建議:上去舖頭前可以睇定艾豬有咩朱古力牌子/味道,問下店員意見,揀到自己最想要既口味近年除左咖啡有精品之外,仲有朱古力都係,注重公平貿易👍 近期 #試伏專員 A君學習緊點樣品嚐🍫,所,留意多左唔同類型產地/口味🤣 原來觀塘工廈有間專賣朱古力 加 有可可茶供應既樓上店。位置唔難搵,只要你搵過叁拾士多 (成業3樓) 上一層 (4樓) 就會搵到一開始本住上去試朱古力飲品先既心態,點知上到去反而比一排排既朱古力吸引左😌店員好熱心推介,產地味道都好細心甘一一介紹👍有啲款仲可以試食,就係甘最後終於買到兩款朱古力今次試左:▫️Zotter Labooko Bolivia 90% (HK$85)90%可可 10%庶糖 //單一產地因為想揀Dark Choco,所以問左店員有咩好介紹。店員話玻利維亞 既豆產量比較少,而且 Zotter 系列當日岩岩新到店。打開左包裝,有淡淡既可可香❤️ 食落唔會係淨得苦,個人口味就覺得餘韻唔係好出。整體黎講,光澤睇落唔錯,啪落去亦唔會有太多碎。睇番官網介紹,依款朱古力由係來自公平貿易合作社 El Ceibo▪️64% Dark Sichuan Pepper and Orang

今次試左:

90%可可 10%庶糖 //單一產地

▪️64% Dark Sichuan Pepper and Orange Peel (HK$55)

本身試左 巴爾幹玫瑰 64% Mild Dark Balkan Rose,打算要入手之際,店員比左依款 "四川麻辣" 一試即刻留左一排🤣

麻而不辣😋 鍾意麻味既朋友,值得一試。估唔到有埋啲橙皮底又幾夾。

外賣自取
餐廳:朱古力旅程 (觀塘)地址:觀塘成業街19號成業工業大廈4樓416號舖有時逗留喺煩囂嘅都市太耐,都會想搵返個零靜嘅角落透下氣,做下角落生物😂。今次去到觀塘成業工業大廈呢間 The Cocoa Journey ,等我帶你進入呢一個朱古力嘅旅程🍫,享受一下清幽平靜嘅時刻🥰The Cocoa Journey 主打Bean-to-bar朱古力,即係由揀豆、烘焙,到製成一排朱古力都係由同一班嘅朱古力工藝師一條龍去做🧑‍🍳,佢哋仲有賣10幾個唔同產地嘅朱古力添,單喺朱古力bar就已經有68種,大部份仲要喺市面上搵唔到嘅添😍我今次嚟嘆番杯嘢飲,坐低休息傾吓計💬。一去到就俾佢嘅環境吸引咗,仲有一個area喺地氈形式比人去坐🧸,好有feel呀,不過坐嗰陣就要記得除鞋喇👟中美洲伯利茲手沖可可茶 $48伯利茲擁有好多寶綠色嘅熱帶雨林🌲,得天獨厚嘅地理位置令當地嘅可可具有獨特嘅香味,享負盛名👏。每年5月22日,當地城市托萊多仲會舉行伯利茲朱古力文化節嚟慶祝果到生產嘅可可。估唔到飲落清新自然,無論聞定係飲都有淡淡嘅可可味,真係好特別,我都係第一次飲可可茶,有機會大家都要試吓👍巴西手沖咖啡 $48巴西喺全球最
餐廳:朱古力旅程 (觀塘)
地址:觀塘成業街19號成業工業大廈4樓416號舖

