餐廳: 樂湯雞麵館 (庇利金街)
資訊:

2021-02-21 86 瀏覽
今日去咗佐敦庇利金街「樂湯雞麵館」食午餐,顧名思義,餐廳主打雞湯麵🍜也有供應花膠雞湯翅、各式各樣嘅砂鍋雞湯等等,全部都係真材實料熬製,絕無添加味精醋香雲耳爽脆雲耳加入蒜蓉及酸醋,酸酸的帶蒜香,醒神開胃砂鍋花膠雞湯翅配米線加$8可以轉雞髀🍗湯底由新鮮雞隻熬製而成,無味精,好鮮甜,仲有好多花膠同魚翅,勁足料!米線都幾Q彈有嚼勁,好掛湯呢~龍皇雲吞另加$12一粒,好似乒乓波咁大粒,裏面有鮮蝦同豬肉,好味道砂鍋「花膠魚翅餃」雞配刀削麵花膠魚翅餃皮薄餡靚,餡料加入左魚翅,令到味道更加昇華!同樣加咗$8轉雞髀🍗雞脾肉好滑溜呢~刀削麵軟硬適中,麵條帶有麵粉香,吸收左湯底嘅精華,正呀!升級優惠+$20享鮑魚一隻,夠哂彈牙

醋香雲耳

爽脆雲耳加入蒜蓉及酸醋,酸酸的帶蒜香,醒神開胃

砂鍋花膠雞湯翅配米線

砂鍋「花膠魚翅餃」雞配刀削麵

2021-02-19 984 瀏覽
因為鍾意飲湯,成日都周圍去飲湯,發覺呢間湯品真心不錯,四五十元就有一碗濃郁的湯,真心抵,而且飲完不口渴,是真材實料無添加。另外都仲有不少好吃的東西,是用心製作的街坊小店。醉豬手$52豬手煮到軟硬度剛好,留有爽口的感覺卻帶點淋身易咬,香醉口味令放工來的我們覺得好RELAX,酒香亦已入味,還有粗身的蟲草花。淨藥膳湯$42嘩,意想不到的超濃郁,一看就知道用足料,而且熬煮了很長時間,將各種味道都融和一起,入口很香藥膳味,帶點甜,令人舒服。份量都大碗,幾抵飲。沙薑雞刀削麵$58沙薑味道很惹味,雞肉滑溜,刀削麵軟硬適中,帶彈性,湯底像比較清淡的雞湯。紅油花膠魚翅餃$42花膠魚翅餃,矜貴而且坊間少見,配上麻辣紅油口味,辣得好刺激。砂鍋花膠雞湯攰配米線$78應該算是鎮店之寶,砂鍋保存湯的熱度,喝起來熱辣辣,未食已令我們不斷飲湯,雞湯清甜好喝,有兩大塊花膠,有一梳梳的翅,和一些有鮮味的雞件,令人吃得很開心的一鍋湯,回味無窮,而且很滋潤皮膚。
另外都仲有不少好吃的東西,是用心製作的街坊小店。

