2023-08-26 139 瀏覽
今晚係灣仔老友話有間潮州菜好正,由其反沙芋頭超好味,即去食環境好大,裝修不錯。店員爽手鵝肝半份-入口即溶,口感好嫩滑,香氣十足,必食之選👍🏻汕頭煎蠔烙-蠔仔超大粒,咬口不油,炸到卜卜脆加小小魚露,好好味糖醋煎伊麵-有韭黃,夠正宗,煎到不油不太乾。仲點唔厚,口感更脆香口,加左砂塘同醋吃法又不錯反沙芋頭條-最傳統手作,雪白色被砂糖包住芋頭,外層脆又唔會甩開,入面芋頭起沙,甜度剛剛好,真心正整體好好,所有都有驚喜,正
今晚係灣仔老友話有間潮州菜好正,由其反沙芋頭超好味,即去食
環境好大,裝修不錯。店員爽手
鵝肝半份-入口即溶,口感好嫩滑,香氣十足,必食之選👍🏻
整體好好,所有都有驚喜,正
  • 糖醋煎伊麵
2023-08-21 353 瀏覽
*地點就喺灣仔地鐵站附近,好方便,一班朋友聚餐嘅話,呢到相當唔錯。潮州菜式一向比較重口味,餐牌上大多係煎炸炒,種類都算多,總有野啱食。*汕頭煎蠔烙*蠔餅黎講略嫌唔夠香脆,落得比較多木薯粉,所以口感比較軟糯。值得讚嘅係蠔嘅份量好多,啖啖都咬得到。*鵝片雙拼*食潮州野唔可以唔食滷水鵝,雙拼配左鵝腎,滷水汁唔會死咸,有誠意。不過腎唔太爽口。*糖醋煎伊麵*好有特色的菜式,附上醋同糖自己沾,煎得好香脆,好食。*反沙芋頭*咬開仲出緊煙,外面係炒至起沙嘅糖,係好甜好甜,但配埋內面嘅芋頭,又幾有風味。
*汕頭煎蠔烙*
蠔餅黎講略嫌唔夠香脆,落得比較多木薯粉,所以口感比較軟糯。
值得讚嘅係蠔嘅份量好多,啖啖都咬得到。
鵝片雙拼
*鵝片雙拼*
*糖醋煎伊麵*
好有特色的菜式,附上醋同糖自己沾,煎得好香脆,好食。
反沙芋頭
*反沙芋頭*
2023-08-20
鵝片雙拼
反沙芋頭
2023-08-18 163 瀏覽
魚露浸花甲花甲尺寸偏大 厚肉多汁魚露味道恰到好處唔會太濃 還品嚐到花甲的鮮甜味汕頭煎蠔烙正宗潮州菜必試蠔仔肉大大粒 好飽滿約一公分厚 炸槳好薄身外皮酥脆 內裏軟滑油潤佐魚露 胡椒粉 更惹味梅汁焗豬手份量很足膠質好豐富 豬手好淋好入味 酸酸甜甜 食多了也不覺得膩伴碟生菜也新鮮翠綠青島精釀原漿啤酒好少餐廳有得飲原漿啤酒不經過濾 不經滅活工序保留鮮活酵母的生啤酒原液酒體會呈現一定的濃濁度泡沫較多較厚身 香氣濃郁口味新鮮純正 風味獨特配上佳餚 更是美味
魚露浸花甲

泡沫較多較厚身 香氣濃郁
口味新鮮純正 風味獨特
配上佳餚 更是美味
2023-08-18 310 瀏覽
是日同家人行完美食展,又差唔多食飯時間。咁回程沿途行返出地鐵站落街搵野食。經過正潮樓家人又想食潮州野咁就去食啦。今日點左半份鵝肝,汕頭煎蠔烙,蝦棗拼蟹棗,糖醋煎伊麵。鵝肝:花生夠淋夠入味,豆腐入晒味。鵝肝口感及味道都好好。汕頭煎蠔烙:香口好味道,蛋香味加埋脆口。而蠔仔飽滿鮮味。加埋醬汁同胡椒粉更加帶起個味道。蝦棗拼蟹棗:兩者都夠香口,蝦味蟹味都超正。口感非常好。糖醋煎伊麵:兩面間一邊脆口,一邊韮王好好味,夾埋糖同醋更加好味。

