2021-04-12 834 瀏覽
不太肚餓, 又想點下肚,最好食碗麵這間細細地,但有大大粒雲吞河,不似有味精, 不用食完要飲好多水.價錢真好親民.食一碗也不用$30.豆漿都是好好的配搭其實墨魚丸河也很出色.但是叫一碟菜的量不多, 和沒有其菜選擇, 如果多D量各多D選擇, 就好D.這間得閒就來, 幾好👍🏻
不太肚餓, 又想點下肚,
最好食碗麵
這間細細地,
但有大大粒雲吞河,
不似有味精, 不用食完要飲好多水.

價錢真好親民.
食一碗也不用$30.

豆漿都是好好的配搭
其實墨魚丸河也很出色.

但是叫一碟菜的量不多, 和沒有其菜選擇,
如果多D量各多D選擇, 就好D.

這間得閒就來, 幾好👍🏻
  • 雲吞
2020-12-12 1170 瀏覽
傳統舊式麵檔 買少見少港島區食野都出名比較貴💰係中環用22蚊竟然都食到一碗細蓉 簡直係糧尾嘅恩物 🥰雲吞麵 $22 🍜上菜速度好快 ⏱落完單無幾耐就有得食啦 😎雲吞有四粒 粒粒都大大粒 🥟皮薄足料 帶有少少鹼水味雖然蝦肉同豬肉嘅比例拿捏得好好 非常爽口 🦐🐷但就欠缺咗一啲鮮甜🤨麵嘅質感彈牙鹼水味比較重湯底既味精偏重 飲完會有d口渴💦總括而言以呢個價錢來講真係算係咁🙌🏻Ps: 灣仔、中環、北角都有分店🏬
傳統舊式麵檔 買少見少

但就欠缺咗一啲鮮甜🤨
麵嘅質感彈牙鹼水味比較重
湯底既味精偏重 飲完會有d口渴💦
總括而言以呢個價錢來講真係算係咁🙌🏻

Ps: 灣仔、中環、北角都有分店🏬
2020-07-29 1375 瀏覽
{$22一碗雲吞麵🌟!}#kong_girl_foodie出街食.前日幾返工lunch食我好中意雲吞麵🌟呢間權記雲吞麵有幾間分店!重點係佢價錢好平!22蚊子一碗一餸麵!環境都幾大,乾淨!.❣️三餸河粉(🌟雲吞,魚蛋,貢丸) $36自家製魚蛋,唔彈亦冇乜魚味台灣貢丸,正常嘅自家製雲吞,肉同蝦比例啱啱好!好味每個餸都有3粒,河粉份量都好多!.❣️通菜 $12通菜就正常味道👍🏻.📝總結想平平地食個雲吞麵,又唔高要求,呢間好適合你呀😝.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7.5/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡: 7/10🌟推介: 7/10.📍 權記雲吞麵中環卑利街2號地下#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #上環美食 #上環#權記#權記雲吞麵#雲吞麵#中環#中環美食
{$22一碗雲吞麵🌟!}
#kong_girl_foodie出街食
前日幾返工lunch食我好中意雲吞麵🌟
呢間權記雲吞麵有幾間分店!
重點係佢價錢好平!22蚊子一碗一餸麵!
環境都幾大,乾淨!
❣️三餸河粉(🌟雲吞,魚蛋,貢丸) $36
自家製魚蛋,唔彈亦冇乜魚味
台灣貢丸,正常嘅
自家製雲吞,肉同蝦比例啱啱好!好味
每個餸都有3粒,河粉份量都好多!
❣️通菜 $12
通菜就正常味道👍🏻
📝總結
想平平地食個雲吞麵,又唔高要求,呢間好適合你呀😝
❣️食完俾分時間❣️
🌟推介: 7/10
📍 權記雲吞麵
中環卑利街2號地下

2020-07-26
有時想簡簡單單喺中環上環區食碗粉麵🍜,估唔到食肆雲集、物價高企地段都仲有平靚正,絕對係醫肚之選🥢真係冇睇錯係$22,睇到好多人話糧尾救星,味道一啲都唔差㗎,性價比高!分量女仕啱啱好,雲吞大大粒有蝦有豬肉,好standard ✅ 湯底唔會淡而無味👍🏻油菜無記錯都係$10平都唔代表伏嘅👍🏻

油菜無記錯都係$10
平都唔代表伏嘅👍🏻
2020-05-19
  • 雲吞米
2019-11-18 1218 瀏覽
現家已經好難食到好食既細蓉,難得呢間個湯底仲食到濃濃既蝦味,現家出面大部分已經食唔到呢陣味。仲要22蚊一個餸~雙併都只係29蚊~係中環黎講係相當抵食~同埋老闆好好人,會落手落腳做,我好欣賞。
仲要22蚊一個餸~雙併都只係29蚊~係中環黎講係相當抵食~
同埋老闆好好人,會落手落腳做,我好欣賞。
2019-11-18
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-11-17 926 瀏覽
中環食野閒閒地都$50~$60起今日竟然揾到哩間權記,一個餸嘅面都只系$22(好平)鮮牛肉都一樣價錢兩個餸都系$29加多碟菜成張單$50有找哩間野從此就變左我飯堂啦
中環食野閒閒地都$50~$60起

