2019-07-18 754 瀏覽
琴日放工去接老公收工 , 佢話好想食村爺爺 , 上次佢帶我去食 , 排隊等左近半個鐘 , 仲要搭枱坐添 , 老公介紹我食花膠雞燉翅飯餐  , 半隻雞(成件)上枱  , 雖然有手套提供 , 但坐位空間有限 , 2隻手撕開雞件比較狼狽 , 老公梗係要出手相助架啦 , 但用力都要技巧 , 有幾下"扯開"既動作差D整到對面食客 , 所以老公話想去食, 我話食雞既要佢幫我撕雞 , 不過今次我見有日式咖哩飯 , 我唔食得辣 , 日式咖哩基本唔辣既 , 所以我食呢個黃油飯餐 , 我個飯黎到我添少少咖哩汁比老公試味 , 我大安旨意想撈汁落晒飯時 , 老公叫我停手 , 話個汁幾辣下 , 我試左一少啖就覺得幾哽 , 老公叫店員比個甜豉油我 , 我就當食煲仔飯咁....其實有紅蘿蔔同薯仔 , 但部份浸住咖哩汁 , 我唯有唔食果部份啦 , 不過都夠晒飽LU
龍蝦湯泡飯
咖哩日式黃油雞件飯
2019-07-17
15 分鐘 (堂食)
龍蝦湯泡飯
咖哩日式黃油雞件飯
  • 龍蝦泡飯
2019-07-18 1762 瀏覽
這間放係list 好耐之前有幾次weekend 晚上經過都見到一條好長的隊伍估唔到weekend lunch time 人流係唔算太多 十二點幾去都可以立刻入難得唔洗等位 就叫得豐富些😂🦐極上海鮮龍蝦湯泡飯 ($68)套餐要加$10 附送油菜,飯同熱飲一杯海鮮有好多款 魷魚 青口 蜆仔 🦑🐚超級足料 湯加埋飯一起食 每口都會好鮮甜 🥥椰子螺頭花膠雞煲($78)椰子味唔算太重 湯底清甜反而雞係有驚喜 雞肉超嫩滑😍🐤南乳雞翼 ($28/4 隻)新鮮炸成 超脆口南乳味都算濃 但有些貴以這個價錢食這頓飯都算抵食但如果要排個幾鐘 就未必好值得同要預左位置有些逼 坐得不太舒服
這間放係list 好耐
之前有幾次weekend 晚上經過都見到一條好長的隊伍

估唔到weekend lunch time 人流係唔算太多
十二點幾去都可以立刻入
難得唔洗等位 就叫得豐富些😂

🦐極上海鮮龍蝦湯泡飯 ($68)
套餐要加$10 附送油菜,飯同熱飲一杯
海鮮有好多款 魷魚 青口 蜆仔 🦑🐚
超級足料 湯加埋飯一起食
每口都會好鮮甜
極上海鮮龍蝦湯泡飯

🥥椰子螺頭花膠雞煲($78)
椰子味唔算太重 湯底清甜
反而雞係有驚喜 雞肉超嫩滑😍
椰子螺頭花膠雞煲

🐤南乳雞翼 ($28/4 隻)
新鮮炸成 超脆口
南乳味都算濃 但有些貴

南乳雞翼

以這個價錢食這頓飯都算抵食
但如果要排個幾鐘 就未必好值得
同要預左位置有些逼 坐得不太舒服
椰子螺頭花膠雞煲
2019-07-17 133 瀏覽
見網上大力推介村爺爺嘅燉湯同泡飯,忍唔住大熱天時都要去試下試😬😬可能我5點半左右到,時間較早,未開始排隊,坐底后無耐就開始見到有十五六個人在排隊了😏我地2個人,分別點左花膠螺片雞煲翅餐和村爺爺龍蝦湯泡飯花膠螺片雞煲翅餐 $78雖然只係幾十蚊價錢,但材料卻十足!賣相及CP值都十分高🥳🥳🥳花膠好多片,螺片有3-4條,翅群都有3件加上半隻雞,材料真係唔講得笑👍🏻+10可以變套餐,加個白飯、油菜同餐飲,勁抵😆本身雞肉係已調好味的,不得不提唔多超眼嘅醬油(應該係舖頭自己調配)雞肉配上醬油后,雞肉即刻變得好惹味,蒜香、辣椒同醬油嘅比例一流😋😋😋😋凍🍋茶好大杯呀🤩村爺爺龍蝦湯泡飯 $128呢個湯雖然過百蚊,但絕對超值,半邊龍蝦放係面同一大隻帆立貝外,底下材料仲有6隻青口,2-3片大大塊腩肉,花膠同好多蜆,仲附上白飯一碗呢餐食到好包...下次同埋屋企人再黎食過😬

