2021-10-02 105 瀏覽
東京街係太子嘅呢間日式餐廳性價比幾高,環境幾舒服闊落,係同同事放工食飯嘅好去處🥗牛油果沙津牛油果生熟程度啱啱好,沙津菜亦好新鮮,推介😍刺身 一上碟視覺效果非常好 店員加左乾冰有噴煙效果😍,刺身厚切新鮮🍣壽司叫左各款壽司,壽司飯握得幾好,吾會好散,如果魚生可以凍d入口會更好🙋‍♀️🦪炸生蠔蠔味足,炸粉薄d會更正🦀蟹膏飯打卡一流又好味之選😛!有大大個蟹殼點綴!飯上佈滿蟹膏,蟹子同蟹柳,鮮味十足,口感豐富😍📍東京街日本料理 (太子)太子西洋菜南街228號地舖
東京街

🥗牛油果沙津
牛油果生熟程度啱啱好,沙津菜亦好新鮮,推介😍

🍣壽司
叫左各款壽司壽司飯握得幾好,吾會好散,如果魚生可以凍d入口會更好🙋‍♀️

🦪炸生蠔
蠔味足,炸粉薄d會更正

🦀蟹膏飯

📍東京街日本料理 (太子)
太子西洋菜南街228號地舖
2021-09-30 120 瀏覽
抵吃的人氣厚切怪獸壽司🍣✨位於太子的「東京街」😂😂不是說長沙灣的街道呀!😆人氣抵食之選,午餐的壽司set真的相當抵食!💛💛極上火炙壽司定食$108✨✨共有12舊壽司,當中包括人氣厚切的三文魚怪獸壽司💕真的是比較厚身!✌🏻左口魚、和牛、油甘魚也十分好味!💛💛此外特別點了人氣之選,「三文魚魚腩刺身」$58/4件。💕是厚切的三文魚腩呀!🤤🤤抵吃!🤤還想隆重推介「東京蟹皇飯」$128✨蟹皇飯一送到上枱,那陣蟹膏的香味超濃郁,超級香濃,香噴噴!🤤🤤🤤✨✨✨而且也十分足量,蟹膏的份量超級滿意!👍🏻👍🏻👍🏻抵吃!好味!無得輸!💛✨👍🏻
抵吃的人氣厚切怪獸壽司🍣✨

位於太子的「東京街」😂😂
不是說長沙灣的街道呀!😆

人氣抵食之選,午餐的壽司set真的相當抵食!💛💛

極上火炙壽司定食$108✨✨

左口魚、和牛、油甘魚也十分好味!💛💛

還想隆重推介「東京蟹皇飯」$128✨

抵吃!好味!無得輸!💛✨👍🏻
午市極上火炙壽司定食
2021-09-26
午市極上火炙壽司定食
  • 極上火炙壽司定食
  • 火炙怪獸三文魚壽司
2021-09-29 66 瀏覽
這間日本餐廳充滿日式風情,裝修簡約,環境舒適,日式的格調充滿浪漫。芝麻八爪魚$35芝麻八爪魚非常濃味,亦落咗好多芝麻,值得一試。刺身拼盤二人前 $396 不得不讚,每件刺身都是厚切,特別是三文魚腩,品質很好,很新鮮,全部刺身都很鮮甜。晚市極尚壽司定食$148去到日本餐廳必叫的食物,每件壽司飯粒都很紮實,不鬆散,每件壽司都有鮮味,口感十足,各有不同特色。天婦羅蝦$58 四件天婦羅每隻蝦都大大隻,口感鬆脆,唯獨炸粉有點多。日式炸蟹鉗 $58四隻蟹鉗也是大大隻,即叫即做,鬆脆可口。