醉豬手$52

• 淨藥膳湯
  • 醉豬手
  • 沙薑雞刀削麵
2021-02-16 111 瀏覽
整返個雞湯翅、海參、魚翅餃團個年先疫情下,外賣是常識吧系佐敦嘅樂湯雞,唔止系湯同雞系賣點,仲有好多巧巧味小食砂鍋花膠雞湯翅(半隻)$188真心扺食又足料雞湯好濃稠,不油膩、有金華火腿咸香,奶白色湯底,真係暖入心大大件花膠,好高膠原蛋白,系我至鍾意❤️配埋湯粉麵飯一流真係好足料雞是黃油雞、走地雞沒有多餘脂肪,可以連皮食😍😍😍麻辣海蔘$58手拍青瓜、配海蔘,作小食凍盤,好開胃,又健康,少少辣紅油花膠魚翅餃$42👍👍👍真係超級有驚喜,餃子🥟裡面包住有厚度有口感嘅花膠魚翅餡真係100分推薦就算落雨都唔怕,有外賣有堂食
整返個雞湯翅、海參、魚翅餃團個年先
疫情下,外賣是常識吧
系佐敦嘅樂湯雞,唔止系湯同雞系賣點,仲有好多巧巧味小食
砂鍋花膠雞湯翅(半隻)$188真心扺食又足料
雞湯好濃稠,不油膩、有金華火腿咸香,奶白色湯底,真係暖入心
大大件花膠,好高膠原蛋白,系我至鍾意❤️配埋湯粉麵飯一流
真係好足料
雞是黃油雞、走地雞沒有多餘脂肪,可以連皮食😍😍😍
麻辣海蔘$58
手拍青瓜、配海蔘,作小食凍盤,好開胃,又健康,少少辣
真係100分推薦
就算落雨都唔怕,有外賣有堂食
2021-02-10
外賣自取
  • 砂窩花膠魚翅鷄湯
  • 麻辣海蔘
  • 紅油花膠魚翅餃
2021-02-15 64 瀏覽
大年初二,問媽媽開年想食什麼?她想了又想!就來鮑、參、翅、肚!⋯⋯頭都大!記起上次食過佐敦的“樂湯雞”,試下打電話去問一問。勁!初二都有開!可以向媽媽有個交代了連餐牌都有過年氣氛叫了兩個餐加兩個小食,分量也不少媽媽表示很滿意“包羅萬有”,好滑好入味!我的“風生水起”XO醬海味絲撈麵”,少少辣,而且有海蜇加海參!加埋蔬菜嘅配搭很爽脆,清新!店員推介,必食花雕豬手,但今日叫橫財就手!加埋最後,涼拌萵荀!好搞笑,媽媽一邊食一邊問咩嚟㗎?
大年初二,問媽媽開年想食什麼?
她想了又想!就來鮑、參、翅、肚!⋯⋯頭都大!
記起上次食過佐敦的“樂湯雞”,試下打電話去問一問。
勁!初二都有開!可以向媽媽有個交代了

連餐牌都有過年氣氛

叫了兩個餐加兩個小食,分量也不少

媽媽表示很滿意“包羅萬有”,好滑好入味!

店員推介,必食花雕豬手,但今日叫橫財就手!
加埋最後,涼拌萵荀!好搞笑,媽媽一邊食一邊問咩嚟㗎?
2021-02-13
外賣自取
2021-02-12 53 瀏覽
大年三十出去想食個lunch先發現好多餐廳都已經收爐了,在徬徨之際,發現呢間樂湯鷄有開,就即刻入去。店裡的海報農曆新年都無休嘅。砂鍋”花膠魚翅鮫”鷄湯刀削麵 ($74)個名又有花膠,又有魚翅,仲有鷄先係賣74蚊咁抵,桃桃就叫嚟試試啦。另外加6蚊仲可以加豆漿或汽水。上菜果然係用砂鍋,到枱上依然”炸炸”聲,好適合冬天食。細心嘅店員仲提醒桃桃要小心窩邊熱,唔好掂到,真好窩心呀。鮫入面真係有花膠同魚翅,另外有切鷄件,好足料,cp值極高。d湯仲好有雞味好好飲,唯一美中不足嘅係太熱啦,桃桃碌親條脷。

砂鍋”花膠魚翅鮫”鷄湯刀削麵 ($74)

砂鍋”花膠魚翅鮫”鷄湯刀削麵
砂鍋”花膠魚翅鮫”鷄湯刀削麵
2021-01-21 118 瀏覽
天氣好凍,就會好想食啲熱辣辣嘅嘢,見到呢度用砂鍋裝刀削麵,仲好似好養生。平日嚟嘅下午,冇乜客人,可以隨便坐。餐牌上面砂鍋嘅選擇唔算多,離不開都係雞,飯可以免費轉做刀削麵。一黎即刻煙霧瀰漫,真係非常熱。面嘅份量好少,飄浮喺個砂鍋裏面,食第一啖刀削麵,即刻覺得好失望。刀削麵唔係我想像中有厚度嗰隻,係薄身無咬口嘅麵條,唔係好啱我胃口。雞湯底幾順喉幾好飲,但比較多雞油,雞塊亦唔係多,大約四五小件。我午餐食完呢碗嘢,四成飽🙈🙈

