上菜速度真係差到癲… 搞咗九個字先執好啲餸,不斷話十分鐘十分鐘。個鄉音員工就咁企喺度,攞得嘅時候已經乜都凍曬。好啦,攞到返屋企,雞飯隻味伏到癲,鹹到咩咁,通菜都係非常普通。唔會再試,伏伏伏!

外賣自取
2024-02-05 28 瀏覽
一直都好想試,但係每次食飯時間都好多人排隊,所以今次假日先黎,試下佢泰國野夠唔夠正宗同好食先。鳳尾蝦炒金邊粉,一共有四隻大蝦。蝦肉爽口。金邊粉爽口炒起夠乾身條條上晒色。粉食落有彈性唔會太濕而漿住。暫時食過咁多間泰國pad Thai中無論價錢及整體比較理想。是值得一試的。水門雞轉雞脾,雞皮夠簿又唔會肥,雞肉夠嫩無骨,點成左祕製醫汁後味道香濃,個飯底係雞油飯,飯粒粒分明爽口夠乾身泰國米。而且可以免費加大份量。夠晒份量同飽肚。豬肉串燒2串 有。豬肉烤得香口有蕉香,外面烤到金黃色。烤到唔會太老都好姿味。泰式腩仔,小食黎講一定夠曬香脆,外層炸到脆卜卜,內層肉質夠晒肉嫩。飲品包左係套餐入面,就過左柚子蜜同泰式奶茶,2杯飲品唔會太甜,食完夠晒解喝同暖胃。

2024-02-04 25 瀏覽
呢間餐廳愈開愈多分店身為粉絲超開心呢😆最近去咗觀塘新分店食午餐水準同其他店一樣好味又抵食呀!-🥣水門雞飯($62)呢個招牌作真係百吃不厭😋油飯採用泰國香米加入雞湯、香料、蒜頭、辣椒先炒後煲飯粒軟硬適中,味道香濃👍🏻雞皮皮薄有彈性肉質嫩滑唔會好多脂肪午市套餐指定飲品免費揀咗杯美祿飲品唔會太甜喔!🍝鳳尾蝦泰式金邊粉($75)金邊粉炒得條條分明 好有鑊氣撈勻花生碎同辣椒粉🌶️再吱埋青檸汁上去酸辣惹味,味道層次豐富呀!而主角鳳尾蝦爽口彈牙,好高質喔!🍗脆炸香茅雞翼($28)呢款小食係最新推出!值得一試呀👍🏻雞皮金黃香脆帶有香茅味入口肉質嫩滑香口好味喔❤️🍖泰式腩仔($52)肥瘦相間咬落香脆有油脂香😋加埋附上嘅泰式醬汁酸辣滋味喔!🧋泰式奶茶($22)橘紅色嘅泰式奶茶茶味濃郁獨特味道唔會太甜呀!
呢間餐廳愈開愈多分店
身為粉絲超開心呢😆
最近去咗觀塘新分店食午餐
水準同其他店一樣
好味又抵食呀!

🥣水門雞飯($62)
呢個招牌作真係百吃不厭😋
油飯採用泰國香米
加入雞湯、香料、蒜頭、辣椒先炒後煲
飯粒軟硬適中,味道香濃👍🏻
雞皮皮薄有彈性
肉質嫩滑唔會好多脂肪
午市套餐指定飲品免費
揀咗杯美祿飲品
唔會太甜喔!

🍝鳳尾蝦泰式金邊粉($75)
金邊粉炒得條條分明
好有鑊氣
撈勻花生碎同辣椒粉🌶️
再吱埋青檸汁上去
酸辣惹味,味道層次豐富呀!
而主角鳳尾蝦
爽口彈牙,好高質喔!

🍗脆炸香茅雞翼($28)
呢款小食係最新推出!
值得一試呀👍🏻
雞皮金黃香脆
帶有香茅味
入口肉質嫩滑
香口好味喔❤️

🍖泰式腩仔($52)
肥瘦相間
咬落香脆有油脂香😋
加埋附上嘅泰式醬汁
酸辣滋味喔!

