2022-10-30 102 瀏覽
♨️Joie Cafe 樹蛙咖啡佐敦廣東道501號松峰一樓@joiecafehk ♥️裝修好舒服嘅一間樹蛙cafe,周圍都係打卡位,仲有一個粉紅色corner一定好受女生歡迎,而且落地玻璃環境夠晒開揚,又係一個旺中帶靜的小角落🔷Orange Mocha帶點點橙味但朱古力味唔濃嘅一杯飲品,好欣賞個拉花好靚🔷English breakfast tea🔷Salmon, egg, croissant 🔷All day breakfast 食物正常發揮及足料,幾欣賞個all day有藜麥同hams食物:8/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotograph
♨️Joie Cafe 樹蛙咖啡
佐敦廣東道501號松峰一樓
@joiecafehk

🔷Orange Mocha
帶點點橙味但朱古力味唔濃嘅一杯飲品,好欣賞個拉花好靚
🔷English breakfast tea
🔷Salmon, egg, croissant
🔷All day breakfast
食物正常發揮及足料,幾欣賞個all day有藜麥同hams

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #latteart #佐敦美食 #食在佐敦 #樹蛙 #alldaybreakfast #打卡餐廳

2022-09-28 675 瀏覽
24.09.2022 星期五 晚樹蛙咖啡 Joie Cafe 今晚要到西九文化區戲曲中心大劇院,欣賞香港話劇團的「大狀王」,睇劇前要先到附近找美食。在佐敦附近找到這間「樹蛙咖啡」,看來很有特色,於是訂枱試試。咖啡店在一樓,但在街外只要抬頭就要見到兩邊大大的玻璃窗,一側掛著「Joie」,另一側是「Cafe」的霓虹燈,還可以窺採到餐廳內的一二。店舖位於松峰,步上一樓,就見到咖啡杯上心型的招牌,餐廳內空間感很大,地方很漂亮寬敞,採光十足;顧名思義,周遭滿是樹蛙的裝飾,最吸晴當然是左側一堂小梯台,牆上掛上大大的樹蛙圖案。餐廳其中一角經過精心佈置,全是粉紅、紫色好浪漫色調,一張小矮台,周圍放置了墊子,天花上掛上了一個個圓形波波。只要用心留神,就發現餐廳有很多漂亮的打卡地方,但若要拍照,建議日間來會更佳,晚間除了光度不足,而且街外霓虹光管/招牌會對相片有一定的影響。all day breakfast $118巴馬火腿、煙三文魚、藜麥、炒蛋、薯餅、番茄仔、餅乾、牛角包餐廳食物選擇雖然不多,但看得出經過用心烹調。這個全日早餐比較特別,加上藜麥和巴馬火腿,薯餅和牛角包也做得香脆。Berry Croiss
24.09.2022 星期五 晚

樹蛙咖啡 Joie Cafe

all day breakfast $118
巴馬火腿、煙三文魚、藜麥、炒蛋、薯餅、番茄仔、餅乾、牛角包
all day breakfast

Berry Croissant $88
牛角包、雲呢拿雪糕、果仁、莓
這個甜品比較簡單,但雪糕配上兩個小牛角包也很美味;下趟試試其他甜品
Berry Croissant

