2023-07-08 73 瀏覽
朋友介紹我地嚟觀塘榮哥廚房私房菜,話好夠鑊氣。今晚我哋叫經理設計左一個四人菜單,都幾有特色,經理招呼又好,又積極講菜式特色,埋單平均每人4-5佰蚊,都算幾抵食,又有私人空間,係幾好同親戚好友食飯既一個地方。 <私房菜 $1638 4位>🔸️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬 水耕沙律菜好新鮮! 🔸️ 榮哥自家甜酸齋 呢個甜酸齋感覺冇出面食咁多色料,同埋佢偏多少少甜味,都好味。 🔸️ 雙色墨魚仔有辣同唔辣兩款,墨魚仔好新鮮彈牙。 🔸️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢個超級好食!流心蛋有好特出既茶香味,配埋黑魚子醬好名貴。厚切茄子外脆內軟,十分juicy,超好味! 🔸️ 原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛䐁肉湯呢個湯超級一流!好清好潤好香龍利葉味,好似話可以潤肺止咳,個湯一啲都唔油,我飲左3碗😂 🔸️ 榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子好大碟好有鑊氣!鮮蘆筍好爽脆,北海道帶子都好大粒好滑。 🔸️ 桂花炒素翅呢個有啲特別,我第一次食。可以加少少黑醋食,味道層次更多。 🔸️ 士多啤梨黑豚肉排骨呢碟擺盆好靚😍中意佢下面脆米好脆,黑豚肉排骨啖啖肉,士多啤梨酸酸甜甜好好味! 超推介! 🔸️ 招牌茶王燻雞呢個又係佢地招牌菜,要預先訂先有得食。

<私房菜 $1638 4位>
🔸️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
水耕沙律菜好新鮮!

🔸️ 榮哥自家甜酸齋

🔸️ 雙色墨魚仔
有辣同唔辣兩款,墨魚仔好新鮮彈牙。

🔸️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🔸️ 原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛䐁肉湯

🔸️ 榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子
好大碟好有鑊氣!鮮蘆筍好爽脆,北海道帶子都好大粒好滑。

🔸️ 桂花炒素翅
呢個有啲特別,我第一次食。可以加少少黑醋食,味道層次更多。

🔸️ 士多啤梨黑豚肉排骨

🔸️ 招牌茶王燻雞
呢個又係佢地招牌菜,要預先訂先有得食。雞皮有少少脆身,又好有茶香味,係好有特色。

🔸️ 米王有機時令鮮蔬
呢個米王底都好特別,佢好杰身,包哂蔬菜表面。米王底原來等如粥底,又長知識了。

🔸️ 大紅大紫炒飯
呢個炒飯有意頭之餘又好靚好特別,係用紅菜頭同紅薯整,米身乾身又一粒粒,好香好好味!

🔸️ 時令甜品:芝麻湯丸
薑湯底一流!
2023-07-05 1576 瀏覽
跟朋友一行4人到觀塘的工業大廈食私房菜🍽️嘗味套餐(5道前菜再加8個大菜)食得非常飽滿的一餐🥰♦️榮哥自家甜酸齋♦️第一道開胃菜是甜酸齋,腐皮煙韌,木耳脆口♦️前菜拼盤♦️🔸本地水耕沙律菜伴芝麻醬🔸🔸雙色墨魚仔🔸🔸茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🔸3個前菜放在一起,擺盤吸引🤩沙律菜新鮮,墨魚仔新鮮爽口,流心蛋有淡淡的茶燻香味,厚切茄子炸過好吃,香口但不油膩👍🏻👍🏻♦️原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯♦️第一次食龍利葉煲的湯,味道清甜,好適合夏天飲,原來龍利葉是潤肺降火止咳,陽過的人飲就岩哂啦😆😆♦️榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子♦️蘆筍爽脆,帶子肥美,仲有香口的伴飯醬♦️桂花炒素翅♦️金黃色的桂花炒素翅好有鍋氣,粗大的芽菜爽口加上素翅,口感豐富👍🏻♦️士多啤梨黑豚肉排骨♦️ ❗️必點菜式❗️最好食的一道菜💯首先賣相吸引🥰香脆的米餅上鋪上厚厚的黑豚肉排骨,黑豚肉肉質嫩滑有咬口,加上甜甜酸酸的士多啤梨醬汁,好食!♦️招牌茶王曛雞♦️雞肉外焦內嫩,用香片茶葉曛過,有濃香茶味♦️米王有機時令鮮蔬♦️考慮到不是每人喜歡魚湯,廚師改用米煮成的濃稠芡汁,菠菜浸在米汁中,吸收了淡香的米汁味道,別有一番風味!♦️大紅大紫炒飯♦️ ❗️必點菜式❗️好吸引的
食得非常飽滿的一餐🥰

