2023-04-18 112 瀏覽
灣仔出名多歷史悠久地道既港式茶餐廳,好多遊客黎香港都必定會嘆下果間茶記既人氣食品。呢間檀島咖啡餅店就係其中一間懷舊老字號,當中酥皮蛋撻、菠蘿包、西多士最為人熟悉,每日新鮮出爐,大受港人歡迎,每日好快賣完就無!【蝴蝶酥 & 拿破崙餅 】兩款酥皮都非常大件抵食,每一層都層次分明😋【鮮香蕉斑蘭卷蛋 】店員推介必試鮮香蕉斑蘭卷蛋,因為唔係用香蕉油而係用新鮮香蕉🍌整架,非常鬆軟好味😋果然無介紹錯!【 夾心西多士】熱辣辣呈上既西多煎到金黃色,上面放左塊牛油,香味撲鼻,非常之滋味!【 菠蘿海鮮炒飯 】食左咁多甜點,黎一個夠鑊氣既菠蘿海鮮炒飯同埋茶記凍飲真係大滿足!😋❤️小編最滿意既係,呢間港式茶餐廳既staff非常主動友善,小編最欣賞就係呢種親切感!❤️得閒會再黎試今次賣晒未能食到既人氣菠蘿油哦~😄🫶🏻分數:(10分滿分💛)味道:8價錢:9環境:8服務:9(以上評分只是小編個人口味而已)💥 檀島咖啡餅店 (軒尼詩道) 📍 灣仔軒尼詩道176-178號地下及閣樓#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastr

【蝴蝶酥 & 拿破崙餅 】
兩款酥皮都非常大件抵食,每一層都層次分明😋

【鮮香蕉斑蘭卷蛋 】

【 夾心西多士】

【 菠蘿海鮮炒飯 】

分數:(10分滿分💛)
味道:8
價錢:9
環境:8
服務:9
(以上評分只是小編個人口味而已)

#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#餐廳推介#假日好去處#灣仔美食#茶餐廳推介#港式茶餐廳#蝴蝶酥#拿破崙餅#鮮香蕉斑蘭卷蛋
蛋撻我都係香港食過吳少間金園,祥興既蛋撻都係榜上🫡呢間咁 出名既 蛋撻當然有機會就會一會佢啦😋酥皮蛋撻$10酥皮好酥啦🤣真既 係千層酥咁👍🏻蛋偏橙色少香 夠滑👌🏻而當中係 偏甜(係我喜歡既甜度)結: 暫時係我 蛋撻既no.1🎉(只係 甜多點🥴岩我口味)金園,祥興既好正👍🏻🫡期待 下次試埋 古法拿破倫🫡#酥皮蛋撻#檀島咖啡餅店
蛋撻我都係香港食過
吳少間
金園,祥興既蛋撻都係榜上🫡
呢間咁 出名既 蛋撻
當然有機會就會一會佢啦😋

酥皮蛋撻$10
酥皮好酥啦🤣
真既 係千層酥咁👍🏻
蛋偏橙色
少香 夠滑👌🏻
而當中係 偏甜
(係我喜歡既甜度)

