2013-06-23 234 瀏覽
有時真係唔一定貴野先值得令人回味.果日去開旺角做gym, 又係時候吔飯, 喺花園街隔離呢條通菜街勁多食肆唔知點揀, 梗係上openrice check一check啦. 見到民華有鮮茄通, 係我哋既favorite, gogogo!間鋪喺門口睇都算幾新淨,我哋太娘了,好久唔出旺角一次,都唔知係咪新店。入去坐低一般茶記格局,卡位都幾迫,反正我唔係公主,餵飽我就ok望下餐牌,其實茶餐都好多選擇,茄通外,仲有較少有既豬潤,但係我哋2個都係難敵茄字。男人食茶餐唔夠飽,唔緊要!仲有點心、蒸飯,十零廿蚊。雞札就一般啦,鵪鶉蛋燒賣好得。唔知係咪宜家茶樓都小有,好耐無食過,彈牙既豬肉仲有隻小蝦仁,加上鵪鶉蛋好香,成舊啖啖肉,好過癮。吊起胃口,茶餐就上台啦,有牛油厚多士同炒蛋,我揀左午餐肉,多士焗得金黃色,已均勻地好牛油,從小處睇到呢間店有heart唔馬虎,午餐肉香脆,熱切期待茄通。果然無失望,湯底香濃而且味道適中,有茄茸唔係稀liao Liao, 這一次我差不多飲哂d湯。文華我都食過,但係寫呢篇食評時,只有民華既美食仍係我腦中徘徊。 (或者這是人稱的妹仔肚吧。)
有時真係唔一定貴野先值得令人回味.

鮮茄牛肉通粉
鵪鶉蛋燒賣
2013-06-15
鮮茄牛肉通粉
鵪鶉蛋燒賣
2013-05-31 25 瀏覽
幫襯左年幾, 轉左工去第二區都少左黎一直都覺得常餐嘅:多士: 一樣咁厚咁好口感,軟硬適中茄牛通: 仍然頗有茄味而唔係茄膏味檸茶: 都唔洗講, 唔會似隔夜而苦過廿四味!!今次第一次叫火腿通出奇地鮮甜好味~~個人覺得好食過佐敦只做常餐嘅XXXX公司試過有D做旺左嘅餐廳水準下降但呢間暫時仲KEEP到不過呢...坐卡位冷氣出風位滴水囉...我見人地個台都有咁嘅情況.....快D整下啦~~
幫襯左年幾, 轉左工去第二區都少左黎
一直都覺得常餐嘅:
多士: 一樣咁厚咁好口感,軟硬適中
茄牛通: 仍然頗有茄味而唔係茄膏味
檸茶: 都唔洗講, 唔會似隔夜而苦過廿四味!!

今次第一次叫火腿通

出奇地鮮甜好味~~
個人覺得好食過佐敦只做常餐嘅XXXX公司

試過有D做旺左嘅餐廳水準下降
但呢間暫時仲KEEP到

不過呢...坐卡位冷氣出風位滴水囉...
我見人地個台都有咁嘅情況.....
快D整下啦~~
  • 茄通常餐 (厚多士
  • 多士
  • 茄牛通)
2013-05-12 25 瀏覽
近年有個現象, 就是部份茶餐廳開始主力sell炒蛋多士加粉麵的常餐, 澳牛華星龍鳳康年, 甚至連大家樂都有.一個簡單的常餐賣到三十幾近四十蚊, 因為"花款"不多, 所以質素十分重要.今日下午五點途經金魚街, 見到民華原來都主打常餐, 決定試試.揀民華其中一個原因, 就是環境不俗, 坐得舒適; 其次被那個常餐餐牌吸引.因為發現粉麵選擇都頗多元化, 除了一般的茄牛沙爹牛雪菜肉絲义燒火腿, 仲有少見的豬潤, 任君選擇.是次點了多士餐肉炒蛋配茄牛通.多士比想像中厚, 烘到剛剛脆, 不過個人覺得再烘多一陣會更好; 炒蛋亦恰到好處, 夠嫩夠滑, 有蛋香蛋汁. 餐肉則無特別, 一般的厚度.茄牛通的湯底不算濃, 但味道酸甜, 尚算OK醒胃, 可惜牛肉偏韌, 扣了點分數. 通粉OK滑, 無特別.奶茶方面, 茶味濃度夠, 滑度則差了一點點, 但仍是不錯的.一個常餐盛惠$35, 可以再來.NB. 另外一讚, 餐具的清潔度不俗, 以同類茶餐廳來講實屬難得.

