2017-02-10 2685 瀏覽
中環人多車多, 放lunch時間周圍都多人, 好多時都幫襯呢間粉麵店買外賣, 因為平正快。呢日同平日一樣幫襯買外賣, 又方便又快。呢日都唔係好多人買外賣, 得三四個人等外賣, 外賣自取都係同阿叔落單俾錢就企係出街等。呢日阿叔包錯我的外賣比另一個人拎走左, 阿叔就唔知發咩經神係度鬧我, 而且樓面侍應阿姨都話阿叔包錯野比人, 但阿叔死都唔認錯, 鬧我叫左幾次都唔拎外賣但我一直企係門口度都無行開一步, 我100%肯定阿叔無叫我拎外賣。我勁嬲, 我以後都唔會幫襯呢間野, 不知所謂, 粉麵店老闆真係要三思呢d伙計係咪仲要留係度, 我見阿叔唔係第一次咁對d客人架啦。
2017-02-09
外賣自取
2017-01-25 1714 瀏覽
而家咁平既粉麵真係買少見少啦!$20蚊碗,非常抵食魚皮餃米粉 $20四粒飽滿既魚皮餃,個皮食落有少少麵粉既感覺,但整體唔錯,中間既饀都唔太多肥膏。湯底同米粉味道幾好。上餐速度都好快,就算見到有人龍都唔怕,因為好快就排到。
而家咁平既粉麵真係買少見少啦!$20蚊碗,非常抵食

魚皮餃米粉 $20

上餐速度都好快,就算見到有人龍都唔怕,因為好快就排到。
魚皮餃麵
5 分鐘 (堂食)
魚皮餃麵
2016-11-27 1481 瀏覽
微涼的陰天…權記好多同名分店!係咪同一個老闆就唔知,不過大家既共通點都係間間都抵食!就好似呢間中環店!地店又方便!大大隻字寫住$19碗!唔好話中環,好多地方都做唔到呢個價!今日叫左魚皮餃麵!魚皮餃雖然皮厚左小小但係味道真係唔錯!仲有4粒咁多麵身其實幾爽口!不過又唔似平時一般嗰Dd蛋麵咁!有D似肉絲炒麵嗰種!就算唔理價錢,整體黎講都係唔錯!再睇埋價錢直頭超值!
微涼的陰天…

今日叫左魚皮餃麵!

魚皮餃雖然皮厚左小小但係味道真係唔錯!仲有4粒咁多

就算唔理價錢,整體黎講都係唔錯!再睇埋價錢直頭超值!
2016-11-27
  • 魚皮餃
  • 雲吞
2016-11-15 1255 瀏覽
起中環返工,以為食午飯會成為一件難事!人工唔高,最緊要係平靚快啦!19蚊就有一碗,25蚊就雙拼!晚餐就當然要叫雙拼先夠食,招牌雲吞加魚皮餃!價錢咁平,就唔好要求什麼了!因為佢每樣都俾3粒我,又大大粒!魚皮餃應該是自己整的,因為個size大之餘,個皮會較厚!相反,雲吞就皮薄,但個蝦不算新鮮,似雪藏蝦!河粉的分量都充分,一個小女生都食得飽的!食飽飽後的照片,佢個辣辣醬都幾勁下,少少都夠辣,唔好學我搞到紅噹噹!
起中環返工,以為食午飯會成為一件難事!
2016-11-15
2016-09-24 1117 瀏覽
淨麵 8蚊好大碗雲吞淡淡肉 多蝦食完左加多碗淨雲吞再食過員工叔叔好好笑容 好有人情味雙拼麵 16蚊 + 菜 8蚊 + 豆漿 8蚊 = 30蚊真係好抵 上菜又好快魚皮餃一般,佢地個墨魚太同雲吞必食!個湯可能無咩味,加少少魚露正好多!
淨麵 8蚊好大碗
雲吞淡淡肉 多蝦
食完左加多碗淨雲吞再食過

員工叔叔好好笑容 好有人情味

雙拼麵 16蚊 + 菜 8蚊 + 豆漿 8蚊 = 30蚊

真係好抵 上菜又好快

魚皮餃一般,佢地個墨魚太同雲吞必食!

個湯可能無咩味,加少少魚露正好多!
2016-05-04 1599 瀏覽
經同事介紹, 來到有名的權記. 為何那麼出名? 就是夠便宜吧! 全日粉麵一律$19 碗. 中午十二時多到達, 不用特別等候便可入座.店內很光猛, 冷氣也夠, 衞生也算ok. 點選了雲吞麵, 不消30 秒便可送到食客面前, 應可入健力士. 試一口湯底, 清得來也不會淡如水, 又不會過分油, ok的. 雲吞沒有欺場, 也有四粒, size也正常, 有點蝦肉加少少的豬肉,口感爽口彈牙,胡椒粉味不重, 這點很讚! 麵條也不錯, 不會有過分的鹼水味, 整體性價比很高!絕對是快靚正!

