2021-07-19 82 瀏覽
係附近返工,今日就去東京街食日本野~ 佢地有做午餐,有壽司set、丼飯、熟食等等我同同事食左分別叫左個午市極上壽司定食同埋午市極上火炙壽司定食~兩個定食都跟特飲同麵豉湯🍱午市極上壽司定食 ($88)吞拿魚/三文魚腩/油金魚/左口魚/海膽/大赤蝦/鰻魚/帶子/加洲卷整體新鮮,覺得帶子同左口魚都好出色;不過海膽就一般啦🍱午市極上火炙壽司定食($98)芝士玉子/芝士三文魚/怪獸三文魚腩/柚子胡椒油金魚/左口魚/辣味魷魚/黑椒大赤蝦/鰻醋青魚/蒜香帶子/蒜香黑椒和牛/加洲卷聞到好香~同事十分推薦左口魚,蒜香帶子同蒜香黑椒和牛~火炙完D油脂落左飯面,好好食呢個價錢性價比算唔錯~中規中矩~

🍱午市極上壽司定食 ($88)
整體新鮮,覺得帶子同左口魚都好出色;不過海膽就一般啦
🍱午市極上火炙壽司定食($98)
呢個價錢性價比算唔錯~中規中矩~
2021-07-16 55 瀏覽
今日去咗太子做完嘢💼收工喺附近🤤搵食,見到呢間小店門面幾🇯🇵突出,就入去試吓!本來以為佢得地下一層,😮但原來樓上🤩仲有一層,而且地方更加大🪑座位更加寬躺!我哋🕖七點未夠就坐低咗,所以樓上果層未有太多客人,佢周圍都有🏯和風牆畫🖼裝飾,營造左一個充滿🇯🇵日式嘅感覺。我哋先要咗🇯🇵麵豉湯🥣暖吓個胃,味道唔錯👌唔會太鹹,但麵豉味都幾濃。素翅海蜇🌊鮮味得來有少少🤏微辣味道唔錯,特別係啲🤤海蜇好厚肉好😋爽口。刺身🌊拼盤🐟包括吞拿魚赤身、三文魚、三文魚腩、鱆紅魚、池魚王同埋油甘魚,🤩全部都係厚切🤤大大件,好鮮味👍!🔥炸蟹鉗🦀好香脆,肉質都幾鮮甜,點埋個醬食好滋味😋。

🔥炸蟹鉗🦀好香脆,肉質都幾鮮甜,點埋個醬食好滋味😋。
2021-07-15 36 瀏覽
太子食好西🐟🦐🐚🍣思鄉病又發作 🤣🤣🤣今次這一站 日本《東京街》這間性比價高日式科理店非常易揾 一出地鐵站 幾分鐘就到樓高兩層 座位唔多 裝橫簡單平實👌#刺身拼盤賣相靚靚 秋天紅葉擺件加上海螺器具上碟 好吸睛😍多款🐟刺身 新鮮大件肥美😚帶子鮮甜厚身 真係妃正呀~~#極上火炙壽司定好豐富 一次過食曬十一款🍣魚油豐富既三文魚 鰻魚 左口魚 怪獸三文魚 還有帆立貝 帶子 魷魚蟹棒 牛肉 加州卷 大赤蝦 用上黑椒 芝士 蒜香……等配料 經火炙之後 件件微微焦香 食完好滿足😋#田園沙律新鮮爽脆 green🌿🌿🌿
太子食好西🐟🦐🐚🍣

#刺身拼盤

賣相靚靚 秋天紅葉擺件
加上海螺器具上碟 好吸睛😍
多款🐟刺身 新鮮大件肥美😚
帶子鮮甜厚身 真係妃正呀~~

#極上火炙壽司

#田園沙律

新鮮爽脆 green🌿🌿🌿
2021-07-12
2021-07-15 56 瀏覽
11點幾去到已有3枱人食緊,得我一枱落order但都可以落錯單 好彩唔趕時間可以再等!坐的位置地面好跣,店員已提示小心但真心唔明點解唔係營業前處理好?食食下的時候清潔姐姐先係度抹地,大家邊食佢就邊抹,感覺唔多舒服。午市極上壽司($98)原來唔包前菜及湯,壽司好細件,當日胃口麻麻但食完都唔覺飽,新鮮度又不是非常出眾,非常不值。收呢個價錢我寧願去食迴轉壽司好過!
2021-07-11 132 瀏覽
天氣咁熱就好想食生冷野🤪東京街啲魚生飯同定食都唔貴,味道又唔錯,只係我叫火灸啲油甘魚燒到全熟咁滯,變左燒鯖魚個啲肉質😂係呢樣野比較特別。兩款炸物黎講,吉列蠔比較好食,夠熱又唔會乾,蠔唔會冇味,至於天婦羅啲蔬菜太大舊了,份量足唔係唔好,因為CP值真係超高,但食落真係too much,蝦係炸得好好食😋🥢三文魚魚子海膽飯$158🥢火灸拖羅左口魚三文油甘飯$108🥢雜錦天婦羅$68🥢廣島吉列蠔$48