結: 暫時係我 蛋撻既no.1🎉
(只係 甜多點🥴岩我口味)
金園,祥興既好正👍🏻🫡
期待 下次試埋 古法拿破倫🫡

#酥皮蛋撻
#檀島咖啡餅店
外賣自取
2023-04-16 96 瀏覽
呢間舊式咖啡廳位於灣仔嘅軒尼詩道,聽聞係張學友其中一部電影中嘅取景地方🤣 整體十分懷舊,一邊係普通茶記,另一邊就有個小角落專賣熱辣辣嘅麵包、蛋撻、蛋糕等!會話值得到訪🙈晚市套餐有好多款式~ 菜脯肉鬆煎蛋雖係簡單嘅家常菜但味道幾有驚喜,蛋角生熟程度適中,外層帶點脆身,餡料飽滿,鹹香味突出,夠鑊氣,配飯一流🍳 蘿蔔炆牛腩份量十足,蘿蔔清甜無渣,牛腩偏大件,未算好腍但勝在炆得夠入味~ 個人私心推介菠蘿咕嚕肉,外皮微脆,肉質嫩滑,酸酸甜甜咁十分開胃🍖 而沙茶牛肉炒菜心都唔錯,牛肉雖切成大片但比想像中嫩,菜心新鮮惹味,配合得好好👍🏻 可惜當日無曬茶記經典嘅蛋撻同懷舊拿破崙批,不過見其他款式整得好靚所以都想試試呢度嘅質素~ 椰撻甜度適中,散發著淡淡嘅椰香,食落都唔會好膩、蝴蝶酥餅香脆可口,上面鋪滿甜甜又邪惡嘅糖,感覺好幸福~ 朱古力曲奇看似普通但食落反而有驚喜,苦中帶甜,牛油香氣滿滿,仲有層朱古力夾心,絕對比得上出民嘅餅店💕

2023-04-13 85 瀏覽
首次嘗試哩間老店 嗌佐經典焗豬扒飯 他們的飯都係冇加配嘢飲噶 需要正價15min現焗 賣相係靓嘅 但是冇咩芝士豬扒是椒鹽豬排 非常之薄身 骨好多 肉質有啲硬 質素麻麻 同個茄汁唔係好搭😅底係蛋炒飯但係冇味 飯唔係好乾身 茄汁質地稀味道只有少少甜 好彩可以落鹽味道麻麻 CP值低 餐具有啲污周 但服務員會給你添水 我個人覺得對面新寶餐廳焗豬質素更高更逮食
15min現焗 賣相係靓嘅 但是冇咩芝士
焗豬扒飯

檀島咖啡餅店是一間好懷舊的茶餐廳 它沒有想像中茶記的吵鬧 更加像是朋友之間閒談的那種聲量店員都很有禮貌 會簡單介紹餐牌 然後如果想不到要點什麼的話也可以問問他們(主要推薦蛋撻和拿破崙.ᐟ 從灣仔地鐵站出發的話A4出口比Openrice寫的A5近好多➸茶餐: 沙爹牛肉煎蛋撈丁麵 | $50 | 7.5/10雖然吃過午飯 但吃口沙爹麵可以做到重新開胃嘅效果沙爹醬濃稠度適中 不會很膩 隱約吃到一點花生碎花生味道都比較隱約牛肉份量好多 兩個人share都夠➸合桃拿破崙 | $14 | 9/10拿破崙工序繁複 坊間已經好少見何況是三層呢配料有千層酥皮 合桃碎 吉士醬 和薄層蛋糕酥皮好多層要小心吃酥皮吉士和蛋糕一口吃有點像椰絲哈哈整體不會很甜 要試.ᐟ ➸熱奶茶 | 跟餐免費去茶記不能不要杯港式奶茶吧奶茶口感順滑 顯出師傅撞茶速度夠快 力度夠大喝起來茶和奶的比例大概是7:3兩者融為一體味道一致最後帶一點點茶的回甘#foodstepsinhk_灣仔 #foodstepsinhk_港式

➸茶餐: 沙爹牛肉煎蛋撈丁麵 | $50 | 7.5/10

• 拿破崙
  • 熱奶茶
  • 奶茶
2023-04-06 172 瀏覽
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔🔻 檀島咖啡餅店 灣仔軒尼詩道176-178號地下及閣樓/🧃極品蛋撻 酥皮好多層,好厚身,咬落去好酥脆鬆化,入面嫩滑重蛋香/🧃拿破崙第一次食懷舊港式拿破崙,好大件,層次味道同口感都好豐富,餅底實淨+脆,有牛油香。中間嘅部份係忌廉,係空氣感嗰隻,輕盈得來好香,仲有合桃碎,增加口感/🧃脆皮豬仔包配奶油烤得好脆好香,重牛油重奶油,極邪惡/🧃吉列魚柳好大件,炸得好靚仔,皮脆肉嫩/🧃炸雞髀薯條生炸雞髀好正!熱辣辣!雞髀肉好滑好juicy/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔
🔻 檀島咖啡餅店
灣仔軒尼詩道176-178號地下及閣樓
🧃極品蛋撻
酥皮好多層,好厚身,咬落去好酥脆鬆化,入面嫩滑重蛋香

