2012-08-26 23 瀏覽
某天路過東大街見到某店大排人龍,細望原來大坑民聲剛開業。 心想新店較四正比舊店環境舒適,應該一切比舊勝一籌,心裡期待一試。 今天星期六5:30到達筲箕灣,從東大街走了一趟,想看看有什麼新選擇,最後再看見民聲,即刻決定一試。大門閉上,貼上六時晚市的字句,推門試問可有預訂或登記ticket, 店員說星期六沒有預訂,六時才可進去。玻璃大門外貼滿明星、藝人的合照,可能名星效應吧,很快已很多人被相片吸引而留步及等候。店員看到我一家五時三十五分已在外面等待,故著我們在門外的chair休息,六時到便讓我進去。到五時五十分,門外已有十幾人了,各人都有所疑惑應怎樣排隊,試推門去問,答案是: 外面等,六時開始!眾人一直等一直從外面透過玻璃門看進去,見到店內都店員都是坐著或傾談,大家看到大鐘已到六時,滿以為可以進去,大家都各守住有利位置,希望一開門就馬上入去位!但可借過了八分鐘後才開門,還好他們記得我們是最早的等候者,讓我們先進去!坦白講,應該可以用其他更好方式去處理食客輪候的安排,好讓食客安心。 選擇了4人卡位,安頓後打開餐牌,二話不說點了圖片介紹的口水雞、咸蛋蒸內餅、八味羊架、金銀蛋莧菜。 口水雞

口水雞-白切雞伴以粉皮、皮蛋和醬汁,可惜雞淡而無味,肉質死實,醬汁也是有色但淡味。

咸蛋蒸內餅-型態跟舊店一樣,不過如可多一點肉汁和豉油沾著一起吃更好。

八味羊架-新菜式較濃味,上桌時看到有炸蒜片,醬汁有豆豉和沙爹味,羊架肉和骨不連"吊住"一起,吃時有點困難,故要求一雙刀叉幫手。肉質尚嫩滑,但皮部份略肥,如外面弄至脆身一點會更香口

金銀蛋莧菜-呢味非常簡單,但做得最好,莧菜很鮮嫩,皮蛋咸蛋不少,唯一是略咸了一點。

埋單三百七十幾,講真於冰室格局的店舖兼食物質數來說,不算抵吃。
2012-08-24 15 瀏覽
間餐廳唔係開左好耐,幫襯過幾次評如如下:鹹蛋蒸肉餅 48元,相對其他食品,最平最好食,肉餅特色係以火山狀上碟,既高且大,肉質鬆軟, 入口有鬆化感,味道亦佳。 口水雞 69元 雞肉嫩滑有彈性,雞有雞味,配菜幾豐富,冇一般食肆咁辣,幾岩我口胃。干炒牛河 58元 食材份量同味道只係好過收三十幾元的茶記小小,鑊氣唔多夠,牛肉尚算可口 但係有陣怪怪的糖味,食落個感覺好隔離,好似上碟後沈落去咁。羔蟹蒸水蛋 59元 所謂羔蟹,只係街市賣幾蚊隻既水蟹,的蟹羔硬掘掘,簿簿一層癡係蟹蓋內 水蛋亦都唔滑,膠膠地,口感麻麻,成六十蚊,實在過份。總評語 : 鹹蛋蒸肉餅,口水雞值得翻尋味。
間餐廳唔係開左好耐,幫襯過幾次
評如如下:

入口有鬆化感,味道亦佳。

但係有陣怪怪的糖味,食落個感覺好隔離,好似上碟後沈落去咁。

水蛋亦都唔滑,膠膠地,口感麻麻,成六十蚊,實在過份。

總評語 : 鹹蛋蒸肉餅,口水雞值得翻尋味。
2012-08-23
用餐優惠
其他
2012-08-14 18 瀏覽
上次見佢岩岩開人頭湧湧,今日同媽媽行過見無咩人就入去食個TEA,點知中伏。入到去有個伙計放低餐牌,見佢個奶油朱跟茶都係20蚊,平過太興就整個食吓,媽媽就食西多士加凍檸水,睇佢個名叫冰室,諗住杯茶OK,點知一黎杯熱奶茶係暖,兩啖就可以飲哂仲要無茶味,媽媽件西多都OK,但係隻奶油朱就好差,D牛油完全唔溶,個包都脆不過就係凍,食過佢地ga奶油朱,可以有一段時間唔再食,因為好"濟"呀

2012-08-14
2012-08-11 10 瀏覽
老實講,第一次試食依間,係咪新開係咁?唔駛等位,以為好彩,人到去坐低無人比Menu,要叫人比,唔緊要啦咁,得1個A4咁大午餐Menu,大約十一二樣野,D野0黎到,咁刀叉都無,要問,食左一陣有人問有無下午茶,有伙記睇一睇個最大個o個(我想),佢至話有,有無攪錯,合有幾枱人都講原來有下午茶(P.S 我入坐時3點幾),咁樣商業手法........唔係坐低就要全部Menu都有咩(包括已到時間下午茶),老實講午餐都唔係好平,$40幾一個,凍飲加$4,唔係食唔起,(不過真係唔好食),有枱客講牛扒有味要換添...我唔會再去...

2012-08-11