2019-03-17 514 瀏覽
林記小食 @ 紅磡聽人講得多林記既小食唔錯…尤其係佢地既手打魚肉燒賣…咁啱經開紅磡就去會一會佢先…見到一路都有小人龍…大約10個人到。排隊時見到除左燒賣仲有魚蛋…牛柏葉同腸粉…難得黎到…就4樣都試齊哂啦…😍 腸粉幾滑…牛柏葉夠爽(不過水柏葉又好少唔爽😂😂😂) ... 魚蛋就正路野…主要辣汁搭夠(另一間覺得好味就係通達)主角魚肉燒賣…質感尚算煙韌…食完有d after taste (雖然唔知係乜味😝😝)...不過就未去到人地講到咁好味…經過去食就ok...突登去就會失望…一間小食店有幾樣食物都有呢個水準算唔錯…不過老闆就串少少。話說老闆想分流…分要腸粉同唔要腸粉兩條龍。我就排要腸粉嗰條龍…到我時就話牛柏葉, 燒賣, 魚蛋同腸粉。老闆就話要牛柏葉唔早講…我嗰下O哂咀…已經一齊點你想點…早D係一排隊就叫…定去到一半就叫?你又唔早講🙄🙄…
林記小食 @ 紅磡
2019-03-03 322 瀏覽
經過紅磡想食啲街頭小食,於是去左一間曾經食過又覺得好好食既小店,呢間小店次次去都要排隊,主要係腸粉同燒賣出名~我們二人點左一碟$10腸粉同一串燒賣。腸粉好滑,加甜醬同麻醬好好食😋 燒賣都好有咬口。下次黎紅磡必定再食👍🏻
10 分鐘 (外賣自取)
2019-02-11 431 瀏覽
前排臨離開香港前 我終於好難得咁入去紅磡掃街啦😢第一站就係林記!好出名既手打燒賣🤭一到就見一條小隊 大家都係幾串幾串咁買既🧐我又試🐮牛肉燒賣 9HKD/6粒我地食既最貴既一款啦😂有點似牛肉球 但我係好中2既(本身就係牛肉控😛但👦🏻就覺得還好🤭 🐟魚肉燒賣 8HKD/6粒比起坊間既燒賣 佢會再多左一份鮮味🤭 口感都會彈牙得多 冇咁粉既感覺 而且皮又好薄😛好吸是油 好正🐠咖哩魚蛋 7HKD/6粒因為被佢咖哩醬吸引左 好啦 食落好似冇咩分別😂又要被👦🏻話我亂叫 叫咁多野食啦😕

🐮牛肉燒賣 9HKD/6粒

🐟魚肉燒賣 8HKD/6粒

🐠咖哩魚蛋 7HKD/6粒

2018-08-15 1655 瀏覽
前排晏晝咁岩要去紅磡觀音廟附近拎野,經過見到林記小食,有好多人排隊,所以就排埋一份!其實之前同朋友黎還庫嘅時候,朋友已經極力推介!但係因為嗰陣時未開門,我又唔係住附近,又唔係成日黎,所以一直忘記咗呢間美食今次緣份到,撞正佢開門,所以要品嚐下我淨係食燒賣,所以叫咗燒賣一串!用咗佢嘅醬汁,大量點喺燒賣~ 佢嘅外表睇落去已經覺得佢有質素😍 咬落去,超級正,燒賣好彈牙!魚肉味重,唔似外面好多小食店咁多粉感,一啲都冇覺得好軟奶奶,反而覺得好實淨同彈牙!其實我覺得最好味係佢嘅特製醬汁,同我食過外面嗰啲用嘅豉油有啲分別,我即刻再排隊買多咗2串完全覺得性價比超高而家諗起都好想再食😍🤣