是次點了多士餐肉炒蛋配茄牛通.

一個常餐盛惠$35, 可以再來.

2013-04-13 26 瀏覽
約咗個住旺角區的朋友食晏, 問佢有咩好介紹, 佢就話不如去茶餐廳丫, 心諗, 周圍D茶餐廳都係咁上下架啦~~ lunch都係食碟頭飯或者炒粉麵飯, 都唔會有咩特別架啦~ 不過是旦啦, 都係搵個地方食嘢見下面吹下水咁啫, 同埋佢去搵位, 咁就由佢話事啦~~都未去到, 離遠已經見到有好多人排緊隊, 入到去更加不得了, 迫到1個位都冇, 因為全部都係搭枱, 總之一有位就有人搭, 連1個位都唔例外, 我見到隔離張6人枱, 有5個人都係互不相識的, 全部都係1個人, 只有1pair係情侶, 估唔到咁多人幫襯, 莫非真係咁好食? 我見佢有全日供應的常餐、米線餐、點心、盅頭飯, 由於第一次嚟食, 樣樣都好想食, 但見朋友叫個常餐, 咁我又叫嚟試下先...................不過呢度真係多人到d伙計都唔得閒招乎你, 等咗好耐先有人理我地, 雖然我地已經坐响門口當眼處, 但佢到真係忙到唔得閒理你, 而唔係唔想理你............ 牛油厚多士+餐肉炒蛋 超厚的牛油多士, 烘得啱啱好, 脆得嚟唔會乾哂, 仲好鬆, 而d牛油又熔哂, 食起嚟好香口 餐肉冇想像中咁薄, 你知啦, 而家d物價

牛油厚多士+餐肉炒蛋
餐肉冇想像中咁薄, 你知啦, 而家d物價咁高, 好多茶餐廳d餐肉切到好似火腿咁薄, 但佢仲有少少厚度, 算係咁啦~~
炒蛋超正, 從來未見過茶餐廳d炒蛋咁靚, 炒得好滑, 好嫩, 但又唔會水汪汪未熟咁

鮮茄豬潤米粉
有幾舊仔鮮茄, 個湯底都算有蕃茄味, 但未算好濃, 不過d豬潤就老咗d, 可能驚唔熟會有菌掛? 我都覺得熟d好, 寧願口感冇咁好, 都好過食完有問題, 至於個米粉冇特別, 一般貨色, 同埋份量唔多

凍檸茶
冰有半杯, 檸有4片, 茶味啱啱好, 雖然叫少甜, 但都好似甜咗d~

新薑小茴雞翼
佢有3款雞翼, 唯一係呢款唔辣, 其實問伙計果陣佢都話有少少辣, 不過經我呢個唔食得辣的人試過, 係可以叫做唔辣, 雞翼都幾肥, 一路食一路出油, 但個皮好香好脆, 係不停追食, 唔想停