🥢三文魚魚子海膽飯$158
火炙拖羅左口魚三文油甘魚飯
廣島吉列蠔
雜錦天婦羅
2021-07-02 66 瀏覽
呢一間非常近始創中心嘅日本餐廳,成日經過都見到佢嘅餐牌好吸引,而且啲價錢仲要好親民,同爭鮮價錢有得揮,但佢嘅質素一啲都唔差!首先講吓佢嘅蟹子蟹膏飯,成隻蟹蓋上,仲有兩隻蟹腳,蟹子份量超級多,然後啲蟹膏入面都有啲蟹肉,成個飯撈埋一齊食,超級滿足而佢亦都有個牛油果沙律,牛油果有成半個咁多,沙律菜食落口都幾新鮮佢嘅三文魚刺身擺盤好靚,三文魚大概都有成六塊咁多,除咗夠厚身之外,亦都好鮮甜好新鮮以佢嘅炸雞翼一份有成3隻咁多,味道同炸嘅程度都啱啱好,真係食到唔停口而最後佢嘅壽司拼盤真係要試吓,佢嘅三文魚腩壽司,完全係入口即溶,大到成塊刺身咁,真係超級抵食!其實佢每一款壽司都有用心咁製作,上面有唔同嘅配料,口感同味道一流🤩

2021-06-25 62 瀏覽
去到食飯時間 都幾多人黎食 所以我地又貪新鮮試下呢間餐廳了~ 東京蟹王飯 $128一上枱個蟹蓋好岩打卡 食落發現都唔錯 飯唔會太酸太多醋 飯煮得岩岩好~ 蟹膏味幾濃🥰 除左蟹膏仲有蟹籽 食落一啲都唔單調😋晚市極尚壽司定食 $148另外叫左一修定食~ 定食裏面有怪獸三文魚腩、油甘魚、龍蝦沙律伴皇帝蟹棒、帶子拖羅戀、三文魚親子、有頭甜蝦、芒果花之戀、原隻北寄貝同加州卷。 定食都包左好多款唔同既壽司 都算幾抵食😎田園沙律 $48朋友話沙律個汁唔錯 我就覺得一般🤣🤣 正正常常既沙律 開下胃咁啦😆 黑椒三文魚醬油清壽司 $12黑椒味幾重 都唔錯食🤠

東京蟹王飯 $128

晚市極尚壽司定食 $148

田園沙律 $48

黑椒三文魚醬油清壽司 $12
黑椒味幾重 都唔錯食🤠
新宿街頭 十餘萬人🇯🇵依個時勢無得喺東京撞回熟人但正所謂一生都不出去也好 一街商店繼續掃Bellofood就去咗太子嘅東京街度食壽司嚕🍣-依度嘅款式極多 真係有選擇困難症😵‍💫最後我地散叫刺身 壽司就嗌定食睇相都見到刺身嘅紋路鮮明 非常新鮮👍🏻三文魚刺身($48/5件)非常厚切 肉質堅挻鱆紅魚刺身($58/5件)魚味淡且爽口 甜蝦刺身($58/5件)十分鮮甜🦐-🍣極尚壽司定食 $148我想講怪獸三文魚腩係真係怪獸級厚到癲😨😨😨 側面圖佢仲厚過啲飯🤣一咬成口油脂香佈滿個口 好正🤤帶子拖羅戀 一啖食哂我兩個最愛 爽🤪依個set仲有好多其他款例如芒果花之戀🥭 皇帝蟹棒 北寄貝等等岩哂咩都想試嘅我地🤣-🥑牛油果軟殼蟹卷 $38人氣卷物之一 每舊都有兩片牛油果軟殼蟹食到最後都keep到香脆👍🏻-🍱鰻魚吉列蠔便當 $138好豐盛嘅便當 值得一讚嘅係吉列蠔外層炸得香脆又唔會太粉咬嘅時間食到新鮮嘅蠔味 意外地出色🤩如果鰻魚汁再多啲餸飯就爽喇-🥠芝士年糕 $32/3件睇到最後嘅你就無走寶啦因為佢嘅芝士年糕係超級無敵好味😳熱辣辣外小脆內軟 入面係滿滿咸香嘅芝士🧀重點 點煉奶!!!! 🍼個種夾係好似bell
新宿街頭 十餘萬人🇯🇵

