2019-11-06 478 瀏覽
如幾日朋友share左東海個大閘蟹個menu黎, 屋企人話想試下, 咁就出發去試食。我地叫左個4人餐, 先黎左2個小碟菜: 百味豆腐同乾煸四季豆再來燉雞湯 - 超級咸,要加水先飲到接住係蟹粉小籠包好好食,個湯汁好正輪到主角出場- 大閘蟹,一共有2隻,佢會睇你食到咁相下,先出第二隻。我地都覺得第2隻好食一點,原因是夠熱,第1隻係溫熱,感覺比較差。食完2隻,之後來的都沒位置食啦, 但呢個蟹粉蒜蓉包個蟹粉好味,撈左落個烏冬到一齊食,個味超正! 之後仲有一兩碟菜,都冇食,直接叫佢打包,所以沒影! 4人餐每人多4蚊,除非你好肚餓或者都預左打包,唔係我建議食返$368,多一粒小籠包,蒜蓉包個蟹粉又正。

我地叫左個4人餐, 先黎左2個小碟菜: 百味豆腐
同乾煸四季豆
百味豆腐
乾煸四季豆

再來燉雞湯 - 超級咸,要加水先飲到

蟹粉小籠包
接住係蟹粉小籠包
好好食,個湯汁好正
之後仲有一兩碟菜,都冇食,直接叫佢打包,所以沒影!

2019-10-30
百味豆腐
蟹粉小籠包
2019-11-05 1316 瀏覽
往年十二月頭睇到openrice嘅好評初嚟試食,非常滿意所以今年比較留意,睇到第一篇有關食評之後便book檯再嚟過。不過今年稍有唔同,酒樓設有四人套餐包茶芥只收加一。最先上檯嘅炖湯好好味。依味菜膽就但略嫌花膠嘅質素麻麻脆豆腐水準一般炒角豆比較偏辣,但係味道唔錯蟹粉小籠包上檯熱烘烘主角係幫忙分好每人一碟,當見你食完之後便問准再上第二隻每隻約有五兩多重量,問過係全部採用蟹公嘅。全圍檯13人,問過大家平均嘅質素都唔錯大家舊年一致叫好嘅就係依個蒜蓉包,但感覺今年水準無往年咁好。上檯時凍咗啲,蟹味亦出唔到。一個四人餐有半隻雞人,13就有三碟。估不到有驚喜,皮非常脆而肉滑雞味濃,絕非冰鮮貨色結果打包咗兩盒帶走酸辣烏冬味道一般。反而最後嘅薑汁湯圓,薑味好濃好好味四人套餐$1488,OK喇
往年十二月頭睇到openrice嘅好評初嚟試食,非常滿意

最先上檯嘅炖湯好好味。

依味菜膽就但略嫌花膠嘅質素麻麻

脆豆腐水準一般

炒角豆比較偏辣,但係味道唔錯

蟹粉小籠包上檯熱烘烘

主角係幫忙分好每人一碟,當見你食完之後便問准再上第二隻

雞味濃,絕非冰鮮貨色
結果打包咗兩盒帶走

酸辣烏冬味道一般。

反而最後嘅薑汁湯圓,薑味好濃好好味

四人套餐$1488,OK喇

2019-11-03
秋風起🍂即刻心癢癢口痕痕,諗起要食大閘蟹🦀見到東海有一個大閘蟹套餐,二人同行每人都係三百幾蚊,梗係唔會錯過啦餐廳安排非常之妥當,一坐低就已經準備好醋同磨好晒嘅薑,仲有大大隻碟印晒成個大閘蟹嘜頭上去,連特製嘅食蟹鉸剪都有配備,實屬體貼頭盤有蟹粉小籠包,真材實料,勁多蟹粉。接住泥就有煲雞螺頭湯,湯味濃,好好味,飲完成個人暖晒。跟住重頭戲泥勒每人兩隻大閘蟹!!本身嚟咗一碟兩隻,每人食完一隻之後,再泥多碟確保隻隻蟹一拎上手都係熱嘅!食得好high!個size都有一隻拳頭咁大,唔係話好多膏,但係食落真係好正跟住就有蟹粉蒜蓉包,蒜蓉法包外脆內軟,加埋好厚嘅蟹粉,食落去真係返尋味食到呢度,已經非常之飽,美食仲陸續有來。仲有健康嘅淮山浸時蔬,同煙韌嘅手打烏冬,兩碟味道都唔錯最後食咗咁多涼野,梗係要飲返個薑汁湯圓平衡下。薑汁非常之濃郁,熱辣辣🔥㷫烚烚🔥芝麻湯圓亦都好味😀最後埋單,兩個人加埋茶芥同服務費$900都唔使,就食到咁多野。過晒口癮食大閘蟹,非常滿意,值得推介!