成張單$50有找
哩間野從此就變左我飯堂啦

2019-11-04
2019-09-18 1251 瀏覽
呢間雲吞麵食過2-3次,我每次都叫雲吞麵,另加碟腐乳通菜,味道其實真係好一般,都係貪佢平。但係平野真係冇咩好野😢記得上次食果陣,食到一半,碗雲吞麵入面突然發現有張tissue既角,嚇左我一跳,我即刻舉手同個阿姐講,呢個阿姐第一反應係好鎮定咁話可能係d雲吞痴住d紙巾,佢之後換過第碗俾我。其實佢咁鎮定仲要即刻知個source, 係咪經常都有呢個情況呢?😢 不過算啦,當時我係覺得賣到咁平唔可以要求咁多既。因為要慳錢,今日又來到呢間諗住野食啦。點知另一個阿姐超串,激死人😡 睇開我食評既都會發覺我好少會彈一間餐廳,但呢間野真係太過分了!我入到去坐底,舉手示意阿姐過來同我落單啦,當時個阿姐同我距離大約有3米,佢見到我舉手,係旭都冇旭過,就咁唉係個出餐位度,大聲呼喝問我食咩~我真係好唔gur, 我作為顧客,點解要我配合你呢?所以我唔理佢,睇佢幾時過來。然後佢附近有客落單,佢又識行埋去落單喎,佢果邊落完單,我再望佢,佢望到我又當我冇到喎🙄 然後我再大聲叫'唔該!',當時其實全部人都感覺到個阿姐有問題,佢仍然係唉係度旭都唔旭,我就話佢企咁遠我點落單呢,個阿姐仲好意思答話'你大聲叫就得啦'🤬🤬其實係中環呢

其實係中環呢d 咁多寫字樓既區,你要d客配合你,大聲叫,而你完全唔識尊重人,你做咩服務性行業呢?

唔尊重客人,其實幾平都冇用啦。
2019-06-01 1256 瀏覽
呢間$22蚊一碗既魚蛋粉,雙拼再加錢。份量方面,細細碗女仔都算夠食既,但男仔可能要食多啲野先得好似會唔夠飽。河粉個口感有啲驚奇,食落好似食緊雲吞皮咁皮,有啲散收收既口感,魚蛋都唔錯係幾彈牙,佢地自製既
呢間$22蚊一碗既魚蛋粉,雙拼再加錢。
份量方面,細細碗女仔都算夠食既,
但男仔可能要食多啲野先得好似會唔夠飽。

2019-05-21
2019-05-16 910 瀏覽
有時在上環做野,其實上環都多平野午餐,呢間權記我久唔久都嚟食下。那日叫了雲呑米和腐乳通菜(好多菜),30蚊,你話係上環區去邊度揾! 不過你要預咗中午要勁等位,D店員無咩服務。說真雲呑米都好好食,D雲吞唔係D好大隻,中size,有四隻,我通常拼米粉,會無咁油,米粉夠爽又大碗,雲吞蝦和豬肉和大地魚粉比列唔錯,食落又鮮又有汁,又滑口,湯底好清無話死多味精,加埋D潮式辣油更香更惹味,同譚仔有得揮! 重有D腐乳通菜,無油㵉㵉,幾清新,食下菜又健康又高纖,D腐乳 汁好惹味,如健康D,叫走汁都好,三十蚊好飽又抵食。

2019-03-05 913 瀏覽
通常一個人又冇人約又唔知食乜好既時候,都會想去搵間又平又好味又快既鋪頭食...一個人乜都唔想諗麻,哈哈。講返碗雲吞麵先,27蚊兩個餸其實老實講都唔可以再要求d咩,仲要係中環食。味道正正常常,份量合理。環境就正正常常,舊式鋪頭咁,都唔會想特別留低架啦,都係食完就走架啦。本人覺得其實呢間雲吞麵鋪幾岩遊客加上又想感受下香港舊式文化,地道又平民既野食。如果鐘意食辣,不妨試下佢個辣椒油,味道唔錯!最後結論俾得廿幾蚊就有碗麵食仲想點
通常一個人又冇人約又唔知食乜好既時候,
雲吞貢丸麵
2019-03-01
5 分鐘 (堂食)
2019-02-24 722 瀏覽
上環不嬲都出名食地道野,今次食番間細個成日同老豆食,好有感情既雲吞麵鋪頭—權記-魚蛋雲吞撈麵加底 $27魚蛋幾爽口彈口,雲吞大大粒味道唔錯, 唯一可惜既位係包果陣唔夠細心,留左舊蝦尾係入面。撈面底用蠔油黎撈,魚蛋雲吞同蔥花湯另上,蠔油落得有啲姑寒,唔加底既話都只係僅僅夠撈。麵用既係鹼水幼麵,好重鹼水味,口感亦都幾爽口唔會煮得太冧。個人黎講覺得撈麵最抵食,一個麵幾種食法😈 一半放落湯當湯麵食,其他照樣用蠔油撈。順帶一題佢啲秘製辣椒醬好正,加埋落麵到配埋蠔油都係十分正。-魚片雲吞湯麵 $20魚片一樣咁彈咁爽,湯底夠曬清,飲落唔似有落味精,女朋友表示可以再咸啲啲。份量黎講 冇加底既麵底都十分重手,兄弟們食一個麵底都夠食。-客觀黎講食物水平係合格之上、甚至比唔少連鎖麵家更加好食,再加上咁抵既價錢,岩曬糧尾既中環打工仔食。大家經過中上環亦都可以試下,係一間充滿人情味既鋪頭黎,依家香港地道食店買少見少,係香港人既就一定要撐!
魚蛋雲吞撈麵加底 $27
魚蛋雲吞撈麵加底

