2022-01-09 36 瀏覽
每次必叫嘅鹽酥雞麵就唔再多講啦,好經典嘅台灣炸鹽酥雞味道,湯汁亦十分濃郁好味。值得特別一讚嘅係小酥肉炸得非常之香口好味,外皮金黃焦脆,裡邊肉汁緊鎖,非常嫩滑,小編平時唔中意食肥豬肉嘅,但係佢裡邊嘅肥豬肉沒有豬肉的臊味,可能因為炸過肥豬肉變得好似QQ糖咁。另外每次都必叫嘅係佢個甜品,上面嘅黑糖冰沙非常之有誠意,濃郁嘅吃土味甜而不膩,非常清爽。私心最愛嘅飲品係佢嘅梅粉綠茶,非常之解膩。呢個味道調配得啱啱好,真係係其他地方飲唔返呢個味道。

2022-01-03 44 瀏覽
🍜桂花小幸📍元朗廣場3及5號鋪元朗就不嬲多好野食🤓唔好以為好遠,呢間正宗台灣野係朗屏西鐵行過黎都係幾分鐘咋😁疫情有成兩年無得旅行 媽咪好掛住台灣既味道 於是就帶佢黎呢間桂花小幸 朋友一直推介d野食好唔錯 今日終於試到☺️平日去到都幾多人 都要等位 證明質素應該有番咁上下!唔洗5分鐘就入得去,店員會教你用qr code落單 簡單又方便😀⭐ 三盛紅燒牛肉麵 ⭐$75推薦🌕🌕🌕🌕🌕間間都話自己正宗 唔通間間都正宗咩?食過好多間香港紅燒牛面 係呢間先比到我番左台灣既感覺!個湯底好濃好重牛味!有齊腱心牛肉,牛腩,牛丸三款,仲整得好唸,個面既質地亦係當年旅行食到質素 大大碗 超滿足呀😋😋😋⭐紅燒三寶牛肉定食⭐$79推薦🌕🌕🌕🌕🌕媽咪年紀開始大 唔鐘意食得好油同好重味精 呢個定食完全符合佢要求!牛肚牛筋同牛腩入味得黎唔會好膩,份量好足,仲有好多菜同青瓜,岩哂健康既你!重點係媽咪話食完全日無口苦 下次要再encore呀!⭐ 鹽酥雞扒 ⭐$38推薦🌕🌕🌕🌕呢個價錢食到大大塊炸雞扒真係無投訴 可惜我地眼闊肚窄 食完兩樣主食已非常飽 但食左幾舊都看得個雞排好滑 而且仲係熱辣辣 但我個人鐘意重口味 如果個椒鹽再
🍜桂花小幸
📍元朗廣場3及5號鋪

⭐ 三盛紅燒牛肉麵 ⭐$75
推薦🌕🌕🌕🌕🌕

⭐紅燒三寶牛肉定食⭐$79
推薦🌕🌕🌕🌕🌕

⭐ 鹽酥雞扒 ⭐$38
推薦🌕🌕🌕🌕
呢個價錢食到大大塊炸雞扒真係無投訴 可惜我地眼闊肚窄 食完兩樣主食已非常飽 但食左幾舊都看得個雞排好滑 而且仲係熱辣辣 但我個人鐘意重口味 如果個椒鹽再多少少就更perfect池啦😁

最後我地就點左兩杯特飲,分別係 黑糖薑母茶同珍珠奶茶鐵觀音,店員好貼心用外賣杯上 ,所以就算大家食飽飽都可以拎住走 😁😁

2022-01-02 27 瀏覽
有次行過元朗廣場,見到呢間台灣野好似幾好食咁,價錢又唔係貴,今次有機會就試下佢先😚。食物選擇都幾多,除左常見既牛肉麵同鹽酥雞,仲會有麻辣系列、番茄系列同酸菜魚選擇😋。今次就試左佢地既鹽酥雞扒麵同涼拌貓耳朵👍🏻。涼拌貓耳朵跟餐另加$10就可以加到一款小食,今次就揀左涼拌貓耳朵。貓耳朵即係雲耳,雲耳味道唔算太酸,反而仲有啲辣味😧。除左用黑醋,仲有啲辣椒油一齊涼拌,食入口好惹味開胃😋。而且雲耳口感好好,非常之爽口🥰👍🏻,好岩做餐前小食。鹽酥雞扒麵個人黎講雞扒份量適中,望落去炸皮都好薄身😍。食入口更加係外脆內軟,雞扒好滑,完全冇趙柴皮同乾爭爭既感覺👍🏻。而麵既份量都唔少,食極都仲有🤣,到最後都係戰敗左個麵,淨係食曬啲雞扒😋。

