我和老公向來都鍾情於探索市面上的小店鋪,今次就帶佢嚟到我早前已經試過、並親自認證過好味的「極之拉麵」。作為一間隱藏在長沙灣的拉麵店,佢哋的服務親切且專業,令人心花怒放!呢度有幾款特色拉麵我哋特別鍾意😍,首先就係佢哋的「真牡蠣醬油拉麵」,💭 牡蠣及慢煮叉燒組合完全出乎我嘅意料。而佢哋自家製的牡蠣醬更是別出心裁,完美提升咗湯底的鮮香👍。湯底用上濃郁的蠔湯,吸引不少蠔迷前來。💭 每一口都充滿蠔的鮮美,湯底燉煮得恰到好處,口味清新中帶點鹹香,令人回味無窮。另外,我哋點咗一碗「真鯛白湯拉麵」,💭 慢煮叉燒的口感綿滑,鯛魚片鮮甜美味,湯底以鯛魚熬成,魚味充滿口腔,好有驚喜!呢款拉麵的湯底是以鯛魚熬煮而成,獨特嘅是湯底中加入了魚蓉,💭 湯底味道鮮美,魚蓉令到湯底更加濃郁,口感紮實,足以媲美一流的日本拉麵店。「極之拉麵」的食物和服務態度都好一流,真正做到物超所值👏。店鋪佈局樸素自然,營造出賞心悅目的畫面。佢哋嘅菜式賣相特別,用料認真,真心抵食!下次我哋仲會再嚟,再嚟撐佢哋先👏😊。希望你哋都享受呢間店裡嘅美食!
呢度有幾款特色拉麵我哋特別鍾意😍,
首先就係佢哋的「真牡蠣醬油拉麵」,

湯底用上濃郁的蠔湯,吸引不少蠔迷前來。
另外,我哋點咗一碗「真鯛白湯拉麵」,

呢款拉麵的湯底是以鯛魚熬煮而成,獨特嘅是湯底中加入了魚蓉,

2024-04-16 1560 瀏覽
#chuchu食在長沙灣 #chuchu食在荔枝角📍 極之拉麵可遇不可求の拉麵‼️老闆對食材要求好高,本身開店嘅時間都唔多,如果湯底煮唔好都會唔開,之前都摸過一次門釘,終於嚟到!入到去見到啱啱食飽🤰🏻嘅客人連湯都飲曬就知冇死了😎💡去到喜漾見到恆生就見到佢了!—————————————————————❣️ A3 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+牡蠣+慢煮叉燒!個湯超正,好濃嘅蠔仔嘅鮮甜味,有啲蠔仔打融咗入個湯,好rich!牡蠣份量好多,雖然都係蠔仔但份量好多,好鮮!鮑魚係磯煮鮑魚,爽口彈牙,好入味!仲有兩大塊叉燒,雖然第一次食拉麵嘅主角唔係叉燒🤣肥瘦啱啱好!.❣️ B3 極之 真鯛白湯拉麵 $98有溏心蛋+慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮!平時食開拉麵都係豬骨湯同叉燒,呢碗有滿滿鯛魚片,好滑又冇骨!仲有叉燒同上面一樣!炸魚皮好脆!鯛白湯好出色,好濃魚味但又一啲都唔腥,好鮮甜!拉麵係幼身嘅麵條,好掛湯!.❣️ 炸雞皮餃子(4件) $28炸到好脆身!雞皮包住啲餡好正!.💬記住去之前睇一睇佢ig有冇開!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比:
#chuchu食在長沙灣 #chuchu食在荔枝角
📍 極之拉麵

💡去到喜漾見到恆生就見到佢了!

❣️ A3 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99

❣️ B3 極之 真鯛白湯拉麵 $98

❣️ 炸雞皮餃子(4件) $28
炸到好脆身!雞皮包住啲餡好正!

