2019-12-28 185 瀏覽
What I’ve tried today is iced TieGuanYin and Starry cake.Seriously disappointed from tea. Zero flavours on the palate except bitterness... after taste of their TieGuanYin? Nothing except bitterness again ... 😒 highly likely to have wrong temperate to brew or wrong timing...And the cake is normal. Yes a normal cake you expect from maxim or taipan ... I won’t pay $78 for such a cake here

2019-09-25 1303 瀏覽
假期同男朋友去左南豐紗廠玩, 見到木衛二嘅甜品幾靚咁, 就吸引左入去, 不過最後我地都係無食到, 因為實在太多人無哂位🤣 唯有買杯野試下啦😊 由於小妹都幾中意飲接骨木花果汁, 所以去到邊只有接骨木嘅野飲都會🐶衝去試🤣🤣 今次就試下佢嘅仲夏接骨木🌞🥤佢係一杯沙冰嚟🍧, 甜冰同冰量❄都係固定左嘅, 飲落去幾清新, 幾重接骨木花果汁嘅味道, 仲有少少薄荷碎加埋一齊打勻, 味道幾特別, 甜甜酸酸咁☺️, 夏日熱辣辣🥵, 最岩e d消暑又解渴嘅飲品😋😊😊
20 分鐘 (堂食)
下午茶
最近好hit的南豐紗廠❤️入面有好多YummyFood!今次推薦其中一間- 鑄茶所🥰好鍾意佢既店面係好簡單既風格,銀白色銀河風而又有唔少桌椅,平時飲茶式飲品要一路行一路飲,依間鋪就可以比大家輕鬆地坐一坐,飲一飲啦👅今次點左一杯野飲share飲(伯爵香茶 +茶味珍珠 ; $35)無諗過微糖都係偏甜呀!(下次要試下半糖先得)不過值得一讚既係,佢個茶味珍珠好有咬口又真係有奶茶味!而伯爵茶香都有出晒黎👍🏻所以整體黎講,環境加味道😍加依種價錢,抵食之選!
2019-09-21
5 分鐘 (堂食)
  • 伯爵茶
2019-09-18 464 瀏覽
周末來了一趟紗廠,雖然沒有很大但總喜歡找個位置放空一下!這家品牌之前也沒有聽過,不過這裡位置很多,唯一美中不足的地方是位置難找。點了杯鐵觀音奶茶,茶味濃,也沒有太甜。順帶看見某 app 可以落單即減$15,更慳返排隊落單的時間!
2019-09-01
15 分鐘 (堂食)
環境: 一般裝潢, 星期六人不多。味道:飲品味道普通,沒熱飲, 有指示話可選糖量, 結果每杯飲品也說不能做少糖, 全部預制好。很多材料也表示不夠, 沒珍珠,成盒芒果係度話無芒果。其他:飲品沒標示價錢, 到付費時才知道四十九元一杯飲品。 一杯咁既野要四十九蚊, 出於禮貌還是付了費。但更差的是, 買菲等十分鐘, 等飲品等左四十分鐘。 總結: 不值一去,人生入面飲過 性價比最低的飲料。 選擇少, 什麼也說材料不夠, 只有幾款飲料, 沒熱飲也沒有堂飲杯, 用太多即棄飲筒和杯, 很不環保。

2019-09-14
40 分鐘 (堂食)
2019-08-28 524 瀏覽
今年生日連放4日,又無去到旅行。所以決定做個香港深度遊。正好,一直想去南豐紗廠好耐,一直無時間,今次直係大好機會。一上電梯,就已經俾佢鋪面吸引左入去。點知見到佢個飲品list ,決定要一試。一睇就知佢地鋪頭茶底靚,如果晤係佢唔會整咁多款俾我地。我最後選擇左藍伯爵奶茶加蜜香珍珠(微冰小甜)。其實我本人一直都麻麻地黑糖,所以就無試佢的黑糖珍珠。超好味,珍珠好味,有咬口。茶底超好飲,仲有奶好香,配撘超上黎一絕。佢依間係我飲過的數一數二好味的。