中美洲伯利茲手沖可可茶 $48

巴西手沖咖啡 $48
巴西喺全球最大嘅咖啡產地🇧🇷,亦喺咖啡生產嘅第一大國,最高峰甚至可以佔全球產量嘅30%以上。
巴西咖啡豆有獨有嘅「軟豆」風味,堅果🌰、巧克力味甜香,酸苦均勻而且有好好嘅醇厚度,飲落舒服柔和,非常nutty😚,愛啡之人不妨嚟品嚐吓
2021-02-14
2021-02-05 508 瀏覽
▪️🍵Peru Hand Drip COCOA Tea▪️$48聞落有淡淡嘅可可香,仲有輕微花茶嘅香氣。飲落可可味淡,酸度較高。相比起平時hand drip咖啡,可可茶口味輕淡好多,好接近平時嘅綠茶,較淡較清新。第一次飲可可茶,感覺好神奇🤩▫️☕️Artisan Drinking Chocolate (Davao City, Philippines, 70%)▫️$48呢款係用菲律賓產嘅可可豆,有70%濃度。聽落會有d苦同酸,但飲落味道好溫和,香噴噴,又暖粒粒。與其話係朱古力,不如話朱古力奶。奶嘅份量比較多,雖然揀選嘅奶味道唔會喧賓奪主,但係都令到成杯朱古力濃度同稠度唔太夠。飲到尾仲有d未融嘅朱古力係底,相信如果mix得好d會rich少少。總體上,呢杯都係一杯選料唔錯、味道幾好嘅朱古力奶😋▪️🍰Classic Mango Crepes▪️+$20皮唔算厚,cream都好多,中間夾住一層芒果布丁,配住可可茶食,唔會太甜都唔會太膩。🍫店裏面仲有好多種唔同口味嘅朱古力賣,試食過幾種,其中橙味x四川麻辣、玫瑰味幾新奇得意。但對於比較鍾意食純朱古力嘅我地,就覺得呢d mix咗味道嘅朱古力口感有少少散,味道唔太
Peru Hand Drip COCOA Tea

Classic Mango Crepes
▪️🍰Classic Mango Crepes▪️+$20

🍫店裏面仲有好多種唔同口味嘅朱古力賣,試食過幾種,其中橙味x四川麻辣、玫瑰味幾新奇得意。但對於比較鍾意食純朱古力嘅我地,就覺得呢d mix咗味道嘅朱古力口感有少少散,味道唔太岩我地啦。

💭另外,野飲製作需約15分鐘。

🐥鍾意朱古力嘅可以去試下,係幾有趣嘅體驗🥰
Peru Hand Drip COCOA Tea
Classic Mango Crepes
2021-01-25 405 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️呢個旅程源於觀塘嘅工廈 🏢簡直係Chocolate lover 朝聖既必到之地💓💓每一杯飲品都係店員認真沖製而成 ☕️比出面既既朱古力飲品 層次感更加豐富❶Sungai Ruan,Malaysia 🍫呢個係ICA 2020 (drinking)🥉得獎飲品可可濃度更加達到72% 入口濃郁細膩 堅果香氣突出🥰品嚐完一杯近乎完美嘅朱古力飲 幸福感爆燈💡❷St. Vincent and the Grenadines,Caribbean 🍫入口香濃幼滑 口感甘醇🤭甜中帶酸 餘韻略帶苦澀另外可以隨意加入棉花糖 增加甜度😈
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

呢個旅程源於觀塘嘅工廈 🏢
簡直係Chocolate lover 朝聖既必到之地💓💓
每一杯飲品都係店員認真沖製而成 ☕️
比出面既既朱古力飲品 層次感更加豐富

❶Sungai Ruan,Malaysia 🍫
呢個係ICA 2020 (drinking)🥉得獎飲品
可可濃度更加達到72%
入口濃郁細膩 堅果香氣突出🥰
品嚐完一杯近乎完美嘅朱古力飲 幸福感爆燈💡