絕對是快靚正!
2016-03-07
  • 雲吞麵
2016-01-06 1155 瀏覽
行開中環,又肚餓就去權記食碗雲吞麵。權記好耐之前就會成日食,個陣好似係十蚊碗,依家就要18蚊。雖然係貴咗不過食落口同以前無咩分別雲吞都係大大粒,皮夠薄,入面既肉夠哂入味,蝦夠新鮮,爽口又彈牙麵質爽口、無鹼水味嚟個好重要,好怕食到D鹼水味既麵。
麵質爽口、無鹼水味嚟個好重要,好怕食到D鹼水味既麵。
2015-12-28 880 瀏覽
辛苦一日又收工,健身前要先飽飽肚,怕待會無力運動,在麵檔輕食碗雲吞麵最簡單,既快捷又便宜。本想點河粉,怎料已沽清,只好以米粉代之。不過幾分鐘便熱湯送上,熱呼呼夠暖胃。算大大粒的雲吞共有四粒,皮不厚,咬開全是蝦肉帶少許豬肉粒,蝦肉彈牙似乎新鮮度高,味道有胡椒粉加點鹽度,會咸一點,若帶粉麵入口就剛好,而湯底就不能要求高,夠熱都很足夠,而米粉普通。
雲吞米粉
雲吞米粉
  • 雲吞
由當年沙士$10碗大大粒雲吞麵.................到今日2015年 $19定$20蚊一碗大大粒雲吞麵.........味道無變.............點講都係平.................完
雲吞麵
2015-10-10
2014-08-31 1148 瀏覽
當日7點幾,諗住搵下平得嚟又飽肚嘅粉麵舖搵到見呢間都唔少食評話抵食,於是入去試下原本打算去皇后大道中303那間,但點知行行下,入咗呢間分店單併17,雙併23豆腐,汽水加7蚊自己叫咗雲吞加魚皮餃米友人叫咗雲吞河可能去得較晏,雲吞未熟,要等陣雙併的話,雲吞得3粒單併嘅,則會有4粒我見河粉的,份量也很大碗加了醋及辣椒油,整體滿意
當日7點幾,諗住搵下平得嚟又飽肚嘅粉麵舖
搵到見呢間都唔少食評話抵食,於是入去試下
原本打算去皇后大道中303那間,但點知行行下,入咗呢間分店

單併17,雙併23
豆腐,汽水加7蚊

自己叫咗雲吞加魚皮餃米
友人叫咗雲吞河

可能去得較晏,雲吞未熟,要等陣

雙併的話,雲吞得3粒
單併嘅,則會有4粒

我見河粉的,份量也很大碗

加了醋及辣椒油,整體滿意
5 分鐘 (堂食)
1K
2012-09-11 672 瀏覽
權記的賣點一向是平,也因這樣經常都出現長長的人龍,以致幫襯的興趣大減。今次因為只有另一位同事陪同,又很想試試,所以就來排一下隧了。真的不容易,原來有不少都是一個人在排隧的,所以很多時都只能讓後來的一人先進,好不容易才等到有兩個空位出現。坐下之後二話不說就要它的招牌雲吞河都真不錯,大大粒雲粒,加上彈牙的蝦及豬肉,都算可口。而要讚其實是它的腐乳通菜腐乳醬很有懷舊的味道,而且還可以清楚看到有腐乳點的,真材實料。除了通菜以外,其實用來查麵包都不錯的。