🧃拿破崙

🧃脆皮豬仔包配奶油
烤得好脆好香,重牛油重奶油,極邪惡

🧃吉列魚柳
好大件,炸得好靚仔,皮脆肉嫩

🧃炸雞髀薯條
炸雞髀好正!熱辣辣!雞髀肉好滑好juicy

2023-04-01 178 瀏覽
檀𡷊咖啡店歷史悠久,相信無人不知,之前末有什麼什麼咖啡精品店嘅時候,檀島就引入全球最優質咖啡原料,以獨特烘焙方式,調配出香滑咖啡。時至今日,充滿著懷舊味道啊!一場來到,當然要食出爐蛋撻,酥皮餅底是我最喜愛的,非常鬆化,牛油味香濃。內餡香甜,下午茶佳品。花生醬西多士都係經典食物,兩片多士之間塗上花生醬,煎烤至黃金色,再淋上煉奶,牛油,真係邪惡之極⋯⋯哈哈!檀𡷊咖啡必飲之選,有獨特嘅味道,順滑口感。

檀𡷊咖啡必飲之選,有獨特嘅味道,順滑口感。
2023-04-01
2023-03-30 178 瀏覽
次次出街都話要搵間茶餐廳食下午茶,但係總係冇一次實行倒🥹吾係時間問題就係因為lunch 食太飽🥲呢日終於決心咁去左呢間係灣仔次次經過都比佢啲麵包,蛋糕蛋撻吸引既茶餐廳食個下午茶😶‍🌫️.👁‍🗨 咖央西多士配紅豆冰(7.5/10)💲52.➰呢度有咖央,朱古力或者比較傳統常見既花生醬西多士揀,我就叫左個比較少食既咖央配搭,西多士賣相都幾吸引,炸到金黃色,雖然冇煉奶,得牛油同埋糖漿,但係都依然好食,咖央味幾香濃,食落冇花生醬咁膩,整體又吾會話好甜,幾有驚喜😂紅豆冰就冇咩大特別,紅豆算多,甜度都適中🤓.👁‍🗨 香煎雞扒公仔麵、呑拿魚奄列(7/10) 💲50+8.➰呢個係常餐離既,雞扒煎得香脆,吾會話好油,如果想要奄列就要加$8🥲係火腿奄列同呑拿魚奄列兩者中,揀左後者,相對少見有啲特式😇呑拿魚帶點點甜味,同雞蛋配搭吾會奇怪,公仔麵就比較淡味,不過不失😬常餐包左杯野飲,叫左凍奶茶,飲落幾香濃,滑身.👁‍🗨蛋撻(7/10)💲10.➰冇預期中既出色🥹蛋香做得吾錯,食落鬆脆,但係個人略嫌酥皮既味道整得一般同埋比較厚身😬.🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 咖央西多士配紅豆冰(7.5/10)💲52

