2022-04-18 31 瀏覽
這間桂花小幸位於元朗廣廣地下,係一間台灣菜又係Cafe嘅店舖🤔,店面環境地方坐著感覺都好寬鬆舒適😙!.紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 $79滷肉+$6滷水蛋+$8呢款紅燒三寶牛肉賣相睇得吓🤔,好有台灣風味一碗有三種味道,有牛筋、牛肚、牛腩一次過食到三款真係唔錯,佢嘅三寶色香味都有😙😋,牛筋口感煙韌完全入哂味,牛肚又夠腍身索哂紅燒汁,牛腩大大件好香腩味😙,牛腩鬆軟隔住一陣筋一陣肉味道十足😋,配埋D滷肉撈飯食相當之美味!.特濃蕃茄雞排台灣麵 $63麻辣蕃茄湯 +$4涼拌豬耳朵 +$10呢一碗雞排台灣麵喺台灣特色之一,湯底特農蕃茄湯味道十足😋夠哂濃郁,尤其是佢嘅雞排金黃酥脆嘅賣相🤔,外酥脆內腍身夠哂香口😙而味道都唔錯,配埋豬耳朵食帶點爽口!.凍荔枝綠茶 跟餐+$12熱金牌咖啡 跟餐+$12呢兩款飲品望著都幾好🤔,咖啡味道聞到都覺得好香😙飲到入口都好滑口😋,茘枝綠茶聞到清香綠茶味😙,飲到入口清甜茘枝味😋,兩者味道都好夾甜度適中!.鐵觀音珍珠鮮奶茶 $42+芝士奶蓋 $6 +咖啡水晶 $4呢一杯鐵觀音色澤賣相都幾好,飲到入口好香茶味😙味道都好濃郁😋,帶有芝士香咸咸甜甜,加埋D咖啡水晶又有咬口,我覺

紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 $79

凍荔枝綠茶 跟餐+$12
熱金牌咖啡 跟餐+$12

鐵觀音珍珠鮮奶茶 $42
+芝士奶蓋 $6 +咖啡水晶 $4
呢一杯鐵觀音色澤賣相都幾好,
飲到入口好香茶味😙味道都好濃郁😋,帶有芝士香咸咸甜甜,加埋D咖啡水晶又有咬口,我覺得報幾好飲!
賞味香芋奶茶 $24
+咖啡水晶 $4
呢杯香芋奶茶飲到入口聞到好香嘅香芋味😙,味道相當之濃郁好重香芋味😋十分之滑口,佢嘅咖啡水晶帶D咖啡味道又有咬口!

2022-04-18
15 分鐘 (堂食)
2022-04-16 47 瀏覽
呢個三杯雞飯真係令我覺得好失望,食落去得個鹹字,可能本身覺得唔會難食,但食落去真係有種感覺係食飽就算要俾70幾蚊食我會覺得好唔抵因為70幾蚊嚟講係元朗可以有更好既選擇飲第一啖既時候嚇親,覺得味道好奇怪,但攪勻咗之後,再飲又覺得ok我本身唔鍾意食肥豬肉,但佢呢個肉燥飯真係台灣果種嚟,60幾蚊可以一試嘅。總括而言,呢個餐廳係果腹之用,諗唔到食咩又想食下台灣野咪試吓囉,就算係唔好食,都要自己試過先知係咪唔好食架嘛

要俾70幾蚊食我會覺得好唔抵
因為70幾蚊嚟講係元朗可以有更好既選擇

2022-04-11
午餐
2022-04-01 46 瀏覽
原盅燉湯定食套餐真係唔錯岩哂我哋呢啲懶得煮飯既人滷水蛋牛腩雞肉飯 鹽酥雞排雞肉飯 分別都已經包左一份上湯浸時菜同埋原盅燉湯燉湯非常足料牛腩夠哂冧鹽酥雞略微炸粉厚咗啲整體黎講好抵食一人份已經好豐富推介跟餐+$8 桂圓杞子菊花茶 好清甜 好香菊花味反而+$25 芝士奶蓋桂花烏龍茶不過茶味偏淡希望只係一時失手
原盅燉湯定食套餐真係唔錯
反而+$25 芝士奶蓋桂花烏龍茶
不過茶味偏淡
希望只係一時失手
2022-02-20 56 瀏覽
呢家香港就黎連飯都冇得食,趁仲有得食,要快啲食,今日係元朗廣場同朋友仔揀左食台灣菜,真係好掛住台灣。好坐低睇吓有咩好食先。川式白肉酸菜魚鍋,有好多件魚片,係非常滑,一啲骨都冇,酸菜夠酸,個湯底都好濃郁,拌飯一流。麻辣牛三寶麵,牛筋、牛腩、牛肚全部炆得好腍身,仲大大件,好抵食。香酥五花腩,呢個係非常酥脆嘅小吃,雖然話係小吃,但份量都好多,外面炸脆,裏面啖啖肉,又咸又酥。芝士奶蓋抹茶,個杯好靚,奶蓋打得唔錯,抹茶有茶香。黑糖珍珠鮮奶,因為天氣凍,呢度可以轉熱飲,熱飲比凍飲會甜少少,黑糖味嘅鮮奶,飲落都係有種幸福感。

