2022-11-03 46 瀏覽
8號風球下 去了東涌名店城吃午飯 人流不多 除食店外 其他已關門這店我最喜愛的是薑絲可以自助添加 另餐前小食的花生和栗子都很軟糯 味道調得又好味現正是大閘蟹當造季節 便要了蟹粉小籠包和蟹粉鍋貼小籠包 今次稍差 蟹粉味淡 反而鍋貼外型飽滿 湯汁多 蟹味較濃 滿意呢排骨湯麵 正常發揮紅油抄手拌麵 麵條彈牙 偏四川口味 麻辣稍重 坐得舒服 吃得開心 其中一位女服務員貼心又有禮貌 滿意的一餐呢
現正是大閘蟹當造季節 便要了蟹粉小籠包和蟹粉鍋貼
小籠包 今次稍差 蟹粉味淡
反而鍋貼外型飽滿 湯汁多 蟹味較濃 滿意呢
排骨湯麵 正常發揮
紅油抄手拌麵 麵條彈牙 偏四川口味 麻辣稍重
2022-11-02
2022-11-01 50 瀏覽
Weekend去東涌行outlet,收穫豐富😆行到肚餓又唔知東涌有咩食,見到有樂天皇朝,諗起佢啲小籠包都OK,就入左去食晚飯嚕。皇朝小籠包 八款口味,順序食先品賞到每款最佳味道,由原味個粒開始食,之後到糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、最後食川味。每隻小籠包都多汁,皮唔薄唔厚唔會易穿,都算係唔錯既。我自己覺得原味、蟹粉味都幾好食,芝士味最一般。京味炸醬拉麵比平時食既唔同,呢個冇咁咸同辣,食落亦冇咁漏,份量又好多,兩個人share都得。刀切炸小籠包 即叫即炸,食落外脆內軟,仲要有刀切,食落更脆口,沾上煉奶食更惹味,我地仲要加煉奶添🤤宮廷驢打滾北京地道甜品,似糯米卷,入面係紅豆蓉,出面灑上黃豆粉,食落甜甜地、煙煙韌韌,都幾好食。

皇朝小籠包

京味炸醬拉麵

刀切炸小籠包

宮廷驢打滾

行完東薈城,想食下上海菜,就去左樂天皇朝。一直知道有個好特別嘅8色小籠包,真係好期待😋😋🔹特色皇朝小籠包 (8色) $138今次係第一次食咁多隻嘅小籠包,想完全體會8種小籠包嘅獨特味道,可以按照餐廳推介的先後次序進食。😆佢8款口味分別有原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香🧄同川味!我最鍾意係佢黑松露嘅口味,食落去超濃黑松露味道,再配上小籠包嘅鮮甜肉汁,真係唔錯!🔹蟹粉餡兒餅 $65呢款蟹粉主題嘅選擇係期間限定,配合秋季食蟹嘅季節!呢款蟹粉餡兒餅外面脆脆的,配搭充滿蟹粉嘅餡餅,食落好滿足。🔹鮮蝦豬肉炒手拌麵 $73大大粒鮮蝦豬肉炒手配上上海麵,味道酸酸辣辣,好開胃!🔹蔥油餅 $50呢個蔥油餅炸到勁香脆,入面好多蔥油,食落好香🤣🤣完全係邪惡嘅食物!另外,最值得一提的是佢仲設有露天茶座,飽覽東涌嘅夜景,真係好靚!

🔹特色皇朝小籠包 (8色) $138

🔹蟹粉餡兒餅 $65

🔹鮮蝦豬肉炒手拌麵 $73
大大粒鮮蝦豬肉炒手配上上海麵,味道酸酸辣辣,好開胃!

