2022-06-21 67 瀏覽
餐廳位於科學園,夜晚很寧靜,空間又大,感覺很寫意,可以慢慢吃品嚐美食。三文魚刺身:二百多元放題有燒肉,啤酒任飲任食,竟然還有刺身!?實在太花算,cp值爆高。炸物;整體不錯,全都是即叫即炸,上桌時在冒煙,我最喜歡吃餃子,外皮香脆沒有油益味,裡面是韭菜粉絲,味道很好,粉絲更加添了口感。黑豚五花腩:新鮮沒雪味,每塊都是厚切,煎到脆身吃,油脂很香,跟前菜配搭感覺更清爽不油膩。豆腐鍋:用海鮮牛肉煮湯底,非常鮮甜,豆腐滑,份量小小,多喝也不會太佔肚子空間。

2022-06-11 1328 瀏覽
近期科學園多了許多新餐廳, 所以閒時都會去科學園拍拖覓食。有別於平時的韓式燒烤店陰陰沉沉的環境,梨滿園的環境新淨且光潔明亮。通風系統亦佳, 食完韓燒都不會一身油煙味。餐廳採用手機下單模式,方便又衛生,按量出菜亦可以確保食材的新鮮程度。眾所周知韓牛一向是高級的美食,想不到韓燒放題都有幾款韓牛任食,$218 的定價可算是超值!頂級韓牛肩肉油花分佈平均,顏色鮮紅亮麗。略略燒一燒兩面就食得。口感柔軟,有油脂香。用生菜包裹牛肉,生蒜,泡菜,麵豉醬等一口吃下,才是最正宗的吃法。值得一讚的是生菜好翠綠新鮮。頂級韓牛板腱肉另一款回本美食。油花雖然比韓牛肩肉少一點,但牛肉味亦比較濃郁一點,口感亦比較有嚼頭。個人更愛這款。美國頂級安格斯一口牛切成丁狀的一口牛,外面燒得微微焦脆,內裡仍然保持粉嫩,每咬一口都有肉汁。牛舌薄薄的一片,一燒即熟成攣曲狀。口感可以用脆來形容。黑豚腩肉黑豚腩肉經過燒烤,「邊位」燒至金黃香脆,亦能把油脂都逼了出來,入口完全沒有肥膩感,充滿油脂香。魷魚𠝹了花,一燒就自動捲曲,入口鮮甜彈牙。帶子個子雖小,但鮮味十足, 沒有雪味。熟食即叫即製,上桌時是熱辣辣的,而且水準絕對跟「散叫」一樣高。
近期科學園多了許多新餐廳, 所以閒時都會去科學園拍拖覓食。

頂級韓牛肩肉
頂級韓牛肩肉(左), 頂級韓牛腱肉(右)
頂級韓牛板腱肉
美國頂級安格斯一口牛
美國頂級安格斯一口牛
牛舌薄薄的一片,一燒即熟成攣曲狀。口感可以用脆來形容。
牛脷
牛脷
黑豚腩肉
黑豚腩肉, 牛舌
帶子

三文魚刺身好似不夠肥美,但味道仍算鮮甜。
三文魚刺身
炸雞上桌時仍然熱到出煙,炸粉薄薄的一層,香脆可口,雞肉嫩滑多汁。
炸雞
泡菜煎餅個子比較大,可以兩三人一齊share.煎餅做得比較脆身,夾雜酸酸辣辣的泡菜,惹味醒胃。
泡菜煎餅
紫菜蛋捲軟綿,紫菜煙韌,口感層次豐富。
罐裝飲品任飲,惟選擇不多。
2022-06-06
  • 頂級韓牛板腱肉
  • 黑豚腩肉
  • 泡菜煎餅
  • 紫菜蛋捲
2022-05-28 200 瀏覽
之前工作時經過科學園看見這間韓式放題好像幾多人吃,今次一心來吃吃放題,又可以放縱一餐🤤這裏是自助掃QR code落單,可以自己追蹤食物,食物種類不算少: 肉有牛豬雞海鮮等 /卷物/ 炸物/鍋物/ 汽水/雪糕等 ;而且不同種類的前菜是可以refill 的🐮首先要推介韓牛,這裏的韓牛絕對真材實料,入口不算肥膩,油脂分布平均,而且每一次上碟都大大碟 🫶🏻 有別於其他放題店;有足夠的水份及油脂,不會黏爐,回本之選⭐️另外帶子也不錯,灑上一些黑胡椒,也是另一項矜貴的食材🥘海鮮豆腐鍋也是我日常喜歡的韓國菜,這裏的大大鍋,是正常份量,不是放題size;鍋物還有韓國出名的石頭飯🐥吃過韓式炸雞才覺得自己吃韓國菜🤣🥚喜愛韓式蛋卷及海鮮餅,功夫之作整體感覺良好,環境尚算乾淨整齊,燒烤爐是無煙設計,吃完不會一陣燒烤味,服務員貼心,不時會看看有沒有客人需要幫忙,會回頭