芝麻八爪魚$35
芝麻八爪魚非常濃味,亦落咗好多芝麻,值得一試。

刺身拼盤二人前 $396

晚市極尚壽司定食$148

天婦羅蝦$58 四件
天婦羅每隻蝦都大大隻,口感鬆脆,唯獨炸粉有點多。

日式炸蟹鉗 $58

四隻蟹鉗也是大大隻,即叫即做,鬆脆可口。
2021-09-28 1361 瀏覽
多數係太子開餐都係食餃子,都唔係好為意呢條街有間食日本嘢嘅,朋友之前食過話想帶我去試下,咁就GOGOGO啦!店內面積唔算大,牆上掛住日本畫,餐牌都充滿和風味,提供大路和食,如沙律/刺身/壽司/海鮮丼/炸物/鍋類/拉麵等等除非唔好生食,否則先黎個刺身拼盤 (二人前 / $396) 嘆下先六款刺身 : 三文魚,油甘魚,甜蝦,吞拿魚,北海道帶子及榮螺三文魚夠大塊,入口軟滑; 甜蝦一啖一隻食到鮮甜味; 睇下粒厚切帶子..............入口嫩滑帶點檸檬鮮味,超正呀!食緊最後幾件刺身之際,擺盤精美嘅極尚壽司定食 ($148)就出場啦,時間岩岩好怪獸三文魚腩,鱆虹魚,龍蝦沙律伴皇帝蟹棒,芒果花之戀,帶子甜蝦戀及珍寶帶子,每款二件,全部都岩食,咁叫當然抵食過單件叫啦 (精明眼又出場....)最欣賞呢客帶子甜蝦戀,兩種鮮甜海產放埋一齊,鮮甜度雙倍,壽司飯唔會太大舊,仲有空間可以食其他嘢!叫咗客雜菜天婦羅 ($78),有香甜南瓜,蕃薯,冬菇及金菇天婦羅炸漿為食材加添一件"外衣",表面唔油膩,歡喜食蕃薯,香甜口感,入口唔會一口油,點D天婦羅蘿蔔蓉汁一齊食,絶配!通常最後都會食番個熱菜,感覺平衡同完

叫咗客雜菜天婦羅 ($78),有香甜南瓜,蕃薯,冬菇及金菇

通常最後都會食番個熱菜,感覺平衡同完滿D!  呢客係北海道雪花牛肉鍋 ($78),望住中間個橙色蛋黃,應該估到係用"曉"蛋,蛋味濃,讚!

鍋物材料包括雪花牛肉,冬菇,大蔥,娃娃菜,鳴門卷及粉條,想食得飽D就另加烏冬($18),稻庭烏冬口感清爽滑,岩用黎做鍋物!  湯底係壽喜燒,撈均隻曉蛋增加香滑度,壽喜燒X蛋X牛肉呢個組合,點有得輸呀?!

呢度仲有生果雪芭供應可作為甜品,唯有下次啦...........
東京街係我住太子果時經常會幫襯嘅外賣店現在開多間堂食店雖然搬左屋 但仍然要番黎支持下🍽刺身拼盤有5款刺身;包括三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子同池魚鮮味厚切不在話下帶子大大粒 池魚勁厚切 咬落好爽甜油甘魚厚度岩岩好 否則太油膩會影響食後感🍣壽司拼盤火炙系列壽司拼盤火炙三文魚腩、黑松露帶子壽司、筆記背壽司、火炙芝士蟹棒壽司、芒果花之戀舊火炙三文魚腩壽司厚到不得了一啖根本食吾晒,加上d魚油燒到出晒黎 食完勁滿足 差d食吾到其他野🥳黑松露帶子壽司粒帶子又係勁大粒加埋少少黑松露就更加惹味北寄貝壽司係原粒北寄貝 吾係好似出面切一半俾你😋芒果花之戀又芒果中和三文魚嘅油份非常鮮味北海道雪花牛肉鍋食咗咁多生冷野 有個牛肉暖下胃係好舒服牛肉肌肉同脂肪比例都唔錯唔會太肥或太瘦果汁咸道亦啱啱好嗰啲蔬菜吸晒個湯鍋嘅精華味道😋🍤大蝦天婦羅隻隻蝦都好大隻揸得好香脆但又唔會太乾溫馨提示Openrice以$90購買$100優惠卷即係等於9折而且每次可使用多張

東京街係我住太子果時經常會幫襯嘅外賣店
現在開多間堂食店
雖然搬左屋 但仍然要番黎支持下

🍽刺身拼盤
有5款刺身
包括三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子同池魚
鮮味厚切不在話下

而且每次可使用多張
2021-09-16
  • 北海道雪花牛肉鍋
2021-09-27 67 瀏覽
前一排經開旺角,見到呢間餐廳好多人食,所以就決定試試,結果果然有驚喜🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰😝🥰🥰🥰🥰😝🥰🥰🥰🥰🥰蟹籽沙律份量超多,抵食之選😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍天婦羅炸嘅時間啱啱好,脆 卜卜😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛壽司拼盤食物多元化🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰刺身飯同樣超級新鮮😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛

刺身飯同樣超級新鮮😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛
2021-09-26 58 瀏覽
依度主打都係食厚厚嘅魚生🥂因為都有少少肚餓嘅關係一坐低就即刻嗌咗個蟹膏飯好多好多好多蟹膏❤️雖然個蟹蓋係做樣蟹鉗都只係得少少肉日本飯香噴噴真係好多蟹膏 啖啖都好滿足㗎食呢個飯一定要撈勻嚟食如果唔係就會太過鹹仲有好多厚切嘅壽司👍🏻佢有一個壽司定食上面每一款壽司都好正有啲火炙壽司仲有濃烈嘅芝士味既然係咁不如淨係嗌魚生唔好嗌壽司咁就可以食多幾舊魚啦識坐嘅話就要坐樓上因為冷氣又凍啲又安靜啲自成一角嘅感覺😉
依度主打都係食厚厚嘅魚生🥂

仲有好多厚切嘅壽司👍🏻
既然係咁不如淨係嗌魚生唔好嗌壽司咁就可以食多幾舊魚啦

識坐嘅話就要坐樓上因為冷氣又凍啲又安靜啲自成一角嘅感覺😉
2021-09-23 109 瀏覽
今日落雨濕濕,又唔想煮飯,所以就出咗去揾食😆試吓呢間新開嘅小台😌首先叫咗個 #素翅海蜇 $35素翅再加埋海蜇,又整到好似平時海蜇蕪蹄嘅酸酸甜甜味道,好正好夠濃味🦀#日式炸蟹鉗 $58@4呢個蟹鉗脆卜卜,加埋雞醬真係食唔停🍱#刺人拼盤 $396 (二人前)厚切三文魚🍣好肥美成口都係油膩!油甘魚、北寄貝、章紅魚、甜蝦、吞拿魚,都好👌🏼🍱#人氣鰻魚吉列蠔便當 $138 呢個便當好推介係附近返工或者好中意食嘅朋友仔!鰻魚係用最肥美果part,冇軟骨👏🏽仲有吉列炸蠔🦪同埋有沙律菜🥗(食到底都好多)大排檔嘅份量,但高質嘅便當!🍣 #晚市壽司定食 $118三文魚、甜蝦、海膽、北海道帶子、加洲卷、大赤蝦、大炙芝士鰻魚、大炙美奶三文魚、大炙黑椒和牛⋯Overall嚟講𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最深刻印象係鰻魚吉列蠔便當!就算要keep fit呢個餐多蛋白質、多菜!真係減肥恩物💛

首先叫咗個 #素翅海蜇 $35

🦀#日式炸蟹鉗 $58@4
呢個蟹鉗脆卜卜,加埋雞醬真係食唔停

🍱#刺人拼盤 $396 (二人前)

🍱#人氣鰻魚吉列蠔便當 $138

🍣 #晚市壽司定食 $118

• 鰻魚吉列蠔便當
2021-09-22 55 瀏覽
今日同朋友去旺角行街,朋友喜歡食日本菜,見到餐牌價錢相宜,就一於入去試吓~呢間餐廳有上下兩層,裝修係日本東瀛風,望一望餐牌,有小食刺身壽司熱食炸物等等,非常多選擇!首先叫咗前菜三點~有八爪魚螺肉同海蜇素翅~八爪魚大大粒,口感又Q又好食然後叫咗幾款刺身,甜蝦相當鮮甜,三文魚肥美,正!我同朋友都喜愛食壽司🍣,叫咗超級多款壽司特別推介嘅有花之戀: 肥美三文魚配上沙律醬,每一口都是滿足帶子壽司: 帶子非常大隻,又夠厚肉,鮮味十足!左口魚壽司:切得厚身,油香十足另外亦都叫咗天婦羅大蝦🍤粉漿夠薄身,肉質又夠彈牙,食落去唔會油膩北海道雪花牛肉鍋配烏冬牛肉落得夠多,湯底係受喜燒,再配上煙韌嘅烏冬,加上冬菇,豆腐,雜菜 健康得來又好食😋呢間餐廳價錢相宜,性價比甚高,喜歡食日本菜嘅你哋不要錯過!

首先叫咗前菜三點~
有八爪魚螺肉同海蜇素翅~八爪魚大大粒,口感又Q又好食

然後叫咗幾款刺身,甜蝦相當鮮甜,三文魚肥美,正!

我同朋友都喜愛食壽司🍣,叫咗超級多款壽司

特別推介嘅有
花之戀: 肥美三文魚配上沙律醬,每一口都是滿足

帶子壽司: 帶子非常大隻,又夠厚肉,鮮味十足!

