2018-02-25 4561 瀏覽
☺️物色中菜廳進行中~ 訂座時職員有禮, 當天也有致電確認訂座. 但到達時就有點失望, 可能臨近農曆年, 餐廳幾乎全滿, 人手不足, 竟然站在 reception 近五分鐘都沒人理會😳雖然職員有禮笑容足, 但已扣了不少分. 而且餐廳樓底矮, 人多時嘈雜冷氣又不足. 套餐都幾吸引, 我們唔太肚餓選擇散叫小菜. 但埋單價錢都差唔多咋😅脆皮鮮奶大蝦球, 鮮奶炸得香滑, 蝦球爽口好味. 蟹皇蟹肉豆苗, 滿滿蟹肉味道唔錯. 燒汁黑毛豬配薄餅, 我反而好喜愛個薄餅, 皮夠薄又香😝和牛粉絲煲, 好咸呀. 整體食物味道ok, 人太多服務一般, 環境亦無氣派無驚喜, 試一次就夠了.
☺️物色中菜廳進行中~
訂座時職員有禮, 當天也有致電確認訂座.
脆皮鮮奶大蝦球, 鮮奶炸得香滑, 蝦球爽口好味.

蟹皇蟹肉豆苗, 滿滿蟹肉味道唔錯.

燒汁黑毛豬配薄餅, 我反而好喜愛個薄餅, 皮夠薄又香😝

和牛粉絲煲, 好咸呀.
朋友今晚請食飯,選址新世界千禧酒店內既桃里。呢度既點心出名應該好多人都知,晚餐都係第一次試。朋友安排了獨立房,環境舒適,服務員招呼周到, 有禮貌,細心。因為係朋友發板安排菜色, 每碟黎到都係驚喜。第一碟係 桂花蜜黑豚肉叉燒、豬手、百花炸釀蟹鉗、鮑魚海蜇拼盤。 蜜汁豚肉顏色亮澤,肉質鬆軟入味。好想食完再encore蝦膠釀冬菇,冬菇厚肉,但菇味唔係十分香,蝦膠打得好彈牙,蝦肉佔8成,豬肉佔2成,唔會妹仔大過主人婆香橙煎魚,看似簡單既一道餸,但香橙汁如果調得唔好會過甜什至大有苦澀味。呢個汁剛剛好,有香橙味既同時又唔會太酸,亦冇過甜。 配上即炸既魚塊,令人胃口大開呢個龍蝦全晚最精彩,肉質彈牙新鮮, 芡汁唔會搶左個鮮龍蝦味,簡簡單單已經叫人回味無窮黑椒雞扒,雞扒煎得好香脆,肉質嫩滑唔鞋口,再配上香濃黑椒汁真係好好味。鮮蝦雲吞烏冬,皮薄,鮮蝦新鮮爽口,用量不 吝嗇。 稻庭烏冬煙韌彈牙。凍香芒布甸,香滑,甜度適中,碗上清甜柚子,可愛既碗形令整體觀感加分,作為完美總結。
朋友今晚請食飯,選址新世界千禧酒店內既
桃里。呢度既點心出名應該好多人都知,晚餐都係第一次試。

因為係朋友發板安排菜色, 每碟黎到都係驚喜。

唔會妹仔大過主人婆

配上即炸既魚塊,令人胃口大開

2018-01-28 3380 瀏覽
逢假日如無預先訂枱,高級酒樓吾荒有位,當日聖誕假,即慶去尖東遊逛,第一時間去我愛九龍香格里拉香宮,要到2:30有位,再去海景嘉福海景軒,同樣情形。唯有此處,只剩一張2位枱,房内有張海景枱,俾人訂咗。任點任食潮流連高級中餐廳都推出,這裏竟然有任點任食點心套餐,會景的金紫荆又係咁,雖然任點任食是低,但是始终一般及基本的點心,像我貪新鮮,吸引唔到我,點心餐牌唔多選擇(像萬麗酒店滿福樓點心選擇少,顧客多數要點套餐和小菜)。川味西芹腰果肉丁$188,因我們唔食得辣,經理說可以微辣,叫碗白飯,份量足,微辣幾醒胃,肉丁有部份靭,西芹爽口,令我掛念香宮的雞蓯菌腰果茄丁。點粉粿,蟹籽燒賣,材料新鮮,唔會太咸,保持原味,未有超準。要推介黑糖千層糕,軟軟熟熟,好似厚身熱香餅。食物合乎高级餐廳水準,就好似佢的環境裝修一樣,需無特别,合乎水準,價錢配合,滙豐金咭8折。

