2015-01-27
話說Office 就嚟要係中環搬去上環,有同事話上環真係好多野食,第二時食飯真係唔使憂啊~ 我哪裡憂過食飯呢? 我最憂嘅係返工地點遠左! 我們公司包lunch架,有幾可會出來食啊.....但呢位同事仲係硬要拉我過嚟搵野食,行左3,4條街一無所鑊,最後我倦極,話我好想食拉麵,於是就拉左佢入嚟呢間拉麵舖勒。這裡有一半座位也是卡座,牆上貼了許多有關店主的報道,啊~ 真係估唔到原來店主係因為福島件事,所以來香港開舖。這間舖頭除了提供酒水外,也可以替客人代訂日本的酒,還有同一時間,店主還會替人補習日語,業務真多元化呢! 也體現到店主很努力賺錢 ~ 我們一坐下,店員已禮貌地奉上熱茶,香濃的綠茶呢~ 好耐無飲過~ 這裡的特式就是有男仕和女仕套餐,份量不一,不過$78的女仕套餐,有迷你拉麵、小食、豆腐沙律和飲品算是相當化算,我在大圍吃龍x拉麵一碗拉麵也是這樣的價錢啦! 這裡是上環,還要有小食、沙律和飲品,真係叫抵。所以我都毫不猶疑就選了這個。等了十多分鐘,拉麵來了~~~~ 真的很豐富呢~ 這客豆腐沙律比我想中的份量大呢~ 不論是青瓜、豆腐、生菜還是蕃茄,也有很新鮮的感覺,不像切了很久,客人點了才砌出
至於麵質方面,煙煙韌韌不錯,質地爽滑,硬度適中,因為我喜歡較硬身的拉麵,吃起上來相當有質感喔!
說回這件豚肉蕃茄卷,豚肉沒有雪藏味道,內裡的蕃茄也沒烤得過熟,個人認為這小吃不錯~
豚肉蕃茄卷