我地2個人,分別點左花膠螺片雞煲翅餐和村爺爺龍蝦湯泡飯

呢餐食到好包...下次同埋屋企人再黎食過😬
  • 花膠螺片雞煲翅
  • 殿.海鮮龍蝦湯泡飯
2019-07-09 165 瀏覽
朋友食過一次 介紹我哋嚟好可惜我哋食嗰陣無哂龍蝦 但都仲係好好食我就嗌左個村爺爺上素龍蝦湯泡飯 雖然係無肉嘅但個湯底由龍蝦淆出嚟 有好香好龍嘅龍蝦味啲枝竹 豆卜完全索哂啲龍蝦味 仲有啲飯加落個湯到 好似每粒飯都比濃濃嘅龍蝦味包住咁另外個frd食左個吉列豬扒龍蝦湯泡飯塊豬扒好大塊超抵食值得一試!
朋友食過一次 介紹我哋嚟
仲有啲飯加落個湯到 好似每粒飯都比濃濃嘅龍蝦味包住咁
另外個frd食左個吉列豬扒龍蝦湯泡飯
塊豬扒好大塊超抵食
值得一試!
對上一次嚟旺角,未行到真正呢間村爺爺泡飯,就已經比前一個街口嘅村爺爺車仔麵吸引左入去食,今次終於一心一意黎試個泡飯!星期日夜晚大約10點左右,好彩人唔算太多,等左大約10分鐘,已經可以入去吃了南乳雞翼 ($28/4隻)其實計返都要$7 一隻,但係相比其他雞翼,佢呢度個南乳味好重,而且新鮮炸起,又脆又熱辣辣,黎e度必食!花膠松茸干具雞煲翅 ($98 + $10轉套餐)將飯轉咗做上海湯麵,分量比飯好似少咗啲,但係咁嘅價錢,有半隻雞🐥,而且有好幾舊花膠,仲有啖雞湯飲,已經心滿意足了。餐廳仲好窩心添,會比手套客人用嚟撕開啲雞件,方便食🥰殿。海鮮龍蝦湯泡飯 ($98)一嚟到已經比大大隻龍蝦🦞吸引左我目光而且望到佢個湯都好足料,有帶子,青口,魷魚,仲有蜆肉!雖然有少部分蜆肉有沙影響左口感,但整體都好好! 不過可能我坐近風口位個湯好快就吹凍左😭總括而言,性價比超高!超抵食,大大推介

南乳雞翼 ($28/4隻)
花膠松茸干具雞煲翅 ($98 + $10轉套餐)
餐廳仲好窩心添,會比手套客人用嚟撕開啲雞件,方便食🥰
殿。海鮮龍蝦湯泡飯 ($98)
一嚟到已經比大大隻龍蝦🦞吸引左我目光
總括而言,性價比超高!超抵食,大大推介
15 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
  • 殿。海鮮龍蝦湯泡飯
2019-07-07 250 瀏覽
星期六中午經過油麻地附近,經過村爺爺 見到門口啲食物貼圖好吸引,就排隊去試啦排左大概15分鐘就可以入座鋪頭面積吾太大,有幾張3人台,大多數4人台為主。花膠螺片雞煲翅$68足足有半隻雞,再加埋3、4片花膠 螺片切成條,大概都有3、4條,湯好甜$68呢個價錢係吾包飯的,加10蚊可升級成一個套餐,有一碟油菜、一碗白飯、一杯飲品。店家會提供刀叉俾客人切雞食,如果想豪邁啲都可以帶手套 直接手撕黎食,不過隻雞浸係湯度其實都幾熱😂😂姬松茸魚頭花膠煲呢個同雞煲翅大同小異,只係主角換左魚頭。呢個本人就覺得稍為遜色,吾係話吾好食,不過就無預期中咁正都有3、4塊花膠,仲有一個大魚頭,啲湯就無雞煲翅咁濃味咁有鮮味。中午都有午市套餐,大家經過都可以試下
排左大概15分鐘就可以入座

