聽聞東南加食海南雞飯比較好?但今次入去就見到午餐餐牌。無咩特別岩食,感覺都系似茶餐廳餐牌,不過裝修環境好D咁。就簡單叫左個雞扒飯。雖然系貴左D,55至59蚊就黎60。。。但都講返句公道話,雞扒幾好食!成件雞扒上碟,煎得幾香脆,脂肪少,成件食得落肚,軟熟易咬彈牙香脆,唔使咬返d肥岀黎!不過個汁唔系想像中既香草汁,有d似茄汁(咁岩我麻麻地茄汁-.-),飯就冧左d,唔系一粒粒爽口-.-飯冧左我就覺得麻麻啦。奶茶奶偏重,食完成餐飯。。覺得自己經歷完脆冧Cream,成個人Cream住咁岀去埋單咁可能鐘意奶味重d既人會岩食D LA(補多句,有湯有餐包五十幾蚊又算OK既,中西湯一定系中湯好)總括黎講,得塊雞扒最正。

芝士咖哩南瓜魚柳飯

雖然系貴左D,55至59蚊就黎60。。。
但都講返句公道話,雞扒幾好食!
,唔使咬返d肥岀黎!

香草汁雞扒飯

咁可能鐘意奶味重d既人會岩食D LA
(補多句,有湯有餐包五十幾蚊又算OK既,中西湯一定系中湯好

總括黎講,得塊雞扒最正
2018-12-28
香草汁雞扒飯
2018-12-09 235 瀏覽
這兒前身是椰林閣,盼望有小小進步,今日初次來點了3個午餐:羅宋湯冇味道,水汪汪餐包尚可,最正的是塊牛油黑椒牛柳飯,兩塊紙咁薄的「梅」牛扒叫牛柳,簡直呃人,好很難食焗芝士火腿雞扒飯,雞扒好似BB手掌咁大,芝士不覺有,只是茄汁,一樣係好難食香茅豬扒喇沙油麵(湯底不熱,豬扒都係紙咁薄,連內裡的豆卜也是凍的),完全唔掂凍檸茶及凍奶茶,茶「劫」,好難頂服務一般我們三個食完都肚痛,要立即找廁所以後就算唔洗錢,也咪搞
這兒前身是椰林閣,盼望有小小進步,今日初次來點了3個午餐:

羅宋湯冇味道,水汪汪

餐包尚可,最正的是塊牛油

凍檸茶及凍奶茶,茶「劫」,好難頂

服務一般

我們三個食完都肚痛,要立即找廁所

以後就算唔洗錢,也咪搞
2018-12-08
2018-09-10 349 瀏覽
今日行經popwalk見到有間餐廳,諗住去試一試,見價錢又唔太貴就入左去。 見環境同店員服務都還好諗住應該ok, 於是就叫左個涼瓜菜脯煎蛋同啫啫栗子雞煲, 上枱見賣相都唔多吸引, 食落就真係勁囉。首先涼瓜菜脯煎蛋,勁多油,又冇乜菜脯同涼瓜,食一啖已經成口油,然後啲鹽又落得唔均勻,有啲勁喊有啲冇味,完全唔掂!然後個栗子雞煲,今次賣相算可以接受,但味道又係唔得,栗子有啲硬,啲雞件係炸熟先再煮,一咬又一堆油,味道又係偏咸!雖然成餐只食左百五蚊,但質素真係仲衰過連鎖快餐店,絕無下次。

涼瓜菜脯煎蛋

啫啫栗子雞煲

2018-09-10
2018-06-12 718 瀏覽
Popcorn 有不少新餐廳,筆者試了大部份。今晚終於諗起有間未食過的「東南加」。星期六的晚餐時段竟然不用等位,裡面更加大把位,心知不妙。 「東南加」是「椰林閣集團」旗下的東南亞菜館。傳統菜式柔合泰、越和西式3種煮法,既有原個菠蘿海鮮炒飯、海南雞飯、馬來咖喱牛腩熱鍋等等傳統菜式。餐牌上亦有不少Fusion菜式,如蜜汁燒菠蘿、冬陰公醬海鮮炒烏冬、特色喇沙鍋等。除了東南亞美食外,竟然有西式肉扒,價錢實惠,可以一試。可能生意麻麻,餐廳竟然加入中式小菜晚市套餐……有些跟環境格格不入,不倫不類。【馬來咖哩牛腩熱煱 $128】這個不是套餐,沒有餐飲、餐包、餐湯; 索價$128 當然有要求有期望。呈上的牛腩熱煱跟預期落差甚大,賣相跟大家樂大快活的差異不大。牛腩四邊齊整,效果似是燜熟或烚熟後加入咖哩汁煮成,就是茶餐廳/快餐店的做法。 索價$128的牛腩來說不對辦,筆者期待的是牛腩原條有生燜煮而成。牛腩僅得五小件,份量略小。肉質偏瘦頗,少了份甘香,口感粗嚡。咖哩質感較稀,香料不太濃烈; 咖哩味道温和,略嫌味道太淡。相比 【咖哩牛腩熱煱】,這個【香草燒春雞 $88】有餐飲、餐包、餐湯,抵食得多! 餐湯有羅

除了東南亞美食外,竟然有西式肉扒,價錢實惠,可以一試。

相比 【咖哩牛腩熱煱】,這個【香草燒春雞 $88】有餐飲、餐包、餐湯,抵食得多! 餐湯有羅宋湯及中湯選擇,揀選了是日的雪耳雞湯。湯料足,可是味道太咸而且太多油,大打折扣。

原隻燒春雞份量有睇頭,燒春雞下放滿薯條,一定飽肚!

