位於油麻地旺角附近的正麵館 - 新派車仔麵,是受多人推介的車仔面店餐牌的食物配料不少,有選擇困難的我選了很久!一間港式的車仔面店,簡單格局,小店當然要支持!獨自一個去吃車仔面 ,感覺很懷念。我約有4,5年沒吃過車仔面, 真心不講笑,因此有點期待它的味道。點了乾撈+3 加3送 1小食 =$56沒有選面底 ,餐廳給了幼面,但其實我想食粗面,不過忘記要求便擺了。乾撈的帶辣度會令你留小小鼻水,撈後的樣子更吸引。肥牛屬於幼幼條狀,肥膏不多。蟹子丸很像永澤同學, 希望有同我同年代既的人明我說什麽吧!蟹子量多,但蟹子味不太特岀。雞翼嫩身入味,一咬,骨肉分離,啖啖肉,也感到滿足。最美味是醬料,選了腩汁。帶小甜,令我一食愛上!份量剛剛好,食飽飽湯汁都吃光了。原本想點薄荷朱古力,但服務姐姐推介飮 大話7!從未飮過 ,也沒有聽過大話7是七喜 加 話莓酸酸甜甜加埋七喜 又幾好飮喎!
餐牌的食物配料不少,有選擇困難的我選了很久!

一間港式的車仔面店,簡單格局,小店當然要支持
獨自一個去吃車仔面 ,感覺很懷念。

點了乾撈+3 加3送 1小食 =$56
乾撈的帶辣度會令你留小小鼻水,撈後的樣子更吸引。
肥牛屬於幼幼條狀,肥膏不多。
蟹子丸很像永澤同學
, 希望有同我同年代既的人明我說什麽吧!

蟹子量多,但蟹子味不太特岀。
雞翼嫩身入味,一咬,骨肉分離,啖啖肉,也感到滿足。

最美味是醬料,選了腩汁。帶小甜,令我一食愛上!

份量剛剛好,食飽飽湯汁都吃光了。
原本想點薄荷朱古力,

但服務姐姐推介飮 大話7!
從未飮過 ,也沒有聽過

大話7是七喜 加 話莓

酸酸甜甜加埋七喜 又幾好飮喎!
2016-05-04
2016-05-03 753 瀏覽
五·一 長週末,跟好友打波後當然要醫醫肚。走到女人街搵食,被一間「新派車仔麵」吸引,兩個年輕人就姑且看看車仔麵可以怎樣新派。食店的面面積不大,呈L形。以四人枱為主,亦有數個Bar枱位。一邊牆壁的黑板列出了一些餐廳推介小食;另一邊牆壁則以畫上了有趣的卡通,跟傳統上車麵檔相比,裝潢果然「新派」。先來一碗車仔麵!蠔皇冬菇、特級墨魚丸、柱候牛肚油麵配喇沙湯蠔皇冬菇值得一讚,十分厚身有咬口,煮得稔身而且非常入味。墨魚丸亦推是介之一,爽口彈牙,內裡混有帶爽的墨魚粒。柱候牛肚亦煮得夠稔身,但又不會太過,易咬得來帶韌度,柱候味亦煮得入味。湯底味道足夠,但喇沙味偏淡不夠濃郁,只帶微辣,一問下原來喇沙湯底是店家自己熬煮,很有心機,但味道更濃更香必會更好。油麵煮得剛好,麵條有彈性。車仔麵加$3有一杯自家煲涼茶,是日涼茶是羅漢果龍利葉,真材真料,羅漢果的味道非常清甜,感覺滋潤。不要以為車仔麵店只有車仔麵,正麵館還有不同的小食,種類類多而且款式特別。相比起車仔麵,小食更能吸引貪心的我。小食大多有兩種份量選擇,一份或一碟,一份的話小小一碟,一兩個人淺嚐剛好,可以多試幾款。川式木耳 (一份)/ 涼拌西洋菜(一份)兩
先來一碗車仔麵!

