2021-10-29 92 瀏覽
裝修同環境都好,但食物質素差,叫咗個咖喱蝦,真係名副其實得咖喱同蝦一啲配菜都冇,蝦好乾,唔好食,蟹肉炒飯唔夠熱,叫咗杯薄荷青檸梳打,一啲青檸味好似飲緊梳打水,總括都係差,冇誠意
呢間店係綠金色為主,好靚,服務又好,菜式比較新穎有創意,有炸香蕉食🍌😍,btw門口位一定要打卡✨🤤:-1️⃣「慢煮鴨胸配香茅椰咖喱($138)」(🌶)咖喱偏辣但幾香濃,鴨胸可更嫩,鍾意佢配嘅薄餅夠香🫓(+$28)🙈~Slow-cook dust breast curry: quite spicy but tastes good, dust breast can be tenderer, served with roti.-2️⃣「泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕🍌($78)」小編鍾意炸香蕉!佢呢款外皮香口,內裏軟綿綿,奶茶雪糕夠濃,冷熱交融🔥🧊 ~Banana fritters with Thai milk tea icecream: perfect combo, the deep-fries banana is soft inside, served with thai milk tea icecream.👍🏻-3️⃣ 「泰式虎蝦炒意粉配溫泉蛋🍝($128)」(🌶)有大大隻虎蝦🦐,麵條有口感,充滿東陰公香味,溫泉蛋完美流心🥚~King prawn pad thai spaghetti with poac
1️⃣「慢煮鴨胸配香茅椰咖喱($138)」(🌶)
2️⃣「泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕🍌($78)」
3️⃣ 「泰式虎蝦炒意粉配溫泉蛋🍝($128)」(🌶)
有大大隻虎蝦🦐,麵條有口感,充滿東陰公香味,溫泉蛋完美流心🥚~King prawn pad thai spaghetti with poached egg: the spaghetti is al dente, rich in don yum taste, the poach egg is yolky. 👍🏻
4️⃣「松露野菌忌廉湯🍄($78)」
好香濃嘅野菌味,略帶松露香,如果配麵包應該不錯😋~Cream of truffle & wild mushroom soup : creamy and yum, intense mushroom taste. 👍🏻
泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕
松露野菌忌廉湯
泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕
松露野菌忌廉湯
觀塘「裕民坊 YM²」是時尚新地標,小編去完先知道原來觀塘變左咁多。呢間「東羅泰館」,無論裝修風格定提供食物都係以泰國曼谷東羅區為主題。首先,裝修方面,融入該區地道金屬風及悠閒寫意的感覺,設戶外用餐座位,門外特設東羅風情的貴妃藤椅和大葉植物天堂鳥,客人可坐在這裏拿着精緻特飲,絕對係一個打卡熱點位!餐廳內的牆邊掛金屬鳥籠配裕民坊藝術掛畫,加上深綠色磚牆,寫意氣氛也別具東羅風格。食物方面就麻煩將你隻眼仔想下移:-慢煮鴨胸配香茅椰咖喱💰138 7⃣咖喱大蝦、咖喱膏蟹、咖喱大蜆小編真係食唔少,但佢哋將咖哩居然搭配鴨胸仲要慢煮個隻,真係無諗過佢哋原來可以做好友,鴨肉吸收晒椰汁咖哩精華好味!-泰式香葉炒肉碎配炸蝦片 💰68 7⃣泰式香葉炒肉碎水準之上,搭配炸蝦片感覺新鮮,雖然無生菜清爽但俾左個脆口口感過佢。-泰式豬頸肉義大利麵 💰118 7⃣呢個真係可以堪稱Fusion,小編覺得有小小似豬頸肉Pad Thai但口感唔係軟身,相反比較有咬口因為義大利麵嘅存在,值得一試幾特別。-泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕💰788⃣小編真係大推呢個甜品俾大家,好味到離鬼晒譜!佢哋自家製作嘅奶茶雪糕已經濃郁到痴鬼左線!之後炸香蕉外