涼拌貓耳朵

鹽酥雞扒麵
元朗廣場呢間餐廳真係幾靚坐得好舒服,職員又好有禮貌呢邊附近好少見到咁用心佈置嘅餐廳,令暫時去唔到旅行嘅我哋都有去咗旅行嘅feel💖💖員工都好有禮貌,叫佢幫手拎啲咩都好好服務而且呢個地點質素嚟講真係唔貴我好鍾意
元朗廣場呢間餐廳真係幾靚

坐得好舒服,
職員又好有禮貌

呢邊附近好少見到咁用心佈置嘅餐廳,
令暫時去唔到旅行嘅我哋都有去咗旅行嘅feel
💖💖員工都好有禮貌,
叫佢幫手拎啲咩都好好服務
而且呢個地點質素嚟講真係唔貴
我好鍾意
2021-12-29 31 瀏覽
天氣寒冷⛄️吃一碗熱辣辣的酸菜🐟魚米線,開胃得來又暖身。位於元朗廣場「桂花小幸」店舖食物味道不錯,而且價錢又親民,所以經常都會來光顧。秘罈酸菜魚米線魚片細嫩,極度的滑,配料有酸菜芽菜及少許微辣,而且米缐軟硬度剛好,大大碗非常抵食,好味😋酥炸排骨🐷滷肉飯雖然叫排骨,但是啖啖肉,肉質軟淋,炸得很香厚,加上蛋黃醬,味道更豐富惹味。現做煎餃子🥟皮厚適中,內餡有豬肉,煎得皮香又熱辣辣,美味不錯。紫菜魚丸湯紫菜湯底味濃,魚丸彈牙。另外小食方面有「涼拌黑醋茄子🍆」和「涼拌貓耳朵」香醋味濃郁,酸酸甜甜是小食之選。吃完鹹類食物,最後喝一杯「仙氣火龍果茶」簡直是解渴之選,果茶香味十足,至於那杯「魔力水晶可可」有濃濃的可可味,香甜好味😋

秘罈酸菜魚米線

酥炸排骨🐷滷肉飯

現做煎餃子🥟
皮厚適中,內餡有豬肉,煎得皮香又熱辣辣,美味不錯。

紫菜魚丸湯
紫菜湯底味濃,魚丸彈牙。

另外小食方面有「涼拌黑醋茄子🍆」和「
2021-12-29 20 瀏覽
被這間餐廳文青風格吸引,木枱木凳配上人造植物,望落去好舒服,所以很快決定與妹妹入內食晚飯。🍜麻辣三寶台灣麵套餐 (揀了蕃茄麻辣湯底)三寶包括白菜豬肉水餃、豬肚及牛丸。隨餐附送了一碟手拍青瓜。因為怕太辣要了小辣,但餐廳有分開辣油,盛在碟上,讓人自行添加,好貼心。湯底蕃茄味濃,亦有牛肉香味,兩者不會互相遮蓋。台灣麵質彈牙。要讚讚豬肚切得幼細,入口易咬。另追加了一份涼拌貓耳朵(+$10)貓耳朵名字有點可愛,其實是雲耳,配上黑醋、少量辣椒和蒜味,好惹味亦令人開胃。🍚蕃茄香酥五花肉米線(揀了特濃蕃茄湯)五花肉分量十足,有15-20塊半肥半瘦的五花肉炸得香脆,食落有點似四面都脆口的燒腩仔。蕃茄湯亦令人滿意,雖然比另一碗少了牛肉香味,但茄湯味足夠,亦見到沙底包含鮮蕃茄肉。🧋芝士奶蓋白桃鳥龍茶奶蓋好厚😆,茶味正常🧋仙氣柚子茶甜中帶有新鮮足夠柚子味,好清新

🍜麻辣三寶台灣麵套餐 (揀了蕃茄麻辣湯底)
三寶包括白菜豬肉水餃、豬肚及牛丸。
隨餐附送了一碟手拍青瓜。
湯底蕃茄味濃,亦有牛肉香味,兩者不會互相遮蓋。
台灣麵質彈牙。要讚讚豬肚切得幼細,入口易咬。

另追加了一份涼拌貓耳朵(+$10)