入口香濃幼滑 口感甘醇🤭
甜中帶酸 餘韻略帶苦澀
另外可以隨意加入棉花糖 增加甜度😈
2021-01-19 779 瀏覽
< 𝓣𝓱𝓮 𝓒𝓸𝓬𝓸𝓪 𝓙𝓸𝓾𝓻𝓷𝓮𝔂 >位於觀塘其中一間工業大廈, 呢間cafe主要提供全球唔同地區🌍唔同風味嘅手調朱古力飲品, 入面仲會賣一排排多款特別口味嘅朱古力🍫🍫🍫如果肚餓只需加$²⁰仲有小食/甜品🍰另外店員好nice🤗俾咗我哋試咗兩款ᴘᴀᴜʟ ᴀɴᴅ ᴍɪʟᴋ嘅朱古力, 分別⁶⁴% ᴹⁱˡᵈ ᴰᵃʳᵏ ᴬᵐᵃᶻᵒⁿⁱᵃⁿ ᴾⁱⁿᵏ ᴾᵉᵖᵖᵉʳ同埋泰式奶茶味, 仲有原粒可可豆, 每款都各有特色, 可以慢慢品嘗當中朱古力嘅奧秘💓⁷²% ᴮᵉᵃⁿ ᵀᵒ ᴮᵃʳ ᴰʳⁱⁿᵏⁱⁿᵍ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ $⁵⁵呢款拎咗2020世界巧克力大獎🥉梗係要一試啦! 結果有驚喜🤩係我人生飲過朱古力奶當中, 數一數二好飲👍面層綿密奶泡, 由於可可濃度達72%, 特濃香口帶點清新莓果酸味, 幼滑細膩, 整體口感超正🥳ᴹˢ ᴾ. ᴹᵒᶜʰᵃ $⁴⁸雖然整得都唔錯, 咖啡味好香☕但係飲咗上面嗰款, 就覺得有好大距離感🙊所以大家嚟呢度, 一定要試其他口味嘅手工熱朱古力奶吖🥰ᶜˡᵃˢˢⁱᶜ ᴹᵃⁿᵍᵒ ᶜʳᵉᵖᵉˢ ⁽⁺$²⁰⁾芒果千層蛋糕食落好重嘅cream, 而且芒果清甜🥭不過雪得太凍

ᴹˢ ᴾ. ᴹᵒᶜʰᵃ $⁴⁸
ᴹˢ ᴾ. ᴹᵒᶜʰᵃ

ᶜˡᵃˢˢⁱᶜ ᴹᵃⁿᵍᵒ ᶜʳᵉᵖᵉˢ ⁽⁺$²⁰⁾
芒果千層蛋糕食落好重嘅cream, 而且芒果清甜🥭不過雪得太凍❄️如果解返凍多少少會更好😉
ᶜˡᵃˢˢⁱᶜ ᴹᵃⁿᵍᵒ ᶜʳᵉᵖᵉˢ

ₚ. ₛ. 呢間一定啱哂朱古力控🍫而且香港好少有專做朱古力既小店, 大家仲唔快啲過嚟支持下, 齊齊宣揚朱古力文化❣️

朱古力旅程
📍觀塘成業街19號成業工業大廈4樓416號舖

2021-01-16
Weekend 我鍾意喺屋企煮brunch慢慢享受,今日就有朱古力茶配自家製伯爵茶味貝果。唔知大家對可可茶認識有幾多,因為好難見到普遍地方有得買,而 店主創立呢間鋪頭係因為佢對可可豆有獨特嘅情意結,我呢款可可茶其實係要用上10kg嘅可可豆先可製成1kg可可茶嘅產物,而可可茶飲落真係有朱古力本身獨有嘅味道散發出嚟,但又唔會好似食咗朱古力咁油膩同內疚。今日我用咗手沖方式去沖呢個可可茶;以90 度水分斷加水至250ml,可可茶中會有朱古力味道散發出嚟~ 非常之好飲! 而且飲完我通常都唔想就咁掉咗佢,會加熱水再浸泡多幾次直到茶味淡先掉。如果喺辦公室想飲呢款茶,亦都可以直接用熱水250ml 焗佢十分鐘即可。可可豆有豐富嘅礦物質同埋抗氧化物;加上可可有咖啡因,飲咗都會有咖啡功效變得精神一振。呢款來自中美洲加勒比海嘅Belize種植,再加上Scotland 後製而成嘅可可茶賣緊$22/包;$98/5包。 喜歡朱古力或者飲茶嘅你一定會鍾意❤️

