B+BC Cafe (TKO Plaza)

桂花小幸 (將軍澳廣場)
16.8K
Wai Cheung30
台式美食
Wai Cheung30
2025-07-31
Follow
收工就到左將軍澳廣場的桂花小幸,餐廳食台灣食物為主,現有新出的冷麵,價錢抵吃親民,便可以進入開餐囉。麻醬雞絲冷麵,香濃的麻醬香味,搭配彈牙的麵條,嫩滑的雞絲,仲清爽的青瓜絲,呢個天時暑熱食,感覺清新令人開胃。酸菜魚台灣麵,魚片份量多,冇骨滑身好爽口,好多的配菜,酸酸的湯味食得好開胃,台灣麵口感都爽彈的亦唔錯啊。上海浸時菜& 涼拌黑醋茄子🍆,夠營又健康。飲品點左口感豐富的鮮奶仙草同百香果紅茶🍵加寒天。Read More
wawawoo
😢 ( 永遠唔好去 ) 不知所謂
wawawoo
Level 1
2025-07-27
Follow
《((((永遠唔好去 ||| 黑名單))))))))1:38落單,等咗30分鐘都未上菜,跟住追咗三次,三個唔同嘅Waiter 應承我會追,應承完之後完全冇跟進話俾我聽發生咩事等咁耐隔離兩檯遲過入嚟都各自開始食緊,右邊嗰個直頭遲咗入嚟食完走咗我都未有。最後我起身行過去cashier 問佢咩事,佢先至同我講唔好意思因為廚房出單有問題。結果前後等咗50分鐘先至有一碗麵,我自己嗰碗直頭朋友食完都未上。最後要 refund.出單有問題成日都會發生,但係你咁樣處理就好大問題,坐喺度戇居居等你50分鐘食一碗麵?不知所謂!!Read More
ckng999
(( 永遠唔好去 )) 不知所謂
ckng999
Level 1
2025-07-27
Follow
((((((( 永遠唔好去 ||| 黑名單 ))))))))------------------------------1:38落單,等咗30分鐘都未上菜,跟住追咗三次,三個唔同嘅Waiter 應承我會追,應承完之後完全冇跟進話俾我聽發生咩事等咁耐隔離兩台遲過入嚟都各自開始食緊,右邊嗰個直頭遲咗入嚟食完走咗我都未有。最後我起身行過去Cat share問佢咩事,佢先至同我講唔好意思因為廚房出單有問題。結果前後等咗50分鐘先至有一碗麵,我女朋友嗰碗直頭我食完都未上。最後要 refund.出單有問題成日都會發生,但係你咁樣處理就好大問題,坐喺度戇居居等你50分鐘食一碗麵?不知所謂!!Read More
cmc120
性價比高餐廳
cmc120
2025-07-24
Follow
環境簡潔舒服,服務員態度親切。葱香手撕雞腿套餐真係好正,雞腿肉質嫩滑,配上滿滿嘅蔥香,好入味又唔會過鹹,白飯送晒汁都覺得好滿足。密罈酸菜魚套餐魚片滑溜無骨,酸菜酸得嚟啱啱好,唔會太膩,食落有種開胃嘅感覺,配埋紫菜湯同芽菜,成個套餐份量啱啱好又均衡。呢個價錢食到酸菜魚算係咁。桂花鷄翼外皮脆香,帶少少甜甜地嘅桂花蜜香,好有層次感。百香多多梳打帶有清新嘅果香,解膩之選。芝士奶蓋桂花烏龍茶就係茶味同芝士完美結合,唔會太甜,茶香好突出,值得一試。Read More
+ 5
為食小胖子
文青風台灣小店
為食小胖子
2025-07-23
Follow