🍚蕃茄香酥五花肉米線(揀了特濃蕃茄湯)
五花肉分量十足,有15-20塊
半肥半瘦的五花肉炸得香脆,食落有點似四面都脆口的燒腩仔。
蕃茄香酥五花肉米線

🧋芝士奶蓋白桃鳥龍茶
奶蓋好厚😆,茶味正常

🧋仙氣柚子茶
甜中帶有新鮮足夠柚子味,好清新

2021-12-26 67 瀏覽
好耐都冇得去旅行,好掛住台灣嘅美食,見到呢間主打文青風嘅台式餐廳桂花小幸就岩晒我。古法黑草羊腩煲定食配上湯浸時菜及白飯羊肉味濃但羶味唔重,連骨嘅羊肉肉質特別滑溜,部分羊肉仲連住脂肪,相當肥美,仲連埋腐乳可以調味添。惹味牛腩面配養生清燉牛肉湯牛腩油脂甘香、肉質鬆軟,吃起來鮮香惹味。我哋加左兩款小食,每款$10,上面係紫菜魚丸湯,下面係滷水豆腐,滷得夠入味,但又不至於過鹹,係一個唔錯嘅小食。凍黑糖仙草凍鮮奶如果黑糖味可以再多少少會更好凍夏日水漾鮮果茶茶味香濃,口感清新。

古法黑草羊腩煲定食配上湯浸時菜及白飯
古法黑草羊腩定食

牛腩面配養生清燉牛肉湯

凍黑糖仙草凍鮮奶如果黑糖味可以再多少少會更好
黑糖珍珠鮮奶

凍夏日水漾鮮果茶茶味香濃,口感清新。
夏日水漾鮮果茶
2021-12-19
古法黑草羊腩定食
牛腩面配養生清燉牛肉湯
黑糖珍珠鮮奶
夏日水漾鮮果茶
2021-12-24 44 瀏覽
經deliveroo叫了兩個外賣早餐❤️鹽酥雞排米線 配炒/煎蛋、烤吐司 ($53)炒蛋scrambled egg +烤吐司toast台灣麵Taiwan noodle50% 半糖香濃台式奶茶(凍)雞扒都幾多幾大件幾好味😋啲麵都好食呀奶茶要少甜就岩岩好喇唔會太甜,但都有少少甜有埋蛋同吐司感覺好豐富👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽❤️滷水雞翼米線 配炒/煎蛋、烤吐司($51)雞翼就有三隻仲有條菜都幾唔錯👍🏽
經deliveroo叫了兩個外賣早餐
❤️鹽酥雞排米線 配炒/煎蛋、烤吐司 ($53)
炒蛋scrambled egg +烤吐司toast
台灣麵Taiwan noodle
50% 半糖
香濃台式奶茶(凍)

雞扒都幾多幾大件
幾好味😋啲麵都好食呀
奶茶要少甜就岩岩好喇
唔會太甜,但都有少少甜
有埋蛋同吐司感覺好豐富
👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
❤️滷水雞翼米線 配炒/煎蛋、烤吐司($51)

雞翼就有三隻仲有條菜
都幾唔錯👍🏽
外賣送餐
2021-12-23 32 瀏覽
免費搭車日,有機會去到無雷公咁遠😆😆,正。去了一敞大棠睇紅葉🍁,落山來到朗屏站,元朗的朋友介紹到元朗廣場附近覓食,隨便找了一間醫肚。.下午三時多都要等位😅,等了大約15分鐘。用手機自助下單,食物都出得好快。.牛筋麵 紅燒牛肉湯 | $56湯底清甜,不覺得有味精。但牛筋一點也不腍,仍然比較硬身及不入味,有些牛筋大舊到好似無斬過😅。麵夠多,都幾飽。滷水豆腐 | +$10滷得入味,細細舊一啖,抵食。😎店員的服務時好時差,無從判斷😅。
牛筋麵 紅燒牛肉湯 | $56