蠔皇冬菇、特級墨魚丸、柱候牛肚油麵配喇沙湯

川式木耳 (一份)/ 涼拌西洋菜(一份)
兩款小食的醬汁是同一款,涼拌醬汁帶川式辣味,咸中帶辣,十分野味。木耳煮得爽口,吸盡了辣醬汁。西洋菜煮得夠稔但仍然嫩綠,而且雪得冰冷,為炎熱的初夏稍稍降溫,帶來涼爽的快感。
川式木耳 (一份)/ 涼拌西洋菜(一份)
醉漢雞腳(一份) / 瑞士雞翼(一份)
一份的雞腳及雞翼各有兩隻,一人隻剛剛好。雞腳帶有很香的酒味,用量得宜,而於入口。雞腳煮得入味,酒香調味都滲入其中,但略嫌煮得不夠稔身,吃起來稍為疲累。瑞士雞翼同樣煮得入味,但仍然保持肉質嫩滑;但味道咸味偏重,如果稍稍更甜味道會更加豐富。
醉漢雞腳(一份) / 瑞士雞翼(一份)
懷舊蝦多士
蝦多士一碟四件,份量十足。多士面灑滿了很多很多芝麻,將一面多士完全覆蓋,雖有芝麻香,但不太強,其香味似乎跟芝麻的用量不成正比。多士炸得剛剛好,呈金其黃色,十分香口,而且脆身。蝦膠餡料亦毫不吝嗇,咬下去啖啖彈牙的蝦膠蝦肉。
懷舊蝦多士
正麵館擺脫了傳統車仔麵老舊的形象,加入了創新原素。感受得到創業者的誠意,若保持熱誠,作出改善,必有更好成績。

2016-05-01
  • 懷舊蝦多士
  • 涼拌西洋菜
2016-05-02 158 瀏覽
平時成日食咖喱,牛腩汁堅悶,竟然找到間特別野喎,仲要裝潢都幾特別畫晒畫係度,最緊要味道比心目中好添。今次叫左胡椒豬肚湯底,胡椒味激濃同香,但都幾辣野但好野味…車仔面款式多選擇,而我今次餸可以選3款我就選左木耳響鈴墨魚丸,味道正常吾差,墨丸有彈牙口感,而烏冬加左3蚊選擇粗烏冬,口感幾特別又吾淋身。反而亮點係小食,有大同小份選擇,好適合我一人黎樣樣都想食…見到有辣西洋菜,真係第一次試,食落少少辣而有菜香幾特別。而本人覺得醉雞尖同雞腳十分好味,好入味之餘酒香仲保持到。而瑞士雞翼入晒瑞士汁味而又吾咸。叫左咁多野食$85講真都抵食同坐得都舒服

叫左咁多野食$85講真都抵食同坐得都舒服
2016-05-01
有次星期六同朋友行下旺角女人街那頭覓食,見招牌廣告及有小食,幾吸引咪入去正麵館食lunch.店裝置以黑白為主,以可愛公仔圖案牆畫,加添活力生氣.我地決定食2人餐**小食【涼拌皮蛋】爽口皮蛋配帶點酸酸辣辣醬汁,十分開胃.*【醉漢雞腳】雞腳好入味,有濃濃酒味,可惜不夠軟腍.**我選了三餸:鮮豬腸、柱候牛肚、蠔皇冬菇,而麵底就選擇米線麵,要喇沙湯底.牛肚相當爽口具嚼勁.腸口感剛剛好,非常肥厚.冬菇香氣濃郁,厚實軟滑.米線掛著最正喇沙湯底,具香濃椰香帶微微辣,甜辣交替刺激食欲,十分好味呢!**而朋友點三餸:五香牛腩、午餐肉、鮑片,而麵底就選擇幼麵,胡椒豬骨湯底.我有食牛腩及鮑片,牛腩有點失望不太軟腍,算入味,鮑片十分爽口,而胡椒豬骨湯底十分好飲清甜.飲品我選飲涼茶是有益羅漢果水,而朋友飲咸檸7.

有次星期六同朋友行下旺角女人街那頭覓食,

見招牌廣告及有小食,幾吸引咪入去正麵館食lunch.
店裝置以黑白為主,以可愛公仔圖案牆畫,加添活力生氣.