2012-08-18
2013-03-21 13 瀏覽
其實我成日行魚街見佢都開咗一段日子都無試,咁啱今日買魚糧餓餓地又見有位入去食啲嘢。坐底見檯上餐單有常餐同中餐兩種,中餐係啲點心加杯茶,常餐係麵餐通粉加火腿炒蛋加杯茶個種,都係一茶記個啲餐差不多,不過呢到只有餐叫就無其它茶餐廳飯食之類,全日都係呢幾種餐只係早餐時間收平啲其它時間收貴幾蚊。講番食物質素炒蛋係我覺得做得最好嘅因為軟滑有蛋香有蛋味Good,厚身多士OK脆口,火腿食落新鮮有啲似用金妹,麵軟硬剛好個湯底做得唔錯,我食嘅薑絲牛肉硬咗DD不過啲牛肉無死實嘅感覺。杯凍O茶係我最滿意夠清唔太甜Good。
2013-03-21
2013-03-18 38 瀏覽
看自己的食評,好像不怎麼出現港式茶餐廳一類食肆,始終出外吃飯就是要吃較少吃到的,茶餐廳到處也是,若沒有太大特別真的不大有動力會去吃。有天想要去旺角走走,就看看有沒有遺漏一些有名氣的茶餐廳,結果果然是有的。雖然過了午飯時間,雖然只有自己一個,但還是要等位的,超恐怖。不過茶餐廳人來人往也不會等太久的,除非是拉大隊入去吧。這裡的餐牌都嵌在桌面,問題來了,因為餐牌橫跨兩個座位,而旁邊的人都在吃,所以很難完全看到整個餐牌,運氣好的話應該可以從隔離枱看到另外的一小半的,那裡應該足夠點菜了。總之都是點例牌的常餐,即是早餐,又是午餐,亦是晚餐。選了火腿炒蛋多士,薑絲豬潤麵,熱奶茶。這裡你的落單時間可以長於十秒,但你的餐亦不會在一分鐘內送到。 多士的厚度夠厚,烘底後微脆而不失鬆軟,裡面還有邪惡的牛油更加香口。火腿都是買現成的,沒有甚麼可說,有輕輕煎過就已足夠。炒蛋就不能不說了,切開有不少的蛋汁流出來,吃下去當然夠嫩滑不會老,並不會比某極速茶餐廳差。不過兩者是有分別的,那邊的炒蛋更滑更香較有奶味,這邊則明顯蛋味較重,嫩滑度稍弱一點,但實屬平分秋色。薑絲豬潤麵用的相信是茶餐廳慣用的大光麵,麵質雖然是較硬一點

薑絲豬潤麵用的相信是茶餐廳慣用的大光麵,麵質雖然是較硬一點,但麵也確實煮的時間有點短,不過也不是咬不下的。豬潤不是黃沙潤,口感爽而味帶甘,數量方面就略少了點。湯底的薑味很夠濃郁,夠香而不會嗆,味道亦挺甜的,不像一般茶餐廳,不是淡如水就是味精水。
熱奶茶的茶色相當好看,聞起來茶香亦很出,估計也不會差到哪裡。習慣不放糖喝,入口味道很甘香,茶味比奶味濃郁一些,順滑度中等未算很滑,做到些微的掛杯,喝到中段苦味就有點強了,不過加糖的話相信是不會發生的。這杯奶茶未至於頂尖,但亦是上游質素。
吃過這頓後也明白這裡要等位是有道理的,茶餐廳雖多,但質素是良萎不齊,雖很少人會因為茶餐廳好吃而專誠去吃(某牛除外,大家可能是想體驗極速傳說),但路過附近又想吃茶餐廳,這裡的質素的確能令人滿意。
10 分鐘 (堂食)
  • 厚多士
2013-03-16 40 瀏覽
聞名而來。有人話,它好比澳洲牛奶公司。這句說話的確有名有實! 我所指的是「服務」。先講等位,等了整整40分鐘,確確實實的。向門口的店面查問時,他冷冷說一句:「等等吧!自己看看門口的號碼。」我知道門口有號碼,但我沒看見那號碼有跳動囉!男友人最終按耐不住,細問才發現他飛過了號碼 (汗)......場外人山人海,避免爭執,算吧.......坐下來,先點最出名的豬潤蕃茄面、友人點了米線、再加炒蛋、點心和飯。先說說座位,旺角地段租很貴,空間有限,所以座位很逼,我能理解,說實的,路還比牛奶公司難行-__-。等待時,有位待應問了我們2次叫什麼餐 原來他們根本沒落單,先前個待應都不見了,我想是下場吧.....食後感,豬潤很硬,米線奉勸請移玉步到南記或星林居,炒蛋與牛奶公司相似,炒蛋可以一試,點心蒸到有點過火了,燒賣的外觀淋淋的。後來, 友人告之, 民華餐廳與唐記包點是同一間公司。感覺差了,因為這裹的點心和飯比唐記更貴。明明就是非繁忙時間,飲品到我們吃完仍未到,旁邊比我們遲來到人都到齊了。實在不敢催單,因心知茶餐廳的「作風」。題外話,看到格離枱客人的行李被待應的熱奶茶淋濕了 -0-......待應大聲「
聞名而來。