♦️榮哥自家甜酸齋♦️
第一道開胃菜是甜酸齋,腐皮煙韌,木耳脆口

♦️前菜拼盤♦️
🔸本地水耕沙律菜伴芝麻醬🔸
🔸雙色墨魚仔🔸
🔸茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🔸

♦️原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯♦️

♦️榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子♦️
蘆筍爽脆,帶子肥美,仲有香口的伴飯醬

♦️桂花炒素翅♦️

♦️士多啤梨黑豚肉排骨♦️ ❗️必點菜式❗️

♦️招牌茶王曛雞♦️
雞肉外焦內嫩,用香片茶葉曛過,有濃香茶味

♦️米王有機時令鮮蔬♦️

♦️大紅大紫炒飯♦️ ❗️必點菜式❗️
好吸引的炒飯,用紅菜頭染上鮮艷的火紅色✴️米飯炒得粒粒分明,仲有紫薯同紅菜頭,香口乾身,有鍋氣,一口氣食了兩大碗😄色香味俱全💯

♦️時今甜品♦️
有滿滿的香濃薑味配上兩粒大大粒的芝麻湯丸,芝麻餡好足

• 士多啤梨黑豚肉排骨
  • 大紅大紫炒飯
2023-06-30 219 瀏覽
食完成餐都諗唔明點解咁多人讚佢 真心唔明呀~呀~呀~~呀~~~食方面:一開波個湯係OK的.紅菜頭飯好健康咩味都無 個頂仲要放飯素 碟雪耳望落以為用上湯淹住咁 點知食落係鹽水 點解要咁做?仲有 條魚上菜時先講聲一條大變兩條細 真係嬲有碟係原粒帶子釀丸. 食落好似放粒帶子係龍蝦丸入面. 我覺得味道同擺碟都麻麻地.最後埋尾個湯丸 味道仲差過超市急凍自己整個啲服務方面:上菜唔跟菜單次序都算.換碟換幾位就唔換. 好似奉旨想你自動波幫手食到尾時好似阻住佢收工咁. 體驗真係好一般.價錢方面:成差唔多500蚊一位 睇唔到價錢反映咗係邊度如果唔係呢個價可能接受到.

食方面:
一開波個湯係OK的.
紅菜頭飯好健康咩味都無 個頂仲要放飯素
碟雪耳望落以為用上湯淹住咁 點知食落係鹽水 點解要咁做?
仲有 條魚上菜時先講聲一條大變兩條細 真係嬲
最後埋尾個湯丸 味道仲差過超市急凍自己整個啲

服務方面:
上菜唔跟菜單次序都算.
換碟換幾位就唔換. 好似奉旨想你自動波幫手
食到尾時好似阻住佢收工咁. 體驗真係好一般.

價錢方面:
成差唔多500蚊一位 睇唔到價錢反映咗係邊度
如果唔係呢個價可能接受到.
2023-06-30 1146 瀏覽
之前侄仔喺呢間擺過百日宴覺得啲出品唔錯,於是今日就帶埋一家大小嚟食榮哥自家甜酸齋/涼拌雲耳甜酸齋夠軟腍,雲耳夠爽脆,兩者味道酸爽唔嗆喉茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子/雙色墨魚仔/本地水耕沙律菜伴芝麻醬茶燻蛋配上黑魚子醬味道很夾,而酥炸厚切茄子則做得一點都不覺油膩;雙色墨魚仔一橙一白,橙色是帶些小微辣,而白色則是原味,各有千秋;本地水耕沙律菜夠新鮮爽脆,伴芝麻醬十分滋味原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯/原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯兩款燉湯都非常足料清甜,飲完都唔覺口乾就知無添加味精,夠晒滋潤蝦球水芙蓉蒸蛋非常滑溜,配埋琉璃芡汁加上爽脆蝦球,再以杞子蔥花點綴,賣相絕美黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉肉質滑溜富彈性,魚皮膠質重,配搭爽脆露筍及黑松露醬爆炒非常惹味韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)牛面肉煮得非常軟腍入味,而紅、白雙色蘿蔔則吸收晒韓式泡汁,入口微辣鮮甜魚湯有機時令鮮蔬奶白色的魚湯鮮甜無腥味,配搭有機時令波菜,非常鮮嫩無渣招牌茶王燻雞經過茶燻後雞皮帶點煙燻味,而雞肉仍然嫩滑農坊獨頭糖心黑蒜炒飯獨子蒜經過發酵後成為黑蒜,口感酸甜,營養豐富,除了鋪面的四片外,亦將黑蒜切粒加入炒飯內,入口味