• 可可茶
香港得好少有專做朱古力既小店,放假專程去左試。呢到環境好靜好舒服,係一個work friendly既cafe!————————❦ Artisan Drinking Chocolate (Chiangmai, Thailand | 65%) $68呢款朱古力偏smoky,濃度係65%既關係所以易入口d。平時飲既朱古力可能沖粉既關係越飲越稀,但呢度飲既係越飲越濃,每次飲之前攪下佢味道更佳!不過美中不足嘅係唔夠熱。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ Artisan Drinking Chocolate (Davao City, Philippines) $48口感同上一杯差唔多但比較earthy,同埋呢隻朱古力濃度係70%,鍾意濃味少少可以試吓。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-側邊有d可可豆同棉花糖,單食可可豆會帶有少少酸味,同棉花糖一齊食就會中和左個陣酸味,幾香口!-牆上面仲有好多款朱古力,最印象深刻既係花椒味朱古力,好特別,可以試食😆仲有其他熟食甜品,鍾意食朱古力既一定要去試下!
————————
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
2020-12-27 216 瀏覽
係同自己年輕差不多可能更細既年輕人開設~ 好佩服佢地 位於觀塘工廈 ,方便位置,環境舒適溫馨無這枱的 主要好似partyroom咁齊齊坐地下都幾得意架~不過相對堂食預位置5,6個想既最好留定位 唔係之後黎就可能企或者外賣走☺️佢地有各款朱古力飲品、你都可以係到買啲特色朱古力送人,朱古力愛好者更加要黎更加要入手唔同朱古力返去咬下😈🍫佢地有榴槤、四川麻辣、泰式辣..係咪就咁聽都好好奇咩味!完全好似magic咁新奇但係一啲都唔怪好獨特,所以話送人無論包裝、驚喜度絕對有!要去支持既小店‼️
係同自己年輕差不多
可能更細既年輕人開設~ 好佩服佢地

位於觀塘工廈 ,方便位置,環境舒適溫馨
無這枱的 主要好似partyroom咁齊齊坐地下
都幾得意架~不過相對堂食預位置5,6個
想既最好留定位 唔係之後黎就
可能企或者外賣走☺️

但係一啲都唔怪好獨特,所以話送人無論包裝、驚喜度絕對有!

要去支持既小店‼️

2020-12-19 271 瀏覽
凍冰冰嘅天氣☃️有時都想飲番啲暖笠笠嘅熱朱古力☕ 平時飲開嘅☕朱古力同今日飲嘅味道一啲都唔同;今日飲呢杯不一樣的朱古力🍫帶有果酸(Lychee, Raisin, Raspberry)味道好特別 如果你覺得肚仔餓,只要加$20,就可以食到其他美小食;我就揀咗隻🌭熱狗加埋芥末醬;填飽個肚仔之後,仲食咗幾款唔同嘅朱古力,同埋飲咗一杯可可茶,聞到朱古力味,飲嘅時候有果酸,仲有仲形容唔到嘅特別味道🤔 朱古力迷一定會愛上,每款朱古力都各有特色,各有不同嘅味道🍫我就食咗榴槤味,如果唔食榴槤嘅人都真係會愛上,因為味道比較清淡,容易入口;另外有食咗🥥椰子雞湯味嘅朱古力,口味特別,中間仲有椰絲添;但係我都係鍾意食薄荷味🥰夠清香;仲有🌶辣椒味嘅朱古力 朱古力上面有個標誌,話畀你聽,呢款朱古力,由成長都採摘可可豆,製成朱古力,都出自同一個人,夠哂貼心。朱古力嘅包裝真係好靚🤭靚到好似手機殼咁 朱古力迷🍫記得要嚟呢到啦,包你有驚喜🤗 觀塘成業街19號成業工業大廈4樓416號舖
凍冰冰嘅天氣☃️有時都想飲番啲暖笠笠嘅熱朱古力☕

