長沙灣新開隱世牡蠣湯拉麵 平時只做中午開2-3小時 只有星期五同日做晚市 每日限量 睇佢地ig對湯底品質嚴謹 如果唔合乎店主要求 果日會公佈唔開店 吸引左我去試試.店內環境佈置以動漫為主 動漫海報 播住日本動漫歌曲如果最平基礎拉麵大概$7x (可睇Openrice 餐牌)試試⭐️極之真牡蠣醬油湯拉麵$99呢一款湯底 飲得出佢地有誠意 蠔香濃郁表面有唔少醬漬蠔bb 鮑魚 慢煮叉燒 蔥 筍 半熟蛋醬油湯底部會飲到蠔肉粒粒.⭐️極之鯛白湯拉麵$98鯛魚片有輕輕燒過仲有鯛魚片 炸魚皮 慢煮叉燒 蔥 筍 半熟蛋呢款湯底奶白偏濃比較杰身 唔會好油膩麵條好掛汁 但湯比較少 亦都感受到鹼水味 影響咗體驗.⭐️雞皮餃子都值得試試 香口邪惡😈.整體我好鐘意佢地蠔湯價錢唔洗$100 對比平過香港出名嘅蠔湯但注意營業時間飄忽 最好睇一睇ig佢哋有冇開打工仔比較難試到佢地.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_長沙灣.#極之拉麵 (長沙灣) @kyoku_ramen 地址:長沙灣元州街399號喜漾地下2號舖.⭐️評分:味道:4.2/5 鯛白湯3.5環境:3.5/5服務:3.5/5抵
店內環境佈置以動漫為主 動漫海報 播住日本動漫歌曲
如果最平基礎拉麵大概$7x (可睇Openrice 餐牌)
試試⭐️極之真牡蠣醬油湯拉麵$99
味道:4.2/5 鯛白湯3.5
環境:3.5/5
服務:3.5/5
抵食:4/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #旺角美食 #葵芳美食 #尖沙咀必食 #荃灣美食 #銅鑼灣美食 #深水埗美食 #掃街 #拉麵 #荔枝角必食 #荔枝角美食 #長沙灣美食 #長沙灣必食 #生蠔 #鯛魚湯拉麵
極之真鯛白湯拉麵🍜$98溏心蛋🥚慢煮叉燒🐷鯛魚片🐟炸魚皮呢個新開嘅拉麵店真心有驚喜😃完全食得出係用心之作😍佢個湯底都非常特別😀聽聞煲咗好多個鐘😂魚白湯真係未食過😀超級重魚嘅鮮香味😂一啲都唔腥😛今次就揀咗餐廳推介嘅微微辣😍餐廳真係絕對冇介紹錯😂因為個種微微辣非常惹味😊帶起左湯底嘅鮮味😛同埋個面極都掛汁😀非常濃郁🥳佢加咗魚片同埋魚皮🤩有唔同嘅口感😗好特別☺️慢煮叉燒更加突出豬嘅味道😍整體嚟講個配搭都好好極之真牡蠣醬油拉麵🍜$99溏心蛋🥚漬鮑魚😋牡蠣🦪慢煮叉燒呢一個湯底又係好濃郁😍原來係用左超過九個鐘頭而成嘅湯底🥰所以都係好重海鮮嘅味道z😎另外佢仲有配鮑魚同埋糖心蛋炸雞皮餃子🥟$28呢個小食有驚喜🥰食得出新鮮炸🤩一咬超脆🤓同埋會爆啲油汁出嚟😍另外佢入面個豬肉同個雞皮都好夾天婦羅迷你紫薯🍠$18好特別👍🏻一啲都唔肥膩ps:呢一間小店真係超級用心去製作食物😃勁有日本嗰種匠人精神😛仲要成個裝修同擺設都非常日系😂同埋佢播嘅日文歌都非常之貼近潮流