🔹蔥油餅 $50

特色皇朝小籠包
蟹粉餡兒餅
鮮蝦豬肉炒手拌麵
蔥油餅
特色皇朝小籠包
蟹粉餡兒餅
鮮蝦豬肉炒手拌麵
🔷 🥟🍲〰️ 自從屯赤隧道開始通車之後,屯門牛多咗一個shopping好去處,唔使20分鐘就可以去到東薈城。樂天王朝好多分店,之前都食過幾間,所以都要特登去埋東薈城試吓先😊〰️ 餐廳樓底比較高,環境開揚,枱與枱之間相對比較闊,空間感大,而且比較光猛,有別於其他分店。〰️ 餐廳每一個員工都好有禮貌,衷心感謝佢地每一刻接待,我們的每一句「唔該」,沒想到他們都會回應「唔洗客氣」🙏🏻尤其係店長Jass Cheung,在介紹食物時都好有禮貌,係佢領導下,其他店員都充分表現專業👍👍👍👍👍👍👍🍽 🔹 皇朝小籠包有各式各款共8粒小籠包,每款一粒,可以試下咁多種各具特色小籠包,小編最鐘係有蒜味個粒,非常之足料,皮薄用筷子夾上之後,成粒擺入口,會感覺到湯汁係個口度爆發出來,絕對不會浪費🤭🤭🔹原味小籠包實在太好食嘅關係,真係忍唔住要嗌多一籠原味,要滿足食小籠包嘅願望。🔹瑤柱芙蓉賽螃蟹好多人都介紹食小籠包為最主要嘅主菜,但係其實小編都覺得除咗小籠包之外,呢一間連鎖店,好多菜式都做得好好。其中一份就係呢一個賽螃蟹,蛋白充分模仿蟹肉嘅味道,味既香濃,配以啖啖瑤柱嘅鮮味,加埋一碗白飯真係冇得輸😇🔹蟹粉豆腐黎到食大閘蟹嘅季
🔷 🥟🍲

🍽

🔹 皇朝小籠包

🔹原味小籠包

🔹瑤柱芙蓉賽螃蟹

🔹蟹粉豆腐

黎到食大閘蟹嘅季節,順勢當然要試吓蟹肉、蟹膏既混合版😂😂
烹調出來嘅豆腐,啖啖食落去嘅鮮味,真係忍唔住要食幾碗飯啊。白飯一啖再加兩湯匙蟹粉豆腐,呢個配搭真係世一既配搭食法,好幸福。

🔹羅漢果水(熱)
如果你頂得順中草藥味道,羅漢果茶潤肺止咳,必定要選擇,特別係疫情中招之後需要好好保養。

🔹檸檬薏米水(熱)
天氣開始乾燥,店員細心地問我哋需唔需要試吓新鮮煲制檸檬薏米水滋潤皮膚。天氣真係越嚟越乾燥,大家都要開始注意護膚。

🔹桃膠紅棗桂圓湯

之前一直都好想試吓佢哋嘅甜品,因為每一次都食到飽飽😂今次揀咗養顏嘅桃膠紅棗桂圓湯😂
好多紅棗肉桂圓、粒粒桃膠,一小碗煮出來,食落去真係覺得好滿足,成個人暖粒粒,係呢一餐飯入面一個圓滿嘅點綴。

🔍 題外話

嚟緊秋冬,天氣開始清涼,都可以選擇室外用膳。環境不但寧靜,還可以於燭光下食中菜,別有一番滋味。

📌 樂天皇朝 (東薈城)
📍 東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖
2022-10-20 63 瀏覽
很久才會到一次的東涌Gateway因去昂坪360,先到此醫肚。這家店門面不討好,以為是家外賣小店,入內才發覺環境不錯,座位也頗寬躺。菜牌提供的選擇很多。小籠包是招牌菜,有不同餡料的選擇。點了最傳統的小籠包、小黃魚豆腐羹、蔴漿油麥菜、醉雞和担担麵。除了豆腐羹比較癬之外,其他菜色都好味道。尤其喜歡油麥菜,用薄薄的青瓜片卷起來吃,又方便、又爽脆埋單$400多。一個頗豐富的午餐。還可以免停車3小時。完美!
很久才會到一次的東涌Gateway