🧋泰式奶茶($22)
橘紅色嘅泰式奶茶
茶味濃郁獨特
味道唔會太甜呀!
Weekend放假,想簡單吃個午餐就要去水門雞飯啦,四個人點假日套餐,分享一下,飽到晚飯都不需要吃了,人均也就七十塊錢!鳳尾蝦炒金邊粉這個太好吃了,意外的好吃,酸酸的,搭配豆芽和蝦一起吃,很有層次感,超級泰式,一秒回到泰國度假的感覺,份量也大。牛肉湯牛丸生牛肉湯粉也是必點的,湯汁濃厚,牛肉丸超級好吃,粉很滑,值得—試!香茅特飲解膩,酸甜,涼爽,好喝。菜單上還有很多搭配,都是熱門的菜式,有時候週末不想在家裡隨便吃,還是想來點不一樣的感覺呀!下星期再來試試,那個週末都有得期待了!水門雞飯 (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號鋪

鳳尾蝦炒金邊粉

牛肉湯牛丸生牛肉湯粉

也是必點的,湯汁濃厚,牛肉丸超級好吃,粉很滑,值得—試!

香茅特飲

解膩,酸甜,涼爽,好喝。

水門雞飯 (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號鋪
2024-01-23 28 瀏覽
天氣凍,要好好補充精力,便去水門雞飯吃午餐。見到店內的宣傳品好吸引,便叫了一份新產品六星鮮蟹肉炒飯。個飯賣相好吸引,上面鋪滿雪白的蟹肉。飯香噴噴夠鑊氣,大大碟好足料,入口又香又美味,不油膩,蟹肉好鮮甜而且量多,有蛋和蔬菜粒,微辣開胃,物有所值。招牌水門雞飯保持水準,雞肉皮薄肉嫩滑,雞湯熱辣辣有冬瓜。脆炸香芧雞翼惹味,皮脆肉嫩,好味。炸雲吞餡足,點埋酸甜汁更可口。食完炸野最好飲番杯香甜的芒果冰。今天吃得很滿意。
天氣凍,要好好補充精力,便去水門雞飯吃午餐。

招牌水門雞飯保持水準,雞肉皮薄肉嫩滑,雞湯熱辣辣有冬瓜。

脆炸香芧雞翼惹味,皮脆肉嫩,好味。

炸雲吞餡足,點埋酸甜汁更可口。

食完炸野最好飲番杯香甜的芒果冰。

今天吃得很滿意。
  • 六星鮮蟹肉炒飯
2024-01-14 30 瀏覽
今日同朋友lunch黎到觀塘呢間喺裕民坊附近嘅水門雞飯,同地鐵站又近近地選擇都好多,飯麵都有,嘢飲都係泰式辣雞絲湯粉可以揀河粉,米粉,粉絲等等仲可以轉冬陰功湯底,加餸加底,走芫荽走蔥等等啱曬個個唔同口味!👍🏻冬陰功湯底微辣濃郁,唔會太酸,香料味都好出泰式乾炒辣牛河辣度同樣可以揀!走蔥都可以!牛肉同蛋嘅份量都好多,炒得好香🤤泰式炒通菜揀咗少辣少油通菜新鮮又唔會太鹹👍🏻龍眼冰同芒果冰都唔會太甜好好飲😍超級解渴👍🏻甜品仲有芒果糯米飯添!不過賣曬,下次有機會再試下!
今日同朋友lunch黎到觀塘
呢間喺裕民坊附近嘅水門雞飯,同地鐵站又近近地

選擇都好多,飯麵都有,嘢飲都係

泰式辣雞絲湯粉可以揀河粉,米粉,粉絲等等
仲可以轉冬陰功湯底,加餸加底,走芫荽走蔥等等
啱曬個個唔同口味!👍🏻
冬陰功湯底微辣濃郁,唔會太酸,香料味都好出

泰式炒通菜揀咗少辣少油
通菜新鮮又唔會太鹹👍🏻

龍眼冰同芒果冰都唔會太甜好好飲😍超級解渴👍🏻

甜品仲有芒果糯米飯添!不過賣曬,下次有機會再試下!
2024-01-13 20 瀏覽
今日在觀塘做完gym 就想食下啲雞肉補充下蛋白質 😂 於是跟男友去了食水門雞飯!我地2個人各自叫左lunch set (即包了一個主食加飲品 仲可以加配啲小食呢)🥳首先我就梗係叫水門雞飯吧 👍🤭 同埋基本上次次食都會加$10要雞髀肉 真係好食到番唔到轉頭😆 啖啖嫩滑雞肉🍗 同埋自帶鮮雞味 個人覺得唔使加醬料也可以 🤓 且個飯唔係好油 食落去完全0負擔呀😆跟呢個餐我仲加左 男友提出必點既胡椒單骨雞翼 👍👍 好香脆 餐廳仲好細心咁比個碗仔我地裝骨 🦴 大讚男友則點了 鳳尾蝦炒金邊粉 😆 佢表示很有鑊氣 同埋好夠味 原汁原味 同埋果4個大蝦也很新鮮 酸酸地超開胃 同時我地都加配左馬拉盞肉醬芥蘭苗 👍 食完野叫下啲菜中和下 非常好!除外 我地也叫左串燒嚟食 我地揀左2個雞同一個豬 都幾厚肉的 燒得正好 唔會過燶👍🥹沾埋醬直頭一流呀飲品方面 我叫左青檸梳打 男友則點了 凍泰式檸茶 🍋兩杯都好解渴 ❤️