熱辣辣外小脆內軟 入面係滿滿咸香嘅芝士🧀
重點 點煉奶!!!! 🍼
個種夾係好似bellofood同佢bobo咁夾😱
真係好癲 係bellofood食過最好味嘅芝士年糕🤩

親民又高質嘅小店真係買少見少!
依間絕對值得大家去支持💛
2021-06-17 3111 瀏覽
餐廳面積不大, 裝修簡單明亮 , 小店主打日本料理, 提供刺身、壽司、炸物和鍋物等, 款款用心製作, 價錢親民, 十分抵食。活魚鱆紅魚刺身$198 原條章紅魚用長竹籤穿起, 還冒著煙, 放在四方木盆裏面, 用冰塊墊底保持溫度, 賣相十分精緻 , 薄切帶一點紅的魚肉,晶瑩剔透近乎透明,師傅刀工一流 ,魚肉挺身, 新鮮貨色,吃下去爽彈之中帶出清甜,沾上甜甜的豉油,鮮味衝擊味蕾,令人大快朵頤。晚市極上火炙壽司定食$148火炙壽司定食,十分豐富和吸引, 有黑椒三文魚、黑椒大赤蝦、怪獸三文魚腩、芝士蟹棒、帆立貝、黑椒牛肉、左口魚、芝士三文魚、芝士鰻魚、帶子卷,加州卷等, 還配上 熱燙燙的日式麵豉湯一碗, 特別喜歡火炙後的三文魚腩、左口魚、芝士三文魚及芝士鰻魚,魚鮨豐盈, 火炙之後,帶微微焦香, 甘香的魚油 ,隨即滲透底層壽司米飯,能細味魚之鮮味, 還有壽司飯的油香,充滿口腔。芝士蟹棒、 芝士三文魚和芝士鰻魚,加上半溶芝士點綴,每口都是邪惡惹味, 十分誘人。田園沙律$48爽脆沙律菜表面, 鋪上熟透的油果, 配上酸酸甜甜的沙律醬, 令人胃口大開。酥炸蟹鉗四件$58薄薄的粉漿包著巨型的蟹鉗, 炸到金黃

餐廳面積不大, 裝修簡單明亮 , 小店主打日本料理, 提供刺身壽司、炸物和鍋物等, 款款用心製作, 價錢親民, 十分抵食。

活魚鱆紅魚刺身$198

晚市極上火炙壽司定食$148

田園沙律$48

酥炸蟹鉗四件$58
薄薄的粉漿包著巨型的蟹鉗, 炸到金黃香脆, 令人垂涎 ,口感鮮味而彈牙,沾上蛋黃醬, 很難停口, 一口接一口。

北海道雪花牛肉鍋另加配烏冬 $96
雪花牛肉,脂肪分佈平均,牛肉入口軟腍,肉質鮮味, 跟配的烏冬 , 口感煙煙靭靭, 吸收了甜湯精華, 掛滿湯汁的烏冬, 滋味吸引,湯中還有冬菇、 豆腐、粉絲及蔬菜,豐富和滿足。

2021-06-17 64 瀏覽
係太子睇完金魚,兔仔為食朋友仔話去食日本野,咁我都喜歡食壽司的,就去東京街食。東京街店內好多索女畫像好吸引人🤭,刺身壽司款式都好多,餐牌多款到令人目不暇給,每樣都好精緻咁,搞到人地樣樣都想叫。最後我都係將決定權交比為食友,為食友一口氣落左好多野食。壽司set 真係做得好吸引, 我地呢碟係叫做 極尚火炙壽司定食, 每隻壽司都別出心裁, 鰻魚份量大到嚇親, 帶子卷幾得意, 怪獸三文魚腩夠特別。刺身就必叫三文魚甜蝦油甘魚帶子啦!, 三文魚油脂分布夠平均。炸物方面,叫左天婦羅蝦,有4大件, 煉奶芝士年糕,原來點左煉奶咁好食的,大家下次都可以咁食。食咁多炸物,我要叫返個田園沙律中和返, 沙律醋汁另上,番茄仔超新鮮。最後為食友唔夠喉仲要叫個豬手飯, 但我已經好full 了。

