2019-04-25 276 瀏覽
聽朋友介紹來這裡吃飯,之前有不少明星🌟也來捧場!所以今天我們幾個人6點下班就馬上過去了!來到都有人在排隊,大約排了半小時左右就入去了!真的無介紹錯啊,超好吃好足料 ,湯底好濃,無味精味道!龍蝦🦞好新鮮,雞肉都好嫩滑啊!份量超多,哈哈~吃完出來還有超多人排隊⋯很厲害喔!下次再來吃其他招牌的~
聽朋友介紹來這裡吃飯,之前有不少明星🌟也來捧場!所以今天我們幾個人6點下班就馬上過去了!來到都有人在排隊,大約排了半小時左右就入去了!真的無介紹錯啊,超好吃[強]好足料 [色],湯底好濃,無味精味道!龍蝦🦞好新鮮,雞肉都好嫩滑啊!份量超多,哈哈~
吃完出來還有超多人排隊⋯很厲害喔!下次再來吃其他招牌的~
超推介一間平民價錢嘅高級食材餐廳🍴今日睇openrice ,見到油麻地嘅村爺爺 龍蝦湯 泡飯 燉湯專家好多好評,就同朋友去試下。果然令我好驚喜!我地食左幾樣野:1⃣鮑魚花膠蟲草花雞煲翅🥘一睇個名已經覺得好吸引,呢d平時大時大節先食嘅煲,呢度竟然做緊特價128。個煲好大下,夠2個人食,仲可以要求加飯賺套餐添。煲入面嘅材料真係好豐富呢!雞係原隻送上,好大好新鮮,d肉比海南雞仲要嫩!服務員好細心,會提供濕紙巾同膠手套。撈起雞之後,可以慢慢品嚐個湯,可以分到4碗。雞湯味好濃,而且食唔出味精。入面真係有原隻鮑魚、花膠、蟲草花、杞子等等,抵過屋企自己煲呢!2⃣雞件蜆肉雜菌龍蝦湯泡飯🦞呢個我轉做手打烏冬底,都係非常好食嘅。佢材料好好好足夠,淨係蜆都多到數唔曬,雞肉舊舊係肉,仲要係靚肉添,記憶中都有10舊左右,菇🍄亦都有好多,令我懷疑佢點賺錢,哈哈🤣呢個咁豐富嘅餐只係58(我要左烏冬加左10蚊)不過最吸引我嘅,其實係另加35嘅半隻龍蝦,龍蝦好大好靚好多肉,真係好少機會可以係呢d地方食到龍蝦,仲要係咁實惠嘅價錢。3⃣墨魚手指魚腐龍蝦湯泡飯🍲呢款一樣好正!呢個材料係另外用碟裝的,不過因為墨魚手指魚腐都係炸嘅,怕
超推介一間平民價錢嘅高級食材餐廳🍴

2⃣雞件蜆肉雜菌龍蝦湯泡飯🦞

3⃣墨魚手指魚腐龍蝦湯泡飯🍲呢款一樣好正!呢個材料係另外用碟裝的,不過因為墨魚手指魚腐都係炸嘅,怕熱氣嘅可以揀其他。呢個餐係朋友點嘅,我淨係食左少少,都覺得野食新鮮好食,但因為食唔多,無辦法仔細描述喇,哈哈!
2019-04-21
  • 鮑魚花膠蟲草花雞煲翅
  • 雞件蜆肉雜菌龍蝦湯泡飯
  • 墨魚手指魚腐龍蝦湯泡飯
2019-04-19 260 瀏覽
我地食一個雞湯,一個龍蝦湯,雞嗰個都還可以,龍蝦嗰個真係好難食,成兜係急凍貝殼類加半隻龍蝦滾出黎既水。如果真係要去食,都千祈唔好叫龍蝦湯。間野入面勁多風扇,吹到啲湯好快凍哂,仲難食。
如果真係要去食,都千祈唔好叫龍蝦湯。
間野入面勁多風扇,吹到啲湯好快凍哂,仲難食。
2019-04-14 280 瀏覽
聽人講村爺爺好好食,那天起附近買完嘢便同友人去食食😊出面排哂大長龍 好彩唔係等左好耐就入到去! 同朋友揀左唔同套餐Share 叫左一個鮑魚干貝花膠雞煲翅($128) 同盛.村爺爺龍蝦湯泡飯($128)各自都有配左白飯, 唔鍾意食飯既, 有烏冬可以揀 , 超岩我唔鍾意食飯既人。另外仲叫咗兩款小食,灼墨魚圈 , 味道一般,唔太特別南乳雞翼炸得夠香口又夠南乳味 , 贊! 好, 講重點 , 先講鮑魚干貝花膠雞煲翅個湯好濃郁 , 好有燉湯既感覺 , 我同個朋友飲唔停口材料方面亦都好足料 ,里面除左有半隻雞 , 仲有鮑魚、花膠等等......隻雞好有雞味, 唔洗點汁已經好惹味超級推介, 同盛.村爺爺龍蝦湯泡飯除左有半隻龍蝦 佢d海鮮都好足料 ,海量既海鮮 ,好豐富!又係未食先飲湯 好鮮甜 好有龍蝦味! 到個主角<龍蝦> , 雖然得半隻, 但都啖啖肉架, $128 黎講好超值仲有扇貝、蜆肉 、魷魚 樣樣都夠鮮味!
聽人講村爺爺好好食,那天起附近買完嘢便同友人去食食😊
出面排哂大長龍
好彩唔係等左好耐就入到去!