1950 瀏覽
川味腰果西芹肉丁
粉粿
2017-12-27
用餐優惠
信用卡優惠
2018-01-27 4616 瀏覽
優質食材!優越服務!優雅場地!帶給我一種帝王享受,絕對無浮誇今晚友好合作公司請食團年飯,帶我們到新世界千禧酒店中菜廳「桃里」晚飯,接待員禮貌殷勤帶我們到房間入座,沿途經過大廳怖置相當古典優雅富中國色彩,房間更顯清優高雅寧靜,真的在此要特別鳴謝友好合作公司邀請我才有機會食到如此美食欣賞到這裡的環境!加大版八小碟之前四碟1)蜜糖叉燒,肉質唸香啖啖蜜糖已叫我本人敗給這道菜,我竟然豪氣地一下子吃了四件,這種誘惑 我實在敵不過了2)麻辣羊根3)醉豬手4)青瓜拼海蜇加大版八小碟之後四碟5)芝心蝦丸6)蒜片牛柳粒7)燒腩仔8)酥炸尤魚蟹粉海皇瑤柱羹啖啖都是濃厚飄香蟹粉,陣陣香味誘人蜂擁而出,加上爽口帶子口感非凡,滋味難忘帶子蝦球蒸蛋白蛋白清香四溢,入口滑溜溜的,帶子爽口這碟認真勵害,鵝掌扣鮑魚海參伴豆苗,鵝掌豐潤而不膩仲好有膠質,鮑魚片片都是厚切口感一流大班二味之一,清蒸班腩,片片彈牙仲非常有鮮味大班二味之二班頭腩,香口脆炸仲保留有魚汁火候控制得好好。大大隻明爐燒鵝王,深褐色燒鵝烤至皮脆肉嫩,是即叫即燒故上檯時是熱辣辣脆卜卜,汁香肉嫩簡直滋味無窮最後一道糖水,我還以為去了甜品館,點解可以有咁多款式選
優質食材!優越服務!優雅場地!

加大版八小碟之前四碟

7)燒腩仔
8)酥炸尤魚

蟹粉海皇瑤柱羹

帶子蝦球蒸蛋白
蛋白清香四溢,入口滑溜溜的,帶子爽口

大班二味之一,清蒸班腩,片片彈牙仲非常有鮮味

大班二味之二班頭腩,香口脆炸仲保留有魚汁火候控制得好好。

最後一道糖水,我還以為去了甜品館,點解可以有咁多款式選擇,芒果布甸、紅/綠豆沙、蛋白杏仁茶、西米露、奶王芒果糯米糍超正香甜軟滑,紅棗糕熱辣辣又養顏補身
,女人個甜品胃真係可以好大

門面富中國官邸風,令人好有氣派感覺!

再一次感謝當晚招呼我們部長們,真的一流
令我們都有賓至如歸同感!
2018-01-18
  • 明爐燒鵝
2017-11-23 2687 瀏覽
屋企人一向都好鍾意嚟桃里飲茶,呢度點心勝在特別同多款式。灌湯餃皮薄喊靚,而且好足料,瑤柱大大粒。而且會員埋單有七五折,喺酒店飲茶嚟講都唔貴。要推介一下蘑菇蟹肉批,好好食,每一次都必食!
屋企人一向都好鍾意嚟桃里飲茶,呢度點心勝在特別同多款式。
灌湯餃皮薄喊靚,而且好足料,瑤柱大大粒。
而且會員埋單有七五折,喺酒店飲茶嚟講都唔貴。
要推介一下蘑菇蟹肉批,好好食,每一次都必食!
2017-07-21 2858 瀏覽
由於父親鍾意食中菜,經朋友介紹揀左呢間桃里。由於係酒店內,感覺很高級呢!晚市有set比客人選擇,看落不錯就點了~頭盤很精緻美味,食物做法很有特式,父親表示很滿意呢
2017-07-17 2376 瀏覽
今天想帶媽媽去好一點地方吃點心,見到這間餐廳好像幾好便帶她來,首先到達星期天也不用等位,好難得啊!然後點了幾個點心介紹一下,首先是蝦餃,內裏好多蝦肉推介雪山叉燒包這個很好吃啊蒸蘿蔔糕,這個大家都很喜歡想不到有OK喎牛肉球,有強烈嘅陳皮味道本人不太喜歡蒸排骨,這個排骨好多肥肉,不太推介最後有恒生白金卡,匯豐白金卡,AE 卡 會有八折 優惠
首先是蝦餃,內裏好多蝦肉推介