我地決定食2人餐
小食

【涼拌皮蛋】
爽口皮蛋配帶點酸酸辣辣醬汁,十分開胃.
【醉漢雞腳】
雞腳好入味,有濃濃酒味,可惜不夠軟腍.
牛肚相當爽口具嚼勁.
腸口感剛剛好,非常肥厚.
冬菇香氣濃郁,厚實軟滑.
米線掛著最正喇沙湯底,具香濃椰香帶微微辣,

甜辣交替刺激食欲,十分好味呢!
而朋友點三餸:

五香牛腩、午餐肉、鮑片,

而麵底就選擇幼麵,胡椒豬骨湯底.
我有食牛腩及鮑片,牛腩有點失望不太軟腍,算入味,

鮑片十分爽口,而胡椒豬骨湯底十分好飲清甜.

飲品
我選飲涼茶是有益羅漢果水,而朋友飲咸檸7.

2016-04-20 434 瀏覽
朋支係附近住,話呢間車仔麵好潮就試一試,設計咁年輕睇個MENU 又真係幾多餸揀, 仲有二人餐因為唔係好肚餓,所以只係叫左一個麵同幾個餸好搞笑,分一份同一碟,唔知SZIE差幾遠, 叫曬一碟喇沙味車仔麵,好特別,都未試過食呢種車仔麵。蘿蔔好甜,都幾好食。呢個皮蛋估唔到咁大份,兩個人食都覺多,一碟真係好多,如果可以再流心D更好呢個酸漢雞腳都好大碟,酒味好重好濃味,唔錯既涼伴,唯一唔好係D腳唔夠冧,我D牙唔好,食得有D辛苦瑞士雞翼一碟就正常番,好入味麻辣牛肚叫左一份,咁就剛剛好,都好彈牙,唔錯仲叫左杯咸檸7, 配呢D餸, 正7 點半開始多人, 要等位, 要試多嘢既朋友食一份就得,唔好好似我咁,一份既價錢都算好抵食,幾十蚊可以食到好多
朋支係附近住,話呢間車仔麵好潮就試一試,設計咁年輕
睇個MENU 又真係幾多餸揀, 仲有二人餐
因為唔係好肚餓,所以只係叫左一個麵同幾個餸
好搞笑,分一份同一碟,唔知SZIE差幾遠, 叫曬一碟
瑞士雞翼一碟就正常番,好入味
麻辣牛肚叫左一份,咁就剛剛好,都好彈牙,唔錯
仲叫左杯咸檸7, 配呢D餸, 正