好坐低睇吓有咩好食先。

芝士奶蓋抹茶,個杯好靚,奶蓋打得唔錯,抹茶有茶香。

2022-02-03 52 瀏覽
天氣凍冰冰想食返碗熱辣辣嘅湯麵🍜琴日嚟元朗,專登過嚟元朗廣場食桂花小幸之前食過兩次覺得質素好好不過之前都係食肉燥飯今次試吓佢哋嘅湯麵食完真係覺得一定要介紹吓呢碗酸菜魚米線非常大碗,魚肉嫩滑份量又多湯底唔算好辣,薑味幾重,好暖身我鍾意😂紅燒牛肉麵湯底夠味,但係唔油!牛肉質素都唔錯,麵條幾彈但我自己鍾意食佢嘅米線多啲!牛肉麵都有幾多唔同嘅選擇牛腩牛筋牛肚牛丸都有唔同配搭!飲品都有好多選擇天氣咁凍今次揀咗熱飲個杯仲好靚添!
天氣凍冰冰想食返碗熱辣辣嘅湯麵🍜
琴日嚟元朗,專登過嚟元朗廣場食桂花小幸
之前食過兩次覺得質素好好
不過之前都係食肉燥飯

今次試吓佢哋嘅湯麵
食完真係覺得一定要介紹吓呢碗酸菜魚米線
非常大碗,魚肉嫩滑份量又多
湯底唔算好辣,薑味幾重,好暖身我鍾意😂

紅燒牛肉麵湯底夠味,但係唔油!
牛肉質素都唔錯,麵條幾彈
但我自己鍾意食佢嘅米線多啲!
牛肉麵都有幾多唔同嘅選擇
牛腩牛筋牛肚牛丸都有唔同配搭!

飲品都有好多選擇天氣
咁凍今次揀咗熱飲
個杯仲好靚添!

元朗站📍桂花小幸-飲得多奶蓋有時都想飲下果茶,呢間桂花小幸第二次幫襯,不過呢杯野飲就有d失望😅荔枝QQ綠茶($24)呢杯野飲係女朋友買,我唔在場,佢要左少甜(半糖),一飲落都夠晒甜,我就梗係ok😎,佢就話少甜都咁甜,即刻糖尿病😂失望嘅地方係野飲甜,但甜到荔枝味都飲唔係幾到,好似普通甜綠茶咁🤨QQ都爽口同埋份量多,如果多d荔枝味同茶味會好d🤪如果有埋荔枝果肉會更吸引😍不過5點後外賣自取9折,賣單都係$22,咁大杯黎講都算抵。環境黎講,店面裝修好新淨,睇到佢沖野飲個個位都幾衛生整潔👍🏻
元朗站📍桂花小幸

荔枝QQ綠茶($24)

不過5點後外賣自取9折,賣單都係$22,咁大杯黎講都算抵。

荔枝QQ綠茶
荔枝QQ綠茶
天氣又凍返啊,在桂花小幸食咗冬季新出的蟲草花杞子豬肚雞湯飯,雞腿肉和豬肚絲軟滑腍身,啖湯好香濃,配飯食暖粒粒好好味。仲有紅燒牛肉麵,湯底清甜,有齊牛腩、腱心牛肉、牛丸,炆得入哂味,入口軟腍,不會痴牙,麵條的口感亦好彈牙。配番杯Creamy的奶蓋烏龍茶,茶味香濃,剛好平衡一下油膩的感覺。心思思想食甜品,於是又嗌左一個黑糖紅豆綠豆仙草,黑糖冰口感清爽,紅豆和綠豆都煮得好腍,又不會太甜,連仙草一齊食清甜且滑嘟嘟。