今次緣份到,撞正佢開門,所以要品嚐下
完全覺得性價比超高
而家諗起都好想再食😍🤣
外賣自取
  • 燒賣
小編聽得多呢度既燒賣腸粉有幾正,就專登過海黎會一會佢啦!今日大約4點到達、小編坐地鐵黎由銅鑼灣坐到黃埔落車b出口行左大約10分鐘,好彩今日唔係好熱o者!講返呢度既食物、小編因為要留肚食晚飯所以淨係叫左1串燒賣和咖喱魷魚,燒賣食落係唔錯既,唔會話好粉咁或者好似鴻x堂d燒賣落曬d肥豬肉落去,呢度堅係魚肉燒賣、雖然冇d人講到話好彈牙,但其實味道唔錯、even食完之後都冇話好口喝咁!反而佢個咖喱魷魚就離曬譜,縮水縮到差唔多食唔到咁滯,完全係冇味冇道、唔知想點!冇下次啦反而如果再去既話會encore燒賣同埋試埋佢地既腸粉
小編聽得多呢度既燒賣腸粉有幾正,就專登過海黎會一會佢啦!
反而如果再去既話會encore燒賣同埋試埋佢地既腸粉
2018-06-16
5 分鐘 (堂食)
  • 魚肉燒賣
2018-05-16 1638 瀏覽
林記小食晌紅磡算出名,係龍係鳳,係咪好食到食完曉飛,真係要親身食過至知。我要左一串燒賣,一串辣魚蛋。兩者不過不失,純粹稱得上可以開開心心過下口癮,未去到出神入化、飛天遁地咁好食既,絕非天上有地下無。燒賣好唔好食其實都係睇人,無可口非係好有咬口,唔會腍茲茲。鐘意𡁻野既人可以一嚐。相對我就鐘意魚蛋多dd, 辛辣得黎外面好似包左層糖衣,先甜後辣,好過癮。不過對我黎講就略嫌有少少少腥味。唔知係咪要刻意表示魚蛋有用真魚?😂

2018-05-11
1K
2018-04-29 1751 瀏覽
食咗早餐未呢?魚肉燒賣係香港人的小食,不論早,午,下午茶時段或晚飯總會有香港人食番一串魚肉燒賣的。林記小食多年自製魚肉燒賣,粒粒都係佢哋用人手包出來的,熟客都知道而且非常愛戴,說起林記他們必定會叫你要試魚肉燒賣的。昨天去黃埔花園梗係要去試一下啦~沒錯,在任何時間都有排隊人士,但他們的效率很高,只需等5至10分鐘就可食到美食了。好~讓我感覺下人手打魚肉燒賣是什麼感覺的,口感很實在,不像在街上買的鬆泡泡軟淋淋一口粉的感覺,因為質感很紮實彈牙,魚味很重吃不到太多粉,燒賣皮很薄,吃完後我在懷疑那一種才是真正香港的正宗魚肉燒賣的街頭小食。 有試過嘅朋友一定明白我嘅感覺,未試過朋友又不妨去試試,可能你都會有我同一個感受
2018-03-05 1621 瀏覽
我睇左紅磡 7 大掃街推介 (https://www.openrice.com/zh/hongkong/article/%E9%82%8A%E8%A1%8C%E9%82%8A%E9%A3%9F-%E7%B4%85%E7%A3%A17%E5%A4%A7%E6%8E%83%E8%A1%97%E6%8E%A8%E4%BB%8B-a4766) 走去食,如題,腸粉 okay 燒賣好難食。我今日食果幾粒燒賣入面似係未蒸得透,勁 dry,  篇推介話咩「燒賣亦唔會好粉,魚肉嘅比例佔多呀!」好流,根本成舊都係粉,只係有味精既粉咁囉。
2018-03-05
5 分鐘 (外賣自取)
I think the quintessential Hong Kong street food is the curry fishball. And accompanying it is the fish meat siu mai. So, when in Hung Hom, 林記小食 is a popular choice among many that live in this area.It's a small take away only shop. There seems to always be a line but ít's fast. All the food is before you so you just point, say how much, pay and get out of the way. They serve not only fish balls and siu mai, but steamed rice rolls and other things on a stick.Here boyfriend and I shared a bag ful

Here boyfriend and I shared a bag full of curry fish balls and fish meat siu mai. The fish balls were great. A nice bouncy firm texture. The sauce was not too spicy and had a decent amount of curry taste. The fish meat siu mai were ok. Not that great but at least they didn't taste like flour.