同朋友揀左唔同套餐Share

另外仲叫咗兩款小食,灼墨魚圈 , 味道一般,唔太特別
南乳雞翼炸得夠香口又夠南乳味 , 贊!

好, 講重點 , 先講鮑魚干貝花膠雞煲
個湯好濃郁 , 好有燉湯既感覺 , 我同個朋友飲唔停口
隻雞好有雞味, 唔洗點汁已經好惹味
超級推介,

同盛.村爺爺龍蝦湯泡飯
除左有半隻龍蝦 佢d海鮮都好足料 ,海量既海鮮 ,好豐富!
又係未食先飲湯
好鮮甜 好有龍蝦味!

仲有扇貝、蜆肉 、魷魚 樣樣都夠鮮味!
2019-04-13 125 瀏覽
好清甜既花膠螺頭雞湯,足料到爆,一煲有成半隻雞,跟飯或者米線都一流呀,養顏補身之選😝想食村爺爺既朋友仔記得早啲去現場,尤其係週末,因為過左六點鐘就開始多人排隊。

2019-04-13
10 分鐘 (堂食)
呢間野想來食都好耐,但係次次見到甘多人排隊都止步了,(全因本人無咩耐性同好鬼驚排隊嘅人)今晚同同事就見隊唔係好長就排來食下, 叫左3樣野「1」花膠螺頭雞煲加餐$+10 有菜,飯,飲品「2」南乳炸雞翼「3」炸蝦蝦拼春卷「1」 嘅湯先係我最愛,鮮甜 ,雖然花膠味唔太出,但係$78係甘上下了,係值得去排隊食下
叫左3樣野
「1」花膠螺頭雞煲加餐$+10 有菜,飯,飲品
「2」南乳炸雞
「3」炸蝦蝦拼春卷

係值得去排隊食下

2019-04-09 226 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,一於去試下朋友們推薦我食嘅村爺爺泡飯先😎我同朋有一人叫左一個泡湯分別係花膠雞湯海鮮泡飯同村爺爺龍蝦泡飯🦞龍蝦泡飯佢配上半隻龍蝦🦞仲有青口同蜆,啖湯飲落鮮甜真係食得出有海鮮淆湯嘅味道👍🏻一入口第一下就已經同朋有講個湯真係好!好!味!🤤花膠雞海鮮湯泡飯落單嘅時候已經講明係無半隻雞嘅,但係個湯都好足味,花膠都好大舊👍🏻👍🏻👍🏻而湯底同樣都係配以青口同蜆做淆湯👍🏻👍🏻總括嚟講呢兩個飯嘅味道鮮甜,以平民價錢就食到高級水準,湯底就咁飲又得加埋個飯落去更加畫龍點睛👍🏻