💬記住去之前睇一睇佢ig有冇開!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 極之拉麵 (長沙灣)
長沙灣元州街399號喜漾地下2號舖
🕑營業時間: 星期二六全日休息
一三四五日 12:00-14:30 & 五/日 18:30-20:00
#chuchu食日本野 #chuchu食拉麵
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-04-14
  • 炸雞皮餃子
2024-04-11 63 瀏覽
食前掃過下食評,看到不少好評,最差的也只是ok,便來嚐嚐這家店。我點的是期間限定的終極之廣島牡蠣濃湯拉麵,親身嚐過後,大為驚喜!一飲湯底便知是花足料熬成,鮮味十足;麵條無鹼水味,口感彈牙;配料足秤,有廣島蠔、普通蠔、叉燒、溏心蛋和一些配菜。廣島蠔鮮美,叉燒薄身大塊肉質很嫩唔嚡,不是肥厚那種,溏心蛋亦唔似坊間其他拉麵店經常過鹹,調得啱啱好。係香港食過不少拉麵店,好多湯底都係得個鹹字,無鮮味可言;更不用說打著日本招牌但味道卻不怎麼樣的拉麵店,兩塊叉燒加一隻過鹹溏心蛋已收百幾。對比之下這家店以這個美味程度和配料份量來說可算是良心價,他們還有幾款$100以下的非期間限定拉麵可選,以拉麵在香港的價錢來說不貴,值回票價。食完店員有問意見,相信他們也有看這裡的食評,看來店家花了很多心機不斷改良研製。雖然沒有在上年12月開店時來食,不知當時味道,但單就現在的味道來評價,已是上乘之選。

終極之廣島牡蠣濃湯拉麵(期間限定)
終極之廣島牡蠣濃湯拉麵(期間限定)
2024-04-09 195 瀏覽
呢間拉麵店位置唔顯眼 但最近幾多人幫襯~本身想去佢地𝙄𝙂睇下有咩食 但發現張張相都係一堆手寫字 話湯底唔符合廚師要求 所以決定倒哂佢 唔開門做生意 有性格又幾搞笑(`▽´).✿ 極之真牡蠣醬油拉麵 $⑨⑨以大量牡蠣熬煮近10小時!蠔味濃郁 夾雜醬油香 鮮甜又唔死鹹 係少數飲完都唔口乾嘅拉麵湯!配餸有溏心蛋、蠔仔、醬漬鮑魚、慢煮叉燒海鮮唔算好肥美 但勝左新鮮 又燒較薄身 唔算好嫩 但幾有肉味 呢個價有咁多餸其實好佛心.✿ 極之真鯛白湯拉麵 $⑨⑧以大量鯛魚煮到奶白色 無加入忌廉/其他魚類 100%真鯛魚湯!魚味濃厚 但無半點腥味 點綴位係微微辛香 味道更有層次附上幾塊鯛魚片 肉質軟滑無骨 炸魚皮亦薄脆 拉麵麵質都出色 非常掛湯 食到尾真係連湯帶麵清哂啊整體有誠意又有質素 完勝唔少連鎖拉麵店!
呢間拉麵店位置唔顯眼 但最近幾多人幫襯~
本身想去佢地𝙄𝙂睇下有咩食 但發現張張相都係一堆手寫字
✿ 極之真牡蠣醬油拉麵 $⑨⑨