韓牛

帶子

⭐️另外帶子也不錯,灑上一些黑胡椒,也是另一項矜貴的食材

🐥吃過韓式炸雞才覺得自己吃韓國菜🤣
韓式蛋卷
海鮮泡菜餅

🥚喜愛韓式蛋卷及海鮮餅,功夫之作

2022-05-23
韓牛
韓式蛋卷
海鮮泡菜餅
2022-05-20 967 瀏覽
一般韓燒放題總令人非常忙碌,因同時要兼顧取食物及燒烤,但呢間位於香港科學園內嘅「梨滿園韓國料理」,就輕鬆自在得多,因除了可用手機經 QR code 落單外,還有服務員嘅殷勤招待。此外,餐廳地方寬敞整潔,抽風做得唔錯,還有好多二人卡位添!燒烤肉類款式多多,剩係A+頂級牛類,就有牛肩肉、牛板腱肉、牛仔骨、一口牛粒、肥牛…等等。各款都滿有牛肉味,尤其牛仔骨,因肉厚之餘又嫩滑,醃得好入味!另外,還有黑豚腩肉、豬頸肉、豬大腸…燒起嚟香噴噴。而海鮮類就有青口、海蝦、魷魚、帶子,真係應有盡有,梗有一款啱你胃口!估唔到廚師料理有驚喜 ,除了即叫即整外,還有每碟份量唔多,可以嘗試好多不同款式。尤其美味係:醬味濃郁嘅韓式大醬湯、蛋味香濃嘅韓式蛋卷、脆卜卜嘅迷你海鮮煎餅、外脆餡軟嘅煎餃子、最後梗唔少得就係酸酸辣辣嘅韓式泡菜喇…樣樣都各具特色,真係食到舐舐脷、好滿足!

估唔到廚師料理有驚喜

• 韓式蛋卷
  • 韓式大醬湯
  • 牛仔骨
2022-05-17 181 瀏覽
放假襯著疫情舒緩,周末踩完單車之後入了科學園走走,運動完後食慾大增,見到有韓式燒烤放題,價錢又好抵,立即心心眼衝入去食!入到去發覺環境都幾舒服,不會像平時岀面韓燒餐廳會太迫同油油地污糟的感覺。每次食韓菜都最喜愛食韓式小菜,泡菜,芽菜都非常入味好食,未正餐前已忍不住吃了很多。肉類都算多選擇,由其事牛肉都有6 ,7種,對於熱愛食牛肉的我,算是很不錯,而且質素都幾好,有牛味,好食!燒肉都幾熱氣,任飲汽水,啤酒就簡直是一流!最後食埋甜品雪糕就為今天劃上完美句號。
2022-05-15
2022-05-14 685 瀏覽
梨滿園韓國料理 呢間餐廳位置喺科學園,就喺17W一樓位置,本身果楝商場已經有停車場,揸車去的話好方便。喺呢個大廈入面感覺好舒服,有好多可以坐下休息下既地方,而呢間餐廳亦正正位於扶手電梯附近,好輕易就揾到。 入到去發現係新裝修,非常乾淨明亮,完全冇燒肉店果種油膩感覺。店內全部都是卡位,私隱度很高,坐底之後就可以用電話掃QR code自行點餐。我揀左燒肉放題,大部分既食物都可以隨意選擇,而且選擇好多,對我黎講已經非常足夠。 食物選擇有好多,有熟食,亦有燒的生肉;熟食有前菜類,例如泡菜、菠菜、芽菜等,之後可以揀刺身,三文魚好好味,係新鮮肥美;仲有炸雞、炸蕃薯、炸南瓜、炸餃子、韓式飯卷等,非常美味。而燒肉選擇方面,我推薦牛仔骨,非常入味可口,另外亦有豬頸肉、牛肩肉、雞肉等等都非常齊全。如果覺得D肉太油膩可以攞D生菜包住食,咁就唔怕喇,生菜好脆好新鮮,質素唔差。 以上都只係一部分,唔好咁快食飽住,因為仲有海鮮同蔬菜,海鮮係非常新鮮,D蝦燒完仲係彈牙,都唔係細隻架,另外有帶子、青口等選擇,其實性價比非常高。仲有D金菇、冬菇、粟米呢D可以叫,燒起上黎都幾好食。 飲品都有好多款選擇,自己隨便揀隨便攞,
梨滿園韓國料理