最後我都係將決定權交比為食友,為食友一口氣落左好多野食。

最後為食友唔夠喉仲要叫個豬手飯, 但我已經好full 了。
2021-06-15 60 瀏覽
在太子站旁的綠VAN站轉車回家,唔好彩,走了一班車。心想不如買埋外賣啦⋯⋯見到呢間都多人等位,就試吓佢!以外賣壽司計,呢間嘅價位唔叫好平(肯定唔係爭鮮嗰種好平嘅),但比元氣之類稍低。要咗兩款SET,每個都係十零件,好隨心咁揀,只係揀兩個冇咁多重覆口味嘅款式。另加四件三文魚腩壽司,全單都三百幾。似乎真係即叫即做,大約等咗十分鐘先有。回家享用,味道大致良好,米飯較細,唔會勁飽。魚生大都新鮮。灸燒蟹柳和蝦都嫌沙律醬太多,完全遮晒本身應有嘅味道。三文魚腩比較失色,完全唔覺肥,似一般三文魚多啲,平均$10一件,唔抵!整體收貨,順路可encore!
在太子站旁的綠VAN站轉車回家,唔好彩,走了一班車。
心想不如買埋外賣啦⋯⋯見到呢間都多人等位,就試吓佢!

似乎真係即叫即做,大約等咗十分鐘先有。

整體收貨,順路可encore!
10 分鐘 (外賣自取)
2021-06-12 71 瀏覽
今日同朋友係太子附近,途經見到呢間叫東京街就諗起東京食店既味道就決定要入去食!餐牌好有日本感覺,圖文並茂牛油果沙律將醋同菜撈埋食好開胃,牛油果都好新鮮作為第一道菜好適合魴鮄魚刺身第一次嘗試結果好有驚喜魚肉好滑,一放入口就差d跌落喉嚨亦好新鮮,絕對係即叫即劏如果對魚生想要新鮮感既朋友絕對可以一試極上壽司拼盤有花之戀,北寄貝,芝士火炙蟹柳全部都好有水準俾到我係東京既感覺吉列炸蠔火喉剛好,炸到金黃色蠔身沒有過熟好鮮味作為結尾好滿意
今日同朋友係太子附近,途經見到呢間叫東京街
就諗起東京食店既味道
就決定要入去食!

餐牌好有日本感覺,圖文並茂

牛油果沙律

將醋同菜撈埋食好開胃,牛油果都好新鮮
作為第一道菜好適合

魴鮄魚刺身

第一次嘗試
結果好有驚喜
魚肉好滑,一放入口就差d跌落喉嚨
亦好新鮮,絕對係即叫即劏
如果對魚生想要新鮮感既朋友絕對可以一試

極上壽司拼盤

有花之戀,北寄貝,芝士火炙蟹柳
全部都好有水準
俾到我係東京既感覺

吉列炸蠔

火喉剛好,炸到金黃色
蠔身沒有過熟
好鮮味
作為結尾好滿意

2021-06-11 68 瀏覽
🎌香港東瀛味🇯🇵既然而家去唔到日本東京去住旺角東京街過住口癮先~因為佢哋嘅日本美食賣相非凡之餘味道亦都超然😳先來個雜錦天婦羅🍤加個夜市極上壽司定食~魚生新鮮得來 配上淡淡壽司飯醋香唔鍾意食生嘢嘅朋友就算了鰻魚飯定食加上不同配菜圓滿✨ 還有海蜇素翅沙律呢想食又平又新鮮嘅日本菜我諗東京街係不二之選📍東京街 @tokyostreet.hk #旺角美食 #日本菜 #japanesefood #hkfood #hkfoodie #mkfood #mkfoodie