平日嚟嘅下午,冇乜客人,可以隨便坐。
砂鍋雞湯翅刀削麵

一黎即刻煙霧瀰漫,真係非常熱。

我午餐食完呢碗嘢,四成飽🙈🙈
2021-01-21
🇭🇰樂湯雞麵館·呢個係我地之前食過覺得個湯好好味再翻兜既 我哋上次嗌嗰個姬松茸響螺瑤柱雞湯就多啲湯料嘅 今次我哋嗌花膠呢一個就剩係得花膠 不過花膠個份量都幾足嘅😌😌我哋今次就嗌咗一個主食加小食 但係佢小食嘅份量真係比較少 所以大家都係嗌兩個粉麵會比較好🤭🤣·砂鍋花膠雞$82今次個湯依然好正 好濃雞味得黎唔會太油膩 而且入面有3大塊口感唔錯既花膠🤤🤤我哋上次係嗌左米線嘅 但係米線外賣嚟到有啲過份發脹 所以我哋今次就試咗刀削麵😎佢超級夾個雞湯 而且食落仲有啲口感既 唔錯唔錯 不過我地今次另外加左$10轉既雞髀就好失望啦 佢已經得幾舊架啦 仲要有幾舊係未熟既😰·蟲草花杞子浸翡翠苗$46涼拌雞絲海蜇$62個翡翠苗都唔錯既 佢係用雞湯浸 幾入味 而且個雞湯都係可以再飲返嘅雞湯 不過就會有少少翡翠苗既草青味😎個雞絲海蜇味道就唔錯既 但係份量真係好細兜 食幾啖就無曬 而且佢個涼拌係用豉油嘅 所以食到最尾會有少少鹹 不過個味道係OK嘅😌·#rbyeat#rby港式#rby佐敦 #rby銅鑼灣·📍佐敦庇利金街61號地舖📍銅鑼灣登龍街41-51號地舖
🇭🇰樂湯雞麵館

📍佐敦庇利金街61號地舖
📍銅鑼灣登龍街41-51號地舖
砂鍋花膠雞
2021-01-14 59 瀏覽
今日下晝同孫仔出街食飯,難得兩個人出街食飯,就同孫仔食好啲啦。路過佐敦見到間舖頭食魚翅,就問吓孫仔鍾唔鍾意食,佢就開心到跳起,話咁大個仔未食過魚翅。就同佢試吓啦。我哋兩個人,一人叫一個,我就叫咗個砂鍋花膠雞湯配刀削麵, $100都唔使,有幾抵食喎,孫仔就叫咗個砂鍋花膠雞湯配米粉,佢最鍾意食米粉㗎啦。湯底好濃郁,仲有少少膠口,仲有好多翅,咁凍天氣食完真係好暖,刀削麵都好食有咬口。孫仔食完都讚不絕口,仲話下次一定要再帶去再嚟食,咁我就應承佢啦,下次再嚟食。
2021-01-12 63 瀏覽
天氣凍飲熱湯最正!✨花膠雞湯翅 hk$78好足料嘅雞湯翅!!湯底好濃仲要今日太凍 飲晒💕湯可以配飯、刀削麵、米線、米粉我揀咗刀削麵做麵底雞好滑👍🏻都有5舊雞背 仲有金華火腿絲 有啲咸香味一夾就有好多花膠 仲有翅!不過當然唔好expect係好靚嘅花膠喇性價比超高!👍🏻同埋冇加一
天氣凍飲熱湯最正!

✨花膠雞湯翅 hk$78
好足料嘅雞湯翅!!湯底好濃仲要今日太凍 飲晒💕
湯可以配飯、刀削麵、米線、米粉
我揀咗刀削麵做麵底
雞好滑👍🏻都有5舊雞背
仲有金華火腿絲 有啲咸香味