雪山叉燒包
這個很好吃啊

蒸蘿蔔糕,這個大家都很喜歡想不到有OK喎

牛肉球,有強烈嘅陳皮味道本人不太喜歡

蒸排骨,這個排骨好多肥肉,不太推介

最後有恒生白金卡,匯豐白金卡,AE 卡 會有八折 優惠
2017-07-17
2017-05-29 2165 瀏覽
呢間點心連唔鍾意食點心嘅我都覺得唔錯!今日帶男友媽媽嚟飲茶!難得見到老人家由頭食到尾、每樣淺嘗讚不絕口!👍🏻😜😜😜服務方便員工上下都值得一讚!👍🏻😘特別係幫我地埋單個位經理、不厭其煩地提醒我哋有什麼卡可以有八折!👍🏻😘如此環境、服務、食物質素、三人埋單七百幾、性價比高!推薦!👍🏻是日午餐:鮮蝦腸粉 (蝦味鮮、腸粉滑溜)西洋菜牛肉球 (好香陳皮味)黑毛豬叉燒菠蘿包 (包鬆軟、餡料足)黑椒魚頭雲 (老人家至愛)瑤柱香煎蘿蔔糕 (好有蘿蔔味)豉汁豬大腸 (不過不失)鮑魚荷葉飯 (足料有意外驚喜)擂沙芝麻湯圓 (超軟綿綿)香草綠豆沙 (好有兒時味道)整體美味👍🏻😋😋😋😋
服務方便員工上下都值得一讚!👍🏻😘
是日午餐:
鮮蝦腸粉 (蝦味鮮、腸粉滑溜)
西洋菜牛肉球 (好香陳皮味)
黑毛豬叉燒菠蘿包 (包鬆軟、餡料足)
黑椒魚頭雲 (老人家至愛)
瑤柱香煎蘿蔔糕 (好有蘿蔔味)
豉汁豬大腸 (不過不失)
鮑魚荷葉飯 (足料有意外驚喜)
擂沙芝麻湯圓 (超軟綿綿)
香草綠豆沙 (好有兒時味道)
整體美味👍🏻😋😋😋😋
2017-05-04 5652 瀏覽
小孩放假的日子真不好過,渾渾噩噩又來到五月了~ 今天補記上週四在尖沙咀千禧新世界香港酒店(還是有人搞不懂,前身就是日航酒店),在桃里中菜廳的蝦蟹滋味盛宴,也是開心滿滿的一頓生日飯!  當日我們先到中間道遊樂場玩樂,玩夠才出發到桃里用餐。其實這晚原目標是在做裝修前買一送一優惠的 Café East,無奈餐廳太爆場,下次再訪應該要等裝修完成後了。也好,中菜這邊環境清淨舒適多了,4-5月推出的蝦蟹滋味宴又非常對胃,一家大小都吃得十分滿意飽足! 生日飯當然要有壽包,而且由於妹妹酷愛包包,壽包要比前菜更早上場,哈哈!這壽包除了賣相可人,味道也相當不錯,這晚妹妹就獨吞了三個包包,餘下三個大家才分均分,魅力可見一斑~ 正式的前菜併盤也上檯了,全是五月出的新菜,最愛微帶辣意、鮮爽可口的 芥辣青瓜木耳河蝦仁 ($168),令人越吃越想吃;普寧醬脆皮豆腐 ($118) 香口柔嫩、不油不膩,稍點普寧醬也很可口;最後啖啖肉又皮香多汁的 酥炸蝦醬雞翼球 ($128) 是小朋友至愛,兩隻都追著吃。 然後是老少咸宜的 腿蓉蟹皇大蝦球冬瓜脯 Steamed winter melon, prawn, minced J

然後是老少咸宜的 腿蓉蟹皇大蝦球冬瓜脯 Steamed winter melon, prawn, minced Jinhua ham ($98/位),碩大飽滿又多膏的蝦球,吃來既鮮又爽,配合軟腍入味清甜冬瓜脯,以及腿蓉蛋白蟹皇汁,實在一點也不忍將之吃剩!

