2天前 0 瀏覽
這是大埔老店,  很久以前已有幫襯, 但都有一段時間沒有幫襯過, 再次光顧,  算是多元化的糖水店, 有舊式糖水, 也有新式糖水, 味道也很豐富榴鏈紫米露  - 味道, 不錯雙色綿綿冰+雜果 - 棉棉冰做得好滑, 揀左益力多味 + OREO粉 + 三色珠, 整體好吃, 都算大碗. 二人食剛好. 夏天一人食應無問題雜果芋圓仙草 - 只有奇異果有點酸, 其他都不錯. 芋圓, 如果可以再Q軟一點會更好. 但整體可接受
榴鏈紫米露  - 味道, 不錯

4天前
松記糖水(元朗店)元朗鳳翔路69號建輝大廈地下10-11號舖鮮雜果單色綿綿冰🍧💰46鮮雜果單色綿綿冰嘅冰沙好滑,入口即溶。啲雜果新鮮得嚟,仲有好豐富嘅選擇,有草莓、芒果等等,每一口都好多層次。綿綿冰同雜果嘅結合真係好夾,好解渴。🥥椰皇鮮奶海底椰(熱)💰50佢哋嘅椰子味道好濃郁,鮮奶同西米露都好滑口,令人回味無窮。海底椰嘅份量好足夠,肉質鮮嫩多汁,令味道更加豐富。而佢嘅甜度適中,唔會太甜,啱晒我嘅口味。擂沙糖不甩💰28糖不甩真係好好味!佢哋嘅糖不甩皮酥脆,入口即化,令人上癮。每一粒糖不甩都包裹著香甜的花生餡,花生的香氣濃郁,咬落去有嚼勁,好滿足口感。#糖水#甜品#中式#西式#元朗好去處#香港好去處##香港美食 #聚會#相機食先#傾偈#朋友聚會#打卡#香港必食#美食推薦#香港#hkfoodie#yuen long#hkfoodie#
松記糖水(元朗店)

元朗鳳翔路69號建輝大廈地下10-11號舖

鮮雜果單色綿綿冰🍧💰46

🥥椰皇鮮奶海底椰(熱)💰50

擂沙糖不甩💰28

椰皇鮮奶海底椰(熱)
擂沙糖不甩
鮮雜果單色綿綿冰
2024-01-06
椰皇鮮奶海底椰(熱)
擂沙糖不甩
鮮雜果單色綿綿冰
叫咗個榴槤雪山,榴槤細得過份比$5銀大少少,食落口硬得過份成浸冰味!唔知冰咗幾多日…食完半個鐘後口裡面仲有陣冰味😰😰朋友叫個芋圓糖水.. 芋圓又係好實,唔煙靭,糖水又好稀…堅難食🥴🥴真係從未食過咁難食嘅糖水……..埋單企係門口等俾錢,3個樓面職員兩個傾計,一個即時執我地張枱,我地就企門口等俾錢都冇人收錢…最後執完我哋張枱嗰個樓面先施施然過嚟收錢😓😓可惜大中糖水無選擇,下次要食糖水寧願遠少少過大埔墟

可惜大中糖水無選擇,下次要食糖水寧願遠少少過大埔墟
真係唔係講笑 嗌咗個什果冰。。 ..........................個芒果酸到入深入肺 ...............西瓜可以 奇異果係生嘅 唔知食緊啲咩落肚............另外嗌有個朱古力球嘅雪糕佢有榴槤味。。。 ........................朱古力雪糕可以有榴槤味.................食一啖放棄 本身仲諗住嗌外賣畀屋企人冇嗌就埋單。。。失望 !幾年冇食 以前唔係咁 !
個芒果酸到入深入肺 ...............
西瓜可以 奇異果係生嘅
唔知食緊啲咩落肚............
另外嗌有個朱古力球嘅雪糕
朱古力雪糕可以有榴槤味.................
食一啖放棄 本身仲諗住嗌外賣畀屋企人
冇嗌就埋單。。。失望 !
幾年冇食 以前唔係咁 !
2024-02-09 61 瀏覽
我想講我上次去食呢間糖水舖 嗰幅圖有雪糕 落單嗰陣時嗰個阿姐問我雪糕要咩味 完全冇問過我話要唔要雪糕 雪糕要加錢,要唔要 過類問題或者提醒 所以我就戇居居咁要咗舊雪糕 埋單嗰陣時原來個雪糕要加錢 仲要加成12蚊 cs 大家小心啲😇
2024-01-09 78 瀏覽
鮮什果杯杯冰, 實物與圖片好大出入, 基本上見唔倒有生果, 以為拿錯, 問職員佢話在個底度。另外叫左碗紅豆沙, 諗住問佢可唔可以加少少淡奶, 佢話要收 $12, 真係比佢嚇親, 加錢唔係問題, 但 $12真係太狼死。