極之真鯛白湯拉麵🍜$98
溏心蛋🥚慢煮叉燒🐷鯛魚片🐟炸魚皮

極之真牡蠣醬油拉麵🍜$99
溏心蛋🥚漬鮑魚😋牡蠣🦪慢煮叉燒

炸雞皮餃子🥟$28

天婦羅迷你紫薯🍠$18
好特別👍🏻一啲都唔肥膩

2024-02-05 94 瀏覽
呢間小店本身價錢已經比出面拉麵店價錢平之餘,仲對自己嘅出品好有要求~睇佢哋社交平台就知,老闆當日如果對自己熬製出嚟嘅湯底唔滿意會倒晒佢同埋唔會開鋪😱,淨係呢一點都已經係信心嘅保證!同埋佢地營業時間真係好短🤣,想試嘅朋友仔真係要睇清楚時間、check埋佢哋社交平台先過嚟,如果唔係就摸門釘🫢▪️極之 真鯛白湯拉麵$98▪️鯛魚片冇骨好淋,配埋好脆口嘅炸魚皮形成一個口感上嘅對比,呢樣好有心思😍 湯底好香鮮魚味但又唔會腥,飲得出冇加味精!仲配埋半熟糖心蛋真係完美🤤 ▪️極之 真牡蠣醬油拉麵$99▪️醬漬牡蠣配拉麵真係好特別😳 個湯好有鮮味,加埋鮑魚令到食拉麵都變到好豪華🤭 慢煮叉燒好淋好好咬口🤤▪️炸雞皮餃子 $28▪️用最慢煮嘅方法令到入面充滿肉汁,雞皮好脆口,真正嘅外脆內嫩🥰,對比起其他拉麵店嘅餃子絕對係誠意之作👍🏻▪️唐揚炸雞 $29▪️炸雞調味剛剛好恰到好處,唔會太重椒鹽味。有成4件好抵食!

▪️極之 真鯛白湯拉麵$98▪️

▪️極之 真牡蠣醬油拉麵$99▪️
雞皮餃子

▪️炸雞皮餃子 $28▪️

▪️唐揚炸雞 $29▪️
炸雞調味剛剛好恰到好處,唔會太重椒鹽味。有成4件好抵食!
  • 極之 真鯛白湯拉麵
2024-02-03 560 瀏覽
拉麵開到成行成市,但當中有幾多間係匠心製作?長沙灣呢間啱啱開冇耐嘅拉麵店,對品質要求嚴謹到,湯底一唔完美就真係會當日唔開舖就係因為有要求,拉麵湯底極臻完美,一碗牡蠣拉麵,就食出全是認真。金黃透透地嘅湯底充滿鮮香,完全縈繞麵條溏心蛋完美半熟,外綿內流心半殼醬漬鮑魚同醬漬牡蠣非常入味,肉質嫩滑。慢煮叉燒儼如拉麵嘅圍牆,好大嘅兩片,粉紅嘅叉燒彈性好好,保持到肉質嫩口另一碗真鯛白湯拉麵,佢啲湯底又白又濃,飲起嚟香而不膩,足料到有少少起沙,加微辛香暖胃,會忍唔住飲晒都唔覺口渴呢碗仲有溏心蛋、慢煮叉燒、增量鯛魚片同炸魚皮。鯛魚片嫩滑程度相當於蒸魚同刺身之間,同時好彈牙。炸魚皮份量都唔少,浸湯食都幾過癮除咗拉麵,佢地嘅小食都好正㗎唐揚炸雞食到胃弟變大眼仔,炸到鎖得住肉汁好juicy,嫩到飛起雞皮餃子又係必食,雞皮嚴嚴包得住肉餡保留到鮮感同香嫩,一咬就流汁仲有啲小食係期間限定,好似雞軟骨丸子,打到完全變蓉,一啲骨感到冇,好香綿甜紫薯天婦羅外脆內軟,細細粒已香氣撲鼻
拉麵開到成行成市,但當中有幾多間係匠心製作?