滷水豆腐 | +$10
滷得入味,細細舊一啖,抵食。😎

店員的服務時好時差,無從判斷😅。
15 分鐘 (堂食)
💖之前經過元朗廣場呢間見好多人排隊等位,好受歡迎👏🏻,今日黎試下晚餐,有各種台灣🇹🇼飯、麵食🍜同飲品🧋。餐廳🍴裝修幾靚,有啲原木風文青cafe feel。1️⃣紅燒牛三寶麵🐂 $75💖推薦!好足料,有2大件牛腩、好多塊牛肚同牛筋,肉比麵多好多🤣,肯定夠飽🤰🏻。牛腩燜得軟淋入味,吸收買湯汁。牛筋口感Q彈有嚼勁,牛肚爽口彈牙。可以自己揀麵底同湯底,我要左煙靭爽口嘅台灣麵🍜,配紅燒牛肉湯。2️⃣香酥五花肉定食配上湯浸時菜🐷 $68💖五花肉炸得表皮酥脆香口,炸皮唔會好厚身,入面嘅肉肥瘦相間,油脂香味好邪惡🤤,口感細嫩,可以配微刺激嘅芥末醬食。定食免費🆓配上湯浸時菜🥬、白飯🍚同手拍青瓜🥒,飽肚又balance番食過嘅肉。3⃣️滷水豆腐 +$10💖套餐加$10有1份小菜,$18有2份。要左滷水豆腐,豆腐入味香軟,表皮比較下微硬,豐富口感。4⃣️雜果黑糖冰仙草🍓 $42💖推薦!黑糖冰🧊香甜,口感綿密細緻,而且唔會好快溶。底下有好多我最鐘意嘅仙草,滑嫩清香,食落感覺輕盈。配上士多啤梨🍓、藍莓🫐、火龍果切片,賣相靚,食落更清新。5⃣️黑糖珍珠鮮奶🧋 $32💖飲品都好大杯,同台式飲品店買個啲一樣。黑糖掛杯靚,珍珠香軟煙韌,奶

1️⃣紅燒牛三寶麵🐂 $75

2️⃣香酥五花肉定食配上湯浸時菜🐷 $68

3⃣️滷水豆腐 +$10

4⃣️雜果黑糖冰仙草🍓 $42

5⃣️黑糖珍珠鮮奶🧋 $32
💖飲品都好大杯,同台式飲品店買個啲一樣。黑糖掛杯靚,珍珠香軟煙韌,奶香味香醇。經典必飲嘅台灣飲品!

6⃣️芝士奶蓋阿華田🍫 $30
💖飲品都可以揀甜度同冰量🧊,厚厚嘅芝士🧀奶蓋味道鹹甜濃郁,入口順滑,配上下面凍阿華田嘅朱古力味。朱古力混合芝士味,味道豐富。

💖我哋特登早啲去食,不過坐左10幾分鐘出面就開始等位。晚市有用餐時間限制⌚️,不過QR code落單幾方便,上菜都好快,都夠時間食。呢間絕對係元朗廣場入面抵食大份又好味嘅選擇👍。
2021-12-22 28 瀏覽
今日早餐食咗蕃茄湯花枝丸台灣麵,炒蛋多士,台式奶茶。外賣會將湯同面分開上,花枝丸比較少得兩粒,不過花枝丸都幾好味。蕃茄湯底都夠濃味,早餐來說都可以食飽飽。台灣麵的麵質不錯
外賣自取
2021-12-18 27 瀏覽
今日去了大棠睇紅葉,之後落元朗廣場食午餐。三盛紅燒牛肉麵台灣麵麵質彈牙爽口,有炆去嫩腍的牛腱心、肉質鬆化的牛腩及彈牙牛丸,紅燒汁有淡淡的牛肉骨鮮甜。蕃茄酥炸排骨麵蕃茄湯較稀身,有些洋葱等蔬菜甜味,排骨炸至表皮酥脆,但保留豬扒肉汁。椒鹽花枝丸花枝丸表面粉漿很薄,炸至金黃香脆,花枝丸裏面有粒粒墨丸粒,幾有咬口。鹽酥雞扒雞扒外層粉漿炸至金黃,雞扒皮香脆,肉質嫩滑juicy。蜜桃烏龍蘆薈&鐵觀音珍珠鮮奶茶烏龍茶有淡淡蜜桃甜香,十分清爽;珍珠奶茶甜度適中,帶茶香味。
今日去了大棠睇紅葉,之後落元朗廣場食午餐。