以大量牡蠣熬煮近10小時!蠔味濃郁 夾雜醬油香
鮮甜又唔死鹹 係少數飲完都唔口乾嘅拉麵湯!
配餸有溏心蛋、蠔仔、醬漬鮑魚、慢煮叉燒
✿ 極之真鯛白湯拉麵 $⑨⑧

魚味濃厚 但無半點腥味 點綴位係微微辛香 味道更有層次
附上幾塊鯛魚片 肉質軟滑無骨 炸魚皮亦薄脆

拉麵麵質都出色 非常掛湯 食到尾真係連湯帶麵清哂啊
整體有誠意又有質素 完勝唔少連鎖拉麵店!
明太子雞翼
明太子雞翼
  • 極之 真牡蠣醬油拉麵
2024-04-03 43 瀏覽
長沙灣區唔多嘢食揀 今次試呢間拉麵都真係幾隱世!蠔湯嘅拉麵好少見 價錢合理 店主仲好認真經營🫡值得一試!!店內環境較為日式 播勁Hit 既日文歌!不過營業時間比較短 有時會唔開,去之前記得記得睇佢地ig有冇更新‼️-🦪極之真牡蠣湯醬油拉麵 $98湯底夠晒濃 中意食蠔嘅必試🥰後來睇ig見到店主對湯底好有要求 如果嗰日煮完唔滿意 會全日唔開門🫡真。匠人精神!Respect!不過主打既蠔仔份量就唔多 完全唔夠喉 TT$98係貴啲嘅版本 叉燒/牛有4大塊 半隻流心蛋& 1隻醬漬鮑魚 已經無哂d內臟 小店好細心 可以大啖大啖食!😋-🍜極之鯛白湯拉麵 $98湯底方面:本身都擔心個魚湯會好腥,點知完全唔會!!飲落係好鮮甜既濃魚湯味,有個位做得好好 係唔會有煮麵湯既味,如果有鹼水味會好影響整個湯底個味道!呢個要大讚!配料方面:鯛魚片好爽脆 又無骨 又滑 俾既份量都算多,慢煮叉燒有2大塊掛喺碗 超好食,另外有半隻流心蛋 & 炸魚皮 但有少少淋左 🥹-🍜拉麵麵質:麵質比較粗硬 比一般拉麵有咬口 口感似拉麵同沾麵中間,亦都唔太掛汁 所以要連埋湯一齊飲!😙-🥟炸雞皮餃子 $28意外地好好食!第一淡食落去係勁
店內環境較為日式 播勁Hit 既日文歌!
🦪極之真牡蠣湯醬油拉麵 $98
不過主打既蠔仔份量就唔多 完全唔夠喉 TT

🍜極之鯛白湯拉麵 $98

🥟炸雞皮餃子 $28
意外地好好食!第一淡食落去係勁脆 炸得好香口 入邊淡淡都係勁Juicy 面頭仲有少少胡椒鹽調味!係台灣夜市炸雞皮肉串嘅味道🤣🤣好開胃好邪惡 呢個食完想再食呀!

2024-02-27
2024-04-02 57 瀏覽
今次聽友人介紹,來到依間好特別的拉麵店,小店播著我最愛的男兒當入樽主題曲 – 直到世界的盡頭,店內鋪滿鬼滅之刃,海賊王等的動漫元素,感覺不錯。 女友叫了真鯛白湯拉麵,有鯛魚片,叉燒,魚皮,個魚湯湯底真係超好飲,飲得出來好足料,不會口渴,鯛魚片好爽口,叉燒好食,拉麵口感也非常好。 我就叫左牡蠣拉麵,牡蠣和鮑魚好新鮮,個湯底係用牡蠣煮的,女友不鍾意食牡蠣,但都覺得湯底非常鮮味。 依兩款拉麵的煮法,係香港較為小見,但我係日本旅行時,就嚐過這味道,當時都好鍾意,依家係香港竟然可以再次嚐到,真係好開心。 頭四十分鐘進餐時間,我覺得是我食過最好食的拉麵,但四十分鐘過後,拉麵的口感就沒有最初的彈口,下次再來,我都係不好食得太慢啦。

牡蠣醬油拉麵

2024-03-15
5 分鐘 (堂食)
牡蠣醬油拉麵
2024-04-02 129 瀏覽
長沙灣的隱世拉麵店餐廳雖然空間不大,卻吸引了很多食客前來光顧,想必是這裏的拉麵很高質。🔸️A3 極之真牡蠣醬油湯拉麵 $99湯用大量的牡蠣結合醬油熬製而成,因此味道相當濃郁。牡蠣鮮甜,散發淡淡的海洋味。鮑魚味道鮮美,很有嚼勁。麵條粗身,口感彈牙。🔸️B3極之鯛魚白湯拉麵 $98慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮微辛香(推薦),較軟麵慢煮叉燒大大片,粉粉嫩嫩。浸在熱湯上,一下就熟。慢工熬煮的魚湯,味道鮮甜,顏色清淡,但辣辣地幾有層次感。溏心蛋蛋黃晶瑩剔透,味道香濃,口感軟綿。鯛魚片鮮嫩爽脆,炸魚皮香脆。🔸️炸雞皮餃子 $28雞皮的油香十足,皮脆肉嫩,很有層次感。🔸️日本提子梳打 $9日本蜜瓜梳打$9
長沙灣的隱世拉麵店

