2017-09-07 1245 瀏覽
間唔中都會來呢度食飯,六點半去到呢度的確冇人嘅。夜啲就唔知啦。 基本上每次都係會食呢兩個餸,送飯一流!冇食一排真係掛住佢!我真係次次都覺得呢個肉餅好好食!真係好味道!欖菜干燒四季豆不過試過星期日中午時間來吃,由於太多人,各樣野的確都「拿西」d。平日晚上食都好唔錯啊。今日仲有合掌瓜湯,雖然有味精得來又唔算太差,呵呵!

我真係次次都覺得呢個肉餅好好食!真係好味道!

欖菜干燒四季豆

2017-09-07
2017-08-09 836 瀏覽
大坑的本店去過兩次,還好。筲箕灣的店我只來吃個早餐,進去的時間,滿心懷疑,明明名聲那麼大的餐廳,裡面只有一個客人,旁邊名不經傳的,卻坐無虛席。簡單的叫了沙爹牛麵,方包腸仔炒蛋凍0 T,其實味道不差的,但我實在不能把它吃完。詳細的都不用說了,僅看看圖片便會明白,我還不大清楚還有沒有其他的,或許已經被我吃掉了,在這時才晃然大悟,明白無人光顧的原因。大家想嘗試的話,或許在吃之前要好好的檢查一次,不然食物上會加添許多天然蛋白質。
早餐配 冬0T
2017-06-26 751 瀏覽
筲箕灣東大街食店之爭鬥激烈,民聲冰室已開了一段時間,若不是有相當實力,也不能留下來!每次中午,總會堆了些人在門口,幸運地總會快人一步過去搶位!它保留茶餐廳格居,共有2層,同事常常過來,勝在每同事叫一個小菜午餐($42-50不等,有白飯及飲品),這樣大家就可以試食不同的食物,何樂而不為?不過,今天過去總覺得侍應怪怪的,有點叫天不應,舉高手都冇人理,跟平時的迅速不一樣。傳說中巨肉餅:有咸旦或梅菜選舉,這店鼓油特別香,撈飯好好食架,同事話這是已縮水的肉餅塔,今日我想一個人挑戰也失敗。肉餅味道很鬆軟,真係名實相當。同事最愛蒸鯇魚:除了愛吃魚的同事食之外,其他人沒有動過。。。份量一點不欺場為食素同事準備的梅菜蒸勝瓜:梅菜挺好吃,但我不知道勝瓜如何叫好吃雞煲:呢個鼓油汁是最強,再搭配雞件非常好餸飯!清菜:忘了加多少錢就有清菜了,突然覺得它是一道清泉咕嚕肉:酸甜味道剛好,炸粉不厚,咬下不硬,其實呢碟小菜好難會難食架!民聲除了肉餅外,其他小菜也保持一定質素,但多人去感覺會豐富一些。。。

雞煲:呢個鼓油汁是最強,再搭配雞件非常好餸飯!

清菜:忘了加多少錢就有清菜了,突然覺得它是一道清泉

2017-06-26
2017-02-05 1159 瀏覽
初三約左一大班中學同學食華星, 可惜冇開, 見呢間有開就入左先算, 心諗唔會差得去邊, 點知好後悔! 第一樣過份既係就地起價, 一個雙併要成38蚊, 我印象中平時就算華星澳牛一個常餐包粉面,多士炒蛋加埋野飲都係50,而家一個頹面都要40? 好, 算, 照叫第二樣過份係要點名講呢位姐姐, 我地一共分三批入呢間餐廳, 當我同學叫“米粉,餐肉,炒蛋”,個阿姐竟然話“你叫左三個餸喎”, 同學聽到一頭霧水, 個阿姐補充 “ 你叫左雪菜肉絲,餐肉, 炒蛋丫麻” , 何來既雪菜肉絲??於是我同學就再重覆 “ 我叫左米粉, 餐肉, 炒蛋” ,然後阿姐唔道歉, 更反指“你應該講完餸先講面架麻!” 咩理論…然後, 我同另一個同學係第二批入場, 當d 野食係連第三批到餐廳既同學們都有,已過左九個字, 我同另一個同學都仲未有, 就問多次, 個阿姐又係度話“ 唔好吹啦, 你地分批泥, 梗係有d 會遲架啦” 我心諗, 第三批都泥, 遲極都唔會咁遲啦。好 , 即管再等多半個鐘, 我地因為之後要行山所以索性取消算, 搵左個哥仔, 哥仔發現原來我同另一位同學根本冇落過單, 即係白等左成個鐘!呢個時候真係火都泥, 個阿姐