飲品都有好多款選擇,自己隨便揀隨便攞,選擇都唔少架,記得仲有甜品雪糕可以揀,唔好漏左呀。
2022-05-04
2022-05-08 217 瀏覽
今天大埔踏單車,路經科學園,週圍逛逛,發現一間韓國餐廳。此餐廳下午五時前提供特價午餐,選擇包括石頭鍋飯、烤肉、牛骨湯、人蔘雞湯、海鮮麵、煎餅等等,包羅萬有。午餐並已包括飲品和前菜,十分經濟。今天點了牛仔骨,肉質嫩滑,十分美味,而洋蔥也炒得很香。除了牛仔骨外,也點了海鮮麵,可以要求辣味或清湯。海鮮麵有蝦·青口、蜆肉、蛋及少量蔬菜,麵的煙靭度適適中,海鮮也煮得不錯。飲品方面,除了一般的檸茶咖啡,也可以加$5要薑茶或柚子蜜。今天點了薑茶,熱辣辣而薑味濃郁。餐廳侍應十分有禮貌,招呼周到,值得一讚如果你經過科學園,不妨一試這間美味的韓國餐廳!

餐廳侍應十分有禮貌,招呼周到,值得一讚

如果你經過科學園,不妨一試這間美味的韓國餐廳!
2022-04-27 163 瀏覽
本園員工,在午膳期間用膳,到收銀處埋單,個女收銀員,應該係樓面收銀兩邊做,淨係問一聲可以可俾apple pay,佢d語氣同態度真係極奇差!又顯得好唔耐煩咁!其實做到咁晦氣做乜仲做呢?已經唔期望係好service啦,但對客人態度可唔可以好少少呢?又唔係刁難你d 西客,只係問句野都可以咁唔滿意😤😤😤😤
2022-03-25 303 瀏覽
之前有兩次,晚市在這裏吃放題,抵食,服務都OK。今天和Honey在這裏吃午餐,感覺就非常差!60多元一個午餐,不平也不貴。但部隊鍋……那個辛辣麵,根本「煮不透」。看看賣相……石頭飯,應該不會失手的。石頭飯還可以,不過飯太稔太濕。食物尚可。服務員態度……我明白現時疫情人手短缺,趕急的情況下,未能盡善盡美。但,也不至於……總之一句,服務真係……令人不回頭。
之前有兩次,晚市在這裏吃放題,抵食,服務都OK。
今天和Honey在這裏吃午餐,感覺就非常差!
60多元一個午餐,不平也不貴。

但部隊鍋……那個辛辣麵,根本「煮不透」。
看看賣相……

石頭飯,應該不會失手的。
石頭飯還可以,不過飯太稔太濕。

食物尚可。
服務員態度……
我明白現時疫情人手短缺,趕急的情況下,未能盡善盡美。
但,也不至於……
總之一句,服務真係……令人不回頭。
2022-03-25
2022-03-25 243 瀏覽
和朋友一起食飯,我們都叫了一個石鍋飯味道還可以,但絕説不上好吃,辣醬的味道完全蓋過了食材。不過辣醬的味道還是可以的結帳的時候,這一餐我朋友請客。由於我朋友不會看中文,但會説中文,他打算用八達通付款,收銀的女人竟然指着收銀處貼着的一張紙說:「這裏用了中文寫不收八達通!」我十分生氣,因為這個女人的語氣明顯就是說我朋友沒有注意看,但我朋友也不懂看中文我説:「你這裏又沒有英文,我朋友不會看中文,怎麼能知道?」説完那個女人沒有出聲我們付款後也走了*****總括而言,食物還可以,但收銀的女人態度極差!一間在科學園的餐廳竟然會有大排檔水準的服務,質疑我不會看中文的朋友沒有看他們那張用中文寫的告示,簡直貼錢買難受!永遠不會再來!
和朋友一起食飯,我們都叫了一個石鍋飯
結帳的時候,這一餐我朋友請客。
我説:「你這裏又沒有英文,我朋友不會看中文,怎麼能知道?」

説完那個女人沒有出聲
我們付款後也走了
*****
永遠不會再來!