🔸️A3 極之真牡蠣醬油湯拉麵 $99

極之鯛魚白湯拉麵

🔸️B3極之鯛魚白湯拉麵 $98
慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮
微辛香(推薦),較軟麵

慢煮叉燒大大片,粉粉嫩嫩。浸在熱湯上,一下就熟。
鯛魚片鮮嫩爽脆,炸魚皮香脆。

🔸️炸雞皮餃子 $28
雞皮的油香十足,皮脆肉嫩,很有層次感。

🔸️日本提子梳打 $9
日本蜜瓜梳打$9

🍜終極之廣島牡蠣濃湯 $138 (7/10)拉麵(3粒日本廣島蠔+溏心蛋+牡蠣+3慢煮叉燒)介紹: 屬於濃湯 及 使用更大量蠔去煮湯。即煮日本廣島蠔,極鮮蠔味。牡蠣醬是本店自家製作,由大量牡蠣熬煮,總製作時間約9小時,香味極濃,結合醬油,令湯底多一種複合層次感,大大提升湯的鮮香超級多蠔,有好多隻細號同埋有三隻大號,食落去嫩滑有蠔味,個湯底係比較香濃偏鹹香嘅,如果頂唔順可以再加少少清湯!🍜極之 真鯛白湯拉麵(溏心蛋+慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮) $98 (7.5/10)介紹: 用大量鯛魚熬煮湯,總製作時間12.5小時以上。本湯沒有使用任何忌廉湯或第三魚類調味料,完全靠熬煮真鯛魚而濃稠及濃魚香味揀左推薦嘅微辛香,個湯底係偏香濃鹹香,有少少魚香味,個面好滑好幼細,叉燒薄切好有肉香,🍴手羽明太子雞翼2隻 $36 (7.5/10)好大隻,好厚肉,香脆食落去有肉汁,明蟹籽都幾香!🍴雞皮雞翼 $28 (7/10)雞皮好香脆,好有雞油嘅香,咬落去係餃子白菜嘅餡,口感幾特別,食落去都唔油膩!推薦指數: 7.5/10拉麵好有誠意,感受到小店用心,個人覺得湯底係屬於濃湯重口味,淡口人可以自行加湯調味,推薦
🍜終極之廣島牡蠣濃湯 $138 (7/10)
拉麵(3粒日本廣島蠔+溏心蛋+牡蠣+3慢煮叉燒)

忌廉湯或第三魚類調味料,完全靠熬煮真鯛魚而濃稠及濃魚香味

🍴手羽明太子雞翼2隻 $36 (7.5/10)
好大隻,好厚肉,香脆食落去有肉汁,明蟹籽都幾香!

🍴雞皮雞翼 $28 (7/10)

推薦指數: 7.5/10
拉麵好有誠意,感受到小店用心,個人覺得湯底係屬於濃湯重口味,淡口人可以自行加湯調味,推薦小店濃湯拉麵🍜
2024-03-17 22 瀏覽
呢間日本拉麵店嘅招牌貝汁拉麵配鮮元貝+溫泉蛋,真係一試難忘。首先,個湯底啦,香濃得嚟又唔會太膩,係用咗好多貝類熬成,啖啖都食到海鮮嘅鮮甜。啲湯喝落去,溫暖又滿足,完全唔似平時嗰啲濃油重鹽嘅樣。再講講啲元貝,真係鮮到彈牙,咬落去汁液四溢,完全唔使多啲調味,本身嘅鮮味已經好出色。而且佢哋嘅元貝切得啱啱好,唔會太薄食唔到口感,又唔會太厚難咬。每一啖落去,都有海洋嘅味道,好正!溫泉蛋就更加唔使講,流心嘅蛋黃慢慢地流出來,同啲拉麵同湯底混合埋,簡直係絕配。蛋白滑嫩,蛋黃濃郁,喺口中慢慢融化,真係太滿足喇。而家講吓啲拉麵,啲麵條彈牙得嚟又唔會太硬,啱啱好咁啜入口,咁樣啲湯汁同麵條就黏合得剛剛好,每啖都有滿滿嘅貝汁同海鮮味。總括嚟講,呢碗貝汁拉麵配鮮元貝+溫泉蛋,真係做得好有水準,既有創意又保留咗日式拉麵嘅精髓,食客想嘗試新口味又或者係鍾情傳統日本拉麵嘅,都應該一試!