撲面而來是滷肉香氣混著茶香~文青路線台灣小店,裝潢到餐具滿滿細節,木桌上擺著小盆栽紅燒牛筋三寶麵蕃茄湯香濃酸甜,牛筋、牛肚、牛腩燉得軟爛,膠質黏嘴唇!番茄湯底酸甜濃郁,手工面吸飽湯汁,彈牙滿足~酥炸雞排雞排比臉還大!外皮金黃酥脆,咬下去卡滋聲,肉質多汁,台灣味道,口感滿滿 蜜桃烏龍蘆薈凍清新首選!烏龍茶香搭配蜜桃甜味,底層蘆薈粒脆脆,喝起來解膩,夏天必點~涼拌黑醋茄子冰鎮茄子淋上陳年黑醋,酸香開胃!口感軟嫩爽脆,搭配炸物完美配角 鹽酥貓耳朵台灣夜市經典小食!可愛之作,像小貝殼,一口一個停不下來~ 套餐更划算,小食飲品抵吃,飲品滿滿台灣感覺Read More
吃貨情侶
正宗台灣麵食
吃貨情侶
2025-07-21
Follow
桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳).滷水牛肚台灣麵.桂花小幸的台灣麵就是出色湯底濃郁,本身已經係紅燒牛肉湯底,加$4可以加配佢獨有辣汁牛肚份量正常,另外仲有紅白蘿蔔.紫菜雲呑湯.心血來潮想食佢嘅小雲呑,紫菜雲呑湯小小酸勁開胃.台灣烤香腸.每次必叫小食,台灣腸就係特別惹味,脆邊每次食完都覺得齒夾留香.珍珠鮮奶烏龍.味道淡淡地,因為我叫左走甜珍珠有咬口.桂花小幸 (將軍澳廣場) (將軍澳)將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓L1-133 - L1-134 - L1-135號舖Read More
+ 7
eatwithbunny_
將軍澳桂花小幸
eatwithbunny_
2025-07-18
Follow
將軍澳桂花小幸是一家充滿台灣風味的小店,主打各種地道台灣美食,價格親民,味道正宗,絕對是台灣小吃愛好者的好去處。 麻辣牛筋腩台灣麵是這裡的招牌之一,湯頭香辣濃郁,牛筋腩燉得軟嫩入味,搭配彈牙的台灣麵條,吃起來非常過癮,辣度適中,適合喜歡重口味的朋友。 手工芝士蛋餅外皮酥脆,內餡是滿滿的芝士和蛋香,一口咬下去還會拉絲,口感豐富,絕對是早餐或下午茶的絕佳選擇。 地瓜薯條炸得金黃酥脆,地瓜本身的甜味加上微微的鹹香,讓人一根接一根停不下來,沾上特製的梅子粉更是別有一番風味。 桂花雞翼外皮炸得酥脆,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的桂花香氣,甜鹹交織,非常特別,是店裡的人氣小食之一。 涼拌貓耳朵是一道清爽的開胃菜,口感Q彈,搭配酸甜的醬汁和蔬菜,吃起來非常開胃,適合夏天消暑。 滷水蛋滷得入味,蛋黃綿密,蛋白彈嫩,滷汁的香氣滲透其中,簡單卻讓人回味無窮。 飲品方面,芒果多多綠茶酸甜清爽,芒果的香甜與綠茶的清香完美結合,加上養樂多的微酸,層次豐富。百香多多梳打則是氣泡感十足,百香果的酸甜與養樂多搭配,喝起來非常解膩。 總的來說,桂花小幸的菜品選擇多樣,味道正宗,價格合理,無論是正餐還是小吃都很值得一試,喜歡台灣美食的朋友千萬別錯過!Read More
+ 6
elizalam101
台式溫情一餐|與媽咪的美食約會
elizalam101
2025-07-11
Follow