先講等位,等了整整40分鐘,確確實實的。

我知道門口有號碼,但我沒看見那號碼有跳動囉!

場外人山人海,避免爭執,算吧.......

等待時,有位待應問了我們2次叫什麼餐

實在不敢催單,因心知茶餐廳的「作風」。

題外話,看到格離枱客人的行李被待應的熱奶茶淋濕了 -0-......待應大聲「呀」一聲,吸引周邊視線,這個待應並沒致歉,客人是內地人,沒發火。待應真好運.........

到結算時,收銀員黑口黑面點算,又沒說總額多少,我想付錢時,他突然離開收銀位置,走到廚房那邊。

欲希望索取收據,又沒點應,比同唔比同覆一句好吧........

最後,他給我收據,真好-_-。

結論,不外如是吧............ 澳洲牛奶公司的樓面最起碼是有邏輯,排隧分先後。當食物相似時,我會選擇「老朋友」,最起碼,我為人比較重情義。

民華餐廳 ,並非我杯茶啦哈哈。
40 分鐘 (堂食)
2013-03-09 16 瀏覽
餐廳滿坐,但仍然很有條理從排隊拿單,安排入座,到落單,食物質素,員工態度均令人滿意食物質素如先前大家所言,推薦的食品是好的。午餐肉炒滑蛋牛肉烘底多士常餐,炒滑蛋,建議先吃,不要讓肉的味道遮掩了蛋香,入口香滑。午餐肉厚均,煎香,沒有一般茶餐廳的隨便,多了份口感。多士,我習慣放涼了和咖啡一起最後吃,放了超過半小時仍然香脆,可見烘底絕不求其。蕃茄湯豬潤面,湯底茄味濃郁,面亦有口感,但豬潤稍硬,可改善。不得不提的是這餐廳賣的雖然和牛奶公司差不多,但比牛奶公司多了份舒適,不會太趕,可以和朋友坐下來好好聊天,而家選擇也較多。總體來說這餐廳算是價簾物美,值得一來再來。下次試試點心好了^_^
餐廳滿坐,但仍然很有條理
從排隊拿單,安排入座,到落單,食物質素,員工態度均令人滿意
食物質素如先前大家所言,推薦的食品是好的。