2016-04-15
2016-04-17 494 瀏覽
係油麻地上完堂 下場要尖沙咀番工 一番番到夜晚12點 一定要醫醫肚先去番工 但旺角甘多野食 真係令人眼花暸亂囉 不過聽朋友介紹有個小店係sell新派車仔麵 啲湯底我昅過下眼 真係好特別 我就拉埋個同事去食入面都幾多位 同我想像有出入 環境都乾淨 一掃舊有印象 點菜紙都好方便 圈圈圈就可以等食我點左我最愛既米線 之後就要左個胡椒豬骨湯底 驚吾夠飽所以揀左4餸 胡椒豬骨湯底四餸米線 嗜辣既我揀埋辣汁 佢地自家調製架wo 所以都頗辣 我都無撈勻泥食已經夠辣 食到出汗 啲餸我都幾滿意 唯獨個米線 硬到 下次可以煮耐一排 米線還是淋的好 一路食會擔心消化問題 所以最後都剩左啲食吾到晒 啲餸全部我都好推介 我嗌左辣汁豬皮(好入味 好滑) 豬紅(有味吾會淡謬謬) 墨魚丸(好彈牙 大大粒) 沙爹牛柏葉(好入味 吾難嚼) 佢送既配料有蘿蔔同豆卜 我都好鍾意但豆卜可再淋啲 喇沙湯底三餸米線 我朋友嗌的 我試左個湯 都有椰味 喇沙味都幾足 都幾辣 朋友推介響鈴羅漢果水 依間新派車仔麵有得點涼茶 好有益健康 好似係加3蚊 都合理 加上幾正宗味道 同埋吾甜
但旺角甘多野食 真係令人眼花暸亂囉
好似係加3蚊 都合理 加上幾正宗味道 同埋吾甜
胡椒豬骨湯底四餸米線
喇沙湯底三餸米線
羅漢果水
是日繼續同好姐妹搞結婚的事宜,終於事前工夫叫做七七八八,可以安心食飯!話就話安樂茶飯,但新娘最緊要係咩?唔係婚紗,唔係未來老公,其實係減肥.....雖然我唔洗減,但都要食得清淡少少!哈!最後嚟左西洋菜街的正麵館,因為呢度主打無味精湯底,坐底左睇下餐牌先,平均套餐人均價是50元左右,包飲品有小食,我覺得價錢ok車仔麵都係劃飛的,店方主打的除了食物,就是各款湯底,喇沙湯同埋豬骨湯都是Best Seller.我地兩個各自叫了一人餐,包左一碗麵,小食及汽水,汽水仲可以揀龍鳳檸樂,即是咸檸檬加檸檬,加左呢罐汽水,呢餐一啲都唔健康了。我揀左四款餸,冬菇對比其他店唔算太大隻,不過都幾嫩滑,味道比較淡!豬腸幾乾淨無怪味,不過胡椒湯底的胡椒粒會走入去,初時我以為係洗得唔乾淨,後來才發現是胡椒,可見湯底都足料,食完都好暖笠笠!店員推介的炆牛腩,夾起牛腩挺身,但入口即溶炆得非常淋身。米線份量略多,加埋四個餸,正常女仔都夠飽!小食揀左涼拌西洋菜,店員好細心有問食唔食得辣,因為上面的辣椒同蒜泥都屬於辛辣,因為自己唔太食辣,所以出到黎係減左辣油,味道自然係比較淡口,而且西洋菜比較淋身,同我想像有少少分別就是。好喜
是日繼續同好姐妹搞結婚的事宜,
終於事前工夫叫做七七八八,可以安心食飯!
話就話安樂茶飯,但新娘最緊要係咩?
唔係婚紗,唔係未來老公,其實係減肥.....
雖然我唔洗減,但都要食得清淡少少!哈!

最後嚟左西洋菜街的正麵館,因為呢度主打無味精湯底,
我地兩個各自叫了一人餐,包左一碗麵,小食及汽水,
店員推介的炆牛腩,夾起牛腩挺身,但入口即溶炆得非常淋身。
米線份量略多,加埋四個餸,正常女仔都夠飽!
而且西洋菜比較淋身,同我想像有少少分別就是。
涼拌西洋菜
好喜歡牆上的壁畫,簡單的線條,原來係成間店由淥麵到水吧的過程,好特別!

2016-04-12 570 瀏覽
女人街2旁的路,滿滿都是食店,相信很多人都知,食店食物味道和質素也不一,這次一個人心情悶悶的走進女人街走走看看,見到一間新派車仔麵,好像新開的,內裏坐的滿滿是人,便決定入內一試。正麵館 新派車仔麵食材選擇不算很多,但小吃食物都幾特別,還有湯底選擇不同,飲品選擇也算多,還有套餐提供,任君選擇一個合適自己的要求。食物味道方面,更沒想到都幾出色,食材不是質素底的貨品,麻辣也做得出色,車仔麵份量也彼大碗,價錢以車仔麵來看有點略高一點,如像我這餐,3餸1麵,2小吃和1飲品,一共HKD70/人,但以食物質素和味道取勝,價錢略高一點也不是問題。************************從家樂商場方向,走進女人街的路中,很快便到了正麵館 新派車仔麵的店門外。大大張車仔麵套餐選擇,包括1人、2人、3人和4人餐,各種價錢不同,和朋友來食都可以考慮食套餐。正麵館 新派車仔麵的座位地方也不算少了,還有bar枱形式,方便一人前來食的人仕坐。因為一個人,內裏又滿坐,只好坐在Bar枱之上,枱上還放了些餐單,辣油和食具,方便食客自取。車仔麵,以麵底和湯底一起選擇為HKD15,部份麵底是需要額外加錢和,最特別是麻

************************

車仔麵,以麵底和湯底一起選擇為HKD15,部份麵底是需要額外加錢和,最特別是麻香車仔乾撈,以麻辣汁撈麵為麵底。
湯底選擇有一般的清湯,還有喇沙和胡椒豬骨湯,特別的湯底也不需另外加錢。醬汁更提供款,秘製辣汁、腩汁、咖哩汁和瑞士汁,也不需另外加錢。