今日點左半份鵝肝,汕頭煎蠔烙,蝦棗拼蟹棗,糖醋煎伊麵。
鵝肝:花生夠淋夠入味,豆腐入晒味。鵝肝口感及味道都好好。
半份鵝肝

汕頭煎蠔烙

蝦棗拼蟹棗:兩者都夠香口,蝦味蟹味都超正。口感非常好。
蝦棗拼蟹棗

2023-08-17
半份鵝肝
蝦棗拼蟹棗
  • 鵝肝
2023-08-17 89 瀏覽
初嚐潮洲菜👍🏼1. 滷水鵝肉 $138鵝肉好入味 滷水個種咸香完全呈現到出黎 肉質都厚 皮薄薄地加一小層肥膏仔 肥瘦適中 仲有啲花生粒 2. 鵝蛋 $28超大粒 第一次試 未見過多蛋可以咁大粒 個口感都幾得意 食落比較實在同飽滿 整體比較咸 有趣3. 汕頭煎蠔烙 $108呢個係蠔仔煎蛋 冇蚵仔煎咁水 又冇蠔餅咁熱氣 食到蛋香同蛋餅嘅粉漿 幾特別 都幾好食4. 蝦棗拼蟹棗 $168蝦同蟹完美地融為一體 外皮脆身 入面食到啲蟹肉仔夾左係個蝦球到 好彈牙 仲有個雞油點 甜甜地 調到個鮮味出黎5. 香煎蕃薯烙 $88蕃薯條煎餅嘅小食 上面可以再灑啲糖上去 甜甜地 脆脆地 ………………………🌝好多款潮洲菜 呢間都係灣仔嘅老字號 嘢食唔錯 服務環境都ok🌚上菜唔快………………………
初嚐潮洲菜👍🏼

1. 滷水鵝肉 $138

2. 鵝蛋 $28

3. 汕頭煎蠔烙 $108

4. 蝦棗拼蟹棗 $168

5. 香煎蕃薯烙 $88
蕃薯條煎餅嘅小食 上面可以再灑啲糖上去 甜甜地 脆脆地

………………………
🌚上菜唔快
………………………

2023-08-17 71 瀏覽
接男朋友收工 encore佢樓下既潮州菜😋脆皮九肚魚呢款九肚魚到平時大排檔食戈款唔同~呢款個炸粉醬較厚身 食落非常脆口豬油炒蕃薯苗炒蕃薯蕃超香口!仲食到有d豬油渣 邪惡得黎 真好味😝普寧鹹麵線食落似係炆米!最中意係d肥鹹豬肉 連埋麵線一齊食好入味~香煎煎粟米烙呢個好特別 配埋砂糖食!香煎粟米餅 淡淡都係粟米燈 煎到好香口 連埋砂糖食 變左甜品lu!兩者都幾夾!福果甜芋泥滿滿既芋泥😍好似平時似芋泥飲品既芋粉咁 食落非常滑!望落雖然細碗 其實十分飽肚!
接男朋友收工 encore佢樓下既潮州菜😋