左口魚壽司:切得厚身,油香十足

另外亦都叫咗天婦羅大蝦🍤

粉漿夠薄身,肉質又夠彈牙,食落去唔會油膩

北海道雪花牛肉鍋配烏冬

呢間餐廳價錢相宜,性價比甚高,喜歡食日本菜嘅你哋不要錯過!

2021-09-22 52 瀏覽
而家仲有9折優惠添,幾抵食!一個人食返個炙燒盛壽司盤加炸雞翼已經超級飽!有鵝肝,蟹棒,三文魚,鯛魚,吞拿魚,油甘,帶子,牛肉 仲有加州卷一碟壽司食到11種口味,滿足貪心既願望 試到唔同口感既壽司最好食係三文魚同牛肉,燒過之後特別香濃,味道更加突出 其他幾款也不錯脆炸日本雞翼 個雞皮超級嫩口, 炸到金黃色,入口又脆又嫩又有肉汁呢隻雞翼真係無敵好食整體抵食有水準! 太子西洋菜南街228號地舖消費$200
而家仲有9折優惠添,幾抵食!
一個人食返個炙燒盛壽司盤加炸雞翼已經超級飽!
一碟壽司食到11種口味,滿足貪心既願望 試到唔同口感既壽司
呢隻雞翼真係無敵好食
整體抵食有水準!
 太子西洋菜南街228號地舖
消費$200
2021-09-20 49 瀏覽
️ #午市極尚火炙壽司定食 HKD108🍣自私食之午餐 壽司種類豐富 三文魚。大赤蝦。油甘魚。左口魚。鰻魚等每件都有唔同配料襯托 小編比較喜歡配芝士 燒完係絕配怪獸三文魚腩好厚切 食落啖啖肉 推介食呢度三文魚腩刺身 厚到嚇親 下次再補拍亦都有小編最愛的左口魚 燒完微微焦香 啲魚油香好正每次J先生問太子食乜 呢間都三甲之位❤️下次再推介埋外賣小店 都喺附近推介指數 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 東京街日本料理 (太子)📮 太子西洋菜南街228號地舖
午市極尚火炙壽司定食

#午市極尚火炙壽司定食 HKD108
🍣自私食之午餐 壽司
種類豐富 三文魚。大赤蝦。油甘魚。左口魚。鰻魚等
每件都有唔同配料襯托 小編比較喜歡配芝士 燒完係絕配

怪獸三文魚腩好厚切 食落啖啖肉
推介食呢度三文魚腩刺身 厚到嚇親 下次再補拍
亦都有小編最愛的左口魚 燒完微微焦香 啲魚油香好正

每次J先生問太子食乜 呢間都三甲之位❤️
下次再推介埋外賣小店 都喺附近

推介指數 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🏠 東京街日本料理 (太子)
📮 太子西洋菜南街228號地舖
  • 怪獸三文魚腩
2021-09-19 57 瀏覽
太子的日本菜 有日媽媽話想食日本嘢,帶佢去食黄店就啱數了!仲要響始創中心對面,勁方便! 媽媽係鰻魚控,點了鰻魚吉列蠔便當$138,吉列蠔脹卜卜,新鮮炸起,份外滋味,鰻魚夠厚身,無腥味。 灸燒壽司拼盤,依個真係好吸引,裏面有黑椒三文魚,黑椒大赤蝦,怪獸三文魚腩,芝士蟹棒號,牛油帆立貝,蒜香黑椒牛肉,左口魚,芝士三文魚,芝士鰻魚,帶子戀各1件同2件加州卷,件件精心巧手製作,咁多件都只係 $148,好抵! 天婦羅蝦 $58 - 4件,天婦羅粉漿脆脆口感炸得金黃,很酥脆,食落仲暖的!另外我地仲點左章魚小丸子, 佢係炸的,有別於傳統,令丸子外層更脆, 每粒小丸子內都有大大粒章魚,有咬口,小食仲可以選芝麻雞翼,炸蟹鉗,煉奶芝士年糕等等!食日本嘢當然要食刺身啦,三文魚腩,劍魚腩,池魚王刺身都好肥美,赤貝大件又爽口,每款刺身有2件好滿足!太子少有依類型一間嘢有曬前菜,炸物,便當,刺身,壽司嘅日本餐廳,仲要係坐滿同路人,食都食得暢快啲。