食材方面,有HKD8或HKD10的選擇,最特別的食材如嚮鈴,不用打邊爐也能吃到。還有牛肚、豬腸、瑞士雞翼尖、辣味豬皮和鮮豬潤等。
除此之外,還可以任選3餸或4餸一麵餐選擇,套餐配飲品更可以以優惠價選擇飲品,感覺與一般傳統車仔麵有點不同。
特色小色,不是一般車仔麵店能提供的,如wasabi冰鎮芥蘭、涼拌西洋菜、涼拌皮蛋、懷舊蝦多士和瑞士雞翼等等。
這是特色小吃的餐單,部份小吃還可以按每份選擇,這樣一個人也可以選幾款不同小吃,以1份量來選擇,不需要一個人食一碟那麼多。
飲品系列,除了有罐裝飲品,一般茶餐飲品,還有特飲,如咸檸7、薄荷7、龍風檸樂或薄荷朱古力,都幾特別。
川式木耳 HKD6/份,一份的川式木耳份量也不算很少,特色小吃選擇了川式木耳,就是想試下川式辣汁如何。
川式味道帶點辣味之外,還有點甜甜地醬汁,甜辣味道感覺都幾惹味,木耳入口都很爽口,值得一食。
wasabi冰鎮芥蘭 HKD22/碟,一碟冰鎮芥蘭份量也不少,把芥蘭放在冰上,入口確實帶點清涼感。
把芥蘭沾上了wasabi來吃,確實味道很配合,沒有芥蘭單一的清甜味道,讓芥蘭味道更加好吃。芥蘭又很鮮嫩,直接吃也很清甜無比。
麻香車仔乾撈 HKD18,加了麻香的醬在撈麵之上,配上食材五香牛腩 HKD10、特級墨魚丸 HKD8 和嚮鈴 HKD8的車仔麵,因為是3餸1麵,所以這碗麵為HKD36,而且又大大碗。
把麻香醬撈在乾麵之內,乾麵是用上幼麵底,麵底軟腍適中,麻香醬味帶辣又不會很辣,辣得來又帶點麻的感覺,少了川式的甜味,這個麻香醬確實又香又惹味,相信愛食辣的人一定喜歡。
五香牛腩 HKD10,牛腩是四四方方的外形,牛腩炆得夠腍又入味,五香味度又適中,一碗麵有4粒份量,不錯。
特級墨魚丸 HKD8,一碗麵有2粒,墨魚丸賣相和平常所吃的一樣,不知為何叫特級,當吃下之後,才明白墨魚丸彈牙之外,還很香濃墨魚味,確實好吃。
嚮鈴 HKD8,一碗有2條,因為選擇了乾撈沒有湯的,這樣直接吃下嚮鈴會有點乾身。
問了服務員取了一小碗胡椒豬骨湯底,把嚮鈴放入湯中,浸入了豬骨湯的味道,能吃出豬骨湯底很香濃,嚮鈴帶點脆口又腍的口感也好吃,而且還沒有油益的味道,吃車仔麵也能吃到嚮鈴真的好吸引。
我沒有試特飲,因為選擇食麻香車仔乾撈,乾要解除口中的辣味,習慣飲用的凍檸茶,也因為是3餸1麵餐,只需加 HKD6。

凍檸茶茶味不算很濃,但有點略甜和很冰凍的感覺。但當發現吃完辣味的食物,這杯略甜的冰凍檸茶,又能解渴和解辣,感覺又不錯。
  • 川式木耳
  • wasabi冰鎮芥蘭
  • 麻香車仔乾撈
  • 五香牛腩
  • 特級墨魚丸
  • 嚮鈴
  • 凍檸茶
2016-04-11 567 瀏覽
下午茶⋯⋯在放假的時間行下街食下午茶,其實我不是挑釁但又未至於冇要求 四餸麵拼喇沙湯~牛腩不太in,豬皮又唔爽,墨魚丸不是太粉但入口只有麻油味,豬紅只有甜味真是怪怪的,湯底似淡味沙嗲多於喇沙 蝦多士拼瑞士雞翼~鷄翼煮得太耐已經沒有肉汁梅到冇牙都可以食到唯一蝦多士是亮點,沒有入口一口油,蝦交上的芝麻非常香口其實我不明白點解只有好評,客觀一點又未至於劣評,只是不是我想的那碗麵~~~
唯一蝦多士是亮點,沒有入口一口油,蝦交上的芝麻非常香口