2024-03-15 73 瀏覽
極之拉麵 (長沙灣).真鯛白湯同牡蠣醬油湯都係店家嘅誠意之作,兩款湯底都十分濃稠。真鯛白湯用十幾個鐘自家熬製而牡蠣醬油湯就由大量牡蠣熬煮9個鐘。.兩款拉麵都係店家王牌,配料大致上都一樣相當豐富。極之真牡蠣醬油拉麵有半殼醬漬鮑魚感覺更高級抵食。.真鯛白湯拉麵🍜配有溏心蛋+慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮) $ 98魚湯杰身呈奶白色,香甜有濃厚魚味但唔會腥。魚片份量好多。以份量同心機嚟計,性價比好高。喜歡佢嘅慢煮叉燒,好香肉味而且有好香甜嘅肉汁。.極之真牡蠣醬油拉麵🍜配有溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+醬漬牡蠣+慢煮叉燒) $ 99極之真牡蠣醬油相比起魚湯會清澈點,蠔🦪同醬油完美混合,如果兩個湯底相比,個人更偏好呢個。.明太子雞翼 $36雞翼包果住辣口嘅明太子,整體比較乾身,唔食呢個都無損失。.
極之拉麵 (長沙灣)

明太子雞翼 $36
雞翼包果住辣口嘅明太子,整體比較乾身,唔食呢個都無損失。

極之真牡蠣醬油拉麵
店鋪有日本拉麵🍜feel,入到黎會聽到流行嘅日文歌~仲有冰水提供🤣坐低用code落單就可以十分方便快捷!🔸A3 極之 真牡蠣醬油拉麵(溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+醬漬牡蠣+慢煮叉燒)💰99湯底由大量牡蠣熬煮,總製作時間約9個鐘,味道鮮甜~醬油香味極濃令湯底多一種複合層次感,大大提升湯的鮮香~配料有溏心蛋、醬漬牡蠣同你慢煮叉燒,牡蠣嘅鮮甜味融入湯底,拉麵🍜口感彈牙!有驚喜的小店🤤🔸B3 極之真鯛白湯拉麵(溏心蛋+慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮)💰98呢碗試佐推薦嘅較軟麵~麵會幼啲,湯底用大量鯛魚熬煮湯12.5個鐘以上。味道鮮甜!完全飲唔到魚腥味呀😍仲配埋慢煮叉燒、溏心蛋同炸魚皮好抵食呀~🔸S2 炸雞皮餃子(4件)💰28外皮酥脆,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁,非常美味。😛🔸S6 熟抹茶流心迷你泡芙(4粒)💰18泡芙細細粒,食落去係抹茶流心~當飯後甜品正

🔸S2 炸雞皮餃子(4件)💰28
外皮酥脆,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁,非常美味。😛

🔸S6 熟抹茶流心迷你泡芙(4粒)💰18
泡芙細細粒,食落去係抹茶流心~當飯後甜品
  • 炸雞皮餃子
  • 抹茶迷你泡芙
2024-02-28 57 瀏覽
溫暖的湯拉麵😊鯛白湯簡單卻濃郁魚湯鮮美不腥🐟牡蠣醬油湯很鮮美🦪牡蠣香充盈😌配料豚叉燒微韌 可以更軟嫩🐷溏心蛋像熟蛋 略失色麵質配濃湯很掛汁🍜🍜雖然泡久會有點軟整體我蠻推薦好喝的湯底😋足料、有誠意的新拉麵小店
溫暖的湯拉麵😊