龍蝦湯飯
2019-04-05
5 分鐘 (堂食)
龍蝦湯飯
  • 龍蝦湯泡飯
2019-04-05 298 瀏覽
第二次去食村爺爺,就係太掛任佢個龍蝦湯🥰我地兩個人叫左一份花膠魚頭雞湯,一份南乳雞翼龍蝦泡飯!首先講咗花膠魚頭雞湯先,個湯好甜,雞就唔係好滑,我係比佢花膠吸引左,不過成碗湯得三塊,個龍蝦湯,就非常出色,絕對有龍蝦嘅鮮味,溝飯一齊食簡直係一流!我會建議大家加錢要埋果半隻龍蝦!啖啖肉都非常鮮甜,兩樣嘢都係招牌菜,相比嘅話龍蝦湯比雞湯出色得好多!下次去嘅時候,我諗都唔會再叫花膠雞湯!等候時間偏長,可能因為假日啦,陸續都好多人入嚟坐低食!兩個人食咗夾埋$185 ,如果當午餐嚟講都算抵食
下次去嘅時候,我諗都唔會再叫花膠雞湯!
2019-04-05 348 瀏覽
最近身邊朋友表示村爺爺的龍蝦湯飯非常足料,加上我是個湯底怪,之前食過,也常常掛念那大大片的花膠、螺頭等,所以今晚同男友再去,十分期待。門口依然有長長人龍,但等了一會便可入座:)我當然是點花膠螺片雞煲翅,大大片花膠和螺片,而且有半隻雞,一點也不膩,而且配上醬汁點雞肉,更加滋味!另外,男友就點了真·盛村爺爺龍蝦湯泡飯,不得了!海鮮滿滿,大大元貝、龍蝦是有膏的!而且充滿鮮味!而蛤肉也吃得出不是雪藏貨,但價錢只是$128?太抵吃!難怪店內見到這泡飯甚受歡迎!

門口依然有長長人龍,但等了一會便可入座:)

另外,男友就點了真·盛村爺爺龍蝦湯泡飯,不得了!
海鮮滿滿,大大元貝、龍蝦是有膏的!而且充滿鮮味!
2019-04-04 169 瀏覽
係油麻地上完堂已經9點幾10點,見到平日大排長龍既村爺爺無人排,即刻拉朋友一齊去食雖然門口唔洗排隊,但入到去見到都幾多客,我地兩個人都要搭枱睇完menu,我地兩個都決定點大受歡迎既「極上海鮮龍蝦湯泡飯」~個餐一送上黎,就比佢d海鮮吸引住海量既海鮮,真係好豐富!雖然佢有大大隻龍蝦頭係度,但其實呢個餐係無龍蝦肉架。食海鮮之前,先試一啖佢既湯底,好鮮甜好好味真係感覺到廚師落咗好多海鮮去淆呢個湯底,撈飯食一流!講返d海鮮,好中意食佢既魷魚🦑,好淋又夠鮮味,唔會咬到牙骹攰. 佢仲有好多粒蠔,同埋又有扇貝、蜆肉樣樣都好好味,唔怪得成日大排長龍啦!d海鮮太惹味,不知不覺食哂成碗白飯,好飽呀下次再黎試埋村爺爺其他野食先!

雖然門口唔洗排隊,但入到去見到都幾多客,我地兩個人都要搭枱

個餐一送上黎,就比佢d海鮮吸引住

食海鮮之前,先試一啖佢既湯底,好鮮甜好好味
真係感覺到廚師落咗好多海鮮去淆呢個湯底,撈飯食一流!

講返d海鮮,好中意食佢既魷魚🦑,好淋

下次再黎試埋村爺爺其他野食先!

2019-04-04 162 瀏覽
聽聞這間泡飯店的龍蝦湯底很出名,剛巧經過這區,一如所願可以嘗試。飯店座位不算多,有20個座位,地方不算太狹窄,但必須要排隊等候入座,並沒有訂座或取籌。泡飯主要有龍蝦湯底及豬骨湯底,還有鹵水撈麵和日式咖哩選擇。 星期一至五六點前惠顧送熱飲。螺片鮮雞魚腩龍蝦湯泡飯 $68湯底味道非常好非常濃郁,中式的龍蝦湯味道比西式的龍蝦湯好得多。 螺片一塊,魚腩兩厚片,雞肉很多片,配上白飯泡湯,一人分量很足夠很滿足。鮮雞蜆肉雜菌龍蝦湯泡飯 $58湯底味道一樣濃郁,雞肉蜆肉雜菌份量適中,很好吃。湯底味道非常好,值得推薦。可是需要排隊入座,亦不可以坐太久。