• 蟲草花杞子豬肚雞湯飯
2022-01-24 38 瀏覽
🐳由於最近沒有晚市堂食,所以打算6點前吃晚餐,看見這餐廳有很多人在裡面,生意看起來不錯,決定一試!原來5點也可以吃晚市套餐,非常好!餐牌有很多選擇,台式飲品也多元化👍🐳原盅燉湯定食套餐鹽酥雞排滷肉飯💰76整個套餐份量非常多,滷肉飯很大碗,雞排非常大,又香又脆,至於燉湯有很多食材,真材實料,足料又足味。絕對是抵食😋滷水豬手飯定食💰83🐷🖐🏻滷水豬手有四大件,雖然不是十分淋口,但味道不錯,配上湯浸時菜,也是不錯的選擇。加配小食兩款💰18涼拌黑醋茄子~三大件,味道很特別,酸酸甜甜,開胃手拍小黃瓜~翠綠爽口,前菜之選🐳仙氣火龍果茶第一啖喝下,非常清新,開始時嚐不到火龍果的味道,慢慢😌火龍果的味道開始出來了。🐳夏日水漾鮮果茶🍓🍋🍎🫐很多不同的水果在裡面,看到也覺得很開心,果然,能嚐到濃濃的鮮果味,茶味也剛好,又大杯,推介👍
餐牌有很多選擇,台式飲品也多元化👍

🐳原盅燉湯定食套餐
鹽酥雞排滷肉飯💰76

滷水豬手飯定食💰83🐷🖐🏻

加配小食兩款💰18
涼拌黑醋茄子~三大件,味道很特別,酸酸甜甜,開胃

手拍小黃瓜~翠綠爽口,前菜之選

🐳仙氣火龍果茶

🐳夏日水漾鮮果茶🍓🍋🍎🫐
2022-01-24 1065 瀏覽
位於元朗的• 桂花小幸𝔹+𝔹ℂ ℂ𝕒𝕗𝕖 🔸·是間深受街坊歡迎的台灣餐廳❣️餐廳有3間分店,裝潢走台式小店路線,不斷播放著國語歌曲,很有氣氛呀~菜單款式繁多,有台灣麵、滷肉飯、小食和甜品等等,不用加一,價格相宜呀~ 不過用餐只有限時一小時,吃得有點趕呀~「 三盛紅燒牛肉麵🍜 $75」大大碗的紅燒牛肉麵,有腱心牛肉、牛腩和牛丸,賣相吸引。紅燒牛肉湯有濃香的肉味,味道鮮甜,質素不錯。腱心牛肉鮮香,牛腩口感實在,如果熬煮得軟腍一點更好哦~「鹹酥雞排滷肉飯🍗 $59」大大塊鹹酥雞排,CP值超高! 雞排外皮厚脆,調味剛好,可惜我放涼了,不然會更好吃。滷肉飯肥膏不多,相對不膩,比較合我們港人胃口。「紫薯薏米黑糖仙草💕 $38」比想像中更好吃的紫薯薏米黑糖仙草,值得大家一試。整體清甜可口,非常透心涼呀。「仙氣草莓茶🍓 $30」「鐵觀音珍珠奶茶🧋 $32」▫▫▫▫▫📍#元朗 元朗廣場地下3及5號舖📍#將軍澳 新都城中心2期UG樓UG051F號舖📍#將軍澳 將軍澳廣場1樓133-135號▫▫▫▫▫