2022-10-16
天氣開始凍係時候去買d新衫新褲新袋就諗住帶阿爸阿媽去血拼下一諗我諗起於美食同購物於一身嘅東薈城😍😍😍😍同屋企人食都係揀翻d穩陣派東薈城入邊嘅樂天皇朝=====================今次食得比較早諗住食飽飽再行多陣街今次都係一行二人叫咗五樣嘢1)原味小籠包(六粒)$68-小籠包每次去樂天皇朝都會食,連姨甥女去親都係必叫首選,佢一個人可以食到五六粒🙊一食落去冇講笑,真係爆汁,所以建議大家係個小籠包定咬一啖之後再加啲醋飲咗啖湯再食,係我食小籠包多年經驗得出來嘅心得🤣🤣2)陳醋海蜇頭 $85-成日去都食唔到無哂,今次食最有驚喜係呢個,海蜇頭口感爽脆,而且一片片,醬配搭亦相當夾,配埋青瓜,係最佳拍檔!3)煎鍋貼(三件)$38-鍋貼底煎得香脆,而且熱辣辣,好味!4)擔擔面 $68-推薦比鍾意花生芝麻嘅朋友,呢度嘅擔擔麵主要湯底取勝,麵條亦好掛湯,屋企人建議加少少醋會更好味,兩種食法😏5)驢打滾 $48- 呢個都係驚喜之作,比起我之前喺帝苑食嘅更好味,一份有三卷,外邊沾有甜甜嘅黃豆粉,再用軟滑既糯米皮包住香甜紅豆餡😋😋環境🏡座位以一半卡位同一般普通座位為主,今次被安排到座位,闊落舒適👍🏻服
天氣開始凍

今次食得比較早
諗住食飽飽再行多陣街

今次都係一行二人叫咗五樣嘢
1)原味小籠包(六粒)$68
-小籠包每次去樂天皇朝都會食,
2)陳醋海蜇頭 $85
3)煎鍋貼(三件)$38
-鍋貼底煎得香脆,而且熱辣辣,好味!
4)擔擔面 $68
5)驢打滾 $48

環境🏡

服務👤
侍應服務體貼,型溫文有禮,臨走亦會主動詢問用餐感受如何,扺讚👍🏻
2022-10-18 34 瀏覽
Deep-fried Chinese bun 刀切小饅頭 🥯 $30呢款性價比高嘅炸小饅頭真係對佢情有獨鍾😍,外脆內軟又唔會太油膩,點埋煉奶食好match🥛Signature original Xiao Long Bao 招牌原味小籠包 $108之前食過佢嘅八色小籠包🌈,今次叫咗一籠十粒嘅原味小籠包,即叫即蒸嘅小籠包溫度調校得啱啱好,皮薄又有滿滿嘅清湯,好容易食完一粒又一粒!Drunken chicken 🍗 李白醉雞 $88李白醉雞加入燒酒有淡淡嘅酒香🍶,雞肉質地嫩滑,係個唔錯嘅小食La Mian with prawn and pork dumplings in hot chilli vinaigrette 🌶🍜 鮮蝦豬肉抄手拌麵 $73 呢個鮮蝦豬肉抄手拌麵有五隻足料嘅鮮蝦雲吞🦐🥟,幼麵嘅texture 彈牙,味道偏辣好惹味啊

招牌原味小籠包 $108

Drunken chicken 🍗 李白醉雞 $88

最近一直都好想去東薈城行吓街,一段日子無嚟已經有唔少新餐廳進駐。最後選擇咗主打粵菜及滬菜的樂天皇朝,雖然唔係最近先開,不過風評一向唔錯,價錢亦合理。🔸原味小籠包 $68一場嚟到招牌菜不可不點,有6隻或10隻版本可供選擇。平時食開一籠4隻所以兩個人6隻感覺上都好足夠。小籠包皮薄多汁,夾起都唔會好易穿咗漏汁,一口一粒好滿足٩( 'ω' )و🔸老北京家常花肉豆腐 $93細細個開始就已經好鍾意食家常豆腐,但唔係好多地方食到,難得今日見到一定要叫🤩最鍾意家常豆腐輕煎過之後外層有啲咬口好似腐皮咁嘅口感,而內裏豆腐依然保持嫩滑,配上微辣惹味醬汁、豬肉等材料無論係單吃小菜或送飯都係一流。🔸皇朝話梅骨 $108大約是一口一粒的精巧尺寸,雖然比想像中小巧但份量很足,帶微微話梅酸味,同樣係一道單吃或送飯皆宜的水準小菜。🔸宮廷驢打滾 $48驢打滾以往是清朝宮廷菜,現在則成為了北京受歡迎的民間小食。因為在糯米皮表面撒上大量黃豆粉後,外觀像小毛驢在土地上打滾後渾身沾滿乾土的模樣而得名。第一次試感覺幾特別,煙煙韌韌口感軟綿,灑上黃豆粉、花生碎,再以糯米皮包住紅豆蓉,味道會偏甜少少但甜品計可以接受。🔹凍蘋果與荔枝茶