極之真牡蠣醬油拉麵

溏心蛋完美半熟,外綿內流心

唐揚炸雞

除咗拉麵,佢地嘅小食都好正㗎

炸雞皮餃子

雞皮餃子又係必食,雞皮嚴嚴包得住肉餡

保留到鮮感同香嫩,一咬就流汁

炸雞軟骨丸子

天婦羅迷你甜紫薯

甜紫薯天婦羅外脆內軟,細細粒已香氣撲鼻
2024-02-02
炸雞軟骨丸子
天婦羅迷你甜紫薯
2024-01-27 357 瀏覽
☁️天氣就係比早幾日暖番啲🧣但係怕凍嘅我仲係覺得好凍❄️今次上網就搵到呢間拉麵湯底勁正嘅拉麵小店試吓☺️湯底真係好正😊食飽成身都暖曬呀💯值得一讚係佢地枱面有提供扎辮嘅髮箍👍長頭髮嘅朋友仔食拉麵嗰陣就知道呢樣嘢好緊要喇✅呢點真係好細心呢❤️🍜真鯛白湯拉麵 🌈呢個真鯛白湯拉麵真係令人難忘🍜湯底係長時間熬出黎嘅味道👅所以真係好鮮甜呀👍入面仲有溏心蛋🥚慢煮叉燒🐽鯛魚片🐟筍🎋蔥🌱追加多隻溏心蛋再配埋粗黃拉麵超正呀✅🍜真牡蠣醬油拉麵🌈呢碗麵真係好豐富呀🍜啖啖有蠔嘅味道鮮甜味道👅湯底仲吸引添🤩裡面溏心蛋🥚醬漬牡蠣🦪慢煮叉燒🐽筍🎋蔥🌱粗黃拉麵🍜我哋再追加左6片鯛魚🐟正呀喂🥳🥟炸雞皮餃子 🌈小食都非常之出色👍呢個用雞皮包住餃子再拎去炸🔥炸到金黃色又脆卜卜💯呢個超推介呀🥳🥤樽裝信州有汽蘋果汁 🌈加多樽信州有汽蘋果汁就完美喇🥳

🍜真鯛白湯拉麵

🍜真牡蠣醬油拉麵

🥟炸雞皮餃子

🥤樽裝信州有汽蘋果汁

🌈加多樽信州有汽蘋果汁就完美喇🥳
2024-01-23 352 瀏覽
🦪🍜極之 真牡蠣醬油拉麵 $99雖然聲稱係醬油拉麵,但個湯底用咗大量嘅蠔打碎煮出嚟,蠔嘅🦪味道好出,好濃,每一啖都食到蠔嘅味道同鮮味😍配料方面有慢煮叉燒、糖心蛋、醬漬牡蠣同半殼醬漬鮑魚,醬漬牡蠣好飽滿,慢煮叉燒真係好出色,慢煮火候啱啱好!半殼醬漬鮑魚味道就甜甜地,而且餐廳處理鮑魚嘅時候已經去除咗內臟,食既時候就可以大啖大啖咁品嚐到嫩滑鮑魚肉🤤🤤🐟🍜極之 真鯛白湯拉麵 $98真鯛白湯拉麵可以話係出乎小編意料之外,有別於牡蠣拉麵,真鯛白湯湯底更加鮮甜,而且經過長時間嘅熬煮,湯底嘅味道都好濃厚!小編今次就揀咗餐廳推介嘅微微辣,餐廳真係絕對冇介紹錯,因為個種微微辣非常惹味,帶起左湯底嘅鮮味🤤呢個拉麵嘅配料有溏心蛋、慢煮叉燒、鯛魚片同炸魚皮,鯛魚片唔單止唔腥,無骨之餘仲好滑,有啲驚喜🤭餐廳嘅拉麵🍜有兩款可以揀,一款係幼白拉麵,第二款係粗黃拉麵。幼白拉麵有少少似一蘭拉麵嘅粗幼度,比較易掛湯。而粗黃拉麵就比較有咬口同嚼勁!大家去到就可以根據自己嘅喜好去揀拉麵🍜嘞🤗🥟炸雞皮餃子 $28雞皮餃子,入面係豬肉嘅餡料。第一啖咬落去會食到雞皮油香嘅味道,然後慢慢就會食到豬肉餡料嘅味道。呢個都幾特別,唔係度度食
🦪🍜極之 真牡蠣醬油拉麵 $99