👁‍🗨 香煎雞扒公仔麵、呑拿魚奄列(7/10) 💲50+8

👁‍🗨蛋撻(7/10)💲10

🔛 整體評分(7/10)
2023-03-26 243 瀏覽
一踏出灣仔地鐵站,高樓大廈矗立,路上人車爭路,每一個彎位都都有新建築物,新的景觀但陪伴灣仔這麽多年的,除了仍然有像時間匹輪對抗的叮叮電車,還有 屹立在軒尼詩道七十多年的的檀島。若是遇上蛋撻出爐的Timing, 整條街都會聞得到,-當然,其他糕點撻類也好吃。-一進去檀島,你就會覺得有點時間倒流的感覺,沒有豪客喜歡華麗的裝修,卻有最 樸實無華的卡座與圓桌方桌,這就是大家都喜歡的香港茶餐廳味。-焗豬扒飯豬扒食得出係豬腍肉,厚肉得黎多汁鬆軟入味,豬扒大大件唔會太柴,而且蕃茄醬調教得剛剛好, 食落酸甜開胃 飯底炒得金黃再焗,份量也多,一個女仔肯定食唔晒,好食😍-乾炒牛河炒得有鑊氣,牛肉要Juicy嫰滑之外,河粉也不會斷開一截截,條條分明不油膩,醬油比例也好好,不會死咸。師傅功傳不比大酒樓弱。-來得檀島,當然也要叫奶茶和雞批,熱奶茶奶滑茶香,茶膽果然是不一樣,色香味俱全。-樽仔奶茶也份外吸引人,凍飲與熱飲也 顧及得到。-另外不得不提雞批,雞肉洋蔥等配料,外皮焗得香脆鬆化,-入口惹味,即使簡單一杯茶一件撻也已經很滿足。

一踏出灣仔地鐵站,
高樓大廈矗立,路上人車爭路,
每一個彎位都都有新建築物,新的景觀

但陪伴灣仔這麽多年的,
除了仍然有像時間匹輪對抗的叮叮電車,
還有 屹立在軒尼詩道七十多年的的檀島。

若是遇上蛋撻出爐的Timing, 整條街都會聞得到,

當然,其他糕點撻類也好吃。

一進去檀島,你就會覺得有點時間倒流的感覺,

沒有豪客喜歡華麗的裝修,

卻有最 樸實無華的卡座與圓桌方桌,
這就是大家都喜歡的香港茶餐廳味。
焗豬扒飯

豬扒食得出係豬腍肉,厚肉得黎多汁鬆軟入味,
豬扒大大件唔會太柴,

而且蕃茄醬調教得剛剛好, 食落酸甜開胃

飯底炒得金黃再焗,份量也多,一個女仔肯定食唔晒,好食😍

乾炒牛河
炒得有鑊氣,
牛肉要Juicy嫰滑之外,

河粉也不會斷開一截截,條條分明不油膩,

醬油比例也好好,不會死咸。

師傅功傳不比大酒樓弱。
來得檀島,當然也要叫奶茶和雞批,

熱奶茶奶滑茶香,茶膽果然是不一樣,色香味俱全。

樽仔奶茶也份外吸引人,凍飲與熱飲也 顧及得到。

另外不得不提雞批,雞肉洋蔥等配料,外皮焗得香脆鬆化,

入口惹味,即使簡單一杯茶一件撻也已經很滿足。
2023-03-22 246 瀏覽
當日行行下街想食個下午茶,之前聽人地講都出名間店,既然經過,而咁啱又想食下野,就入啦😌*瑞士雞肶薯角瑞士雞肶既瑞士汁調到剛好, 唔會過甜或過鹹,成隻肶都好入味, 仲可以保持到肉汁,唔會乾身, 配埋大大件既薯角,食落口都覺得滿足😋😋😋*廚師推介---四川酸菜魚既然有廚師推介幾款,當然要簡一款啦, 四川酸菜魚,一上枱就聞到陣香味酸辣香味,個湯底好濃味,魚肉食得出好鮮,好軟滑,再配埋其他配菜,豆腐卜,酸菜,豆芽,再加埋一碗白飯,完成係家的感覺😍😊*極品蛋撻唔食過都唔知佢點解咁出名蛋撻,因為真係真係真係好好味, 難怪咁受歡迎😋😋😋👍👍👍*鮮油菠蘿包好香好香既鮮油菠蘿包,咬落去好鬆軟,真係會忍唔住會繼續咬多幾啖,停不了口😋😋😋👍👍👍*冰鎮檀島奶茶 / 熱奶茶凍同熱既奶茶都飲埋, 個人比較偏向熱既🤣可以自己調甜度😆但凍既都好好飲,特別係就快夏天,實會叫凍既,可以解熱,飲完都涼哂🤪