鋪頭面積吾太大,有幾張3人台,大多數4人台為主。
花膠螺片雞煲

姬松茸魚頭花膠煲

中午都有午市套餐,大家經過都可以試下

• 花膠螺頭雞煲翅
2019-07-05 259 瀏覽
第二次去食了🐷7點幾到,等左5分鐘有位👍🏻鋪頭細細,係逼🤢坐低個時要好小心😂因為同隔離個個差唔多係貼住咁坐😂員工方面:態度係咁上下啦。我哋每人一個雞湯,另加10蚊轉餐🤩(飯,菜,飲品),下面有收據可參考😃而且可以加不同的配菜,例如響鈴😍炸魚片等等。上菜好快,5分鐘內到齊曬😊👍🏻食物方面:半隻雞大大份好飽,湯香,配白飯正!仲有辣椒粒鼓油,雞點落去再配飯😭❤️生菜幾大份但唔係太新鮮,有啲位黑黑地,冇食曬。加3蚊轉凍飲,凍檸茶🤨冇咩味,譚仔嘅仲好飲😂
  • 極上海鮮龍蝦湯泡飯
  • 椰子螺頭花膠雞煲
  • 花膠螺頭雞煲翅
  • 炸魚皮
  • 雞煲翅
2019-06-23 316 瀏覽
去油麻地睇戲 搵左呢一間村爺爺龍蝦湯泡飯試一試我叫咗佢哋招牌嘅龍蝦湯泡飯轉米線好大份入面好足料 有一個龍蝦頭 魷魚幾舊 仲有好多蜆肉聖子等等飲啖湯先 佢個湯係好重龍蝦味 真係飲到用龍蝦頭煲嘅另外仲叫咗個炸魚皮 點落啲湯度吸晒湯汁食非常好味總括嚟講整整個米線CP值好高 60幾蚊食到咁飽 又有咁多海鮮 可以去邊度搵呀!
去油麻地睇戲 搵左呢一間村爺爺龍蝦湯泡飯試一試
我叫咗佢哋招牌嘅龍蝦湯泡飯轉米線
飲啖湯先 佢個湯係好重龍蝦味 真係飲到用龍蝦頭煲嘅
另外仲叫咗個炸魚皮 點落啲湯度吸晒湯汁食非常好味
2019-06-19 424 瀏覽
終於有機會一試村爺爺的泡飯❗️好多種唔同款式的配搭,睇到花多眼亂最終都係決定一試殿。龍蝦海鮮湯泡飯💪🏻💪🏻成碗有好多海鮮配料,青口,扇貝,蜆等等一黎就梗係試一啖個湯先好濃的龍蝦湯味,一黎就忍唔住飲左幾啖,點知將飯加埋落個湯度仲好食,飯粒吸收左湯的精華,好開胃之後到另一位主角龍蝦🦞,原本仲諗住會用番用黎煮湯的肉會變到好老,但出到黎肉質好鮮甜,另外仲好多蝦膏,價錢又唔算好貴,如果經過開可以一試

終於有機會一試村爺爺的泡飯❗️

好多種唔同款式的配搭,睇到花多眼亂
最終都係決定一試殿。龍蝦海鮮湯泡飯💪🏻💪🏻

殿。龍蝦海鮮湯泡飯

成碗有好多海鮮配料,青口,扇貝,蜆等等

一黎就梗係試一啖個湯先

2019-06-19
20 分鐘 (堂食)
  • 殿.海鮮龍蝦湯泡飯
2019-06-10 477 瀏覽
店命都寫明係燉湯泡飯專門店,咁就先講下佢個湯。叫咗川芎白芷魚頭湯,七十三蚊。見到個大魚頭加個魚鮫,以為湯頭會好有魚味。實情係有清清嘅魚香,川芎白芷可能落得多,變相甘味好重,但整體湯頭又淡。魚頭同魚鮫肉食落雖然好滑,不過好多位都有血腥味,如果唔係沾一下辣椒豉油食真係唔錯。白煮生菜一碟配有淡甜豉油汁。個加四蚊嘅出前一丁,中間仲係硬嘅。個麵嘅水仲得勁少,自行落埋湯粉後好咸。炸吉列豬排外皮酥脆,肉質都好。可惜外皮油溢味同豬肉嘅羶味真係麻麻。