「 三盛紅燒牛肉麵🍜 $75」

「鹹酥雞排滷肉飯🍗 $59」

「紫薯薏米黑糖仙草💕 $38」

「仙氣草莓茶🍓 $30」

「鐵觀音珍珠奶茶🧋 $32」

▫▫▫▫▫
📍#元朗 元朗廣場地下3及5號舖
📍#將軍澳 新都城中心2期UG樓UG051F號舖
📍#將軍澳 將軍澳廣場1樓133-135號
▫▫▫▫▫
2022-01-15
2022-01-22 35 瀏覽
元朗廣場開咗*桂花小幸*。小店滿滿台灣味道❤️。餐廳裝潢設計特別。擺放不少書籍。窗戶更貼上至理名言。心靈獲益不少🥰。選了兩個麵。分別係紅燒惹味牛腩麵同紅燒腱心牛肉麵。先喝一口湯。湯頭味濃又唔會好油。牛肉軟淋易入口。幾惹味🤪。手工芝士肉鬆蛋餅+地瓜薯條🍟熱烘烘上枱。蛋餅入口煙韌。餡料滿滿。食台灣野配台式飲品是常識吧😍。夏日水漾鮮果茶。茶底係綠茶底。清甜健康之選❤️。🐷仔唔夠喉仲點埋甜品紫薯薏米黑糖冰仙草。米睇佢細細碗。非常足料👍🏻。食落仲唔會太甜。
元朗廣場開咗*桂花小幸*。小店滿滿台灣味道❤️。
手工芝士肉鬆蛋餅+地瓜薯條🍟
熱烘烘上枱。蛋餅入口煙韌。餡料滿滿。
2022-01-21 48 瀏覽
在元朗廣場發現一間文清台灣餐廳;見到招牌寫着台灣麵是自家製造的、勁道十足,令人突然想食紅燒牛肉麵。.我和朋友都叫了紅燒牛肉湯台灣麵,湯底10分濃郁,台灣麵也很有口感,感覺十分正宗!鹽酥雞排麵配紅燒牛肉湯 $59雞扒比想像中更好吃,炸得很鬆脆又保持到肉質的彈性。三盛紅燒牛肉麵 - 有牛腩牛腱及牛丸,一次過滿足3個願望!加$10有涼拌黑醋茄子,酸酸地好開胃。.現做煎餃子(8隻)- 欣賞店內有很多”自家製”食物,包括餃子也是現做現煎的。熱烘烘,煎到樣脆,肉餡多,沾上黑醋食更是滋味。.去到台灣餐廳當然要叫台式飲品,連餐是平$5的,黑糖珍珠鮮奶香濃鮮美、夏日水漾鮮果茶清新爽朗。.環境很文青很有活力,”用您的微笑改變世界”。
雞扒比想像中更好吃,炸得很鬆脆又保持到肉質的彈性。

環境很文青很有活力,”用您的微笑改變世界”。
2022-01-20 30 瀏覽
一到假日經過呢間店都好多人,咁就決定係度外賣回家慢慢食,我們點了酥炸排骨麵(湯頭都幾濃郁,酥炸排骨都幾鬆脆)、鹽酥雞排滷肉飯(鹽酥雞炸得都幾鬆脆,不過味道就比較淡咗少少),外賣返嚟值得一讚就係個湯頭都幾熱,所以味道都唔錯!而外賣雖然好多人但收銀姐姐服務都幾好!
3K
2022-01-13 629 瀏覽
約左朋友食下午茶,揀左食台灣野,到左元朗廣場的桂花小幸,星期日的下午亦十分多人,大概等左十五分鐘左右就可以入坐了。坐低後店員很快提供QR code,是自助形式落單的,店員亦提示用餐時間係一小時。食台灣野點可以唔點飲品,叫了芝士奶蓋阿華田&芝士奶蓋玄米茶,朋友杯阿華田仲加左oreo碎,阿華田好濃郁,正喎。自己就揀左玄米茶走甜,個芝士奶蓋鹹香厚滑,玄米茶都好足茶味,好飲。主食叫左紅燒半筋半腩牛肉麵,加滷蛋~牛筋牛腩都炆得軟腍入味,大大塊好有口感。麵條揀左台灣麵,彈牙有嚼勁,個紅燒牛肉湯都好正,十分濃郁鮮味。另一份係古法黑草羊定食配上湯浸時菜,加滷蛋同雞肉,勁豐富呀!份量唔少喎,成煲滿晒㗎。羊腩大大件半肥瘦,羊皮同下層脂肪超正,彈牙甘香,其他配料有枝竹,冬菇,筍等,吸飽羊汁勁好味。加了份雞肉作小食,用乾蔥油調味,蔥香帶少少辛辣,好味噃。滷蛋夠入味,仲有點羊腩嘅腐乳醬都好正。朋友愛食肉,又點了份鹽酥雞排,餐牌見唔到有鹽酥雞,咁就要雞排啦~好大碟,炸得香脆,啖啖肉好好味。好滿足的一餐,點左好多肉,好彩個便當有番碗菜啫,叫平衡返少少啦。

主食叫左紅燒半筋半腩牛肉麵,加滷蛋~
牛筋牛腩都炆得軟腍入味,大大塊好有口感。
份量唔少喎,成煲滿晒㗎。
加了份雞肉作小食,用乾蔥油調味,蔥香帶少少辛辣,好味噃。
滷蛋夠入味,仲有點羊腩嘅腐乳醬都好正。
好大碟,炸得香脆,啖啖肉好好味。