*瑞士雞肶薯角
*廚師推介---四川酸菜魚
*極品蛋撻
*鮮油菠蘿包
*冰鎮檀島奶茶 / 熱奶茶
2023-03-22 145 瀏覽
朋友帶我黎灣仔出名既茶記下午茶,我地坐低左睇左個餐牌好多選擇,下午茶同小菜都有,我地叫左一碗肉骨茶飯,肉骨茶好濃味仲有好多豬軟骨好有咬口,呢度必食推介一定要叫自家制拿破崙,好傳統同埋好巧工夫去整既一款甜品,呢度整到每一層都好厚同香脆既餅底加埋d涵好正,勁鬆脆,配埋樽裝奶茶冰鎮既香滑口感,另一杯必叫檀島超牌咖啡,香濃咖啡味入口好香同味道好夾食拿破崙時候飲,乾炒牛河牛肉好多好大碟抵食,上菜速度快,牛河炒到好乾身唔會勁油膩。

灣仔本店,分兩個區域,一邊是麵包區,另一邊就是茶餐廳,座位很多,裝潢走懷舊港式茶餐廳設計,牆上仲有印有香港景點,非常有本地特色😍餐廳以酥皮蛋撻、菠蘿包、西多士最為人熟悉,當然亦有其他炒粉麵飯,及羊腩煲等粵式小菜必食之選:極品蛋撻最有名的酥皮蛋撻,熱辣辣的,牛油香撲鼻😌,咬開可以見到脆皮層次,口感鬆化😋 至於蛋心香滑軟熟,甜而不膩菠蘿包新餅店的菠蘿包,不是太扎實,就是太輕身,有些連外層也不脆😅呢度嘅菠蘿包,上碟還是暖暖的,外層嘅酥皮金黃色的好搶眼,包滿大半個麵包,香甜脆口,而麵包亦好鬆軟🥰下午茶餐都推介😍花生醬西多士、香蔥碎牛炒蛋三文治港式花生醬西多士,即叫即整,上面放上牛油🧈,立即溶化,加上糖漿,全件都金黃色,口感外酥內軟,混合蛋及花生醬香,難以抗拒的誘惑😋三文治餡料有滿滿的蔥花、碎牛及炒蛋,雞蛋好嫩滑,蔥香濃郁,牛肉鹹鹹香香,麵包軟熟

必食之選:
極品蛋撻

菠蘿包
新餅店的菠蘿包,不是太扎實,就是太輕身,有些連外層也不脆😅

下午茶餐都推介😍
花生醬西多士、香蔥碎牛炒蛋三文治

• 酥皮蛋撻
  • 菠蘿油
  • 花生醬西多士
茶餐廳是香港歷史飲食文化佔重要位置,第一次來到這一間灣仔老字號打卡,平常在這邊搭巴士回家,難得在看完花展後來嘆一個港式下午茶。📍位置:灣仔站 A5 出口,轉左步行約4分鐘,餐廳門口正是往新界區的巴士站。🏠環境:以黃色的招牌,分開兩部分經營,一邊是普通茶記,另一邊是賣出爐麵包、蛋撻或蛋糕等。室內頗大,近門口的右邊是收銀,左邊是淺綠色卡座配玻璃枱面,牆身是貼上反光鏡,四處都掛上菜名和香港電影《月滿軒尼斯》的場照,充滿懷舊氣息。🤵🏻服務:以人手點單,不收加一。🍽️下午茶:下午二時開始供應四款下午茶套餐,設最低消費22元。🍞咖央西多士 $45是一道非常邪惡的多士😆,因為有一片厚牛油在麵包面🥹,正慢慢溶化,並附上一樽糖漿。個人認為不需要下糖漿,味道已夠甜香😋,麵包中間塗上甜香的咖央,炸得外脆內軟😍,加上方形麵包大份😉,所以吃完後都滿足到不需要吃晚餐了。🥧酥皮蛋撻 $10酥皮很厚身且多層摺起,咬下去是感受到非常鬆脆🤩,中間的蛋就很滑溜,甜度剛好,充滿蛋香,難怪成為招牌☺️。🍵熱奶茶 (跟餐)茶香奶滑,味道回甘,不需加糖,是很正宗的港式奶茶。