It seemed popular among the area. One of the best in Hong Kong? I have no idea. But it definitely was pretty good as it served its purpose. A quick bite to tide you over for the time being until the next meal.
2018-02-28
5 分鐘 (外賣自取)
2018-02-06 1120 瀏覽
啱啱過嚟觀音廟還神,見到林記好多人排隊,咁香港人梗係唔好執輸啦!未食過又見有啲肚餓,就跟等於一齊排啦。咁排隊就分兩行嘅,一行就有腸粉,一行就冇腸粉。個個都排有腸粉,作為精甩尾嘅香港人,梗係唔執輸食腸粉啦!有腸粉食嗰條隊,大概排左10條友左右, 5分鐘定10分鐘就排完。$10有4條腸粉,真係好平民嘅小食,我就叫咗個四寶,有牛肉,有燒賣,有腸粉,仲有魚蛋。所有嘢食落都唔錯,中上級,又彈牙,又有趙口,熱辣辣,又新鮮。最地道嘅香港美食,價錢都好似90年代一樣,每樣都係幾蚊,加埋先$40有找。四間分店,又唔會好似另一間小食店咁,加價加到$20一串,算係咁啦香港人

2018-01-27 1301 瀏覽
我很喜歡吃街頭小吃,所以不時去掃街,去到紅磡這間小店,未到先看到人龍,所以拿拿聲行快兩步去排隊。我和朋友叫了腸粉,魚蛋和水魷魚。腸粉 $20/8條 - 腸粉很滑又夠熱,加埋甜醬,麻醬,辣椒醤,豉油和芝麻,就是地道的本土味道。魚蛋$7 - 看見面前滾到轉來轉去的魚蛋,又怎能錯過,一於叫一串辣魚蛋有六粒,味道惹味爽彈。水魷魚$8 - 水魷魚爽爽脆脆,咖哩汁美味,價錢合理。這𥚃還有其他小吃,例如燒賣,牛肉,牛丸,墨魚丸,腸仔等,下次一定要試試!

我和朋友叫了腸粉,魚蛋和水魷魚。

腸粉

魚蛋

水魷魚$8 - 水魷魚爽爽脆脆,咖哩汁美味,價錢合理。
水魷魚

2018-01-26
3 分鐘 (堂食)
腸粉
水魷魚
2018-01-13 921 瀏覽
今日一起身就被人接左出街, 個肚去到紅磡餓到叫...經過觀音廟見到了它...😊;當其他小食店正努力將不同經典街頭小食改頭換面, 呢間小食店只係鐵鐵實實做好食物; 不斷有人加入門口既小人龍排隊, 加上價錢真係平...10蚊4條腸粉😯; 門口排隊既人都耐心等候, 伯伯同婆婆就做到無停手👍🏻; 我大約排左15分鐘...我叫左腸粉、燒賣同螺肉...腸粉夠滑熱辣辣芝麻又好香, 最吸引人既當然係個魚旦汁啦..個汁好香味道校得咸甜適中, 我個串螺肉吸左醬汁既精華好好食😋..可惜今日未食到陳皮牛丸..PS 伯伯同婆婆好可愛, 因為串螺肉要時間煮所以要後取, 佢地驚我唔記得攞, 串螺肉一煮好就周圍叫我去攞, 這些小店人情味好令人窩心❤️

2018-01-13
15 分鐘 (堂食)
早餐
2018-01-12 664 瀏覽
我第一次食哩間,味道都唔錯,但係當我先塗辣椒,再塗豉油之後,個店主話我唔應該咁,會搞到d豉油變辣。我立刻道歉,好誠懇咁道歉,但佢「乘勝追擊」話我累左街坊。。。然後語氣唔多好。。。我都意識到錯誤,又唔係專登,使唔使話我「累街坊」,仲要一直講我吖?係米睇人好蝦,就可以放肆咁講野?哩個都係我最後一次去幫襯。。。祝你生意興隆,但我應該永遠唔再吃哩d魚蛋檔。
外賣自取
2018-01-09 725 瀏覽
特登去林記朝聖!去得紅磡點都要去林記食串燒賣同魚蛋😎不過佢啲魚蛋都令我幾失望😢可能因為燒賣好食太多魚蛋好粉😢而且有少少腥🤔佢個燒賣真係無得輸!真係好好食!好有魚味又彈牙加埋辣油更惹味香口😍
特登去林記朝聖!
去得紅磡點都要去林記食串燒賣同魚蛋😎

不過佢啲魚蛋都令我幾失望😢
可能因為燒賣好食太多
魚蛋好粉😢
而且有少少腥🤔
燒賣
佢個燒賣真係無得輸!
真係好好食!
好有魚味
又彈牙
加埋辣油更惹味香口😍
2017-11-04 1110 瀏覽
真係用魚肉整的魚肉燒賣,食落似生菜魚肉的魚肉,而牛肉,其實都牛肉燒賣,不過今次因為叫左腸粉,無再叫牛肉而腸粉10蚊4條,都感覺不貴,而且食落都有順滑感,這一碟20蚊都不用,真低食