2024-01-09 28 瀏覽
今日下午在裕民坊逛街,順便吃飯,這家餐廳位於地舖,並不在商場內。⭐️水門三寶雞飯這道菜以多種雞肉為主要食材,包括海南雞肉、炸雞和三寶(雞腸、雞蛋、雞血)。搭配雙汁和湯,雞肉我選擇了雞胸肉。這道菜的特色在於多種雞肉的搭配,帶來豐富的口感和風味。⭐️腩肉魚露椰菜這道菜以腩肉和魚露椰菜為主要成分。腩肉的肥瘦適中,搭配魚露椰菜的鮮美,味道豐富又惹味。⭐️水門雙拼雞飯這道菜結合了兩種不同口味的雞肉,並搭配雙汁和湯。我選擇轉換雞脾肉,入口更嫩滑。⭐️豬肉串燒這道菜以豬肉串燒為主,提供了三串的選擇。豬肉串燒的烤製過程使得肉質更加香嫩,搭配獨特的調味醬汁,味道更加美味。⭐️凍泰式檸茶凍泰式檸茶搭配檸檬的酸甜風味,非常解渴。

⭐️水門三寶雞飯

⭐️腩肉魚露椰菜

⭐️水門雙拼雞飯

⭐️豬肉串燒

⭐️凍泰式檸茶

凍泰式檸茶搭配檸檬的酸甜風味,非常解渴。

下午茶
水門雞飯開左咁耐, 一直都好想試, 因為我超鍾意食雞飯😍未有得去泰國, 一於係香港整返個海南雞飯啦🫶🏻..『水門雞飯』HK$54雞好有雞味, 雞皮唔肥唔油膩, 配埋個油飯好正好match 💪🏻另外個汁超惹味🫦聽老闆講, 佢覺得雞嘅皮其實唔應該有啫喱👤跟飯仲內個雞骨湯! 一樣咁好味🤤..『泰式清湯腩船粉』HK$50船粉湯好濃, 唔知加左乜料去煲👀牛腩份量好多! 白蘿蔔好入味!..『木瓜沙律』HK$48木瓜好爽甜, 但個汁後勁好強, 食唔到辣嘅朋友唔好俾頭幾啖呃到🌶️..『串燒』HK$42叫左豬肉同雞肉, 串燒燒得幾香, 但重點係個醬, 好有花生味, 可以點好多🥰..『泰式奶茶』HK$22好有係泰國街頭買到嘅感覺, 好似去左泰國咁☀️『芒果冰』HK$26滿滿芒果味, 超解渴💦..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°水門雞飯 @watergate_chickenrice📍 觀塘協和街33號裕民坊YM²1樓101號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食

『水門雞飯』HK$54
『水門雞飯』

『泰式清湯腩船粉』HK$50
『泰式清湯腩船粉』

『木瓜沙律』HK$48
『木瓜沙律』

『串燒』HK$42
『串燒』

『泰式奶茶』HK$22
好有係泰國街頭買到嘅感覺, 好似去左泰國咁☀️

『芒果冰』HK$26
滿滿芒果味, 超解渴💦

水門雞飯 @watergate_chickenrice
📍 觀塘協和街33號裕民坊YM²1樓101號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers
『水門雞飯』
『泰式清湯腩船粉』
『木瓜沙律』
『串燒』
2024-01-01 21 瀏覽
水門雞飯食既係泰式美食,以其獨特的風味和豐富的口感而聞名。這道菜的主角是嫩滑多汁的炸雞排,外皮炸得酥脆金黃,內裡卻保持著肉質的鮮嫩。搭配上香氣四溢的白飯和清爽的蔬菜,給人一種滿足感和美味的享受。水門雞飯的特點之一是炸雞排的獨特調味,它運用了多種香料和調味料,使得每一口都充滿了豐富的口感和深邃的味道。炸雞排的外皮酥脆,內部卻保持著嫩滑多汁的口感,給人一種口感上的驚喜。除了水門雞飯,水門炸雞飯也是一道受歡迎的選擇。這道菜在水門雞飯的基礎上增加了更多的炸雞塊,讓整道菜更加豐盛和飽滿。炸雞塊的口感同樣酥脆多汁,給人一種滿足感和享受。在飲品方面,水門提供了話梅茶和泰式奶茶兩種選擇。話梅茶帶有微酸的味道,清涼解渴,非常適合搭配油膩的炸雞飯。而泰式奶茶則是一種濃郁香甜的飲品,奶茶的香氣和茶葉的苦澀完美融合,給人一種獨特的口感體驗。總的來說,水門雞飯和水門炸雞飯是兩道美味的料理,提供了豐富的口感和獨特的風味。搭配上話梅茶或泰式奶茶,更能增加一份美食的享受。無論是想品嚐正宗的美食,水門絕對是一個不錯的選擇。