🐟🍜極之 真鯛白湯拉麵 $98

🥟炸雞皮餃子 $28
雞皮餃子,入面係豬肉嘅餡料。第一啖咬落去會食到雞皮油香嘅味道,然後慢慢就會食到豬肉餡料嘅味道。呢個都幾特別,唔係度度食得到。

🧃信州有汽蘋果汁$29
呢個有汽蘋果一開就已經聞到好香嘅蘋果味,鍾意蘋果汁嘅朋友❤️可以去試吓🤭係幾香甜嘅
2024-01-18 56 瀏覽
朋友介紹新開拉麵所以入咗去試吓 . 地點還可以地鐵站出3分鐘 , 環境係一般拉麵小館坐枱不多.食咗個$98鯛魚拉麵個湯底正 , 食得出有魚味都算濃郁 . 魚片同個湯底都算襯 , 因為魚配湯我覺得係好難襯托 .相比嗰啲厚身叉燒反而覺得薄身嘅叉燒燉湯有幾OK .拉鏈 糖心蛋都std . 最好真係個湯 👍🏻 濃郁得來又唔係好鹹身。我覺得碗麵對得起個價錢, 但係比返足咁多嘢我又覺得真係OK overall 嚟講我會覺得食得出有啲香港少有嘅特色湯底拉麵

食咗個$98鯛魚拉麵

個湯底正 , 食得出有魚味都算濃郁 .
魚片同個湯底都算襯 , 因為魚配湯我覺得係好難襯托 .
相比嗰啲厚身叉燒反而覺得薄身嘅叉燒燉湯有幾OK .
我覺得碗麵對得起個價錢, 但係比返足咁多嘢我又覺得真係OK

2024-01-18
  • 鯛魚拉麵
2024-01-16 185 瀏覽
小店新開張,內裡有許多動漫裝飾,而且非常貼心地提供了橡筋圈,讓客人紮起頭髮吃拉麵🍜🦪極之真牡蠣醬油拉麵 $99平常吃拉麵配料都是叉燒,這家小店的拉麵配料卻非常特別,除了包含軟稔的大大塊慢煮叉燒和溏心蛋,還有許多飽滿的醬漬牡蠣(蠔仔)、入味的半殼鮑魚和鮮甜的帆立貝!湯底的牡蠣醬由店家自行熬製,用上大量牡蠣,結合醬油,特別濃郁和富有牡蠣的鮮和香👍🏻🐟極之真鯛白湯拉麵 $98甚少在香港吃到有鯛魚的拉麵!4塊鯛魚片非常鮮嫩,跟脆卜卜的炸魚皮形成有趣的對比。比起牡蠣醬油拉麵,這個用大量鯛魚熬煮12.5小時或以上的鯛魚白湯來得更鮮甜和濃郁,而且我們點算了店家推薦的極微辣,讓湯底帶點微辣的刺激,配上幼身的麵條掛湯,簡直無懈可擊🤤🥟炸雞皮餃子 $28新鮮炸起熱辣辣,外層帶點鹽巴的雞皮超級香脆,代替了餃子皮包裹着菜肉餡,值得一試😍🍎樽裝信州有汽蘋果汁 $29日本信州產的有汽蘋果汁,不會太甜,飲完gu返幾口氣,爽!

🦪極之真牡蠣醬油拉麵 $99

🐟極之真鯛白湯拉麵 $98

🥟炸雞皮餃子 $28

🍎樽裝信州有汽蘋果汁 $29
日本信州產的有汽蘋果汁,不會太甜,飲完gu返幾口氣,爽!
2024-01-12
  • 炸雞皮餃子
  • 信州有汽蘋果汁
2024-01-14 129 瀏覽
門面並不起眼,店內小小,牆身貼滿日本動漫海報,播上日文歌曲,頗有走進日本拉麵小店的感覺。💫 極之 微辛香鯛白湯拉麵 $99以大量鯛魚熬製的鯛白湯相當濃厚,入口微微辣,而又魚鮮味十足。除了拉麵必有的叉燒外,還配搭4片鯛魚肉,肉質結實彈牙!而我更愛加了炸魚皮✨ 浸透魚湯後,非常惹味。極碗材料豐富、口感十足👍🏻💫 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99比起鯛白湯,我跟🐷一致地更愛牡蠣醬油拉麵💖 店家以大量牡蠣熬煮的牡蠣醬油湯頭,蠔鮮味十足而不膩!還配上鮮牡蠣及醬漬牡蠣,絕對是愛蠔人士必食👍🏻 就算是配搭慢煮叉燒及溏心蛋,也是很夾而不突兀。💫 唐揚炸雞(4件)$29 💫炸雞皮餃子(4件)$28小食方面,雞皮餃子口感酥脆不膩,不錯喎!反而炸雞炸粉略厚,較為失色。💫 樽裝信州有汽蘋果汁 $29 |梳打水 $9最後更會詢問食客的意見,有甚麼不足改進的地方,足見店家、廚師的用心。整個用餐體驗不錯,拉麵足料、抵食,味道也是對版有質素,值得支持。