慢煮鴨胸配香茅椰咖喱💰138 7⃣

泰式香葉炒肉碎配炸蝦片 💰68 7⃣

泰式豬頸肉義大利麵 💰118 7⃣

泰式炸香蕉配自家奶茶雪糕💰788⃣
小編真係大推呢個甜品俾大家,好味到離鬼晒譜!佢哋自家製作嘅奶茶雪糕已經濃郁到痴鬼左線!之後炸香蕉外脆內軟!配bite size嘅雪糕真係頂唔緊
2021-10-27 68 瀏覽
裕民坊中心開咗唔少食肆,今日行行吓比呢間餐廳嘅裝修吸引咗就去咗食下午茶。因為佢嘅東羅風情TEA SET要預先訂位,我地walkin就揀咗其他下午茶餐。我揀咗呢個泰國船麵茶餐,首先佢嘅賣相相當吸引,味道都幾好食。船麵分量足夠,牛丸多汁彈牙,湯底味道偏甜,有好多類似炸豬皮咁樣嘅脆脆,夠味,好食!要加分嘅係佢呢會跟餐嘅咖啡,淨係個擺盤已經加晒分,十分適合打卡。本身對跟餐嘅咖啡冇乜期望,但質素都相當唔錯,淨係齋啡已經好好飲。杯奶仲有奶泡𠻹另外我哋仲嗌咗多款小食

另外我哋仲嗌咗多款小食
2021-10-22 146 瀏覽
位於觀塘全新地標「裕民坊 YM2」越開越多餐廳,鍾意食泰菜又鍾意打卡嘅呢間餐廳就啱晒你啦📸!餐廳裝修偏向金屬風嘅設計,帶點泰式悠閒異國風🌴,室外門口位置仲放置左藤椅打卡位,充滿泰式東羅風情感覺🏺最近仲新推出泰式下午茶Set,去影相食Tea都唔錯🫖!⇛ 🔸東羅酸辣柚子沙律 $78柚子沙律加入咗泰式酸辣汁味道夠清新🥗,喺一款偏辣嘅沙律不能忽視🌶辣度會慢慢沉出嚟🥵~⇛ 🔸東羅手作雞肉串燒 2串 $58雞肉串燒醃得都幾入味面頭再落咗沙嗲醬,味道無太大驚喜底部再放咗幾舊菠蘿🍍,份量偏細~⇛ 🔸泰式豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬 $78豬頸肉喺切成長條狀所以食落更爽彈,會較有口感🐖,帶有少少燶邊位配埋自家製芒果辣椒醬,甜甜辣辣更消膩🥭⇛ 🔸泰館虎蝦冬陰功意大利麵配溫泉蛋 $128虎蝦肉質新鮮而且先脫殼所以食得幾方便🦐,冬陰功crossover意大利麵融入左泰西Fusion感覺,醬汁味道唔太濃稠但攪拌埋溫泉蛋會更Creamy♨️!⇛ 🔸手作花香斑蘭藍蝶豆花茶 $42估唔到會咁大杯😳顏色鮮艷啱曬影打卡相,因為蝶豆花本身比較淡味所以加埋薰衣草糖水味道就啱啱好,飲落都幾Fresh🌿⇛ 🔸泰館特調雪條奶茶 $58賣

最近仲新推出泰式下午茶Set,去影相食Tea都唔錯🫖!