2022-01-05 299 瀏覽
住新界東想食韓燒終於唔洗出市區 原來科學園都有而家哩度都開多咗食店如果踩單車🚴🏻‍♀️經過可以嚟食嘢、休息吓若然想靜靜地 平日夜晚嚟就啱哂!今次食嘅哩間韓燒放題真心唔錯🏷$218/位(成人)$168/位(小童)有頂級韓牛🐮、美國牛。油花靚,牛味濃!另外,基本嘅肉類都有齊哂:豬、牛、雞、蔬菜… 仲要啲肉質係好OK!全部都完整一塊塊,而且有彈性。仲有大蝦、帶子、青口、三文魚刺身🦐附送新鮮生菜、麵豉牆、生蒜配燒肉食,好正!而且啲生菜都好新鮮!🥬另外想讚佢哋嘅鍋物同炸物都好食!我哋叫咗大醬湯,材料豐富而且好夠味。炸魷魚鬚都好好味,即炸、勁香脆!放題仲有石頭鍋飯、煎餅、炒粉絲… …我見隔離枱食石頭鍋飯 好香好吸引下次留肚試啦。幾鍾意哩度係剔紙仔點菜,會衛生好多,而飲品、甜品、雪榚就係自己出去拎的。
住新界東想食韓燒
終於唔洗出市區 原來科學園都有
而家哩度都開多咗食店
如果踩單車🚴🏻‍♀️經過可以嚟食嘢、休息吓
若然想靜靜地 平日夜晚嚟就啱哂!

今次食嘅哩間韓燒放題真心唔錯
🏷$218/位(成人)$168/位(小童)
有頂級韓牛🐮、美國牛。油花靚,牛味濃!
另外,基本嘅肉類都有齊哂:
豬、牛、雞、蔬菜… 仲要啲肉質係好OK!
全部都完整一塊塊,而且有彈性。
仲有大蝦、帶子、青口、三文魚刺身🦐
附送新鮮生菜、麵豉牆、生蒜配燒肉食,
好正!而且啲生菜都好新鮮!🥬

另外想讚佢哋嘅鍋物同炸物都好食!
我哋叫咗大醬湯,材料豐富而且好夠味。
炸魷魚鬚都好好味,即炸、勁香脆!

放題仲有石頭鍋飯、煎餅、炒粉絲… …
我見隔離枱食石頭鍋飯 好香好吸引
下次留肚試啦。
幾鍾意哩度係剔紙仔點菜,會衛生好多,
而飲品、甜品、雪榚就係自己出去拎的。
2021-12-31 232 瀏覽
味道差,服務態度差!之前行過見到好多人排隊,已經好想試。諗住試下午餐先,好食再食晚餐。叫左2個套餐,牛肉石鍋飯同辣牛肉粉絲湯。辣牛肉粉絲湯同飯上先,個侍應上個飯嘅時候比我見到佢d手指掂到d飯。我明白係出街食飯冇可避免呢啲衛生問題,但佢係d手指。我見到真係冇胃口,要筆走邊邊d飯。個湯就得辣油味,粉絲又太淋。石鍋飯勁燶,一上枱就聞到,之後食的每一啖都係燶味。仲要等左勁耐給結果係咁嘅味道。絕對唔推薦過嚟!冇諗過科學園會遇到咁嘅餐廳。
味道差,服務態度差!