麵質配濃湯很掛汁🍜🍜
雖然泡久會有點軟

整體我蠻推薦
好喝的湯底😋
足料、有誠意的新拉麵小店
基礎鯛白湯拉麵
2024-02-25
基礎鯛白湯拉麵
  • 極之真鯛白湯拉麵
平時食拉麵成日都食豚骨湯雞白湯系時候要轉下口味🤭史努比早兩日去咗長沙灣一間比較新嘅拉麵小店佢哋主打牡蠣湯同鯛魚白湯拉麵位置都有啲隱蔽 但出乎意料地客量極多 地方唔大不過坐滿晒人😳淨系排場都feel到應該有翻咁上下質素😎不過都要試咗先知咩料🤣就等史努比話比大家聽啦🤪👍🏿極之真鯛白湯拉麵 $98媽媽👩🏻嗌咗鯛白湯 史努比都有試下味🤭鯛白湯同樣系非常出色同頭先嘅牡蠣湯完全唔同風味濃厚魚味 散發出淡淡嘅魚油香🥰口感順滑creamy 味道鮮甜🤪比起牡蠣湯淡味啲但質地更杰更濃稠味道啱啱好 就咁飲都唔會太鹹👍🏿媽媽👩🏻超級鍾意!!佢最後飲晒啲湯咁滯😂拉麵就用咗幼身嘅麵條 掛湯能力更加強雖然比較淋 口感上就冇粗麵咁好 但質地夠滑 每一條麵條都索湯索到盡🤣啖啖濃郁魚湯又系另一翻風味😋鯛魚片好滑 份量亦好多好大塊仲有兩塊炸魚皮添🫵🏻呢個價錢絕對值~味道: 8.5/10性價比: 8/10👍🏿極之真牡蠣醬油拉麵 $99即叫即整嚟到熱辣辣 碗麵超足料除咗啲拉麵嘅基本配料之外 當然仲有主角牡蠣同埋鮑魚!!😳首先梗系要試個啖湯先個湯真心超超超正❤️味道非常濃郁 但唔系死鹹嗰種反而濃厚得嚟順喉😆啖啖都飲到蠔仔嘅鮮甜最值
平時食拉麵成日都食豚骨湯雞白湯

但質地夠滑 每一條麵條都索湯索到盡🤣
啖啖濃郁魚湯又系另一翻風味😋
鯛魚片好滑 份量亦好多好大塊
仲有兩塊炸魚皮添🫵🏻
呢個價錢絕對值~
味道: 8.5/10

鮑魚唔系細細隻求其hea你嗰啲
有返咁上下size 食落爽口彈牙😆
有啲似磯煮鮑魚
叉燒都有成兩大塊 雖然佢唔系主角未算好出色
但絕對唔系差!!
肥瘦比例適中 肉質夠嫩

史努比只系咬咗一小啖🤭
雞皮炸到好香口 唔算好油膩
仲帶少少煙韌口感
入面嘅餡主要系菜 少少嘅豬肉帶啲甜味
史努比覺得味道都唔錯嘅 但雞皮真系not my cup of coffee😂
不過媽媽👩🏻話超好食🤣🤣
佢食晒4隻咁滯😂
味道: 7/10(媽媽👩🏻比9分🤭)
雞皮餃子

味道: 7.5/10
熱抹茶流心迷你泡芙

🔸+溏心蛋(1隻) $12
🔸日本提子梳打 $9
媽媽👩🏻嗌嘅 系罐裝嗰隻~
熱抹茶流心迷你泡芙

*不設加一服務費*

呢個真系抵食又好食 性價比好高😆
仲要唔使加一
最緊要系拉麵個湯好正 飲完唔口乾👍🏿
Btw 史努比唔覺佢哋有一個intact嘅menu
淨系見到門口有寫咗幾碗拉麵
見到qr code上面有兩款推薦嘅小食都售罄(唐揚炸雞同埋紫薯天婦羅)
👆🏿大家去食幫史努比試下🤣然後話我知好冇食

