2023-05-03 50 瀏覽
下午茶一般都只會提供迷你版既菜式,但水門雞飯不一樣,下午茶真材實料而且還附送湯和特色飲品,真係好滿足性價比一百分!難怪下午茶時段 (3點至6點)都幾乎滿座,生意十分好。一共點了水門雞飯($50),水門炸雞飯($48),鳳尾蝦炒金邊粉($54),還追加了小食豬肉串燒($24)及馬拉盞肉醬芥蘭苗 ($18);免費飲品點了泰式奶茶,泰式咖啡,及柚子蜜。這麼豐富的一餐,二百元不到就能吃到,真是抗通脹必吃哈哈!重點是,雞肉的質素十分高,咬落好嫩滑鮮美,味道真心跟我在泰國吃到的差不多。兩款點雞的醬料甜酸甜酸的,亦非常惹味。店員服務也很優秀,飲品擔心喝不完他們主動提供蓋子給我們帶回家,不另外收費呢!

下午茶
  • 泰式奶茶
  • 豬肉串燒
  • 泰式炒通菜
2023-04-28 52 瀏覽
大埔----水門雞飯馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚西蘭花、魷魚鬚、蒜頭、辣椒、洋蔥with馬拉盞既濃郁香辣味jeng色香味俱佳,西蘭花的清爽和魷魚鬚的嚼勁,搭配上馬拉盞的獨特風味,讓人食指大動冬陰功湯辣雞絲魚蛋金邊粉濃郁的酸辣味道和香料香氣,湯汁酸辣開胃,金邊粉口感細緻爽滑下午茶抵食!珍珠泰式鴛鴦結合泰式奶茶和泰式咖啡的飲品,加入了珍珠增加Q彈口感 清涼爽口,適合在炎炎夏日飲用 尼緊夏天 唔驚 !口感濃郁、香甜秘汁泰式生蝦細心 比左個碗仔用尼裝咗蝦殼一道清爽的開胃菜,口感鮮美口感清爽、爽脆,是夏日消暑的好選擇一片苦瓜 一塊蒜片 一粒辣椒 秘汁似青檸汁mix魚露 好特別味道 唔錯haha

大埔----水門雞飯

馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚

冬陰功湯辣雞絲魚蛋金邊粉
濃郁的酸辣味道和香料香氣,湯汁酸辣開胃,金邊粉口感細緻爽滑
下午茶抵食!

珍珠泰式鴛鴦
結合泰式奶茶和泰式咖啡的飲品,加入了珍珠增加Q彈口感
清涼爽口,適合在炎炎夏日飲用 尼緊夏天 唔驚 !
口感濃郁、香甜

秘汁泰式生蝦
細心 比左個碗仔用尼裝咗蝦殼
一道清爽的開胃菜,口感鮮美
口感清爽、爽脆,是夏日消暑的好選擇
  • 秘汁泰式生蝦
  • 泰式鴛鴦
2023-04-20 47 瀏覽
大埔食咗間出名嘅「水門雞飯」同埋佢哋嘅泰國菜。真係好正呀!話說去到嗰陣,見到啲人龍就知道呢度一定好食啦。食物都好快上嚕,所以要快啲揀啦。我地揀咗佢哋出名嘅水門雞飯,啲雞啊,醬汁啊,仲有啲蔬菜,全部係絕配!啲雞肉咁滑嫩,啲醬汁又夠香,一啖就開心咗!之後就嚟啦我哋揀咗幾款泰國菜,包括咖哩牛肉、青咖哩海鮮同埋蝦餅等等。啲菜啊,嚟嚟去去,係正宗泰國菜,又夠辣,又夠味。尤其係啲咖哩嘅湯汁,飯同埋啲菜咁食,一定會食到冇咩餘口啦!而且,啲價錢都好親民,真係食到大滿足!啲環境都好乾淨整潔,啲服務員嘅態度都好好,真係一個好好嘅用餐體驗啊!
大埔食咗間出名嘅「水門雞飯」同埋佢哋嘅泰國菜。真係好正呀!