螺片鮮雞魚腩龍蝦湯泡飯 $68

鮮雞蜆肉雜菌龍蝦湯泡飯 $58
湯底味道一樣濃郁,雞肉蜆肉雜菌份量適中,很好吃

2019-04-01
10 分鐘 (堂食)
  • 螺片鮮雞魚腩龍蝦湯泡飯
2019-04-04 165 瀏覽
有次經過見到好多人排,今日咁啱有時間,就嚟試一試呢間村爺爺!上網睇主要係食龍蝦湯飯同埋雞湯set。個人就對龍蝦冇咩興趣所以主要都係黎食雞湯set。初頭以為得一兩款揀但黎到望埋個Menu,原來有好多款嘅組合,睇到眼花撩亂~等左5至10分鐘,就有位啦。人齊先入座。喺門口落order然後入去等食。叫咗花膠魚頭雞湯餐同埋花膠響螺雞湯餐。嚟到嘅時候俾嗰半隻雞嚇親!都好大隻下,開始淆底,應該就食唔晒。唔怪得知啲人話性價比高!整體來講都幾好味,食完唔覺口乾。唯獨隻雞既雞髀位鹹咗少少。會返轉頭食多幾次!

2019-04-02 98 瀏覽
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家行過見到咁多明星相,價錢也合理,於是試試。花膠乾貝雞煲翅 $98足半隻雞,雞煲得好淰。塊花膠好大塊,發得軟綿綿。個湯煲得好濃,膠質重,真材實料。真係啖啖肉,食得好過癮!可能保溫時間長,水份蒸發了些,我覺得鹹左少少。朋友叫左個米線,食唔曬分D俾我。將無味的米線加入湯裡面,剛剛好,完美!即時變成一碗美味雞湯米線,又香又滑。撇開鹹左少少,我覺得碗湯係好正!而且好抵飲。裡面好多明星照片,睇黎老闆之前做演藝雙關工作。
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家

行過見到咁多明星相,價錢也合理,於是試試。

花膠乾貝雞煲翅 $98
足半隻雞,雞煲得好淰。
塊花膠好大塊,發得軟綿綿。
個湯煲得好濃,膠質重,真材實料。
真係啖啖肉,食得好過癮!
可能保溫時間長,水份蒸發了些,我覺得鹹左少少。
朋友叫左個米線,食唔曬分D俾我。
將無味的米線加入湯裡面,剛剛好,完美!
即時變成一碗美味雞湯米線,又香又滑。
撇開鹹左少少,我覺得碗湯係好正!
而且好抵飲。

裡面好多明星照片,睇黎老闆之前做演藝雙關工作。
2019-03-22
2019-04-02 97 瀏覽
今日同同事嚟到呢間人氣小店《村爺爺》。地點就腳喺地鐵站附近好容易就搵到。我自己叫咗《椰子花膠螺頭雞煲》,另外加左10蚊轉套餐(油菜+米缐+飲品)。一上枱真係「哇」左一聲。因為見到半隻雞係個煲里面。另外還有花膠一件,和幾片椰子。湯面有一層雞油。先喝一口雞湯,有雞味,都幾香濃,不錯的。我們戴上手套,用手套把這半隻雞c開慢慢食,食左一半已經好飽。 特別一提附上的辣椒豉油,用來點雞肉食勁好食,讚👍!米線份量都多,兩個share剛好, 將米線放在雞湯里食味道很不錯!油菜係蠔油菜心,凍飲叫左凍奶茶,味道比較淡口。朋友叫左《花膠姬松茸干貝雞煲翅》,也是半隻雞,花膠,元貝,及其他配料,朋友讚很足料!湯底味道亦不錯!越飲越滋味!最後,大家食到又飽又滿足!

油菜係蠔油菜心,凍飲叫左凍奶茶,味道比較淡口。

最後,大家食到又飽又滿足!

2019-04-01 76 瀏覽
今日去到油麻地買野,由於過左午飯時間,唔算太多人,大概等3 張枱左右記就有得入。 店不是好大,座位數目大概20 個左右。黎到梗係要食龍蝦湯泡飯,我揀左墨魚手指魚腐龍蝦湯泡飯。嘩!湯裡有埋海鮮,大概有兩隻青口,兩圈魷魚,數之不盡的蜆(沙清得好好,食左多隻都無沙!)飯份量好足,但係上菜時有少少驚訝,因為同出面泡飯唔同,呢度係另上。先試試湯,好濃海鮮味,唔覺有味精👍🏻墨魚手指好彈牙,魚腐都好好味。$68黎講,有咁足料同好味,性價比好高!😋大滿足

黎到梗係要食龍蝦湯泡飯,我揀左墨魚手指魚腐龍蝦湯泡飯。