2019-06-08 380 瀏覽
尋日見到朋友打卡,就諗起之前吾想排隊所以無試,今日就決定係佢地一開門就到,應該吾駛等啦😆😆😆12點食午餐其實係未肚餓😅叫左佢地話嘅第一位,花膠螺頭雞湯,加10蚊有菜有飯有飲品,另外加個撈麵,墨魚手指魚腐撈油麵。先講個油麵,個汁好夠味,如果鍾意濃味就好啱,佢配果個吾知咩湯,只係少少咸味嘅清湯。墨魚手指同魚腐都幾好味。主角黎啦,花膠同螺頭係吾會好多,雞就好多,應該有半隻,但肉好鞋,但個湯係好味嘅,但最出人意表係個白飯,因為吾太餓,食左少少油麵,加雞同湯已經飽飽地,但心諗吾好咁浪費,就食少少,點知一食就覺得好好味,係,竟然平時吾多食白飯嘅我,真係覺得個飯好味,有飯味原來係咁解😂😂,所以食左個好飽好飽嘅午餐,埋單百幾蚊,好抵,吾怪得成日要排隊啦!

墨魚手指同魚腐都幾好味。

花膠螺頭雞湯

2019-06-04
2019-06-08 197 瀏覽
去年午市時間經過已經見到大排人龍, 今次趁下午5點幾晚市未旺即刻試下!選擇好多, 花多眼亂, 最後揀左一碗響螺雞湯配菜及鮮雞件米線($51), 同一碗墨魚手指魚腐龍蝦湯海鮮米粉($68),一上菜望見大大碗已經震撼, 份量足唔孤寒, 湯底飲得出真材實料無味精,鮮雞件食落有雞味, +$3完全值得墨魚手指同魚腐都炸得香脆, 勁多蜆肉同青口食到好飽, 5點幾食完夠頂成晚, 惟一不足係座位空間較窄, 出入易與人碰撞.難怪咁多人排住隊食! (6點15食完已經見門口開始排隊)

鮮雞件食落有雞味, +$3完全值得

墨魚手指同魚腐都炸得香脆, 勁多蜆肉同青口

難怪咁多人排住隊食! (6點15食完已經見門口開始排隊)
2019-06-06 182 瀏覽
呢間龍蝦湯泡飯連黃秋生都推介㗎😍叫咗個極上海鮮龍蝦湯泡飯,龍蝦湯勁濃郁又鮮甜😋入面海鮮超足料,有扇貝,青口,魷魚🦑蜆肉都超過10粒!仲有生菜墊底,吸哂海鮮同龍蝦湯嘅鮮味🤤不過想食龍蝦肉就要叫個貴d嘅餐啦😂.👍🏻推介:極上海鮮龍蝦湯泡飯($68)😋指數:8/10
👍🏻推介:極上海鮮龍蝦湯泡飯($68)
😋指數:8/10
2019-06-03 246 瀏覽
旺角區抵食夾大件之選。一看到店門外的小人龍,就知道是村爺爺的店,若然人數較少,等待時間相對不長,這次我們是2人前往,等了若5-6分鐘就入座,餐牌花多眼亂,不知從何選擇,但看到周邊的顧客大都選椰子雞湯,所以我也不例外,男友則選了雞煲翅。雞湯很快就送到我們面前,鐵鍋是滾燙的,小心燙手,半隻雞泡於湯中,很有冇份量,椰子湯配以杞子及龍眼,十分清甜易入口;至於雞煲翅湯底則較為清淡;因為刀不夠鋒利,就算有膠手套提供,吃雞也吃得有點狼狽,但這樣吃也就真的較有風味,建議可給顧客選擇是否斬件,方便顧客。每次來村爺爺泡飯店,都不是吃泡飯,而是吃它的雞湯飯,價廉物美,值得一吃再吃!

旺角區抵食夾大件之選。
2019-06-02
6 分鐘 (堂食)
2019-05-31 269 瀏覽
嗰日突然間勁想食雞窩,就突登上網搵一搵,點知隔離街就有啦,真係好彩啊。嚟到門口,前面有五個人等緊位,真係好想食就決定排隊啦。排隊嘅時候職員會比餐牌我哋揀定食物,咁一到我哋嘅時候就有得食啦。朋友叫咗個花膠螺片雞煲翅,而我就揀咗椰子螺頭花膠雞煲加多個飯同埋菜,一坐低兩三分鐘左右食物即刻送到,好有效率。仲要好足料,真係有半隻雞。雖然俾埋刀我哋,但係難啲將啲肉分開,我自己就覺得兩個煲嘅味道都唔太大分別,如果椰子湯啲椰子味再濃啲會更加好味,有雞湯撈飯真係可以食多幾碗!