💫 極之 微辛香鯛白湯拉麵 $99

💫 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99

💫 唐揚炸雞(4件)$29

💫炸雞皮餃子(4件)$28

💫 樽裝信州有汽蘋果汁 $29 |梳打水 $9

2024-01-07
  • 極之真牡蠣醬油拉麵
2024-01-08 138 瀏覽
長沙灣新開拉麵店「極之拉麵」🇯🇵🍜🦪拉麵店的位置都唔係咁起眼👀係喜漾的凹位,都係咁啱見到個Banner先走去望望。餐廳裝修偏向簡約,牆上有啲日本海報,並非打卡的餐廳,小店試業中,見有蠔湯拉麵就試下啦🦪😝🔸極之檸檬醬油清湯拉麵🍋🍋呢款醬油湯底比較清,檸檬味都幾出🍋拉麵本身配慢煮叉燒,都唔錯既,肉質好軟腍;溏心蛋都做到少少流心的效果。食到一半咁上下可以再吱啲青檸汁落去再提升湯底個味。麵底係用幼身既麵條,個人覺得粗返少少口感會更好🤏🏻🔸極之牡蠣醬油湯拉麵🦪🍜同樣係醬油湯底,不過應該係混合左蠔湯,味道會濃郁啲,個人就更鐘意呢款,都係重口味啱我!佢有好多粒醬漬牡蠣,姐係蠔仔啦🦪都幾大粒,粒粒飽滿,無腥味。另外仲有半殼牡蠣🦪同樣有慢煮叉燒、溏心蛋,都好足料。🔸炸雞皮餃子、唐揚炸雞🥟🍗小食方面炸雞皮餃子都幾好食,似係人手包既,外層雞皮好脆,中間的餡料好豐富。🔸信州有汽蘋果汁、日本樽裝波子汽水📍#極之拉麵 (#長沙灣美食)#長沙灣 元州街399號喜漾地下2號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_長沙灣
長沙灣新開拉麵店「極之拉麵」🇯🇵🍜🦪

🔸極之檸檬醬油清湯拉麵🍋🍋

🔸極之牡蠣醬油湯拉麵🦪🍜

🔸炸雞皮餃子、唐揚炸雞🥟🍗

🔸信州有汽蘋果汁、日本樽裝波子汽水

📍#極之拉麵 (#長沙灣美食)
#長沙灣 元州街399號喜漾地下2號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_長沙灣
  • 極之牡蠣醬油湯拉麵
2024-01-07 82 瀏覽
長沙灣有新開拉麵店,雖然店面細細,但係每個座位都幾闊落,餐廳播住近排最Hit嘅日文歌😍牆身貼滿動漫海報,中午時間來都坐滿左大半座位都幾熱鬧。店員好有禮貌會解釋食材,感覺非常唔錯!❁ 極之 真牡蠣醬油拉麵(溏心蛋+半殼牡蠣+慢煮叉燒+醬漬牡蠣)好正呀有隻有殼生蠔,湯底用牡蠣熬製味道濃郁,食完成個口都係鮮甜醬油香,麵條掛湯掛得多❤️麵條有咬口軟硬適中。拉麵有叉燒、牡蠣好豐富好香口。麵條爽口有咬口😊配料香蔥、筍幾樣都有。❁ 極之 鯛白湯拉麵(溏心蛋+慢煮叉燒+鯛魚片+炸魚皮+魚籽)湯底由大量鯛魚熬製12.5小時以上而成,所以飲落去鮮甜十足,而且唔會太油膩,濃厚鮮甜魚湯,湯底真係好香!鯛魚6片就係食完拉麵覺得入邊啲鯛魚好正,決定追加,只係經過簡單調味同火炙已經好爽口,好好食!信州有汽蘋果汁食拉麵點可以唔飲汽水😛