🔸原味小籠包 $68

• 老北京家常花肉豆腐
  • 原味小籠包
  • 宮廷驢打滾
2022-10-11 41 瀏覽
開揚 光猛 寬闊 坐得舒服樓底夠高仲有戶外茶座地方有部Nespresso 機係到照顧哂大家需要 中。西式飲品服務態度幾好 會再食 同屋企人整體幾好食個小食幾好 花生🥜同栗子 口水雞大大嚿雞胸肉配雞翼位口水配料有花生 有香料 夠哂惹味叫定碗白飯 HAHA宮廷驢打滾呢個甜品幾有意思 外面既花生粉 內面係清甜既紅豆蓉🫘個英文名完全表達哂成個甜品既材料 整法Chilled !!Glutinous Rice Roll with Red Bean Paste topped with Peanut五香牛肉湯麵中國風果然中國風 個湯勺 湯碗都好靚有feel地食麵 牛肉幾好食 厚厚地 色澤均勻菊花檸檬蜜健康之選 少少甜甜地 維他命C補充站飲到菊花清香味 堅菊花
開揚 光猛 寬闊
坐得舒服樓底夠高
仲有戶外茶座地方
有部Nespresso 機係到
照顧哂大家需要 中。西式飲品
服務態度幾好 會再食 同屋企人

菊花檸檬蜜
健康之選 少少甜甜地 維他命C補充站
飲到菊花清香味 堅菊花

2022-10-06 44 瀏覽
樂天皇朝🫖🥢……….好耐無食過中菜,又想食小籠包,就諗起樂天皇朝嘅八色小籠包。其實樂天皇朝係港九新界都有分店,今次行開東涌行街,就到東涌分店嘅樂天皇朝一嚐八色小籠包和其他。餐廳入面嘅環境不錯而且幾闊落,光線充足,一入座,就會有一壺茶加一碗小食,小食就有花生和栗子。餐牌有唔少特色上海中菜款色可選擇,啱哂一家大小一齊黎食🥰……….*🫖茶 $8/位,🌰小食 $15碟🌈皇朝小籠包 $138 8pcs •呢籠小籠包係樂天皇朝嘅有特色嘅主打菜,一籠有8粒小籠包,有8款不同嘅特色口味,各小籠包皮有8種不同顏色嘅皮係由天然食材提煉而成,建議由淡味食到濃味,由放置係中間嘅原味,然後糟溜絲瓜再順時針方向食,最後食到川味,小籠包都多皮薄多汁,不同味道嘅小籠包各有特色😝⚪️原味: 肉汁鮮甜,夠多汁🟢糟溜絲瓜: 淡淡絲瓜嘅清甜🟤鵝肝🌟: 驚喜,油香不膩 ⚫️黑松露: 香濃的松露味🟡起司: 食落好似芝心丸的感覺🟠蟹粉: 鮮甜,不腥🔘蒜香: 重口最愛🔴川味: 微微既麻辣香,惹味🍜皇朝擔擔拉麵 $65• 食落有香濃嘅花生味和香辣味,辣度接近十小辣。麵質較腍,但上碟時唔太夠湯,要盡快趁熱食先得🤣⚫️竹炭流沙包 $45 3pc
樂天皇朝🫖🥢