Latte $34 Hazelnut Syrup +$3
咖啡很濃滑,拉花很漂亮,加了Hazelnut 又不會太甜。
Latte +Hazelnut Syrup

溫馨提示,除了星期二休息,餐廳晚上營業至八時,最後點餐時間為六時半,所以要預早些時間到。

這間餐廳之所以那麼受歡迎,除了充滿特色的環境,還有這是一間寵物友善餐廳,歡迎攜帶動物一同前來;我當天正好遇上Max,一隻好可愛、熱情的柴犬哥哥,真的很開心。

不能不讚,除了廚房水吧的職員,當天雖然只是一個女職員,但她笑意盈盈,服務週到,還常常幫助拍照。

找天平日放假再去,在這般幽雅的環境下靜靜坐、看看書,享受寫意的生活,是一個不錯的選擇。

#寵物友善餐廳
2022-09-24
all day breakfast
Berry Croissant
Latte +Hazelnut Syrup
  • All  Day  Breakfast
  • Latte + Hazelnut Syrup
2022-08-22 382 瀏覽
朋友推薦呢間Cafe既食物同環境好靚得好好味入到黎環境都幾舒服,仲有好多打卡位我哋叫咗個蝦意大利粉個汁整得味道岩岩好,而家蝦好彈牙同好多汁而家蝦既份量都無偷工減料啊另外,我哋叫咗個韓式炸雞,佢將雞粒加入韓式辣醬,好野味得黎又唔油,啖啖都係雞肉而無咁多炸粉,再加左好多蔥絲。我地兩個女仔全部清晒啊甜品我哋就叫左牛角包雪糕牛角包好鬆化,雪糕好滑好香雲呢拿味而飲品我哋分別叫咗一杯鮮奶搽茶同埋一杯latte每一杯咖啡既拉花都唔同睇得出咖啡師既用心製作而家呢間Cafe仲可以帶寵物上黎添啊想坐幾耐都得。適合有寵物既主人同咪約朋友上黎吹下水
朋友推薦呢間Cafe既食物同環境好靚得好好味

入到黎環境都幾舒服,仲有好多打卡位

我哋叫咗個蝦意大利粉
個汁整得味道岩岩好,而家蝦好彈牙同好多汁
而家蝦既份量都無偷工減料啊

,再加左好多蔥絲。
我地兩個女仔全部清晒啊

甜品我哋就叫左牛角包雪糕
牛角包好鬆化,雪糕好滑好香雲呢拿味

而飲品我哋分別叫咗一杯鮮奶搽茶同埋一杯latte
每一杯咖啡既拉花都唔同
睇得出咖啡師既用心製作

而家呢間Cafe仲可以帶寵物上黎添啊
想坐幾耐都得。

適合有寵物既主人同咪約朋友上黎吹下水

2022-08-21
2022-08-08 344 瀏覽
[ Joie Cafe 樹蛙咖啡 ]假日plan咗去西九文化區行下打下卡,去之前嚟咗呢間樓上cafe,以樹蛙做主題,湖水綠色為主調,環境清新闊落。✿ 意大利粉, 蝦, 龍蝦蕃茄汁, 羅勒 🍝$128去殼蝦肉彈牙有質感,粗身意粉配上濃郁嘅龍蝦蕃茄汁好掛汁,加埋羅勒葉倍感清新,食完唔會膩👍🏻👍🏻✿ 提拉米蘇, 馬斯芝士, 特濃咖啡, 可可 $98呢款tiramisu嘅espresso用咗個細杯分開上。店員講解咗兩種食法,第一種係就咁切嚟食,食落較脆口有口感;另一種食法係配上espresso,質感會較林,但帶濃郁甘香嘅咖啡味。兩種食法都好味🤤✿ Hot mocha 熱朱古力咖啡 ☕️$45mocha帶咖啡香&朱古力風味,拉花好靚好啱打卡😍 總結🫦cafe位於大廈一樓,但環境好開揚,有個超大落地玻璃望到出面街景,好relax呀。😍而且係寵物友善餐廳,食嘢當日見到唔少主人帶埋🐶🐶嚟打卡。店舖仲準備咗d青蛙頭飾俾大家打卡,好可愛阿🤣🤣除咗湖水綠仲有個area係粉紅色,都好啱打卡阿🎀✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Joie Cafe樹蛙咖啡 地址:佐敦廣東道501號松峰1樓電話:6
[ Joie Cafe 樹蛙咖啡 ]