我心諗, 第三批都泥, 遲極都唔會咁遲啦。好 , 即管再等多半個鐘, 我地因為之後要行山所以索性取消算, 搵左個哥仔, 哥仔發現原來我同另一位同學根本冇落過單, 即係白等左成個鐘!呢個時候真係火都泥, 個阿姐點解唔check 下就一口叫我地咪吹?

其實其他員工係唔錯, 起碼個哥仔醒, 同識做, 但呢位員工令到間餐廳服務同效率真係大大減低
2017-01-30
早餐
2017-01-29 664 瀏覽
今日係大年初二,喺東大街搵餐廳,難得呢間民聲冰室又開,眼見周圍嘅茶餐廳都好多人,但係呢間民聲冰室得兩三台,都知道有啲唔對路,但係記得佢個招牌豬肉餅好味咁就入去試吓啦。叫咗兩個餸,鹹蛋蒸肉餅,價值$88,蜜味牛仔骨,價值$98。其實價錢都幾貴,但覺得如果好味嘅話都唔介意俾貴少少。等左唔使5分鐘,蒸肉餅就上枱啦,水準比以前下降不少,個豬肉糊口,好鬆散,感覺好唔新鮮,食得出用攪拌機攪出嚟,冇咗彈牙肉質😢7分鐘後,蜜味牛仔骨上枱,冇諗過蜜味竟然係咕嚕牛仔骨!咕嚕汁配三色椒加牛仔骨,被騙!佢啲牛仔骨剩係得啲骨同肥膏,減埋啲骨,應該得三四件肉。個菠蘿仲要有怪味, $98呢個菜應該價值$40都冇。整體而言食物質素下降得好緊要,又貴又唔好食。建議想試吓民聲冰室嘅朋友,去返大坑嗰間食好啦。依家真係一試冇回頭。
2017-01-28 448 瀏覽
行完山係筲箕灣搵食. 明明人家話筲箕灣好多野食. 但唔知係咪我地唔識路... 好似無咩鋪頭咁, 突然朋友見到呢間就話呢間係大坑好出名架. 所以二話不說成班人就決定係度食. 等左陣位. 接近兩點入場. 點知有部份食品已經買晒.黎到民聲唔係唔食呢個丫? 朋友話黎親必食 - 鹹蛋蒸肉餅, 問佢點解咁出名, 佢話因為呢個肉餅唔係平而且夠高. 望下旁邊的枱, 果然枱枱都有. 點知一食落口. 嘩... 好咸呀... 尤其底個d重咸. 最後底個part就係咁無人食.. 聽朋友講家下的高度亦比之前係大坑食矮左好多.  咁之前究竟有幾高? 手撕雞. 阿姐推介, 因為好多野都無. 所以等佢介紹. 味道還可以. 不過得面層係肉, 裡面係骨, 所以其實份量唔算多. 叉燒炒蛋, 呢個應該無得輸... 我地叫埋聽聞d叉燒都無晒... 唔知係咪咁, 所以感覺叉燒份量唔係好多..另外我地重有叫菜. 蒸豆腐, 雞煲等. 食物感覺好一般而且偏咸. 令大家有少許失望. 不過lunch time佢有set lunch. 包飯同飲品. 價錢還算抵食.
鹹蛋蒸肉餅
 咁之前究竟有幾高?
叉燒炒蛋
2016-12-18
昔日係大坑排長龍嘅民聲冰室原來筲箕灣都有分店,仲唔使排隊添!十分肚餓既我急不及待點菜,點知上菜非常快前後十多分鐘!!!😛招牌手撕雞的肉汁鮮美,雞加上芝麻及芫荽味道十分夾,非常香👍🏻👍🏻鹹蛋蒸肉餅整到成座山咁款,肉質鬆化而不油膩,而且超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻金銀蛋上湯勝瓜,勝瓜非常之清甜,食落去沒有草青味,亦不會太林👍🏻👍🏻三款菜式用來送飯一流,自己都忍唔住食多兩啖飯餸^_^