極之 鯛白湯拉麵

鯛魚6片

食拉麵點可以唔飲汽水😛
午餐
極之 鯛白湯拉麵
2023-12-30 113 瀏覽
長沙灣又有新餐廳試業啦 今次係一間食拉麵嘅店舖 以我嘅記憶附近好似係無其他食拉麵嘅地方 所以都幾期待 餐廳貼滿日式海報做裝飾並採用QR code 落單 🔸️特盛 牡蠣醬油拉麵(慢煮牛板腱+叉燒+牡蠣)$99拉麵可以配合個人口味揀選較軟或軟硬質感 掛湯力十足 配料有牛板腱、叉燒、牡蠣、溏心蛋、荀、木耳等 叉燒因為係低溫慢煮 無嘜脂肪夠柔軟 牛板腱則軟腍牛味重 抵食🔸️慢煮牛板腱 真鯛白湯拉麵 $92湯底係經過12.5小時熬製 奶白色有好濃郁魚味 好鮮甜唔會覺得腥 好飲 必試湯底 配料有牛板腱、真鯛、溏心蛋、荀、木耳等 我仲加配咗一份牡蠣 蠔味濃幾好食值得加配

🔸️特盛 牡蠣醬油拉麵(慢煮牛板腱+叉燒+牡蠣)$99

🔸️慢煮牛板腱 真鯛白湯拉麵 $92

作為街坊🚶🏻‍♀️有日經過喜漾發現有間拉麵小店新張試業就入咗去試支持下🤭~🦪特盛真牡犡醬油拉麵🍜/ $99一碗材料有慢煮牛板腱,慢煮叉燒,牡犡,半隻溏心蛋🥚拉麵的湯底以醬油為基礎,經過老闆特別秘密配方熬煮調製而成。湯底濃郁香濃,帶有豐富的醬油風味,同牡犡既味道好夾非常鮮😋拉麵上枱時店員仲好細心提醒盡量中後期先食牡犡,以免搶走咗拉麵嘅味道,鍾意食蠔嘅人一定會鍾意呢一碗拉麵👌🏻個人推薦這一碗🍜❤️🐟特盛真鯛白湯拉麵🍜/ $99呢一款湯底就以鯛魚作為基礎,材料同樣配有慢煮牛板腱,慢煮叉燒,竹荀木耳香蔥等等~同埋每一碗都有幾片鯛魚肉片🐟湯底偏濃郁杰身一點,帶有濃厚嘅鯛魚魚香鮮味。🥟炸魚雞皮餃子/ $28超推薦要叫呢個炸雞皮餃子非常之香口😋~🦪日本廣島牡犡(2隻) / $28超鍾意食蠔嘅我額外叫多咗兩隻❤️🐮慢煮安格斯牛板腱(4枚) / $38每一碗拉麵基本都配有牛板腱,鍾意食肉肉感所以額外再叫多咗4塊~個Texture好特別唔似食緊牛咁,偏淋身。綜合兩碗拉麵湯底都非常好味👍🏻😋食得出老闆好俾心機研製湯底對湯底好有要求,但拉麵麵條的質感就稍為很一般這有點兒扣分了。老闆非常nice,亦好注重食客嘅食後感