*🫖茶 $8/位,🌰小食 $15碟

🌈皇朝小籠包 $138 8pcs

⚪️原味: 肉汁鮮甜,夠多汁
🟢糟溜絲瓜: 淡淡絲瓜嘅清甜
🟤鵝肝🌟: 驚喜,油香不膩
⚫️黑松露: 香濃的松露味
🟡起司: 食落好似芝心丸的感覺
🟠蟹粉: 鮮甜,不腥
🔘蒜香: 重口最愛
🔴川味: 微微既麻辣香,惹味

🍜皇朝擔擔拉麵 $65

⚫️竹炭流沙包 $45 3pcs 🌟
• 推薦!真流心!一上碟係新鮮熱辣出爐,仲出緊煙。一搣開嗰包,滿滿嘅流沙流哂出黎,食落麵包夠軟熟,鹹蛋味濃,奶皇香甜😚

🍳瑤柱芙蓉賽螃蟹 $93
• 其實賽螃蟹係將蛋白和蛋黃分開炒,模仿蟹肉蟹膏的神髓。食嘅時候要將蛋黃拌勻在蛋白,伴鎮江醋享用,口感嫩滑多汁,拌飯食一流😉

🥜擂沙湯圓 $45 4pcs
• 是日自選飯後甜品,一碟四粒,食時有微温,咬開有滿滿嘅芝麻漿,面頭舖滿了黃豆粉,食落有香濃芝麻味,口感煙韌不痴牙😋
……….

💰人均 $229/per person (已加一)
  • 皇朝小籠包
2022-10-05 50 瀏覽
樂天皇朝 (東薈城) (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖次次見佢賣廣告咁吸引已經想試好耐🤤😍今次終於可以食到😋1.皇朝八色小龍包 ($138)🤎每隻小籠包都係熱辣辣爆汁,而且食都有特定順序🤤1.原味2.絲瓜3.鵝肝4.黑松露 5.芝士🧀6.蟹粉🦀️7.蒜香🧄8.川味🌶順序由原味食到川味😋好特別呀❣️每隻爆汁😍😍 黑松露味🍄好重好香,而芝士一開始咬落口冇乜味,但後勁好強😂鵝肝同蒜香呢啲都超級重口味😋但我自己最中意都係最普通既蟹粉同埋原味😂💥評分:7.5/102.宮延驢打滾 ($48)佢嘅口感好軟,好煙靭🤤中間夾住紅豆🫘花生粉舖喺個面🥜但有少少唔開心嘅係我唔知佢杏仁糊味咁重🥹我自己唔太中意,但對杏仁胡味既朋友應該會中意食✨💥評分: 6.5/103.炸饅頭 ($30)炸饅頭炸得都幾靚同好香😍但就唔係超級脆,可再脆啲🤎💥評分: 7/104.蒜香排骨拉面 ($85)佢啲排骨都幾大塊🤤同埋啲麵質幾彈牙❣️但排骨可以再醃入味啲,咁炸起上黎就會香好多✨💥評分: 7/10💥總性價比: 7/10👍🏻菜式都幾多,8色小籠包都幾特別,值得一試👍🏻
樂天皇朝 (東薈城) (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓326A號舖

次次見佢賣廣告咁吸引已經想試好耐🤤😍今次終於可以食到😋

1.皇朝八色小龍包 ($138)
🤎每隻小籠包都係熱辣辣爆汁
,而且食都有特定順序🤤
1.原味
6.蟹粉🦀️
7.蒜香🧄
8.川味🌶

💥評分:7.5/10

2.宮延驢打滾 ($48)

💥評分: 6.5/10

3.炸饅頭 ($30)
炸饅頭炸得都幾靚同好香😍但就唔係超級脆,可再脆啲🤎

💥評分: 7/10

4.蒜香排骨拉面 ($85)

💥評分: 7/10

💥總性價比: 7/10
👍🏻菜式都幾多,8色小籠包都幾特別,值得一試👍🏻
  • 皇朝小籠包
2022-09-30 51 瀏覽
行完街搵地方午餐,見樂天皇朝唔使等位,就入去食下,環境闊落,坐係窗邊望住出面食幾舒服招牌原味小籠包 $68(6個)新鮮熱辣辣,外皮厚薄適中,同時能承託湯汁,而且尖端位置又不會過厚,內餡有鮮肉味,沾醋食一流 紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $88扣肉有3大片,好厚身,但瘦肉部位好鞋咬唔到,豬骨湯底香濃,拉麵夠爽口彈牙👍小食 $15最驚喜係小食,花生栗子好入味,好味道茶芥 $8位收茶錢好正常,但完全無茶味,如果唔係睇顏色,我以為自己飲緊熱水