榮哥自家甜酸齋/涼拌雲耳

甜酸齋夠軟腍,雲耳夠爽脆,兩者味道酸爽唔嗆喉

原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯/原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯

黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

魚湯有機時令鮮蔬

奶白色的魚湯鮮甜無腥味,配搭有機時令波菜,非常鮮嫩無渣

招牌茶王燻雞

經過茶燻後雞皮帶點煙燻味,而雞肉仍然嫩滑

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

獨子蒜經過發酵後成為黑蒜,口感酸甜,營養豐富,除了鋪面的四片外,亦將黑蒜切粒加入炒飯內,入口味道獨特

時令甜品

薑汁黑芝麻湯丸,湯丸皮薄爆餡,配搭夠薑味的甜湯,超好味
2023-06-20
  • 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
  • 農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
  • 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
2023-06-29 895 瀏覽
老細請食飯,有大食大,諗住食好啲去私房菜,搜索觀塘好似這間私房菜食評不錯,諗住去食餐好嘢。私房菜在工業大廈入邊,非常近地鐵站。喺OpenRice上邊訂枱,但原來要三日前入訂金,每人$200 ,然後選定菜單。7點準時去到,餐廳感覺好逼夾,環境不怎麼樣,而且只有兩台客人。榮哥自家甜酸齋:七個人餐,只有兩碟小小的甜酸齋及木耳,甜酸齋酸酸甜甜,冇乜特別。木耳非常清淡,沒有什麼味道。本地水耕沙律菜伴芝麻醬榮哥自家雙色墨魚仔茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:沙律菜還算新鮮,墨魚仔好普通,流心蛋沒有茶的味道。盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯 原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯 :螺頭湯味道清甜。海底椰鱷魚肉湯非常清淡,但鱷魚肉配料充足。清蒸生猛星班:星班味道鮮嫩,但非常細條,七個人每人一下就沒有了。香煎北海道帶子海中寶:蝦膠包着帶子,帶子感覺沒有鮮味。遠年新會陳皮黑豚肉排骨:排骨帶有陳皮味及檸檬皮的香味,炸得酥脆。奶油日本小南瓜麵包盒:麵包外皮酥脆,入面有南瓜及蘆筍,青椒等,配上奶油汁,感覺麵包比較好食。招牌茶王燻雞:雞非常細隻,只有半隻雞,7個人,每人只可以1、2塊。魚湯有機時令鮮蔬:上湯菠菜苗,也是份量小小的。

私房菜在工業大廈入邊,非常近地鐵站。

木耳非常清淡,沒有什麼味道。

本地水耕沙律菜伴芝麻醬
榮哥自家雙色墨魚仔
茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:

沙律菜還算新鮮,墨魚仔好普通,流心蛋沒有茶的味道。

盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯 :

螺頭湯味道清甜。
海底椰鱷魚肉湯非常清淡,但鱷魚肉配料充足。

香煎北海道帶子海中寶:蝦膠包着帶子,帶子感覺沒有鮮味。

魚湯有機時令鮮蔬:上湯菠菜苗,也是份量小小的。

大紅大紫炒飯:炒飯比較硬身,味道都是比較清淡。

時今甜品:兩粒芝麻湯圓

是日私房菜:7人餐,埋單,$3257。
感覺真的不是很好,很失望,不但菜式普通,服務麻麻,而且價錢偏貴,平均$465/人。
老細話:食放題或者自助餐也比這一餐好,真的不會再有下一次。
2023-06-25 632 瀏覽
榮哥廚房私房菜位於官塘工業中心三期四樓鄰近港鐵觀塘站主打新派粵菜涼拌黑木耳/榮哥自家甜酸齋涼拌黑木耳清爽輕盈加埋榮哥自家甜酸齋柔韌醒胃本地水耕沙律菜伴芝麻醬/雙色墨魚仔/茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子沙律選用本地水耕種植蔬菜相比傳統土壤種植潔淨清甜同時可以支持香港農業;紅白雙色墨魚仔夠哂特別;茄子厚切酥炸口感軟嫩配搭流心蛋以及黑魚子醬濃鹹惹味原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯/原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯原盅燉湯真材實料清甜滋潤黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露荀花尾龍躉肉質緊緻細滑而且膠原蛋白豐富加埋露荀清甜配搭黑松露醬爆炒可以突出魚肉鮮嫩蝦球水芙蓉蒸蛋蛋水比例完美質感水潤滑嫩口感近似布丁同時蛋香濃郁加上透明玻璃勾芡以及蝦球同埋杞子蔥花點綴賣相精緻韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔牛面頰肉經常咀嚼運動肉質相對結實彈嫩配搭韓式泡汁炆煮口感軟腍鬆化同時微辣刺激招牌茶王燻雞雞皮色澤油亮同時琥珀金黃肉而且肉質嫩滑經過茶葉薰染雞肉清香唔覺油膩魚湯有機時令鮮蔬有機時令波菜翠綠幼嫩配搭魚湯奶白濃香可以去除草酸苦澀農坊獨頭糖心黑蒜炒飯蒜頭經過發酵可以防治三高同時消脂養顏而且糖心黑蒜酸甜綿軟加入炒飯可以消膩減滯時令甜品薑汁黑
榮哥廚房私房菜位於官塘工業中心三期四樓