🔸東羅酸辣柚子沙律 $78

🔸東羅手作雞肉串燒 2串 $58

🔸泰式豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬 $78

🔸泰館虎蝦冬陰功意大利麵配溫泉蛋 $128

🔸手作花香斑蘭藍蝶豆花茶 $42

🔸泰館特調雪條奶茶 $58

賣相相當精緻同有創意,原條泰奶雪條底下仲有奶茶果凍要先加入奶攪拌最後先再倒上熱茶🫖等雪條慢慢溶化🧊甜度就啱啱好~
2021-10-22 126 瀏覽
早排同朋友去開觀塘裕民坊見有間新開嘅泰式餐廳就去咗食佢哋嘅鳥籠下午茶CP值超高 $248兩位 重包埋兩杯嘢飲講下Tea set嘅食物先甜點就包括馬卡龍(鐘意馬卡龍嘅朋友一定會好鐘意 因為佢有埋唔同口味,有朱古力 草莓 抹茶等等),芒果糯米飯就有少少硬 不過味道撘救 個椰奶同芒果配合埋味道不錯鹹點就有 鵝肝多士(呢個超好食最有記憶點,佢仲加咗黑松露醬非常濃郁好食)泰式炸蝦卷(入面有塊香料葉 層次即刻提升咗幾層好食好夾)迷你煙三文魚牛油果撻 手作炸蝦餅同泰式單骨雞翼就正常發揮 都不錯至於飲品可以選泰式咖啡/花茶 我個人就偏好 花茶清甜解膩

CP值超高 $248兩位 重包埋兩杯嘢飲
講下Tea set嘅食物先
甜點就包括

至於飲品可以選泰式咖啡/花茶 我個人就偏好 花茶清甜解膩

今日和同事去觀塘裕民坊食下午茶,呢到人流唔算好多,裝修都幾新,不過個商場好多老人家係到涼冷氣⋯⋯上咗去三樓個平台花園,個到都有好幾間餐廳,今日就試咗呢間新開嘅東羅泰館,裝修好靚好吸引!我同另外兩個女同事一見到已經講要即刻入去打卡!東羅風情下午茶 HK$248鹹點:煙三文魚牛油果撻、泰式炸蝦卷、鵝肝多士、泰式單骨雞翼、炸蝦餅甜點:馬卡龍朱古力、芒果糯米飯鹹點嘅泰式層層下午茶都真係第一次食,個人覺得都唔錯!煙三文魚牛油果撻和鵝肝多士正正常常,我個人幾鐘意條泰式炸蝦卷,因為有炸蝦和臘腸,食落幾有趣!同埋塊炸蝦餅都幾彈牙好食!另外甜點嘅馬卡龍朱古力雖然唔係啲咩特別野,但我覺得好食。而芒果糯米飯個人覺得甜咗啲!東羅手作雞肉串燒(2串)HK$58都幾好食!佢唔係入貨個種串燒,因為佢係用鐵針串嘅串燒,所以整出嚟熱辣辣都幾好食!另外下面有幾舊燒菠蘿,甜甜的!脆皮豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬 HK$78算係我最鐘意食嘅泰式小食,不過佢有別於傳統嘅一片片豬頸肉,而係一條條,食落口原來仲好食!因為彈牙好多,同埋更能夠鎖住肉汁,另外我幾鐘意食佢個自家製芒果辣椒醬,酸酸甜甜會令人係咁食!泰式奶茶冬陰功黑咖啡Over
東羅風情下午茶 HK$248
甜點:馬卡龍朱古力、芒果糯米飯
東羅手作雞肉串燒
東羅手作雞肉串燒(2串)HK$58
脆皮豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬
脆皮豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬 HK$78