太子少有依類型一間嘢有曬前菜,炸物,便當,刺身壽司嘅日本餐廳,仲要係坐滿同路人,食都食得暢快啲。
2021-09-19 29 瀏覽
你間餐廳真係滿足晒我食壽司所有嘅願望,就係就算唔識刺身嘅你,都可以食到壽司!因為呢一間餐廳嘅壽司好多都可以炙燒,好似我呢碟壽司拼盤咁,無論係三文魚定係帶子,佢都配上左唔同嘅醬料,食落去有啲似fusion菜。個人覺得佢嘅玉子壽司都幾好食,屬於偏甜嘅玉子,而且我幾鍾意佢哋每一款壽司都有特定嘅醬料,令到每款壽司食落去嘅味道都好唔一樣。另外我自己仲嗌多咗一個芒果蟹子沙律,啲芒果超甜超多,啲蟹子好似唔駛錢咁😂下面都好有好多青瓜絲,切到好幼身。

2021-09-15 55 瀏覽
太耐無食日本菜俾我地係太子發現左一間性價比高嘅日本餐廳🥰店鋪設計得有日本居酒屋嘅感覺🎌 止下我哋去日本嘅癮😆素翅海蜇味道好特別 先有柚子味 然後慢慢有D酸辣 都幾開胃😍日式豬軟骨拉麵豬軟骨好淋🤗仲配有雞蛋🥚 嗚門卷🍥 粟米🌽 海帶🌾 好豐富但係就比較有港式風味🧐天婦羅蝦🍤隻蝦好大隻 口感好脆 唔油腻唯獨炸槳有小小厚清酒煮蜆🐚蜆好有鮮味但略嫌有D咸自選壽司 🍣嗌咗6款店員推薦嘅壽司包括怪獸三文魚腩 油甘魚 拖羅魚魚仔帶子戀 蒜蓉牛油蝦 火炙沙律醬三文魚 京都玉子鰻魚全部品質好好 好新鮮😘鰻魚配甜蛋 沙律醬 同埋芝士好好食😋怪獸三文魚腩真係好厚切🤣刺身拼盤有池魚 三文魚 吞拿魚 甜蝦 帶子 三文魚子 擺盤好有心思 好靚好有仙氣😍全部都好鮮甜 個人覺得最好食係帶子😋嗌左好多野 食到好飽🤰價錢唔係好貴質素絕對對得住佢嘅價錢🤩個人最鐘意係刺身👍🏻
太耐無食日本菜

嗌左好多野 食到好飽🤰
價錢唔係好貴
質素絕對對得住佢嘅價錢🤩
個人最鐘意係刺身👍🏻
黎東京街,千祈唔好去錯長沙灣呀😆太子馳名嘅壽司店,本身外賣店嘅時候已經成日幫襯,出名又平又新鮮CP值高🤩🎣刺身拼盤(油甘魚腩、三文魚腩、帶子等等)傳說中嘅良心厚切❤️,咬落去啖啖肉!刺身入口係新鮮嘅味道,肉質大牙爽口,價錢亦比外面相宜🐠壽司拼盤唔少得叫埋壽司,必叫!黑椒三文魚醬油漬壽司第一次嘗試,幾特別嘅口感,上邊嘅醬油漬醬辣辣地又開胃;火炙左口魚壽司入口即溶,油香四溢,必點Item之一!之前外賣店買過都已經好味,堂食更好!油甘魚腩壽司、鱆紅魚壽司鮮,值得一講個飯份量適中 絕對唔係冷凍凍既僵屍飯 👍🏻最正係蒜茸火炙蝦,蒜香味入口即刻食到,後有蝦既鮮甜😳好味🍤雜菜天婦羅 $78蔬菜有冬菇和茄子唔錯;南瓜最出色,食到甜味之餘又粉粉地;炸蝦亦有咬口,點上特別調製的天婦羅汁,解膩又可口。份量各有兩件左右,加配其他食物一定夠飽北海道雪花牛肉鍋 $78份量非常足,足夠兩至三人食用,相當抵食👍🏻🥗牛油果配日式沙律作為前菜,牛油果🥑份量比想像中多,沙律菜乾淨而且新鮮,食落唔會有爛菜唔新鮮既感覺!總括來講,高質但貼地價既日本料理推介🍤🍣㨂既款式繁多,多人黎可以叫多啲share, 不過就要坐得close d

🐠壽司拼盤

🍤雜菜天婦羅 $78

北海道雪花牛肉鍋 $78
份量非常足,足夠兩至三人食用,相當抵食👍🏻

🥗牛油果配日式沙律

總括來講,高質但貼地價既日本料理推介🍤🍣㨂既款式繁多,多人黎可以叫多啲share, 不過就要坐得close dd🤪普遍質素相當唔錯 會返轉頭再食 Gochisosama😄

2021-09-13