• 原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯
  • 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露荀
  • 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
  • 招牌茶王燻雞
友人前幾天BOOK了這間私房菜,說最近這間熱度蠻高,便約了小編跟另外2個朋友一起吃了這個4人嘗味套餐。茶芥小店提供的是龍井茶,龍井茶底頗算入口清香,茶澀味還好,不是特別濃厚,剛好適中。前菜黑木耳跟白木耳酸酸甜甜,多肉爽脆。榮哥自家甜酸齋(麵筋)酸味比甜味多一點,但還是沒外面買的那麽重酸甜。麵筋吸收了醬汁,看起來是一小碟,但其實分量很多,小編吃到炒飯來才吃完~雙色墨魚仔原味跟微辣,墨魚仔多肉爽口,彈牙程度還可以。本地水耕沙律菜伴芝麻醬青瓜非常爽脆,感覺芝麻醬裏面有一點芥末。小番茄正常味道。茶熏流心蛋伴魚子醬配厚切茄子小編喜歡流心蛋的茶熏味,茶味感覺是普洱,因爲味道感覺沉而且中性,加上小編比較多常喝普洱。茄子上面是脆脆,茄子吸收了魚子醬,非常多汁。醬汁偏甜,比較開胃。原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯、原盅燉川貝陳皮海底椰鰐魚肉湯前者比較清甜,味道像是木瓜排骨湯,湯渣很多,特別是肉排。後者比較濃味,有點像清淡版的魚翅。鰐魚肉之前泰國試過,像是鷄肉,但原來放在燉湯裏面比較像豬肉。蝦球水芙蓉蝦球非常彈牙,讚。水芙蓉吃起來口感像是玉子豆腐或是布丁,主要調味來自芡汁。不過小編第一次吃,難以形容味道,不過個

茶芥

前菜
黑木耳跟白木耳
酸酸甜甜,多肉爽脆。

榮哥自家甜酸齋(麵筋)

雙色墨魚仔
原味跟微辣,墨魚仔多肉爽口,彈牙程度還可以。

本地水耕沙律菜伴芝麻醬
青瓜非常爽脆,感覺芝麻醬裏面有一點芥末。小番茄正常味道。

茶熏流心蛋伴魚子醬配厚切茄子

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯、原盅燉川貝陳皮海底椰鰐魚肉湯

蝦球水芙蓉
蝦球非常彈牙,讚。水芙蓉吃起來口感像是玉子豆腐或是布丁,主要調味來自芡汁。不過小編第一次吃,難以形容味道,不過個人口感會喜歡蒸水蛋比較多。

黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮蘆筍
蘆筍好吃,師傅好好,把皮剝了,超級嫩且多汁。花尾躉魚味都重,而且也很嫩。小編覺得黑松露醬有點多餘,因爲這2個配料已經很好吃,黑松露反而不明顯。

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)
雖然外觀不吸引,但這個挺驚喜了小編。小編第一次吃到有帶皮的牛面頰,很像梅菜扣肉的豬肉,微辣的口味非常惹味。因爲牛肉嗦了黑椒汁,所以吃起來不乾,而且也爽口。雙色蘿蔔也好好的吸收了醬汁,特別蘿蔔變得軟爛,送飯一流!

招牌茶王熏鷄
鷄肉都算多且嫩,鷄皮也很脆,像是炸子鷄。不過小編不太習慣茶熏口味,感覺用作流心蛋比較好。

魚湯有機時令鮮蔬
魚湯不錯,吃到少少奶味。菠菜分量都多,不會過老,因爲是用本地有機蔬菜,感覺會健康一點。

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
糖心黑蒜是好吃的,之前外面吃都覺得味道太重,這個剛剛好。炒飯很香口,偏乾身。粒粒分明,裏面有碎翠肉瓜,令小編驚喜的是原來白色四方的不是魚蛋,而是帶子,還吃得到鮮味。炒飯分量很多,所以小編後來也有外帶剩下的回去當第二天午餐😂

時令甜品(薑汁黑芝麻湯圓)
看到門口買福元湯圓,來貨應該是來自這裏吧。小編超級愛薑汁,夠辣而且有糖中和。芝麻湯圓糯米皮很薄,一咬開餡料就立刻爆出來,配上醬汁,真的是個滿足飯後甜點。