2016-04-10
下午茶
2016-04-10 511 瀏覽
新派車仔麵 ($46)位於旺角嘅喱間車仔麵舖,主打新派嘅車仔麵,自家製特色湯底,例如有喇沙湯同胡椒豬骨湯。而司令今日就試左佢另一特色,麻香車仔乾撈麵。 麵底要左粗麵,都算爽口,醬汁用左花椒、香茜、葱、炸蒜、麻油同辣油黎調配,唔算好辣好刺喉,不過就好香,撈埋個麵一齊食都幾正。配料方面,就以墨魚丸同沙茶牛栢葉比較出色。墨魚丸夠彈到,有墨魚鮮味,唔會一團粉嘅感覺。牛栢葉夠爽夠咬口,沙茶嘅味道都幾出,同個乾撈麵嘅汁好夾。
新派車仔麵 ($46)

2016-04-05 883 瀏覽
旺角女人街兩旁原來有好多食肆、各具特色。今天途經揾食、另我眼花撩亂、選擇困難症又來了。剛好一間車仔麵店在面前、唔好諗啦、反正車仔麵多選擇!算是一間新派車仔麵店、整整齊齊的一排檯凳、牆上畫滿趣緻圖案、有份青春氣息。款式多、有套餐、單點、小吃、基乎想食的都有。先選了喇沙湯底、出前一丁麵、餸料選了辣味豬皮、咖喱魚蛋、金菇菜、蠔皇冬菇、蘿白。喇沙湯底濃稠、辣度夠、但椰香再香一點就更完美。餸料的蠔皇冬菇最出色、非常入味。 相反蘿白遜色了、烹煮時間不夠 。另小食點了四款、細細份最適合貪心的我、可嚐多幾款。麻辣肥牛肥瘦参半、有嚼口、但麻辣欠奉還帶甜。涼拌西洋菜醬汁過甜有膩喉感。瑞士雞翼調味恰當、非常惹味、讚!郊外油菜不過不失。飲品點了龍鳳檸樂、對我來說算是新奇、從末飲過。原來是醃製過的鹹檸檬和新鮮檸檬混合加入可樂、味道鹹鹹酸酸、不錯!
旺角女人街兩旁原來有好多食肆、各具特色。

今天途經揾食、另我眼花撩亂、選擇困難症又來了。

剛好一間車仔麵店在面前、唔好諗啦、反正車仔麵多選擇!