冬陰功黑咖啡

Overall嚟講呢個餐廳裝修真係100分,下午茶Tea Set好打卡而且價錢好抵,另外小食都唔錯,價錢合理!已經約咗朋友會再嚟試下晚餐!
2021-10-14
東羅手作雞肉串燒
脆皮豬頸肉伴自家製芒果辣椒醬
2021-10-21 112 瀏覽
鋪頭唔算好大,但坐得舒服嘅,食品種類唔係好多,但我覺得偏貴😛,尤其係飲品,飲品就麻麻地,過酸,椰汁沙冰最好味,另外我覺得船麵係最好食,另外,咖喱配薄餅都唔錯,其實意粉味道系可以,但麵條就硬左d,服務都幾好,見有三個女人已經坐低左,後尾見出面原來可以坐,要求轉位,侍應都好樂意,算系咁啦⋯⋯環境幾好,舒適,傾計吹水都唔錯,去打下卡都幾好吖🥰
2021-10-19 73 瀏覽
通羅(Thong Lor)有曼谷小東京之稱, 除了有很多和式風格的商場和食肆外, 也有不少走文青風格的商店, 這家在觀塘新商場的泰式食肆以通羅為名, 裝修也是走文青風格, 以木和墨綠色的瓷磚作主調, 不太傳統的泰國風情, 可以想像到它的泰國菜菜式也不會正宗到那裡.午市餐湯和主食大約一百元左右, 在這新商場的定價來說不算特別吸引, 頭盤的蕃茄凍湯有點眼高手低, 想將西班牙的著名湯品加上辣椒, 就變成泰西Fusion, 但味道上當然變得奇怪. 至於主食之一的蘆筍蟹肉炒飯, 味道正常, 炒飯也炒得乾身, 只是蟹肉份量雖多但是味不太明顯. 另一道主菜選項問題較大, 牛肉肉質偏韌, 河粉質感有點糊化也不是重點, 最重要是湯的味道如蔗糖般甜, 沒有傳統的濃重鹹香, 不知是否為營造出Fusion的風格而這樣做, 但這不是我的茶.額外追加的小菜, 如炸豬頸肉和炸雞翼, 火喉和味道正常得多, 外脆內軟, 依然有肉汁, 而且香辛味也有, 附上的醬料如泰式芒果醬和乳酪醬就比較奇怪, 還是那一句, 如飛驚為天人, 不要為做而做, 做的傳統一點也不會介意.

2021-10-17 1036 瀏覽
👧🏻👧🏻泰館休閒Tea set $248 for 2 ppl (7.4/10)🌴鹹點:🥑迷你煙三文魚牛油果撻🍞鵝肝多士🍤泰式炸蝦卷🦐手作炸蝦餅🐔泰式單骨雞翼鹹點整體味道不錯~-鵝肝多士食落有黑松露香再夾埋好香嘅鵝肝食,超滿足而且size啱啱好👅 。-炸蝦卷除左包左蝦,仲包左芹菜同類似臘腸,感覺依個組合好神奇,但未去到好夾👀。-三文魚牛油果撻係冇死嘅組合😗~但三文魚偏鹹咗少少,蓋過晒其他味。-雞翼同蝦餅都正常發揮。🌴甜點:🍫馬卡龍迷你朱古力🥭迷你芒果糯米飯-馬卡龍同朱古力有咖啡、抹茶、紅莓味…都係一如既往馬卡龍,食落好甜的,沒有特別驚喜🪴。-芒果糯米飯嘅椰汁唔會死甜,感覺好似加咗少少乳酪,有酸酸甜甜嘅味道✨✨~飲品:🥭芒果青檸薄荷特飲 🍹泰式奶茶(少甜)🌿薄荷特飲唔會好甜,好fresh帶芒果香,青檸味唔算好重,如果酸啲同多啲薄荷會更好更fresh~🤸🏾‍♀️泰式奶茶嘅調味恰到好處,奶味同茶味都好均勻,而且唔會好甜。———Tea menu:🍞香草蒜蓉焗麵包配青咖喱 $48 (8.2/10)兩塊超脆麵包鋪滿了蒜蓉😗就咁食辣辣地有陣冬蔭公嘅味~點埋辣辣地好香口青咖喱汁,好惹味好香口~~推薦✨🐖下

🌴鹹點:
🥑迷你煙三文魚牛油果撻
🍞鵝肝多士
🍤泰式炸蝦卷
🦐手作炸蝦餅
🐔泰式單骨雞翼

鹹點整體味道不錯~
-雞翼同蝦餅都正常發揮。

🌴甜點:
🍫馬卡龍迷你朱古力
🥭迷你芒果糯米飯

飲品:
🥭芒果青檸薄荷特飲
🍹泰式奶茶(少甜)

———
Tea menu:

🍞香草蒜蓉焗麵包配青咖喱 $48 (8.2/10)

🐖下午茶手切豬腩片豬肉丸船粉 $58(7.7/10)
店員話湯底用左佢地特別嘅香料,飲落會偏清甜。船粉質地唔會過淋微彈牙~豬腩片就真係比較係成舊肥膏~整體味道甜甜地都唔錯。