✿ 意大利粉, 蝦, 龍蝦蕃茄汁, 羅勒 🍝$128

✿ 提拉米蘇, 馬斯芝士, 特濃咖啡, 可可 $98

✿ Hot mocha 熱朱古力咖啡 ☕️$45
mocha帶咖啡香&朱古力風味,拉花好靚好啱打卡😍

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Joie Cafe樹蛙咖啡
地址:佐敦廣東道501號松峰1樓
電話:68830166
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
吃完lunch想找個漂亮地方打卡,繼續和朋友聯聯天,就來了這家可愛又溫暖的餐廳☺️ 只喝了杯飲料,但已經想推這家餐廳🫶🏻 店長非常友善熱情,餐廳裝潢用心,打卡位又超多,坐位寬鬆,兩旁大玻璃牆讓光線明亮!更多的圖片和影片可到IG觀看唷🫶🏻————————————————————————·主菜·- All day breakfast 💰158有牛角包、風乾火腿、沙律、薯餅、炒蛋、炒蘑菇、三文魚、藜麥豐富又營養👍🏻 推介🤤·飲品·- Pink 💰60草莓+梳打水,不會太甜或者像藥水,滿解渴der🫶🏻- Blue 💰60如果你是喜歡酸酸甜甜,需要解渴,推薦給你!說實在話,本來聽到店長說是藍色,藍橙的味道,無法想像,有點怕怕der但聽到會是酸酸甜甜,直覺告訴我,鐵定會喜歡!推薦給你們唷☺️————————————————————————·注意事項·餐廳也歡迎寵物內進,記得來之前詢問清楚唷🫶🏻
更多的圖片和影片可到IG觀看唷🫶🏻
————————————————————————
·主菜·

All day breakfast

- All day breakfast 💰158
有牛角包、風乾火腿、沙律、薯餅、炒蛋、炒蘑菇、三文魚、藜麥
豐富又營養👍🏻 推介🤤

·飲品·

Pink

- Pink 💰60
草莓+梳打水,不會太甜或者像藥水,滿解渴der🫶🏻

Blue

- Blue 💰60
————————————————————————
·注意事項·
餐廳也歡迎寵物內進,記得來之前詢問清楚唷🫶🏻
2022-07-24
All day breakfast
Blue
2022-07-25 171 瀏覽
🙂One of those instagrammable cafes. The cafe is on the 2nd floor, easily accessible and at a convenient location.👍🏻Environment: lots of IG-able spots for people / people with their dogs to take pictures. The little pink balloon corner or the tiffany blue background would be cute for pictures. Clean toilet and cute decoration all round the cafe. 🍴Foodwise, was your usual cafe level kind of food.🍵espresso matcha latte ($60), you can opt for oatmilk by adding a few dollars. It looks cute but was to

🍵espresso matcha latte ($60), you can opt for oatmilk by adding a few dollars. It looks cute but was too sweet for my liking

🥪Deluxe breakfast ($158), including 2 sausages, some quinoa salad, some salmon, scrambled egg, a fish finger, some mushroom and a mini croissant and a hush brown

🥗Quinoa salad with some rocket and half avo. Quite a small portion and not filling even for ladies. Fully ripped avocado and fresh salad leaves though.

🦴Dogs friendly so seeing lots of people bringing the dogs in for shots. Quite nice to have dogs friendly cafe that doesn't smell horrible. Checked with the boss lady, better book in advance so they can arrange if you are a fur parents.
2022-07-16 185 瀏覽
帶寵物入去,唔小心屙左小小尿,已清潔左,消左毒,男店員走來大大聲講要比500蚊清潔費,但事先入門口冇講明,冇明顯嘅字眼通告帶寵物嘅冇去食,狗餐廳有冇狗就唔知啦。

帶寵物嘅冇去食,狗餐廳有冇狗就唔知啦。
柯士甸站A出口, 一上隧道便會見到此餐廳, 門口在地下, 上樓梯1樓, 格局清新, 用上青草綠, 角位用上粉紅色,女士 們打卡一流。早上8點來品嚐早餐, 清靜, 音樂舒服唔嘈。可在餐廳窗外望到佐敦道繁忙街頭, 汽車往來, 如鬧市中的清泉。 能在cafe吃了清靜又好味的早餐, 今天非常滿足。 早餐B, 牛角包配煙三文魚加炒蛋。2小個牛角包, 熱及脆皮, 讚。炒蛋又熱又滑, 超讚。煙三文魚, 沒有腥味, 好。沙律菜及蕃茄仔, 如再配少許沙律醬或醋。就更perfect.總評: 9分環境及衛生: 9分早餐食物: 9分服務: 有禮9分質素: 9分。(<個早餐真的很滿意, 質素高。>)

早上8點來品嚐早餐, 清靜, 音樂舒服唔嘈。
能在cafe吃了清靜又好味的早餐, 今天非常滿足。

早餐B, 牛角包配煙三文魚加炒蛋。
2小個牛角包, 熱及脆皮, 讚。

炒蛋又熱又滑, 超讚。

煙三文魚, 沒有腥味, 好。
沙律菜及蕃茄仔, 如再配少許沙律醬或醋。
就更perfect.

