2024-02-09 22 瀏覽
位於尖沙咀白蘭軒道的「樂酒場 がくさかば」裝潢滿滿日本風味,牆上和天花板佈滿日式燈籠和霓虹光管,分榻榻米和正常坐位區,播放日本歌曲,食物方面居酒屋有嘅,呢度都一定會有,而且有好多不同選擇,另外自家製嘅飲品都非常出色👍🏻🐠▪️迷の刀五 刺身盛合非常足料抵食,五款刺身分別有三文魚、吞拿魚、油甘魚配三文魚籽、帆立貝、大甜蝦,每款大件厚切,新鮮鮮美🐟▪️三文魚層層疊紫菜壽司飯卷,疊上滿滿的三文魚再鋪上明太子醬,店員即場灸燒,燒得焦香之後,再鋪上蟹籽和香蔥,夠惹味🥘▪️日式甜醬牛肉鍋加烏東壽喜燒汁風味,鍋內材料滿滿,有大蔥、豆腐、金菇、娃娃菜、本菇、冬菇,滾咗之後再加上烏冬、牛肉和雞蛋,所以材料吸收哂醬汁的味道,香甜美味🦀▪️蟹味噌甲羅燒配多士甲羅燒有蟹肉,蟹膏,蟹籽,鵪鶉蛋,蔥花,燒完之後蟹膏味道超香超濃,配上多士最美味🥑▪️牛油果山葵漬新鮮牛油果、紫菜絲伴上芥辣醬油汁,入口甘香,健康美味的開胃菜🦪▪️牡蠣の清酒蒸用清酒將生𧐢蒸熟,𧐢身飽滿,清甜無比🦐▪️吉列童星蝦兒時回憶的童星點心麵,包在炸蝦上香炸,口感脆口無比,蝦肉彈牙,味道鹹香充滿童星點心麵的味道,幾得意🍈▪️蜜瓜燒酌蜜瓜梳打配合日式燒酒和雲呢拿雪糕,

🐠▪️迷の刀五 刺身盛合

🐟▪️三文魚層層疊

🥘▪️日式甜醬牛肉鍋加烏東

🦀▪️蟹味噌甲羅燒配多士

🥑▪️牛油果山葵漬

🦪▪️牡蠣の清酒蒸
用清酒將生𧐢蒸熟,𧐢身飽滿,清甜無比

🦐▪️吉列童星蝦

🍈▪️蜜瓜燒酌
蜜瓜梳打配合日式燒酒和雲呢拿雪糕,口感香滑酒精不太濃,滿滿蜜瓜香甜味道,好好飲

🍑▪️白桃梳打
清甜可口啖啖白桃香
  • 蟹味噌甲羅燒配多士
  • 牡蠣の清酒蒸
2024-02-06 23 瀏覽
都去過好幾次啤酒依然有買一送一的確抵服務及食物很好今次去明顯顧客增加咗我會推薦薯牛油果豆腐沙律如果鍾意食生蠔嗰度都好新鮮可以值得一試三百幾蚊可以有八隻生蠔唔同款!正😍
都去過好幾次
啤酒依然有買一送一的確抵
服務及食物很好
今次去明顯顧客增加咗
我會推薦薯牛油果豆腐沙律
2024-02-05 30 瀏覽
今日同男朋友去食日本野迷之刀五雕刺身盛合 $328刺身普遍都係厚切,而且味道都好新鮮,唔會有雪藏味及腥味,芥末係自己磨成一粒粒口感果種,整體刺身都好鮮味三文魚層層疊 $138-青瓜紫菜飯卷上面鋪滿刺身三文魚 ,店員用火槍燒到半生熟,有種焦香味道牛油果山葵漬 $68-牛油果好軟熟,口感真係好似牛油咁滑,味道清清地帶少少甜味雞皮餃子 $58雞皮成為咗餃子嘅皮,煎到微微香脆,入面有肉及瓜蟹味噌甲羅燒 $68甲羅燒由蟹籽、蟹膏及蟹肉放係蟹蓋入面經慢燒攪拌而成,以鮮味為主關東煮拼盤 $108關東煮中間有大大條蘿蔔,甜味不錯,當中麻糬福袋幾好咬口,配上鰹魚湯底味道唔錯
今日同男朋友去食日本野