2013-03-09
2013-03-04 18 瀏覽
民華餐廳雖然是茶餐廳佈局,不過主打竟然不是粥粉麵飯,而是米線、點心、常餐,感覺頗新奇。為了避開繁忙時段,我們大約六點半就來,果然不消一會,門外就擠滿人群。首先點了黑胡黑椒雞翼,一客有三隻,外皮燒得香脆,肉質嫩滑,黑椒味不會很重。再來就是鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋下面是豬肉碎,跟一般酒樓酒心無異,不過最想不到的就是竟然這裡都有。是次我們點了常餐,厚切牛油多士是即烘的,外脆內軟,不錯。雖然午餐肉是薄切,但份量不吝惜。最令人驚喜莫過於炒蛋,蛋炒得滑溜,夾雜著蛋汁,吃下去還有淡淡的牛油味道。蕃茄與牛肉,是一個頗佳的配搭。蕃茄湯吃得出是用了茄膏開成的,湯底酸酸甜甜頗開胃。牛肉則保留了應有的彈性,吃下去偏韌,至於通粉不會太淋就合格了。最後就是雪菜肉絲意粉,這個是朋友點的,沒有什麼特別,不寫也罷。
  • 茄牛通
2013-02-11 40 瀏覽
進入農曆新年第二日,在下仍然可以遲一點起床,在十時多便出門口往旺角覓食。在新春期間,少不免有些食店休息,於是在下見到民華照常營業,於是不加思索,便進入餐廳開餐。民華餐廳出名的是茄牛通和厚多士,可是在下於去年八月已經為民華的茄牛通和厚多士撰文,因此今次不是衝著這兩項而來,反而衝著而來的,是這裡的點心。在下曾經說過,第一次來到民華,是吃點心的,到了上次才吃茄牛通和厚多士。今次來到,就點選了一客北菇滑雞飯,鳳爪及熱咖啡。侍者很快的把盅頭飯捧上。北菇雞飯賣相對辦,而且薑已經切絲,冬菇厚肉而且蒸得夠腍,容易咬開,部份雞肉有骨,但亦不見太多,可算是啖啖肉。雞肉蒸得不嚡也算嫩滑,而飯也瞁粒粒分明,沒有爛飯和一嚿嚿,算是水準之作。今次鳳爪卻尔見得有任何椒絲,只是呈現紅色,賣相絕對對辦。鳳爪醃得入味,可是略嫌稍為鹹了一點,如果淡口一點會較為好一點,撇開這點,味道是可以的。至於咖啡,未喝已經有咖啡的香味撲鼻,呷一口咖啡,咖啡和奶調配適宜,亦見香滑且帶有咖啡的苦澀味道,也是水準之作。整體味道都令在下滿意的,只是鳳爪略為鹹了一點,不過在下認為這只是一時失手而言,希望下次可以留意一下。這裡的服務不會因為大年初二

整體味道都令在下滿意的,只是鳳爪略為鹹了一點,不過在下認為這只是一時失手而言,希望下次可以留意一下。這裡的服務不會因為大年初二而影響了服務,與平時一樣。而且坐位較為狹窄,坐得有點壓迫感。
2013-02-11
$42 (早餐)
2013-01-05 83 瀏覽
第二次光顧,不點常餐,改為散點:大碗鮮茄膶牛通+西多士。果然有驚喜!大碗鮮茄膶牛通分量十足,湯底及鮮牛一流,膶一般貨色。西多士不用糖漿改用煉奶,正!唯獨座位峽窄,要親熱一點。
西多士
大碗鮮茄膶牛通
2013-01-05
西多士
大碗鮮茄膶牛通
  • 大碗鮮茄膶牛通+西多士
2012-12-29 21 瀏覽
服務差到極點,野食又唔見得有幾吸引,一入到去,明明仲有空位,咁我地二人同行,見佢都未爆場,就揀個四人位無咁迫啦,之後諗住叫野食果時比呀姐趕走,趕去答枱,仲要好似食左霸王餐咁比人對待,差到離譜呀真係
2012-11-30 60 瀏覽
《麥兜》這有名的港產漫畫,深具本土特色,老少咸宜,大受歡迎,更被搬上大銀幕,拍成一齣齣引人發噱,令人會心微笑的動畫電影。在多齣《麥兜》電影中,有不少情節都令自己留下深刻的印象,就像其中一齣電影中的一幕所設計的對白,道盡了港式茶餐廳每每「常餐即是特餐,特餐即是快餐,快餐即是早餐,早餐即是午餐,午餐即是晚餐」,不管什麼樣的餐,餐中的食品,無非都是大同小異,改頭換面,巧立名目的把戲而已。這一晚,老婆仔忽然想來這間曾被自己譽為深水埗「維記」與佐敦「澳牛」混合體的「民華餐廳」,吃它的嫩滑炒蛋與厚切油多。也好,反正也有一段日子沒來「民華」了,就去一趟吧!來到「民華」,必吃之選正是常餐即是早餐,早餐即是午餐,午餐即是晚餐,不論早午晚來到這餐廳都可點來吃的「滋味常餐」(早餐時段 $28,其它時段.$32)。雖然這常餐有不同的配搭可揀,但自己的心水選擇則是「即烘牛油多士 + 火腿炒蛋 + 薑絲豬膶麵 / 薑絲牛肉麵」。沒來一段日子,幸好這餐廳的常餐仍能保持水準,厚切油多烘得香脆,溶掉的牛油更添多士的美味,好吃。火腿雖是一般貨色,但伴以炒得嫩滑非常的滑蛋同吃,仍能像紅花旁的綠葉一般,合作無間,相得益