🦪特盛真牡犡醬油拉麵🍜/ $99
特盛真牡犡醬油拉麵

🐟特盛真鯛白湯拉麵🍜/ $99
特盛真鯛白湯拉麵

🥟炸魚雞皮餃子/ $28
超推薦要叫呢個炸雞皮餃子非常之香口😋~
炸魚雞皮餃子

🦪日本廣島牡犡(2隻) / $28
超鍾意食蠔嘅我額外叫多咗兩隻❤️
日本廣島牡犡

🐮慢煮安格斯牛板腱(4枚) / $38
慢煮安格斯牛板腱

老闆非常nice,亦好注重食客嘅食後感,佢地會主動詢問食客嘅意見然後佢地會再去改良,很有誠意的小店值得支持下~
2023-12-17
特盛真牡犡醬油拉麵
特盛真鯛白湯拉麵
炸魚雞皮餃子
日本廣島牡犡
慢煮安格斯牛板腱
2023-12-19 113 瀏覽
崇拜匠人精神之拉麵店🍜長沙灣近排開咗間幾高質嘅拉麵店想推介,好耐冇喺度share野食比大家了😹呢家拉麵店嘅老闆極度推崇日本匠人精神,將產品食物質素無條件放喺第一位。假如見到老闆不斷問客人有咩可改進,不需感覺奇怪,佢只係想知點先整到再好食啲,照直講就可以👍新張期間$100內就可以食齊叉燒,牛板腱,牡蠣集於一身嘅極之拉麵🤤特盛牡蠣醬油拉麵 🦪($99)湯底極濃厚牡蠣鮮味,據老闆所講,原粒牡蠣加入少許糯米酒浸,所以放大咗牡蠣嘅鮮味!一碗拉麵主材料已有齊叉燒,牛板腱,牡蠣,麵條亦掛到湯底味道,啖啖都附有牡蠣鮮味,極抵食。😋😋炸雞皮餃子 ($28)餃子餡加入少量雞軟骨碎增加口感,雞皮比普通餃子皮更鎖住肉汁又脆口,高度推介🤩唐揚炸雞 ($29)食落唔會炸粉多過肉,肉質亦算鮮嫰唔會好乾。
崇拜匠人精神之拉麵店🍜

特盛牡蠣醬油拉麵 🦪($99)

炸雞皮餃子 ($28)

唐揚炸雞 ($29)
食落唔會炸粉多過肉,肉質亦算鮮嫰唔會好乾。
2023-12-10
2023-12-18 233 瀏覽
啱啱去完日本返嚟香港,咁啱屋企附近開咗間新嘅拉麵舖就想試吓,我去到睇到間鋪,喺呢一個位,仲要呢個價格(之前呢個位有好多間餐廳都拍烏蠅)除非佢好好食啦,如果唔係都難啲堅持到,對面仲要有間出色嘅烏冬舖,講真係呢一區夠膽拎呢個價格出嚟嘅一係就打卡好靚,一係就好好食先得,不過唔理啦,我係過嚟食拉麵嘅,入到去我就叫咗個期間限定「秘製微辛香 鮮雞白拉麵」(慢煮牛板腱+叉燒+雞胸肉)個麵一嚟到咁就食啦。個湯底加拉麵其實幾好食,但係問題係佢擺太多野落去,又牛又豬又雞,根本就兼顧唔到,可能個老闆係諗住乜都擺晒落去就會百花齊放,但其實好簡單一個清湯加拉麵加兩塊叉燒,其實都可以好好食,完全冇必要乜都擺落去。慢煮牛單獨食嘅話其實幾好食,或者可能要配我冇食過嘅醬油味湯底,叉燒我會覺得都係普通貨色,雞胸肉單獨食嘅話有啲難食,但係配埋個湯底就好味,講咁多,我都係想講佢個鮮雞湯底好好飲(雖然本人比較喜歡清啲嘅湯底),其他嘢會影響咗個湯底嘅質素,尤其是我見到個雞湯嗰度有牛滲出嚟嘅血😮‍💨題外話,佢個蛋好X好食不過服務質素都幾好,食完個老闆都會問吓好唔好食有冇意見嗰啲睇落去好似係幾有心想做好佢,佢之後應該會改進,希望下次

不過服務質素都幾好,食完個老闆都會問吓好唔好食有冇意見嗰啲睇落去好似係幾有心想做好佢,佢之後應該會改進,希望下次去食過醬油湯底嘅時候可以食到值得呢個價錢嘅拉麵

秘製微辛香  鮮雞白拉麵(慢煮牛板腱+叉燒+雞胸肉)
2023-12-08
5 分鐘 (堂食)