迷之刀五雕刺身盛合 $328

三文魚層層疊 $138

牛油果山葵漬 $68
-牛油果好軟熟,口感真係好似牛油咁滑,味道清清地帶少少甜味

雞皮餃子 $58
雞皮成為咗餃子嘅皮,煎到微微香脆,入面有肉及瓜

蟹味噌甲羅燒 $68

關東煮拼盤 $108
2024-02-05 27 瀏覽
位於城市中心的「樂酒場」,是一家讓人彷彿置身於日本的精緻餐廳,有很多不同的日本車站風格裝飾。第一道菜是「迷の刀五雕刺身盛合」,它包含了三文魚、吞拿魚、帶子、三文魚子和蝦等精選海鮮。每一片魚都鮮嫩多汁,入口即化,散發出濃郁的海洋風味。搭配上醬汁的微咸微甜,完美地平衡了整道菜的味道。「麻醬牛油果豆腐沙律」給人一種新鮮的感覺。豆腐的質地柔軟滑嫩,搭配上麻醬和牛油果的濃郁香味,形成了一種絕妙的口感,清爽開胃。「蟹肉芝士卷」結合了海鮮和奶酪的美食,飯粒包裹著鮮嫩多汁的蟹肉,入口後,奶酪的香氣充滿口腔,與蟹肉的鮮味相融合,令人欲罷不能。「雞翼」和「免治軟骨雞肉棒」方面,雞翼烤至金黃酥脆,咬下去時,肉汁四溢,配上醬汁的微辣,回味無窮。而免治軟骨雞肉棒則是口感豐富,外脆內嫩,每一口都充滿了雞肉的鮮味,配上特製醬汁配蛋黃,讓人驚喜連連。「博多大蔥豚腩肉」採用了博多大蔥和豚腩肉,經過燒烤的過程,蔥香和豬肉的鮮味完美結合,肉質鮮嫩多汁,讓人愛不釋手。「雞皮餃子」是一道經典的日本小吃,每一口都讓人感受到滿滿的幸福。酥脆的外殼包裹著多汁的雞肉,咬下去時,口感鮮美,令人欲罷不能。「和風鰻魚炒飯」用香噴噴的鰻魚與炒
「和風鰻魚炒飯」用香噴噴的鰻魚與炒飯結合而成。鰻魚肉質鮮嫩,搭配上炒飯的香氣,每一口都充滿了滿足感。這道菜結合了日本和中國的烹飪技巧,味道獨特,回味無窮!
用餐過程中,我們還品嚐了兩款特色飲品。首先是「飛雪蜜瓜梳打」,這款清涼的汽水中添加了雪糕,入口時帶來一陣清甜的感覺,讓人心情愉悅。另外一款是「巨峰梳打」,這款梳打以巨峰葡萄為原料,帶來了濃郁的葡萄香氣,口感清爽宜人。
「樂酒場」的用餐環境也非常舒適,充滿了日本的氛圍。店內的裝修風格簡潔大方,燈光柔和,讓人感到放鬆和舒適。精心製作的菜品,每一道都帶來了獨特的口感和風味,讓人愛不釋手。
朋友成功完成了7公里的馬拉松,當然值得慶祝一番。我們決定去一家懷舊的日本居酒屋,瞬間回到了繁華的90年代日本。這家居酒屋提供了兩種座位選擇,可以選擇坐在傳統的榻榻米上,或是選擇有檯凳的座位。HK$45京都味噌青瓜~經過燒烤的味噌混合了柚子的香氣,絕對是一款開胃小食。HK$328迷の刀五 刺身盛合~五彩繽紛的刺身盛合令人食慾大增,每一款刺身都非常新鮮。HK$88港幣的蟹肉芝士卷~芝士與蟹肉永遠是最好的組合。HK$68唐揚炸雞也是我們的最愛,蘸上秘製沙拉醬,令人吃不停口。HK$52西葫蘆豚肉卷,西葫蘆的清甜搭配上肥瘦分明的豚肉,不油不膩。HK$48免治軟雞肉棒~每次去日本居酒屋必點的食物,軟綿綿的雞肉配上蛋汁,真的很美味。HK$68醬油燒飯團,這是我們第一次嘗試的燒飯團,外層酥脆,內裡軟熟。HK$68明太子醬厚燒玉子~甜味與微微的辣交替配上軟熟的質感。HK$68自家製蜂膠檸檬燒酌~冬天滋潤一下的最佳選擇,非常容易入口。Hk$68冰菠蘿梳打~不會太甜,是拍照打卡必點的一杯飲品。豐盛的一餐又渡過快樂的晚上!