款式多、有套餐、單點、小吃、基乎想食的都有。

喇沙湯底濃稠、辣度夠、但椰香再香一點就更完美。

餸料的蠔皇冬菇最出色、非常入味
。 相反蘿白遜色了、烹煮時間不夠

另小食點了四款、細細份最適合貪心的我、可嚐多幾款。
喇沙湯底車仔麵
麻辣肥牛

肥瘦参半、有嚼口、但麻辣欠奉還帶甜。
麻辣肥牛
涼拌西洋菜

醬汁過甜有膩喉感。
瑞士雞翼

調味恰當、非常惹味、讚!
郊外油菜

不過不失。
郊外油菜
龍鳳檸樂
2016-04-02
喇沙湯底車仔麵
龍鳳檸樂
2016-04-01 715 瀏覽
要發揮香港人特質,最重要是識轉彎,面對日常生活各種營營役役,有敢於創造的精神,就可以體現出百樣可能。走入旺角街頭窄巷,不難找到這精神存在於大街小店中。今次就給我碰個正著的走入一間車仔麵店,雖於門口不起眼,但內裡卻有著地道的牆身給人青春無敵之感,黑搭白的簡約裝潢帶給人們舒坦,只是風口位就吹得風大了點。尚未到晚飯時間,有幾位學生哥在老生常談著。餐牌有好幾項美食,包括特式小食,車仔麵的麵款菜式及各種飲料,不同組合任君選擇,有些連我都從未想像過可配襯出這樣的特色車仔麵,似乎就是給大眾來個不受局限的創新。飲品相反較簡單,有薄荷朱古力(走冰)  $20已比其他街頭車仔麵供多款OPTION。而我就點了個咸檸七喜  $20。懷舊蝦多士  $25一碟四件鋪滿香噴噴芝麻的蝦多士,配著酸辣醬,未曾跟車仔麵一起品嚐過。蝦多士較薄身,蝦肉部份味道較濃,最出眾的都是滿口芝麻的滿足感,香香脆脆,值得一試!WASABI冰鎮芥蘭  $22新口味估你唔到的冰芥蘭蘸上WASABI豉油,冰的菜莖爽而清甜,以WASABI帶來刺激口味,為朋友帶來夏天的感覺。朋友另點了個平常未必食到麻辣香車仔乾撈,配以瑞士雞翼、特級墨魚丸及很新頴
餐牌有好幾項美食,包括特式小食,
懷舊蝦多士  $25
值得一試!
WASABI冰鎮芥蘭
WASABI冰鎮芥蘭  $22
朋友另點了個平常未必食到麻辣香車仔乾撈,配以瑞士雞翼、特級墨魚丸及很新頴的響鈴,雖然辣妹朋友對辣度略嫌不足,但整體都稱很好味。
自己就選了湯米線,胡椒豬骨湯底簡簡單單,少少胡椒香加上肉湯咸味。而熱湯遇上響鈴一入口就是令人印象難忘,響鈴薄薄的沾上湯味又有濃濃豆味,值得推介。必食豬腸入口豬油香味,質感頗為爽脆,豬紅蘿蔔不會過腍,不錯不錯。
還送了個生菜呢~都很抵食!
  • 響鈴
2016-03-28 592 瀏覽
同朋友係旺角行完街,諗住簡單地食個午餐。不經意間發現了這間位於女人街檔位後面的新派車仔麵, 望落企企理理於是就入內幫襯。店內裝修行年輕人風格點餐紙同小食紙簡簡單單一目了然,價錢亦不算貴。麵的湯底同一些小食都比較新派。醉漢亦尖亦尖冰冰涼涼,有淡淡的酒香味,如果加返少少鹹味會更加完美。麻辣牛肚牛肚係切絲,比較軟稔入味,伴上麻辣醬汁,有點酸辣少少麻,好惹味。易入口同開胃。麵食我揀左店家推薦的喇沙湯底配米線 加 豬紅,豬腸 同五香牛腩米線真係大大碗,湯底係店家自己"淆"製調配出黎,好濃郁的椰奶香味,同埋有少少辣。湯底附送的蘿蔔好稔同好甜,冇完全冇渣,正。豬紅好滑好入味;豬腸洗得好乾淨,冇多餘的肥油同怪味,好稔好入味;而牛腩亦都係好入味,但如果再稔少少會更加好。朋友都係揀左喇沙湯底,配墨丸,沙茶牛柏葉同豬皮。朋友食完都話唔錯。墨丸彈牙;牛柏葉爽口入味但嫌切得太碎;豬皮都幾厚身同埋都爽口,但如果再入味少少會更加好。食完埋單時,店員都好主動問顧客對食物的意見,值得讚!後來聽講呢間車仔麵原來係由一班年輕人自已創業開店的,值得鼓勵!

店內裝修行年輕人風格
醉漢亦尖
亦尖冰冰涼涼,有淡淡的酒香味,如果加返少少鹹味會更加完美。
麻辣牛肚

食完埋單時,店員都好主動問顧客對食物的意見,值得讚!