2022-01-09
15 分鐘 (堂食)
2022-01-11 51 瀏覽
禁晚市堂食提早啲食晚飯桂花小幸都係幾好嘅選擇事關佢個menu似乎全日都係呢個價位唔太覺有下午茶餐牌不過呢度基本上叫咩主食都可以加錢換小食同餐飲即係套餐啦!咁呢個價錢都ok合理嘅今日兩個人唔太餓,叫左一個麵share麻辣牛展雞翼台灣麵加滷水蛋🥢手拍青瓜係送嘅一黎到飲左啖湯先辣辣地嘅紅燒牛肉湯同台灣嘅味道都接近7成想麻辣?原來要自己倒個麻辣醬牛肉同雞翼明顯係分開煮一啲都唔入味呢吓真係幾失望🥲另外叫左幾款小食紅油水餃我覺得係必食佢哋呢度個麻辣汁非常之麻,好正🔥煎餃子就一般,主要係煎得唔夠脆而炸花枝丸同雞扒就係翻炸過個表面已經少少焦黑兩杯飲品我覺得係水準以上🧋好飲過好多手搖茶連鎖店尤其是係仙草凍鮮奶呢一杯下次必定會再嗌個人認為桂花小幸為左迎合香港人口味加入左太多非台式嘅元素,例如羊腩煲…😓反而令到餐廳失去本身特色可能客多以致不少食物失準過燶,煮不夠入味等等情況均出現但都要讚下佢哋食物同飲品好大份大食人士一定夠飽!所都值得一試嘅!希望下次會做得更好啦😊

禁晚市堂食提早啲食晚飯
桂花小幸都係幾好嘅選擇
事關佢個menu似乎全日都係呢個價位
唔太覺有下午茶餐牌
不過呢度基本上叫咩主食都可以加錢換小食同餐飲
即係套餐啦!咁呢個價錢都ok合理嘅
今日兩個人唔太餓,叫左一個麵share

麻辣牛展雞翼台灣麵加滷水蛋🥢

一啲都唔入味
呢吓真係幾失望🥲

另外叫左幾款小食
紅油水餃我覺得係必食
佢哋呢度個麻辣汁非常之麻,好正🔥

煎餃子就一般,主要係煎得唔夠脆
而炸花枝丸同雞扒就係翻炸過
個表面已經少少焦黑

兩杯飲品我覺得係水準以上🧋
好飲過好多手搖茶連鎖店
尤其是係仙草凍鮮奶
呢一杯下次必定會再嗌

個人認為桂花小幸為左迎合香港人口味
加入左太多非台式嘅元素,例如羊腩煲…😓
反而令到餐廳失去本身特色
可能客多以致不少食物失準
過燶,煮不夠入味等等情況均出現
但都要讚下佢哋食物同飲品好大份
大食人士一定夠飽!所都值得一試嘅!
希望下次會做得更好啦😊
台灣美食一向係我同老婆嘅至愛,之前去過將軍澳食完一直回味無窮,今次嚟到元朗廣場又見到佢,一定要同老婆入去試試呢間分店。蕃茄酥炸排骨米線,先嚐一口茄湯,湯味濃郁,再加埋外脆內嫩嘅排骨配沙律醬真係無得頂!麻辣三寶米線套餐,有牛丸、豬肚、豬肉水餃,仲送咗一小碟小黃瓜,麻辣會分開上真係好貼心~手拍小黃瓜,酸酸嘅味道加上清新嘅小黃瓜充分刺激到我嘅味蕾,仲好開胃添~椒鹽花枝丸,呢個花枝丸真心有驚喜,外面係薄薄的炸漿,配上適量椒鹽粉,入面每一啖都係勁香濃嘅花枝味,好正!桂花雞翼,香脆嫩滑嘅雞翼配上清香嘅桂花蜜,味道都幾夾~黑白配珍珠豆乳,淡淡的豆乳香味加埋煙韌嘅珍珠,好飲!芝士奶蓋鐵觀音,濃郁嘅芝士奶蓋加埋鐵觀音嘅香味,真係無得輸!

桂花雞翼,香脆嫩滑嘅雞翼配上清香嘅桂花蜜,味道都幾夾~

黑白配珍珠豆乳,淡淡的豆乳香味加埋煙韌嘅珍珠,好飲!