總評: 9分

環境及衛生: 9分
早餐食物: 9分
服務: 有禮9分
質素: 9分。(<個早餐真的很滿意, 質素高。

2022-07-01 154 瀏覽
3號風球下,戶外去唔到唯有搵間可以坐室內嘅餐廳,呢間cafe真係一流,唔止有好多打卡位,冷氣充足,仲可以比狗仔坐室內,即日book中午12:30pm都有位。去到無人,幾乎包場,當然要即刻打卡先。午餐唔算好平,但質素OK同有期間限定菜式。同埋飲品唔止咖啡,仲有好多其他選擇,有cocktail、水果特飲添。我地2大人、1BB+1小狗飲品: Orange Mocha+Rose Latte主食: 松葉蟹肉炸蝦意粉甜品: Creme Brulee, Green Apple, Lemon Grass
去到無人,幾乎包場,當然要即刻打卡先。
午餐唔算好平,但質素OK同有期間限定菜式。

我地2大人、1BB+1小狗
飲品: Orange Mocha+Rose Latte
主食: 松葉蟹肉炸蝦意粉
2022-07-01
2022-07-01 136 瀏覽
見FB有人講呢度,所以放假試吓。交通好方便,坐西鐵A出口行一個街口就到。黎到唔多人但係坐坐下就full house。黎到之後staff好friendly帶入座,裏面環境好整齊乾淨。食物就係cafe種類為主,我哋叫左兩個牛角包,一個牛油果一個parma ham, 兩個都好好味。咖啡一杯ice latte, 一杯caramel latte。咖啡質素唔錯。喜歡🐶🐶就應該好開心因為非常pet friendly。一定會再嚟!
見FB有人講呢度,所以放假試吓。
喜歡🐶🐶就應該好開心因為非常pet friendly。
一定會再嚟!
2022-07-01
2 分鐘 (堂食)
環境超開揚🍝非一般濃厚XO忌廉汁 必食焦糖燉蛋!-一間新開嘅樓上Cafe,環境清新闊落,玻璃落地透光,而且仲係Pet-friendly,隨時都有狗仔一齊打卡,超級過癮。-🍝Parma Ham、XO忌廉汁、尖通粉 ($118)令人極驚喜嘅XO忌廉汁,非常惹味,尖通粉內外包滿醬汁,配上鹹香Parma ham,配搭一流。🦐龍蝦蕃茄汁、大蝦、羅勒、意大利粉 ($128)同樣濃厚嘅龍蝦蕃茄汁,包住每條意粉,酸甜中帶鮮甜,一啖接一啖食唔停口。🥖堅係炸石斑魚薯條 ($118)用上真正石斑原條起肉,非常巨型,質感厚實嫩滑,配上日式芥末,特別而又惹味微甜。🥧焦糖燉蛋、青蘋果香茅 ($78)非常精緻嘅焦糖燉蛋,面層焦脆,下層幼滑,散發蛋香,濃郁雲尼拿香。🍵Matcha Latte ($50)🍹U Like Oranges ($65)抹茶Latte係呢到招牌,茶香濃厚,而且拉花真係超精緻,打個卡就一個下午,舒服!

環境超開揚🍝非一般濃厚XO忌廉汁 必食焦糖燉蛋!

🍝Parma Ham、XO忌廉汁、尖通粉 ($118)

🦐龍蝦蕃茄汁、大蝦、羅勒、意大利粉 ($128)

🥖堅係炸石斑魚薯條 ($118)

🥧焦糖燉蛋、青蘋果香茅 ($78)