HK$88港幣的蟹肉芝士卷~芝士與蟹肉永遠是最好的組合。

Hk$68冰菠蘿梳打~不會太甜,是拍照打卡必點的一杯飲品。

豐盛的一餐又渡過快樂的晚上!
2024-01-23
5 分鐘 (堂食)
平時返工好忙 都冇咩時間出嚟同朋友見面今次難得出嚟 梗係要食好啲啦!原來每逢收工唔單止旺角多人 尖沙咀都好多人所以我哋放棄咗一啲喺尖咀商場嘅餐廳反而轉為呢間喺尖東比較隱世嘅居酒屋🏮環境冇咁嘈 傾起嘢上嚟梗係舒服啲啦🫣迷の刀五雕刺身盛合 $328新鮮號三文魚、帶子、甜蝦、吞拿魚和油甘魚等刺身每一種刺身都切得肥美厚實我超喜歡三文魚籽點綴 鮮味十足香煎ごま香り麻醬牛油果豆腐沙律$58使用時令食材牛油果 結合新鮮爽口的沙律🥗係一道絕佳的開胃菜這個沙拉非常清新 麻醬的辣味非常吸引人而且豆腐的口感非常滑嫩 好好食蟹肉芝士卷$88芝士和蟹肉的組合!算係有驚喜芝士的濃郁平衡了蟹肉的濃郁感 非常開胃口感更加濃郁和芝士的味道更加濃厚雞翼(一本)$30烤得非常到 肉質鮮嫩多汁 每一口都非常美味鹹度適中 有肉香 非常多汁好吃免治軟骨雞肉棒(一本)$48配上日式生雞蛋絕對是一個令人讚嘆的組合!軟骨雞肉棒的肉質細嫩 加上軟骨的咬勁再配上濃郁的日本🇯🇵生雞蛋口感 簡直完美融合雞皮餃子$58脆卜卜的炸雞皮包裹著豐富的餡料薄脆的雞皮外層炸至金黃內部的肉質鮮嫩 口感十分迷人和風鰻魚炒飯$158炒飯熱辣辣的 十分豐盛 內含
平時返工好忙 都冇咩時間出嚟同朋友見面
今次難得出嚟 梗係要食好啲啦!
原來每逢收工唔單止旺角多人 尖沙咀都好多人
所以我哋放棄咗一啲喺尖咀商場嘅餐廳
反而轉為呢間喺尖東比較隱世嘅居酒屋🏮
環境冇咁嘈 傾起嘢上嚟梗係舒服啲啦🫣

迷の刀五雕刺身盛合 $328
新鮮號三文魚、帶子、甜蝦、吞拿魚和油甘魚等刺身
每一種刺身都切得肥美厚實

飛雪蜜瓜梳打$68 & 巨峰梳打 $68
兩款氣量都很充足 飲落去冰凍舒暢
值得一提的是蜜瓜梳打上面有一球雪糕
雪糕香滑軟甜 十分之不錯

樂酒場位於尖沙咀心臟地帶,這家必訪的餐廳以其獨特的口味和舒適的日本風環境聞名。「充滿甜味的肥美三文魚腩」新鮮的三文魚腩肉質豐富多汁,入口即化,散發出淡淡的甜味,令人回味無窮。「時令生蠔」以新鮮的生蠔為主角。蠔的肉質鮮嫩,帶有淡淡的海洋風味,一口咬下去,清甜爽口,徬彿置身於海邊。「鮪魚壽司盛合」是一道精心搭配的壽司。八貫的壽司中包含了各種不同部位的鮪魚,每一口都帶來了不同的口感。有鮪魚的肉質鮮嫩多汁,有鮪魚的腹肉濃郁柔軟,每一口都是一場味覺的盛宴。「蟹味噌甲羅燒」是一道獨特的菜品。這只蟹以味噌燒的方式烹調,外層酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配上長條型香脆多士,口感更加豐富。「免治軟骨雞肉棒」是一道別出心裁的菜品。酥脆的外殼包裹著充滿口感的雞肉棒,沾上特色生蛋黃配醬汁,每一口都是一種獨特的享受。「西葫蘆豚肉卷」是一道清爽的菜品。脆嫩的西葫蘆包裹著鮮嫩的豚肉,配上特製的醬汁,口感豐富,令人驚喜連連。「和風鰻魚炒飯」是一道將鰻魚與炒飯結合的菜品。鰻魚的鮮香和炒飯的香氣完美融合,每一口都帶來了滿足的感覺。「牛舌多士」是一道別具創意的菜品。牛舌以多士的方式製作,外表鬆化香脆,內部肉質鮮嫩,口感獨特,讓人愛