坐下之後二話不說就要它的招牌雲吞河
都真不錯,大大粒雲粒,加上彈牙的蝦及豬肉,都算可口。

而要讚其實是它的腐乳通菜
2012-09-10
10 分鐘 (堂食)
放咗工,走嚟中環已經 6:00 有多,起初想幫襯新森林焗飯,行吓行吓見到那間「中華草本茶集」,又想幫襯買杯嘢飲,搵間粉麵檔食碗麵先。權記門面比較一般,我覺得呢度有點 dirty !由於物價上漲,以前 $10 碗,而家要 $13 碗,雙併 $18;中環區嚟講,總算好抵食!我見到有鯪魚球、雲吞、墨丸、貢丸、牛腩....等等。記得中醫提醒我唔好食咁多丸類,因為有 chemical ,不太健康!我食牛會皮膚敏感!最後選擇鯪魚球雲吞河。河粉賣哂! 咁快架?唯有叫米粉啦!鯪魚球雲吞米 $18我要求走蔥,點知俾咗蔥,阿姐可能唔記得我嘅要求。 鯪魚球 - 有 3 粒,當然不及沾仔記咁大粒,食落又唔係想像中咁腍蓆蓆,都算彈牙!混入一些陳皮粒及蔥粒,甘香撲鼻! 雲吞 - 有 3 粒,入面有爽身鮮蝦,可惜未能去哂蝦腸!感覺不太衛生! 米粉 - 好在唔係太差,都 OK 呀!

權記門面比較一般,我覺得呢度有點 dirty !

咁快架?唯有叫米粉啦!

鯪魚球雲吞米 $18
我要求走蔥,點知俾咗蔥,阿姐可能唔記得我嘅要求。

米粉 - 好在唔係太差,都 OK 呀!

鯪魚球雲吞米
2011-01-17
鯪魚球雲吞米
2010-07-22 330 瀏覽
陪朋友遊走中西區,當然要一試傳統麵食。我喜歡拍照,也以此維生,因此閒時我也帶著相機好吃的東西,也能夠拍下逼真的一面。權記的雲吞麵,就像有些師兄所說,你要他麵質爽口、沒鹼水味、雲吞的式,不過大,豬肉瘦、鮮蝦甜的話,他不能給你你要他不過不失,他做到了;中環鋪租貴,現在$12 元的價錢,吃到這樣的貨式,實在不錯不清楚的話,你可以想像一下,在其他區你付出$17~19的貨式,就是權記的貨式,甚至過之而無不及。
陪朋友遊走中西區,當然要一試傳統麵食。
我喜歡拍照,也以此維生,因此閒時我也帶著相機
好吃的東西,也能夠拍下逼真的一面。

權記的雲吞麵,就像有些師兄所說,
2010-07-03
  • 雲吞麵
2010-02-26 261 瀏覽
在之前好些雲吞麵食評中,曾經說過喜歡傳統雲吞麵的人,會批評沾仔記的"拳頭"雲吞,是破壞雲吞自然生態的原兇,喜歡吃大大舊雲吞的人,就會狂罵廿幾三十銀,兩三口就吃光的細蓉是搶錢.我這個偏向傳統口味的人,今日就到中環卑利街,賣$10碗雲吞麵而馳名的"權記",更正一點,現在已經賣$12一碗.不同角度去看不同事物,對著這些大件夾抵食之雲吞麵,暫且放下傳統的包袱.十二塊一碗,有四粒大大隻雲吞在內.包著的餡料以鮮蝦為主,肥豬肉佔好少數.蝦肉爽口不霉,但蝦味不突出,肥豬肉旨在潤滑一下,吃不出豬肉味來.湯底味道先清,結尾有點鹹.麵條質感過淋,不過沒有鹼水味.光顧這些麵店的人,大多只求飽肚,不會去認真追求雲吞麵的歷史,味道.他們的心目中,只會覺得好吃,不好吃,抵吃,不抵吃.區區一碗雲吞麵,無須要引發一連串的深層次反思.亦不會事後與你來個"雲吞麵研討會".同你講麵條點樣彈牙,雲吞皮點樣滑得彈破,湯底點樣清澈鮮甜.百貨應百客,傳統飲食文化固然要流芳百世,同時亦不會否定,這些抵食夾大件作賣點的麵店的存在.

2009-11-29 181 瀏覽
上週途經這裡,天寒之下見肚子空空,就在此吃了一碗雙併。十五元價錢的一碗麵,說實在的不應抱有太大期望,其湯底成色帶濁,喝了一口,鮮味欠奉而帶點微鹹。麵條則尚算爽口,雖然是從人家拿來的貨色,幸好沒有過重的梘味,當然不會要求甚麼蛋香了。配料選了鯪魚球和雲吞,勝在大粒,咬了一口雲吞,蝦多肉少,味道還算可以,鯪魚球來說,總覺少了一點鮮味,建議可加一點果皮來吊味。價錢不貴,在不好也不差之下,也抱著平常心的態度,街坊小店,主打上班一族的小生意,自給自足,不會因我的食評而有重大影響........掛?! 見牛肉片、牛丸、水餃和貢丸也有,有機會也可能來得多一次覆桌。
上週途經這裡,天寒之下見肚子空空,就在此吃了一碗雙併。

抵食夾大件,味道還有改善空間
雲吞不錯,建議來一碗淨吃的