2023-12-30
今天與同事往觀塘出差,完成工作正值中午又係搵地方醫肚🍴😋😋嘅時候。行經裕民中心購物商場近協和街見有一泰式店舖”水門雞飯”幾吸引,一於入去一試。店舖座位三邊像吧檯搬擺放,中間座位就合多人一起聚餐,如喜歡戶外feel,店舖外亦有兩張枱可供選擇。食品方面有主食、粉麵🍜、沙律🥗、小食🍢、蔬菜🥦🥬、甜品🍮🍰和飲品🍹☕等等多款選擇。我哋就點選了水門雞🐔飯$54、泰式燒🐖腩$52、雞🐔肉和豬🐖肉串燒$42、班蘭大菜糕$32、凍落神花茶🍹$20和凍泰式咖啡☕$22。招牌水門雞🐔飯一定要推介畀大家,雞肉油度適中肉質嫩滑,入口味道豐富😋😋,配上味道香濃嘅雞油飯,真的胃口大增😁(雞油飯記得落單時要多飯,師傅咁用心炮製嘅靚飯當然要吃多啲啦!)😄泰式燒🐖腩與我哋平時吃嘅燒腩肉製法不同,將肥🐖腩肉配上醬料混合烤米一齊炸,再點一些秘製微辣嘅醬汁,味道一流👍,真的食唔停口😋😋,邪惡之最😂!串燒雞🐔肉和豬🐖肉都燒得恰到好處,肉質嫩滑帶點咖哩嘅濃香,非常好味😋👍!如你喜歡吃甜品班蘭大菜糕都要推介畀大家。冰涼嘅班蘭大菜糕配搭鮮甜嘅椰汁,入口香甜,快樂嘅心情都能夠倍增😄😄😄!最後再品嚐埋杯洛神花茶和泰式咖啡,我兩滿足極了!想吃泰式菜”水門雞飯”大家一定要來試一試!
2023-12-10 70 瀏覽
星期日我哋去咗凱匯樓下既YM2商場嘅「水門雞飯」食午餐,真係一個難得嘅好選擇!呢間餐廳以水門雞為招牌菜式,佢哋嘅雞肉真係嫩滑得嚟無得輸!油飯香口,令整個雞飯更加美味!另外,餐廳仲有唔同款式嘅泰式粉面選擇,價錢親民,性價比超高!🍚🍗🌶️🍜🥤😍首先係「水門雞飯」,加咗$10轉咗雞脾肉。雞肉真係好嫩滑,每一口咬落去都可以感受到肉質的鮮嫩。雞脾肉更加增添了風味,令雞飯更加豐富。油飯香口,完美地吸收咗雞肉嘅湯汁,令整個餐點更加美味!🍚🍗👌而「泰式乾炒辣牛河」微辣又好吃!牛肉炒得香口,融合咗泰式辣椒同其他香料嘅風味。河粉彈牙有口感,每一口都帶有微辣嘅香味。🌶️🍜😋另外,「泰式雞、豬串燒」,呢個串燒真係好好味!雞肉同豬肉都烤得香口多汁,配上泰式醬汁,味道更加鮮美。每一口咬落去,都可以感受到肉質嘅嫩滑同炭燒嘅香味,好滿足!🍢🍗😍再嚟就係「自選泰國船粉」冬蔭功湯生牛肉河粉,呢個粉面真係好特別!河粉煮得彈牙有口感,配上香辣嘅冬蔭功湯,味道醇厚。加埋鮮嫩嘅生牛肉,每一口都可以感受到肉質嘅鮮甜同湯汁嘅滋味。🍜🥩🌶️😋總括嚟講,「水門雞飯」係一間少有嘅高質素雞飯餐廳,佢哋嘅雞肉嫩滑無比,油飯夠香,令人回味無窮。😄🍱✨