跟住重頭戲泥勒

2019-10-23
  • 大閘蟹套餐
2019-10-07 734 瀏覽
今日又同貓生放假,喺青衣城睇戲,有d舖頭都冇開,又唔知食乜,就歎返個悠閑下午茶啦假日嘅下午茶滿曬座,好彩好多枱等十分鐘倒有位.假日茶位$13小點$22 中點$30 大點$34 頂點$40可能假日關係,都等咗二十分鐘左右先嚟第一碟點心沙嗲金錢肚-金錢肚夠淋,好入味晶瑩鮮蝦餃-正常,值得一讚蝦飯冇黑色腸甜酸炸雲吞-炸得啱啱好,好鬆脆香煎芋絲餅-雖然樣子麻麻,但幾好味,入面有d臘肉蝦米,煎得香香茜牛肉腸粉-腸粉太厚,中肉太少
今日又同貓生放假,
喺青衣城睇戲,
有d舖頭都冇開,又唔知食乜,
就歎返個悠閑下午茶啦

假日嘅下午茶滿曬座,
好彩好多枱等十分鐘倒有位.

假日茶位$13
小點$22 中點$30 大點$34 頂點$40

可能假日關係,
都等咗二十分鐘左右先嚟第一碟點心
蝦餃/金錢肚

沙嗲金錢肚-金錢肚夠淋,好入味

晶瑩鮮蝦餃-正常,值得一讚蝦飯冇黑色腸
甜酸炸雲吞

甜酸炸雲吞-炸得啱啱好,好鬆脆

香煎芋𢇁餅

香茜牛肉腸粉

香茜牛肉腸粉-腸粉太厚,中肉太少
蝦餃/金錢肚
甜酸炸雲吞
香煎芋𢇁餅
2019-04-26 2157 瀏覽
今日父親大人擺大壽,搵左間靚靚酒樓,裝修白色為主,廁所都好乾淨。呢排有折都好抵,大家食之前要問清楚有冇優惠。乳豬好味,半肥瘦,唔錯,係皮唔算好脆。蜜豆冇筋,唔錯,蝦都好入味。黑醋骨超級推薦,半肥瘦好香好脆。龍蝦係食到lam Lam 脷,蝦肉好爽。魚麻麻,少少老。竹笙好襯個湯,但唔多覺有燕窩🤣鮑魚真係麻麻,好韌,菜ok唔會太老,冬菇正常脆皮雞好肥!同冇乜味道。我個人覺得炒飯還好,但家人話好難食,話佢甜椰椰🤣 但人地係鰻魚汁所以先甜姐,ok啦紅棗糕好煙韌,唔錯唔錯,都幾香唔會太甜。喳咋又係我覺得ok家人話唔好食😂 正常囉!大家可試下。