雞脾位置肉質比較嫩滑外,其他部位肉質嚡口又乾身。只有一些海鹽,換上醬汁比較合適

薯條表面有層油,怪怪的又不健康。質感較淋,影響口感。

今晚最滿意就只有這個+$10跟餐的港式咸檸七。又有咸檸又有新鮮檸檬,非常香港口味。

原本是提供東南亞菜式的餐廳,不知道是否生意麻麻,最後要加入特價西餐及中餐,可惜食物質素差,變成不倫不類。
2018-06-02
2018-06-09 310 瀏覽
豬手完全唔熟,用鋸都食唔到,廚房都話冇問題,態度差劣,立刻放低錢走人,呢世都不會再來,唔怪得平時一個人都冇,今晚星期六只係佢有位,入去一試即奶嘢,再睇食評,原來好多人都是劣評
2018-06-09
2018-06-03 340 瀏覽
今天和家人來吃這間星馬菜的餐廳,裝修一般,環境似普通茶餐廳。下午茶選擇不算多,價錢便宜。喇沙湯香茅雞翼河粉:雞翼係炸,好油,又冇咩香茅味。喇沙湯有點辣,味道也真的唔太合我口味,只是覺得個湯好油又辣,很難吃。泰式炒金邊粉:一樣非常油,又少料,蝦得2隻到,味道似茶餐廳質素,很難吃,d粉索哂d油,成碟野油淋淋。下午茶時段來吃,埋單2個人吃才84元,包飲品,但食物質素太差,環境和服務態度也很一般,不會再來。

下午茶選擇不算多,價錢便宜。
喇沙湯香茅雞翼河粉

泰式炒金邊粉

2018-06-03
2018-05-19 261 瀏覽
2018年5月19日下午5:45左右到天晋汇的东南加吃了 焗鲜茄猪扒饭.个waitress 口黑面黑,问佢下午茶餐可不可以加钱加个菜,个女侍应黑口黑面话没。我再问可不可以单点一个菜,佢答「72元」。好offensive,我没有问价格,点解他不是答有,而係答72元。又没有解释有乜菜可以简。好像想用价钱打发我。个饭同大家乐一哥猪扒饭无分别。觉得这店只是以装修包装为东南亚餐,实际上是一般茶餐厅,服务也是普通茶餐厅的水平。
2018-05-09 213 瀏覽
兩個人點了半隻海南雞,一個油飯和一窩雜錦喇沙。上了海南雞,唔講我以為叫左白切雞,沒有應有嘅醬汁,沒有去骨,沒有雞味,翠X嘅海南雞好食過佢多多聲。油飯好普通,喇沙無味。價錢貴,一定不會再來!!
2018-05-09
2018-04-08 192 瀏覽
整體食物質素太鹹,部分餸菜上菜時是凍的。但最不滿意是服務員服務態度好差。樓面沒太多服務員不在話下,但是向客人發脾氣,這個完全不可接受,以後不會再光顧此餐廳,嚴重劣評!
整體食物質素太鹹,部分餸菜上菜時是凍的。

2018-04-08
2018-03-15 227 瀏覽
同朋友諗住試吓海南雞,誰知沒有海南雞應有的醬料同配菜,雞皮冇光澤又結著肥膏。炒粉 絲, 軟殼蟹 味道太鹹。員工服務態度似一般茶餐廳。 如果以這樣的價錢收費, 根本是不值得, 所以以後都唔會再來這間幫襯
2018-01-21 333 瀏覽
開左好耐既東南加,成日覺得晚餐好貴就冇食過,見早餐價錢幾合理於是黎試下選擇其實算多啦,麵餐就得個麵就少左d,其他份量都唔錯。入門口見到話免加一已經覺得幾抵,食到半路聽到話天晉住戶仲有九折,真係好抵,可以encore.
選擇其實算多啦,麵餐就得個麵就少左d,其他份量都唔錯。
2018-01-21
$35 (早餐)
2018-01-20 221 瀏覽
上次食過一次東南家覺得唔錯所以又去食啦今次叫返一樣嘅餸 海南雞飯同埋牛扒意粉個牛扒意粉啲牛扒洗咗三份一 啲意粉又煮得泰林 水準差左好多好多失望 海南雞飯就保持到水準 啲雞好滑 醬汁好味 飯都唔錯 今次加左20幾蚊叫多個甜品椰汁糕味都OK啦幫襯開比多20幾蚊好過出街食嘅午餐包湯主食飲品 大約$70左右 印象中好似冇加一 侍應唔算太忙冇出現過錯單嘅情況 服務態度ok 價錢雖然都算抵食 但係經過今次之後下次會試吓其他餐廳暫時唔會返嚟幫襯
上次食過一次東南家覺得唔錯所以又去食啦