三款菜式用來送飯一流,自己都忍唔住食多兩啖飯餸^_^
金銀蛋上湯浸勝瓜
2016-12-18
金銀蛋上湯浸勝瓜
2016-11-26 588 瀏覽
之前《頭條日報》米珠蓮同朋友去筲箕灣東大街,居然去民聲冰室,除左兩大名菜,仲有餐牌無嘅手撕雞,我哋無咁叻,就叫餐牌上嘅兩大名菜 $40鹹蛋蒸肉餅 個樣幾靚,裡面嘅林嘅,唔係唔好食。但我比較鍾意平時實嘅肉餅,各有特色 $48豉油汁雞煲呢個超鹹,墊底嘅生菜更鹹但啲雞都算滑

$40鹹蛋蒸肉餅

個樣幾靚,裡面嘅林嘅,唔係唔好食。
但我比較鍾意平時實嘅肉餅,各有特色

$48豉油汁雞煲

呢個超鹹,墊底嘅生菜更鹹

但啲雞都算滑

題外話/補充資料: 星期日熱飲要+$5,凍飲要+$8
2016-11-20
  • 鹹蛋蒸肉餅
2016-11-21 311 瀏覽
午餐44蚊連涷飲,無特別,正常蒸肉餅一個,唔覺特別好食,肉質5會彈呀果隻唔會嘩一聲,豉油太死甜重味精,白飯唔掂好霖似用cheap米, 配套差無跟湯,清茶都無杯。 係試一次,完
2016-11-09
2016-10-17 538 瀏覽
今日去筲箕灣探朋友佢話我一場黎到, 帶我黎食我恨左好耐既肉餅山一坐低, 我已經急不及待要叫肉餅啦!之後朋友話食炒蜆同埋花蟹蒸水蛋肉餅朋友真係冇介紹錯, 同出面食個d甚至係屋企個d都好唔同, 熱辣辣既肉餅好鬆化, 肉味甘香, 豉油既甜品, 呢個時候梗係加埋白飯, 真係可以用享受黎形容炒蜆好大隻又冇沙, 辣辣地好惹味, 蟹蒸水蛋隻蟹好多膏,   火侯岩岩好, 蛋滑dodo, 又可以食多一碗飯啦
今日去筲箕灣探朋友

佢話我一場黎到, 帶我黎食我恨左好耐既肉餅山

炒蜆好大隻又冇沙, 辣辣地好惹味,
2016-08-24 745 瀏覽
ordered the chinese classics: steamed minced pork patty. its a mountain or minced park lol. cooked at the right temperature and the slightly salty pork meat goes well with rice. the texture is just right and tender. not too soft, not too hardsandwich: very basic but i like how they toast it just right. ingredient was very standard. cheese, ham and tomataofriendly service and clean restaurant. dont worry its not an old cha chan tang so you dont smell smoke everywhere n rubbish on slippery floorsa