朱古力迷🍫記得要嚟呢到啦,包你有驚喜🤗

觀塘成業街19號成業工業大廈4樓416號舖
2020-12-17
2020-12-14 166 瀏覽
都市人嘅生活真係好忙碌日日為2餐,連氣都無得唞😤😤😤😤今日終於喺繁囂嘅社會入面搵到一點綠洲🏝唔好以為咖啡先有精品其實可可都有🍫🍫🍫🍫所以要講學問,講品味朱古力都唔輸蝕架下次同朋友show off下,要飲☕☕☕就飲single origin嘅朱古力!飲之前不如試下可可豆嘅原味先啦☕好多人連可可豆個樣係點都未知,店主就係想我哋可以由零開始體驗真心欣賞、品味朱古力咁好味嘅朱古力,原來喺呢度提煉出嚟😍入口有一定硬度酸酸地又苦苦哋好耐人尋味你哋睇下坐位幾chill傾下講下食下飲下又一個下午啦😙😙媽呀!我唔想返工!今日揀咗印尼同菲律賓兩個地方嘅朱古力如果怕苦可以要買加奶同棉花糖🍬不過我已經係中女,見過世面,我先唔怕苦為求試清佢哋嘅原味印尼嘅比較苦澀好有深度菲律賓嘅較清較重果香🍊🍊🍊🍊喺一杯可可入面飲到咁多味道我今日真係學到好多嘢🤭如果怕飲朱古力肥咁真係可以試下個滴漏可可茶🍵味道同精品咖啡嘅Ethiopia 高山豆有啲似有果酸味但body light好多After taste有朱古力味味道真係好有層次🍫飲完好Relax,推薦大家試下⚘⚘⚘⚘⚘唔好以為講嚟講去都係得朱古力🍫🍫🍫仲有小食架我叫咗個煙鴨熱

都市人嘅生活真係好忙碌
日日為2餐,連氣都無得唞😤😤😤😤

今日終於喺繁囂嘅社會入面搵到一點綠洲🏝

唔好以為咖啡先有精品
其實可可都有🍫🍫🍫🍫

所以要講學問,講品味
朱古力都唔輸蝕架
下次同朋友show off下,要飲☕☕☕
就飲single origin嘅朱古力!

飲之前不如試下可可豆嘅原味先啦☕
真心欣賞、品味朱古力
咁好味嘅朱古力,原來喺呢度提煉出嚟😍
入口有一定硬度
酸酸地又苦苦哋好耐人尋味

你哋睇下坐位幾chill
傾下講下食下飲下
又一個下午啦😙😙
媽呀!我唔想返工!

今日揀咗印尼同菲律賓兩個地方嘅朱古力
如果怕苦可以要買加奶同棉花糖🍬
不過我已經係中女,見過世面,我先唔怕苦
為求試清佢哋嘅原味

味道同精品咖啡嘅Ethiopia 高山豆有啲似
有果酸味但body light好多
After taste有朱古力味
味道真係好有層次🍫
飲完好Relax,推薦大家試下⚘⚘⚘⚘⚘

唔好以為講嚟講去都係得朱古力🍫🍫🍫
仲有小食架

我叫咗個煙鴨熱狗🌭🌭
個包真係好脆但同時吸收曬啲肉汁
唔錯唔錯😋😋😋

我諗我心情唔好果陣又會上去買朱古力食架啦🍫
試下上去撞唔撞到我啦!
2020-12-13 154 瀏覽
“Artisan Drinking Chocolate(Sumatra & Sulawesi, Indonesia)”($48)“COCOA Tea”($48)“Succulent Pink Flesh Duck Breast Hot Dog”($48)“Classic Mango Crepes Cake”($48)成日都聽到好多人對咖啡豆都好有研究但原來可可豆都有住好高深嘅學問😆今次嚟到呢間位於觀塘工廈嘅朱古力店🍫小店名字叫“The Cocoa Journey”🌍顧名思義,即係搜羅全球朱古力工藝師手工朱古力同飲品嘅專門店😆呢道提供咗好多嚟自世界各地嘅手工朱古力好似印尼,泰國同秘魯等等🤩款式多到數唔到🤣由普遍嘅抹茶味,到果味,辣味,泰式奶茶都有最得意係一隻四川麻辣橙味朱古力🌶食落口好似打緊邊爐咁😂店員都好用心介紹各款朱古力🥰成日都聽到佢地講一個term“bean to bar”原來即係原豆朱古力朱古力工藝師購入可可農發酵好嘅可可豆然後用焗爐同機器分別烘同分開打碎可可豆之後用半自動機器分開可可殼同可可仁再用機器輾磨可可仁約24個鐘🕛就好似精品咖啡或者精釀啤酒每一步嘅改變都會影響最後嘅味道
“COCOA Tea”($48)