🌿有outdoor 位置~
🌿下午茶時段:14:30-17:30
🌿pet fdly
  • 香草蒜蓉焗麵包配青咖喱
東羅泰館餐廳以金屬風再配襯深綠色的磚牆,另外戶外位置氣氛休閒,現在秋意正濃,正好約齊一班閨密,一同打卡泰國的悠閒寫意!😋🌱餐廳主打特色泰菜,但今日先向大家介紹將泰菜元素完美融合西式下午茶的⋯⋯#東羅風情下午茶 HK$248 以金屬風鳥籠盛載不同的咸點、甜點,岩晒和閨密一同打卡📸⋯⋯特色鹹點包括一口香煎鵝肝多士、東羅泰式炸蝦卷等,再以泰式芒果糯米飯、馬卡龍迷你巧克力滿足另一個胃,加上泰式咖啡及花茶的配襯☕,令整個下午茶變得美滿!😋

#東羅風情下午茶 HK$248
東羅風情下午茶
以金屬風鳥籠盛載不同的咸點、甜點,岩晒和閨密一同打卡📸⋯⋯
2021-10-04
2021-10-07 375 瀏覽
🍭裕民坊YM2呢個商場最近新開咗好多餐廳,而呢間東羅泰館睇落去裝修好靚,同以往印像中的泰菜館好唔同,咁就試下佢嘅lunch先香葉辣炒肉碎蛋飯,味道還可以,但肥猪肉都幾多,同埋唔夠鑊氣泰式沙律,沙律菜好新鮮,醬汁好開胃泰式季節限定花茶,好好飲,好清新,唔會太甜,成餐最好飲係呢杯野飲呢間餐廳環境真係唔錯,但個飯一般吧,唔抵食,lunch都要加一
香葉辣炒肉碎蛋飯,味道還可以,但肥猪肉都幾多,同埋唔夠鑊氣

泰式沙律,沙律菜好新鮮,醬汁好開胃

2021-10-07 307 瀏覽
呢間喺新裕民坊商場平台既泰國菜館,無論環境及菜式,都看得出很花心思,首先門口有個打卡位,可以兩個人坐喺椅上打卡,滿足一下旅行慾望,堂食可以選擇坐入歺廳嘆冷氣,又或者坐喺外面吹吹風。食物方面,每道菜都好像藝術品一樣,忍唔住要相機食先,味道唔錯而且有創意👍我最喜愛甜品,炸香蕉,脆脆的 又不油膩配搭雪糕一齊食,實在太好味😋😋
2021-10-06 293 瀏覽
諗住貪佢環境OK所以過咗去食飯,但係嘢食嘅質素真係非常之差,我哋四個人去食,叫咗四個餐都唔得,叫咗個冬陰功湯河,啲河粉煮到就嚟爛,冬陰功湯完全唔得,結果成碗嘢好似煮米糊,所謂海鮮冬陰功河粉,得兩隻蝦同兩隻青口,連埋加一,埋單$106,另外我朋友嗰碗河粉煮得太硬。前菜”粟米湯”亦都好難飲,酸酸辣辣好似飲緊酸辣湯,但係一啲都唔好味,唔明好地地搞乜鬼Fusion,正正常常賣泰國或者馬來西亞嘢食好過啦,搞到啲嘢食九唔搭八
2021-09-27 374 瀏覽
環境唔錯,坐得舒服,服務態度正常。今日同同事一齊去食lunch ,接近一點都只係7.8成滿座。Lunch set 選擇唔多,配沙律或餐湯,2款都無特別,主食叫咗牛同豬既船粉,仲有冬蔭功意大利麵。 冬蔭功意大利麵 - 份量較細,味道正常。牛同豬既船粉 - 真係唔掂,個湯既顏色好淡,已經估到唔夠味,點知仲要好甜,好似糖水咁,所以啲粉面已經係甜既,成件事好唔開胃,啲肉都無特別。以呢個價位黎講,真係唔抵食,係觀塘可以有好多選擇。
環境唔錯,坐得舒服,服務態度正常。

冬蔭功意大利麵 - 份量較細,味道正常。

以呢個價位黎講,真係唔抵食,係觀塘可以有好多選擇。
2021-09-27