絕對唔推薦過嚟!冇諗過科學園會遇到咁嘅餐廳。
2021-12-22 217 瀏覽
朋友相約在科學園食韓燒,環境靜靜地,唔怕又嘈又多人餐廳闊落,坐得好舒服,韓式燒烤放題 $218/位。先上前菜,小食,生菜。又可以自己出去攞汽水,凍飲,雪糕食物都幾多樣化,肉類,海鮮, 蔬菜。而熟食有刺身,壽司,炸物,小炒,湯,飯,麵等等。頂級牛類確係好味,牛肩,牛板腱肉,牛仔骨,一口牛粒,全部都好有牛味,油脂豐富,味道濃郁還叫咗雞肉,雞腎,黑豚腩肉, 肉質鮮美。尤其黑豚腩肉,口感極佳試下呢度啲刺身同壽司,又唔錯喎,叫咗甜蝦同三文魚,好新鮮美味燒烤海鮮也同樣鮮味,幾款海鮮如海蝦,魷魚,帶子有encore好想食石頭鍋飯,炒年糕,炸物,泡菜煎餅呢啲韓式熟食, 但係敵不過燒烤嘅魔力,留返下次如果大胃王嚟呢度食嘢,真係相當抵食
朋友相約在科學園食韓燒,環境靜靜地,唔怕又嘈又多人

餐廳闊落,坐得好舒服,韓式燒烤放題 $218/位。

先上前菜,小食,生菜。又可以自己出去攞汽水,凍飲,雪糕

食物都幾多樣化,肉類,海鮮, 蔬菜。而熟食有刺身壽司,炸物,小炒,湯,飯,麵等等。

試下呢度啲刺身壽司,又唔錯喎,叫咗甜蝦同三文魚,好新鮮美味

如果大胃王嚟呢度食嘢,真係相當抵食

2021-12-18 140 瀏覽
今次來到科學園揾食,見到呢間裝修靚樣的韓國料理,原來有燒肉放題,好耐冇食韓燒,決定入去試試。食放題既,梗係要點d最靚最貴既野。二話不說馬上點左幾款肉(牛肩肉,牛肉粒,牛舌,牛仔骨,牛肋條)。牛肉送上,賣相十分新鮮,鮮紅肉色帶少許雪花,令人十分想食下。燒至七成熟,入口有肉香,質感十足,不錯不錯。於是牛肉盤來多兩碟,食到飽飽。呢度最特別的係有足料的石碢飯同大醬湯,豆腐湯可點。仲有飯卷及炸雞,正宗韓國料理呀。一家大細都一定有野岩食。

2021-12-16 288 瀏覽
難得放假 去咗科學園接屋企人收工 順便喺附近食飯 再次黎到梨滿園食韓國燒肉放題 呢度有別於出面嘅韓國燒肉放題 呢度嘅燒肉比較少醃味 全部都係簡單原材料食嘅味道 食嘅係本身肉同海鮮嘅真味 我哋今日就主攻牛肉同海鮮 尤其以牛仔骨同埋蝦最為好味 牛仔骨醃過肉質軟淋唔會Un 而蝦就超大隻 肉質爽彈鮮甜 我哋不停Encore 除咗燒肉之外呢度都會有刺身同壽司 三文魚刺身比預期中新鮮同靚Tim 另外我哋都叫咗啲炸物 個炸漿夠味又夠脆 食落唔會太油膩 不論炸魷魚定炸魚定炸豆腐都好好味 另外呢度嘅清潔度算係唔錯 唔會好似出面好多燒肉店都會有黐立立嘅感覺 呢度坐位舒服乾淨企理 食完燒肉出面仲有雪糕任食Tim 當日就有綠茶 曲奇同埋芝麻味三種口味 維記出味 另外飲品種類選擇都多 有茶 汽水同埋啤酒等等
難得放假 去咗科學園接屋企人收工 順便喺附近食飯 再次黎到梨滿園食韓國燒肉放題 呢度有別於出面嘅韓國燒肉放題 呢度嘅燒肉比較少醃味 全部都係簡單原材料食嘅味道 食嘅係本身肉同海鮮嘅真味 我哋今日就主攻牛肉同海鮮 尤其以牛仔骨同埋蝦最為好味 牛仔骨醃過肉質軟淋唔會Un 而蝦就超大隻 肉質爽彈鮮甜 我哋不停Encore 除咗燒肉之外呢度都會有刺身壽司 三文魚刺身比預期中新鮮同靚Tim 另外我哋都叫咗啲炸物 個炸漿夠味又夠脆 食落唔會太油膩 不論炸魷魚定炸魚定炸豆腐都好好味 另外呢度嘅清潔度算係唔錯 唔會好似出面好多燒肉店都會有黐立立嘅感覺 呢度坐位舒服乾淨企理 食完燒肉出面仲有雪糕任食Tim 當日就有綠茶 曲奇同埋芝麻味三種口味 維記出味 另外飲品種類選擇都多 有茶 汽水同埋啤酒等等