5月開始,是品嚐奄仔蟹的佳期;而是晚的重頭戲正是 黑胡椒乾蔥菲律賓奄仔蟹粉絲煲 Clay pot sautéed baby crab, green bean noodles, ginger, spring onion, black bean, pepper ($318),未食先聞其香,口水馬上失控暴流!

黑胡椒乾蔥菲律賓奄仔蟹粉絲煲
菲律賓奄仔比珠江口的出品大隻肉厚又膏多,味道鮮甜,恰配上香濃惹味的黑胡椒乾蔥煮法,那份對比感實在太妙了!除了細嫩蟹肉非常美味,底下收引盡蟹鮮的粉絲及乾蔥也是精華;兩兄妹怕辣不敢吃,我們三個大人就盡情大快朵頤,滿足不得了~

接著再來一個 啫啫砂鍋大澳蝦膏蝦乾白通菜 ($188),由圖可見此砂鍋通菜份量極巨,而且熱度十足,需要不斷攪拌以免變焦;由於所用通菜又嫩又甜,襯以鮮濃蝦膏及蝦乾(囝囝極愛),美味關係不用5分鐘就全部吃光!清光之時鍋底仍然吱吱作響,魅力可見一斑!

啫啫砂鍋大澳蝦膏蝦乾白通菜
押尾又有 生滾膏蟹仔蝦球粥 Congee, baby crab, prawns ($308),膏蟹仔鮮甜不得了,份量及膏量都超多,加上粥底熬得夠棉,每啖都邪惡而滿足!除了膏蟹,粥內又有大量蝦球,非常方便不會吃蟹的兩兄妹。可想而知,巨大的一鍋粥,要清光一點不難!

生滾膏蟹仔蝦球粥
去到甜品環節,我們作狀點了一份負擔不重的 豆腐花 ($48),其實同時暗地裡通知了侍者送上一早準備好的蛋糕!雖然是作狀,不過這裡的豆腐花又香又滑很好吃,值得推介的!

燈燈燈凳,生日除了壽包,也要有蛋糕才成樣子嘛!在 宏 Hiroshi 買了這款 Matcha Ciffon Cake 抹茶雪芳蛋糕,不會太甜又不會很膩,平日不太愛甜食的壽星也滿意,實在太好了~~

吃完這各投所好,心滿意足的一頓飯,希望大家來年都繼續健健康康、龍馬精神、蝦蝦霸霸、橫行霸道吧,哈哈~
2017-04-27
黑胡椒乾蔥菲律賓奄仔蟹粉絲煲
啫啫砂鍋大澳蝦膏蝦乾白通菜
生滾膏蟹仔蝦球粥
2017-01-26 3137 瀏覽
今天又团年,食雞,羊腩煲,烧肉,例好味,一上枱就K〇哂,不過都不及這個蝦咁好味,蝦頭炸香,脆金香,蝦身炒球,好鮮味!可惜糖水湯貝唔夠熱⋯但呢個甜品就好得!recommend !

