今日去食呢間車仔麵💩🍜,嗌咗一碗粗麵魚肉、雞翼、魚蛋,魚肉喺冰箱拎出嚟,再浸返熱,完全冇咬口........,雞翼係滷水,入味但好鞋,魚蛋好實。然後個湯好似清水💧,加咗辣汁,只有死辣完全唔香冇香料味,完全唔掂。另外仲嗌左碗粗麵魚蛋、蘿蔔、水魷,成碗麵都冇乜色水,好似醫院殘廢餐咁,蘿蔔好細舊。阿姨啲服務態度極差,西口西面,整體嚟講完全唔掂,我去隔離食三不館好過,三不館好食過佢九條街,呢間連人哋車尾燈都見唔到。
2024-04-05
2024-01-21 220 瀏覽
撈埋一碗好滋味嘅車仔麵,真係食到攞命喇!今次我嚟到這家店試吓佢哋負盛名嘅滷水牛腩,咬落去嘅時候,牛腩滑嘟嘟,香氣撲鼻,正!再講講哩個滷水雞翼,肉質腍腍地,滷汁香辣得嚟又唔會太過,啱曬嗜辣嘅你我佢。河粉滑溜溜,吸滿滷汁後更加醒胃,係冷天食最正!而家講講小菜啦,豬紅係我份内必選嘅,嫩嘅剛剛好,回味無窮。勁推洋蔥鑊仔魚蛋同埋蘿蔔,洋蔥帶比魚蛋啲特別嘅香味,而蘿蔔甜甜地,又腍又入味。不過我盞頭最愛嘅,還是啲滷水雞翼尖,每塊都滷得恰到好處,令我食指大動!到嚟呢家店,就好似尋寶一樣,每一樣搭配都有新發現,真係食客嘅小確幸呀!😋🍜🥢

2023-12-16 264 瀏覽
走入呢間小店,油黑鍋亮,雖然裝潢唔吸引,但食客滿滿,真係好彩喇!人流湧湧嘅背後,原來係因為佢哋嘅車仔麵好有口碑!🍜揀咗三種餸:秘製豬皮、香滑雞蛋,再加嗰令人唔停口嘅自家醬炒魷魚。隨手要咗一碗湯面,真係一流!湯底夠香,面條Q彈得啱啱好,唔會過硬或者過爛。講真,佢哋嗰秘製豬皮真係撻着我心!韌韌地、皮脂比例啱曬味,加埋特製醬汁,一啖咬落去邊有股滑潤、邊有股濃濃嘅五香氣。周圍望一望,食客無唔係一邊食一邊點頭,多數都跟我嘅反應一樣——滿足!🤤最後講吓佢哋嘅手工雞蛋,色澤金黃,蛋香四溢,入口即溶,實在係蛋中之皇!總括嚟講,呢間店雖然環境一般,但食物嘅味道,絕對係你食過車仔麵榜上有名嘅選擇。食住食住,都覺得飲杯凍檸茶最正!下次,我一定會再嚟攞份雞蛋撻走,諗住都流口水喇!🤩🥚🍋

2023-10-30 304 瀏覽
🦑🍗🐖🍜餐廳名: 榮安小食 地區: 荃灣評語:車仔麵 魷魚 雞翼 豬皮 米粉 HK$32 - 魷魚係水魷 十分爽脆 雞翼係雞全翼 阿姐會係鹵水盤拎隻雞翼岀黎剪開雞槌雞中翼同雞翼尖 方便入口 成隻雞翼都超入味 係有印象中既最好食 豬皮好爽口 冇油膩味 米粉係即叫即煮熱 唔淋 煮完之後會擺係你面前俾你加豉油同咖哩汁 呢個先係成碗車仔麵既重點結論: 榮安係荃灣友實識既餐廳 開左幾十年做車仔麵 豉油底同雞翼係超正 其實仲食過魚蛋,淨雞翼尖,豬紅,魚皮餃,蘿白都係好岀色 見過有客買幾隻雞翼返去(可能夜晚加餸?) 另外環境唔係闊同乾淨 但咁先係本身車仔麵既風味
🦑🍗🐖🍜
餐廳名: 榮安小食
地區: 荃灣

評語:

2022-06-18
  • 車仔麵
2023-10-10 254 瀏覽
荃灣橋底下的車仔麵,十年前同十年後,除咗價錢轉變之外,其他野基本上都冇變🌀平時經過都見到坐滿人,今次見有位就入去食啦🙌🏻揀左三個餸:冬菇、蝦條、蘿蔔😼整體都可以,最正係可以自己加汁👻有滷水汁同埋秘製醬汁,可以因為自己嘅喜好落分量🤤佢個辣都唔簡單🥵唔好咁重手呀回頭率:👅👅👅👅性價比:👅👅👅👅打卡值:👅

佢個辣都唔簡單🥵唔好咁重手呀

回頭率:👅👅👅👅
性價比:👅👅👅👅
打卡值:👅
2023-08-22 231 瀏覽
以前成日都食,自從換左幾個阿姨看舖,好似D價錢…….計得唔係好啱。明明有$7的麵、魚蛋,我埋單全部計$10一個。係咪我誤會左?(外賣唔同價錢?)但我唔好意思同阿姨講「係咪計錯」
外賣自取
2023-08-20 189 瀏覽
嗌咗幼面底,叫咗牛腩豬腸雞翼魷魚冬菇魚蛋,豬腸係我喺香港食過最好食嘅一間,超級入味仲要有少少肥膏,雞翼就好大浸甜豉油味,牛腩比較偏瘦,冬菇大大嚿好厚肉,最正係可以任加豉油或者加咖喱汁,由細食到大嘅味道
2023-06-16 313 瀏覽
#搞串個pantry 之前講過,車仔麵🍜可以算係香港🇭🇰一個特色地道美食👅。今次我哋就嚟到#荃灣 一間開咗好多年嘅街坊車仔麵舖😎。呢間車仔麵舖望落非常地道,非常地踎👻,非常符合車仔麵嘅形象。今次就試吓佢究竟好唔好食🥳!!我哋嗌咗兩碗三餸車仔麵,連嘢飲需要$46💰。送方面我哋分別嗌咗豬腸、滷水雞翼🍗、魷魚、冬菇、龍蝦春卷、牛筋🐮。而呢度嘅滷水汁、沙嗲汁,或者其他醬汁都係自助嘅😋。試咗六樣餸,比較推薦呢間舖頭嘅滷水嘢🤩🤩,例如滷水雞翼、冬菇呢啲就滷得好入味,非常出色😜!!另外,都推薦佢嘅豬腸同埋牛筋,呢兩樣嘅口感都彈牙,而且都好入味🤤。相信住喺荃灣嘅街坊,都應該食過呢間車仔麵,或者佢哋嘅滷水嘢🤗。如果大家得閒經過荃灣,又唔介意係一間咁地踎😊,或者需要坐馬路邊嘅餐廳食嘢,都可以嚟試吓💕!!
#搞串個pantry

2023-04-29
2022-10-30 549 瀏覽
歷史悠久車仔麵~ 必食雞全翼🤪🤪🤪而家香港食咩都貴,有啲車仔麵都唔平,不過呢間喺荃灣開咗好耐嘅車仔麵 價錢一啲都唔貴,我叫咗四餸都係36$ 😋😋 食咗好多年 味道都冇咩點變 佢啲滷水汁真係超級超級好食 而且辣汁一點都已經好啦!唔太食得辣嘅人真係要小心啲,另外超級推介雞全翼 同埋豬腸,豬腸我次次多點2份! 佢嘅滷水汁好入味,好特別,仲會甜甜地,唯一唔好嘅係 店舖衛生情況就普通 而且啲位好狹窄 所以我見好多人都係買外賣👍🏻👍🏻👍🏻
歷史悠久車仔麵~ 必食雞全翼🤪🤪🤪
  • 豬腸
2021-12-21 792 瀏覽
其實我不嬲都係一個外貌協會嘅人,我食嘢唔係好挑剔,不過就真係好睇環境。如果嗰度地下係濕粒粒,又或者好似溜冰咁,我真係真係萬分不願意,總之就係唔可以太污糟啦。 榮安地下感覺唔係好污糟,只係舊。我食過幾次都覺得水準ok可以,不過我唔係一個好車仔麵嘅人,今日都係又陪我嗰個好朋友嚟食佢最鍾意嘅舊舖feel 。 但,今日真係好唔掂。 我嗌咗個油麵、蝦卷、魚蛋、豬皮、生根($30),價錢梗係取勝啦,份量好多。可惜唔掂嘅就係嗰啲豬皮,上面全部黐住一條條黑黑嘅豬毛,睇見已經好唔想食ಠ_ಠ 山根又唔熱,條蝦卷嘅質地係好腍好粉,一啲都唔好食。 我個friend就叫咗豬腸、豬紅、魚蛋、豬皮、粗麵($34),唔記得有冇數漏😆不過,其實都係我朋友講俾我聽啲豬皮有好多毛我先至會發現,因為平時嘅我真係完全唔會咁細心留意到呢啲嘢。 我諗,我應該唔會再俾機會佢哋。