• 豬紅
  • 豬腸
  • 麻辣牛肚
2016-03-20 765 瀏覽
旺角出名多野食,中西泰日應有盡有,但想食碗簡單車仔麵,原來甚有難度的。碰巧行過女人街遇上新開的港式車仔麵,車仔麵癮起,就和媽媽入去一試。車仔麵二人套餐$108麵  大大碗,兩個人share完全足夠。已備有不同餸,包括: 響鈴,豬紅,豆卜,冬菇,蘿蔔,豬皮,豬腸,牛柏葉,仿鮑魚 。湯底也需要選一選擇,因媽媽不也辣,我選了豬骨湯。套餐的確方便了選擇困難症患者,而且車仔麵傳統都是按餸計錢,這個麵只是餸都抵了,也吸引了至醒精明眼的媽媽。 除了湯,麵都可以揀,包括幼麵,粗麵,米粉等。我們揀了幼麵,麵質爽口,爽身,夠幼,夠彈牙。唯一缺陷是,套餐的餸固定,而媽媽不吃辣,但豬皮是微辣的,媽媽無辦法品嚐了。油菜 菜新鮮,不過不失,蠔油味帶甜,我喜歡。 瑞士雞翼  很入味,濃濃甜甜的,雞翼皮有咬口,不會煮得太淋,有數粒芝麻點綴,賣相增加印象分。醉雞腳  雞腳size巨型,是凍食冷盤,酒味淡淡的不濃烈,味清,可以再加少少咸,雞腳較硬身,進食時需要較大牙力。特色飲品,左:咸檸7 右:大話7  兩杯均是冰底上,罐裝7up供顧客自己加入。左:咸檸7,冰底下半個咸檸檬+鮮檸檬片右:大話7

車仔麵二人套餐$108
[二人份量大碗麵+油菜+瑞士雞翼+醉雞腳+特色飲品兩杯]

湯底也需要選一選擇,因媽媽不也辣,我選了豬骨湯。

油菜

菜新鮮,不過不失,蠔油味帶甜,我喜歡。

醉雞腳

特色飲品,左:咸檸7 右:大話7
兩杯均是冰底上,罐裝7up供顧客自己加入。
左:咸檸7,冰底下半個咸檸檬+鮮檸檬片
右:大話7, 冰底下咸柑橘醬+一粒話梅
大話7:酸味足夠,建議一開始飲時只輕輕攪拌杯底,待第二次再加入7up時再攪,可以keep住咸柑橘味,又不會太濃。
咸檸7: 半個咸檸份量適合,再加上兩片鮮檸檬,感覺清新,同樣建議,初初飲時不建議攪爛所有檸檬,宜輕輕處理,慢慢待第二次加入7up再攪。

店員禮貌非常,也有主動與我們傾談,詢問我們對食物之意見,可見他們的熱誠態度。

車仔麵精髓在湯底,餸的汁煮濃濃口味,和特色辣汁,新店來說,企理乾淨已經是一個好的開始,耐心泡製,keep著那份熱誠為旺角小店出一份力。加油!
2016-03-01
2016-03-20 753 瀏覽
每次到旺角用餐都是大魚大肉,今次找到一間平民車仔麵。平時光顧的車仔麵店鋪,每人都最少花費HKD 40才可結帳,猜不到這間店鋪最平已有兩餸一麵HKD29的優惠我同朋友兩個都點了三餸一麵,套餐是HKD 36.而小食方面就先來一份麻辣牛肚,一碟油菜。一份是一人份量,而一碟的份量就加倍。而一份價錢是比較便宜的,那可以同朋友分享來吃,吃多數樣小食都頗滿足。麻辣牛肚的醬汁都少辣帶麻,即使不嚐辣的朋友都食到,對面不好辣的朋友都吃不停,醬汁是頗開胃又不搶喉;牛肚切得很薄又爽口,容易咬開及入口。我跟朋友都點了蘿白及豬腸,蘿白切得大件的又份量多,蘿白可以煮得再軟身一點,以便吸取湯底的味道。而豬腸的食材正正就是看到餐廳處理食材是否認真的一環,這些豬腸內外清洗得十分乾淨,不會附有太多黏液弄致豬腸滑身;亦不會吃到豬腸內裡有太多雜質;吃豬腸時覺得很爽口,完全滿足味蕾。而我更會將豬腸點了麻辣牛肚的醬汁,猜不到兩者味道又幾配合。而車仔麵的湯底是胡椒湯底,不過味道不夠突出或者欠缺胡椒的辣味,可以再濃味一點。
我同朋友兩個都點了三餸一麵,套餐是HKD 36.