「牛舌多士」是一道別具創意的菜品。牛舌以多士的方式製作,外表鬆化香脆,內部肉質鮮嫩,口感獨特,讓人愛不釋手。

用餐過程中,我們還品嚐了兩款特色飲品。「自家製蜂膠檸檬燒酌」清涼解渴,搭配著檸檬的酸甜和蜂膠的香氣,帶來一種獨特的口感。「自家製鹽檸檬燒酎」則以鹽檸檬和酎酒為原料,口感清新宜人,令人心情愉暢。

「南瓜天婦羅」,以新鮮的南瓜為主角,外層酥脆,內裡鬆軟,口感豐富。每一口都能感受到南瓜的甜味和香氣,給人一種溫暖的感覺。

「和牛壽司」和牛壽司的肉質非常嫩滑。和牛的肉纖維更加細膩,每一口都能帶來極致的口感享受。肉質的豐富油脂也讓口感更加鮮嫩多汁。

除了美味的菜品,這家餐廳的環境也值得一提。走進餐廳,一股舒適的氛圍迎面而來。燈光柔和,日系裝修,感到放鬆和愉悅。
2024-01-24 48 瀏覽
來到尖咀日式舖頭多羅羅嘅麼地道附近,揀咗一間未食過的“樂酒場”。成間居酒屋木質結構又被安排坐榻榻米,喺度嘆美食真係幾有feel。“牛油果山葵漬”:牛油果係我喜歡之物,更何況呢度的牛油果勁creamy,好soft,又畀咗大大的一個,好滿足。"迷の刀 五雕刺身盛合"有蝦,有三文魚,有带子.......新鮮好味,擺碟又靚靚,加分;由於價錢唔貴,揀咗好多樣嘢食,有“蒜燒厚切牛舌芯”、“西葫蘆豚肉卷”、“免治軟骨雞肉棒”、"蟹肉芝士卷"和“雞皮餃子”,全部都唔錯。"醬油燒飯團 "和“明太子醬厚燒玉子"為飽肚而點,後尾發覺食完厚燒玉子已太飽,都爭D食唔落飯團,明太子醬調較好味,因此呢個厚燒玉子值得推介。呢餐又有“白桃燒酎”和“生姜燒酎”的陪伴,食得開❤️飲得開❤️

2024-01-19 21 瀏覽
喜歡這種地道日式居酒屋的風格好像去了一趟日本一樣迷の刀 五雕刺身盛合擺盤十分精美好像一盤花各種刺身也非常新鮮無料 火炙A4 和牛壽司如果經OpenRice訂座的朋友都可以獲免費送贈還有即場火炙的效果拍照打卡一流和牛入口即溶牡蠣の清酒蒸這個我超級推薦六隻大生蠔原隻蒸上而且湯底也非常鮮甜肉質嫩滑明太子醬厚燒玉子厚厚的明太子醬和玉子非常匹配雜錦天婦羅一次過吃到幾款不同的天婦羅外皮不會炸得太厚入口恰到好處點了兩杯🍹🍸冰菠蘿燒酎🍍自家製蜂膠檸檬🍋燒酎酒精不會太多很適合女生
喜歡這種地道日式居酒屋的風格