衛生: 8/10
抵食: 8/10
回頭率: 8/10
極之真牡蠣醬油拉麵
今日約咗朋友喺長沙灣食飯朋友話佢發現到一間隱藏又高質嘅拉麵店雖然店舖細細,但係真係非常唔錯🤩🤩🤩🩵拉麵極之真牡蠣醬油拉麵呢個超正,超豐富湯底非常濃郁,可以揀硬麵或者軟麵一嚟到就見到好多牡蠣,仲有一隻鮑魚添叉燒就有兩大塊,食落口一啲都唔韌食得出用咗好多心機去煮個湯底所有嘅配搭都好夾,好好味🤤🤤🤤🩵極之真鯛白湯拉麵第一次食鯛魚拉麵好有驚喜雖然係魚湯,但係唔會好腥反而好鮮甜鯛魚又非常滑,同埋好鍾意糖心蛋整得好好仲要同樣有兩大塊叉燒添😋😋😋🩵天婦羅迷你甜紫薯紫薯真係好甜,細細粒食完唔會好飽😚😚😚🩵唐揚炸雞好欣賞佢嘅炸雞個皮唔會好厚黎到熱辣辣,入邊仲炸到好Juicy👍🏻👍🏻👍🏻
今日約咗朋友喺長沙灣食飯
朋友話佢發現到一間隱藏又高質嘅拉麵店
雖然店舖細細,但係真係非常唔錯🤩🤩🤩

🩵拉麵極之真牡蠣醬油拉麵
呢個超正,超豐富
湯底非常濃郁,可以揀硬麵或者軟麵
一嚟到就見到好多牡蠣,仲有一隻鮑魚添
叉燒就有兩大塊,食落口一啲都唔韌
食得出用咗好多心機去煮個湯底
所有嘅配搭都好夾,好好味🤤🤤🤤

🩵極之真鯛白湯拉麵
第一次食鯛魚拉麵好有驚喜
雖然係魚湯,但係唔會好腥反而好鮮甜
鯛魚又非常滑,同埋好鍾意糖心蛋整得好好
仲要同樣有兩大塊叉燒添😋😋😋

🩵天婦羅迷你甜紫薯
紫薯真係好甜,細細粒食完唔會好飽😚😚😚

🩵唐揚炸雞
好欣賞佢嘅炸雞個皮唔會好厚
黎到熱辣辣,入邊仲炸到好Juicy👍🏻👍🏻👍🏻
  • 極之 真牡蠣醬油拉麵
  • 極之真鯛白湯拉麵
今次走訪一間新開拉麵店,小店位置不張揚,沒有華麗的門面,連菜單都是手寫。門口有個紅色燈籠,入內牆上貼滿不同日本動漫海報,檯上仲有動漫Figure同日文歌陪你進餐。🦪 極之·真牡蠣醬油拉麵醬油湯底,加上牡蠣熬煮,令醬油本身的鹹味添上鮮味 。配料中的牡蠣和鮑魚都是醬漬,入味得嚟仲保留原有鮮味,鮑魚亦保持到爽口咬感 。溏心蛋稍為偏熟一點,但亦浸得入味,整體不俗 。兩大塊慢煮叉燒在碗邊,視覺效果十分滿足,軟滑腍身,肉味香濃。拉麵掛汁力不錯,如果想選擇麵條軟硬可以寫下Remark。🫕 極之·真鯛白湯拉麵鯛白湯口感稠滑,相對調味較淡 。配料亦有溏心蛋和叉燒。炸魚皮除了在潮粉麵同打邊爐,第一次於拉麵上見到,炸得脆身,但配上拉麵則有少許違和感 。鯛魚片則令人喜出望外,大片嫩滑,加上用火槍輕炙過後的魚油香,將鯛魚整體味道昇華 。麵底 👦🏻 覺得可以硬身多一點 。炸雞皮餃子頭尾脆身,中間嘅雞皮就保持雞皮軟糯嘅口感。而炸雞軟骨丸子就建議雞軟骨可以多返少少增加口感。這間拉麵店的醬油湯底有驚喜,👧🏽 甚少會把湯底清光;而且老闆十分重視客人的意見,再將食品改良變得更好。

極之·真牡蠣醬油拉麵

🦪 極之·真牡蠣醬油拉麵