成日都聽到好多人對咖啡豆都好有研究
但原來可可豆都有住好高深嘅學問😆
今次嚟到呢間位於觀塘工廈嘅朱古力店🍫
小店名字叫“The Cocoa Journey”🌍
呢道提供咗好多嚟自世界各地嘅手工朱古力
好似印尼,泰國同秘魯等等🤩
款式多到數唔到🤣
由普遍嘅抹茶味,到果味,辣味,泰式奶茶都有
最得意係一隻四川麻辣橙味朱古力🌶
食落口好似打緊邊爐咁😂
店員都好用心介紹各款朱古力🥰
成日都聽到佢地講一個term“bean to bar”
原來即係原豆朱古力
朱古力工藝師購入可可農發酵好嘅可可豆
然後用焗爐同機器分別烘同分開打碎可可豆
就好似精品咖啡或者精釀啤酒
每一步嘅改變都會影響最後嘅味道😳
平時食朱古力食得多
估唔到背後嘅工序原來係咁繁複!

呢道除咗可以買現成朱古力
仲可以飲到朱古力飲品🥰
怕苦嘅我就揀咗70%濃度嘅朱古力😆
可可豆係嚟自印尼
飲落朱古力味香濃順喉🥰
冬天天氣凍飲返杯真係好舒服
店員仲介紹咗cocoa tea
原來對身體好健康!
外表同一般嘅茶冇咩分別
Size比較細但鴨胸算幾香
最後仲試埋個芒果千層蛋糕
皮唔算厚同埋cream算多所以唔怕乾
中間仲夾咗舊芒果肉😋
觀塘隱世朱古力🍫cafe提供Wi-Fi、紙巾、搓手液等~有多款世界各地的朱古力🍫店員都會用心介紹講嘅朱古力🍫還有得試吃😋個人喜歡70%朱古力,微甜而且回甘🍫還有莓朱古力,真的有果肉(⁎ᵕᴗᵕ⁎)買任何飲品加$20有小食#菠蘿橙梳打 $48無糖梳打好健康#滴漏咖啡 $48 很純的感覺~服務質素:8/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic
觀塘隱世朱古力🍫cafe

提供Wi-Fi、紙巾、搓手液等~
有多款世界各地的朱古力🍫

店員都會用心介紹講嘅朱古力🍫還有得試吃😋

個人喜歡70%朱古力,微甜而且回甘🍫
還有莓朱古力,真的有果肉(⁎ᵕᴗᵕ⁎)

買任何飲品加$20有小食

環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2020-12-10
2020-12-09 119 瀏覽
由細到大都好鬼鐘意食朱古力🍫基本上每日都要食最近系觀塘行街發現咗間新開嘅朱古力店 咁就緊係🐶衝上去啦 去到先知原來依度唔單只賣來自世界各地嘅朱古力 就連飲既朱古力都非常特別😆好似揀咖啡豆咁 原來可可豆都有分唔同香味😯長知識了今次我就叫咗杯來自馬來西亞馬六甲既drinking chocolate 係店員介紹㗎(btw依道既店員好nice同埋真係識好多朱古力既野🤭)依杯朱古力飲落去酸酸地 問店員點解會係咁既味 佢地介紹原來依隻味係果香味🤔真係幾特別下次要再上去試埋其他朱古力🤤🤤
由細到大都好鬼鐘意食朱古力🍫基本上每日都要食