可惜糖水湯貝唔夠熱⋯

但呢個甜品就好得!recommend !
中蝦兩吃
中蝦兩吃
2016-10-21 4030 瀏覽
10月尾當然又係到了食大閘蟹既時候啦!聽到大閘蟹都已經心郁郁...上網seach到尖沙咀''桃里''有大閘蟹食,即日book位去食哇!哇!哇! 到啦~到左桃里...遠處已經聽到有人稱呼我(x小姐) , 還留意住我既步伐去行彎下腰指示我既位置店內環境 舒適..有海景睇...當日我就係選擇了呢1個二人套餐(很滿足)我既擺位...我既第一道 ''四小碟''順帶一提 由於我係唔食雞鴨鵝 因此四小碟上面既鴨我轉左燒肉(很貼心地,其他既雞鴨鵝都幫我轉了)燒肉-脆皮香口牛柳粒-口感鬆軟亦夠入味青瓜木耳-酸甜開胃 亦夠爽口皮蛋-好好味!偏咸左小小..但失望既係...見到有眼睫毛既毛髮!即刻同佢地講..待應話煮過比我但我都講唔洗了(因為真係比較偏咸)好開心,終於等到我想食既蟹啦..比大家睇睇我折完隻蟹既膏啦...未到最爆膏既時間..呢個程度我可以接受但都聞到膏香既香氣暈啦..食左兩隻蟹後 已經開始飽了...但佢地將軟雞轉了糖醋豬..都係可口 易入口而蟹蓋入面既葡汁帶子就唔太大驚喜味道...蟹!又係蟹!好正呀>.<!!!!!!!!!原本已經感到飽意...見到四川擔擔麵..試左一啖之後竟然,
10月尾當然又係到了食大閘蟹既時候啦!
店內環境 舒適..有海景睇...
當日我就係選擇了呢1個二人套餐(很滿足
我既擺位...
桃里四小碟
好好味!
蟹粉海皇燴燕窩
江蘇大閘蟹(4兩)
好開心,終於等到我想食既蟹啦..比大家睇睇我折完隻蟹既膏啦
暈啦..
葡汁帶子野菌焗蟹蓋伴君度香橙煎軟雞西蘭花
食左兩隻蟹後 已經開始飽了...
但佢地將軟雞轉了糖醋豬..都係可口 易入口
而蟹蓋入面既葡汁帶子就唔太大驚喜味道...
蟹粉小籠包
蟹!又係蟹!
好正呀>.<!!!!!!!!!
四川擔擔麵
原本已經感到飽意...
見到四川擔擔麵..試左一啖之後
竟然,食晒一碗 好開胃呀
令到我再有動力食埋最後既甜品
燕窩燉蛋白
完美咁食埋美味既燕窩燉蛋白
2016-10-19
桃里四小碟
江蘇大閘蟹(4兩)
蟹粉小籠包
四川擔擔麵
燕窩燉蛋白
  • 大閘蟹
2016-09-17 3384 瀏覽
It doesn't worth the price. The taste is just like a normal restaurant. Not as innovative as it describe.
2016-07-02 5973 瀏覽
家庭聚餐又到,桃里景觀一流,無敵大海景。洋蔥鮮奶焗釀蟹蓋,簡直冇得輸。外層脆卜卜,內層蟹肉極多,配上洋蔥鮮奶,好jucie。內層口感同外層完全不同。其實吃完一個蟹蓋已飽了一半。蒜片彩椒牛柳粒。好明顯是蒜片,紅椒,黃椒,青椒及牛柳粒。其蒜片值得一讚。好似迷你薯片,咬下先有脆的感覺,不久蒜片在口內溶化,便會黐著牙齒,好特別。牛柳粒好軟熟,好有牛肉味。清蒸老虎斑,蒸魚時間不能過長,否則魚肉會好硬,所以廚師一定要好有經驗 ,他們要知道每條魚需蒸多少時間,大酒店師傅一定信得過,此條魚當然頂爪爪,你睇下面珠登塊肉幾大,配上鼓油,簡直一流。燒雞皮脆肉嫩,配少少椒鹽,又是無敵。本來不想介紹此雲吞麵,因已吃不下。但其他人讚不絕口 ,我便諗住加少少紅醋吃粒雲吞便算,嘩雲吞好彈牙呀,最後連麵都吃埋。
家庭聚餐又到,桃里景觀一流,無敵大海景。
洋蔥鮮奶焗釀蟹蓋,簡直冇得輸。
蒜片彩椒牛柳粒。好明顯是蒜片,紅椒,黃椒,青椒及牛柳粒。
,配上鼓油,簡直一流。
燒雞皮脆肉嫩,配少少椒鹽,又是無敵。
雲吞好彈牙呀,最後連麵都吃埋。

2016-01-22 5994 瀏覽
Happy Friday當然要分享好消息:工人問題已順利解決了!同日趁嫲嫲放假幫我頂更,中午就直接搭去千禧新世界酒店的桃里吃飯;這裡甜魔媽媽常是有緣沒份,這天終於成功到訪,而且是在二人事件解決後,實在是太好的慶祝了!裝修由桃季更名為桃里後,環境及氣氛更加舒適宜人;雖然當日天氣微雨有霧,但心境無比澄清明朗!感謝朋友的細心安排,當日打頭陣的前菜已經十分精彩,分別有 百花蟹拑、叉燒、鮑魚海蜇頭及蒜片牛柳粒。超愛甜蜜腍滑的叉燒,巨大鮮甜的鮑魚配海蜇頭亦同樣無得彈;百花蟹拑香脆不油、鮮味滿載,最後蒜片牛柳粒兩者互相輝映,全部都是高水準! 正好桃里於1月至2月期間推出一系列以淡雅花朵、香醇茶葉及清甜水果入饌的「花香醇茶鮮果宴」,當日也品嚐其中 桂花龍珠乾貝花膠嚮螺燉菜膽湯 ($168)。 材料十足的燉湯味道清鮮芳香,同時帶有陣陣桂花龍珠茶的味道,清幽淡雅又滋潤養陰,在連日勞累後喝下去實在太舒心了~ 另一「花香醇茶鮮果宴」菜式是 明前龍井清炒河蝦仁 ($248),用上鮮甜肉爽的優質河蝦,最妙是油分不多、同時帶有著馥郁的茶香,水準極高!除了美味前菜及清香雅致「花香醇茶鮮果宴」菜式,中午來訪當然不能錯過