性價比超高!👍🏻
同埋冇加一
2021-01-06 74 瀏覽
食物標榜沒加味精,但食完會口喝,我食的是砂鍋雞湯翅米線,米線份量極少,所謂既翅係有一兩片,其他是翅下俗稱魚唇既物體,而且有多件雞件,湯味濃,68元既價錢,可以一試
2020-12-31 81 瀏覽
2020年終於快過,獎勵一下自己食餐好嘅,魚翅撈飯想食好耐啦,今日一於試下佢。由於限聚令關係,今次我自己一個人食,食哂一大個魚翅撈飯。呢間樂湯雞上網睇左好耐,食評都不錯。今次叫咗個砂鍋花膠雞湯翅加個靚仔,好足料,花膠大大件,魚翅都份量十足,湯底好濃厚,做到少少膠口嘅感覺。食店環境都好衛生,見到服務員都不停清潔,宜家咁嘅環境,大家真係要提高警覺,保持衛生。可能係宜家比較靜嘅關係,服務都好好,姐姐都不停問我有咩需要,希望之後忙返都做到呢個態度啦。題外話,見到隔離枱食個雞湯都好似好正咁,好抵食。本人十分滿足,希望大家捱得住今次疫情,可以一大班人一齊再食好野。
由於限聚令關係,今次我自己一個人食,食哂一大個魚翅撈飯。
題外話,見到隔離枱食個雞湯都好似好正咁,好抵食。
2020-12-26
午餐
  • 砂鍋花膠雞湯翅
2020-12-11 138 瀏覽
限聚令前到佐敦辦點事,順道到這間以雞湯為主打的小店吃個飯,飲碗靚湯暖暖身🥰同太太二人行,叫左個砂鍋龍皇雲吞雞,配埋白飯,份量十足,湯又熱辣辣,呢個天時飲啖湯即刻暖立立,佢個湯頭都算交足功課,吃得出係真材實料的,抵佢以雞湯做招牌主打嘅!另外加個鮑魚雞大碗飯,份量都好夠,雞都算幾滑,又入味,鮑魚加埋有少少鮑汁撈飯好正😋太飽了下次會試埋其他麻辣及小食,見到隔離枱有豬手同青瓜都好吸引,不過限聚令到幾時呢,唯有早啲過嚟食😅或者買外賣吧!

2020-12-04 190 瀏覽
11月21晚同男友第一次食,見到openrice咁多好評以為好正,當晚6點幾到達,我叫咗藥膳湯刀削麵同醉雞,男友叫咗砂鍋雞湯翅刀削麵,然後share食。味道係唔錯,個藥膳湯同雞湯我哋飲咗大半,仲話下次再嚟食,所有餸都食晒。點知當晚12點幾我就開始胃痛同肚痾,男友送我入急症後都開始發病,兩個都係腸胃炎,要吊鹽水、打止痛針。同朋友分享時先發覺原來佢都中過招,又係食呢間之後又痾又嘔,食完無事嘅人真係好犀利!P.S. 睇新聞先發現原來同日有另外4個人同我哋一樣,都係食完呢間餐廳就出現痾嘔症狀大家揀餐廳要小心啲!

大家揀餐廳要小心啲!
2020-11-28 138 瀏覽
本人在24/11食咗嗰花膠雞湯飯之後大約在25/11早上發現有問題睇完醫生話係腸胃炎同事係24/11夜晚腸胃炎而入咗醫院再後來發現原來21/11已經有四人發生事而要去睇醫生22/11再有兩位煩請店舖負責人留意自己嘅出品
2020-11-24
10 分鐘 (外賣自取)
2020-11-12 199 瀏覽
天气转凉,想喝点热汤暖暖胃。乐汤鸡的生意颇不错,过了晚饭时间还是坐满的,要在店外等了一下才有座位。菜谱比较简单,主要是以鸡汤为主,配合不同的食材,用砂锅上桌,再配上白饭和面条,大大份的,除了好味,足够医肚。花胶鸡汤是招牌必食,鸡件也不少,配上花胶和金华火腿,汤底极之清甜。松茸螺片鸡汤味道较浓,把米粉泡在汤内,充分吸收了汤的味道,非常好味。以70多元的价格而言,是很合理。除了赞一下他们的味道,也能医肚。天气凉除了吃煲仔饭,这类汤饭也很合适。

砂鍋花膠雞湯

砂锅松茸螺片鸡汤

砂鍋魚翅餃雞湯

2020-11-11
5 分鐘 (堂食)
砂鍋花膠雞湯
砂锅松茸螺片鸡汤