2023-04-12
  • 咖哩牛肉
  • 青咖哩海鮮
  • 蝦餅
2023-04-16 55 瀏覽
一隻都想試吓水門雞飯,今日終於有機會!因為未食晏,我同太后兩個好肚餓,點咗好多嘢食,左半隻招牌菜水門雞,泰式串燒,牛肉牛丸金邊粉,馬拉盞肉碎炒芥蘭苗,一杯話梅汁!首先,水門雞喺呢間泰國餐廳的特色菜之一。果然,這種土雞肉質緊實,口感鮮美同非常嫩滑,配上醬料的香辣味道,非常開胃,如果你喜歡辣味,一定要來試試!另外,估唔到呢度嘅泰式串燒一樣咁正,用新鮮的肉類和泰式調味料結合而成。每一條肉串都烤得很熟,但是仍然保持了肉質的嫩滑,非常好吃。此外,泰式串燒配上香濃嘅花生醬,同清新嘅青瓜洋蔥醋,大家可以根據自己的口味來搭配。輪到牛丸,牛肉湯金邊粉! 牛肉好林好嫩!金邊彈牙!另外馬拉盞肉醬炒芥蘭苗!肉醬好惹味!送飯一流!如果份量多番啲就好啦!話梅汁酸酸甜甜!真係好有泰國風味!總體而言,這家泰國餐廳的水門雞和泰式串燒都非常出色,值得一試。此外,餐廳的服務也非常周到,讓人感到非常舒適。如果你喜歡泰國菜或者燒烤類食物,一定要來試試看這家餐廳。
一隻都想試吓水門雞飯,今日終於有機會!

首先,水門雞喺呢間泰國餐廳的特色菜之一。

輪到牛丸,牛肉湯金邊粉! 牛肉好林好嫩!金邊彈牙!

話梅汁酸酸甜甜!真係好有泰國風味!

2023-04-14 40 瀏覽
同豬先生黎大埔搵完朋友,諗唔到食咩簡左佢只要叫飯佢就會跟湯比你,湯頭清甜有雞味🤗🔸水門雞飯雞嫩滑,最鍾意佢會配d雞雜,有腎、潤同腸,雞腎係細細粒好易咬,油飯好香同野味🔸水門炸雞飯將雞胸裹左炸醬,比普通雞飯增加左口感,但就冇咁嫩滑🔸泰式炒通菜好怕好多渣既通菜,E到全部都好嫩口,加埋泰式炒法,少少辣好好味🔸豬肉串燒比較乾身,同平時既沙嗲醬唔同冇咁杰身,鍾意配答既酸青瓜🥒可以解下膩肥豬好味指數:🐽🐽🐽🐽
同豬先生黎大埔搵完朋友,諗唔到食咩簡左佢
只要叫飯佢就會跟湯比你,湯頭清甜有雞味🤗

🔸水門雞飯

🔸水門炸雞
將雞胸裹左炸醬,比普通雞飯增加左口感,但就冇咁嫩滑

🔸泰式炒通菜

🔸豬肉串燒

肥豬好味指數:🐽🐽🐽🐽

• 水門雞飯
叫外送第一次試紅咖喱牛肉飯($72)係有d失望既上面一層紅油, 唯有用人手自己撇走佢 (如相片)牛肉原來是肥牛...失望again咖哩味道幸好是ok 的, 但量真的很少,咁價錢可以平返少少, 一係你俾多d 咖哩同埋牛(如相片)飯是油飯, 味道ok另一盒叫海南雞飯呢個就正常好食個紅咖哩可以改善下個性價比lor..
叫外送
第一次試紅咖喱牛肉飯($72)
係有d失望既
上面一層紅油, 唯有用人手自己撇走佢 (如相片)
牛肉原來是肥牛...失望again
飯是油飯, 味道ok