但,今日真係好唔掂。

我諗,我應該唔會再俾機會佢哋。
2021-09-28 702 瀏覽
榮安小食,是心目中數一數二的車仔麵,特別喜歡他的滷水雞翼,百吃不厭。平時食車仔麵,可能大家都會加腩汁辣汁,而榮安仲有得加滷水汁,格外滋味。可惜久別重逢,換來一場失望。以前不管是蘿蔔豬皮魷魚都有用汁去煮,入了味,帶淡淡的滷水色,賣相吸引。現在滷水色彩沒了,件件都面色倉白,毫無味道,白白浪費了這些最索味的車仔餸。幸好還有掛著滷水牌頭的雞翼和翼尖撐著,依舊滷得入味,帶點甜,保留了昔日的味道,找回僅餘的安慰。

2021-09-09
2021-05-21 783 瀏覽
荃灣除左有好多食米線嘅食肆之外都有唔少車仔麵店,今日黎食一間個環境相對地道啲嘅鋪頭,一入門口已經係麵檔,大家一個個企係到排隊叫餸,即場整埋比你自己拎埋位開餐。不過正正因為咁,食之前最好係門口睇定食咩餸,因為到你果陣就冇得慢慢睇住黎叫,如果唔係後面排隊條龍就越黎越長,麵檔夥計都會開始唔耐煩架啦🤣依到食物嘅份量唔算好多,所以建議男仔可以叫兩個麵底,餸方面我比較鐘意雞翼同大腸,可能因為佢個滷水汁都幾出色,所以好入味,另外豬紅都唔錯!價錢黎講都算幾抵食,可以叫多幾樣餸黎試下都得,最後加埋個辣汁就100分😆

2021-02-09 725 瀏覽
幾十年前小學時期已經開始係度食咖哩魚蛋。而且出名辣。所以有人話以前冇咁辣。我有D唔明白。我最中意就係佢地D咖哩汁。當時周圍都賣魚蛋,佢地算係最貴果間,加價速度仲快過隔離麥當勞。但今時今日只有佢地仲毅立不倒。有冇食評都成功。
2021-02-01
2021-01-03 615 瀏覽
店主好似走火入魔咁,次次叫親辣魚旦,都成碗倒湯加熱水,都係食唔到,以前辣魚旦係好味又不太辣,可以入口的,再加辣汁,好好味!佢啲辣魚旦鬼整咁越整越辣,根本食唔到,佢兜汁唔知係咪淆了千年嘅汁,店主應該再較返好去,如果唔係叫人點食呀?
2020-11-12 649 瀏覽
榮安企立荃灣幾廿年,學生時代覺得佢門面 'up 耷' 唔多想入去,之後朋友介紹至知佢係好嘢!後悔浪費咗多年口福,所以而家久唔久都會嚟補償吓!榮安嘅裝修咁多年都冇變過,店內坐位少,空間細,講真坐得唔多舒服。服務方面,可以講係冇乜服務,食完有人執枱咁囉!食物方面,榮安價格絕對貼地。粉麵全部 $6,餸菜方面除咗牛腩、豬腸、雞翼、鳳爪、魚皮餃係 $10 外,大部份都係 $6。以下係推介。鹵水系列牛腩、雞翼、豬腸、雞尖、鹵水蛋,全部以鹵水熬製,非常入味,鹵水唔太鹹,少少甜。鹵水雞翼,雞尖,全部油亮亮,入味之餘仲好嫰滑。豬腸洗得好乾淨冇異味,入味後更加欲罷不能,好想多叫一份。牛腩就老咗啲,有少少黏牙 。今次叫咗油麵,份量都係幾多好飽肚。平時會叫粗麵,貪佢可以吸收湯汁 。攞麵前記得加一小勺咖哩汁,超辣超惹味。今日貪心咗,好辣呀!但好過癮 。

鹵水系列

但好過癮