呢排有折都好抵,大家食之前要問清楚有冇優惠。

鴻運乳豬全體

乳豬好味,半肥瘦,唔錯,係皮唔算好脆。

XO醬蜜豆炒蝦仁

蜜豆冇筋,唔錯,蝦都好入味。

黑醋骨伴沙律菜

黑醋骨超級推薦,半肥瘦好香好脆。

蒜蓉蒸龍蝦

龍蝦係食到lam Lam 脷,蝦肉好爽。

清蒸沙巴龍躉

魚麻麻,少少老。

蟹肉竹笙燕窩羮

竹笙好襯個湯,但唔多覺有燕窩🤣

蠔皇原隻鮑魚伴花菇

鮑魚真係麻麻,好韌,菜ok唔會太老,冬菇正常

醬油脆皮雞

脆皮雞好肥!同冇乜味道。

福如東海炒飯

千層紅棗糕

紅棗糕好煙韌,唔錯唔錯,都幾香唔會太甜。

馬來喳咋

喳咋又係我覺得ok家人話唔好食😂 正常囉!大家可試下。

鴻運乳豬全體
蟹肉竹笙燕窩羮
蠔皇原隻鮑魚伴花菇
千層紅棗糕
2019-04-19 1628 瀏覽
這兩個星期工作忙到暈!但長輩的生日飯不能不出席!星期四的晚上去了青衣城的東海薈,應該是東海集團吧!因為是工作天,大家翌日可能都要上班,親友之間客氣問候一番之後,很快就上菜了!個人對一般的集團壽宴套餐沒有太大期望!先來乳豬全體🐷,大家都忙著舉杯,忘記拍照,乳豬件不錯,不太肥!再來XO 醬蜜豆炒蝦仁🍤,蝦仁新鮮,口感爽,滿意!然後黑醋骨,味道很 balanced, 真心不錯!蒜蓉蒸龍蝦,及格,沒有什麼特別!蟹肉燕窩羹,這個比較行貨!再上清蒸龍躉🐟,這個是這晚最最最滿意的一到菜,龍躉非常新鮮、火候恰到好處,一點點超薄魚肉粘著魚骨、醬油不咸,帶出魚的鮮味, 太棒了!鮑魚花菇和脆皮雞🐔也不錯!福如東海炒飯不油膩, 已經很飽,吃了一小碗!甜品控等待的甜品來了!包括紅栆糕、馬來喳喳、和原個蛋黃壽包!酒樓一般的壽宴都是紅豆沙,所以這個馬來喳喳有驚喜, 而且甜度剛好,贊👍壽包一上桌,座上位位歡呼, 到吃的時候更個個大叫:好靚呀!好多油呀。。。哈哈😄很開心滿意的一頓壽宴,據主人家說完全不貴!

個人對一般的集團壽宴套餐沒有太大期望!

再來XO 醬蜜豆炒蝦仁🍤,蝦仁新鮮,口感爽,滿意!
然後黑醋骨,味道很 balanced, 真心不錯!
蒜蓉蒸龍蝦,及格,沒有什麼特別!
蟹肉燕窩羹,這個比較行貨!

鮑魚花菇和脆皮雞🐔也不錯!
福如東海炒飯不油膩, 已經很飽,吃了一小碗!

很開心滿意的一頓壽宴,據主人家說完全不貴!

2019-04-11
慶祝紀念
生日
2019-04-03 1181 瀏覽
為咗慶祝爺爺生日,我地一家大細同親戚們預約咗係東海薈食飯。通常避免麻煩,我地都會叫套餐。首先上嘅菜係乳豬。乳豬頗脆,稍嫌脂肪有啲多同油膩。花枝炒蝦仁魷魚唔算太韌,蝦仁尚算彈牙。炸蟹鉗本身好期待呢款,因為我好鍾意食煎炸野。得食落就覺得佢得個樣,雖然酥脆,但唔香口。蟹肉都無juicy的感覺,同以往食到嘅炸蟹鉗差好遠。蟹肉翅呢款清清淡淡,唔太食到蟹肉嘅感覺,但都算尚可。蔥油蒸杉虎斑啲魚都算滑,略嫌鹹咗少少。蠔油鮑魚伴花菇鮑魚唔知係咪吸收咗過多蠔油味,食落竟然會有陣羊騷味,連我親戚都有同感。反而花菇味道係唔錯,夠大舊。炸子雞香口但有啲過鹹。長壽伊麵伊麵唔太入味,醬汁係足夠,但味道欠奉。壽桃包壽桃包除咗有大量蓮蓉,仲有完整鹹蛋黃係包嘅中間,一路食到近鹹蛋黃嘅位仲會有熱油湧出。呢個包的確好足料,賣相都幾好。但我個人覺得加鹹蛋黃實在太heavy,自己都係鍾意食只有蓮蓉嘅壽桃包。雪耳萬壽果個人覺得呢款糖水都幾清甜,可惜自己對雪耳同木瓜都無興趣,所以飲完糖水就將啲料比媽媽處理了haha。
為咗慶祝爺爺生日,我地一家大細同親戚們預約咗係東海薈食飯。
通常避免麻煩,我地都會叫套餐。