魚片雲吞湯麵 $20
魚片雲吞湯麵

2019-02-13
魚蛋雲吞撈麵加底
魚片雲吞湯麵
2018-12-21 873 瀏覽
年尾洗費特別多,今晚想慳慳地解決,在上環地鐵站附近,權記絕對是不二之選!今時今日,單拼雙拼都是二十個大洋一碗粉麵,比麥當當特價餐還便宜!這種價錢在中上環哪裡找?叫了雲吞米及油菜,雲吞有四粒,中等大粒,鮮蝦彈牙,真材實料,味道中上,米粉份量也足,大大碗好夠飽!加多碟菜埋單都只是$30,有菜有肉有澱粉,清清地又健康!之前有叫過牛丸米,牛丸有黑椒粒吃起來很惹味,不是一般粉麵鋪的hea牛丸!性價比爆登的小店,希望長做長有,待我糧尾時有餐好野食!

性價比爆登的小店,希望長做長有,待我糧尾時有餐好野食!

2018-12-21
2018-10-31 826 瀏覽
時光倒流的平價雲吞麵👍🏻今日中環來個快食lunch ,係公司附近一間叫權記雲吞麵食一去到,我已經比個餐牌嚇親😱😱$20一碗雲呑麵,$27雙拼⁉️天丫❗️❗️❗️會唔會太平,仲要係中環,平時普通一確雲吞麵都要至少$3x-$4x我覺得太神奇1️⃣墨丸雲吞米$27⭐️⭐️⭐️⭐️⭕️墨丸雲吞各有3粒⭕️雲吞係鮮蝦包,雖然蝦的size細少少,但有2-3隻蝦,所以好抵食平均一隻雲吞就似一個乒乓波的大小⭕️墨丸都好彈牙,好大粒🔴米粉的分量有點少,如果女仔就絕得夠食,男仔可能要加底會比較好😂而且跟餐可以➕💲8就有支豆漿or可樂連油菜都係$11就有一大碟,真係太平啦,性價比一流👍🏻
時光倒流的平價雲吞麵👍🏻

今日中環來個快食lunch ,係公司附近一間叫權記雲吞麵食

一去到,我已經比個餐牌嚇親😱😱
$20一碗雲呑麵,$27雙拼⁉️
我覺得太神奇
墨丸雲吞米$27

1️⃣墨丸雲吞米$27
⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️墨丸雲吞各有3粒
平均一隻雲吞就似一個乒乓波的大小
⭕️墨丸都好彈牙,好大粒

而且跟餐可以➕💲8就有支豆漿or可樂
連油菜都係$11就有一大碟,
真係太平啦,性價比一流👍🏻

2018-10-31
墨丸雲吞米$27
2018-08-28 848 瀏覽
以前響中環返工,經常食呢間雲吞麵。幾年無黎,今日經過見到仲響度,當然要入懷緬一下啦😎雲吞依舊皮薄餡靚,蝦肉夠鮮,而且到宜加都仲係咁抵食,響中環竟然仲係賣$20一碗👍
2017-12-08 2141 瀏覽
權記由細食到大,由炮台山第一間舖就因為拾蚊碗而成為擁躉,雖然由拾蚊碗食到依家廿蚊碗,但權記都仲係跑贏大市;今日喺中環開完會,醒起都起碼超過成年無食過權記喇,就嚟懷緬吓佢個魚露加辣油先。阿姐話無牛腩,唔知係呢間無賣定係賣哂呢?嗌咗個牛肉河加淨雲吞,雲吞一如以往好似乒乓波咁大粒,我鐘意一粒分四啖食,喺每一啖之間點啲舖頭自炒既辣椒油;牛肉被輕輕醃過,鬆肉粉又唔會話落太多,都仲係二十年如一既嗰隻味,呢隻味係要喺權記先至搵到既;河粉嚟講比起好多雲吞麵舖都要滑;湯底有熟悉既淡淡魚味,食到一半落啲枱面我至愛嗰三寶,魚露,醋同辣椒油,好似有啲泰越風味咁,又係另一隻食法。