自家製蜂膠檸檬🍋燒酎
酒精不會太多
很適合女生
2023-12-11 50 瀏覽
🚩樂酒場 がくさかば尖東依一邊真係好少行過黎,原來有一間咁別緻嘅居酒屋🏮餐廳需要上一段樓梯仔,入面有分普通座位同埋包廂~設計都幾日本架🇯🇵〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈迷の刀五雕刺身盛合 $280估唔到分量都幾多~三文魚有油香味,配搭埋三文魚籽,醬油都唔使點估唔到呢個價錢都仲有海膽🥹好鮮甜冇苦味甜蝦都好大隻,食落口感好綿密充滿膠質🌈牛油果山葵瀆 $58係芥末八爪魚上面嘅山葵~牛油果熟透,配搭山葵+柚子醋超開胃🌈樂酒肴前夕 $98酒釀螢烏賊 酒盜芝士 醬油鳥蛋飲酒人士絕對不要錯過呢個組合😎呢三樣嘢一入口我都覺得送酒一流特別係芝士,入手咸咸香香,完全冇芝士嗰種臭味太太太贊了,而且好特別~🌈特大生牡蠣 $98蠔肉飽滿,裙邊亦都夠爽脆一口下去好滿足🌈赫油煮海老 $88好香蒜油味~蝦身夠大隻而且新鮮爽口真係啜乾淨啲殼先捨得掉🌈明太子醬厚燒玉子 $67玉子燒雖然唔係水嫩嫩嗰一種但加入左海草,有一種特別嘅香氣中間嘅明太子醬都增加咗少少水潤度
🚩樂酒場 がくさかば
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈迷の刀五雕刺身盛合 $280
估唔到分量都幾多~
三文魚有油香味,配搭埋三文魚籽,醬油都唔使點
估唔到呢個價錢都仲有海膽🥹好鮮甜冇苦味
甜蝦都好大隻,食落口感好綿密充滿膠質

🌈牛油果山葵瀆 $58
係芥末八爪魚上面嘅山葵~
牛油果熟透,配搭山葵+柚子醋超開胃

🌈樂酒肴前夕 $98
酒釀螢烏賊 酒盜芝士 醬油鳥蛋
飲酒人士絕對不要錯過呢個組合😎
呢三樣嘢一入口我都覺得送酒一流
特別係芝士,入手咸咸香香,完全冇芝士嗰種臭味
太太太贊了,而且好特別~

🌈特大生牡蠣 $98
蠔肉飽滿,裙邊亦都夠爽脆
一口下去好滿足

🌈赫油煮海老 $88
好香蒜油味~蝦身夠大隻而且新鮮爽口
真係啜乾淨啲殼先捨得掉

🌈明太子醬厚燒玉子 $67
玉子燒雖然唔係水嫩嫩嗰一種
但加入左海草,有一種特別嘅香氣
中間嘅明太子醬都增加咗少少水潤度
2023-11-24 63 瀏覽
同朋友去咗呢間尖沙咀樂道日本居酒屋裝修設計好有日本feel👍1. 刺身五点盛口:這是一道精緻的刺身盛合,包括五種不同種類的生魚片,每種都有其獨特的味道和口感非常新鮮2. 廣島吉列牡蠣:廣島是日本著名的牡蠣產地之一,具有豐富的鮮甜味道,大大隻吉列蠔是海鮮愛好者的美味選擇。3. 樂洒肴前夕:這個詞可能指的是一道特殊的前菜或開胃菜。4. 雞皮餃子:這是一道中國菜,以雞皮為外皮包裹餡料,雞皮餃子通常具有酥脆的外皮和鮮美的餡料,非常美味。5. 泡萊黑豬肉鍋:泡萊黑豬是一種優質的豬肉品種,常見於台灣的料理中。這道豬肉鍋可能是以泡萊黑豬肉為主要食材,搭配各種蔬菜和湯底煮成的一道湯煮料理。7. 巨峰HIGHBALL:大大杯菠蘿梳打賣相突出又好飲