🎌香港東瀛味🇯🇵

既然而家去唔到日本東京
去住旺角東京街過住口癮先~
因為佢哋嘅日本美食
賣相非凡之餘
味道亦都超然😳

先來個雜錦天婦羅🍤
加個夜市極上壽司定食~
魚生新鮮得來 配上淡淡壽司飯醋香
唔鍾意食生嘢嘅朋友
就算了鰻魚飯定食
加上不同配菜
圓滿✨ 還有海蜇素翅沙律呢

想食又平又新鮮嘅日本菜
我諗東京街係不二之選

📍東京街 @tokyostreet.hk

近排發現auto tone已經係一種趨勢,未接受到既朋友嘗試踏出第一步,唔好被舊有pop music既框框困住。有d野其實係會慢慢由反感變開始無乜野,然後逐漸愛上。而正如Mike導教落自肥可恥,但很有用!對我黎講,黎太子呢間日式居酒屋「東 京 街」食返餐好西,已經係最自肥的小確幸,真係忍唔住唱返句baby…사랑해요!👇📌日 本 直 送 - ▪ 活 鮮 な 魚 の 刺 し 身 - $198▫ 第一個要介紹既將會係今晚性價比最高既「日本·活鮮魚刺身」,師傅會按當日時令水產而作出調整,今晚有幸試到原條「池魚」刺身,已經感覺到自肥既威力啦。上枱果陣擺盤非常精緻,每一塊刺身色澤鮮明,食落鮮甜,肉質唔會過腍有彈性;點返少少wasabi同醬油,口感就fit哂!📌定 食 - ▪ 寿 司 定 食 - $118▫ 跟住落黎既「壽 司 定 食」又係人氣推介,呢個價錢可以食勻三文魚、油甘魚、黑松露吞拿魚、八爪魚、鰻魚、希靈魚、真鯛魚、大赤蝦、北海道帶子、花之戀同埋加洲卷仲有兩件咁多,唔係真事呀?每一件壽司飯粒夠紮實,唔鬆散;最鍾意佢個花之戀,一啖過口感好豐富;吞拿魚上面擺左黑松露,份外濃香;鰻魚用醬汁

係最自肥的小確幸,真係忍唔住唱返句baby…사랑해요!👇

📌日 本 直 送 -
活 鮮 な 魚 の 刺 し 身 - $198
日本·活鮮魚刺身

師傅會按當日時令水產而作出調整,今晚有幸試到原條「池魚刺身

📌定 食 -
寿 司 定 食 - $118

油甘魚黑松露吞拿魚八爪魚鰻魚希靈魚真鯛魚大赤蝦
北海道帶子花之戀同埋加洲卷仲有兩件咁多,唔係真事呀?
壽 司 定 食

吞拿魚上面擺左黑松露,份外濃香;鰻魚用醬汁輕輕燒過,夠哂惹味。

📌サ ラ ダ -
カ ニ サ ラ ダ - $28
蟹 子 沙 律

▫ 有壽司當然整返個「蟹 子 沙 律」就基本啦,蟹籽混合青瓜
蟹 子 沙 律

蟹柳,幾樣加埋口感豐富;而沙律醬亦充足,新鮮爽口,唔錯。

📌揚 げ 物 -
揚 げ 餃 子 - $28
炸 餃 子

▫ 仲有個小食「炸 餃 子」炸到脆卜卜,咬落裡面肉汁瞬間係口腔爆發,
炸 餃 子

但唔會有陣陣油膩感;旁邊仲有餃子汁比你點,呢點幾貼心。
2021-06-08
15 分鐘 (堂食)
2021-06-03 84 瀏覽
想食日本嘢又唔想食放題食得太飽嘅我趁今日放假,就一早book左依間太子嘅東京街💛試下,果然冇令人失望🇯🇵👍🏻🔎 香蔥拖羅卷 $48拖羅冇腥味,配埋香蔥有啲爽口咁好fresh,第一個食佢好開胃😋🔎 芒果天婦羅蝦卷 $48食落去個質感一軟一脆,芒果、沙律醬有一啲甜味再配埋Wasabi同埋天婦羅蝦,對味覺嘅衝擊好新鮮,鹹辣甜同時食落都有,好特別好好味☺️🔎 東京精選一人盛 $288佢成個特盛好豐富,樣樣都好好食揀唔落手☺️當中佢個生蠔真係好正,拎落成隻手咁大,食落一啲都唔腥滑嘟嘟好正好肥美🙃 海膽一啲都唔腥my favourite 😋 仲有佢主打個怪獸三文魚腩淡淡肉,食落好有層次感我都好鐘意,除此之外佢嘅熟食壽司例如鰻魚同埋鵝肝都好有驚喜,好足料好惹味😚 同埋佢個珍寶帶子壽司真係超大,成隻眼咁大👁🥰🔎 札幌叉燒拉麵 $68叉燒半肥瘦再加埋個拉麵做主食食埋超飽,個面面身比較硬,唔會太軟,飲左幾淡湯都唔會口渴,值得一試🍜🤭-📍 東京街日本料理 (太子) 💛太子西洋菜南街228號地舖

🔎 香蔥拖羅卷 $48

🔎 芒果天婦羅蝦卷 $48