脆皮九肚魚

豬油炒蕃薯苗
炒蕃薯蕃超香口!仲食到有d豬油渣 邪惡得黎 真好味😝

普寧鹹麵線
食落似係炆米!最中意係d肥鹹豬肉 連埋麵線一齊食好入味~

香煎煎粟米烙

福果甜芋泥
2023-08-15 89 瀏覽
地鐵站一出, 行4分鐘就到。室內裝修不太豪華,而大廳最大的亮點,是有一幅巨大的「五嶽獨尊」泰山風景畫。滷水鵝片如圖所見,份量好足!滷水鵝片中滷汁的味道勁濃郁,鵝肉好軟嫩可口,肥瘦剛好, 食落口感豐富!下面仲好香滷水豆腐,正試左一道招牌獨特湯水:老菜脯燉豬肚,想不到是採用了存放三十年以上的潮州老菜脯,跟豬骨、豬肚燉製一個小時,據說有助化痰、去滯、養胃,是任何季節都合適的。個人覺味道帶菜脯味但偏深沉,經燉煮後質感腍身而帶點點爽口、美味,喝後具身心舒暢之感。汕頭煎蠔烙:大大蠔烙, 金黃色!每一口都充滿了滿滿的蠔仔鮮味,搭配脆皮麵糊,沒有了大排檔那種熱氣口感!與煎蠔餅不一樣的是:最大的分別就是煎蠔烙要在保持蠔仔的鮮美口感,同時讓麵糊煎得酥脆可口!粒粒蠔仔,脆皮九肚角:與平日食既炸九肚魚的形狀不同,外脆內軟!外層色澤金黃,咬落脆卜卜,而內裡軟綿幼滑,正。
地鐵站一出, 行4分鐘就到。

滷水鵝片

汕頭煎蠔烙:

脆皮九肚角:
2023-08-14
2 分鐘 (堂食)
  • 滷水鵝片
2023-08-10 111 瀏覽
今日去了灣仔,去朋友介紹的餐廳食飯。"正潮樓"在灣仔A1出口 真的好近!人好多,好彩有訂坐!🤤🤤🤩我們點了鵝粉肝半份 $128滷水鵝片 $168鵝蛋 $28沙茶牛肉炒粿條茶位費(晚)$12/位鵝粉肝半份 $128嘩!膽固醇萬歲😝😋入口即容,香香糯糯的鵝肝,和西餐的香煎完整不同體驗!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻滷水鵝片 $168啖啖肉滷水汁好香好入味,配豆腐豆香濃郁!滑滑的內涵外皮吸收滷水的香濃。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鵝蛋 $28原來鵝蛋好大隻!質感爽口彈牙的蛋白,蛋黃粉粉香香的。沙茶牛肉炒粿條 $148牛肉好多!味香濃郁!茶位費(晚)$12/位
今日去了灣仔,去朋友介紹的餐廳食飯。
"正潮樓"在灣仔A1出口 真的好近!
人好多,好彩有訂坐!🤤🤤🤩

我們點了
茶位費(晚)$12/位

鵝粉肝半份 $128

滷水鵝片 $168

鵝蛋 $28
原來鵝蛋好大隻!質感爽口彈牙的蛋白,蛋黃粉粉香香的。

沙茶牛肉炒粿條 $148
牛肉好多!味香濃郁!

茶位費(晚)$12/位
2023-08-09 94 瀏覽
呢排食得多日本野同西餐,突然間好掛住中餐既味道,潮州菜係中餐入面我比較鐘意,放工就同朋友黎到呢間古式古香既正潮樓灣仔站一出行2分鐘都唔洗就到好方便,每張檯都幾大,我地坐左係卡路里就更加舒服菜脯炒粿條($108)唔好睇佢表面咁普通,由於有菜脯,食落都幾香口同有穫氣,兩個人食每人都分到3碗,份量好足鹹檸檬炖鴨($68)好特別既一款燉湯,由於係燉湯,飲落好清好滋潤,鹹檸檬令到喉嚨飲完好舒服,加埋鴨就夠曬滋陰豆醬焗嫩雞($198)有半隻雞既份量,豆醬又唔會太鹹,雞件好滑,如果唔係我地叫左麵,用黎送白飯一流滷水鵝片 - 例牌($168)食潮州野點可以唔食滷水鵝片,鵝片大大塊,下面墊左滷水豆腐,鵝肉肉質唔韌,煮得唔錯