2019-08-27
5 分鐘 (外賣自取)
2019-08-10 371 瀏覽
今次係第二次係南豐紗廠行喇,行到一樓就諗起呢間台式飲品店,其實之前上網見到成功進駐南豐紗廠,就已經好想黎試試。一黎到見到甜品櫃既甜品雖然唔多,不過賣相好靚,仲有星期六限定甜品,好有星空感覺,入面裝修簡單感覺幾舒服😍點左一件歌劇院蛋糕、一杯翡翠綠,仲有鳳梨綠茶 - 木衛手作鮮果飲,歌劇院蛋糕味道唔錯,有陣陣咖啡味夾濃濃既朱古力味😋😋 不過鳳梨綠茶就不過不失,而翡翠綠已經係少甜都甜左少少,整體尚算唔錯,我個人覺得值得再黎試試其他甜品👍🏻
2019-08-10
  • 歌劇院蛋糕
2019-07-18 406 瀏覽
👧🏻🥚去咗荃灣南豐紗廠行街拍拖,一個好hit既人氣文青打卡熱點📸。小編Bookmark咗一間店想試好耐,終於試到。買咗【🌕金星Venus $68】即係香蕉焦糖朱古力布蕾。至於味道就比我想像中好,唔係得個樣👍🏻揭開個朱古力蓋,最上有一層朱古力脆脆💥,跟住係朱古力慕絲包住香蕉蓉🍌,佢係新鮮嘅香蕉蓉而唔係好假既香蕉香精;最底下就有一層焦糖漿。哩個甜品唔算好甜,texture同整體味道都唔錯。$68一個甜品仔,值唔值得就見仁見智喇。

金星Venus
2019-07-05 370 瀏覽
去南豐紗廠做偽文青,自然要去文青cafe飲杯茶,食件cake。呢間鑄茶所係以台式手搖飲品為主,另外亦有輕食同蛋糕。裝修都係以簡潔清新風為主,其中一張枱有個好大嘅月亮燈🌕~點左期間限定嘅🍹#泰戈爾冰茶 $44,即係蜜漬鮮檸與青檸伯爵茶。雖然用上蜜漬鮮檸與青檸兩款不同嘅檸檬🍋,但配搭不到酸度嘅層次,我地都覺得只係一杯普通嘅凍檸茶。🍰#花宇 $78(開心果楓糖朱古力蛋糕) 賣相的確幾精緻,花瓣層次鮮明,加上閃粉交織,確實很令人心心眼😍可惜味道還是很一般,食唔出開心果味。

裝修都係以簡潔清新風為主,其中一張枱有個好大嘅月亮燈🌕~

花宇

2019-07-02 290 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩位於南豐紗廠,文青系的小cafe。主打手調茶飲,例如水果茶、氣泡飲品、珍珠奶茶等等,亦有少量甜品供應!環境好舒服,係同朋友閨蜜傾計的好地方。茶飲方面我地嗌左兩杯👉🏻奶蓋觀音👉🏻奶蓋烏香 x 蜜香珍珠😊我嗌左無糖少冰,奶蓋濃香幻滑、味道帶點芝士香甜,配上無糖烏龍茶剛好。另加蜜香珍珠,每粒珍珠有少少淡茶香加蜜糖味,加埋奶蓋茶味混合一齊甜度岩岩好😋而觀音茶味亦好突出,奶蓋厚厚一層,直接飲個陣感覺到奶蓋同茶的兩種層次,撈埋一齊再飲個味道又唔同。但整體黎講味道算唔錯😀👍🏻👌🏼👌🏼
推薦指數:🤩🤩🤩

環境好舒服,係同朋友閨蜜傾計的好地方。茶飲方面我地嗌左兩杯
👉🏻奶蓋觀音
👉🏻奶蓋烏香 x 蜜香珍珠😊

2019-06-30
15 分鐘 (堂食)
2019-06-19 343 瀏覽
行南豐紗廠攰攰地想買杯野飲坐低歎下雖然南豐紗廠好多cafe 但個人因為麻麻地咖啡咁岩見到以茶作招徠既店家而且又有售賣近期大熱既芝士奶蓋茶飲於是諗住一於試下睇完menu見到店家茶既種類都好豐富有好多都唔係坊間常見既選擇困難症揀左一輪 終於揀定左奶霜藍伯爵藍伯爵姐係lady grey比常見既earl grey有更濃烈芬芳既柑橘果香加上濃郁既厚奶蓋味道好有層次 濃淡得宜 茶香同奶香係口腔入面回蕩通常手搖飲品咁大杯啲茶味都比較淡但佢地既茶底茶既味道卻好足 飲得出冇兌太多水溝淡 非常真材實料奶蓋既份量亦適中 唔多唔少 唔太漏又唔會唔夠喉無心插柳飲到正野 係小確幸啊❤️
行南豐紗廠攰攰地想買杯野飲坐低歎下
唔多唔少 唔太漏又唔會唔夠喉
無心插柳飲到正野 係小確幸啊❤️
奶霜藍伯爵
2019-06-18 182 瀏覽
黎到南豐紗廠念住試吓佢呢一間野飲啦間野係買啲手調飲品但係專系用茶去沖叫咗杯奶霜烏龍加蜜香珍珠佢上面嗰層cream又唔係話特別滑同埋香蜜香珍珠個人認為佢太甜🤦🏿‍♀️可能因為茶本身唔係太甜再配埋蜜香珍珠就顯得粒珍珠太甜🙂都值得一試嘅 因為成杯飲落都唔錯但係咁樣夾夾埋埋啲$40性價比就比較低啦