今次叫返一樣嘅餸 海南雞飯同埋牛扒意粉

失望

海南雞飯就保持到水準 啲雞好滑 醬汁好味 飯都唔錯

2018-01-06
午餐
2018-01-14 168 瀏覽
The look of the restaurant attracted us but the food was terrible. The noodles were cold and congealed on the plate, and the sizzling steak platters were so salty even my father in law was gasping for water. I know we were not looking for fine dining, but it was still disappointing. I would give less than one star but this app does not allow you to take them off without starting again from the beginning.
Fujian  Fried  Noodles
2018-01-02 287 瀏覽
天晉開左好多新餐廳,呢間都係第一次食。加上將軍澳區東南亞食物既選擇不算多,呢間算係價錢中等,味道算不錯。今次揀左個東南加四人餐,四人餐有小食有餸有飯,餸同飯都有幾款可選擇。今次我地揀咗冬蔭公大蝦湯、酸辣鳳爪沙律、沙嗲牛肉雞肉各兩串,海南雞半隻、焗原條倉魚配青檸酸辣汁,原個椰青焗海鮮飯,仲有甜品。另外再叫左泰式燒豬頸肉金邊粉同白飯,除開每人都係百七蚊,價錢不算貴。即使是套餐,份量應該都沒有減少,樣樣都大大碗,食到好飽。冬蔭公大蝦湯有四隻大蝦、豆卜,仲有粉絲,味道酸酸辣辣,幾開胃酸辣鳳爪沙律偏酸,但沙律來說好大碟沙嗲牛肉雞肉各兩串雖有點燒焦,但肉質和味道不俗沙嗲不算辣,香港人容易接受海南雞半隻雞尚算滑,但略油焗原條倉魚配青檸酸辣汁魚有點老,酸辣味道不足原個椰青焗海鮮飯沒有椰青椰香味,椰汁都沒有,像港式普通蛋炒飯,有點失望甜品:薑汁糕:好勁既薑味紅豆糕:可能食左薑汁糕先食紅豆糕,蓋哂啲味,所以評價吾到紅豆糕

冬蔭公大蝦湯

有四隻大蝦、豆卜,仲有粉絲,味道酸酸辣辣,幾開胃

酸辣鳳爪沙律
酸辣鳳爪沙律

偏酸,但沙律來說好大碟

沙嗲牛肉雞肉各兩串
沙嗲牛肉雞肉各兩串

雖有點燒焦,但肉質和味道不俗
沙嗲不算辣,香港人容易接受

海南雞半隻
海南雞半隻

雞尚算滑,但略油

焗原條倉魚配青檸酸辣汁
焗原條倉魚配青檸酸辣汁

魚有點老,酸辣味道不足

原個椰青焗海鮮飯
原個椰青焗海鮮飯

沒有椰青椰香味,椰汁都沒有,像港式普通蛋炒飯,有點失望

甜品
甜品

薑汁糕:好勁既薑味
2017-12-03
2018-01-02 164 瀏覽
呢間野新開,同屋企人一齊黎試下。枱面位置唔多,放埋水杯呀,碗呀,其實已經冇咩位淨我地叫左個4人餐,首先上既係冬陰公大蝦湯成個煲上,食到後尾都keep到係熱既。湯底好濃,入面都有好多材料食。泰式鳳瓜,酸酸甜甜開胃之選。主菜原來想叫嘅係海南雞(半隻)同埋焗倉魚點知呢兩樣都冇,唯有改做馬拉盞通菜同焗鱸魚馬拉盞通菜係新鮮嘅,不過味道唔係好濃,唔夠出野飲轉左做椰子汁冰小食拼盤,有好大條燒菠蘿,雞翼,春卷蝦餅,每樣都有好幾件,容易分嚟食菠蘿太大舊,建議切細啲先上串燒又有燒菠蘿底 使唔使咁多菠蘿有豚肉雞肉牛肉揀,本身想咩都試下,但係佢話淨係可以揀兩,揀左牛同豬,味道正常沙嗲醬好濃稠,而且重花生味 原個椰青海鮮飯,啲海鮮係面,蝦,青口,魷魚,都有幾香椰子味,而且可以刮椰肉食最後甜品係椰汁糕
呢間野新開,同屋企人一齊黎試下。

枱面位置唔多,放埋水杯呀,碗呀,其實已經冇咩位淨

我地叫左個4人餐,首先上既係冬陰公大蝦湯

泰式鳳瓜,酸酸甜甜開胃之選。

主菜原來想叫嘅係海南雞(半隻)同埋焗倉魚
點知呢兩樣都冇,唯有改做馬拉盞通菜同焗鱸魚

馬拉盞通菜係新鮮嘅,不過味道唔係好濃,唔夠出

野飲轉左做椰子汁冰

菠蘿太大舊,建議切細啲先上

串燒又有燒菠蘿底
使唔使咁多菠蘿
沙嗲醬好濃稠,而且重花生味

最後甜品係椰汁糕