。火腿雖是一般貨色,但伴以炒得嫩滑非常的滑蛋同吃,仍能像紅花旁的綠葉一般,合作無間,相得益彰
。至於薑絲牛肉麵,最重要的不是牛肉,而是薑絲。「民華」的出品雖然未如「維記」的美味,水準仍算過得去。
就是這樣,兩夫妻只不過花費了六十多元,便享用了一餐廉價但好味的常餐晚餐了
  • 即烘牛油多士,炒蛋
2012-11-29 15 瀏覽
我好鐘意食牛奶公司 但次次都好似好趕時間咁 想同朋友坐耐點慢慢食都唔得 但同朋友都好想食炒蛋多士 點好呢突然醒起朋友推介過民華 之前就立即前去去到都好多人 不過比牛奶公司鬆動坐底 原來仲有好多選擇 竟然仲有點心同盎頭飯 都好多人食 下次要試下講番個牛奶公司餐先 有蕃茄湯選擇 又有豬潤選擇 真意外 蕃茄湯味道仲好好 唔會太甜又不會太酸 超喜愛 炒蛋多士都很好 蛋好滑 但少左點不過食晒成個餐都足以飽到傻呀以後又多一個選擇了 呢間食飽飽都可以坐下同朋吹吹水下次我會試下點心的
但同朋友都好想食炒蛋多士 點好呢
以後又多一個選擇了 呢間食飽飽都可以坐下同朋吹吹水
下次我會試下點心的
  • 蕃茄湯豬潤米
2012-11-28 15 瀏覽
是日跟小bb耍樂完, 非常肚餓, 但街外又冷又下兩, 唯有隨便到附近的茶廳吃點東西. 民華餐廳主打茶餐, 沒有其他的炒粉麵飯供應, 還可, 專注做好一款食物, 水準應該較高吧! 場內是翠華格局, 但桌椅排列頗為擠迫, 坐得自然不太舒適. 點選了茶餐:牛油厚多士, 餐肉炒蛋, 蕃茄牛肉麵, 熱奶茶(HK$32). 牛油厚多士, 這個非常出色. 多士香脆, 夠厚身, 能做到外脆內軟. 加上塗上適量牛油, 不可不讚!餐肉炒蛋, 餐肉邊位小脆, 味道夠甘香, 不錯. 但炒蛋普通, 雖有流心, 但不夠滑, 吃下時不時有蛋殼碎. 蕃茄牛肉麵, 很明顯是模仿勝香園的名物. 用上蕃茄膏和原隻蕃茄, 湯底也不錯, 模仿得很似. 但麵條有點過淋, 而且不夠香, 應是來貨問題. 熱奶茶, 一般水準吧, 不特別評.

熱奶茶, 一般水準吧, 不特別評.

題外話/補充資料: 結帳時可用八達通付款, 很方便呢!
2012-11-25