榮哥廚房私房菜
觀塘觀塘道436-484號官塘工業中心3期4樓L室

#觀塘美食 #觀塘工廈 #觀塘 #私房菜 #中式私房菜 #中式 #燉湯 #榮哥私房菜  #功夫菜 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2023-06-13 128 瀏覽
昨晚到訪位於觀塘工廠大廈的榮哥廚房私房菜,店內餐桌之間設有屏風,私隱度高,非常適合聚餐。“嘗味” 套餐4位 $1638 (另收加一服務費)前菜- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬- 榮哥自家甜酸齋- 雙色墨魚仔- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子✏️ 沙津菜新鮮爽口,甜酸齋調味剛好,並非一般食店的重口味。雙色墨魚仔其中一隻微辣,惹味開胃。熟度恰好的流心蛋帶陣陣燻香,酥炸茄子配搭底部的醬汁令美味層次昇華。原盅燉湯- 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯- 川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯✏️ 燉湯真材實料無味精,每盅都十分足料,味道清甜滋潤。小菜及飯類- 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍- 蝦球水芙蓉- 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)- 招牌茶王燻雞- 魚湯有機時令鮮蔬- 農坊獨頭糖心黑蒜炒飯✏️ 各種菜式都十分美味,尤其是蝦球水芙蓉的爽口蝦肉配搭滑嫩蛋白,牛面肉的軟嫩肉質沾滿惹味的黑椒醬汁,全都大受好評。時令甜品-薑汁黑芝麻湯丸✏️ 足餡湯丸配暖身薑湯,為這餐畫上完美句號。

“嘗味” 套餐4位 $1638 (另收加一服務費)

前菜
- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
- 榮哥自家甜酸齋
- 雙色墨魚仔
- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

原盅燉湯
- 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
- 川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
✏️ 燉湯真材實料無味精,每盅都十分足料,味道清甜滋潤。

小菜及飯類
- 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
- 蝦球水芙蓉
- 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)
- 招牌茶王燻雞
- 魚湯有機時令鮮蔬
- 農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

-薑汁黑芝麻湯丸
✏️ 足餡湯丸配暖身薑湯,為這餐畫上完美句號。

2023-06-07 126 瀏覽
上個禮拜約屋企人食飯,就返娘家揀咗觀塘區餐廳。呢間榮哥廚房私房菜,位於工廈內, 如果唔係有朋友介紹都唔知道有呢間餐廳,見menu都岩一家人口味。❤️4人套餐幾豐富,由冷盤食到甜品,滿足👍前菜的雲耳已經十分美味。😃榮哥自家甜酸齋,有咬口又開胃。🥢前菜三點擺盤有心思,一人一份,本地水耕沙律菜伴芝麻醬新鮮,雙色墨魚仔肉質爽口,而🥚茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子既蛋有茶香,再配厚切茄子。原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯清甜鮮味,十分足料,夠哂滋潤。🐟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍 龍躉片魚肉鮮甜,配清新鮮蘆筍,有心思。🦐蝦球水芙蓉蝦球大隻肉質又爽口,最底是滑溜水蛋。😍遠年新會鬆陳皮黑豚肉排骨炸得香酥同時保留肉汁,小朋友最愛❤️🐂韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)私房菜中有韓式煮法,牛面豬登部位十分滑。🥬米王有機時令鮮蔬波菜鮮嫩, 一啲渣都冇,配自家奶白魚湯。🥢他鄉炒米絲用上福建莆田幼身米粉,炒得有鑊氣,用上24個月西班牙黑毛豬火腿絲同炒,香口甜品:薑汁芝麻湯圓入座時的菜單會細心列出所有菜式,並有客人名字,好貼心,離開時亦會提供清晰單據。
上個禮拜約屋企人食飯,就返娘家揀咗觀塘區餐廳。