跟媽咪約好一齊食台灣野,本來打算去遠啲嘅地方,但因為天氣唔好,就揀咗喺附近食。原來將廣幾間台灣鋪頭都唔錯,雖然以前試過,但今次再嚟又有新鮮感,別有一番風味。 鋪頭仲有啲打卡位,氣氛唔錯。雖然係晚市時間,好多人喺度食飯,但叫菜要排隊同職員講。 三盛紅燒牛肉麵媽咪點咗米線,質地滑溜,牛肉入口偏林,對老人家好適合。蘿蔔甜而冇渣,以台灣小店嚟講,做到咁高水準,真係值得一讚。 鹽酥雞扒麵雞扒好大塊,有咬口,感覺似係炸兩次,炸得剛剛好又唔會太乾。配埋華田珍珠,真係好夾!番茄湯亦好出色,味道濃郁香甜,絕對係下次要再叫嘅必點菜式。Read More
+ 3
Mr Buddha
非常爆場的台式料理
Mr Buddha
2025-07-11
Follow
桂花小幸是一家人氣頗高的台式餐廳,經常爆滿,環境熱鬧,價錢相宜,讓人感到物超所值。餐廳的菜品展現了地道的台灣風味,味道鮮美且份量十足。台式雞肉飯套餐這道套餐的雞肉鮮嫩多汁,配上香噴噴的白飯,令人回味無窮。醬汁的調味恰到好處,非常下飯。古早味滷水雞翼滷水雞翼的味道濃郁,肉質軟嫩,滷汁入味,口感豐富。地瓜薯條地瓜薯條外酥內軟,甜味適中,作為小食非常受歡迎。小食滷水豆腐這道滷水豆腐滑嫩,吸收了滷汁的香氣。小食涼拌貓耳朵貓耳朵的口感Q彈,涼拌的味道清爽,特別適合在炎熱的天氣享用。黑糖珍珠鮮奶珍珠口感Q彈,鮮奶香濃。百香多多梳打果香四溢,氣泡感十足,清爽可口。Read More
Carol_kwonggg
台灣風味
Carol_kwonggg
2025-07-05
Follow
好耐無去台灣啦,今日好想食台灣野就揾左呢間,一坐低緊係叫番兩杯飲品啦。芝士奶蓋山茶花烏龍這款飲品的奶蓋濃郁,茶香清新,芝士的風味與茶的苦澀相互平衡,十分出色。蜂蜜檸檬蘆薈清爽可口,蜂蜜的甜味與檸檬的酸味相互交融,蘆薈的口感讓整體更加清新,適合解膩。蕃茄雞翼花枝丸麵麵條滑順,湯底鮮美,蕃茄的酸甜與雞翼的鹹香相得益彰,花枝丸彈牙。煎餃子外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁。台灣烤香腸香腸烤得恰到好處,外焦內嫩,香氣四溢。台式滷水拼盤滷味入味,口感層次豐富。麻辣豬肚麻辣十足,豬肚脆嫩。Read More
freeman246810
有feel台灣菜
freeman246810
2025-07-04
Follow
呢日黎到將軍澳呢間桂花小幸食台灣野~ 而家將軍澳都開左唔少台灣菜餐廳, 但呢間桂花小幸依然係咁高質~ 我地叫左一個三盛牛肉台灣麵, 要左紅燒湯底微辣, 另一個餐就叫左一個原盅燉湯鹽酥雞排滷肉飯, 我地加左兩款小食, 分別係茄子同埋青瓜, 另外野飲就叫左一杯芝士奶蓋白桃烏龍茶,一杯芝士奶蓋山茶花烏龍茶~ 三盛牛肉台灣麵超好食! 牛肉份量都幾多, 湯底辣辣地唔錯! 食落好夾好好食! 原盅燉湯鹽酥雞排滷肉飯, 個湯夠哂甜同足料, 雞排炸得好好食! 唔會乾! 真係一流! 兩款小食都好好食同埋份量都唔少, 加埋芝士奶蓋茶真係大滿足!Read More
Mimi28
⭐️《值得再encore嘅台灣菜小店》⭐️
Mimi28
2025-06-28
Follow