🍵Matcha Latte ($50)
🍹U Like Oranges ($65)
2022-06-26 96 瀏覽
今日叫左杯espresso matcha latte味道唔錯,賣相都好靚,一杯超牌froggy,味道可以,糸用新鮮奇異果肉,一碟羅馬生菜,煙三文魚,柏瑪豆芝士,凱撒汁,分量少咗啲但係芝士好香,另一份牛角包,柏瑪火腿,柏瑪臣芝士,蕃茄,味道唔錯,值得一讚係服務員態度非常好
2022-06-12 138 瀏覽
公司附近之前新開左一間樓上Cafe,平時每日收工行過都會經過呢間Cafe,於是約埋兩個同事lunch time過黎食吓野順便返工嘅時間都可以chill吓😌一入到餐廳覺得好relax同因為Cafe外牆係玻璃嘅關係,感覺好開楊,打咭一流🤩我地分別點咗兩個All Day breakfast同一個輕食All Day breakfast材料好豐富好多健康仲好味道😋牛角包,牛油果,煙三文魚面頭嘅牛油果醬好濃味,雖然係輕食但份量都足夠飲品點咗Dirty,Vanilla Coffee同Cappuccino

All Day breakfast
材料好豐富好多健康仲好味道😋

牛角包,牛油果,煙三文魚
面頭嘅牛油果醬好濃味,雖然係輕食但份量都足夠

2022-06-08
午餐
一次過滿足你3個願望的店舖🪄這間樓上店,一進去已經予人一種家的感覺,以Tiffany Blue顏色做主調,配上木製桌椅,再加上自然光令店舖非常明亮,讓人感到放鬆😌。這裡除了售賣食物,亦有1/4空間售賣女裝👗而且Pet Friendly, 不少顧客帶了小狗來用膳及拍照🐶 一邊看著小狗一邊進餐,令我的心情都特別愉快。.食物方面,選擇雖然不多,但質素不俗。All Day Breakfast 正常發揮,而它特出的是以藜麥取代茄汁豆,更加健康好味。唯一美中不足是薯餅真係太散。至於長通粉,Pama Ham本身無得輸,再配我最愛的火箭菜,大大加分。醬汁濃稠控制適中,味道有驚喜,帶有XO醬味道。🍝 Penne Pama Ham $118🥗 All Day Breakfast $118
一次過滿足你3個願望的店舖🪄

🍝 Penne Pama Ham $118
🥗 All Day Breakfast $118
午餐
佐敦一帶越黎越多新cafe進駐~ 今次去左間位於佐敦鬧市入面 係1樓嘅樓上cafe☕️-先要經過住宅嘅正門 已經有優雅舒適嘅感覺~ 雖然是樓上cafe 但十分開揚 🪟落地玻璃可以完完全全睇到街外嘅風景🍃 而且裝修係以湖水綠粉色為主 仲有可愛嘅樹蛙公仔 座位數量唔算好多 空間感好足夠🫰 另外呢間都係間竉物友善餐廳 當日都見到有毛孩打卡影相📸😆 窗邊座位更加放上座墊 邊食邊睇窗外風景💚🔻🔻🔻🔻🔻✨ 樹蛙全日早餐 ($128)餐廳嘅招牌全日早餐 裡面有薯餅菇、炒蛋🍳、蕃茄仔🍅、藜麥、煙三文魚🍣、巴馬火腿、牛角包🥐同火箭菜~ 單單係以上配搭已經逼爆隻碟😂炒蛋炒得幾嫩滑 欣賞佢份沙律會額外加上健康藜麥🫰 牛角包十分香脆 有好香牛油香味🧈 每樣配料都煮得岩岩好~佢仲有另一款真係叫逼爆全日早餐😆比起呢份仲有魚柳同德國腸🤣 (明明我叫呢款都已經好爆😆)-✨ 龍蝦蕃茄蝦意粉 ($128)除左全日早餐 我地仲叫左碟意粉~ 龍蝦汁味濃郁 裡面會食到蕃茄蓉 而蝦都經過調味 上面仲有羅勒🌱 味道再昇華✨ -✨ Matcha Latte ($50) & Hojicha Latte ($50)呢2款飲品係餐廳最新推

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 樹蛙全日早餐 ($128)

✨ 龍蝦蕃茄蝦意粉 ($128)

呢2款飲品係餐廳最新推出🥰 先講講佢地嘅拉花~ 你係會感受到佢地嘅用心 好精美嘅獨角飛馬同玫瑰(?)🥹 而味道我個人喜歡焙茶Latte 焙茶味偏苦澀 而且有焙煎過嘅香味~ 抹茶latte也不錯 同樣相當濃郁👍

🔺🔺🔺🔺🔺
📍樹蛙咖啡 (尖沙咀)
🗺 尖沙咀廣東道501號松峰1樓