首先上嘅菜係乳豬。
乳豬頗脆,稍嫌脂肪有啲多同油膩。

花枝炒蝦仁
魷魚唔算太韌,蝦仁尚算彈牙。

炸蟹鉗
本身好期待呢款,因為我好鍾意食煎炸野。
得食落就覺得佢得個樣,雖然酥脆,但唔香口。
蟹肉都無juicy的感覺,同以往食到嘅炸蟹鉗差好遠。

蟹肉翅
呢款清清淡淡,唔太食到蟹肉嘅感覺,但都算尚可。

蔥油蒸杉虎斑
啲魚都算滑,略嫌鹹咗少少。

蠔油鮑魚伴花菇
鮑魚唔知係咪吸收咗過多蠔油味,
食落竟然會有陣羊騷味,連我親戚都有同感。
反而花菇味道係唔錯,夠大舊。

炸子雞
香口但有啲過鹹。

長壽伊麵
伊麵唔太入味,醬汁係足夠,但味道欠奉。

壽桃包
呢個包的確好足料,賣相都幾好。

雪耳萬壽果
個人覺得呢款糖水都幾清甜,可惜自己對雪耳同木瓜都無興趣,
所以飲完糖水就將啲料比媽媽處理了haha。
題外話/補充資料: 店員都肯幫忙影相,服務係不錯。
2018-11-22
我地好多時都會去青衣城食 lunch, 我們對中菜都係一般,都加少去。今日去東海薈飲茶,估唔到水準出乎意料之外首先燒腩仔,外皮十分鬆脆,裡邊可以明顯分出三層脂肪, 燒肉及脆脆外皮, 入口十分多肉汁。水晶蝦餃, 外皮晶瑩通透, 裡邊仲有些蔬菜,十分爽口。 蝦肉亦十分彈牙,爽口之餘,口感豐富。煎羅白, 香口之餘, 材料亦十足。最後點了乾炒牛河, 牛肉係泡過油的, 而且份量十足, 牛肉很厚身,河粉炒得乾身絕不油,無論外觀及味道都好夠水準。

煎羅白, 香口之餘, 材料亦十足。

2019-02-16 1060 瀏覽
新年同家人吃好d,見東海薈個門面好靚下,有啲歐陸feel, 又新裝修,所以㨂呢間試下。入到去又感覺無面口咁grand。新年只好叫餐。上菜超快,一次上幾個餸,但如果餸熱d更好。不太覺有味精,味道不太濃,略嫌有點淡,但每碟份量都算大。套餐有乳豬,炸蝦,雞,炒飯,魚,黑松露蝦,瑤柱西蘭花,有跟糖水。個人覺得黑松露蝦最好吃,蝦很鮮和爽口,炒飯真是超大碟,食餐的朋友記住不要叫咁多白飯先!服務員很足夠,服務好。
入到去又感覺無面口咁grand。
新年只好叫餐。
上菜超快,一次上幾個餸,但如果餸熱d更好。
不太覺有味精,味道不太濃,略嫌有點淡,但每碟份量都算大。
服務員很足夠,服務好。
2019-01-03 968 瀏覽
臨近六點食飯時間,一家人仲系青衣城行緊街。各人錢包血已盡,個胃都空蕩蕩,心想不如系附近食個便飯。一行人經過東海薈,門面光猛企理,就決定呢間啦。場內客人不多,我地被安排系一張窗邊既大枱,窗外天色漸暗,對岸燈火闌珊,雖然對面海既墳場一片寂寞荒涼,不過亦頗為對映冬日氛圍。我地點左四餸一湯。菜量唔少而且用料新鮮。特別一提系豆豉蒸帶子豆腐,帶子新鮮大只,處理得宜雪藏味亦唔明顯。而另一道者者唐生菜煲都頗有驚喜,蝦醬帶出菜既鮮味,熱辣辣既煲仔正合冬天。 整體食物中上,服務談不上殷勤卻爽快,系一間唔錯既酒樓。
整體食物中上,服務談不上殷勤卻爽快,系一間唔錯既酒樓

2019-01-03
  • 豆豉蒸帶子豆腐
2018-12-30 861 瀏覽
青衣城本來已經無乜酒樓,我地既選擇已經好少,而改裝前的東海還不錯,行中級路線,我同家人經常來,尤其到大閘蟹季節,更加係一定來,之後裝修後改名,地方細左,裝修變得西式化左,但座位更加迫,比街市大排擋更迫,基本上就係背貼背坐,但佢地既價錢一直都唔太平,但編排就比大排擋更差,而服務就更加差,差不多無服務可言,食物來到又無公筷,問職員攞,等到食完我地都未等到公筷,非常恐怖的事仲有,來到坐位,張椅有一大灘紅色液體係坐位上,完全無人理會,而未裝修前個洗手間還算乾淨,無臭味,但今日去洗手間,門口已經有臭味,非常失望今日我地食左煲仔飯,燒賣,腸粉,魚翅雲吞,叉燒酥,燒腩仔,食物整體都算可以,只係燒腩仔肉有小小紅,腸粉沒有彈性好粉,其他都算不太差食完今次應該都無下次了