桂花龍珠乾貝花膠嚮螺燉菜膽湯
明前龍井清炒河蝦仁
除了美味前菜及清香雅致「花香醇茶鮮果宴」菜式,中午來訪當然不能錯過點心。胃口大的,可以選擇這 $268/位 的「午市任點任食點心套餐」,選擇豐富由頭盤(包括美味的黑豚肉叉燒)、點心、湯、蔬菜、飯麵及甜品,選擇相當吸引呢!

對我來講,飲茶最不能錯過是吃蝦餃,而 晶瑩鮮蝦餃 正正也在任食範圍內,真好!成品皮薄飽滿,蝦隻鮮爽脆彈,淨食固然好吃;當點上超足料的XO醬,又是另一番美妙滋味~

也點了坊間較少見的 脆皮欖菜墨魚餅,成品香脆不油、果真做到很吸引的脆皮效果;加進欖菜令墨魚餅顯得口感更豐富,吃時再點上沙律醬,沒得輸啦!
也試了由冬瓜、海鮮及南瓜湯組成的 金湯海鮮白玉盒,平常我不算愛吃冬瓜,但南瓜的甜與海鮮的甜,都令清淡的冬瓜添上鮮甜滋味,而且吃下去感覺十分舒服呢~
另一款素菜是 腿絲蘆筍竹笙卷,很喜歡清甜無渣的巨大蘆筍,給捲上竹笙咬下去十分爽脆,入口略帶腿絲的鹹鮮香氣,是款清素不寡的作品~
其實還有多款點心如黑松露菌帶子餃、蟹肉灌湯餃想試,但之後還有下午茶要忍住!甜點選了 旋風栗子酥:酥餅層次出色、口感清脆鬆化,中間栗子餡香甜軟滑,栗子迷我很滿意~
最後還有十分滋潤的 蛋白杏仁茶加湯圓,杏仁茶的甜香滑度都令人滿意,重點是中間的湯圓皮薄餡靚,對於愛吃湯圓的我是個很滿足的結尾!

最後一提,憑匯豐銀行卓越理財/白金卡惠顧可享8折,其他卡種及更多銀行信用卡都有85折,以其高雅開揚環境、精緻美味食物,折後相當抵食!之後還有更多慶祝,遲些再記~
2016-01-20
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
桂花龍珠乾貝花膠嚮螺燉菜膽湯
明前龍井清炒河蝦仁
Happy Friday往往是跟好友約會的好日子,邊吃邊說笑,把一星期的辛酸鬱悶通通拋開!那天,KsMeow與眾友好來到尖沙咀《桃里》一嚐蟹宴,細味各款鮮味菜式,愉快歡聚一整夜。以大量食材燉製的「花膠北菇燉菜膽」湯頭很清,菌香味濃,潤而不燥,感覺溫暖。「小拼盤」內里包括百花蟹鉗、桂花蜜黑豚肉叉燒、清酒浸鮑魚伴海蜇頭及蒜片牛柳粒,小妹最愛前者,入口爽彈帶汁,鬆化叉燒盡掛桂花蜜的香甜,質素亦不錯。以鮮腐皮包著蟹粉而成的「石榴粿」皮薄餡多,足見廚子功架!豆香混和甘香的蟹粉,濃淡交錯;配以蛋白及帶子而成的醬汁,口感清爽香甜。足六両的「江蘇大閘蟹」蟹身採清蒸,肉質鮮甜滑嫩;蟹蓋的蟹黃很多,配以野菌帶子粒焗釀,口感豐富,帶嚼勁。「原籠蟹粉大閘蟹糯米飯」煙韌的糯米飯跟香滑的蟹粉蟹膏,絕對是吸引的配搭呢!胃納雖滿,仍極速被我們消滅!「紅棗杞子錦鯉凍糕」棗味濃郁,清香彈牙;旁邊煎香後的薑汁糕味道微辣,帶著豐富椰汁芳香,印象良好!感謝欣賞 KsMeow 小分享!