鮮什果杯杯冰
紅豆沙
2024-01-07
芒果雪糕西米有啲西米,不同生果,芒果汁同花奶,最重要係佢嗰球曲奇雪糕。呢個好食過另一個,但都只系一般,水果偏酸,但都可以食得哂。芒果加水晶涼粉難食,第一次食咁難食既甜品,芒果ok, 但得好少。水晶涼粉完全冇味,只靠上面少少芒果汁同少少不知名忌廉定花奶,又系冇咩味,垃圾!!!🤢🤢環境麻麻,不時有隻蒼蠅飛過黎,想系到休息下都吾得。整體好差,吾會再去。😡😡
芒果雪糕西米
芒果雪糕西米
芒果加水晶涼粉

芒果加水晶涼粉

環境麻麻,不時有隻蒼蠅飛過黎,想系到休息下都吾得。

整體好差,吾會再去。😡😡
2023-06-10
2023-08-18 108 瀏覽
尋晚同朋友去大埔食飯,竟然俾我巧遇讀書年代已經食緊嘅 #松記糖水店 雖然menu多咗唔少款式~我都睇咗好耐~但最思思念念嘅都係<<Summer>>($38)(仲好思念以前嘅價錢😂)<<Summer>>簡直係松記嘅招牌之一佢除咗有超級豐富嘅水果底~西瓜🍉哈密瓜🍊芒果🥭蜜瓜🍈奇異果🥝仲有軟腍腍帶少少嚼感嘅明珠同埋兩大個雪糕球🍨🍨雪糕球係任選味道嘅~唔使諗⚠️我一定係揀朱古力同曲奇💢呢個配搭真係冇得輸~因為佢仲會淋埋花奶🥛唔會同vanilla撞味之餘,其他菓味雪糕又會搶咗新鮮水果風頭🤭
雖然menu多咗唔少款式~
我都睇咗好耐~
但最思思念念嘅都係<<Summer>>($38)
(仲好思念以前嘅價錢😂)

<<Summer>>簡直係松記嘅招牌之一
佢除咗有超級豐富嘅水果底~
西瓜🍉哈密瓜🍊芒果🥭蜜瓜🍈奇異果🥝
仲有軟腍腍帶少少嚼感嘅明珠同埋兩大個雪糕球🍨🍨
Summer

雪糕球係任選味道嘅~
唔使諗⚠️我一定係揀朱古力同曲奇💢
呢個配搭真係冇得輸~
因為佢仲會淋埋花奶🥛
2023-08-17
$36 (宵夜)
Summer
2023-04-02 304 瀏覽
百合紅豆沙$24薑汁撞奶$29紅豆沙唔夠濃,好稀,水還水,渣還渣,基本上無咩紅豆味,得個甜字! 薑汁撞奶,薑味好重,口感好滑,好似豆腐花咁滑,而且入口好辣,驅寒一流。性價比都合理,如果唔洗排隊都會入嚟食!
百合紅豆沙$24
薑汁撞奶$29