另一盒叫海南雞飯
呢個就正常好食

個紅咖哩可以改善下個性價比lor..
紅油
外賣送餐
今日同男朋友喺大埔跑完步咁啱晚餐時間見到呢間水門雞飯,佢有個二人自選餐先$198好抵食。佢係主食和小食各選兩款,再奉送飲品加甜品,又免加一,夠晒經濟實惠。世間主打水門雞飯,所以點都要叫,另外再叫咗個鳳尾蝦金邊粉。先講海南雞飯,味道拍得住喺曼谷嘅水門雞雞肉10分嫩滑,雞味濃郁,啖啖肉,配上油飯,再點埋自製辣醬,非常惹味。果然係主打菜式,冇令人失望。另外金邊粉份量都十足,炒得都比較香口。小食要咗泰式炆雞腳,呢款雞腳有啲似平時食滷水雞腳感滿滿骨膠原,馬拉盞肉醬芥蘭苗,食咗咁多濃味嘢食返呢個清吓腸胃。我哋加錢要咗個椰青,仲有酸梅冰,跑完步熱辣辣飲番杯,清爽解渴。仲配埋泰式必點甜品,芒果糯米飯,芒果都夠清甜。價錢親民值得下次再來幫襯。
好耐冇食過呢間大埔嘅水門雞飯,今日同男朋友嚟食晚餐😋店內裝修簡潔舒服,幾有泰國風味🤣兩個人坐相當舒服~首先當然叫咗水門半隻雞 ($108)啦🐔仲配咗雞雜同碗雞湯😆水門雞嫩滑有肉汁,食得出雞香味~雞湯好濃胡椒味,同雞雜一齊食好正😆食得水門雞又點少得雞油蒸飯 ($10)呢😋好鍾意呢度啲飯唔會好爛,粒粒分明,充滿油香,真係好好味☺️另外叫咗四串串燒 ($14/串),兩雞兩豬,燒得好香但依然保持肉汁~我自己就會比較喜歡雞多啲~私心叫咗個烤麵包 ($16)🤣烤得夠脆,點埋同串燒一樣嘅沙嗲汁,唔會過鹹,但有濃濃嘅花生味😆仲叫咗一個好吸引嘅泰式腩仔 ($52)😄外皮係炸得好酥脆,入面肉質有種甘香感,配埋佢個有泰式香料再辣辣哋嘅汁,又唔會覺得好heavy,反而幾惹味😌最後叫咗一杯熱嘅蘋果雪梨水 ($22)中和返膩感,甜甜酸酸好好飲,仲有啲雪梨同紅棗粒粒添😋埋單每人都只係百零蚊,相當抵食😆

雞油蒸飯

豬雞串燒

烤麵包

蘋果雪梨水

埋單每人都只係百零蚊,相當抵食😆
2023-03-31
雞油蒸飯
豬雞串燒
烤麵包
蘋果雪梨水
2023-03-26 43 瀏覽
和相識多年的好友相約踏單車🚴‍♂️,上水至大尾篤,再出太和還車。隨意在附近食個飯。兩個小食,芥蘭幾爽口無渣,雞腳炆得入味。水門雞飯,雞冇麼雞味,全靠個泰式醬汁,杯香茅冰好難飲,一陣怪味冇香茅的清新味。味道普通,在泰國食水門雞飯,我每次必叫雞雜,而呢度亦冇雞雜order, 只係一間掛名餐廳。試過便算。

兩個小食,芥蘭幾爽口無渣,雞腳炆得入味。

2023-03-20
2023-03-22 44 瀏覽
📍水門雞飯🇭🇰 大埔汀角路11號地舖好掛住泰國本身都勁鍾意食泰國嘅水門雞飯係香港食返嚟頂頂癮先佢嘅裝修 枱枱凳凳碗碗碟碟 都好有泰國街頭嘅風味😋 水門雞飯 $56 (午市套餐包飲品 無糖可樂)首先個飯係油飯 佢唔會好油唔係平時食開黃色嗰種軟硬度適中濕濕地好好食之後個雞都唔係平時海南雞飯嗰種咁又油咁黃嘅雞佢係白色皮薄多肉 唔好以為得面頭四舊其實佢底下仲有層雞份量都好多 夠飽再配埋佢個湯 係冬瓜湯有啲胡椒味好滿足嘅一個午餐
📍水門雞飯
🇭🇰 大埔汀角路11號地舖
好掛住泰國
本身都勁鍾意食泰國嘅水門雞飯
係香港食返嚟頂頂癮先
佢嘅裝修 枱枱凳凳碗碗碟碟 都好有泰國街頭嘅風味