下次要再上去試埋其他朱古力🤤🤤
Melaka ,Malaysia
2020-12-09
Melaka ,Malaysia
  • Melaka  Drinking  Chocolate
2020-12-04 124 瀏覽
香港主打bean to bar chocolate 的店子屈指可數,如果想飲香港本地薑自家製朱古力,相信JOL Cacao和Hakawa chocolate 會是不少朱古力朋友的首選。在同一工業大廈,有兩間bean to bar chocolate 店,可說是十分難得。朱古力旅程,取名很有意思。店內有不同品牌的craft chocolate,來源為東南亞國家,如泰國的siamaya, 菲律賓的theo & philo...這些都是即使在market place 或citysuper 甚至cult de choco等等朱古力朋友耳熟能詳的朱古力購點也少見的品牌。大概因為歐美國家的精品朱古力太有名、質素高有保證,香港售賣東南亞國家朱古力的地方不算多吧🥲回歸正題,這小店除了售賣進口精品朱古力,亦有售熱朱古力🍫不過必須一提,小店的朱古力並非由店主在工場由可可豆開始一步一步製作而成,而是進口的bean to bar chocolate,這點與另外兩家本地小店有明顯分別哦🧐至於熱朱古力品質方面,這次選了小店一種秘魯豆子製的朱古力(crafted in Scotland)的熱飲。不得不提,購買飲品前

東西南品牌的bean  to  bar  chocolates

至於熱朱古力品質方面,這次選了小店一種秘魯豆子製的朱古力(crafted in Scotland)的熱飲。不得不提,購買飲品前可先閱讀門前的menu,店家細心列出不同種族朱古力的來源和tasting notes,心思值得一讚。

熱朱古力小評:
(1) tasting notes: floral❓, cinnamon✅
(floral我個人常常不能分辨,大家可以一試)
(2) texture: 較稀,有奶泡

總評:定價$78,非常進取,店員有解釋因使用的朱古力來貨價高。我個人覺得,以這個價錢飲一杯熱朱古力,其實一定有所期望,因為同樣價錢,可以買到一排獲獎無數的朱古力(如Friis Holm,一排也只是$30-40)或者飲一杯本地薑的手工朱古力🍫(兩家小店定價也不過$40-50)

朱古力的品質不錯,cinnamon note突出,但奶的比例想必多了,奶味過多,總體朱古力味不夠濃。店員說配方仍有待改進,希望下次再試時會有所不同吧!

最令我印象深刻的要數店員的服務,非常非常友善🥰🥰提供朱古力試味之餘,十分主動介紹不同朱古力的產地、特色,抵讚✅✅

朱古力文化在港不如咖啡文化普及,落後起碼廿年😩😩😩希望各位朱古力朋友多多支持本地朱古力文化,令更多港人知道...

a bar of craft chocolate is an art🖼 so as a cup of hot choco🍫
2020-12-01 172 瀏覽
一入到舖頭成個環境好舒服 好relax 仲有啲地方俾人坐底休息下✨冇諗過朱古力都可以咁多口味,可以去到咁pro😹呢間舖嘅chocolate drink 係來自世界各地(有Malaysia,Chiangmai...)每款都果香味同澀味都唔同🟤除咗飲品仲有唔同嘅Chocolate Bar and Snack買🧏🏼‍♀️店員好用心咁介紹唔同地方嘅chocolate 有咩分別 仲可以試下!!!啲朱古力嘅味都好special 今次我就試咗佢哋嘅Davao City,Philippines 呢款飲落去個味同平時飲開個啲朱古力好唔同呢杯嘢飲朱古力味好濃郁 又有啲果香 飲落去仲會有一陣回甘✨飲到最後仲可以叫職員幫你加奶

冇諗過朱古力都可以咁多口味,可以去到咁pro😹

呢款飲落去個味同平時飲開個啲朱古力好唔同
Davao  City ,Philippines

2020-12-01
15 分鐘 (外賣自取)
Davao  City ,Philippines