4人套餐幾豐富,由冷盤食到甜品,滿足👍

前菜的雲耳已經十分美味。😃榮哥自家甜酸齋,有咬口又開胃。

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

清甜鮮味,十分足料,夠哂滋潤。

🐟黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

龍躉片魚肉鮮甜,配清新鮮蘆筍,有心思。

🦐蝦球水芙蓉

蝦球大隻肉質又爽口,最底是滑溜水蛋。

😍遠年新會鬆陳皮黑豚肉排骨

炸得香酥同時保留肉汁,小朋友最愛❤️

🐂韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

私房菜中有韓式煮法,牛面豬登部位十分滑。

🥬米王有機時令鮮蔬

波菜鮮嫩, 一啲渣都冇,配自家奶白魚湯。

🥢他鄉炒米絲

甜品:薑汁芝麻湯圓

榮哥廚房私房菜是一家值得推薦的餐廳,從前菜到甜品,每道菜都非常精緻,味道也非常好。我和朋友們品嚐了他們的菜式,非常滿意!因為是私房菜的,所以所有菜式也是預設的套餐。首先是前菜🥗 ~本地水耕沙律菜伴芝麻醬。這道菜的口感非常清爽,薄片青瓜包裹着新界水耕生菜,芝麻醬味道濃淡適中,不會搶去菜的鮮味。榮哥自家甜酸齋也非常好吃,帶有清新果香味的豆卜非常適合作為開胃菜。雙色墨魚仔和茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子也都非常令人滿意,雖然份量不大但味道十分出色。接下來是湯品 ~ 原鼎川芎白芷新界大魚頭湯🐟。這道湯沒有魚腥味,足料炮製,非常濃郁,喝起來十分開胃。主菜方面,共有六道,每道菜都非常精美,讓人垂涎欲滴。黑松露醬炒花尾躉𤣿球配鮮露筍🧆,這道菜的花尾躉肉質鮮嫩,加上黑松露醬的調味,非常美味。蝦球水芙蓉🪷,非常好吃,蝦上有薑蓉,配搭滑嫩白水蛋白,口感非常豐富。韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)🥩,其牛面肉沒有多餘的脂肪,蘿蔔非常入味。招牌茶王煉雞🐓,荔枝柴的煙熏味,肉質非常鮮嫩,煮得恰到好處。魚湯有機時令鮮蔬🥬。用的是菠菜,很難得沒有青澀的味道,魚湯也沒有任何腥味。農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚,這道菜的味道非常

因為是私房菜的,所以所有菜式也是預設的套餐。

主菜方面,共有六道,每道菜都非常精美,讓人垂涎欲滴。

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯🍚,這道菜的味道非常出色,酸酸甜甜,配搭炒飯一流。

最後是時令甜品環節🍯 ~薑汁芝麻湯圓!這道甜品的皮薄餡靚,後來在門口的櫃檯,看見原來是北角的小店 - 福元湯圓的出品,難怪如此好吃。

總結來說,榮哥廚房私房菜的食材非常新鮮,欣賞他大膽採用本地資源,把香港特色納入他的私房菜品,地地道道的香港菜實在非常難得的體驗。菜品的質素非常高,細節很着重,菜色的模樣也非常精緻,讓人嘗到每一道菜的美味。價格相宜,非常適合和朋友家人一起聚餐,享受美食的樂趣。如果你喜歡地道的香港菜,榮哥廚房私房菜是一個非常值得一試的餐廳。🇭🇰
2023-06-06 68 瀏覽
榮哥廚房私房菜觀塘工業中心三期4樓L室我一直久仰榮哥廚房的大名,終於約了三位好友一起去品嚐私房菜。這家餐廳的水準超出了五星級酒店廚師的水平,非常適合家人朋友的生日聚會,尤其是喜愛中菜的朋友。榮哥廚房的私房菜模式類似中式酒樓,但又加入了少許西式菜餚。它的上菜次序類似西式,其中包括中式的湯及小炒。我們點了榮哥廚房的四人套餐,包括兩款前菜、湯品、主菜、蔬菜炒飯和時令甜品。甜品包括本地水耕沙律菜配半芝麻醬。廚師非常用心地將菜用青瓜包住,呈現出一朵美麗的花朵,淋上芝麻醬,口感非常清新。另外還有兩道開胃小菜,其中一道是簡單的白灼墨魚仔,另一道則搭配酸甜汁,非常開胃。最令人難忘的是香薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋的茶薰味道非常濃郁,而茄子的醬汁非常美味,一個茶薰一個新鮮蔬菜的味道搭配得非常完美,彷彿置身於田園之中。接著是元鼎川芎白芷新界大魚頭湯,未開蓋已經聞到龍龍嘅藥材香味,廚師是精心熬煮。湯清而不淡,加上川芎的味道,與魚頭和豬骨完美融合。主菜是黑松露醬炒花尾躉斑球配新鮮蘆筍,黑松露的香氣與清爽的鮮蘆筍、茄子和菇類搭配得十分完美,手工精湛,味道令人滿意。另一道精心的小菜是蝦球水芙蓉,以甘荀汁蒸
榮哥廚房私房菜
觀塘工業中心三期4樓L室

另一道精心的小菜是蝦球水芙蓉,以甘荀汁蒸蛋白製成,蛋白滑溜無比,配上爽口的蝦球,味道非常豐富。

接下來是兩道主菜,韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔,有些微辣,但不會太辣,而牛面肉的肉質十分彈牙,口感豐富。接著是招牌茶王熏雞,上面沈澱著少許茶葉和乾玫瑰,味道非常豐富,聞上是茶薰,但食上去我們甚至可以嚐到荔枝柴的味道。