😋 水門雞飯 $56 (午市套餐包飲品 無糖可樂)
首先個飯係油飯 佢唔會好油唔係平時食開黃色嗰種
再配埋佢個湯 係冬瓜湯有啲胡椒味
好滿足嘅一個午餐
2023-03-22
2023-03-20 102 瀏覽
午餐同朋友去左汀角路11號地下舖「水門雞飯」食,好飽芒果糯米飯勁好食,食曬一碟我想食多碟撈麵好味又豐富,有雞腳、豬手、豬紅,食到剩返D汁無骨鳳爪沙律酸酸甜甜少少辣,好開胃泰式咖啡☕️亦唔錯👍下次去試下個豬雜粉
午餐同朋友去左汀角路11號地下舖「水門雞飯」食,好飽
芒果糯米飯勁好食,食曬一碟我想食多碟

撈麵好味又豐富,有雞腳、豬手、豬紅,食到剩返D汁
無骨鳳爪沙律酸酸甜甜少少辣,好開胃

泰式咖啡☕️亦唔錯👍
下次去試下個豬雜粉
2023-03-20
2023-03-16 364 瀏覽
餐廳枱櫈幾有泰式Feel,炒粉即叫即炒,聽住個鑊聲更有泰國路邊Feel🤣星期三6點嚟到,成為當晚第一枱客🙊水門半隻雞 $108可能泰國雞偏細🤔,加上去埋骨,所以感覺份量偏少;不過估唔到有雞味,而且雞胸唔鞋,有少少肉汁;雞皮未去到爽彈,但皮同肉之間有雞汁啫哩;雞腎同雞腸應該係白烚,無乜味,亦無怪味;雞油蒸飯 $10呢個雞飯幾抵,平時出街叫個白飯都要$13,呢度只售$10,而且個飯碗仲要大D、裝到滿、又有雞香味!! 😋飯粒又唔會過濕、過爛,一定要食!!👍泰式腩仔 $52相比半隻雞,呢個腩仔性價比較高。呢度嘅做法係上一層粉,然後拎去炸。豬肉用左五花腩,食落好有油香,唔會好乾或好鞋。木瓜沙律 $48以我所知🤔,正宗木瓜沙律係會盅爛D蒜、辣椒、椰糖、蝦皮、生豆角,但呢度嘅豆角好似無盅過,所以醬汁入唔到豆角心,食落一陣草青味🤢。醬汁偏鹹,感覺椰糖落得唔太夠,整體唔太好味。 泰式乾炒辣牛河 $78食落一D都唔辣,不過幾有鑊氣,味道似乾炒牛河,炒得又夠乾身,碟底又無一堆油,讚。鳯尾蝦金邊粉 $75金邊粉無炒到碎濕濕;配料有4隻彈牙大蝦、芽菜、似豆卜口感嘅炸豆乾。阿妹話調味酸左D,但我覺得適中。豬肉拼雞
星期三6點嚟到,成為當晚第一枱客🙊