性價比都合理,如果唔洗排隊都會入嚟食!
中學時期街知巷聞既地道港式糖水舖..曾經專程搭車排隊排1個鐘都只為左可以食到佢既糖水..成班人開開心心既回憶今日經過大埔..食完飯見到呢間都算出名既糖水舖滿懷期待既心情走入去食碗糖水同女朋友簡左芝麻糊溝杏仁糊同紫薯芋圓涼粉個芝麻糊溝杏仁糊..一個字講曬..水你無睇錯..係水..無味既加左2粒湯丸..$40飲左碗水+2粒有味既湯丸個紫薯芋圓就好少少起碼..啲紫薯苦既..芋圓就結冰既咁平心而論..裡面既涼粉同紅豆還好..起碼似一個甜品食完之後心情真係好差連鎖糖水舖做到咁差..希望大家唔好再中伏
中學時期街知巷聞既地道港式糖水舖..
曾經專程搭車排隊排1個鐘都只為左可以食到佢既糖水..
成班人開開心心既回憶
你無睇錯..係水..無味既
加左2粒湯丸..$40飲左碗水+2粒有味既湯丸
個紫薯芋圓就好少少
起碼..啲紫薯苦既..芋圓就結冰既
咁平心而論..裡面既涼粉同紅豆還好..
起碼似一個甜品
食完之後心情真係好差
連鎖糖水舖做到咁差..希望大家唔好再中伏
2023-02-08 173 瀏覽
點解蓋好蓋,放好才包裝咁簡單都做唔好???唔係第一次了。噢,完來最少要80字。松記,做野唔好咁求其啦,得四碗野比路費都成30幾蚊,送到黎我老婆果碗得翻一半,錢我又洗左,又要比我老婆鬧,真係好無孤。我又好奇怪外送員見到包裝成咁都肯送???老實真係垃圾過大六。唔好咁求其啦好無
點解蓋好蓋,放好才包裝咁簡單都做唔好???唔係第一次了。
噢,完來最少要80字。
我又好奇怪外送員見到包裝成咁都肯送???
老實真係垃圾過大六。唔好咁求其啦好無
外賣送餐
2022-08-17 453 瀏覽
一大班人嚟下場嘅落腳點,真係唔係為咗食「甜品」而嚟😂不過當日23.15左右都仲有人潮啵~呢款:幻彩明珠,都算係乜都有嘅最重點,精品糖水。雜果新鮮,奇異果超生🥲全部生果都好大舊,食嘅時候,幾位食有雜果糖水嘅朋友,食嗰陣匙羹都整跌生果🫠雪糕明珠所謂明珠,係大版西米,唔係周圍有得食,佢煮得好煙韌,索到甜味。佢哋落奶都唔吝嗇,好重手,加上成碗明珠,略嫌膩。自家芋圓啲珍珠😩😫唔知未熟定煮完雪凍咗,硬挷挷。食擦膠咁喎。芋圓都ok, 煙韌,不過無乜味。(真心唔係自家製就好食😂)芋頭西米露芋頭應該係「生水」先整,唔粉無芋頭味,同埋係後加落西米露到,好唔一體,又係得奶味。總結,其實全部都好平$3x-4x, 有個地方坐吓算係咁,食物都唔係入唔到口。一句:下場選擇ok ge
一大班人嚟下場嘅落腳點,真係唔係為咗食「甜品」而嚟😂
不過當日23.15左右都仲有人潮啵~
雜果幻彩明珠

雪糕明珠(芒果味雪糕)

雪糕明珠
雜果芋圓

自家芋圓
(真心唔係自家製就好食😂)

芋頭西米露

芋頭西米露

一句:下場選擇ok ge
芒果明珠
買外賣 唔suppose會即時打開黎睇下內容。返到屋企打開,得半碗🤷🏽‍♀️😖 我以為倒瀉,但個膠袋好乾淨無瀉過出黎。 唔會再去。哈囉入面:4粒椰汁糕,4.5粒涼粉,其他野係豆/西米,但個分量勁似人地堂食食淨嘅.. 係一個食完唔會令人開心嘅糖水🥲
2022-04-25
外賣自取
2022-04-23 193 瀏覽
天氣開始熱,又到食刨冰的季節,照舊叫了芒果綿綿冰配益力多糠珠同三色蒟蒻,再加個西瓜燒仙草。綿綿冰的份量明顯細咗,我記得以前D刨冰高好多嘅,同埋D冰嘅芒果味好似無以前咁有芒果味。西瓜燒仙草就好似差唔多。
西瓜燒仙草就好似差唔多。
2022-03-13 201 瀏覽
加左2蚊比外賣,total成$57 既鮮芒脆脆金鏄, 連個外賣盒都無吉洞透氣, 點脆脆呀! 一心黎支持, 食左咁多年, 真係好失望。 又貴! 不知所謂老老實實, 唔係第一次外賣呢個甜品啦, 今次真係忍受唔到!香港甜品要爭氣啦!2蚊外賣盒仲要係因為當中有球雪糕, 多左個細盒, 所以叫呢個甜品要加2蚊。 個"脆脆" 成pat野咁企唔到, 因為淋左, 呢d外賣menu有良心既就cancel佢唔好比人叫啦, 做飲食係要做d食得既野比客人食! 良心呢?另外叫左2個芝麻糊, 一攞上手。。暖既, 唔熱, 湯丸好水。 加成5蚊1粒湯丸, 比d誠意啦!

鮮芒脆脆金鏄
2022-03-10
10 分鐘 (外賣自取)
$60 (宵夜)