招牌原味小籠包 $68(6個)

紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $88

小食 $15
最驚喜係小食,花生栗子好入味,好味道

茶芥 $8位

2022-09-23 56 瀏覽
同屋企人去完迪士尼staycation,想去東涌行街買嘢,決定去樂天皇朝食午餐,本身屋企樓下都有間,食物一直都keep到水準。👍餐廳經理醒目,招呼細心周到,賓至如歸嘅感覺。👍積極介紹菜式及飲品,提示小籠包有唔同嘅口味吸食法,推介是日精選飲品-羅漢果茶。李白醉雞$88雞肉嫩滑,酒味唔會太重。外婆紅燒肉$98厚厚嘅紅燒肉,醬汁味道濃稠,分量充足。皇朝小籠包(8件)$138餐廳王牌,有八款唔同口味嘅小籠包,皮薄餡靚,而且影相打卡好靚。總括而言非常好,除咗食物keep到水準,值得一讚喺餐廳嘅服務態度很好,講解清晰,細心安排,賓至如歸,一家人食得好開心。

👍餐廳經理醒目,招呼細心周到,賓至如歸嘅感覺。

李白醉雞$88
雞肉嫩滑,酒味唔會太重。

外婆紅燒肉$98
厚厚嘅紅燒肉,醬汁味道濃稠,分量充足。

皇朝小籠包(8件)$138

2022-09-20 972 瀏覽
今日同朋友去咗東涌Shopping,行街前要醫肚先! 時令特飲, 夏天啱晒啦! 值得推薦嘅《皇朝小籠包》,八色小籠包,包咗八隻味道, 包括有,原味、槽溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香&川味,按味道次序排列,由淡味食到濃味,可見師傅非常貼心, 由原味開始,之後絲瓜味,由順時針方向食到川味。小籠包皮,煙靭皮薄,肉餡充滿肉汁,每粒口味都各有特色,味道十分突出,個人最鍾意蟹粉,黑松露&鵝肝小籠包,顏色係由天然食材提煉,咁就可以食得放心。足料《蟹粉炒飯》,飯底炒得乾身,可以見一粒粒,而炒飯吸收咗蟹膏精華,又香又惹味。《上海生煎包》,造型相當討好,脹卜卜而底部煎到焦香,有脆口而軟熟嘅口感。一咬下去,足餡而多汁的。《京醬肉絲配薄餅》,京醬肉絲味道豐富,帶甜而鹹口,用薄餅包住肉絲,味道就剛剛好,醬汁爆得香濃,好惹味,風味十足,正呀!最後梗係要甜品啦! 《宮廷驢打滾》,好好味呀,用咗糯米粉做外皮,包住紅豆餡,捲起來而成,外層再添上黃豆粉,口感煙煙韌韌,甜度恰到好處,正!
今日同朋友去咗東涌Shopping,行街前要醫肚先!

時令特飲, 夏天啱晒啦!

2022-09-18 36 瀏覽
去左東涌好多食店選擇,但最後選擇左我最愛既樂天王朝。呢度既小籠包係世界級,皮唔會太厚,但又唔會一夾就穿而流走哂肉汁。肉汁鎖係小籠包入面,一啖咬落去正呀,但小心熱啦。鍋貼都好好食,入面既肉量都好多,大大舊。仲有叫左個油麥菜,唔好見佢清炒,佢D味道都好好。仲有叫左碟咕嚕肉,酸酸甜甜好好味,但係就覺得肉量比較少唔夠食。最重點就係呢個酸辣湯擔擔麵啦,係樂天王朝叫個酸辣湯係$68仲要好細碗,但呢個酸辣湯擔擔麵都係$78,但要大大碗架。
2022-09-17