2023-07-08
朋友介紹我地嚟觀塘榮哥廚房私房菜,話好夠鑊氣。今晚我哋叫經理設計左一個四人菜單,都幾有特色,經理招呼又好,又積極講菜式特色,埋單平均每人4-5佰蚊,都算幾抵食,又有私人空間,係幾好同親戚好友食飯既一個地方。 <私房菜 $1638 4位>🔸️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬 水耕沙律菜好新鮮! 🔸️ 榮哥自家甜酸齋 呢個甜酸齋感覺冇出面食咁多色料,同埋佢偏多少少甜味,都好味。 🔸️ 雙色墨魚仔有辣同唔辣兩款,墨魚仔好新鮮彈牙。 🔸️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢個超級好食!流心蛋有好特出既茶香味,配埋黑魚子醬好名貴。厚切茄子外脆內軟,十分juicy,超好味! 🔸️ 原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛䐁肉湯呢個湯超級一流!好清好潤好香龍利葉味,好似話可以潤肺止咳,個湯一啲都唔油,我飲左3碗😂 🔸️ 榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子好大碟好有鑊氣!鮮蘆筍好爽脆,北海道帶子都好大粒好滑。 🔸️ 桂花炒素翅呢個有啲特別,我第一次食。可以加少少黑醋食,味道層次更多。 🔸️ 士多啤梨黑豚肉排骨呢碟擺盆好靚😍中意佢下面脆米好脆,黑豚肉排骨啖啖肉,士多啤梨酸酸甜甜好好味! 超推介! 🔸️ 招牌茶王燻雞呢個又係佢地招牌菜,要預先訂先有得食。
<私房菜 $1638 4位>
🔸️ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
水耕沙律菜好新鮮!
🔸️ 榮哥自家甜酸齋
🔸️ 雙色墨魚仔
有辣同唔辣兩款,墨魚仔好新鮮彈牙。
🔸️ 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
🔸️ 原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛䐁肉湯
🔸️ 榮哥伴飯醬鮮蘆筍炒北海道帶子
好大碟好有鑊氣!鮮蘆筍好爽脆,北海道帶子都好大粒好滑。
🔸️ 桂花炒素翅
呢個有啲特別,我第一次食。可以加少少黑醋食,味道層次更多。
🔸️ 士多啤梨黑豚肉排骨
🔸️ 招牌茶王燻雞
呢個又係佢地招牌菜,要預先訂先有得食。雞皮有少少脆身,又好有茶香味,係好有特色。
🔸️ 米王有機時令鮮蔬
呢個米王底都好特別,佢好杰身,包哂蔬菜表面。米王底原來等如粥底,又長知識了。
🔸️ 大紅大紫炒飯
呢個炒飯有意頭之餘又好靚好特別,係用紅菜頭同紅薯整,米身乾身又一粒粒,好香好好味!
🔸️ 時令甜品:芝麻湯丸
薑湯底一流!