鳯尾蝦金邊粉 $75
鳳尾蝦金邊粉

豬肉拼雞肉串燒 $14/串
串燒

兩款串燒都好乾,食落分唔到邊款打邊款😂

我地一致認為炒粉量同半隻雞份量偏細,兩個人食都未必夠,如果好似我地咁四個人食,叫一隻雞同埋Double炒粉會比較好。😏
餐廳無加一,除左現金付款外,仲可以Payme。
2023-03-15
泰式乾炒牛河
鳳尾蝦金邊粉
2023-03-13 51 瀏覽
#水門雞飯 📍大埔汀角路11號地舖二人套餐包左兩款主食,兩款小食,兩杯飲品,一份甜品 只係$198 真係好抵食🍚水門雙併雞飯飯底係油飯 包埋白胡椒雞湯湯 仲配埋2個汁雞肉肉質好滑 脂肪少 水門炸雞 外皮脆卜卜 好香口🌶香辣炒肉碎飯肉碎同洋蔥 辣椒一齊爆香 非常惹味 如果再辣啲會更加好食🥬馬拉盞芥蘭苗原來唔係炒菜 係烚菜加馬拉盞肉醬清清地岩曬用黎解辣 健康之選 🥗泰式鳳爪沙律份量好多 味道偏辣無骨鳳爪 食落全部都係軟骨 超爽口🍰班蘭糕面頭一層椰漿 班蘭糕分2層 一半大菜糕 一半班蘭食落清爽 微甜 有淡淡嘅班蘭味🥤泰式奶茶估唔到咁高質素 好有驚喜!!!味道唔會好死甜 茶味都好香 岩香港人口味評分 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋 抵食 💰💰💰💰💰環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
#水門雞飯

面頭一層椰漿
班蘭糕分2層 一半大菜糕 一半班蘭
食落清爽 微甜 有淡淡嘅班蘭味

🥤泰式奶茶
估唔到咁高質素 好有驚喜!!!
味道唔會好死甜 茶味都好香 岩香港人口味

評分 (5分為滿分):
整體 ❤❤❤❤
味道 😋😋😋😋
抵食 💰💰💰💰💰
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
上次食過番尋味,今次專登問下個店員野再寫一編食評你已為係一碗平平無其概例湯其實係一碗用慢火熬足4個鐘概雞骨湯,再加入胡椒吊味冬瓜清熱解毒,一碗好味有營養概靚湯就錦誕生左,用心做實會有人知道,主菜認真我覺得係從事餐飲對自己行業概基本尊重但係係細節到到認真會更令人印象深刻,我最欣賞連前菜,湯,甜品都做到極至概餐廳!水門雙併雞飯$56個飯底係油飯黎,係用泰國香米加入雞湯,香料,蒜頭,辣椒,先抄再煲,令煲出黎概米飯軟硬適中味道更香濃雞隻係惠州羅浮山走地雞黎,無激素,脂肪小,皮溥水門雞件雞肉好滑配埋個汁盡配水門炸雞外皮脆卜卜,入面肉質唔滑 ,食評要老實要對得住讀者同因為你概食評去食概朋友,如果做到外脆內滑就100分,今次都有80分因為脆得幾香口好食配料青瓜去咗皮食落清甜泰式檸茶幾有特色,茶底有D奶茶味值得一試水門雞飯地址 :大埔汀角路11號地舖電話號碼28388171營業時間:星期一至日12:00 - 23:00
上次食過番尋味,今次專登問下個店員野再寫一編食評

雞隻係惠州羅浮山走地雞黎,無激素,脂肪小,皮溥
件雞肉好滑配埋個汁盡配水門炸雞

配料青瓜去咗皮食落清甜
泰式檸茶
泰式檸茶幾有特色,茶底有D奶茶味值得一試
水門雞飯
泰式檸茶
水門炸雞
水門雙併雞飯
2023-01-17 209 瀏覽
我食左先到相機食👅✨✨突然想吃海南雞就去了吃海南雞🐣平時經過尖沙咀分店 門口總是大排長龍大埔分店多的是外賣 堂食人數不太多當然點了 ●海南雞飯●無骨的雞胸肉 要雞腿肉+$10 我個人頗喜歡雞胸肉的整個飯最出色的是海南雞的醬汁🤤●紅蝦醬芥蘭●醬汁辣辣地 一d都唔鹹 好有鮮味🦞跟餐送飲品老闆說泰國飲品無得少糖所以我叫了唯一一個可以無糖的飲品 ●青檸梳打●--------📍大埔🟧水門雞飯大埔汀角路11號地舖
我食左先到相機食👅✨✨

突然想吃海南雞就去了吃海南雞🐣