食完今次應該都無下次了
2018-12-30
45 分鐘 (堂食)
2018-12-05 982 瀏覽
由佢裝修咗改埋名之後, 今次係我第一次嚟呢度飲茶,入到去覺得冷氣唔係好夠, 坐的位置都幾舒服,但係感覺唔夠開揚。星期六11:30後就係正價茶。椒鹽九肚魚,覺得佢比較多粉漿,九肚魚的份量比較少, 冇乜椒鹽味, 要靠點喼汁先會覺得有味。叉燒包,三個裏面其中一個冇乜叉燒餡,只係有啲叉燒醬。 食佢要睇你夠唔夠好彩喇!鹹水角,炸得唔錯,餡料都幾足。鳳爪排骨煲仔飯,阿媽成日話點解人哋個煲係黑色,我哋嗰煲係呢種煲仔的煲呢? 由於係第一次係呢度食煲仔飯, 會唔會係冇曬黑色的煲呢?還是係根本煲仔飯就係用呢一隻煲?排骨鳳爪份量都幾多,味道較淡不過飯就比較爛,唔夠乾身,個煲的邊有少許的飯焦,但係就唔覺得有煲仔飯的飯香。香芒忌廉甜筒, 買相幾特別,不過個酥皮的味道有啲怪,入面的忌廉芒果士多啤梨都幾新鮮。不過順帶一提,杯碟茶壺有漬同埋油, 枱上冇擺放筷子的架,亦都冇牙籤供應。

星期六11:30後就係正價茶。

鹹水角,炸得唔錯,餡料都幾足。

午餐
2018-12-03 701 瀏覽
年尾飲宴特別多,提起揀地方都會頭痕好彩有人提議話想食大閘蟹,咁就即管上Openrice睇睇有無可以唸唸嘅見到有一篇介始都幾中肯又吸引,所以既管試試訂位。可能年尾婚宴特別多,連續打咗幾次電話想訂北京道1號&K11嘅01/12&02/12都回覆話俾人包咗場;焗住轉戰青衣場依間試佢哋集團嘅蟹宴。個個都話target係食蟹,所以無叫一圍。叫咗12個散餐$398/1人再加小食(豬腳仔+鹵水拼盤)豬腳仔非常軟滑可口,醬汁調較啱味好快就被KO咗蟹粉小籠包每人兩隻,皮薄汁多主打嘅蟹分開兩輪上檯,每人一碟一隻。經理話全部會係蟹公,因為客人比較喜歡肢解後見到蟹膏唔少,好creamy螺頭老火湯好入味,用料足蒜蓉包算係驚喜,兩碟醬料非常搶手。同檯話基本上唔落醬料已經烘得好好味,加埋蟹醬更勝一籌之後有上湯准山浸時蔬清吓胃口。臘味糯米飯好好味,有人食到三四碗。有非常濃厚嘅膶腸味,炒得好乾身食到薑汁湯丸已經飽晒,但有飯友覺得咁細粒嘅湯丸若果俾六粒就更好嘞計劃緊再嚟食過
年尾飲宴特別多,提起揀地方都會頭痕

豬腳仔非常軟滑可口,醬汁調較啱味
好快就被KO咗

蟹粉小籠包每人兩隻,皮薄汁多

肢解後見到蟹膏唔少,好creamy

螺頭老火湯好入味,用料足

之後有上湯准山浸時蔬清吓胃口。

計劃緊再嚟食過
2018-12-02
2018-11-09 616 瀏覽
今日放假0黎青衣城嘅東海薈度嘆個早茶,晨早流流緊係開壺鐵觀音,叫返個鳳爪排骨飯食下先啦,。啲排骨畀好多, 我最鍾意嘅就係個飯嘅甜豉油!熱辣辣咁上個蒸飯, 仲要蒸到啱啱好,令我驚喜嘅, 係環境舒適咗同食物 比起以前嘅東海真係進步不少。
2018-11-06
10 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
  • 鳳爪排骨蒸飯
2018-11-04 671 瀏覽
東海薈是青衣城有海景嘅酒樓,消費算大衆化,繁忙時間需要等位排長龍,今日11點左右竟然可以直接入座仲安排到近窗邊位置,但就比較曬,無所謂,同陽光玩下遊戲都唔錯吖睇住海景嘆番一盅兩件,都係香港人至愛,呢個芝麻煎堆仔,熱辣辣,入口酥軟香甜,芝麻香味四溢,餡料甜度適中,正愛吃蝦餃的我當然要試下佢地嘅出品,要知道酒樓點心掂唔掂,最好就叫蝦餃,皮要薄,海蝦要爽口彈牙,呢度都算満足到以上要求另外的類似炸兩的腸粉,裏面脆卜卜,食得好過癮其他點心全部都在水準之上,不錯不錯

另外的類似炸兩的腸粉,裏面脆卜卜,食得好過癮
其他點心全部都在水準之上,不錯不錯