菜脯炒粿條($108)

鹹檸檬炖鴨($68)

豆醬焗嫩雞($198)

滷水鵝片 - 例牌($168)
2023-08-07
2023-08-08 99 瀏覽
心血來潮想食下潮州打冷野,見公司近近地就有一間幾多人讚嘅,book定左位去食下😳🔸鹵水鵝肉🔸鹵水鵝必點item😍鵝肉幾嫩滑,唔會太肥膩~鵝肉鹵得入味,而且個鹵水汁好有層次,唔係死鹹個種👍🔸鵝粉肝(半份)🔸鍾意食鵝肝嘅一定唔可以錯過呢個🤤有別於西式食法嘅鵝肝,呢個鹵水鵝肝係超級嫩滑,慕斯質感嘅粉肝入口即溶~超好食👍🔸煎蠔烙🔸又係每次我都會叫嘅潮州名菜,蛋香味濃加上大大粒蠔仔,香口得黎又唔算好油,沾少少魚露食更添鮮味😋🔸干貝海鮮粥🔸食完蠔烙就冇叫到蠔仔肉碎粥,揀左個干貝海鮮粥~有方魚、鮮魷、干貝等好足料,成個粥都充滿住海鮮嘅鹹鮮味😋當晚坐無虛席,好彩有預先book位,同埋下次要叫多幾個朋友嚟食,多d人食仲可以叫套餐好似仲抵食😳

🔸鹵水鵝肉🔸

🔸鵝粉肝(半份)🔸

🔸煎蠔烙🔸

🔸干貝海鮮粥🔸

話說今晚兩人去吃晚餐,叫了幾樣食物,但最想食的仔粥等了又等,嗺了3次也不得要领,等了共一小時也沒上枱,最後叫侍應取消仔粥,侍應拎張單走時我們還以為可以取消,好戲在後頭。。。及後竟來了一個高級的經理拎張單同我們說,‘’如果你依家走便可以取消,你未走便等到粥上枱與否才能幫你取消‘,即是如果我們未埋單也不能取消,而當時我們還有部分餸菜未吃完,又怎麼能立即走呢?”這個條件交換的技倆,竟然立生在一間這麼多人吃的潮州菜館,果然令人大開眼界。本身不是想取消的,但問題是等了一個小時己經吾想再等了。但想不到過了3分鐘後,同一個經理竟然主動過來同我們取消,但這個不容許食客因為等得太久而取消餸菜的做法,我們基本上從未過。不會再來了,亦絕對不會介紹朋友來這間潮洲菜館吃了。附註:現場環境因為樓底不高,D食客聲音回彈很利害,比街市還嘈吵,同一張枱坐也要大聲講野對方才能聽得清楚,大家考慮一下是否去光顧。
本身不是想取消的,但問題是等了一個小時己經吾想再等了。
不會再來了,亦絕對不會介紹朋友來這間潮洲菜館吃了。

2023-08-02 89 瀏覽
豆醬蒸黃花魚 🥰聽人講豆醬係潮洲家家戶戶必備既調味料,佢地既黃花魚夠哂鮮甜嫩滑,鲜味十足。既有魚肉既鮮味,又有豆醬既咸香味! 面頭仲有蔥段同小量辣椒絲,食起上黎特別惹味可口!🤤老菜脯豬肚湯❤老菜脯食落有陣獨有既清香味,湯頭清甜夠哂健脾養胃,仲有D黑椒所以越飲越暖肚! 老菜脯其實係蘿蔔乾之後佢地擺放日子耐左就會叫老菜脯,所以其實係好珍貴食材。😋蠔仔肉碎粥 😎係潮州菜必點菜式之一,與其叫佢做粥 我覺得應該叫佢做「蠔糜」。因為佢地既米煮到粒粒分明好完整,而唔係平時食開既糊爛! 而且蠔仔鮮甜,份量仲要唔小,配埋肉碎等食材,令碗粥既味道昇華哂~油泡南澳鮮魷😍入口夠哂香口而且爽而不韌! 魷魚劃花刀法係用直刀斜刀兩種刀法切出麥穗狀既魷魚,令魷魚更加易熟同入味,夠哂鮮香而唔油膩。蒜頭、大地魚等簡單配料,完全突出魷魚既鮮味,爽甜彈牙,香氣四溢。