3. 樂洒肴前夕:這個詞可能指的是一道特殊的前菜或開胃菜。

7. 巨峰HIGHBALL:大大杯菠蘿梳打賣相突出又好飲
2023-11-21 42 瀏覽
如果牛雜喺香港代表,魚糕串係韓國代表,咁關東煮應該就日本代表。將食物浸泡係精製嘅湯汁入邊,越浸味道越好,質地越林。香港可以食關東煮地方唔多,慶幸可以係度搵到。 🍖 關東煮最緊要係食羅白,如果佢夠淋身,又入味,哩嗰關東煮就唔會差得去邊。佢羅白喺成節上,中間開左個窿,自己郁手打橫切,削鐵如泥咁, 切出來成舊罐頭菠蘿片咁。真係非常之林,而且冇渣。其他獅子狗卷,雞肉同埋油豆腐都吸哂d汁,味道媲美日本地道風味。 🍖見到餐牌,仲有好多好味嘢,咪每樣叫啲羅。前菜方面,醬漬螢光魷魚,咬落去啵一聲,醬汁喺魷魚身爆開,迅速擴散整個口腔。雞皮餃子,用雞皮代替麵粉皮,炸得輕盈又唔膩,入面包住既肉,唔知係咪因為咁相對變得有空氣感。仲變得有啲似魚肉。醬油鵪鶉蛋,唔會醃得太咸,保留蛋香,而且個鳥巢嘅裝飾,令人好有趁住雀仔媽媽唔係屋企就去偷蛋既刺激感。當然唔少得特大生蠔,雪一聲走入喉嚨,我排牙差啲咬唔切,另外亦都好有海水味。 🍖豚肉卷夾住節瓜。我好鍾意呢一種肉類包蔬菜一齊燒既味道,講真分開食個節瓜,或者分開食個豬肉,或者將豬肉同節瓜一齊炒,都唔會食到呢一種一啖一次過食兩樣野既味道。處理食物既配搭本身就係咁玄妙。 🍖我

🍖我地仲叫左兩樣飯類,吞拿魚三文魚子壽司卷,同埋鰻魚炒飯,兩種米飯嘅處理各有千秋,放係飯上面既吞拿魚蓉加埋三文魚子份量同飯嘅比例我諗喺一比一。新鮮嘅材料,絕對令成個壽司生色不少。 相反混雜喺炒飯入面嘅鰻魚,令到成個飯充滿鰻魚香,切城小粒嘅鰻魚亦都令到成個飯口感更加豐富,味道更加濃郁。

🍺✨️冰菠蘿Highball,初時係飲品,冰菠蘿去到最後仲成為我嘅甜品,首尾呼應,原滿咗我呢一餐。

一個月總會幾日特別想食日本野🤭🥰 今次黎左間朋友推介既居酒屋~位於尖沙咀既 樂酒場 がくさかば 😍 環境超日系!!好多日式霓虹燈🥹 仲有tatami坐ga 🥰 麻醬牛油果豆腐沙律🥗 好refreshing既選擇!新鮮牛油果配埋香滑豆腐 再加啲紅椒青椒碎 口感好豐富~ 啖啖滿足!五雕刺身盛盒~包括海膽 油甘魚 赤蝦 三文魚 鯛魚三文魚籽 極極極新鮮+滿足既刺身拼盤🫶🏻厚切油甘魚&三文魚 每一啖都是幸福 三文魚籽大大粒 卜卜聲 勁香口! 海膽鮮甜高質 味道甘香 赤蝦大大隻性價比極高 絕對想encore 💕 吉列童星蝦~中意食童星麵既你必須點☺️ 3大隻手掌咁大既蝦 比童星麵均勻包住 每一啖 脆卜卜既麵夾住鮮香蝦肉 好特別好過癮😍 西葫蘆豚肉卷~ 新鮮熱辣烤好既豚肉包住爽脆既西葫蘆 口感豐富亦完全唔會油膩 😋 手羽 ~每次去親居酒屋都會點烤雞翼串 ~ 好中意佢調味唔會過重 主打烤出雞翼本身既雞油同炭火香🥹 食極唔停! 雞皮餃子~😍😍大愛!油脂豐富既雞皮包住韭菜豬肉餡 100分組合~ 細心怕你覺得油膩 仲伴左個辣辣地既味噌醬 提升層次🙌🏻 記得要襯熱食🫶🏻 鰻魚炒飯~鰻魚份量極多!!真係每啖都有
一個月總會幾日特別想食日本野🤭🥰
今次黎左間朋友推介既居酒屋~
位於尖沙咀既 樂酒場 がくさかば 😍

