就在本人母校隔鄰。 可以說, 我是吃永利的粥水大的。 雖然唔係openrice我都唔知道這家店的名字跟我最喜歡的地方一樣~ 永利有售的, 只是那不花巧的老味道, 以及那價廉物美的精神。 這裡的有味粥底不錯, 白粥更又香又甜~ 當然我有幾何吃白粥呢? 在這裡, 皮蛋碎牛粥才是我的最愛。為食起上來, 食隻糉都仲得呀~ 永利的糭糯米夠黏, 又夠肥豬肉, 蛋黃也夠鹹香, 不錯的哦!一碗有料粥, 加一碟蝦米腸, 才十多元。 是附近至抵次選。 我讀書果個年代至抵首選的十二蚊車仔麵已經冇左影了。

$15 (早餐)
  • 鹹肉糭
  • 白粥
2008-06-14 1 瀏覽
對這間簡陋的粥店,有很深厚的感情以前因為近學校同屋企的關係,我真係可以話係由細食到大架!係堂食定外賣都好,一日起碼都會有一餐食佢架,果到個姨姨一見到熟面口的客人,就會同你嗲兩句,幾開心架!由於我由細食到大.都真係睇住佢一路慢慢加價,無法啦,依加咩都加啦,雖然貴過以前,不過比起其他粥鋪,永利真係好抵食架喇!!!依加都已經搬左屋同畢左業喇,有時都會突然懷念果到d野食的味道架!!所以我去親附近都一定會去幫襯!!最值得介紹的係蘿蔔糕,當然幾蚊一大舊,就真係唔好期望會有臘肉不過就係因為佢無乜臘肉,就岩晒唔食肉的我,唔洗揀泥揀去,油油地,好滑好岩我胃口,連平時無肉不歡的媽咪都一話,唔介意無肉最緊要好味道!!此外,白粥同炒米粉都係我一定會叫ge,白粥唔算係好綿,因為應該唔係落好多米煲,但係佢就另一有番風味,唔同其他白粥,唔通落左d腐竹煲ge?同時都食得出,沒有落味精炒米粉呢...唔係話好味得好緊要,有時都會無啦啦咸左d or 乾身d,不過又大碟又抵食又夠香口,真係唔錯架!!
對這間簡陋的粥店,有很深厚的感情
以前因為近學校同屋企的關係,我真係可以話係由細食到大架!
係堂食定外賣都好,一日起碼都會有一餐食佢架,
果到個姨姨一見到熟面口的客人,就會同你嗲兩句,幾開心架!
雖然貴過以前,不過比起其他粥鋪,永利真係好抵食架喇!!!
所以我去親附近都一定會去幫襯!!

不過就係因為佢無乜臘肉,就岩晒唔食肉的我,唔洗揀泥揀去,

此外,白粥同炒米粉都係我一定會叫ge,
不過又大碟又抵食又夠香口,真係唔錯架!!

2008-06-06 6 瀏覽
六月一日(日)因尋日先食完buffet 今日想食番d清淡d ,所以就去左食粥,尼間粥舖其實水平算係幾好,粥同海皇尼D應該分別不大,但料就足好多~皮蛋牛肉粥牛肉唔會好似得一舊炸粉絲咁,比瘦肉粥油,牛肉味道OK,但因組合不夠皮蛋瘦肉夾,這裡來說個人認為皮蛋瘦更出色~皮蛋瘦肉粥最經典粥款,尼度黎講整得好好,皮蛋一般貨式,瘦肉不鞋且較滑,廋肉配合上皮蛋及粥的組會實在太好~炸腸因為流量及不上海皇,油器很多時放時間較長,炸腸裡的油炸鬼都過了氣較淋,不像海皇有機會吃到脆身炸腸~ 還有豆漿,豆腐花等吃,不知味道如何~ 有機會再試~
六月一日(日)

炸腸

還有豆漿,豆腐花等吃,不知味道如何~ 有機會再試~
兩粥一炸腸
兩粥一炸腸
2008-01-23 11 瀏覽
近年舊式的粥店已「買少見少」,而大集團式的粥店則越開越多,實在令人十分懷念兒時吃粥的風味。屋企附近已沒有傳統粥店,只能走到最近的雙鳳街才能找到。難得找到一間,就算要花5元乘小巴前往,也決心一試。是日是星期六上午十時多,店內已坐滿人,等了一會才有位坐下,馬上點了兩碗碎牛粥,一碟炸兩。碎牛粥的料很多,基本上每一啖也可吃到牛肉,但吃了數啖便感覺有點怪怪的,原來碎牛內加了「果皮」。老實說,我也是首次吃到有果皮的碎牛粥,而且其出現的次數不少,大約吃五六啖便會出現一次。我不知道碎牛內加了果皮可以產生甚麼效果,但這種時不時出現的果皮味,令我吃得不太自然。炸兩內的油條還有10%脆,起碼好過0%,油條屬於厚身,腸粉皮雖不算薄但尚算滑。在沒有叫「少豉油」之下,豉油的份量也剛剛好,因為吃炸兩不可太多豉油,因為油條會吸了大部份,便會變得不脆及太鹹。店內阿姐的服務算ok,只是地方太窄,如果坐在通道邊,會被阿姐那塊千年圍裙,與你發生「肌膚之親」。雖然此店質素不算差,但我想我未必會翻兜此粥店了。

雖然此店質素不算差,但我想我未必會翻兜此粥店了。
2007-05-28 4 瀏覽
第一次見到永利, 都無想過會入去食, 因舖頭太殘舊了, 但朋友食過後不斷推介啊, 粥底夠綿, 少味精, 價錢又抵, 好食過連鎖店好多結果一放假便去食早餐, 最鍾意叫炒麵及蒸蘿蔔糕, 用來送白粥朋友最鍾意食牛肉粥, 足料嘛, 好多牛肉試過皮蛋瘦肉粥, 皮蛋不夠多油器每天新鮮自己炸的, 腸粉皮亦自己做, 水準不錯最好早上去, 因人流多(堂食及外賣都多), 食物去得快, 炒粉麵及蘿蔔糕會密密補上, 夠熱始終是舊式老店, 要忍受環境不夠乾淨, 且店員往往記不牢客人點了什麼
啊, 粥底夠綿, 少味精, 價錢又抵, 好食過連鎖店好多
朋友最鍾意食牛肉粥, 足料嘛, 好多牛肉
試過皮蛋瘦肉粥, 皮蛋不夠多
油器每天新鮮自己炸的, 腸粉皮亦自己做, 水準不錯

2006-05-27 13 瀏覽
呢間永利粥店... 每次經過都好懷念.因為以前讀中學時, 每逢冬天既lunch一定黎食.印象中d油器好食. 皮蛋瘦肉粥係我至愛.腸粉都正.price is reasonable.um... 總之覺得好有親切感.都好耐冇去食啦... 但點都支持下佢.俾個笑臉佢.
呢間永利粥店... 每次經過都好懷念.
因為以前讀中學時, 每逢冬天既lunch一定黎食.
印象中d油器好食. 皮蛋瘦肉粥係我至愛.
腸粉都正.
price is reasonable.
um... 總之覺得好有親切感.
都好耐冇去食啦... 但點都支持下佢.
俾個笑臉佢.