在品嚐了主菜之後,我們還享用了農坊獨頭糖心黑蒜炒飯,完美結合炒飯火侯及黑蒜味,非常美味。

最後,我們品嚐了時令甜品,榮哥廚房的甜品非常精美,包括紅豆蓮子湯和黑芝麻糯米糍,甜而不膩,非常適合作為結尾。

總的來說,榮哥廚房的私房菜非常的精湛,每道菜都十分用心,味道也非常豐富。餐廳的環境和服務也非常好,非常適合用來舉辦生日聚會或者家庭聚餐。如果您喜愛中式菜餚,不妨來榮哥廚房品嚐一下他們的私房菜,相信您一定會愛上它。
2023-06-01 1339 瀏覽
最近同屋企人發掘到一間位於觀塘性價比極高的工廈中式私房菜-榮哥廚房私房菜,主打新派粵菜,食過返尋味😋🔸涼菜:榮哥自家甜酸齋酸酸甜甜,好開胃🔸前菜三點:▫️本地水耕沙律菜伴芝麻醬小蕃茄鮮甜多汁,耕沙律菜青脆爽口▫️雙色墨魚仔口感爽口彈牙,一個原味一個辣味,好開胃~▫️茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋熟度啱啱好,陣陣茶燻嘅香味,再配上酥炸過嘅厚切茄子,精緻得黎盡顯廚師功力。🔸原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯清甜鮮味,十分足料,夠哂滋潤。🔸黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍 龍躉片啖啖肉好滑溜,,鮮蘆筍新鮮夠唒鑊氣!🔸 蝦球水芙蓉新鮮蝦球加上鮮嫩滑溜嘅蛋白,健康美味。🔸遠年新會陳皮黑豚肉排骨炸到好香口鬆化,面上仲灑咗啲梅子同陳皮粉,十分開胃同消除油膩感,令味道會更有層次🔸韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)牛面肉同蘿蔔都吸收晒啲汁肉質又腍又夠牛香,最啱餸飯食。🔸米王有機時令鮮蔬菜幼嫩脆綠的波菜配上濃厚的奶白魚湯,有益且美味。🔸他鄉炒米絲用上福建莆田米粉炒得有鑊氣乾身彈牙,配上24個月西班牙黑毛豬火腿,啖啖鹹香。🔸時令甜品:薑汁芝麻湯圓粒粒都好飽滿,皮薄餡靚,食落去很煙韌有咬口,芝麻餡仲有流心效果。

🔸涼菜:榮哥自家甜酸齋

酸酸甜甜,好開胃

🔸前菜三點:

▫️本地水耕沙律菜伴芝麻醬

小蕃茄鮮甜多汁,耕沙律菜青脆爽口

▫️雙色墨魚仔

口感爽口彈牙,一個原味一個辣味,好開胃~

▫️茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🔸原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

清甜鮮味,十分足料,夠哂滋潤。

🔸黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

龍躉片啖啖肉好滑溜,,鮮蘆筍新鮮夠唒鑊氣!

🔸 蝦球水芙蓉

新鮮蝦球加上鮮嫩滑溜嘅蛋白,健康美味。

🔸遠年新會陳皮黑豚肉排骨

🔸韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

牛面肉同蘿蔔都吸收晒啲汁肉質又腍又夠牛香,最啱餸飯食。

🔸米王有機時令鮮蔬

菜幼嫩脆綠的波菜配上濃厚的奶白魚湯,有益且美味。

🔸他鄉炒米絲

🔸時令甜品:薑汁芝麻湯圓

2023-05-30
2023-05-29 134 瀏覽
上星期去咗「榮哥廚房私房菜」食晚餐😋 呢間餐廳環境好舒服,氣氛都好放鬆,一入到去就聞到好香嘅食物味道,令人食指大動!🤤我哋訂咗4人餐,份量好足,而且每個菜式都好精緻,好似藝術品咁靚!😍前菜係本地水耕沙律菜伴芝麻醬,個芝麻醬好香濃,加埋啲新鮮嘅蔬菜,啖啖都係清新嘅滋味!🥗 榮哥自家甜酸齋雙色墨魚仔,個墨魚仔好嫩,醬汁又酸又甜,好開胃!🦑 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,個蛋燻得啱啱好,流心又流得啱啱好,加上啲黑魚子醬同茄子,味道好豐富!🍳🍆原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,兩款湯都好滋味,好濃郁,令人感到好溫暖!🍲榮哥伴飯醬炒花尾躉班球配鮮露筍,個班球好鮮甜,配埋啲鮮露筍,味道好清新!🍤蝦球水芙蓉,個蝦球好鮮甜,啲芙蓉又滑又香,好好味!🍤🍳遠年新會陳皮黑豚肉排骨,個豚肉好嫩,加上啲陳皮同啲香料,味道好濃郁,好開胃!🍖招牌茶王燻雞,個雞肉好滑好嫩,燻味好香,配埋啲薑絲同啲蔥,味道好豐富!🍗魚湯有機時令鮮蔬,個湯清新好味,啲蔬菜都好新鮮,令人感到好健康!🐟🥦大紅大紫炒飯,個飯粒好飽滿,味道好香🍚甜品係湯圓,係一個好好嘅結束!啲甜品唔會太甜,啲份量啱啱好🍮總括而言,「榮