2023-11-14 886 瀏覽
與同事午膳食雞飯,去了觀塘協和街33號裕民坊YM2~1樓101號舖~水門雞飯,港鐵觀塘站A1出口,步行約4至5分鐘,交通非常方便。店內環境舒適,裝修時尚,走年輕人路線,多以吧位為主,是間香港地道的快餐食店。菜譜簡單易明,馳名海南雞飯、泰式小炒、泰式小食、甜品、鮮果冰和花果茶等,任客人自由選擇配搭。泰式乾炒辣牛河$78薄切牛肉片,肉質柔嫩,河粉滑溜乾身,加上芽菜、九菜、紅椒絲,辣度恰好,好味又惹味。炸雲吞$28雲吞皮炸至酥脆金黃色,餡料是新鮮彈牙的蝦滑,沾上酸甜醬汁,美味又可口。水門雙拼雞飯$56切雞肉幼嫩多汁,雞皮滑嫩彈牙。炸雞件外脆內軟,調味剛好,兩款雞件各有特色。飯粒分明,柔韌有嚼口,配上特製醬汁,非常醒胃。飯餐跟是日例湯,香濃雞湯內還有兩件冬瓜,入口感到順潤又清新。椰青$38、芒果冰$26椰青汁水清甜解喝,吸一口齒頰留香。芒果冰新鮮果肉攪拌,每口充滿果味,新鮮程度滿分為這餐添上滿足和飽足。
港鐵觀塘站A1出口,步行約4至5分鐘,交通非常方便。

店內環境舒適,裝修時尚,
走年輕人路線,多以吧位為主,是間香港地道的快餐食店。
任客人自由選擇配搭。

泰式乾炒辣牛河$78
薄切牛肉片,肉質柔嫩,河粉滑溜乾身,
加上芽菜、九菜、紅椒絲,辣度恰好,好味又惹味。

炸雲吞$28
雲吞皮炸至酥脆金黃色,餡料是新鮮彈牙的蝦滑,
沾上酸甜醬汁,美味又可口。

水門雙拼雞飯$56
切雞肉幼嫩多汁,雞皮滑嫩彈牙。
炸雞件外脆內軟,調味剛好,兩款雞件各有特色。
飯粒分明,柔韌有嚼口,配上特製醬汁,非常醒胃。

椰青$38、芒果冰$26
椰青汁水清甜解喝,吸一口齒頰留香。
2023-11-01
  • 泰式乾炒辣牛河
  • 炸雲吞
  • 水門雙拼雞飯
  • 芒果冰
  • 椰青汁水
2023-11-02 165 瀏覽
過開呢頭,食厭apm一帶,過來裕民坊搵食,就食下呢間,地址顯示一樓,實則是街鋪,巴士出口那邊。1. 水門雞飯雞肉幼嫩,雞皮爽脆,配醬汁,微辣,有特色,就算是雞胸肉也不柴。米飯有咬口,都幾香。2. 牛腩河粉(走青)牛腩炆到好淋,清湯,有胡椒味,都算好食,用牛腩點雞飯個醬汁更香,河粉是寬河粉,都幾好食。3. 泰式奶茶,兩個字,唔錯店員服務都ok,多d笑容會更加 加分飲品要單叫,沒有優惠,如果跟餐配飲品有優惠更好。
1. 水門雞飯
2. 牛腩河粉(走青)
3. 泰式奶茶,兩個字,唔錯

店員服務都ok,多d笑容會更加 加分

飲品要單叫,沒有優惠,如果跟餐配飲品有優惠更好。
2023-11-01
2023-11-02 141 瀏覽
今天去咗觀塘區親戚屋企,佢哋話原來他們屋企樓下開咗間水門雞飯,上次我在尖沙咀食過,覺得非常之正宗又有泰式風味,所以今日就去咗觀塘嗰間分店試吓。呢度最正嘅就係有冷氣,就算夏天嚟到,都唔會食到身水身汗。我們叫了一個水門雞飯,加$10轉雞髀肉。加咗雞髀肉,雞飯當堂變得更加滑溜。最鍾意是雞飯配的泰式醬汁,雖然有幾隻辣椒,但是食落一啲都唔辣,而且10分惹味。雞油飯10分香口,仲會附上雞湯。湯麵我們叫了牛腩,牛腩層次分明,肉質非常之林,入口即溶,白蘿蔔亦都朔晒啲味。最正的是,可以選擇面底係金邊粉定係河粉,任君選擇。今次做推廣的是韭菜花,韭菜花好食過平時通菜,沒有很多油,又高纖,柔嫩。飲品方面,我們一個叫了菊花茶,一個叫了蘋果雪梨水,兩杯都非常之足料,飲落去非常之解油膩。最後甜品一定要叫的是芒果糯米飯,我哋叫佢後上,咁樣就可以熱辣辣先食。
呢度最正嘅就係有冷氣,就算夏天嚟到,都唔會食到身水身汗。