比想像更好食嘅正宗潮州菜😋 放工同家人/另一半食地道中菜有種溫馨嘅感覺 打開個Menu 好多菜式都係出面冇見過/好難得可以食到嘅菜式潮頭煎蠔烙 好似蠔餅 煎得金黃酥脆 略帶鬆軟 蠔仔肥美 口感豐富 蠔味蛋味啱啱好 例牌滷水鵝滷水汁同鵝肉汁相融 非常鮮美 肉質十分細膩嫩滑 醬汁入味 底層有好好食嘅滷水豆腐 豆腐同滷水汁勁夾普寧豆腐外層香脆可口 內層豆腐有咬感嘅鬆軟 放一段時間都仲係咁好食 點埋個醬汁更正 我哋咁啱有叫滷水鵝 普寧豆腐點滷水汁仲正😭😭我哋嗌咗兩個主食 意想不到咁大碗嘅蠔仔粥 好粥了蠔仔好新鮮好肥美 淡淡口感同味道都好正 湯飯嘅感覺 味道鮮甜 完全係天然食材嘅味道 食落唔會覺得口淡淡 糖醋煎伊麵一面香脆一面有面質嘅口感 層次豐富 自己按喜好點醋同糖 調味同個面好夾
比想像更好食嘅正宗潮州菜😋

• 滷水鵝肉
  • 糖醋煎伊麵
  • 肉碎蠔仔粥
2023-07-28 64 瀏覽
平時都鐘意食滷水,估唔到呢道味道正宗,環境舒適,但價錢又好相宜。滷水鵝片鵝片煮得非常軟熟同滑,一啲都唔會韌或者鞋口。滷水好入味,但又唔會過鹹。佢呢隻滷水清香一啲,唔會好大侵藥材味!不過最估唔到都係下面既豆腐!滑到好似啫喱咁,但又吸曬滷水香味!肉碎蠔仔粥雖然一碗,但都夠2-3人share! 入面有好多隻蠔仔,好鮮味!欖菜欖仁炒肉鬆呢個餸好惹味,加左欖仁口感豐富! 配埋欖菜鹹鹹香香咁! 可以送幾碗飯蕃茄炒白菜呢呢個餸就比較家常,不過清清地咁,又比較健康!福果生芋泥最後食埋甜品超滿足!個芋泥甜甜地,十分香滑,佢煮到一啲粒粒都無,真係好好味!

滷水鵝片

肉碎蠔仔粥

欖菜欖仁炒肉鬆

蕃茄炒白菜
呢呢個餸就比較家常,不過清清地咁,又比較健康!

福果生芋泥

2023-07-26 146 瀏覽
潮州菜算是比較昂貴的中菜,就算只是街邊小店也不便宜,今天的這間性價比高,乾淨企理。朋友不吃鵝,叫了一個鹵水豬手,鹵水味濃郁而不咸,份量夠大,豬手脂肪也不覺很肥,骨膠原感重。潮州最出名炸蠔餅,酥炸的表面,煙韌的中層,再加上海鮮味的內涵,而且蠔量多大隻。一次過滿足三個願望。苦瓜冬菇腩肉,潮州的煮苦瓜一向比其他弄的苦,而且不會過軟而口感不好。苦瓜的苦味浸入冬菇內,非常好吃。潮州鹹菜炒麵,炒麵油膩,再配上潮州特製的鹹菜,非常惹味。

潮州鹹菜炒麵,炒麵油膩,再配上潮州特製的鹹菜,非常惹味。