蝦球水芙蓉,個蝦球好鮮甜,啲芙蓉又滑又香,好好味!🍤🍳

大紅大紫炒飯,個飯粒好飽滿,味道好香🍚

總括而言,「榮哥廚房私房菜」嘅菜式好多元化,每一道菜都有啲獨特嘅風味,而且份量好足,啲食材都好新鮮,令人一試難忘!👍🏻😉
2023-05-27 106 瀏覽
上星期同屋企人去左觀塘地鐵站附近既「榮哥私房菜」食晚飯,每款食物巧手精緻,色香味俱全,食過返尋味。🍤🥚 蝦球水芙蓉係以新鮮蝦球和蛋漿製成的,口感鮮美,蝦球的鮮甜與蛋漿的綿密完美融合,讓人食指大動。🐖🍊 遠年新會陳皮黑豚肉排骨,新鮮的黑豚肉和老陳皮調味,烹調出香氣四溢的排骨肉質柔軟,入口即化,讓人回味無窮。🐔🍵 而招牌茶王燻雞,燻雞口感鮮嫩,飽滿的肉質帶有茶香味,入口後令人感受到茶葉的清香,是這家餐廳的招牌菜式之一。🐟🥦 魚湯有機時令蔬菜採用當季有機蔬菜,新鮮蔬菜的口感也令人垂涎欲滴。🍚 大紅大紫炒飯,米飯粒粒分明,加入了多種食材,口感香糯,是一道經典的中式主食。🍵 最後湯圓糖水以薑汁為底,甜度適中,口感醇厚,是一道完美的結尾。總體來說,「榮哥私房菜」的菜式巧手精緻,口感豐富,色香味俱全,讓人一口接一口,回味無窮。除了上述菜式外,餐廳還有其他精選菜式和特色甜點可供選擇,是一家值得一試的餐廳。此外,餐廳的環境也十分舒適,讓人可以在美食和氛圍中享受一個愉快的用餐體驗。如果你想嚐試一些別具特色的私房菜式,「榮哥私房菜」是一個不錯的選擇。👍

2023-05-19 135 瀏覽
自從搬左過黎將軍澳,我同朋友成日發掘九龍東有咩好食。今次我地去到觀塘區工廈試下呢間OpenRice咁多好評嘅榮哥廚房私房菜~前菜包括本地水耕沙律菜伴芝麻醬、榮哥自家甜酸齋、雙色墨魚仔和茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。前菜唔單止外觀精緻,而且搭配也很有創意。其中個厚切茄子令人印象深刻,口感出色!跟住到湯品啦~有原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯、姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯姬松茸湯非常香濃,我特別鍾意。每一款燉湯都有落螺頭,份量十足! 哈密瓜做湯底呢個做法我都係第一次見,哈哈! 飲起上黎甜甜地咁,都唔錯!終於講到主菜啦~ 有香煎北海道帶子海中寶﹑桂花炒素翅、韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)、招牌茶王燻雞同埋 魚湯有機菠菜苗。海中寶係蝦膠入面再包住粒珍寶帶子,爽口彈牙好好味! 至於炒素翅,雖然外觀好普通,但味道非常清新,非常適合作為一道輕盈的小菜。整道菜味道清淡,唔會太油膩,係一道好健康嘅菜式!韓泡汁煮牛面肉黎講,牛面肉燉得又淋又滑,十分入味。魚湯菠菜苗,魚湯味道香濃,菠菜口感嫩滑,完全沒有青草味!這家餐廳位置靠近地鐵站D出口,非常方便。試了這麼多菜式後,整體而言,我們給予整體評價是不錯的嘗試!」

海中寶係蝦膠入面再包住粒珍寶帶子,爽口彈牙好好味!

韓泡汁煮牛面肉黎講,牛面肉燉得又淋又滑,十分入味。

魚湯菠菜苗,魚湯味道香濃,菠菜口感嫩滑,完全沒有青草味!