五雕刺身盛盒~
包括海膽 油甘魚 赤蝦 三文魚 鯛魚
三文魚籽 極極極新鮮+滿足既刺身拼盤🫶🏻
厚切油甘魚&三文魚 每一啖都是幸福
三文魚籽大大粒 卜卜聲 勁香口!
海膽鮮甜高質 味道甘香

西葫蘆豚肉卷~
新鮮熱辣烤好既豚肉包住爽脆既西葫蘆
口感豐富亦完全唔會油膩 😋

手羽 ~
每次去親居酒屋都會點烤雞翼串 ~

雞皮餃子~

鰻魚炒飯~
鰻魚份量極多!!真係每啖都有
鰻魚油包裹住每粒米飯 真係食到完全唔想停
另外仲加左青紅椒粒 增加味道層次🤪

自家製蜂膠檸檬燒酌(左)
岩哂女士 甜甜地易入口 ~ 酒味唔會太重
薑味highball (右)
RUM底 配淡淡既薑味 配搭串燒一流~

呢間居酒屋食物份量好夠 性價比好高
環境又舒服 裝修真係會令你以為自己係日本
每款食物絕對會令你喜出望外☺️
絕對有下次!!!
2023-11-08
2023-11-11 51 瀏覽
星期六,啱啱出糧,一於同皇太后食一餐好嘅,喺尖沙咀幫襯左一間日本餐廳。喱家餐廳位於樓上,環境優雅,提供左榻榻米,好有置身日本既氛圍。我哋兩個叫咗好多嘢食,包括一份牛油果Wasabi漬物作為前菜,小食方面叫咗翠玉瓜豚肉卷、手羽、雞皮餃子、甲羅燒配多士,主菜包括五雕刺身盛盒同人氣壽司盛盒。此外,侍應態度都好好。牛油果Wasabi漬物,牛油果唔氣場,有一大個原隻!牛油果濃郁既奶油口感同Wasabi完全好夾!真係有啲食三文魚刺身嘅感覺!口感豐富!翠玉瓜豚肉卷、手羽和雞皮餃子。呢啲小吃都做得好精緻,食咗出廚師係好有心機慢慢燒。翠玉瓜有想像唔到嘅鮮嫩多汁,豚肉燒得脆脆哋,好香。手羽正正常常!雞皮餃子則有酥脆外皮同滑嫩內餡!燒嗰陣時應該迫晒啲油,完全唔覺得好油,好肥!甲羅燒配多士亦都係我必要嘅食物。未放上枱就已經聞到好香嘅蟹膏味!一上到枱,已經香噴噴,而且份量好足!寧願食甲羅燒都唔食大閘蟹!起碼呢度淡淡都係蟹膏!大滿足!刺身盛盒同人氣壽司盛盒方面,全部刺身都好新鮮!喺香港識到甜嘅海膽真係好難得!呢度真係提供到!壽司方面,有九款單件壽司!每款壽司應該都係手握!夾起唔會散!帶子超厚切!鰻魚燒得好香!所有

壽司方面,有九款單件壽司!每款壽司應該都係手握!夾起唔會散!帶子超厚切!鰻魚燒得好香!所有魚類完全冇根!吞拿魚入口即溶!盛盒嘅中間有好多件件蟹籽海膽吞拿魚蓉小卷!多重口感!真係超正!

除了美食本身,仲想提一提職員嘅服務態度。整個用餐過程中,每上一道菜佢哋都會幫我哋詳細講解,並且有問我哋意見,feel到係一班好貼心嘅員工!

每道菜都show到廚師精湛既技藝同對食材品質既追求。尤其是刺身壽司!呢間餐廳真係好值得一試!
2023-11-10 74 瀏覽
朋友聚會,諗住搵間靚靚的餐廳,冇錯,裝修真係好靚。成餐飯order 左4款食物,豆腐牛油果沙律,味道不錯。童星蝦係特別的。牛肉鍋一般水準。最後order 左5色刺身,完全唔新鮮,海膽是苦的,好後悔order 刺身。食完之後個肚有痛感。上菜次序是亂的,一黎就上火鍋,最後食刺身。不會再去食了。不想肚痛。唔寫咁多啦,我要去廁所🚽啦
唔寫咁多啦,我要去廁所🚽啦
2023-11-10