今晚再次去咗呢間台灣小店度食晚飯,主要原因係價錢唔貴同埋性價比高。呢間餐廳係需要喺櫃檯先俾錢埋單,然後先會送上食物。我地叫咗下列食品😋:🍲秘罈酸菜魚套餐( $88 ):酸菜魚既魚份量唔少,辣度適中,唔算太辣,配飯一流。套餐入面嘅紫菜湯味道都唔錯,另外仲有一碟肉燥芽菜味道都好夾,肉燥半肥瘦👍🏻🍛三杯雞定食配上湯浸時菜( $78 ):呢個菜式係唔辣嘅,雞件既份量都充足,上湯浸娃娃菜正常發揮👍🏻🧋另外每人叫咗一杯特飲,百香多多梳打及黑糖珍珠奶茶,每杯都係$29, 珍珠奶茶茶底濃郁,而且珍珠有咬口。而多多梳打係加咗益力多,唔算太甜,兩杯都值得一試。另外呢間餐廳係唔使加一,兩個人埋單總共$224,抵食。Read More
creamfun
文青風台式餐廳
creamfun
2025-06-26
Follow
將軍澳呢間人氣台式餐廳裝修走文青風好啱打卡!餐廳主打台灣麵、滷肉飯、特色台式小食,環境雅致,文青感十足ღ425 蕃茄雞翼花枝丸麵 可揀台灣麵/米線湯底酸甜開胃,台灣麵有咬口,雞翼皮嫩肉滑,花枝丸咬落 Q彈ღ三盛紅燒牛肉麵 紅燒湯湯底濃郁,牛腱牛腩軟腍入味,牛筋煙韌有咬口ღ麻辣爽豬肚 豬肚軟嫩無腥味,食落又麻又辣好惹味ღ黑糖珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶飲落香甜順滑,黑糖珍珠Q彈有嚼勁,奶茶香滑,甜而不膩ღ芝士奶蓋桂花烏龍茶 識飲梗係啜啖奶蓋先桂花烏龍配上芝士奶蓋鹹甜層次豐富Read More
fredalau
優質美味,台灣小店
fredalau
2025-06-23
Follow
🍽️桂花小幸📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓L1-133 L1-134-L1-135號舖呢間台式小店嘢食質素唔錯,性價比高,開心分享吓印象最深刻嘅幾樣😄~紅燒牛三寶面之前朋友食過,非常足料,所以我倆每人一碗,朋友鍾意食辣,就要麻辣牛肉湯底,我唔食得辣,就叫紅燒牛肉湯底,兩款都一樣咁好味,湯底濃郁但又唔會太鹹👍牛腩、牛肋同牛肚每款都有幾件,牛腩軟嫩入味,牛筋同牛肚都煮得夠淋又入味❤️朋友話佢嘅湯底微辣嘅程度恰到好處,食到舔舔嘴🥰~紫菜珍珠雲吞 😋 紫菜嘅鮮味同小雲吞嘅豐富口感夾到絕呀😃咬落去又滑又爽,鮮味爆棚~✨ ~紫菜魚丸湯 🍲 魚丸彈牙到跳舞💃,紫菜仲將成個湯嘅鮮味提晒出嚟❤️ Read More
+ 7
Queentie ng
2025下午茶一個主食同嘢飲$42邊度搵?
Queentie ng
2025-06-20
Follow
今日嚟到將軍澳分店嘅桂花小幸台灣菜見到佢哋下午茶最平只係$42包一個麵同飲品,所以就試吓~小食🥒手拍小黃瓜小黃瓜醃製過後有少少酸,我超鍾意!超級爽脆開胃,有少少蒜但係食完唔會好重味超鍾意💕-花枝丸超級大粒!外脆內軟口感Q彈有嚼勁外層仲有淡淡嘅椒鹽增添香氣😋而且食落去唔油膩~主食🍜鹽酥雞扒麵麵同湯底都可以自選,我就選擇咗台灣麵同紅燒牛肉湯底麵食落唔會腍,少少煙靭,而且吸晒啲牛肉湯汁,超鍾意💗湯底好夠味,唔會太鹹同帶有少少藥材味鹽酥雞扒,超級大塊厚實,食落去一啲都唔(不過溫馨提示,餐廳冷氣都好夠,盡量快啲食完,如果唔係攤凍咗雞扒會變乾可能要浸湯食😆)飲品🧋珍珠奶茶 下午茶本來包一杯熱嘅綠茶或者紅茶,我呢個珍奶控見到梗係額外再加錢啦😆珍珠奶茶份量超大杯!奶茶都唔淡到好似水咁,珍珠就超級有咬口!👍🏻另外值得一讚嘅就係佢哋嘅下午茶份量都好大!唔會好似有啲餐廳嘅下午茶餐嘅份量會縮水☹️食完夜晚都可能唔使食飯😆呢個價錢真係冇投訴Read More
+ 6