三盛紅燒牛肉麵

蕃茄酥炸排骨麵

椒鹽花枝丸

鹽酥雞扒

雞扒外層粉漿炸至金黃,雞扒皮香脆,肉質嫩滑juicy。

蜜桃烏龍蘆薈&鐵觀音珍珠鮮奶茶
2021-12-16 30 瀏覽
今日落街近近地食個晚餐🤣見呢一間門口好多人排隊,環境都ok就入去試吓!裝修好似Cafe,感覺都幾舒適~整體評分:6.8/10味道:6.5/10環境:6.8/10服務:6.5/10人均消費:$50-100地址:桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖鹽酥雞排滷肉飯($ 68)首先鹽酥雞扒好大塊,雞皮都脆,雞肉嫩滑~滷肉飯啲滷肉肥瘦均勻唔會太肥,滷汁夠味~😋另外仲跟左個台式三小碟,有涼拌黑醋茄子,手拍青瓜同埋涼拌貓耳朵煲仔塔香三杯雞($48):招牌菜之一〜三杯雞既調味濃鬱惹味,雞肉都算嫩滑,配飯食一流!😍上湯漫時菜:清淡養胃,食太多油膩野係時候要清下紅綠豆薏米黑糖冰仙草($38):冰涼好味😋作為甜品一流芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($30):芝士奶蓋係咸嘅,再配上桂花烏龍茶嘅清香,唔錯

整體評分:6.8/10
味道:6.5/10
環境:6.8/10
服務:6.5/10
人均消費:$50-100
地址:桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)
元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

上湯漫時菜:清淡養胃,食太多油膩野係時候要清下

紅綠豆薏米黑糖冰仙草($38):冰涼好味😋作為甜品一流

2021-12-14 55 瀏覽
去完睇楓葉 返元朗食咩好?桂花小幸都唔錯 一餐食晒豬牛雞🐷酥炸排骨滷肉飯$76大家都一致覺得排骨不油膩炸得香脆是日燉湯 :椰子🥥 雞湯裏面仲有一條條椰子 足料👍🏻飲落唔似味精湯 食完飯一陣過後都唔覺得好頸渴上湯時菜🥗娃娃菜底🍯熱蜂蜜綠茶$6好似道地嘅綠茶味🐮滷水蛋牛腩雞肉飯$69有10舊牛腩 份量十足有雞肉同有豉油送飯🍆涼拌黑醋茄子 三件$8估唔到黑醋同麻油好夾 🐓鹽酥雞排麵 $59紅燒牛肉湯底 台灣麵 有成十幾塊雞扒 如圖所見 香脆外皮灑上黑椒、胡椒粉 都幾惹味🧀芝士奶蓋桂花烏龍茶$30(少冰🧊 半糖)芝士奶蓋好足 有成杯三分之一用咗成個桂花烏龍茶包茶底夠濃 同好清新 ☘️賞味香芋奶茶$20(凍 少冰 🧊正常糖)朋友點 話好似香芋糯米糍嗰種味道都唔算太甜 中午晚市限時1小時都OK夠時間食 因為一落單唔使5分鐘已經上晒所有餐而且都係熱嘅🔥同埋餐廳環境舒適 雖然不算太大 但客人聲浪都較低 不會覺得嘈吵

去完睇楓葉 返元朗食咩好?
桂花小幸都唔錯 一餐食晒豬牛雞

估唔到黑醋同麻油好夾

🐓鹽酥雞排麵 $59
紅燒牛肉湯底 台灣麵
有成十幾塊雞扒 如圖所見
香脆外皮灑上黑椒、胡椒粉 都幾惹味

🧀芝士奶蓋桂花烏龍茶$30
(少冰🧊 半糖)
芝士奶蓋好足 有成杯三分之一
用咗成個桂花烏龍茶包
茶底夠濃 同好清新 ☘️

賞味香芋奶茶$20
(凍 少冰 🧊正常糖)
朋友點 話好似香芋糯米糍嗰種味道

雖然不算太大
但客人聲浪都較低
不會覺得嘈吵
2021-12-12 76 瀏覽
敗筆反而是酥皮五花肉好油膩,五花肉,我隻見到2層半節手指肥肉2層很細比筷子還細的瘦肉,外皮的脆不是靠那個五花肉最上面的外皮,而是靠那層炸醬弄出來的外皮其他還好香腸就普通20幾蚊一條4隻現做煎餃是不錯,咬下去之後有湯汁流出飯和麵就還好牛肉也算入味不過蘿蔔和白蘿蔔煮的時間不夠,沒有味道湯底的牛肉味蠻濃的
敗筆反而是酥皮五花肉

好油膩
,五花肉,我隻見到2層半節手指肥肉2層很細比筷子還細的瘦肉
,外皮的脆不是靠那個五花肉最上面的外皮
,而是靠那層炸醬弄出來的外皮

其他還好

香腸就普通20幾蚊一條

4隻現做煎餃是不錯
,咬下去之後有湯汁流出

飯和麵就還好

牛肉也算入味