黎到南豐紗廠念住試吓佢呢一間野飲啦
可能因為茶本身唔係太甜再配埋蜜香珍珠就顯得粒珍珠太甜🙂
都值得一試嘅 因為成杯飲落都唔錯
但係咁樣夾夾埋埋啲$40性價比就比較低啦

2019-06-18 181 瀏覽
第一次行南豐紗廠行到咁上下當然要文青慢活一下搵間cafe 坐下先!環境普通,唔算話好靚,但比木衛二既蛋糕吸引實在好有特色 打卡呃like 一流1. 地球($68)即係紅豆抹茶布蕾,個擺碟都好靚😍唔洗切,就咁打開就得👇🏻 朱古力脆脆係紅豆抹茶上面。味道有d 熟悉,諗諗下個甜味濃度堅似冰皮月餅 地球表面(地殼?haha) 有d 苦苦地,整體黎講好味!2. 醉月($78)內裡係咖啡酒慕絲!有輕微酒精成份但完全唔覺。呢個要自己切,切得太核突所以冇影相 味道唔錯,好朱古力感覺,甜而不漏都推薦!至於飲品,都好大杯:3. 泰戈爾冰茶($44)好fresh,朋友飲後感:好多唔同既檸檬味 睇返果然係由青檸同檸檬味組成。4. 朋友點既仲夏接骨木($43),偷飲左一淡,味道都幾特別好清新,值得一試!
第一次行南豐紗廠
行到咁上下當然要文青慢活一下
搵間cafe 坐下先!

環境普通,唔算話好靚,
但比木衛二既蛋糕吸引

實在好有特色 打卡呃like 一流

1. 地球($68)
即係紅豆抹茶布蕾,個擺碟都好靚😍

地球

地球

地球表面(地殼?haha) 有d 苦苦地,整體黎講好味!

2. 醉月($78)
味道唔錯,好朱古力感覺,甜而不漏都推薦!

醉月

至於飲品,都好大杯:

3. 泰戈爾冰茶($44)

好fresh,朋友飲後感:好多唔同既檸檬味
睇返果然係由青檸同檸檬味組成。

2019-06-03 272 瀏覽
南豐紗廠開咗咁耐,都係第一次嚟打卡。行到攰,就想坐低飲杯野。當然就要入啲文青嘅餐廳度,繼續打卡啦。風格延續紗廠入面嘅一貫工業風裝潢花宇(開心果楓糖朱古力蛋糕)$78玫瑰花造型嘅蛋糕上去好靚,碟邊同蛋糕面撒左金粉,好精緻,造型滿分,仲未食只係望上去,已經感覺好開心,少女心馬上被喚醒。蛋糕切開有好明顯分層,朱古力味好濃,味道都可以嘅。雖然其實都幾貴,不過間中做下小資女都ok既,畢竟平日做野都辛苦奶霜藍伯爵茶($39)估唔到佢個茶出品都OK喎,伯爵茶味好金甘好濃。奶蓋係好creamy好厚既,雖然就真係貴左少少。

風格延續紗廠入面嘅一貫工業風裝潢

花宇(開心果楓糖朱古力蛋糕)$78

奶霜藍伯爵茶($39)
2019-06-02
10 分鐘 (堂食)
  • 奶霜伯爵茶
2019-06-03 176 瀏覽
和朋友行完南豐紗廠後,決定找個位置休息下。紗廠有多間餐廳/飲品店/coffee shop,上網見到紗廠的木衛零負評加上非常愛芝士奶蓋,所以決定一試。點了一杯無糖奶霜earl grey (奶霜就是芝士奶蓋),朋友點了一杯奶霜翡翠,即是jasmine tea,三分糖。結果無糖earl grey完勝,因為木衛的奶霜帶一定甜度,而且芝士味出,所以配上較苦澀的earl grey,即刻帶出驚喜,值得一讚jasmine tea可能因為有三分鐘,所以配上奶霜就有點太甜了⋯⋯再讚的就是本身奶霜飲品是無冰的,但飲品都已好夠凍,無冰塊但又夠凍,不會沖淡飲品本身味道,非常讚店面很大,甜品櫃內甜品精緻! 估計店主很喜歡太空人,因為有很多可愛太空人小飾品,甜品亦是星球造型,不過今次太飽了,下次可試,gogogo!