2021-02-13
間唔時心癮起,好掛住台灣嘅美食,唯有食下台灣菜頂住先😙依間桂花小幸既總店係將軍澳,而最近係元朗國開左新分店,一早已經聽聞過佢哋食物既質素唔錯💛• 麻辣牛肉雞翼米線套餐 $69個湯底好甜好好飲,一啲都唔油,唔會越飲越口渴,飲上癮‼️本身辣度比較輕,所以店家好貼心咁另外再附上麻辣油,鐘意食辣既小肥妹緊係要加,成件事即刻刺激好多🤤。牛肉係少有地用上牛腱,軟得黎仲keep到咬口👏🏻麵底緊係要揀返台灣麵啦,完全感受到麵粉既筋度,要學台灣人講返句「好Q彈」🤣• 鹽酥雞排滷肉飯 $59食台灣野點可以唔叫滷肉飯😠滷肉飯係一樣我覺得唔容易整得好食既野,唔夠肥膏就會唔夠香口,太肥又會覺得好油膩,依碗滷肉飯有肥有瘦,餸埋珍珠米食唔覺意就食哂🤤鹽酥雞排以另一隻碟奉上,放耐左都唔會淋,份量好大,炸漿同調味適中😗• 麻辣紅油水餃 $28@4估唔到餃子咬落竟然有汁,豬肉饀料就中規中矩,比起一般紅油水餃冇咁油膩,唔會有好大層油浮面☺️• 椒鹽花枝丸 $28@3依道花枝丸係店員既推介💛比起一般現成貨色更有空氣感,因此唔太過硬實,夠爽彈,亦食到內裡有混入唔少既花枝肉,係少數高質既花枝丸,必點😳• 紫菜魚丸湯 跟主食+$8飲得
• 麻辣牛肉雞翼米線套餐 $69
• 鹽酥雞排滷肉飯 $59
• 麻辣紅油水餃 $28@4
• 椒鹽花枝丸 $28@3
• 紫菜魚丸湯 跟主食+$8
飲得出紫菜既鮮味,有啲似屋企煲既紫菜湯🥰略嫌鹹左的咁多🤏🏻魚丸其實亦都係花枝丸,感覺花枝丸都係用返油炸會夾啲😗
• 涼拌貓耳朵 跟主食+$8
貓耳朵即小雲耳,口感爽脆,除咗用上辣油調味,亦有落到陳醋,非常開胃🤤
• 芝士奶蓋桂花烏龍茶 $28
奶蓋比較輕盈,茶底有淡淡嘅桂花味,叫左少甜,甜度適中,用大大個外賣杯裝住,飲唔晒都可以拎走😏
• 夏日水漾鮮果茶 $30
水果茶一向係小肥妹既最愛,隔住個杯都見到唔少嘅水果😋