around 100hkd for 2 persons including drinks
2016-08-06
2016-07-31 643 瀏覽
就"冰室"兩個字,浪子真的想不到原來這間餐廳主要是食中式小炒的。在剪報和友人的風聞間,知道他們的肉餅山(咸蛋蒸肉餅做成的一座山)和羔蟹蒸水蛋是主力招牌菜。可惜肉餅山友人不太喜歡,羔蟹蒸水蛋我們下了單卻告售罄。沒法子下我們只有選擇"招牌手撕雞"和"椒鹽豬扒"。餐牌十分簡約,簡約到連招牌都沒有。價錢不貴,小食$48起,小炒也不過在五十至七十多元之間。先來手撕雞:賣相不俗。鮮黃色加綠色的菜頁墊底。在色香味之中的"色"拿了滿分。香就不太香,因為是冷盤關係,雞油很多。味道只能說是一般,雞味不夠,調味不夠。也沒有像沙田陳根記那種利用washabi和海蜇去增加手撕雞的味道和口感。所以這道菜的味道很平面,很單一,幾乎都沒有層次。不過因為雞肉處理還是嫩滑,為這道菜挽回不少分數。這是椒鹽豬扒。或者眼利的看官都已經看到,沒有椒鹽的。味道完全沒有鹽和椒,基本上不過是一大塊炸豬扒,而這豬扒的份量可能只係一件稍大的早餐豬扒左右。單論份量,浪子真心覺得太貴。論味道,沒有椒鹽的椒鹽豬扒已經打了很大折扣。撇開浪子叫了甚麼菜式不談,這豬扒的味道也是比較遜色的,只能算是一塊普通不過的烚熟再炸的豬扒。價錢不貴,算是街坊小菜。

先來手撕雞:
招牌手撕雞

不過因為雞肉處理還是嫩滑,為這道菜挽回不少分數。
椒鹽豬扒

價錢不貴,算是街坊小菜。不設加一,明碼實價。服務也算得上勤快,而且侍應的服務都幾好。

浪子覺得如果在舊區和以這價錢而言,還是收貨的。不過在筲箕灣東大街這條出了名的食街,浪子還是很好奇是否有甚麼絕活我錯過了,所以不知道他們的出品好食在哪兒。

遲一些,浪子應該還會再試試他們最出名的兩款餸,希望下次不會失望吧。
2016-07-31
2016-06-05 708 瀏覽
唉!見到介紹咪千里迢迢來試下,唔使等位既?坐下立即叫最想食既肉餅,見到介紹廣告好似好吸引嘛…………肉餅一來到,又少又矮,不太熱,蛋黃好乾,肉餅冇肉味,只係滑咋,搅得好幼……叫左生炒骨,好酸哦!d肉炸到好乾,好有萬年油feel...今日係星期日,飲品另外加錢,我同友人分別叫了熱奶茶和檸茶,茶係ok的。係唔会再來,服務冇質數,d人冇heart做!
唉!見到介紹咪千里迢迢來試下,唔使等位既?

坐下立即叫最想食既肉餅,見到介紹廣告好似好吸引嘛…………

叫左生炒骨,好酸哦!d肉炸到好乾,好有萬年油feel...

係唔会再來,服務冇質數,d人冇heart做!
2016-06-05
每次黎都必食嘅肉餅, 點可以錯過, 相信大家黎都係為咗個肉餅, 真係唔知點解咁好味, 肉質啱啱好, 好有口感, 配埋佢個醬汁, 咸咸地, 簡直係perfect!!! 咁高嘅肉餅真係好抵食!!! 果然名不虛傳!!!炒蜆係大蜆黎的, 肉質不錯, 少少貴但好味~椒鹽肉排(豬扒)好野味~ 例湯好原汁原味, 無味精~總括:百食不厭~

炒蜆係大蜆黎的, 肉質不錯, 少少貴但好味~

椒鹽肉排(豬扒)好野味~

例湯好原汁原味, 無味精~

總括:百食不厭~
  • 咸蛋蒸肉餅
2015-12-06 714 瀏覽
今日病病地, 想食不煎不炸的晚餐, 就想起了這家著名的肉餅山, 大約8點多去到, 看舖入面客人竟然唔多, 只有約3枱客人, 在門口望餐牌時, 店員即刻走出來問我們幾位, 也順理成章入座了! 點了最想食的咸蛋蒸肉餅, 然後加左碟鮑汁螺片生菜。肉餅好快就到, 雖然成座山好厚咁, 但肉餅內部都係熱辣辣的, 半肥半瘦的豬肉, 蒸出來肉餅好鬆化唔會鞋, 配埋佢的豉油汁, 好味呀!!鮑汁螺片生菜就普通, 螺片有4塊, 用鮑汁煮過舖在烚好的生菜上, 烚菜岩我, 無叫錯!!
2015-12-05