🤵🏻服務:以人手點單,不收加一。

🍞咖央西多士 $45

味道已夠甜香😋,麵包中間塗上甜香的咖央,

🥧酥皮蛋撻 $10

🍵熱奶茶 (跟餐)
茶香奶滑,味道回甘,不需加糖,是很正宗的港式奶茶。
2023-03-16
  • 酥皮蛋撻
2023-03-16 185 瀏覽
行行下見到對面有間舊式咖啡餐廳,過去睇下有咩食,門口既蛋糕西餅已經賣得七七八八,想試下d蛋撻都冇機會添,咁就入去試下其他野餐廳好大間,仲係舊式既風貌,待應仲係著白色工作服,人手落單,仲要好好禮貌添,好有親切感🥰中式晚餐有七款比你揀,我揀左沙薑蔥油雞,感覺一次食到兩種口味🤣,呢到有半隻雞,雞肉好嫩油,蔥油味道好突出,豉油用來撈飯好好味,配返杯好耐冇飲過既童年回憶利賓納,一個人既晚餐都相當唔錯👍🏻

「檀島」呢個名年輕一輩未必識。我是一名九十後,聽過呢個名。記憶中檀島有開過麵包鋪但不知何時消失了。之前都唔知有間「檀島咖啡餅店」,是次特意去幫襯。❤️黎到一定要試呢度好出名嘅「合桃拿破崙」實淨得黎好脆。入面有d忌廉,為拿破崙增添油份,入口唔會乾。合桃令拿破崙食黎更有口感。❤️今日終於見識到咩係檀島咖啡☕️啦!😍咖啡真係好香濃幼滑又唔澀👍🏻。咖啡配拿破崙簡直係絕配!拿破崙嘅甜同咖啡嘅苦互相中和,呢個配搭真係無得頂!👏🏻朋友自創拿破崙點咖啡食法,呀,又幾好味喎~😍❤️紅豆冰唔會太甜,紅豆夠粉。鍾意佢用碎冰唔會太凍👍🏻。❤️焗豬扒意粉鮮茄豬扒味道似京都豬扒,肉質靚,肥瘦適中,唔會乾爭爭又唔會太油膩。豬扒份量都有成5-6塊好多。意粉撈左茄汁好掛汁。加上洋蔥🧅好香。❤️另外加左$28 追加小食:上湯雜菇浸娃娃菜。娃娃菜爽脆。湯底夠曬熱,食到最尾仲熱!雞湯帶出菇嘅鮮味。份量啱啱好,雖然睇落係一碗嘅份量,但係其實已經差唔多成碟,$28真係超值!❤️咖哩牛筋腩飯🍛用上港式咖喱,咖喱調配成適合香港人的口味。咖喱好香,唔辣仲有啲甜甜地,送飯一流!牛筋腩軟腍入味。重有薯仔做配菜。薯仔夠粉,正!

❤️今日終於見識到咩係檀島咖啡☕️啦!😍
咖啡真係好香濃幼滑又唔澀👍🏻。

咖啡配拿破崙簡直係絕配!
拿破崙嘅甜同咖啡嘅苦互相中和,呢個配搭真係無得頂!👏🏻
朋友自創拿破崙點咖啡食法,呀,又幾好味喎~😍

❤️紅豆冰唔會太甜,紅豆夠粉。
鍾意佢用碎冰唔會太凍👍🏻。

❤️焗豬扒意粉

❤️另外加左$28 追加小食:上湯雜菇浸娃娃菜。
娃娃菜爽脆。
湯底夠曬熱,食到最尾仲熱!雞湯帶出菇嘅鮮味。

❤️咖哩牛筋腩飯🍛